Felicitări pt activele tape începute din timp . De menționat ceva, vorbești foarte repede și nu mai putem face legătura în ceea ce spui, vorbește mai rar și mai calm . Eu după 5 min de ascultat m am oprit , nu mai înțelegeam ce spui, și m ai pierdut pe drum . PS Nu o lua personal, ci ca o pe critica constructiva . Succes
Tare bravo Vlad! Investind ca rezident al UAE, Panama si mai sunt citeva state unde nu se achita taxe nici la dividende și nici la vinzarea acțiunilor, poți salva mai mult în final.
Complet de acord, dar depinde și dacă vrei să locuiești acolo în Panama sau UAE. Sper exemplu, la momentul dat România are un impozit de 1% la profitul pentru piața de capital și 8% pentru impozitul pe dividende la SRL (10% pentru acțiuni SUA). Consider că, România deja este un paradis fiscal cu un stil de viață foarte bun, conectat în Europa, dar și viitor financiar prosper. Din păcate, eu n-aș prefera să locuiesc în UAE departe de prietenii și părinții mei, chiar dacă aș economisi câteva procente în impozit și sunt fericit să-mi plătesc taxele mele în România.
Ce spune el e acelasi vis frumos de care spue si Iancu Buda la digi24. Doar ca amandoi uita de un lucru: faptul ca pe masura ce etf-ul/ actiunea creste, pretul la care tu achizitionezi este mai mare, deci diferenta intre cat ai cumparat si cu cat o sa vinzi, o SA SCADA, dar nu, ei calculeaza totul la maxim de profit. Nu se tine cont ca nu toata lumea isi permite sa puna deoparte( si nu cum viseaza el, ca suntem cumparatori de rahaturi, ci pentru ca avem salarii de rahat si abia ne ajung banii pentru chestiile de baza, pe care nu le poti evita, deci lasati-o moarta p-aia ca nu stim sa economism!) O chestie foarte importanta pe care vad ca si Vlad si Iancu nu o specifica e faptul ca poti sa ajungi undeva sus daca speculezi diferentele, adaugand astfel la capitalul investit un 5-10% PE LUNA, NU PE AN, NU IN 10 ANI - respectiv castigul progresiv, pe langa investitia pusa. Calculati in excel dferenta intre a cumpara constant timp de...cu o crestere a valorii nominale de 5% a actiunilor ( wo ce pozitiv, nu mai scade?, ok nu scade!), cu a depune constant acea suma si a castiga luna acel 5% din total capital. Repet, pe bursa, in fonduri mutuale, oriunde, acea crestere NU SE ADAUGA CAPITALULUI DECAT DACA INCHIZI POZITIA - asta inseamna speculare, mai putin pinvestitie pe termen lung.
ma bucura faptul ca ati ridicat asa tema de discutie, din pacate in Moldova educatia financiara este foarte prost dezvoltata si foarte putini au inteles despre ce vorbeste Vlad. Eu tot investetsc printr-un broker rus, de cind am inceput a investi viata si gindirea mea sa schimbat radical spre bine
Asta e și scopul, să vorbim clar, detaliat, concret și foarte specific despre ce sunt investițiile pe înțelesul tuturor, fără a folosi un jargon tehnic care confuză audiența. Investițiile sunt o conversație de care noi în Republica Moldova am fost limitați, pentru că ne credem deseori că trebuie să fim foarte bogați, sau tare deștepți pentru asta. Cu toate acestea, oricine oriunde poate investi și sper mult să popularizăm acest subiect cât mai mult, astfel încât să fim toți împreună independenți financiar.
Așa tot frumos suna, tucma mai nu am crezi 😂, nu sa vorbit de pierderi, de faliment.Dece ? acestea tot sunt aspecte importante care trebuie spuse, Deja omul singur ajunge la concluzia cine nu încearcă nu bea șampanie 🍾!!!
