Een toelichting op de omstreden medaille uit min 9:12. Er kwam een golf aan Duitse en Nederlandse jongens op het mitrailleurnest af, en hun doel was om die tegen te houden. Dat lukte, maar helaas met doden van beide kanten. De man achter het mitrailleur, kapitein Gelderman, zei hierover achteraf: "Ja ik heb op eigen troepen geschoten, ik moest het doen, ik kon niet anders. Ik had uitdrukkelijk bevel van de generaal om orde te scheppen. Ik had opdracht om troepen op de grebbeberg tot standhouden te dwingen, en een ieder die vluchtte neer te schieten. En ook als ik die opdracht niet had gekregen, zal ik zo weer handelen." (Bron: Ten Strijde, NPO. 2017)
Uitstekende video Menno. Ik vind je animaties ook sterk. Mei 1940 blijft een nogal onderbelicht thema in onze vaderlandse geschiedenis en dat is misschien ook niet zo vreemd als je ziet wat we er van gebakken hebben. Hopelijk wordt hier in de toekomst wat meer aandacht aan gewijd, ook het totaalplaatje. (Kornwerderzand, Slag om Den Haag/Rotterdam, gevechten in Zeeland, pantsertreinen) Er is nogal wat over te vertellen.
Mijn opa heeft hier gevochten. Was mitrailleurschutter in een kazamat. Heeft wel wat verteld. Over zijn wapen dat niet goed werkte. Het schoot, maar kortere vuurstoten werkten niet. Het was een mitrailleur met een trommel met munitie erop. Veel soldaten gebruikten volgens hem die trommel om hun brood in te bewaren, waardoor munitie direct een probleem was. De kazematten waren volgens hem niet goed. De schietgaten hadden een stalen rand. De Duitsers schoten daar doorheen. Zo is een van zijn maten naast hem omgekomen. Opa vertelde ook dat de Nederlanders met de witte vlag zwaaiden, de Duitsers dan hun kant op kwamen en ze dan beschoten werden. Ik weet niet of alles waar is. Dingen zullen vast niet helemaal kloppen.
Hele mooie video, alleen word kapitein Gelderman wel te kort gedaan met hem afschilderen voor het verkrijgen van de Willemsorde door op eigen troepen te vuren. Hier had van mij de rest van de context ook bij gemogen. Verder een interesante samenvatting.
Mooi dat Chris Meijer bij de gedenk lijst vermeld staat! We hebben het over de slavernij en excuses maken maar waar zijn de excuses voor deze jongens die door de verbazingwekkende incompetentie van de Geer en Harberts de dood ingejaagd zijn.
@@bandijk5934 Misstap van de Nederlandse overheid en een Misstap van de Nederlandse overheid. Beide hebben mensenlevens gekost. Valt in exact dezelfde categorie. Alleen militaire geschiedenis is niet in en cultureel erfgoed wel. Nederlandse veteranen zijn altijd als uitschot behandeld. Ik vind dat ze erkenning verdienen. Ook de jongens in Libanon die een "vakantie" was beloofd maar terugkwamen met PTSD. Dutchbat I t/m IV etc etc
@@DT-wp4hk Slaat nergens op, en ook nu weer, als u de omstandigheden weet. Onder de Nederlandse militairen die weg vluchten zaten Duitse militairen al tussen, bij de russen ging het om, enerzijds het gehele front (dit in tegenstelling tot de maximaal 1 km front op de Grebbeberg) en anderzijds was er van achtervolgende Duitse militairen nog geen sprake.
