Mooi overzicht. Voor mijn 2e handse Santos travel lite ben ik daarom teruggegaan van 55mm naar 50mm Schwalbe efficiency met PU binnenbanden. Daarnaast: een kortere dus lichtere zadelpen. Het lichtste Abus key card ringslot. Geen zijhandvaten. Een iets lichter zadel. En als microbesparing titanium bidonhouders. Naar vrienden is het binnenstallen en gaat er geen 2e slot mee. Bewaakt een masterlock 8278EURDPRO van 900 gram. Hoger risico? Een Litelok X3 die ik ook voor de elektrische fiets gebruik. Een grote zadeltas indien nodig en als het echt niet anders kan 1 of 2 Ortliebs. Aerodynamica scheelt ook. En de voordragers zijn gedemonteerd in afwachting op gebruik. Aan lichtere tassen heb ik nog niet gedacht. De fiets rijdt heerlijk!
Het gaat ook om het totaalplaatje. Een aantal dingen die je in overweging kunt nemen: 1. " Mijn rugzak wordt loodzwaar van al die dingen die niks wegen". Dus denk na wat je meeneemt. Hoeveel setjes kleding, hoeveel handdoeken, hoeveel gasblikjes (1 extra en verder bijkopen of nog meer); 2. Welke routes ga je doen? Relatief vlak (Rijnroute tot Bazel, Groene Weg Middelandse Zee) of ga je de bergen in; 3. Hoe ga je terug? Wij gaan met de trein met zo min mogelijk overstappen, gaat goed. Maar als ik alleen stoptreintjes zou nemen, wordt gewicht wel een dingetje; 4. Wanneer doe je boodschappen? Meteen na vertrek, of nabij aankomst; 5. Routeboekjes en kaarten of alleen gps? Ik heb altijd wel kaarten bij me, maar de boekjes laat ik thuis. Gidsjes als pdf mee, kan ook offline gbruikt worden; Zo kun je van alles doornemen voor jezelf. Oh ja, ook een belangrijke. De zwaarste bagage zijn je eigen kilo's 😂. En genoeg trainen van tevoren helpt ook😉 Genoeg mensen tegengekomen die een geweldige fiets en uitrusting hadden, maar nauwelijks getraind hadden.
Ik rijd met een gravelbike Merida Silex 400. Deze fiets weegt, zonder spatborden, bagagedragers, ... , 10,7 kg. Het maximum belastbaar gewicht aangegeven door de product is 120 kg (Fiets, rijder en bepakking). Ik weeg tussen de 80 en 75 kg (hangt af van het seizoen, in de winter wat zwaarder 🙂). Ik kan dus minstens ongeveer 30 kg aan bagage (inclusief gewicht van de tassen) meenemen. Vorig jaar heb ik de Loire à Velo route gevolgd van Nevers naar Nantes (zeer mooi) en heb geen enkel probleem qua stijfheid van mijn fiets ondervonden. De tassen en bagagerek die ik gebruik zijn: Van tailfin de alu versie met 2 zijtassen van elk 22l en een boventas van 20l. Ik heb steeds overnacht in Chambre d'hôtes en had dus geen tent en bijbehoren mee (ongeveer 6 kg). Het totale gewicht van mijn bagage ken ik niet maar dus geen enkel probleem. Toemaatje: dit jaar vertrek ik naar Santiago de Compostela met deze fiets van bij mij thuis (ongeveer 2400 km).
Het liefste heb ik een ootie die je niet hebt genoemd, nl een stevige fiets met stevige (zware) tassen. Onze Santos tandem is een erg zware fiets, alles aan deze fiets is gebouwd voor stevigheid. Onze vorige tadem van Drossiger was een heel stuk lichter, fietste daardoor sneller maar voelde ook minder stevig dan onze Santos tandem. Ik durf op onze Santos al onze bagage (voor 2 personen) te hangen. De beste manier om gewicht te besparen is lichaamsgewicht verliezen.
@@mellohavinga7262 alles gewoon heel erg stevig is zeker ook een optie. Met name op het moment dat je vooral kiest voor zekerheid en bijvoorbeeld snelheid minder belangrijk vindt. Overigens met een lekker stevige fiets kun je over het algemeen wel een stuk sneller dalen en wanneer naar klimmen kijkt dan is 2 kg op een fiets van 10 kg veel maar wanneer een totaal gewicht hebt van bijvoorbeeld 35 kg zal die 2 kg niet zo heel veel meer uitmaken.