S-a vorbit despre pierderi și s-a menționat că investițiile în piața de capital (bursă) nu este o investiție liniară, pe termen scurt (zi, săptămâna, lună), bineînțeles că poți pierde, dar asta se numesc pierderi nerealizate. Atât timp cât n-ai vândut în pierdere, n-ai cumpărat nimic. Sper exemplu, valoarea pieții bursiere în SUA prin S&P500 (top 500 companii în SUA) poate scădea pe termen scurt, în 2022 a scăzut cu -19%, dar în același timp anul acesta în 24 mai a crescut deja cu 9% sau aproape 28% în 2021. Istoric vorbind, avem un randament de aproximativ 8% pe termen lung din astfel de investiții prin ETFs. Tu bineînțeles că poți ALEGE să-ți pierzi banii foarte ușor prin investiții în forex, penny stocks, derivate și multe altele, cu toate acestea poți scădea riscurile semnificativ alegând active financiare serioase pe termen lung, așa cum sunt Exchange Traded Funds (ETFs).
7 principii: 1. Incepeti sa va umpleti punga cu bani 2. Controlati-va cheltuielile 3. Inmultiti-va aurul pus deoparte 4. Aveti grija sa nu va pierdeti comorile 5. Transformati-va caminul intr-o investitie profitabila 6. Asigurati-va un venit pentru viitor 7. Perfectionati-va talentul de a castiga.
Pai nimeni nu vorbește despre educația financiara pentru ca nu realizează ca și domeniul financiar este o știință care este și trebuie sa fie pentru toți și care poate oferi șanse la o viața mai buna sau cel puțin o Bătrânețe asigurata financiar. Și aici nu sunt de acord cu invitatul precum ca nu este nevoie de educație financiara in scoli. Ba da, este nevoie. Motivul pentru care la noi in țară atât de multi oameni sunt consumatori de credite, nu știu sa-si gestioneze banii, nu au idee despre plasa de siguranța, plasa de urgență si multe alte chestii importante este cauzat doar de faptul ca nu au auzit despre termenul de “educație financiara” si importantă acesteia. Ei pur si simplu nu realizează existența unor cunoștințe si practici simple care îți pot ușura viața. Chiar dacă profesorul are 3000 de lei salariul, oricum copiii măcar vor avea idee ce e asta educatia financiara, si cei interesați vor merge mai departe si isi vor aprofunda cunoștințele de sine stătător. De asemenea, as putea apune ca, peste 10 de ani poate următorul profesor de educație financiara moldovean, nu va avea salariu mic sau chiar dacă atunci profesorii vor fi plătiți încă puțin, el va avea totuși un portofoliu de investiții bunicel pentru ca deja știe demult ce e educatia financiara si e persoana care pune in practica totul: își Creează acele plase de urgentă si siguranța, elimina datoriile, își mărește venitul, investește s.a.m.d si ar fi capabil,prin urmare, sa vorbească despre educatia financiara nu din teorie dar deja din propria experiența. Acuma, introducerea educației financiare in scoli e o alta întrebare. Nu sunt sigura dacă este convenabil pentru anumite guverne. După părerea mea, ar fi benefic si pentru stat. Banii vor fi in circulatie, nu vor si puși la saltea sau “parcati” in case, mașini, etc. E greu sa investești la noi in tara la etapa actuala dar nu e imposibil.
Inflația în Europa este în mediu de 2,25%/an din 1991 până astăzi, în comparație media câștigurilor de capital pentru S&P500 spre exemplu este de aproximativ 10%/an pentru ultimii 50+ ani. Observ din cifre că vei câștiga mult peste inflație :)
Nu sunt deacord sa investești în ETF . De exemplu daca ai investit in ETF sp500 in 2016 ai avea un randament destul de micuț până acum ,daca ai investit in Facebook în 2016 10.000 euro acum acțiunile tale ar valora la fel -10 % inflația .Daca ai investi în Bitcoin ai avea un randament cu mult mai mare decât acțiunile.
Și exact așa poți zice despre Facebook, dacă ai fi investit în Septembrie 2021 și ai fi ținut investiția ta un an, ai fi pierdut -73% din banii tăi. Într-adevăr investițiile în ETFs nu-ți promit și nu garantează profituri în fiecare an, însă așa cum ziceam media este de 8%, exact așa poți observa cum anul acesta ai deja 9%, anul trecut -18% și în 2021 aproape 28%.
@@lanasalt1720 check one more time, evolutia bitcoinului si tendintele sale de depreciere, suntem in bear market, dar daca esti destul de rabdator, sa vezi ce bull urmeaza.