De analyses deel ik niet. Onze politieke en militaire leiding heeft gefaald. Zelfs als weliswaar te laat aan het begin van de economische crises en zeker in 1933 toen Hitler aan de macht kwam toen had Nederland een oorlogsindustrie moeten opzetten. Voorts hadden de beperkte middelen beter ingezet kunnen worden. Overal waar de Nederlandse soldaat voldoende munitie had en vanuit goed geprepareerde stellingen het defensieve gevecht moest voeren is in de regel standgehouden. Een waterlinie is zelfs tegenwoordig een formidabele hindernis zoals de Russen bij Kyiv gemerkt hebben wier luchtlandings troepen net als bij de slag om de residentie in de pand gehakt zijn. Zoals Lou de Jong correct aangeeft het niet hebben van goede radioverbindingen gezien het hebben van Philips was een blunder met name ook van de militaire leiding. Had Nederland bijvoorbeeld op de Grebbe linie en Peel Raamstelling standgehouden en de Lichte Divisie als goed getrainde pantserinfantriedivisie gehad in Brabant om de flank van die stelling te dekken dan had het verhaal anders kunnen aflopen voor de Duitsers. 16:17
Mischien wat langer geduurd, maar tegenhouden zou zeker niet gelukt zijn . - het ontbreken van goede , maar vooral omvangrijke NL luchtmacht voor verdediging en ondersteuning. - het ontbreken van moderne wapens ( artillerie vuurde deels nog met Veld 70 geschut uit 1870, mind you - het ontbreken van NL cavalerie ( tanks , want wij hadden slechts panserwagens) - het ontbreken van goede militaire training ter voorbereiding. Ook een psychologisch dieptepunt met vlucht koningin naar Engeland ( Belgische , Deense koningen bleven bij hun volk) Eens met de indivuduele inzet van Jan Soldaat zeker onder deze omstandigheden ; het volledig , maar dan ook volledig falen van van politieke en militair bestuur in NL ( wist u trouwens dat NL jarenlang voor uitbreken oorlog voor Duitsland vliegtuigen en schepen bouwde, zodat Duitsland Verdrag van Versailles dat maximum stelde op die manier kon omzeilen , maar eigen luchtmacht vergat in dat geld verdienen ). Ook nu nog niks geleerd : 35 JSF tegenover de 330 Starfighters in midden zeventiger jaren ; 60 K voor gehele krijgsmacht, terwijl dat 50 jaar geleden alleen de landmacht al 150K actief onder de wapenen had met nog eens 200 K reservisten ; Cavalerie nu 0 tanks , terwijl we destijds 350 tanks beschikbaar hadden.( alle Leopards - na dure upgrade- verkocht aan Finland, die er nog steeds erg blij mee zijn) L'histoire se repete
@@fryfrysk ten eerste is niets zeker. Ten tweede mis je de veranderde situatie die ik onderstel. Een voldoende krijgsmacht had er kunnen zijn als in de begin dertiger jaren een urgentie pramma geweest zo zijn a la die van Generaal Reijders. Maar kwam pas in 1937. Dat was te laat. Enkel onze eigen oorlogs industrie had opgebouwd moeten worden. Wat het allerbelangrijkst was voor de lange termijn was voldoende opgeleide mensen. Zo'n leger in goed in de diepte uitgebouwde stellingen van het IJselmeer langs de Grebe en Peel hadden de Duitsers zo goed als zeker tot staan gebracht op 12 Mei 1940. Tja, dan is het de vraag wat er vervolgens was gebeurd? Het moreel van generaal Huntzinger zou wellicht sterker geweest om Rommel en Guderian tegen te houden. Ook al hadden de Duitsers de Fransen en de BEF afgesneden, als NL standgehouden had dan hadden de BEF en Fransen in het Noorden via Antwerpen en Rotterdam bevoorraad worden. De les is en was dat je een krijgsmacht snel kunt slopen maar enkel met genoeg logistiek en training langzaam kunt opbouwen.
het waren dappere jongens, dat ze stand hielden ondanks alles. en toch verselijk de lijst van dode jonge mensen die voor ons de hoogste prijs hebben betaald.