Fiets al jaren met een Santos en die heb ik niet gekocht vanwege het gewicht maar vanwege de zekerheid. Verder heb ik een aantal aan haak tassen van Vaude {schouder fietstas voor werk, robuuste tassen voor boodschappen en een set van vier (incl voortassen) voor vakantie) zo heb ik altijd minimale gewicht en maximaal tas gebruik an mijn fiets hangen.
Mijn vrouw heeft een mooi lichte Stevens fiets, maar hangt daar zware fietstassen aan. Onze fietsenmaker heeft dat nog net toegestaan, maar een mandje voorop was voor hem toch echt een brug te ver! Maar ze is inmiddels al jaren tevreden! Ik had net een andere keuze gemaakt. Maar het is natuurlijk haar fiets!
Ik rij sinds 2017 een Santos Travelmaster 3+ met Rohloffnaaf en ‘vakantieweken’ met 62 mm Moto X banden, best wel een zware fiets dus. Wat betreft de fietstassen: ik heb twee 25 jaar oude rode Ortlieb tassen achter en twee kleinere voor, even oud. Die dingen zijn wat lichter dan de nieuwe Ortliebtassen maar zijn nog steeds zwaar. Mijn wens is dat er lichtere Ortliebtassen komen van dunner materiaal, maar wel even sterk als die oude. Omdat de nieuwe tassen geen weekmakers meer bevatten in het plastic zijn deze bovendien erg stug. Eigenlijk zijn het dus rotdingen, ook vergeleken bij de oude Ortliebtassen. In plaats van die dingen te maken van het ‘vrachtwagenzeil’, zou er toch wel een lichter materiaal te bedenken zijn? Dat hoeft niet en mag niet ten koste gaan van de sterkte. Misschien kunnen de gezamenlijke Nederlandse fietshandelaren eens aankloppen bij Ortlieb en hen ervan overtuigen dat ze af moeten stappen van dat belachelijke vrachtwagenzeil.
Die bestaan al en dat weten ze heus wel. Er zijn wel wat varianten Ortliebtassen. Helaas lieten de lasnaden van mijn iets lichtere variant los na een jaar of 7 bij minder dan 50x in de stad te hebben gebruikt. Ik heb weer de classic model 2023. Of wil je een model met minder draagkracht en ultradun?
Lichte fiets of lichte tassen? Liefst allebei. Ik heb een klassieke randonneur met Rohloff naaf en een racestuur, als tassen de Vaude Aquaback light. Qua bagage betekent dat maximaal reduceren, want veel gewicht kan ik met deze combinatie niet meenemen. Ik kom daardoor elke helling op, zolang het maar asfalt of lichte gravel is.
@@permanenceinchange2326 het is zeker zo dat de lichte combinatie lekker fietst. Maar zoals je al aangeeft betekent dat wel dat je ook concessies moet doen in de spullen die je meeneemt. Want hoe je het ook bent of keert wanneer is echt licht wordt is het vaak ook minder sterk. Of het is ontzettend duur.
Dat klopt. Maar als je een Santos kan kopen, kunnen die lichtgewicht tent en donzen slaapzak er denk ik ook nog wel bij. (Tip voor de grammenjager: ga eens een weekend hiken met de rugzak. Zie aan hoe weinig je genoeg hebt, en stop dat in je fietstassen. Dan ben je met 12 kg klaar)
@@detmer87 wanneer een carbon frame echt licht is, is dat vaak alleen op de wijze waarop het bij fietsen wordt belast. Wil je het carbon frame ook sterk maken voor belasting van bagage dan wordt het sowieso een stuk zwaarder. Verder is het zo dat het frame is z’n totaliteit vaak vaak slechts 20% van het hele gewicht is. Dus wanneer je een frame de helft lichter maakt dan ben je op het gewicht van de hele fiets helemaal niet zo veel.
@@detmer87 wij hebben wel eens gesproken met een carbon wielen fabrikant. In eerste instantie waren ze overtuigd van hun wielen maar toen ik wat voorbeelden ging geven en ze daarop berekeningen gingen maken bleek het toch spannend.
@@RoelPeerenboomTV Dat is heel vreemd. Juist de carbon velg is zoveel sterker dan Aluminium. Juist die gedachte van ik heb "36 Sapim spaken nodig" kan overboord.
