41 Help! Mijn buitenunit van mijn airco warmtepomp bevriest!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024
  • Kijk voor goede infraroodpanelen op: webshop.energi...
    Of kijk voor meer info op: www.energie-transitie.info
    In deze dagen is zowel de luchtvochtigheid heel hoog als de buiten temperatuur laag. Dit zorgt ervoor dat de airco vaak in een defrost stand gaat en dat deze je ruimte minder gemakkelijk kan opwarmen. Hoe kunnen we hier mee omgaan?
    Zoals veel mensen al hebben gemerkt, hebben veel airco's bij het verwarmen met dit koude en vooral vochtige weer last van defrosten. De airco stopt dan even waarbij de buitenunit moet ontdooien waarna de airco weer zijn werk kan gaan doen. Dat kan zeker wel een paar minuten duren. En de één heeft er wat meer last van dan de ander. Dat de airco's op dit moment meer defrosten heeft te maken met de enorme hoge luchtvochtigheid van dit moment. Dit is zelfs richting de 100 %.
    Wanneer de lucht droger is heb je hier minder of zelfs geen last meer van. Maar hoe gaan we daar nou het best mee om en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de airco's iets minder hard hoeven te werken bij koude dagen?
    Even een berichtje tussendoor. Ik krijg veel berichten binnen over welke infrarood panelen nu het meest geschikt zijn omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Wij hebben zelf een aantal panelen uitvoerig getest en die kan je in onze webwinkel terugvinden.
    Dat een airco heel efficiënt warmte kan genereren weten we ondertussen wel. Een aantal airco's hebben zelfs bij - 10 graden nog een SCOP waarde van 4,5. Maar daar heb je natuurlijk niets aan wanneer de airco iedere keer moet defrosten. Want dat kost ook energie. Wanneer ik naar mijn eigen verbruik kijk van de airco bij zo'n hoge luchtvochtigheid en een temperatuur rond het vriespunt dan zie ik dat ons verbruik is gestegen van een 8 kWh per dag naar 15 kWh per dag. Dat geldt voor de airco in de huiskamer die de gehele dag aanstaat. Wanneer ik dit laatste verbruik vergelijk met het dagelijkse gasverbruik van voorheen, dan was dat 8m3 per dag. Qua prijs ben je dus nog voordeliger uit. Een 8 a 9 euro per dag. Maar door die hoge luchtvochtigheid voelt het binnen duidelijk minder prettig aan en ik moet de airco ook in een hogere ventilatiestand zetten. En dat wil je natuurlijk niet.
    Dus ik ben voor nu ook gaan experimenteren met een combi van de CV met de airco. Het opwarmen van de ruimte is natuurlijk het meest efficiënt met een airco. Dus daar begin ik mee. Wanneer de thermostaat in de huiskamer rond de 19 graden komt dan zet ik de CV aan op 20 graden. De CV springt dus alleen bij wanneer de kamertemperatuur onder de 20 graden zakt. Dit is bijvoorbeeld wanneer de airco in de defrost stand schiet. Hierdoor houdt ik mijn gasverbruik onder controle en houdt ik de kamertemperatuur stabiel wanneer de binnenunit van de airco even stopt. Met deze manier van verwarmen verbruik ik 1,8 m3 aan gas op een dat en 13 kWh aan stroom voor de airco. Dat is dus nog een 6 euro per dag goedkoper dan waneer wij alleen op gas zouden stoken. Maar dit geldt dus voor mijn situatie. Reken dit ook voor jezelf even uit.
    Ja..zelf baal ik er best wel van dat ik de CV nog moet aanzetten. Maar ondanks dat ik nu wat moet bijstoken met de CV weet ik ook dat ik over een heel jaar toch rond de 80% op mijn gasverbruik heb bespaard. En dat moet ik niet vergeten. 80%!
    Tja en dan komen we met zo'n hoge luchtvochtigheid en deze kou toch nog een minpunt tegen van de airco warmtepomp als verwarming. En dat mag en moet ook gezegd worden.
    Ja een infraroodpaneel heeft natuurlijk geen last van defrosten en dit is tevens een leuk bruggetje naar het volgende: Er werd mij namelijk gevraagd of ik een vergelijking kon maken van het stroomverbruik van infrarood panelen en met de airco. Nou dat is nog best een leuke vergelijking. Zeker wanneer je de aanschafprijs even meeneemt. Volgende keer daar meer over.

Комментарии • 251

  • @sjoukejacobsen5967
    @sjoukejacobsen5967 Год назад +8

    Ik heb sinds deze week een Aux 2,5 kW airco in de keuken hangen, mede aangeschaft op basis van jouw ervaringen. Deze airco heb ik als bijverwarming. Ik heb namelijk vloerverwarming die op een hybride warmtepomp van 3 kW draait. Inmiddels gebruik ik de CV niet meer als bijverwarming en warmt de vloer alleen op met de warmtepomp. Alleen onder de 5 graden trekt hij het niet meer. Vandaar de bijverwarming met airco, die ik overigens ook ga gebruiken in voor- en najaar, als het de moeite niet waard is om de vloer warm te stoken. Mijn bevindingen: de warmtepomp draait 's nachts door en als ik 's morgens beneden kom is het er rond de 18,5 graden. Vervolgens zet ik de airco aan die het in ongeveer twee uur tot boven de 21 graden brengt. Vervolgens blijft de airco de hele dag op een zacht pitje draaien. Een enkele keer gaat hij defrosten en zie je de temp ongeveer een halve graad omlaag gaan. Het stroomverbruik is momenteel wel stevig met +- 25-27 kW voor WP + Airco + elektrisch kacheltje op kantoor. Dit bespaart mij 9-10 kuub gas per dag. Er vanuit gaande dat dit de minst efficiënte dagen zijn, ben ik tevreden. De warmte bevalt mij goed. Wel is het even uitzoeken hoe je de luchtuitlaat laat stromen. Aandachtspunt is nog het gebrom door het getril van de buitenunit op het platte dak. Daar ga ik nog wat aan doen, al wen je er wel aan. De buitenunit geeft verder weinig geluid. Dit geldt ook voor de binnenunit. Tot zover mijn bevindingen.

  • @cas-221
    @cas-221 Год назад +6

    De eerlijkheid, daar kunnen hoop you tubers nog wat van leren, ik ben erg benieuwd naar je volgende film, over infrarood panelen, zou je misschien airco, infrarood panelen en Electrische kachel van 2000 watt kunnen vergelijken, niet iedereen heeft geld voor dure airco en of infrarood panelen, alvast bedankt.

  • @kcdienstverleningvlog6045
    @kcdienstverleningvlog6045 Год назад +5

    Ontzettend goed advies, en inmiddels enorm fan van je RUclips kanaal geworden. Ik kan aan dit filmpje nog een TIP toevoegen. Gebruik de timer/programma mogelijkheid van je Airco om hem op tijd heel rustig op te laten warmen. In mijn geval begint mijn Airco dan ook om 6:30 om eerst naar 17 te gaan verwarmen (mijn cv thermostaat staat s'nachts op 16 graden). Via het programma van de airco zorg ik dat hij 1 of 2 graden per half uur verhoogd. Dit is even uitproberen, omdat de ene Airco wat eerder bevriest dan de andere. Dit werkt vooral tussen de +5 en -5 graden buiten. Check even of de Airco dit ook op de buiten-unit meet.
    Uiteraard wanneer het wel gebeurd dat hij bevriest en dus in de ontdooi stand terecht komt, (die overigens bijna dubbel zoveel stroom gebruikt). Dat de cv thermostaat zoals in dit filmpje goed ingesteld staat, en een niet te lage aanvoer temperatuur heeft.(Hierdoor duurt het te lang om (het koude gat zeg maar) op te vullen om het behaaglijk te houden. Houd hierbij ook rekening dat de pomp snelheid van de cv ketel niet te laag staat, want dit resulteert in een langere opwarmtijd. Dit scheelt allemaal weer een beetje gas. Wellicht leuk hier eens een filmpje te maken hoe dit voor de meeste mensen makkelijk is te doen. Anders mogen mensen altijd een beroep op mij doen. (Ik zal mijn Vlog hier geregeld aanvullen met als RODE Leidraad dit filmpje van "In Stappen Van Het Gas Af" (Abonneren met belletje mag ;-) Graag zelfs. Ik had je overigens al een berichtje gestuurd onder de naam Johan Claus, waarna ja dit prachtig opgepakt hebt betreft de Airco standen.
    Maar vooral belangrijk is dat me dit filmpje en alle tips, NIET of veel minder vaak in de ontdooi stand gaat, en dus alles even stopt. Dus ook je compressor moet elke keer opnieuw starten hiermee, en dit is juist het onderdeel wat het hardste slijt hierdoor. Gezien deze erg duur is om te vervangen doe je hier alles bij elkaar opgeteld enorm je voordeel mee.
    Hierbij nog wat extra TIPS: Houd er rekening mee dat de temperatuur voeler van je airco 1 a 2 graden kan afwijken van de werkelijke temperatuur (zelf zet ik hiervoor een goed merk thermometer (bij voorbaat de ouderwetse KWIK meter bovenop de thermostaat van de CV te zetten). Dus even puzzelen wat U als acceptabele temperatuur ervaart, en verander indien mogelijk de cv thermostaat (in mijn geval de TOON Thermostaat die zelfs tot 1 tiende achter de komma) marge op de Binnen Unit Airco temperatuur of de werkelijke temperatuur van de KWIK thermometer (of geijkte meter). Dat is per geval verschillend, maar puur om een juiste indicatie om Uw persoonlijke wensen een getal cq wensen te verduidelijken.
    Tot slot nog dit. Gisteren op Donderdag 15 December gaat het in de uitzending van Beau Afl. 19 (Uitzending gemist of terugkijken op RTL 4 om 22.06) over het Prijs Plafond (te zien op www.rtlxl.nl/programma/beau met een GRATIS account aan te maken). Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat dit nu allemaal inhoud van 1 Januari 2023 t/m 31 December 2023. Dit onderwerp begint bij 2 minuut 27! Hier is vooral te ZIEN hoe U het meest kan besparen omdat dit te maken heeft met Uw Eindnota! (Of als U onlangs een méérjarig contract heeft afgesloten). Wat ik ook merk als ZZP'r is dat bij veel klanten van mij ze geregeld (of continu) last hebben van een rammelend of resonerende geluid. Contacteer hier even je eigen Airco Dealer voor omdat het 99.9 procent van de gevallen voorkomt dat de AANVOER & UITVOER Leding van de Binnen naar Buiten Unit tegen elkaar klapperen (in mijn geval de Panasonic Inverter Airco).
    Ik wens ik Uw heel veel geld besparende Airco Comfort toe.
    Met vriendelijke groet Johan Claus,

    • @feliciano2603
      @feliciano2603 Год назад +1

      Hoe denk jij over het aanlaten van de airco in de nacht met deze temperaturen? naar mijn inzien werkt de airco prima op 19 graden fan stand auto. Hield de kamer keurig op 19 graden.