Interessante docu, alleen uw eindconclusie deel ik niet, misschien in het groter geheel was de strijd in Nederland en België toendertijd niet meer als een "afleidingsmanoeuvre" voor de Duitsers om het expeditieleger van de Britten naar het Noorden te trekken, maar als je natuurlijk puur naar het Nationale belang kijkt was het niet meer dan terecht dat het Nederlandse leger die verdedigde tegen een agressieve invaller, dus van grote militaire betekenis, ook nog het gegeven dat de Duitsers dachten de klus in 2 dagen te klaren. kijk je verder naar de geografie van Nederland, dan was het tactisch een goede keuze de verdediging van Nederland bij de Grebbelinie, Peel raamlinie en Kornwerderzand te voeren, meer oostwaarts was niet mogelijk, natuurlijk kun je redetwisten over de opbouw van de verdediging, die totaal geen diepte bezat, was dat wel het geval geweest, dan had de strijd op de Grebbeberg veel langer geduurd. Overigens heeft Nederland die strijd niet verloren door het ineenstorten van ons leger, maar door het terreurbombardement van Rotterdam. Persoonlijk vind ik u laatste zin een belediging voor diegenen die met beperkte middelen hun leven hebben gegeven op de Grebbeberg, persoonlijk vind ik dat van hele grote betekenis en die conclusie klopt ook niet. Immers is de gehele strijd in Nederland wel degelijk van grote militair betekenis geweest, immers hebben de verliezen aan de Duitse elite paratroepen en het enorme verlies aan transportvliegtuigen mede veroorzaakt dat de Duitsers geen aanval op het UK hebben gedaan na de val van Frankrijk.
De Russische Maxim is een exacte kopie van een veel voorkomend type zwarte mitrailleur. Nederland had de Vickers M18 en de Schwartzlose M08 die beiden erg op de Maxim lijken. Foto's zijn dus prima realistisch...
Nee, enerzijds was het op dat moment nog niet hopeloos verloren, ten tweede zaten er ook Duitsers tussen, ten derde is nadien de terugtrekking op de Hollandse waterlinie volkomen gelukt, mede door het optreden van deze kapitein Gelderman en zijn marechaussees.
@@DycoDelft op 8MEI was ze al vertrokken haar bootje lag al klaar (, die datums die U hier aan haalt is wat me n de Nederlandse bevolking wil wijs maken) ze hadt natuurlijk al bericht gekregen van haar duitse vriendjes als compensatie dat het Nederlandse volk de massa moordenaar wilhelm met de pinhelm lekker hadt opgevangen en heerlijk liet leven in ze n kasteel in het Nederlandse Doorn na 11 november 1918
@@DycoDelft Wilhelmina vluchtte niet, ze werd min of meer gedwongen door de regering, een regering die het goed zag, immers was Wilhelmina niet alleen koningin van Nederland maar van het hele Koninkrijk der Nederlanden, wat ook het toendertijd hetende Nederlands-Indië , Suriname ( met hun zeer belangrijke Bauxietmijnen) en de Nederlandse Antillen behelsde. Was de Koningin in Duitse handen gevallen, dan had dat gevolgen gehad voor die gebieden. Buiten dat heeft Wilhelmina een belangrijke rol gespeeld in WW2 voor bezet Nederland, in ieder geval belangrijker dan de Belgische koning, of de Deense Koning die min of meer gedwongen waren te collaboreren met de Duitsers.
Een toelichting op de omstreden medaille uit min 9:12. Er kwam een golf aan Duitse en Nederlandse jongens op het mitrailleurnest af, en hun doel was om die tegen te houden. Dat lukte, maar helaas met doden van beide kanten. De man achter het mitrailleur, kapitein Gelderman, zei hierover achteraf: "Ja ik heb op eigen troepen geschoten, ik moest het doen, ik kon niet anders. Ik had uitdrukkelijk bevel van de generaal om orde te scheppen. Ik had opdracht om troepen op de grebbeberg tot standhouden te dwingen, en een ieder die vluchtte neer te schieten. En ook als ik die opdracht niet had gekregen, zal ik zo weer handelen." (Bron: Ten Strijde, NPO. 2017)
Uitstekende video Menno. Ik vind je animaties ook sterk. Mei 1940 blijft een nogal onderbelicht thema in onze vaderlandse geschiedenis en dat is misschien ook niet zo vreemd als je ziet wat we er van gebakken hebben. Hopelijk wordt hier in de toekomst wat meer aandacht aan gewijd, ook het totaalplaatje. (Kornwerderzand, Slag om Den Haag/Rotterdam, gevechten in Zeeland, pantsertreinen) Er is nogal wat over te vertellen.