@@detmer87 Ik zou nooit voor carbon kiezen voor een vakantiefiets. Een frame van aluminium of staal kan een deukje oplopen en nog kan je ermee fietsen. Krijg je schade aan je carbon frame, dan ben je in de aap gelogeerd.
naast tassen is slot ook van Action kabeltje maar wat wel. sloten zijn zwaar of waardeloos, en tassen, ik heb rugzak, in winkel laden en thuis in keuken lossen zonder overladen.
Ik heb als lid van je kanaal een hele andere vraag. Ik ga de voorvork van mijn vintage mtb vervangen door een vintage marzocchi. Ik heb een stuurbuis met schroefdraad en de marzocchi niet. Er komt dus ook een ander balhoofd in. Dat is allemaal geen issue. Echter, hoe bepaal ik de lengte van de stuurbuis. Kan die iets korter zijn dan degene met schroefdraad? Thx Teun
@@Teunbaartman1 wanneer een volk zonder schroefdraad gaat monteren, moet je ervoor zorgen dat deze zeker een centimeter of 7 tot 8 boven het frame uitsteekt liever nog iets meer. Op die manier loop je niet het risico dat de buis tekort is.
@@RoelPeerenboomTV ok, dat is als je een nieuwe vork koopt maar wat als je een gebruikte koopt. Dat is namelijk meestal het geval als je een vintage vork zoekt ( jaren 90). Mijn balhoofdbuis is 17,3 cm en mijn stuurbuis van de oorspronkelijke vork 20,8 cm. Zou een vork met een buis van 20,2 cm zonder schroefdraad passen.
Persoonlijk ga ik liever voor een solide en wat zwaardere fiets en probeer ik te besparen op de bagage en mijn eigen gewicht 😊
Mooi overzicht. Voor mijn 2e handse Santos travel lite ben ik daarom teruggegaan van 55mm naar 50mm Schwalbe efficiency met PU binnenbanden.
Daarnaast: een kortere dus lichtere zadelpen. Het lichtste Abus key card ringslot. Geen zijhandvaten. Een iets lichter zadel. En als microbesparing titanium bidonhouders.
Naar vrienden is het binnenstallen en gaat er geen 2e slot mee. Bewaakt een masterlock 8278EURDPRO van 900 gram.
Hoger risico? Een Litelok X3 die ik ook voor de elektrische fiets gebruik.
Een grote zadeltas indien nodig en als het echt niet anders kan 1 of 2 Ortliebs. Aerodynamica scheelt ook.
En de voordragers zijn gedemonteerd in afwachting op gebruik.
Aan lichtere tassen heb ik nog niet gedacht. De fiets rijdt heerlijk!
Goed verhaal. Het zijn simpele oplossingen.
Het gaat ook om het totaalplaatje. Een aantal dingen die je in overweging kunt nemen:
1. " Mijn rugzak wordt loodzwaar van al die dingen die niks wegen". Dus denk na wat je meeneemt. Hoeveel setjes kleding, hoeveel handdoeken, hoeveel gasblikjes (1 extra en verder bijkopen of nog meer);
2. Welke routes ga je doen? Relatief vlak (Rijnroute tot Bazel, Groene Weg Middelandse Zee) of ga je de bergen in;
3. Hoe ga je terug? Wij gaan met de trein met zo min mogelijk overstappen, gaat goed. Maar als ik alleen stoptreintjes zou nemen, wordt gewicht wel een dingetje;
4. Wanneer doe je boodschappen? Meteen na vertrek, of nabij aankomst;
5. Routeboekjes en kaarten of alleen gps? Ik heb altijd wel kaarten bij me, maar de boekjes laat ik thuis. Gidsjes als pdf mee, kan ook offline gbruikt worden;
Zo kun je van alles doornemen voor jezelf.
Oh ja, ook een belangrijke. De zwaarste bagage zijn je eigen kilo's 😂. En genoeg trainen van tevoren helpt ook😉 Genoeg mensen tegengekomen die een geweldige fiets en uitrusting hadden, maar nauwelijks getraind hadden.
Ik heb een Koga nog geen 16 kilo met als er op en aan. Rijdt heerlijk
Ik rijd met een gravelbike Merida Silex 400. Deze fiets weegt, zonder spatborden, bagagedragers, ... , 10,7 kg. Het maximum belastbaar gewicht aangegeven door de product is 120 kg (Fiets, rijder en bepakking). Ik weeg tussen de 80 en 75 kg (hangt af van het seizoen, in de winter wat zwaarder 🙂). Ik kan dus minstens ongeveer 30 kg aan bagage (inclusief gewicht van de tassen) meenemen.