Cum poți împărți banii la jumate daca ești in casnicie? Daca sunteți căsătoriți de ex? In casatorie bugetul e general, nu poti sa achiti la jumate, achita unul de ex cheltuielile lunar, altul strange si investește banii si.... Nu prea înțeleg ideea asta ca "hai azi tu, dar maine eu"
tradeville de tot shaatul , mai Vlad! pentru fiecare tranzactie te ard cu comisioane! Cum poti sa faci reclama unei companii care fraiereste lumea? Ok, ofera acces pe bvb, dar au platforma de tot rahatul, si te rup la bani pentru fiecare tranzactie! "como one, nooo!"
1.9 lei / tranzacție înseamnă că te ”ard cu comisioane”? Cum zici tu, mie mi se pare complet normal o afacere de brokeraj să aibă un model de business în care achiți per tranzacție, dar nimeni nu te obligă să folosești Tradeville. Eu fac o tranzacție pe lună în Tradeville și atât, dacă cumperi zilnic, normal că o să plătești mult în comisioane. Pe lângă asta, oricând poți alege un broker cum e XTB unde nu plătești comisioane deloc.
Scuze, dar acest baiat imi trezeste multa neincredere, incepand cu felul in care defineste “actiunile”. “Exista Apple si el are actiuni si tu poti sa le cumperi” :)))
Mda...sunt chestii de care as vrea sa țin cont ...da felul cum împarte banii cu iubita e tare urât! In primul rand nu se face comparație cine câștigă mai mult , bărbatul oricum ar trebui să-și asume mai multe lucruri că nu degeaba e bărbat și asta înseamnă să facă și mai mulți bani. Daca face și fata e foarte bine, doar că banii ei nu trebuie împărțiți la egal...e ft urât ... câte cheltuieli și necesități are o fată și ar mai trebui și răsfățată...Altfel, eu numesc asta o simpla conviețuire cu cineva cu care mai ai și sex din când în când ...sau cum...Fata asta e curajoasa tare care trăiește cu așa bărbat! Să aibă el banii de pe lume , daca nu știe să-i folosească frumos și în favoarea iubitei, atunci să trăiască el cu ei!
Sa stiti cite cazuri am auzit care stau impreuna si impart cheltuielile... Dar imi dau seama ca e mai ok asa de ce ca ambii Ramin cu bani dar nu ca altcineva ea/el cheltuie tot si Ramin unul din ei farà bani si apoi te milogesti da numi dai si mie vreo 100 de lei...
Tu cu partenera ta de viata mai vorbesti ca cine sau cum pune banii? Ai o problema tinere. Nu mai da lectii de viata. Banii de la sine trebuie sa fie impreuna. Si fara sa mai spui asta.
Felicitări! Foarte binevenit subiectul "finanțe & cuplu"!
Multumesc pentru ora de educatie financiarà !!
Mă bucur tare mult că a fost util ❤
Bravo Vlad. Simplu, clar si cuprinzator.
Mă bucur mult să aud ❤
Un interviu bun si informativ....Mulțumesc
❤ mă bucur mult să aud!
Multumesc Vlad, informativ.
Foarte mult mă bucur să aud.
Interesant subiectul cat si invitatul. Bafta Vlad in tot ce iti propui, sunt sigur ca o sa reusesti!
Mulțumesc tare mult și sper mult să fim toți împreună independenți financiar cât mai curând!
Bravo, foarte motivant si sincer !
❤ îți mulțumesc
Foarte interesanta informatie. Multumesc Vlad!
Mulțumesc ❤ sper să ne conectăm pe Insta/TikTok/Facebook!
Un baiat extraordinar, bravo pārintilor cā au educat asa o personalitate, OM
😍😍😍 mulțumesc
Mulțumesc Vlad pentru informație utilă. Un interviu foarte captivant.
❤ mă bucur mult că a fost atât de util
Bravo, felicitări!
Mulțumesc ❤
Bravo, admir asa oameni!
Mulțumesc 😍
Uimitor acest tânăr, so smart.
Îți mulțumesc tare mult!
Interesant ! Mi-a plăcut ! Succese !⭐️
Mă bucur tare mult să aud!
Vlad, you rock 🚀
😍 mulțumesc
Felicitări pt activele tape începute din timp .