    • @computerservicejohan
      @computerservicejohan Год назад

      @@feliciano2603 inmiddels vandaag een CV Monteur van Feenstra over de vloer gehad. Ik kan je nu uit zijn ervaring vertellen, Eker gezien hij ook een airco had om te verwarmen. Dat in de nacht verwarmen met airco zeker loont t.o.v. het koude gat (lees ontdooi stamd) rendebaler zal zijn dit te verwarmen middels een COP 1 elektrische kachel. In mij geval valt dit niet on te stellen middels mijn smart home installatie. De monteur zei ook. Dat se opwarm tijd en kosten hier niet tegen op gaat wegen, waar hij gelijk in heeft, omdat hij vanuit koude toestand later zal zijn dan de airco weer uit zijn ontdooi stand zal komen, en je dus nooit het rendement zal halen als gewenst. Zijn advies was dan ook laat je airco lekkerv24/7 draaien waarbij je je se nacht temperatuur op 15 graden zet, en je zo ingesteld dat wanneer je wakker bent de airco op 19 a 20 graden zet. Dit kan voor de CV Ketel geen kwaad, en je voorkomt hier even duur gas cv-ketel verbruik mee. Ik ga dit komende nacht proberen, maar Al altijd goedkoper uitvallen om met gas de nacht temperatuur op 15 graden te houden

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Helemaal goed. Dank je voor je input!

  • @Peterderoode
    @Peterderoode 6 дней назад

    Wat als het vriest en de warmtepomp staat uit. Bevriezen de leidingen van de warmtepomp dan ook? Er zit immers water in.

  • @youridigi7810
    @youridigi7810 Год назад

    Ik heb dit weekend deze methode geprobeerd en het werkt fenomenaal. Voor nog geen 1 m3 in combinatie met de airco blijft de woonkamer mooi op 20,5/21,5 !

  • @cyberdogkeve
    @cyberdogkeve 9 месяцев назад

    Zou dit op te lossen zijn met een dakgoot of leiding verwarmings kabel ???? Ik zit hier serieus aan te denken om dit achter mijn buitenunit te monteren 🤔

  • @albertlaloyaux1902
    @albertlaloyaux1902 Год назад +2

    heb alle 41 videotjes gezien (X3).heb veel bij geleerd.dank u mijnheer

  • @WimSchermerQuest
    @WimSchermerQuest Год назад +2

    Ik weet niet of dit in de comments is langsgekomen. Een buitenunit die stoffig is zal zeer veel sneller bevriezen dan een schone unit. Elk stofpartikeltje is een aanjager van bevriezen. Zo'n stofpartikel wordt geheel ingepakt door ijs. Op een droge dag de lamellen van de buitenunit met perslucht schoonmaken voorkomt veel bevriezing leed. Heb je geen compressor dan met een langharige platte kwast de lamellen schoonmaken.
    Een nadeel van te vaak bevriezen is niet alleen dat je in de kou zit, maar soms gaat ook de sensor in de buitenunit kapot. Die sensor is bij installateurs niet in voorraad en betekent dat je een week in de kou zit.

  • @rudysche
    @rudysche Год назад +3

    Ik woon hier midden in België op een heuvel in landelijk gebied met s ochtends flink wat ijs op de auto’s. Ik verwarm s’ochtends het hele huis met cv en zet dan de airco aan. Het was hier de afgelopen 3 dagentot min 8 overdag en ik,heb kortstondig dat is 2 min de indruk gehad dat de airco wat niet verwarmde lucht produceert dat is waarschijnlijk te wijten aan een defrost maar ik ben dat niet gaan checken de unit staat uit de wind ingesloten tussen onze vrijstaande woning op een sokkel op de grond ik ga morgen is checken of die aanvriest. Ik zet de airco overdag op 20.5 graden en dat is vaak te warm. Ik vind uw meten en experimenteren wel interessant. Zal voor iedereen wat verschillend zijn maar mijn totaal verbruik aan electriciteit stijgt volgens mijn metingen nauwelijks.

  • @run923
    @run923 Год назад

    Ik dacht dat je over het defrosten zou gaan zeggen dat je hem 's morgens een half uurtie(?) zou laten koelen en zo excessieve ijs te laten smelten. Zou dat werken?

  • @Theo-de-Koning
    @Theo-de-Koning Год назад +1

    Maar met alleen een waterpomp kom je dus wel in de kou te zitten.
    In Nederland dus altijd een cv als ondersteuning nodig.

  • @Martin7182
    @Martin7182 Год назад +5

    Defrosten, daar hebben we een mooi Nederlands woord voor: ontdooien😃
    Om de airco efficienter in te zetten kun je ook denken aan 24/7 stoken en gebruik van de zgn. 'stille modus' waarbij de buitenunit minder hard draait met minder ontdooicyli tot gevolg.

    • @charifbouyaziden6908
      @charifbouyaziden6908 Год назад +1

      Precies,! Ik heb met de vorst de airco,'s in de laagste ventilator stand gezet snachts .En merkte dat smorgens mijn huiskamer op 20 graden was (daar had ik hem ook op ingesteld voor de nacht) en heb mijn verbruik gecheckt en verbaasde mij van het lage stroom verbruik! En de airco had minder gedefrost.

    • @theowink
      @theowink Год назад

      Ik zie geen df in het woord ontdooien

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 Год назад

    Als je de cv thermostaat op 20 zet en die van de airco op 19 zet, gaat de cv dan niet vol verwarmen ten koste van de airco? Zou je op het menu van de cv het vermogen heel laag zetten en de radiatortemperatuur ook heel laag. Bijvoorbeeld 30 graden? Zou je de cv kunnen sturen op de buitentemperatuur én buiten luchtvochtigheid ?

  • @shaygroen191
    @shaygroen191 Год назад +2

    Goede duidelijke uitleg👍🏻

  • @danseresdan573
    @danseresdan573 Год назад +1

    De buiten unit, van de airco. (wanneer je een tuin hebt) zou je ook lucht kunnen geven, met een ingegraven pijp van ... meters. Met aan het eind een luchtkoker verderop in de tuin. Dan wordt de koude lucht opgewarmt in d e pijp/ luchtkanaaldoor de aarde erom heen. En in de zomer, krijgt de unit, voor gekoelde lucht vanuit die zelfde luchtpijp/kanaal. Wanneer de airco dienst doet als koeler. 😊

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Superbedankt voor de tip! Wijzelf denken ook die kant op om zelfs de warmte van de zomer op te slaan en die te gebruiken. Maar dat heeft ook nogal wat voeten in de aarde.

  • @georged.797
    @georged.797 Год назад

    Om dit te tackelen heb ik het volgende gedaan. I.p.v 1 airco in de kamer te hangen, heb ik ervoor gekozen om 2 airco's in de kamer op te hangen. Zorg ervoor dat de 2 airco's meer vermogen hebben dan dat je eigenlijk nodig hebt. Let er wel op dat het geen duo split is, want in dat geval heb je geen voordeel van 2 units. Je hebt het voordeel van meer vermogen, waardoor de units niet zo hard hoeven te werken. Als onverhoopt toch 1 unit moet de-icen zal de andere het op kunnen vangen. In deze situatie heb ik, in elk geval tot nu toe, nog geen last gehad van een bevroren buitenunit en dus geen noodzaak gehad om met gas te moeten bijstoken......
    Oh ja, voor diegene die mijn andere reaktie's niet gelezen hebben. Ik heb 1 airco dus met een omkasting staan en ene gewoon zonder. Wel zeer belangrijk: De omkasting moet goed tegen de uitblaas zijde aangesloten zitten, anders blaast het de koude lucht terug de kast in. Maar zoals gezegd heb ik op beide units geen ijs gehad, dus denk niet dat het een voor of nadeel is dat de unit in een omkasting staat voor wat betreft het wel of niet bevriezen van de buitenunit...

  • @ddbhemzelf3427
    @ddbhemzelf3427 Год назад

    hier de cv nog steeds uit staan, ik werk met 1 split unit beneden en een multisplit boven, Ik zie in de mitsubiti-app nu toch een verbruik van 100 kwh per unit en we zijn half de maand.. dus ik verwacht zo een 600 kwh verwarmen in de maand december.. als de temperaturen zo blijven.. tis allemaal nieuw ..jammer van de huidige energie prijzen.. het had leuk geweest om dit allemaal uit te testen met de oude prijzen.. dan kan de schok minder zijn...hopelijk blijft de bewolking weg.. en helpt de zon nog wat mee op de panelen

  • @Snisnasnappie1
    @Snisnasnappie1 10 месяцев назад

    Zou een afdakje boven de buitenunit kunnen helpen?

  • @Supreme-qv6kc
    @Supreme-qv6kc Год назад +1

    Wij hebben de airco(MHI 5KW) 24/7 aanstaan tbv woonkamer en keuken. Overdag verwarmen wij tot ongeveer 18 graden. In de avond laten we hem tussen de 19 en 20 graden verwarmen(Op de thermostaat). In de nachtelijke uren zetten wij hem op de energiezuinige stand en word de binnentemperatuur op 17 graden gehouden. Lekker comfortabel en eigenlijk bijna geen defrost👍. Gas word bij ons alleen gebruikt voor douchen en warm water. Op de zolder draait in de avonduren ook een 3.5kw airco. In de badkamer een 750W infraroodpaneel. Hebben een vrijstaande (goed geïsoleerde)woning. Wij verbruiken nu 15m3 gas en 400kw stroom per maand.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Dank je voor je input!