Vorig jaar heb ik de Loire à Velo route gevolgd van Nevers naar Nantes (zeer mooi) en heb geen enkel probleem qua stijfheid van mijn fiets ondervonden.
De tassen en bagagerek die ik gebruik zijn: Van tailfin de alu versie met 2 zijtassen van elk 22l en een boventas van 20l. Ik heb steeds overnacht in Chambre d'hôtes en had dus geen tent en bijbehoren mee (ongeveer 6 kg). Het totale gewicht van mijn bagage ken ik niet maar dus geen enkel probleem.
Toemaatje: dit jaar vertrek ik naar Santiago de Compostela met deze fiets van bij mij thuis (ongeveer 2400 km).
Het liefste heb ik een ootie die je niet hebt genoemd, nl een stevige fiets met stevige (zware) tassen. Onze Santos tandem is een erg zware fiets, alles aan deze fiets is gebouwd voor stevigheid. Onze vorige tadem van Drossiger was een heel stuk lichter, fietste daardoor sneller maar voelde ook minder stevig dan onze Santos tandem. Ik durf op onze Santos al onze bagage (voor 2 personen) te hangen. De beste manier om gewicht te besparen is lichaamsgewicht verliezen.
@@mellohavinga7262 alles gewoon heel erg stevig is zeker ook een optie. Met name op het moment dat je vooral kiest voor zekerheid en bijvoorbeeld snelheid minder belangrijk vindt. Overigens met een lekker stevige fiets kun je over het algemeen wel een stuk sneller dalen en wanneer naar klimmen kijkt dan is 2 kg op een fiets van 10 kg veel maar wanneer een totaal gewicht hebt van bijvoorbeeld 35 kg zal die 2 kg niet zo heel veel meer uitmaken.
Fiets al jaren met een Santos en die heb ik niet gekocht vanwege het gewicht maar vanwege de zekerheid. Verder heb ik een aantal aan haak tassen van Vaude {schouder fietstas voor werk, robuuste tassen voor boodschappen en een set van vier (incl voortassen) voor vakantie) zo heb ik altijd minimale gewicht en maximaal tas gebruik an mijn fiets hangen.
Mijn vrouw heeft een mooi lichte Stevens fiets, maar hangt daar zware fietstassen aan. Onze fietsenmaker heeft dat nog net toegestaan, maar een mandje voorop was voor hem toch echt een brug te ver! Maar ze is inmiddels al jaren tevreden! Ik had net een andere keuze gemaakt. Maar het is natuurlijk haar fiets!
Ik rij sinds 2017 een Santos Travelmaster 3+ met Rohloffnaaf en ‘vakantieweken’ met 62 mm Moto X banden, best wel een zware fiets dus. Wat betreft de fietstassen: ik heb twee 25 jaar oude rode Ortlieb tassen achter en twee kleinere voor, even oud. Die dingen zijn wat lichter dan de nieuwe Ortliebtassen maar zijn nog steeds zwaar. Mijn wens is dat er lichtere Ortliebtassen komen van dunner materiaal, maar wel even sterk als die oude. Omdat de nieuwe tassen geen weekmakers meer bevatten in het plastic zijn deze bovendien erg stug. Eigenlijk zijn het dus rotdingen, ook vergeleken bij de oude Ortliebtassen. In plaats van die dingen te maken van het ‘vrachtwagenzeil’, zou er toch wel een lichter materiaal te bedenken zijn? Dat hoeft niet en mag niet ten koste gaan van de sterkte. Misschien kunnen de gezamenlijke Nederlandse fietshandelaren eens aankloppen bij Ortlieb en hen ervan overtuigen dat ze af moeten stappen van dat belachelijke vrachtwagenzeil.
Die bestaan al en dat weten ze heus wel. Er zijn wel wat varianten Ortliebtassen. Helaas lieten de lasnaden van mijn iets lichtere variant los na een jaar of 7 bij minder dan 50x in de stad te hebben gebruikt. Ik heb weer de classic model 2023.
Of wil je een model met minder draagkracht en ultradun?