De menționat ceva, vorbești foarte repede și nu mai putem face legătura în ceea ce spui, vorbește mai rar și mai calm . Eu după 5 min de ascultat m am oprit , nu mai înțelegeam ce spui, și m ai pierdut pe drum . PS Nu o lua personal, ci ca o pe critica constructiva .
Succes
Nu inteleg nimic din ce spune, dar e tare interesant. Multumesc !🙂
Tare bravo Vlad!
Investind ca rezident al UAE, Panama si mai sunt citeva state unde nu se achita taxe nici la dividende și nici la vinzarea acțiunilor, poți salva mai mult în final.
Complet de acord, dar depinde și dacă vrei să locuiești acolo în Panama sau UAE. Sper exemplu, la momentul dat România are un impozit de 1% la profitul pentru piața de capital și 8% pentru impozitul pe dividende la SRL (10% pentru acțiuni SUA). Consider că, România deja este un paradis fiscal cu un stil de viață foarte bun, conectat în Europa, dar și viitor financiar prosper. Din păcate, eu n-aș prefera să locuiesc în UAE departe de prietenii și părinții mei, chiar dacă aș economisi câteva procente în impozit și sunt fericit să-mi plătesc taxele mele în România.
Ce spune el e acelasi vis frumos de care spue si Iancu Buda la digi24. Doar ca amandoi uita de un lucru: faptul ca pe masura ce etf-ul/ actiunea creste, pretul la care tu achizitionezi este mai mare, deci diferenta intre cat ai cumparat si cu cat o sa vinzi, o SA SCADA, dar nu, ei calculeaza totul la maxim de profit.
Nu se tine cont ca nu toata lumea isi permite sa puna deoparte( si nu cum viseaza el, ca suntem cumparatori de rahaturi, ci pentru ca avem salarii de rahat si abia ne ajung banii pentru chestiile de baza, pe care nu le poti evita, deci lasati-o moarta p-aia ca nu stim sa economism!)
O chestie foarte importanta pe care vad ca si Vlad si Iancu nu o specifica e faptul ca poti sa ajungi undeva sus daca speculezi diferentele, adaugand astfel la capitalul investit un 5-10% PE LUNA, NU PE AN, NU IN 10 ANI - respectiv castigul progresiv, pe langa investitia pusa.
Calculati in excel dferenta intre a cumpara constant timp de...cu o crestere a valorii nominale de 5% a actiunilor ( wo ce pozitiv, nu mai scade?, ok nu scade!), cu a depune constant acea suma si a castiga luna acel 5% din total capital. Repet, pe bursa, in fonduri mutuale, oriunde, acea crestere NU SE ADAUGA CAPITALULUI DECAT DACA INCHIZI POZITIA - asta inseamna speculare, mai putin pinvestitie pe termen lung.
ma bucura faptul ca ati ridicat asa tema de discutie, din pacate in Moldova educatia financiara este foarte prost dezvoltata si foarte putini au inteles despre ce vorbeste Vlad. Eu tot investetsc printr-un broker rus, de cind am inceput a investi viata si gindirea mea sa schimbat radical spre bine
Foarte corect
In ce Broker rus investesti?
@@jorikpopusoi7633 interesat și eu sa aflu
Asta e și scopul, să vorbim clar, detaliat, concret și foarte specific despre ce sunt investițiile pe înțelesul tuturor, fără a folosi un jargon tehnic care confuză audiența. Investițiile sunt o conversație de care noi în Republica Moldova am fost limitați, pentru că ne credem deseori că trebuie să fim foarte bogați, sau tare deștepți pentru asta. Cu toate acestea, oricine oriunde poate investi și sper mult să popularizăm acest subiect cât mai mult, astfel încât să fim toți împreună independenți financiar.
Așa tot frumos suna, tucma mai nu am crezi 😂, nu sa vorbit de pierderi, de faliment.Dece ? acestea tot sunt aspecte importante care trebuie spuse, Deja omul singur ajunge la concluzia cine nu încearcă nu bea șampanie 🍾!!!