    • @ddbhemzelf3427
      @ddbhemzelf3427 Год назад

      zou u mij kunnen vertellen hoe dat werkt die energie zuinige stand? ik krijg hem niet lager dan 18 graden en van mij mag de temperatuur ook naar 17 snachts.. maar helaas blijft het warmer.. en bij volledig uitzetten zakt het weer te ver.... de app van MHI kan ik niet lager zetten dan 18 en die programmeer ik het liefst

    • @Supreme-qv6kc
      @Supreme-qv6kc Год назад

      @@ddbhemzelf3427 lastig te zeggen omdat ieder huis weer anders is. Bij ons staat de afstandsbediening op 22/23 graden. De FAN op het tweede streepje(volgens handleiding ‘energiezuinig’). Bij ons blijft de temperatuur dan rond de 17 graden hangen.

    • @rsport2053
      @rsport2053 Год назад

      @@ddbhemzelf3427 Bij de MHI kun je hem op ECO zetten. Ligt aan het type maar bij de (ZS serie) verlaagt hij dan 2.5 graden vanaf het setpoint. Dus bijvoorbeeld 20graden ECO, is dan 17.5 graden.

  • @robinschouten7497
    @robinschouten7497 Год назад

    Ik heb een vraagje
    Als het vriest heb zet Je de ventilatie roosters dan ook open ?en welke temperatuur op je airco zet je hem ? En welke fan speed
    Zet je hem s’avonds ook uit
    Bij mij moet ik mijn airco zeker 3 hoger instellen om op de gewenste temperatuur te komen , dus als ik 19 wil moet ik mijn airco op 22 zetten en dan zet ik hem op 2 streepjes als het koud is

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Dat je de airco op 22 graden moet instellen en dat de ruimte 19 graden wordt is een algemeen probleem bij vele airco's. Dit heeft te maken dat de binnenunit hoog hangt. Daar is de temperatuur hoger. Dus daar moeten we mee leren leven. De ventilatieroosters van de airco hebben geen verbinding met buiten. Je airco circuleert alleen de lucht in je kamer die die warmer of kouder kan maken. Er zijn mensen die hun airco altijd laten aanstaan en 's nachts de temperatuur naar beneden doen. Ook zijn er mensen die de airco gewoon uitzetten. Of dit gunstig is hangt van meerdere zaken af. Probeer het gewoon eens uit en kijk naar je verbruik en of dit je bevalt.

  • @gerbrandbeimers5753
    @gerbrandbeimers5753 Год назад +1

    Geen problemen gehad, tot nu toe.

  • @dive_the_dutch_way
    @dive_the_dutch_way Год назад +1

    Te vaak defrosten van je systeem heeft meestal met de airflow te maken. Je zal de buiten unit op een andere plek moeten zetten om het probleem op te lossen ( helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Het grappige is dat ik begin dit jaar juist bij deze airco totaal geen last heb gehad. Wel die op mijn werkkamer. Nu is de situatie andersom. Zal dus ook heel erg afhankelijk zijn van wind en weer.

  • @keespiano
    @keespiano Год назад +1

    ik had er zaterdag veel last van toen was het mist en temperaturen tegen het vriespunt erg vochtig dus, dinsdag en woensdag toen het 9 graden vroor ging het veel beter en veel minder in de defrost stand, mijn conclusie met vochtig weer tegen het vriespunt heeft de airco het het moeilijkst

  • @MH-ks1ob
    @MH-ks1ob Год назад

    Bedankt voor de tip voor gecombineerd verwarmen met airco en CV. Met het prijsplafond in gedachten dat vanaf 1-1 in werking treedt is het de moeite waard om daar aandacht aan te schenken. Want het prijsplafond gaat per maand berekend worden. Zo komt in januari slechts de eerste 339 kWh voor het lage tarief in aanmerking. Met een airco zit je (mocht het flink koud worden) daar al gauw aan en daarboven ga je je gewone contracttarief betalen. Het is daarom slim om in dat geval gas bij te stoken zo lang je daar natuurlijk maar onder het plafond van die maand (221 m3) blijft. Maar je moet natuurlijk voor jezelf berekenen of dat in jouw geval ook gunstig is.

    • @annemarie8493
      @annemarie8493 Год назад

      Hoe werkt het dan met salderen van de zonnepanelen? Trekken ze alleen de teruglevering van januari er dan af?

    • @MH-ks1ob
      @MH-ks1ob Год назад

      @@annemarie8493 Dat weet ik niet. Ben ik ook benieuwd naar.

    • @titusooteman
      @titusooteman Год назад

      Ik heb net een berekening bij Essent gedaan. Het verwachte verbruik in gevuld. De tarieven van 2023 ingevuld, max. tarief en prijsplafond. De verwachte opbrengst van de zonpanelen, dit wordt verrekend en hop daar komt dan een besparing uit per jaar/per maand.
      En niets van een max. voor een maand. Het zou van de zotte zijn dat je in de wintermaanden net zoveel goedkopere energie krijgt als in de zomer. Wanneer dit juist veel minder nodig is. Of zit het toch ingewikkelder in elkaar.
      Misschien iets om er een nieuw item van te maken.

    • @MH-ks1ob
      @MH-ks1ob Год назад

      @@titusooteman goed idee om er een nieuw item van te maken.
      Op de site van Eneco staat bij de FAQ van het prijsplafond onder het kopje "Hoe werkt de verdeling van het verbruiksplafond met mijn jaarnota" een tabel met de plafonds per maand. Dat is waar ik mijn cijfers vandaan heb. Ik begrijp niet hoe de teruglevering daarop inhaakt dus extra uitleg is van harte welkom.

  • @paulkroeze4541
    @paulkroeze4541 Год назад

    Interessante video’s. Vooral in deze bijzondere tijden. Zelf gebruik ik een airco voor verwarmen van woonkamer en keuken. Ik combineer dit met de programmeerbare thermostaat knoppen van Tado. Hiermee kan ik bijvoorbeeld de badkamer separaat verwarmen met mijn Intergas CV ketel. Deze moduleert naar de warmtevraag. Systeem van Tado is eenvoudig zelf te installeren en werkt super met de app.

  • @025kk
    @025kk Год назад

    exact zelfde probleem hier idd met airco verwarming.
    heb ervoor gekozen om met deze extreme koude dagen onder 0 en zo'n hoge luchtvochtiheid toch de cv even aan te zetten in plaats van de airco

  • @detimmerman2580
    @detimmerman2580 Год назад

    Ik haal nu de lucht uit mijn kelder om dat de arico boven een koekkoek en met wat plastic. En wordt de aan voer lucht van zo 10 graden aan gevoerd. en vries de arico niet zo gauw vast.

  • @meinedevries7455
    @meinedevries7455 Год назад +1

    Wat er gebeurd bij verbranding van aardgas ( lpg, butaan, propaan ):
    CH4 + 2O2 --> CO2 + 2H2O
    Er komen dus 2 eenheden water vrij bij één eenheid gas . Wat doet u aan ventilatie bij vrijstaande gasinfrarood kachels in huis ?
    Het lijkt mij dat het binnen in huis vochtig wordt als er geen ventilatiekanaal op de kachel aan gesloten is. En waar haalt u de lpg vandaan ?
    Wie heeft ervaring met bovenstaande ?

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      ik gebruik de lpg kachel naast mijn airco die de boel weer ontvochtigt. De kachel vereist een 100cm2 ventilatie kanaal (dus kwestie van een raampje op een kiertje zetten. En ik tank lpg bij mijn lokale tankstation voor 69 cent.

    • @meinedevries7455
      @meinedevries7455 Год назад +1

      Ik blijf meer nadelen zien aan deze manier van stoken . Ventilatie, opslag in de juiste fles, en het vullen van een fles met LPG bij een tankstation!! Dat vraagt om problemen bij mensen die hier niet goed of verkeerd mee omgaan.
      Gebruik dan gecertificeerd propaan of butaan in een fles gekocht bij een campinggas leverancier.

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      @@meinedevries7455 net zo veilig als het vullen van een lpg auto. Ben gelukkig niet van de rubbertegel generatie

    • @meinedevries7455
      @meinedevries7455 Год назад

      Waardeloze laatste aanname.... Ben van 1964 .
      Maar wel realistisch in mijn meningen over veiligheid .

    • @meinedevries7455
      @meinedevries7455 Год назад

      @@geertterharmsel En daar was al de eerste ontploffing met gasflessen voor verwarming in een woning in Roosendaal. Ik hoop dat je nu je zin hebt om hier op dit medium het verwarmen met ( LPG ) gaskachels in huis te bespreken en ten koste van alle veiligheid geld te willen besparen .... Mensen denk toch na !
      I REST MY CASE .

  • @gerbeng8479
    @gerbeng8479 Год назад

    Ik heb een hybride warmtepomp, 6 KW. Die vriest ook helemaal dicht bij vochtig weer en moet dan ook eerst ontdooien. Met de kou van afgelopen dagen moet de CV wel bijspringen en is het verbruik van electra heel fors. Het moet ergens vandaan komen

  • @dus9746
    @dus9746 Год назад

    Zelf gebruikte ik mij airco als volgt. Deze gaat aan om 7:00
    En gaat uit om 10:00
    Daarna neemt mij Daikin ht full electric pomp het over op 20 graden tot 22:00 daarna gaat de airco aan tot 1:00 nachts.
    Echter van de defrost werd ik gek.
    We moeten niet vergeten dat je de hoge lucht vochtigheid hebt waardoor het moeilijk is om het warm te krijgen.
    Stook je airco wat hoger zodat de materie in je huis ook goed verwarmt gaat worden.
    Dan krijg je een warmer huis en is het aangenamer, als het huis in defrost gaat. Plus wanneer je de airco even uit wil zetten

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 Год назад +2

    Ik zou proberen om het huis maximaal 1 graad te laten afkoelen in de nacht. Kleinere kans op bevriezing en je hoeft alsnog niet bij te stoken met cv.
    Bijvoorbeeld in de nacht mooi op 18,5 en overdag 19,5 en in avond misschien comfort met 20,0 (of alles graadje minder ivm gascrisis).