@@cornelisvanvliet wellicht goed om eventjes naar de collectie van Ortlieb te kijken. Tegenwoordig hebben ze namelijk wel degelijk lichtere tassen.
Ik denk dat ik je vorige week op de stand van Santos zag op Velofollies. Leuk om je ook eens 'in the flesh' te zien 🙂
@@Gearlube_chain_wax_solutions klopt, daar was ik idd. Straks ook op de fiets en Wandelbeurs in Utrecht.
Lichte fiets of lichte tassen? Liefst allebei. Ik heb een klassieke randonneur met Rohloff naaf en een racestuur, als tassen de Vaude Aquaback light. Qua bagage betekent dat maximaal reduceren, want veel gewicht kan ik met deze combinatie niet meenemen.
Ik kom daardoor elke helling op, zolang het maar asfalt of lichte gravel is.
@@permanenceinchange2326 het is zeker zo dat de lichte combinatie lekker fietst. Maar zoals je al aangeeft betekent dat wel dat je ook concessies moet doen in de spullen die je meeneemt. Want hoe je het ook bent of keert wanneer is echt licht wordt is het vaak ook minder sterk. Of het is ontzettend duur.
Dat klopt. Maar als je een Santos kan kopen, kunnen die lichtgewicht tent en donzen slaapzak er denk ik ook nog wel bij. (Tip voor de grammenjager: ga eens een weekend hiken met de rugzak. Zie aan hoe weinig je genoeg hebt, en stop dat in je fietstassen. Dan ben je met 12 kg klaar)
Ik geef nog steeds de voorkeur aan een derailleur versnelling...trapt lichter dan andere systemen....
Lichtgewicht & sterk = carbon.
Met een downhill MTB kan dat ook met carbon dus dan moet Santos dat ook makkelijk kunnen met een vakantie fiets...
@@detmer87 wanneer een carbon frame echt licht is, is dat vaak alleen op de wijze waarop het bij fietsen wordt belast. Wil je het carbon frame ook sterk maken voor belasting van bagage dan wordt het sowieso een stuk zwaarder. Verder is het zo dat het frame is z’n totaliteit vaak vaak slechts 20% van het hele gewicht is. Dus wanneer je een frame de helft lichter maakt dan ben je op het gewicht van de hele fiets helemaal niet zo veel.
@RoelPeerenboomTV De wielen natuurlijk ook van carbon.
@@detmer87 wij hebben wel eens gesproken met een carbon wielen fabrikant. In eerste instantie waren ze overtuigd van hun wielen maar toen ik wat voorbeelden ging geven en ze daarop berekeningen gingen maken bleek het toch spannend.
@@RoelPeerenboomTV Dat is heel vreemd. Juist de carbon velg is zoveel sterker dan Aluminium. Juist die gedachte van ik heb "36 Sapim spaken nodig" kan overboord.
@@detmer87 Ik zou nooit voor carbon kiezen voor een vakantiefiets. Een frame van aluminium of staal kan een deukje oplopen en nog kan je ermee fietsen. Krijg je schade aan je carbon frame, dan ben je in de aap gelogeerd.
naast tassen is slot ook van Action kabeltje maar wat wel.
sloten zijn zwaar of waardeloos, en tassen, ik heb rugzak,
in winkel laden en thuis in keuken lossen zonder overladen.
Ik heb als lid van je kanaal een hele andere vraag. Ik ga de voorvork van mijn vintage mtb vervangen door een vintage marzocchi. Ik heb een stuurbuis met schroefdraad en de marzocchi niet. Er komt dus ook een ander balhoofd in. Dat is allemaal geen issue. Echter, hoe bepaal ik de lengte van de stuurbuis. Kan die iets korter zijn dan degene met schroefdraad?
Thx
Teun
@@Teunbaartman1 wanneer een volk zonder schroefdraad gaat monteren, moet je ervoor zorgen dat deze zeker een centimeter of 7 tot 8 boven het frame uitsteekt liever nog iets meer. Op die manier loop je niet het risico dat de buis tekort is.
@@RoelPeerenboomTV ok, dat is als je een nieuwe vork koopt maar wat als je een gebruikte koopt. Dat is namelijk meestal het geval als je een vintage vork zoekt ( jaren 90). Mijn balhoofdbuis is 17,3 cm en mijn stuurbuis van de oorspronkelijke vork 20,8 cm. Zou een vork met een buis van 20,2 cm zonder schroefdraad passen.