S-a vorbit despre pierderi și s-a menționat că investițiile în piața de capital (bursă) nu este o investiție liniară, pe termen scurt (zi, săptămâna, lună), bineînțeles că poți pierde, dar asta se numesc pierderi nerealizate. Atât timp cât n-ai vândut în pierdere, n-ai cumpărat nimic.
Sper exemplu, valoarea pieții bursiere în SUA prin S&P500 (top 500 companii în SUA) poate scădea pe termen scurt, în 2022 a scăzut cu -19%, dar în același timp anul acesta în 24 mai a crescut deja cu 9% sau aproape 28% în 2021. Istoric vorbind, avem un randament de aproximativ 8% pe termen lung din astfel de investiții prin ETFs.
Tu bineînțeles că poți ALEGE să-ți pierzi banii foarte ușor prin investiții în forex, penny stocks, derivate și multe altele, cu toate acestea poți scădea riscurile semnificativ alegând active financiare serioase pe termen lung, așa cum sunt Exchange Traded Funds (ETFs).
👍👍👍👍👍
Remith e foarte bun
Vlad, cum ai reusit din Moldova sa alimentezi contul Tradeville?
Eu locuiesc în România și alimentez de aici, cu toate acestea poți alimenta ușor prin transfer bancar din Republica Moldova.
7 principii:
1. Incepeti sa va umpleti punga cu bani
2. Controlati-va cheltuielile
3. Inmultiti-va aurul pus deoparte
4. Aveti grija sa nu va pierdeti comorile
5. Transformati-va caminul intr-o investitie profitabila
6. Asigurati-va un venit pentru viitor
7. Perfectionati-va talentul de a castiga.
Pai nimeni nu vorbește despre educația financiara pentru ca nu realizează ca și domeniul financiar este o știință care este și trebuie sa fie pentru toți și care poate oferi șanse la o viața mai buna sau cel puțin o Bătrânețe asigurata financiar.
Și aici nu sunt de acord cu invitatul precum ca nu este nevoie de educație financiara in scoli. Ba da, este nevoie. Motivul pentru care la noi in țară atât de multi oameni sunt consumatori de credite, nu știu sa-si gestioneze banii, nu au idee despre plasa de siguranța, plasa de urgență si multe alte chestii importante este cauzat doar de faptul ca nu au auzit despre termenul de “educație financiara” si importantă acesteia. Ei pur si simplu nu realizează existența unor cunoștințe si practici simple care îți pot ușura viața.
Chiar dacă profesorul are 3000 de lei salariul, oricum copiii măcar vor avea idee ce e asta educatia financiara, si cei interesați vor merge mai departe si isi vor aprofunda cunoștințele de sine stătător. De asemenea, as putea apune ca, peste 10 de ani poate următorul profesor de educație financiara moldovean, nu va avea salariu mic sau chiar dacă atunci profesorii vor fi plătiți încă puțin, el va avea totuși un portofoliu de investiții bunicel pentru ca deja știe demult ce e educatia financiara si e persoana care pune in practica totul: își Creează acele plase de urgentă si siguranța, elimina datoriile, își mărește venitul, investește s.a.m.d si ar fi capabil,prin urmare, sa vorbească despre educatia financiara nu din teorie dar deja din propria experiența.
Acuma, introducerea educației financiare in scoli e o alta întrebare. Nu sunt sigura dacă este convenabil pentru anumite guverne.
După părerea mea, ar fi benefic si pentru stat. Banii vor fi in circulatie, nu vor si puși la saltea sau “parcati” in case, mașini, etc.
E greu sa investești la noi in tara la etapa actuala dar nu e imposibil.
Inflația e mai mare decit ceea ce cistigi din investiții si plus sunt riscuri sa ramii fara bani
Inflația în Europa este în mediu de 2,25%/an din 1991 până astăzi, în comparație media câștigurilor de capital pentru S&P500 spre exemplu este de aproximativ 10%/an pentru ultimii 50+ ani. Observ din cifre că vei câștiga mult peste inflație :)
Nu sunt deacord sa investești în ETF .
De exemplu daca ai investit in ETF sp500 in 2016 ai avea un randament destul de micuț până acum ,daca ai investit in Facebook în 2016 10.000 euro acum acțiunile tale ar valora la fel -10 % inflația .Daca ai investi în Bitcoin ai avea un randament cu mult mai mare decât acțiunile.