    • @justus5805
      @justus5805 Год назад

      maar nou zegt dat prijsplafond dat ik straks boven 350KWH in jan. al het volle pond moet betalen.. Maar s kijken of ik met jouw tactiek goedkoper uit ben

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Год назад +1

      @@justus5805 alleen als jouw afrekening eerder in het jaar komt. Als dat niet het geval is, mag je de dagen in het jaar nog wel tegen elkaar wegstrepen.
      Bovendien: het is een keuze om tot 19,5 te stoken en er had ook geen prijsplafond kunnen zijn. Conclusie is dat je dus sowieso goedkoper uit bent.

    • @TheAnarchist01
      @TheAnarchist01 Год назад

      1 graad afkoelen? Dat is in mijn geval 1 uur. Dan draait de airco de hele nacht

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Год назад

      @@TheAnarchist01 klopt

  • @Jorg05111980
    @Jorg05111980 Год назад

    Iemand toevallig ook ervaring met een nieuw model 3,5KWH LG airco? Die van mij gaat onder de 5 graden bijna permanent in defrost...soms echt 20 a 30 minuten achter elkaar? Ik krijg een vrij kleine ruimte (20 m2) niet eens boven de 14 graden meer.

    • @keespiano
      @keespiano Год назад +1

      ik heb een LG inventer V deze werkt ook niet met buiten temperaturen onder de 5 graden, kwam er later achter dat dat ook in de specificaties stond , dit jaar er een Mitsubischi industial bij aan geschaft deze werkt wel prima met vorst

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      LG is bagger met verwarmen, zeker de multies die met een vaste tussenpozen in defrost gaan terwijl dat niet nodig is

    • @Jorg05111980
      @Jorg05111980 Год назад

      @@arnold_2523 yup, dat is mij wel duidelijk nu

  • @m9715936
    @m9715936 Год назад +1

    COP van 4.5 bij -10 klopt niet, die 4.5 is het vermogen in kW. Sommige toestellen kunnen inderdaad hoge vermogens leveren bij extreme koude (Mitsu hyper heating bv.), maar ook daar zakt het rendement onherroepelijk (fysica). Ik heb redelijk wat test verslagen die je bij de ecolabel websites van de fabrikanten kan vinden gelezen, hoger dan een COP van 3 ben ik niet tegen gekomen bij -7.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад +1

      Je hebt gelijk. SCOP is 4,7 en dat is natuurlijk een gemiddelde.

    • @egbertsanders4538
      @egbertsanders4538 Год назад

      Waar kan je de ecolabel website van Mitsubishi heavy industries vinden?

    • @m9715936
      @m9715936 Год назад

      @@egbertsanders4538 hierzo: erp.mitsubishielectric.eu/erp/options Lot 10 denk ik, voorbeeld p. 4 - erp.mitsubishielectric.eu/files/library/files/erpdocs/lot10/M-032.pdf

  • @MrRijsewijk
    @MrRijsewijk Год назад

    1 dag toen het mistig was meerdere keren defrost. Andere dagen een enkele keer in de ochtend. Met de koude dagen gaat hij om 5 uur s morgens aan. Het verbaast me hoe warm de lucht is met dit weer. De prestaties en instellingen zijn wel wisselend per weertype. Liever kouder weer dan mistig. Het koelt wel snel af wanneer de unit gaat defrosten. Nu op 22 graden en ventilator op stand 2, 3 of auto. De temperatuur in woonkamer is 20,5. Het verbruik van de laatste 5 dagen is ongeveer 12 KW gemiddeld per dag.

    • @MrRijsewijk
      @MrRijsewijk Год назад

      @rene flierman ik heb er ook geen spijt van. Wij zijn al vanaf maart van het gas af. Ga nu inzetten op het verbeteren van de isolatie, uitbreiden van aantal zonnepanelen en zuinigere apperatuur.

  • @ardamsterdam
    @ardamsterdam Год назад

    Hoewel ik al vele jaren een split airco heb (nieuw energiezuinig systeem laten installeren in 2021), gebruik ik deze pas sinds deze winter om continue te verwarmen. Het aan/uit + regelen temperatuur gaat via de app dus ik heb er geen omkijken naar. Voor het eerst deze winter dus ook met de defrost stand te maken gehad. De eerste keer schrok ik mij een rolberoerte van het "lossen" van de overdruk bij de stand-by stand tijdens defrost.

  • @martijn1800
    @martijn1800 Год назад

    Zakt de temperatuur daadwerkelijk zo snel tijdens het ontdooien dat de CV aanspringt? Tegen die tijd dat het warme water de radiatoren bereikt heeft is je airco waarschijnlijk al ontdooit. Het beste zet je de cv-ketel op een stooklijn zodat er altijd een kleine hoeveelheid warm water door de leiding stroomt, dan heb je hier minder last van.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Het hangt natuurlijk van je isolatie af hoe snel de temperatuur daalt. Ik heb de CV op 19,5 staan terwijl het met de airco aan ongeveer 20 graden wordt.

  • @robschouten6284
    @robschouten6284 Год назад

    Precies hetzelfde gedaan. Was wel even schrikken hoeveel gas ik plotseling in een nacht verstookte. Denk dat een electrisch radiatortje dan efficiënter is als booster.

  • @oeboeloe05
    @oeboeloe05 Год назад +2

    Zelfde ervaring nu met deze koude temperaturen.. De airco (3,5kw Daikin) in de woonkamer lijkt er moeite mee te hebben nu het zo koud is. Regelmatig lijkt de airco te 'herstarten' en is de uitblaaswarmte maar lauw. Ook is er een borrelend geluid hoorbaar bij de buitenunit (?). Ben ook maar met de verwarming gaan bijverwarmen. In een kleinere ruimte heb ik een 2,5kw Daikin hangen, dat gaat verder prima, die lijkt het prima bij te houden met dit weer.

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 Год назад

    Over combineren airco en infrarood-panelen. Sommige infraroodpanelen kunnen ook via wifi bediend worden. Dus wie weet is het mogelijk om de airco een wifi signaal te laten geven voor de buitenunit moet ontdooien. Zodat het infraroodpaneel al warmte af kan geven eer de airco moet gaan ontdooien.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      De combi infrarood met airco is zeker interessant. Maar infrarood zou ik dan inzetten voor spotverwarming en niet als verwarming van de ruimte

  • @ThomasSlayer
    @ThomasSlayer Год назад

    Vraag: Is het een oplossing, indien je de mogelijkheid hebt, om de buitenunit in een bak in de grond te plaatsen? Uiteraard met genoeg ruimte er omheen en zonder de kans dat het inregent maar wel voldoende ventileert? Of bijvoorbeeld in een goed ventilerende kelderruimte of ongebruikte vliering? Dit ivm geluidsoverlast voor jezelf en de buren en om bevriezing te voorkomen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Ik heb een keer vernomen van iemand die de buitenunit onder het huis had geplaatst. Je moet dan zeker voor goede aan en afvoer zorgen van lucht want dat is bij een airco heel veel. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus kan er niet veel over zeggen. Je moet je wel realiseren dat wanneer je dat doet dat je bij teleurstelling niet even gemakkelijk de buitenunit verplaatst ivm de leidingen.

  • @svschijndel1986
    @svschijndel1986 Год назад

    Bij ons valt het nog mee gelukkig, buiten units zitten een beetje ingesloten tussen huizen en carport/garage

  • @jolemmerling
    @jolemmerling 11 месяцев назад

    Leuke tip 2 airco's nemen in de zelfde ruimte probleem opgelost , hoeft dus geen gas te gebruiken en toch blijft het warm en een betere verdeling van warmte , tenslotte heb je ook niet een radiator hangen in de kamer, mijn verbruik is van 2000 kub naar 100 kub alleen voor warm water , maar hier komt oon een oplossing voor..
    het geld voor isolatie kan je beter gebruiken voor een airco , dan zit je in ieder geval niet in de kou , een goed geisoleerd huis zonder verwarming blijft koud

  • @carllombart2156
    @carllombart2156 Год назад

    Een airco heeft ongeveer 8 minuten nodig om te ontdooien. Je cv ketel gaat aan als de temperatuur daaltt. Op 10 min kan de ruimte temperatuur geen 1 of 2° dalen, maar ok... De cv ketel gaat aan en voor hij goed warm is en het water de vloerverwarming of radiatoren bereikt is de airco & warmtepomp al terug warmte aan het geven. Je hebt dus veel meer stilstand verlies in de cv ketel en de leidingen die warm zijn.

  • @jeroenbimmel8249
    @jeroenbimmel8249 Год назад

    Ikzelf gebruik een 8kw all electric icm vloerverwarming. 15kwh per dag klinkt ons bekend in de oren maar ik zie ook de defrost mode voorbijkomen in de praktijk. Echter in combinatie met een trage verwarming als een vloer merk je het defrosten niet als comfort vermindering doordat de vloer tijdens het defrosten niet merkbaar afkoelt.

    • @robertn2997
      @robertn2997 Год назад

      Dat is best netjes, hoeveel ruimtes verwarm je dan? Ik verwarm mijn huis met 2 Mitsubishi airco's op de begane grond 1 en op de slaapkamer 1. Daarmee verwarm ik allebei de hele verdiepingen en ben dan tussen de 20 30 kWh per dag kwijt. Gelukkig heb ik zonnepanelen welke nu in de winter op een zonnige dag nog +/- 15kwh opwekken dus ik ben maar een paar euro per dag aan stroom kwijt. De airco op de begane grond staat een paar graden warmer en die gaat wel paar keer per dag even uit om te defrosten

  • @Trancelistic
    @Trancelistic Год назад

    Ben heel benieuwed naar de Airco vs Infarood.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster Год назад

    ik ben er wel achter dat airco verwarmen alleen werkt als je hem bijna altijd op dezelfde temp. zet .. af koelen naar 15 snachts naar 20 overdag werkt niet..

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Het blijft even uitzoeken. Voor iedere situatie is dit weer anders. Zo gebruik ik mijn airco op mijn werkkamer met heel andere instellingen dan in onze woonkamer.