Mijn opa heeft hier gevochten. Was mitrailleurschutter in een kazamat. Heeft wel wat verteld. Over zijn wapen dat niet goed werkte. Het schoot, maar kortere vuurstoten werkten niet. Het was een mitrailleur met een trommel met munitie erop. Veel soldaten gebruikten volgens hem die trommel om hun brood in te bewaren, waardoor munitie direct een probleem was.
De kazematten waren volgens hem niet goed. De schietgaten hadden een stalen rand. De Duitsers schoten daar doorheen. Zo is een van zijn maten naast hem omgekomen.
Opa vertelde ook dat de Nederlanders met de witte vlag zwaaiden, de Duitsers dan hun kant op kwamen en ze dan beschoten werden.
Ik weet niet of alles waar is. Dingen zullen vast niet helemaal kloppen.
Hele mooie video, alleen word kapitein Gelderman wel te kort gedaan met hem afschilderen voor het verkrijgen van de Willemsorde door op eigen troepen te vuren. Hier had van mij de rest van de context ook bij gemogen. Verder een interesante samenvatting.
bedankt voor het compliment en de feedback!
Hele interessante documentaire 👍🏻
mooi en goed gepresenteerde docu! svp meer van dit! :)
Dik 80 jaar geleden hebben we nog niets geleerd. (Helaas).
Mooi dat Chris Meijer bij de gedenk lijst vermeld staat!
We hebben het over de slavernij en excuses maken maar waar zijn de excuses voor deze jongens die door de verbazingwekkende incompetentie van de Geer en Harberts de dood ingejaagd zijn.
Appels met peren vergelijken
@@bandijk5934 Misstap van de Nederlandse overheid en een Misstap van de Nederlandse overheid. Beide hebben mensenlevens gekost. Valt in exact dezelfde categorie. Alleen militaire geschiedenis is niet in en cultureel erfgoed wel. Nederlandse veteranen zijn altijd als uitschot behandeld. Ik vind dat ze erkenning verdienen. Ook de jongens in Libanon die een "vakantie" was beloofd maar terugkwamen met PTSD. Dutchbat I t/m IV etc etc
Luister ook eens naar de podcast: Nederland in Oorlog
9:00 en de commandant ontving nog een onderscheiding ook.
Ja, inderdaad, en terecht, als u de werkelijke omstandigheden van toendertijd weet.
@@64Hank Stalin zou trots op u zijn
@@DT-wp4hk Slaat nergens op, en ook nu weer, als u de omstandigheden weet.
Onder de Nederlandse militairen die weg vluchten zaten Duitse militairen al tussen, bij de russen ging het om, enerzijds het gehele front (dit in tegenstelling tot de maximaal 1 km front op de Grebbeberg) en anderzijds was er van achtervolgende Duitse militairen nog geen sprake.
@@64Hank De Nederlandse staat liet Duitsers toe op verschillende plekken. Den Haag heeft boter op het hoofd
De analyses deel ik niet.
Onze politieke en militaire leiding heeft gefaald. Zelfs als weliswaar te laat aan het begin van de economische crises en zeker in 1933 toen Hitler aan de macht kwam toen had Nederland een oorlogsindustrie moeten opzetten.
Voorts hadden de beperkte middelen beter ingezet kunnen worden.
Overal waar de Nederlandse soldaat voldoende munitie had en vanuit goed geprepareerde stellingen het defensieve gevecht moest voeren is in de regel standgehouden.