Și exact așa poți zice despre Facebook, dacă ai fi investit în Septembrie 2021 și ai fi ținut investiția ta un an, ai fi pierdut -73% din banii tăi. Într-adevăr investițiile în ETFs nu-ți promit și nu garantează profituri în fiecare an, însă așa cum ziceam media este de 8%, exact așa poți observa cum anul acesta ai deja 9%, anul trecut -18% și în 2021 aproape 28%.
Nimeni nu te asigura de deprecierea acțiunilor. Un exemplu bun e Bitcoin.
Bitcoin nu e acțiune
@@Xdc5 știu ce e Bitcoin. Era vorba de depreciere. Priviți situația de mai sus.
@@lanasalt1720 check one more time, evolutia bitcoinului si tendintele sale de depreciere, suntem in bear market, dar daca esti destul de rabdator, sa vezi ce bull urmeaza.
@@4ggr3ss1v speram! ) de altfel, will be disappointed
Cei care au investit tesla in 2010 acum se inmulteai de 200 ori
Cum poți împărți banii la jumate daca ești in casnicie? Daca sunteți căsătoriți de ex? In casatorie bugetul e general, nu poti sa achiti la jumate, achita unul de ex cheltuielile lunar, altul strange si investește banii si.... Nu prea înțeleg ideea asta ca "hai azi tu, dar maine eu"
Trilion*
tradeville de tot shaatul , mai Vlad! pentru fiecare tranzactie te ard cu comisioane! Cum poti sa faci reclama unei companii care fraiereste lumea? Ok, ofera acces pe bvb, dar au platforma de tot rahatul, si te rup la bani pentru fiecare tranzactie! "como one, nooo!"
1.9 lei / tranzacție înseamnă că te ”ard cu comisioane”? Cum zici tu, mie mi se pare complet normal o afacere de brokeraj să aibă un model de business în care achiți per tranzacție, dar nimeni nu te obligă să folosești Tradeville. Eu fac o tranzacție pe lună în Tradeville și atât, dacă cumperi zilnic, normal că o să plătești mult în comisioane. Pe lângă asta, oricând poți alege un broker cum e XTB unde nu plătești comisioane deloc.
Scuze, dar acest baiat imi trezeste multa neincredere, incepand cu felul in care defineste “actiunile”. “Exista Apple si el are actiuni si tu poti sa le cumperi” :)))
Da nu vii interesant cum ai putea sa dai interviuri fara a fi întrebat , cum ar fi e bine pregatit de a duce lumea in eroare ..
Si tu bazaresti bai ?
Mda 🤔, dar ca soț chiar nu te-as vrea 🙈...
De obicei cei obsedati de bani, sunt si zgirciti.
Mda...sunt chestii de care as vrea sa țin cont ...da felul cum împarte banii cu iubita e tare urât! In primul rand nu se face comparație cine câștigă mai mult , bărbatul oricum ar trebui să-și asume mai multe lucruri că nu degeaba e bărbat și asta înseamnă să facă și mai mulți bani. Daca face și fata e foarte bine, doar că banii ei nu trebuie împărțiți la egal...e ft urât ... câte cheltuieli și necesități are o fată și ar mai trebui și răsfățată...Altfel, eu numesc asta o simpla conviețuire cu cineva cu care mai ai și sex din când în când ...sau cum...Fata asta e curajoasa tare care trăiește cu așa bărbat! Să aibă el banii de pe lume , daca nu știe să-i folosească frumos și în favoarea iubitei, atunci să trăiască el cu ei!
Sa stiti cite cazuri am auzit care stau impreuna si impart cheltuielile... Dar imi dau seama ca e mai ok asa de ce ca ambii Ramin cu bani dar nu ca altcineva ea/el cheltuie tot si Ramin unul din ei farà bani si apoi te milogesti da numi dai si mie vreo 100 de lei...
😂
Deranjant la ureche modul de a vorbi, nu termina cuvintul si trece la altul, fara terminatie, vorbeste ca o fata alintata
Tu cu partenera ta de viata mai vorbesti ca cine sau cum pune banii? Ai o problema tinere. Nu mai da lectii de viata. Banii de la sine trebuie sa fie impreuna. Si fara sa mai spui asta.