  • @TheVideohans
    @TheVideohans Год назад

    Wat Als: je in de omkasting van de buiten unit een kleine elektrische verwarming - ventilator plaatst die ervoor zorgt, dat er geen vorst bij buiten unit komt. Zo schakelen, dat hij tegelijk met de unit aangaat. Misschien de moeite waard om te meten wat het effect is en wat het aan extra verbruik genereerd.

  • @eriklaken1025
    @eriklaken1025 Год назад

    Ha, een meneertje van de Gemeente is langsgeweest, de Finhouse schijnt zo goed geisoleerd te zijn dat we in aanmerking komen voor een Hybride verwarmingsketel, zo kunnen we iets met ons enorme stroom overschot doen en kan de gasketel echt in de motteballen.:) Echter dit wordt ons eerste apparaat dat door derden geinstalleerd wordt en waar we subsidie van de gemeente op krijgen. Het schijnt zelfs voor de winter van 2023 geinstalleerd te zijn. FIJNE JAARWISSELING

  • @czondag
    @czondag Год назад +1

    Mijn cv gebruikt na piek opstart gemiddeld 0,8m3 per uur (0,065m3 per 5min) , dat is voor de huidige prijzen ca 2,70eu per uur aan gas… tel maar uit… op een middag/avondje stoken kost dat maar zo 20/25 eu per avond , als die 15kwh klopt dan is een airco echt vele malen goedkoper

    • @henkyboy1
      @henkyboy1 Год назад +2

      Het kan zeker wel uit. Wij hebben in de 1e 16 dagen van December 22 m3 gas verbruikt voor enkel douchen en koken. (vorig jaar 122). Dus we hebben in 16 dagen 100m3 gas bespaard. De airco heeft wel 220 kwh stroom gevraagd deze 16 dagen. Dit is ook zo hoog omdat we het de hele dag 21.5 graden hebben beneden (60m2). De stroom vangen de zonnepanelen weer op. Maar ook zonder zonnepanelen kan het zeker uit.

    • @marjanklaver6669
      @marjanklaver6669 Год назад +1

      Fam. Vel.. dat scheelt 100 m3 gas is 800 kWh dus die 220 kWh is fantastisch!

    • @hfuffvnjvnijd8989
      @hfuffvnjvnijd8989 Год назад +1

      @@henkyboy1 wij ook, ik zit vandaag op 24 kuub gas en 350 kWh aan stroom. maar deze koude dagen gaat het hard om het huisje warm te houden. maargoed vorig jaar aan gas alleen al 140 kuub in december, en is het nu al 10x kouder dan vorig jaar. als ik 90 kuub aan gas bespaar, dan scheelt het al een bak geld.

    • @LGNO1
      @LGNO1 Год назад +1

      @@henkyboy1 heeft u de airco 24/7 aanstaan op 21.5? Ik kom namelijk op hetzelfde verbruik aan kWh alleen heb ik dan de vloerverwarming aanstaan tot 18 graden met de cv (dus verbruik ik ook nog gas) en verwarm ik met de airco bij tot 20 graden.

    • @henkyboy1
      @henkyboy1 Год назад

      @@LGNO1 nee dat niet de airco staat tussen 2330 en 0700 uit. Dus hij draait 16,5 uur per dag.
      Overigens zit ik nu weer op 7-8 kwh per dag nu de temperaturen weer boven 0 zijn.

  • @87vortex87
    @87vortex87 Год назад +1

    Volgens mij klopt jouw berekening niet helemaal bij de laatste slide die je laat zien met nieuwe situatie wp+cv en alleen cv of de buitentemperatuur verschilde sterk tussen de twee situaties. Je verbruikt 13kwh stroom via de airco waar je eerst 6.2 kuub gas voor nodig had. Dat betekent dat je in de winter een COP haalt van 5. Ik garandeer je dat dat onmogelijk is bij de huidige buitentemperatuur icm defrost. Ik denk dat er een groot verschil was in buitentemperatuur in de vergelijking die je maakt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Ik lees gewoon mijn meterstanden af. ik verbruik met deze koude dagen 13 kWh aan stroom aangevuld met 1,8 m3 aan gas. Zelf denk ik dat er veel warmte verlies in leidingen plaatsvind bij een CV. Zeker met deze koude dagen.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Het is pas verlies wanneer de warmte op een plek terecht komt waar deze niet nuttig is. Zelfs een gloeilamp is in deze dagen daardoor 100% efficiënt.

  • @eriklaken1025
    @eriklaken1025 Год назад

    Heerlijk de haard s,avonds even aan en de airco en het uv paneel overdag, en de verwarming kamer heerlijk 22 graden. Nu 12 kub gas == 40 euro exstra kosten per wintermaand, balen maar ik moet de verwarmingsleidingen en vloerverwarming beschermen tegen bevriezing. Verder december nu 286 kwu kwijt maar er was nog 6000 kwu over van de zonnepanelen dus Eneco betaald mij nu nog 1680 euro tot 1 febr.

  • @MH-ie1sg
    @MH-ie1sg Год назад

    Wij moeten gewoon nog even wennen aan het stroom verbruik denk ik. Dat zijn we gewoon niet meer gewend. We hebben al jaren een warmtepomp boiler naar volle tevredenheid en ook al 6 jaar een pellet kachel. Maar de pellet prijzen zijn ook letterlijk 3x over de kop gegaan dus hebben nu ook maar een duo split airco van Gree aangeschaft die de woon en slaapkamer verwarmd. Tevens 2 kleinere mitsubishi's (radiator model voor aan de muur) voor boven (2 slaapkamertjes en een overloop)
    Alle airco's stoken alles prima warm. We wonen vrij en op de vlakte dus veel wind rondom het huis. En ja.. Met veel mist en %temperaturen onder het vriespunt gaan ze toch wel een paar keer per dag op defrost. We merken daar niet veel van trouwens. Duurd nooit lang. Als ik alleen die in de woonkamer gebruik dan zit ik met temperaturen onder het vriespunt op ongeveer 15kWh per dag. Met de slaapkamer er bij dan zo rond de 20. Met 1 airco stook ik de hele boven verdieping warm. Dan is het totaal verbruik zo ruim 25kWh.
    We hebben geen gas maar stoken nu toch even pellets in de woonkamer/keuken. Tussendeur naar de hal open. Wat ik al aangaf.... Moet even wennen aan het verbruik in stroom maar het werkt prima verder.
    Voor boven gebruik ik steeds maar 1 airco. Alle deuren open op de overloop en de hele bovenverdieping is warm. Ik heb de kleinste modellen gekocht maar die zijn eigenlijk nog te zwaar. Kan niet lager instellen dan 18 graden maar het is er in no time 24 graden. Da's ten warm dus dan zet ik hem maar weer uit. Da's dus wel een nadeel. Ik meet van de duo split en de 2 Mitsubishi's boven allemaal het stroom verbruik apart dus weet heel precies het verbruik.

  • @arjandejong7713
    @arjandejong7713 Год назад +1

    Ik lees in de comments dat de meeste mensen met airco-verwarming zo'n 10-15 KWh max kwijt zijn per dag. Ik gebruik zelf ook een 5 KWh airco (Cooper & Hunter) en moet een woonkamer van 100m2 verwarmen. Ons huis heeft energielabel A en ik zie op mijn P1 meter dat ik toch zeker rond de 25 KWh per dag zit. Ik verwarm overdag op laagste ventilatiestand tot 16 graden (vanaf 06:30 - 17:00 uur). Daarna zet ik de airco op 18 graden tot bedtijd. 's Nachts gaat de airo volledig uit. Ik zit al weken te testen hoe ik het comfortabel houd qua temp zonder teveel KWh te gebruiken. Tips om ook rond de 10-16 KWh per dag te blijven?

    • @MrRijsewijk
      @MrRijsewijk Год назад +1

      Een 5 Kw model is te licht voor 100m2.

    • @LGNO1
      @LGNO1 Год назад +1

      @@MrRijsewijk eens. Ik heb 60 m2. Dat red ie precies!

    • @arjandejong7713
      @arjandejong7713 Год назад

      Excuses, het is een 6.3 kWh die volgens de informatie 200m2 zou moet kunnen koelen/verwarmen. Het is de grootste wandunit can C&H.

    • @MrRijsewijk
      @MrRijsewijk Год назад

      Het beste is om het huis beter te isoleren.

    • @arjandejong7713
      @arjandejong7713 Год назад +1

      Dat is al gebeurd en we hebben energielabel A. Denk dat de airco gewoon wat meer stroom gebruikt in vergelijking tot andere merken. Airco is A++ en die op onze slaapkamer is A++++ en een 3.5 KWh.

  • @edwardbergevoet
    @edwardbergevoet Год назад

    Wij hebben hier thuis zoveel stroom over dat dit nutteloos zou zijn, iig zolang we nog mogen salderen.

  • @hfuffvnjvnijd8989
    @hfuffvnjvnijd8989 Год назад

    ik verbruik deze maand rond de 500 kWh ivm het verwarmen op stroom van het huis, plus a het andere wat je met electra doet. qua gas kom ik op 35 kuub uit.

  • @carloklaassen2222
    @carloklaassen2222 Год назад

    Wij zitten vanaf 1dec tot nu 25dec.op 1055 kWh voor heel het huis. Warmtepomp + airco’s

  • @ElektroTechNL
    @ElektroTechNL Год назад

    Daarvoor heb je de infrarood paneel 750 watt als bijverwarming als je op de bank zit bijvoorbeeld. Het kan ook met de cv en je raad het al ik vindt het ook net niet en gebruik dus ook me cv voor het laatste zetje. Dit wil ik met infrarood gaan vervangen als bijverwarming om dat laatste beetje bij te stoken en dat je warm zit.