Een waterlinie is zelfs tegenwoordig een formidabele hindernis zoals de Russen bij Kyiv gemerkt hebben wier luchtlandings troepen net als bij de slag om de residentie in de pand gehakt zijn.
Zoals Lou de Jong correct aangeeft het niet hebben van goede radioverbindingen gezien het hebben van Philips was een blunder met name ook van de militaire leiding.
Had Nederland bijvoorbeeld op de Grebbe linie en Peel Raamstelling standgehouden en de Lichte Divisie als goed getrainde pantserinfantriedivisie gehad in Brabant om de flank van die stelling te dekken dan had het verhaal anders kunnen aflopen voor de Duitsers. 16:17
Mischien wat langer geduurd, maar tegenhouden zou zeker niet gelukt zijn .
- het ontbreken van goede , maar vooral omvangrijke NL luchtmacht voor verdediging en ondersteuning.
- het ontbreken van moderne wapens ( artillerie vuurde deels nog met Veld 70 geschut uit 1870, mind you
- het ontbreken van NL cavalerie ( tanks , want wij hadden slechts panserwagens)
- het ontbreken van goede militaire training ter voorbereiding.
Ook een psychologisch dieptepunt met vlucht koningin naar Engeland ( Belgische , Deense koningen bleven bij hun volk)
Eens met de indivuduele inzet van Jan Soldaat zeker onder deze omstandigheden ; het volledig , maar dan ook volledig falen van van politieke en militair bestuur in NL ( wist u trouwens dat NL jarenlang voor uitbreken oorlog voor Duitsland vliegtuigen en schepen bouwde, zodat Duitsland Verdrag van Versailles dat maximum stelde op die manier kon omzeilen , maar eigen luchtmacht vergat in dat geld verdienen ).
Ook nu nog niks geleerd : 35 JSF tegenover de 330 Starfighters in midden zeventiger jaren ; 60 K voor gehele krijgsmacht, terwijl dat 50 jaar geleden alleen de landmacht al 150K actief onder de wapenen had met nog eens 200 K reservisten ; Cavalerie nu 0 tanks , terwijl we destijds 350 tanks beschikbaar hadden.( alle Leopards - na dure upgrade- verkocht aan Finland, die er nog steeds erg blij mee zijn)
L'histoire se repete
@@fryfrysk ten eerste is niets zeker.
Ten tweede mis je de veranderde situatie die ik onderstel. Een voldoende krijgsmacht had er kunnen zijn als in de begin dertiger jaren een urgentie pramma geweest zo zijn a la die van Generaal Reijders. Maar kwam pas in 1937. Dat was te laat. Enkel onze eigen oorlogs industrie had opgebouwd moeten worden.
Wat het allerbelangrijkst was voor de lange termijn was voldoende opgeleide mensen.
Zo'n leger in goed in de diepte uitgebouwde stellingen van het IJselmeer langs de Grebe en Peel hadden de Duitsers zo goed als zeker tot staan gebracht op 12 Mei 1940.
Tja, dan is het de vraag wat er vervolgens was gebeurd?
Het moreel van generaal Huntzinger zou wellicht sterker geweest om Rommel en Guderian tegen te houden.
Ook al hadden de Duitsers de Fransen en de BEF afgesneden, als NL standgehouden had dan hadden de BEF en Fransen in het Noorden via Antwerpen en Rotterdam bevoorraad worden.
De les is en was dat je een krijgsmacht snel kunt slopen maar enkel met genoeg logistiek en training langzaam kunt opbouwen.
het waren dappere jongens, dat ze stand hielden ondanks alles. en toch verselijk de lijst van dode jonge mensen die voor ons de hoogste prijs hebben betaald.