  • @arnold_2523
    @arnold_2523 Год назад +18

    Normaal gesproken ben ik wel fan van je content maar hier sla je wat mij betreft de plank mis. Een airco is het meest efficiënt als deze onder de helft van zijn Max vermogen draait, de kans op defrosts is dan kleiner. Een airco is goed in het op temperatuur houden van een ruimte en minder goed in het verwarmen na nachtverlaging door hierboven genoemde redenen. Bij een CV is het andersom! Wil je weinig defrosts en hybride stoken dan kan je de cyclus dus beter omdraaien, maar nog beter 24/7 draaien met je airco met Max 1 graden nachtverlaging of geen nachtverlaging. Ik draai met deze temperaturen 24/7 verbruik afgelopen dagen is 10-12kWh per dag. De CV gaat niet meer aan.
    Edit: Andere tip die ik niet genoemd heb, bij MHI kan je silent mode inschakelen hiermee beperk je de compressor en overdimensioneer je als het ware de warmtewisselaar wat defrosts voorkomt. Bij Daikin kan je de vraagsturing beperken. Bij ECO mode met MHI wordt het setpoint langzaam verhoogd waardoor de ruimte minder snel opwarmt maar waar ook de kans op defrosts mee wordt verkleind 😁

    • @justus5805
      @justus5805 Год назад

      laat je hem dan op eco en auto staan?

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      @@justus5805 ECO ivm een rustiger regelgedag inderdaad, fanspeed op auto.

    • @Jaakskie
      @Jaakskie Год назад

      Hier doen de airco's het super na nachtverlaging. Zeer snel warm zelfs bij -10... 1 graadje minder zetten als het buiten -10 is lijkt mij niet eco maar veel onnodige kw's weg..

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      @@Jaakskie mijn verbruiksmeter zegt iets anders het verschil met extreme koude met en zonder nachterverlaging is nihil

    • @Poekieman
      @Poekieman Год назад

      Oh, da's iets om rekening mee te houden. Ook bij de aanschaf. Misschien beter een wat grotere airco te kiezen omdat die niet zo snel op max capaciteit hoeft te werken. Hoewel 's morgens nadat het de hele nacht afgekoeld heeft toch ook wel.

  • @gerardjonkman217
    @gerardjonkman217 Год назад

    Is een omkasting van invloed op het bevriezen van de airco ? Het bevriezen is bij vochtig weer bij 0 tot 5 graden het grootst 😉

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      zeker kan dat!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Ik zelf nu een omkasting aan de zijkant van ons huis maar heb niet de indruk dat dit meer is geworden. Eerder minder maar dat is natuurlijk lastig te zeggen. Het zal ook erg afhangen van de lokatie.

  • @theowink
    @theowink Год назад

    Even een föhn erop (niet te heet natuurlijk)
    Dat is mijn tip die ik zelf ga gebruiken.
    Ik kom er zo bij ,hij staat op de grond in de tuin.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Ben benieuwd. In Scandinavische landen gebruiken ze een verwarmde bodemplaat. Zo hebben zij daar geen last van.

  • @Famdehaas9671
    @Famdehaas9671 Год назад

    Ik heb 2 multiplit 2x2=4kw en 1 singel split 5kw mitsubishi heavy industie.
    Geen cv meer. A label woning met wtw unit.
    27 pv panelen 10,7wp een warmtepompboiler en koken op inductie.
    Alle 3 de slaapkamers hebben een 2 kw binnen unit en de zolder.
    In de woonkamer + open keuken hebben we een singelsplit 5kw. De ruimte is 155m3
    6,27 x 9,72 excl de gang en wc.
    De gang, wc beneden, hal boven en badkamer boven worden in principe niet verwarmd tenzij we deuren van de woon of slaapkamer openzetten.
    Bij ons is 24 uur per dag iemand thuis dat betekend helaas dus ook veel verwarmen. Want ook snacht als anderen slapen zijn anderen wakker. We slapen misschien 4 uur per dag tegelijkertijd
    Vorig jaar had ik in december 288m3 gas verbruikt. Dus zou ik rekenen op gemiddeld 20kw extra stroom verbruik voor de airco's per dag. Rekenend met scop van 4,6.
    Verwacht totaal verbruik per dag is dus ongeveer 40kw.
    In de praktijk is dat de afgelopen dagen nu gemiddeld rond de 55 kw per dag. Maar gister verbuikte ik bijna 80kw. Dat is behoorlijk schrikken zal ik vertellen.
    Met name de airco in de woonkamer bevriest elk uur de condensafvoergaten vriezen allemaal dicht.
    Op auto stand staat die altijd volop te blazen temp 24 is in werkelijkheid 19 graden en 25 dus 20 graden.
    In defrost koelt de ruimte bijna netzoveel af als dat die het afgelopen uur had opgewarmd erg oncomfortabel en kost dus een hoop extra energie.
    Voorbeeld van eergister 22:00 uur was het 19,5 graad in de nacht afgekoeld tot 17,4 05:00 uur. Om 13:00 is het pas weer 19,5 graad en heeft die 6 x in de defrost modus gezeten. Over de hele dag in totaal 16x defrost. Super oncomfortabel.
    Des te warmer de kamer word des te langer duurt het voordat die weer een defrost doet. Ik word er een beetje moedeloos van eerlijk gezegd.
    Wat is wijsheid: tips zijn welkom
    1. 'S nacht uit
    2. Silent
    3. Eco
    4. Silent en eco
    5. Temp 2 graden verlagen
    6. Geen verlaging
    Zelf heb ik het gevoel dat geen verlaging het beste comfort geeft, maar dan nog daalt de temperatuur 2 a 2,5 graad. Ik denk dat dat komt omdat er dan niemand in de woonkamer is.
    Ik dacht ik laat alle airco's aan snachts maar schrik dan van een stroomverbruik van 27kwh voor alleen de nacht. Dus wil ik liever als je gaat slapen airco's uit.
    Ik heb nog steeds mijn tado thermostaat waardoor ik goed het temperatuurverloop in alle ruimte afzonderlijk kan zien in grafieken incl luchtvochtigheid en buitentemperatuur.
    Ik heb een homewizard P1 meter met 3 fasen grafieken.
    Ik heb mijn warmtepompboiler, droger, wasmachine en vaatwasser aangesloten op een homewizard socket en ook een watermeter van homewizard.
    Bijna alle andere stopcontacten in huis heb ik een meros slimme stopcontact tussenzitten waarmee ik inzicht heb in actueel stroomverbruik en dag totaal verbruik.
    Ik maak weinig tot geen verbuik van google home. Maar ben toch zo ontzettend opzoek naar iemand die mij kan helpen deze nachtmerrie onder controle te krijgen.
    Tips zijn welkom.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Wat vervelend man. Ik merkt zelf dat het met deze koude dagen het een stuk lastiger is. Ik stook nu ook de CV iets bij. Dit is met een paar dagen weer over maar daar heb je natuurlijk niets aan. Wij hebben zelf een doorzon woning met hele grote ramen. Die stralen enorm veel kou af wat het oncomfortabel maakt. HR++ glas zal waarschijnlijk voor mij een oplossing zijn maar ik weet niet hoe dit voor jou is.

    • @Famdehaas9671
      @Famdehaas9671 Год назад

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Ik heb al Hr ++ glas en dat isoleert goed.
      Ben er overigens ook achter wat de veroorzaker van mijn probleem is.
      Doordat ik nu geen cv meer heb en 5 binnen units in de kamers word mijn hal beneden waar de wc zich ook bevind bij de voordeur niet meer verwarmd hetzelde geld voor de badkamer. De wtw zuigt de lucht af in de wc, keuken en badkamer waarvan 2 van de 3 momenteel niet verwarmd worden en rond de 16 graden zijn.
      Onze WTW/balansventilatie in combinatie met de deur naar de hal zorgen ervoor dat de kou uit de wc en badkamer telkens door het huis worden verspreid. Als dan ook de deur van de woonkamer naar de hal open word gedaan is de warmte uit de woonkamer zo weggelekt want ik heb een open trap verbinding tot aan de zolder en de zolder verwarm ik alleen als ik daar werk. Dus de warmte vervliegt snel.
      Eerder dit jaar werkte de combi perfect in november, ik hoefde alleen de airco in de woonkamer te gebruiken om de gehele woning egaal te verwarmen en kon de rest uitblijven.
      Gister heb ik mijn woonkamer unit bijna 4 uur lang laten koelen om de buitenunit goed te ontdooien. Mijn woonkamer was 16 graden. Daarna airco op 27 graden en fan op max de kamer op laten warmen tot zelfs 22 graden op de tado thermostaat die er nog hangt. Een succes want geen enkele keer defrost gehad terwijl het de hele dag vroor buiten.
      Daarna de airco op 24 ingesteld en fan op auto. Ik zou verwachten dat de kamer temperatuur dan 19 graden word.
      'S nachts heeft iemand de kamer deur naar de hal opengezet en dat zie ik direct terug, de warmte lekt weg en de woonkamer koelt af tot 17 graden. Maar gelukkig is dat ook binnen een uur weer opgewarmd tot 19 met de kamerdeur dicht.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      @@Famdehaas9671 Goed om te horen!

    • @Famdehaas9671
      @Famdehaas9671 Год назад

      Intussen heb ik nu echt door hoe ik de airco moet gebruiken. Zorg dat de omgeving goed is opgewarmd en dan op temperatuur houden. Bij echte kou de deur naar de hal dichthouden uiteindelijk warmen de muren op en verwarmen die ook de onverwarmde ruimtes.
      Sinds die 1e bewuste dag van het hoge verbruik nooit meer een defrost en vollop blazen meer meegemaakt. Ik gebruik de silent en eco stand niet meer en zet de airco in de woonkamer niet meer uit hooguit 1 graad lager in de nacht. Verbruik is ontzettend gedaald en het temperatuur verschil tussen de ingestelde temeratuur en de gemeten temperatuur is nu 2 graden in plaats van 5.
      Mijn tip als he weet dat het koud gaat worden zorg er dan vooraf voot dat de ruimte goed verwarmd is en laat de airco continu op dezelfde teml en stand auto verwarmen. Stel wel handmatig de luchtrichting in in plaats van auto.
      Ik heb in het menu ook de ventilatie op L1 ingesteld zodat de fan uit gaat als de ingestelde temp is bereikt scheelt geluid en gevoel van tocht. Heb ze nu overal zo ingesteld.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      @@Famdehaas9671 Goed om te horen. Dank je voor je input!

  • @daniel4809
    @daniel4809 Год назад

    Ik merk ook dat de airco regelmatig in de defrost gaat De warmteopbrengst lijkt nu bij vochtig weer ook minder. CV is pas in januari een optie. De (Eneco) gasprijs van € 3,39 m3 vind ik nu echt wat te gortig.

    • @markmollee9890
      @markmollee9890 Год назад

      Daniel, kijk wel uit want het energie plafond wordt per maand bekeken en is dus niet per definitie 1200m3 . Het loopt tot de jaarafrekening en van die maanden worden de waardes bij elkaar opgeteld. Het kan dus zijn dat je al moet bijbetalen terwijl je over het gehele jaar geen 1200m3 gas gaat gebruiken. Hetzelfde voor stroom.

    • @daniel4809
      @daniel4809 Год назад +1

      Bedankt! Ik heb gelezen hoe het werkt. Dit werd overigens op de site van Eneco zo niet verteld....

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 Год назад

      @daniel4809 Wij zijn afgelopen maand overgestapt van de woekerprijzen van Eneco (Mitsubishi) naar een andere energieleverancier en gingen van 3,39 naar 2,40 voor een kuub gas. Het is hetzelfde gas.
      @markmollee9890 bedankt voor de tip. Ik zal eens kijken hoe dat precies berekend wordt.

  • @svschijndel1986
    @svschijndel1986 Год назад

    Het hoge stroomgebruik komt ook omdat er geen warmte uit de lucht gehaald kan worden en zo goed als volledig elektrisch gaat verwarmen.
    Wij hadden toevallig het zelfde gedaan met de thermostaat.

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      Dat is bij een airco niet aan de orde. Die haalt tijdens de defrost warmte uit de binnenruimte om de buitenunit te ontdooien en dat is geen COP1

    • @svschijndel1986
      @svschijndel1986 Год назад

      @@arnold_2523 ik heb het nu niet over de defrost maar over het verwarmen van een ruimte opzich, hoe minder warmte in de buitenlucht hoe meer stroom de airco moet gebruiken om de temperatuur te bereiken.
      Dat is het grote probleem bij de hybride warmtepompen, bij -5 stoppen de meeste ermee omdat er te weinig warmte is en dan gaat hij de gewone cv aanspreken of bij stand alone haalt hij de water temp niet.

    • @wardje53
      @wardje53 Год назад

      @@arnold_2523 ik denk niet dat dat helemaal waar is de buitenunit gaat gewoon in de koelstand waardoor hij opwarmd terwijl de binnenunit gesloten blijft en dus geen warme lucht naar buiten trekt, koelen binnen wekt warmte op buiten, verwarmen binnen wekt koude op buiten.

  • @compactvideo1779
    @compactvideo1779 Год назад +1

    Een enorme goede aanvulling is vloerverwarming onder je karpet. Had het pas al gemeld maar ik kan er niet over uit hoe succesvol dit is. De airco houd ik op stand 2 maar de cv scheelt 2 kuub per dag. Van 10 naar 8. Gek dat je er niks over leest. Zo’n vloerverwarming kleed kost rond de 150 euro. 330Watt. groet, leo.

  • @edeggermont
    @edeggermont Год назад +2

    Ik laat de airco's in deze periode 24/7 draaien met de ventilatiestand op auto. Dan hoeven de buitenunits niet vaak voluit te draaien en daardoor bevriezen ze minder (denk ik).
    Er komt met de ventilatiestand op auto wel wat meer geruis uit de binnenunits maar daar stoor ik me niet zo aan, ze draaien veel efficiënter zo en dat scheelt veel in het verbruik

    • @Jaakskie
      @Jaakskie Год назад

      Mag ik vragen hoeveel het dagverbruik per airco is die 24/24u aanstaat met deze temperaturen?

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      het klopt dat je de buiten unit kan ontlasten door de fan wat harder te laten blazen.

    • @edeggermont
      @edeggermont Год назад +3

      @@Jaakskie Per airco weet ik niet, ik heb ze allebei op 1 groep staan en daar meet ik het verbruik van.
      Het zijn MHI's van 2,5K en 5K, hoekhuis van 1905, matig geïsoleerd. 130 en 66 kubieke meter ruimtes:
      1-12: 14,7 kWh
      2-12: 17,6 kWh
      3-12: 20 kWh
      4-12: 20,6 kWh
      5-12: 16,9 kWh
      6-12: 14,4 kWh
      7-12: 15,5 kWh
      8-12: 17,3 kWh
      9-12: 22,1 kWh
      10-12: 25,3 kWh
      11-12: 21,4 kWh
      12-12: 24,2 kWh
      13-12: 25,2 kWh
      14-12: 28,5 kWh
      Beide ruimtes 20 tot 21 graden

    • @edeggermont
      @edeggermont Год назад

      @@geertterharmsel Ja, dan kan de binnenunit beters zijn warmte kwijt. Sommigen zetten hem op volle snelheid als ze niet in de ruimte zijn waar hij hangt voor optimaal resultaat

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      @@edeggermont Klopt, ik werk tot 17:30 en zet de fan tussen 16:30 en 17:30 vol gas. Dan warmt de woning super snel op.

  • @streamer6646
    @streamer6646 Год назад +1

    Wordt nog best een ingewikkelde toestand zo. 😁

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      Nee hoor gewoon 24/7 stoken zonder nachtverlaging.

    • @aejhorst1
      @aejhorst1 Год назад +1

      @@arnold_2523 klopt helemaal. Bij ons draait de Daikin airco 3,5 kW 24/7 op 20° in de laagste modus met het boomtje = minste Decibel en minste defrost. De gasketel doet het restant via een klokthermostaat

    • @LGNO1
      @LGNO1 Год назад

      @@aejhorst1 wat is jouw verbruik Arie per dag met deze standen als ik vragen mag?

  • @tenij000
    @tenij000 Год назад

    wat ook helpt als zelf niet langer bent dan 190 en de rest ook niet kan dat plafond gewoon op 2meter hoog veel hoger is gewoon weg gegooide warmte waar je niks van voelt als je op de bank zit bv en zomers krijg je het er ook sneller weer uit

  • @Fragffs
    @Fragffs Год назад

    Allereerst: goede informatieve laagdrempelige filmpjes, ga zo door!
    Heb je ook een elektrisch (COP 1) kachel overwogen om aan te zetten als de airco in defrost gaat en je de temperatuur drop tijdens defrosten niet fijn vindt?
    Ook die hebben vaak een simpel thermostaatje die dan aanspringt mocht het te veel afkoelen en bieden DIRECT warmte. Omdat je deze gewoon kunt neerzetten waar je op dat moment zit is dat mogelijk zelfs comfortabeler (qua warmte) dan wachten op de CV die eerst z'n warmte aan radiatoren en lucht/vloer moet afstaan. Ik denk dat de CV zelfs de warmte nog niet eens verdeeld heeft in de ruimte voordat de defrost klaar is waardoor je Airco mogelijk kiest om op een lager pitje te verwarmen omdat de warmte nog in je radiatoren/vloerverwarming zit.
    Mocht je HomeAssistant hebben draaien en daarin je Airco kunt volgen, kun je mogelijk met een slimme stekker de COP 1 kachel ook laten schakelen als de Airco gaat defrosten om dus direct warmte te hebben zodat er geen temperatuur drop is.
    Mogelijk dropt de temperatuur dan nog wel heel langzaam als bijvoorbeeld een 2 kW kachel net niet voldoende warmte geeft om het warmteverlies te compenseren maar ik vermoed voordat je dat merkt is de airco waarschijnlijk al klaar met defrosten en schakelt de COP 1 kachel weer uit.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Dank je voor je input!

    • @87vortex87
      @87vortex87 Год назад +2

      Zo schakel ik wel mijn cop1 elektrische kachel, wel icm cv ketel. Ook gebruik ik een hele sloot aan voorwaarden in Home Assistant. Zo moet er iemand thuis zijn voordat ie schakelt, temperatuur onder de 19.3 graden zijn, gemeten met temperatuursensor, stopt automatisch bij 19.8 (hysterese gebied van 0.5 graden om pendelen te voorkomen), en ik kijk naar hoeveel ruimte ik nog heb in mijn "opgespaarde tegoed" aan stroom via de zonnepanelen, daarboven is het namelijk duurder ivm COP1 van de kachel. Verder heb ik de pomp van de vloerverwarming geschakeld met de cv ketel met Blitzwolff SHP15 stekkers die automatisch in en uitschakelen als de cv-pomp aanslaat. De pomp van de vloerverwarming verbruikt namelijk ook behoorlijk veel door het jaar heen. We zijn ook aan het kijken naar airco die als neventaak kan bijverwarmen ipv de elektrische kachel, scheelt toch een beetje in COP en dan de ketel vervangen door PVT panelen.

    • @Famdehaas9671
      @Famdehaas9671 Год назад

      @@87vortex87 wist ik maar hoe jij dit zo inregeld zou ik denk ik veel baad bij kunnen hebben.

  • @WhoStoleMyAlias
    @WhoStoleMyAlias Год назад

    Ahum. 8kWh gebruik per dag terwijl je een airco draait? Dan heb je een flinke berg niet geregistreerd verbruik van zonnepanelen of je eet alleen takeaway, drinkt koffie buiten de deur en laat je was ophalen.

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      Waarom? Ik doe nu tussen de 10 en 12kWh per dag met een 24/7 schema

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад

      @@arnold_2523 Omdat een gemiddeld huishouden 10kWh per dag gebruikt en dan koken ze zelfs nog op gas.

    • @leonbongers6004
      @leonbongers6004 Год назад +1

      Hij bedoelt 8kWh dat alleen de airco’s gebruiken. Uit de context zoals hij vertelt is dat duidelijk.
      Hij heeft het dus niet over het totale verbruik van de woning.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад

      @@leonbongers6004 Okay, maar dan is die 15kWh per dag nu dus ook precies wat je mag verwachten op basis van de landelijke gemiddelden. Dan vind ik alleen wel die 8kWh 'normaal' gebruik nogal lomp aangezien het deel van NL dat traditioneel verwarmt daar een nulgebruik tegenover zet. Dat is dan zomaar even in de orde van twee MWh per jaar verspilling.

    • @leonbongers6004
      @leonbongers6004 Год назад

      @@WhoStoleMyAlias Hier staat tegenover een gasverbruik van praktisch nul.