Makkelijk gezever achteraf
@@bandijk5934 je raakt de kern van geschiedenis zoals het hoort!🤣
Interessant een oud oom van mij vocht hier
Interessante docu, alleen uw eindconclusie deel ik niet, misschien in het groter geheel was de strijd in Nederland en België toendertijd niet meer als een "afleidingsmanoeuvre" voor de Duitsers om het expeditieleger van de Britten naar het Noorden te trekken, maar als je natuurlijk puur naar het Nationale belang kijkt was het niet meer dan terecht dat het Nederlandse leger die verdedigde tegen een agressieve invaller, dus van grote militaire betekenis, ook nog het gegeven dat de Duitsers dachten de klus in 2 dagen te klaren.
kijk je verder naar de geografie van Nederland, dan was het tactisch een goede keuze de verdediging van Nederland bij de Grebbelinie, Peel raamlinie en Kornwerderzand te voeren, meer oostwaarts was niet mogelijk, natuurlijk kun je redetwisten over de opbouw van de verdediging, die totaal geen diepte bezat, was dat wel het geval geweest, dan had de strijd op de Grebbeberg veel langer geduurd.
Overigens heeft Nederland die strijd niet verloren door het ineenstorten van ons leger, maar door het terreurbombardement van Rotterdam.
Persoonlijk vind ik u laatste zin een belediging voor diegenen die met beperkte middelen hun leven hebben gegeven op de Grebbeberg, persoonlijk vind ik dat van hele grote betekenis en die conclusie klopt ook niet.
Immers is de gehele strijd in Nederland wel degelijk van grote militair betekenis geweest, immers hebben de verliezen aan de Duitse elite paratroepen en het enorme verlies aan transportvliegtuigen mede veroorzaakt dat de Duitsers geen aanval op het UK hebben gedaan na de val van Frankrijk.
Jammer dat de foto's niet a realistisch zijn, de Nederlanders hadden bijvoorbeeld niet de Russische "Maxim" Mitrailleur.
De Russische Maxim is een exacte kopie van een veel voorkomend type zwarte mitrailleur. Nederland had de Vickers M18 en de Schwartzlose M08 die beiden erg op de Maxim lijken. Foto's zijn dus prima realistisch...
De koninklijke marechaussee schoot onze jongens dood die zich terug trokken toen het hopeloos verloren was.
Nee, enerzijds was het op dat moment nog niet hopeloos verloren, ten tweede zaten er ook Duitsers tussen, ten derde is nadien de terugtrekking op de Hollandse waterlinie volkomen gelukt, mede door het optreden van deze kapitein Gelderman en zijn marechaussees.
@@64Hank je bedoelt de moordenaars vd marechaussee.
naar welk kz in Duitslans werden de militairen afgevoerd
Dit waren de ECHTEN helden , de Nederlandse koningin zat toen al veillig in het V K
Wilhelmina vluchtte op 13 mei naar Engeland 🤓
@@DycoDelft op 8MEI was ze al vertrokken haar bootje lag al klaar (, die datums die U hier aan haalt is wat me n de Nederlandse bevolking wil wijs maken) ze hadt natuurlijk al bericht gekregen van haar duitse vriendjes als compensatie dat het Nederlandse volk de massa moordenaar wilhelm met de pinhelm lekker hadt opgevangen en heerlijk liet leven in ze n kasteel in het Nederlandse Doorn na 11 november 1918
@@DycoDelft Wilhelmina vluchtte niet, ze werd min of meer gedwongen door de regering, een regering die het goed zag, immers was Wilhelmina niet alleen koningin van Nederland maar van het hele Koninkrijk der Nederlanden, wat ook het toendertijd hetende Nederlands-Indië , Suriname ( met hun zeer belangrijke Bauxietmijnen) en de Nederlandse Antillen behelsde.
Was de Koningin in Duitse handen gevallen, dan had dat gevolgen gehad voor die gebieden.
Buiten dat heeft Wilhelmina een belangrijke rol gespeeld in WW2 voor bezet Nederland, in ieder geval belangrijker dan de Belgische koning, of de Deense Koning die min of meer gedwongen waren te collaboreren met de Duitsers.
Verstandige beslissing van wilhelmina.
@@DycoDelft allang bewezen dat dit dikke zever is wat U hier neer poot, , ze was op 8 mei alde pijp ut de trut,