  • @henkyboy1
    @henkyboy1 Год назад

    Onze airco vraagt nu wel 17 tm 20 kwh per dag. Draait ook van 7.00 tm 23.00 uur. En ik dacht het zuinigste model te hebben (Daikin Stylish 5 kwh)
    Wat ook zo is, is dat we de Daikin app stellen we in op 19.5 graden en hij geeft dan aan dat het 20 graden is terwijl onze thermostaat van de CV 22 aangeeft. Dit is wel irritant want dan blijft hij doorgaan terwijl hij wel kalmer aan kan doen. Dit is zeker zo als de zon er even in schijnt.
    Zeker op de “binnenunit stil stand” meet hij lagere temperaturen en blijft hij hard werken en dat kost weer veel stroom.
    Het zal mooi zijn als hij de temperatuur van onze e twist thermostaat als meetpunt neemt maar dat kan denk ik niet?
    Herkenbaar? En iemand tips?

    • @BartVanLandschoot
      @BartVanLandschoot Год назад +3

      Jouw verbruik komt dus neer op 1 à 1.25 kWh per uur. Dat lijkt gemiddeld vrij normaal (al hangt het af van de isolatie van de ruimte en het verschil van huidige en doeltemperatuur).
      De thermometer in de airco geeft serieus afwijkende waardes. Het toestel hangt uiteraard bijna tegen het plafond en daar is het warmer. Bij het starten is het vb. 16 graden (wat dan meestal overeenkomt met de echte kamertemperatuur), daarna warmt de airco de kamer en zegt die dat het vb. 20 graden is (terwijl het in de kamer maar 18 is). Als het uiteindelijk in de kamer 20 graden wordt, geeft de airco aan dat het 24 graden is. Het verschil tussen de temperatuur in de kamer en de aangegeven temperatuur van de airco wisselt dus continu (van 0 graden verschil tot gemakkelijk 4 graden verschil). Ik kijk dus niet echt meer naar die temperatuur. Als ik 20 graden in de kamer wil bereiken, zet ik de airco op 24. Ik zou eigenlijk liever geen graden op de airco hebben (want ze zijn toch fout) maar eerder iets met een aantal standen.
      Ik gebruik Home Assistant om de airco's aan te sturen; automatisch starten bij thuiskomst, uit bij vertrek, afhankelijk van thuiswerkdag bepaalde kamers (bureau) enz. Ik meet de kamertemperatuur met een Aqara thermometer gekoppeld in Home Assistant en op basis daarvan stop ik de airco als de gewenste temperatuur is bereikt. In mijn ervaring, verbruikt het minder om de airco in en uit te schakelen, dan hem continu te laten aanstaan. Bij het continu laten aanstaan verbruikt die vb. 1 kWh terwijl hij amper warmt. Van 8u tot 22u verwarmen zou dus al minimum 14 kWh per dag verbruiken, terwijl ik met start/stop aan minder dan 10 kWh kom.
      Nog een observatie hier thuis: met een Shelly 3EM meet ik continu het elektriciteitsverbruik. Als ik 1 airco aanzet gaat het verbruik met ongeveer 1,5 KWh omhoog. Maar met de 2de en 3de airco erbij zit het totale verbruik (voor 3 airco's) rond 2,2 kWh.
      Het is dus efficiënt om de airco's tegelijk te laten werken! Als je automatiseert met vb. Home Assistant, kan je bijvoorbeeld maken dat de kamers van de kinderen verwarmen als je de woonkamer verwarmt. Of dat je overdag met zonneschijn verwarmt met airco's en 's avonds met de cv.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Год назад

      Dank je voor je input. Zeer interessant!

    • @henkyboy1
      @henkyboy1 Год назад

      @@BartVanLandschoot bedankt voor je uitgebreide reactie. Weer stof tot nadenken 😊

    • @aartschelling3440
      @aartschelling3440 Год назад

      @@BartVanLandschoot Wij verwarmen nu ook met een Daikin, en inderdaad, zet hem in de nacht op 18, is het in de morgen minstens 20, het binnendeel staat bij ons bijna op de grond.

  • @ceesbimmel3764
    @ceesbimmel3764 Год назад

    Dat had ik al meteen door , zet de verwarming aan en deze gaat alleen aan tot de ingestelde temperatuur van de thermostaat . Dit is bij mij 2 keer op de gehele dag .
    Voor de rest houdt de airco het prima bij .

  • @geertterharmsel
    @geertterharmsel Год назад +2

    Ik ontlast mijn airco's met een lpg infrarood kachel. dat stookt misschien nog wel goedkoper dan met een airco en is een goed alternatief bij een stroomstoring.

    • @Nick-me9tl
      @Nick-me9tl Год назад

      Doe ik ook en is top! Airco krijgt het moeilijk als het buiten vriest dus met lpg is een mooi alternatief

    • @MrRijsewijk
      @MrRijsewijk Год назад

      Goed alternatief idd. Ben wel benieuwd naar het verbruik van een LPG infrarood kachel

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      @@MrRijsewijk Ik kan 150 uur stoken bij 1400watt voor 16 euro. Met een lpg prijs van 70 cent.

    • @MrRijsewijk
      @MrRijsewijk Год назад

      @@geertterharmsel als ik het goed begrijp kun je met 23 liter 150 uur verwarmen?

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Год назад

      @@MrRijsewijk klopt, op de laagste stand van 1400 watt.

  • @offlimits4622
    @offlimits4622 Год назад

    Gewoon een houtkachel gebruiken, betaal 70 euro de kuub en doe daar een maand mee. Woonkamer 22+ graden en boven 18 graden.

    • @hfuffvnjvnijd8989
      @hfuffvnjvnijd8989 Год назад

      70 euro??? hoop geld voor alleen verwarming.. ik betaal nu voor elektrisch verwarmen 20 euro voor de hele maand.

  • @roversberg
    @roversberg Год назад +1

    alle haren op mn hoofd hebben spijt van verwarmen met een multisplit airco, dat ding is lek na 4 maanden gebruik en we zitten in de kou. verwarmen met kaarsen en infrarood panelen in de ruimtes waar we zijn,is veel goedkoper gebleken. luchtkwaliteit is ook veel beter nu. droge ogen,keel etc..gas gaat niet meer aan hier, alleen met douchen. maar zou t niet veel beter zijn dat iedereen z'n energie goedkoper zou worden? wat een rottijd!!!!!! de houtkachel komt hier terug !

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад +6

      Als de boel na 4 maanden als lek is dan heeft de installateur zitten prutsen. Garantiegevalletje neem ik aan?

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад +1

      Als de boel na 4 maanden als lek is dan heeft de installateur zitten prutsen. Garantiegevalletje neem ik aan?

    • @robertklein4111
      @robertklein4111 Год назад +7

      Dan is duidelijk iets misgegaan bij installatie. 99% van de aircogebruikers zal zich hierin niet herkennen.

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад +3

      @@robertklein4111 dit kan ik beamen, ik verwarm al jaren met airco, naar volle tevredenheid. Sterker nog, de airco was eigenlijk als tussenstap bedacht maar de plannen voor een lucht water wp zijn in de ijskast gezet omdat het bovenverwachting bevalt

    • @wardje53
      @wardje53 Год назад

      Veel hangt af van het merk van de airco's Mitsubishi verwarmd bv. veel beter dan LG zeker bij vriestemperaturen, koelen doen ze allemaal wel goed maar op het gebied van verwarming is er duidelijk nog veel verbetering nodig.

  • @kcdienstverleningvlog6045
    @kcdienstverleningvlog6045 Год назад

    Beste Hans, ik las ergens dat je een smart-home had waarmee je niet kon realiseren wat je graag wilde. Het was even zoeken maar heb hier voor jou een interessant filmpje voor jou en andere geinteresseerden gevonden.
    ruclips.net/video/RP3uNkKBQeM/видео.html&ab_channel=Bright

  • @Music-kf7yb
    @Music-kf7yb Год назад +5

    Het blijven allemaal lapmiddelen. Niets is zo prettig als gewoon CV verwarming of vloerverwarming op tijd gestuurd. Prettige warmte, geen gedoe, zonder erbij na te denken. Bij verwarming moet je niet hoeven na te denken in een rijk en welvarend land. Dat ze we zo de winter door moeten stuntelen betekenend keihard welvaartsverlies. Ik kan me nog herinneren dat mij overleden groot ouders vaak verzuchte hoe blij ze waren met aardgas indertijd en van al dat gedoe rond verwarmen af waren.

    • @LGNO1
      @LGNO1 Год назад +2

      Je weet in wat voor land je leeft hè. We gaan naar het ideaalplaatje van het WEF. Ben het met je eens maar een er maar aan

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      Onzin, wij ervaren lucht/lucht comfortabeler als vloerverwarming omdat die laatste nooit echt warm wordt door de hoge isolatie en beperkte warmtevraag

    • @TheAnarchist01
      @TheAnarchist01 Год назад +1

      Inderdaad. Cv is veel fijner. Constante temperatuur. Goed regelbaar programma.
      En in de hoek van de airco kan je niet zitten omdat je dan in een hete föhn zit.
      En dan nog continu het geluid van het blazen..
      Het is op dit moment goedkoper. Dat is het enigste voordeel

    • @arnold_2523
      @arnold_2523 Год назад

      @@TheAnarchist01 Klinkf als een verkeerde opstelling, dat de unit hard blaast is ook vreemd , verwarm jij 24/7 ? Wat zijn je instellingen?

    • @dus9746
      @dus9746 Год назад +2

      @Music123 de airco wordt al jaren in anderen landen gebruikt als verwarming. Een CV werkt ook goed. De mijne via een full electric warmte pomp. Zonder vloerverwarming het kost een gods vermogen aan stroom afgelopen zondag het was min -6 55 kilowatt.
      Rond de 0 graden ongeveer 20 kilowatt.
      Rond de 8 graden ongeveer 11 kilowatt.
      Echter, ik heb geen lage temperatuur radiatoren. Dat ga ik nog aanpassen.
      Ik wek per jaar ongeveer 8 megawatt op dus hou genoeg over.
      Ik woon in een vrijstaan houtskelet woning uit 1993.