Genetikens möjligheter: Avel och växtförädling

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024

Комментарии • 22

  • @likesftw1060
    @likesftw1060 8 лет назад +5

    Har prov imorgon och hittade de här videorna i sista sekunden att, jag tror att jag kan genetik bäst i klasssen nu ;))

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  8 лет назад +1

      Lycka till! 😊 För en extra bonus kan jag tipsa om att kolla in mina gamla prov i klassisk genetik också. Om inte annat, så vet jag att det är många lärare som gör det också. 😉 Du hittar dem här: ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-1/gamla-prov/klassisk-genetik.html

  • @DorisHenrysson
    @DorisHenrysson Год назад

    Älskar dina videos ;D Pluggar till trädgårdsanläggare nu, och älskar varje gång det är dina videos som är med i plugget :)

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Год назад

      Så roligt att höra, lycka till med plugget! 😊

  • @hektortano5260
    @hektortano5260 7 лет назад

    jag är din 12 000 prenumerant! Du är bäst!

  • @eazbaez6530
    @eazbaez6530 2 года назад

    Hej Magnus,
    Jag har en intressant fråga gällande växtförädling.
    Jag hörde nyligen i en podd att allt detta med konstgödsel, växtförädling osv som gör våra frukter större och kan produceras i större mängder har faktiskt lett till att näringen i själva frukterna har minskat, och att man exempelvis måste äta 8 apelsiner för att få i sig samma näring som 1 apelsin hade förr i tiden.
    Har du gjort lite research kring detta?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  2 года назад

      Nej, jag har ingen research på detta. Jag förhåller mig dock lite skeptisk till påståendet. Det är visserligen så att odlade hallon och blåbär både är större och (i mitt tycke) smakar mindre. Därifrån kan jag tänka mig att någon också dragit slutsatsen att näringsvärdet måste ha minskat, men innan jag sett en undersökning som visar det är jag alltså skeptisk.

  • @marjanjafari2848
    @marjanjafari2848 3 года назад

    Hej Magnus! tack för din fantastiskt video. har snart prov om genetik, om det kommer en liknande fråga att korsa föräldrarnas alleler, vilken hår färg kommer avkommande ha. hur ska man svara, med hetrozygot eller homozygota alleler?
    hoppas du förstod vad jag menar.

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  3 года назад

      I så fall ska du göra ett korsningsschema för att utreda vilken sannolikhet det är att avkomman får en viss genotyp eller fenotyp. Jag går igenom hur man gör korsningsscheman i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/klassisk-genetik/klassisk-genetik-monohybrid-klyvning.html

  • @habibullahhussaini3695
    @habibullahhussaini3695 2 года назад

    Hej Magnus!
    Jag gör prövning i biologi 1 och är lite stressad. I den boken jag har "Spira biologi 1 Liber" finns det ett kaptiel som heter översikt över de levande organismerna och här framgår bland annat om djurriket, svampriket, växtriket, enkla eukaryoter och prokaryoter. Jag undrar om detta kapitel ingår i kursen (för jag kan inte hitta det i kursplanen) och isåfall hur väsentlig är denna del för att uppnå ett A?
    Tacksam för ett svar :)

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  2 года назад +1

      Jodå, detta ingår också i kursen. I det centrala innehållet i kursplanen för biologi 1 står det (under rubriken "Evolution") att undervisningen ska behandla "Släktträd och principer för indelning av organismvärlden. Organismernas huvudgrupper och evolutionära historia." Det är alltså en väsentlig del av kursen. Jag tar själv upp det i mina videogenomgångar om hur man bygger ett släktträd - ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/evolution-och-systematik/hur-man-bygger-ett-slakttrad-klassificering-av-organismer.html - växternas systematik - ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/evolution-och-systematik/vaxternas-systematik.html - djurens systematik - ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/evolution-och-systematik/djurens-systematik.html - och ryggsträngsdjurens systematik - ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/evolution-och-systematik/ryggstrangsdjurens-systematik.html.

    • @habibullahhussaini3695
      @habibullahhussaini3695 2 года назад

      @@MagnusEhinger01 Du är gudomlig. Tack Magnus!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  2 года назад

      @@habibullahhussaini3695 Tack själv! 😊

  • @lemao9995
    @lemao9995 6 лет назад +2

    Har du en video om geneteknik?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  6 лет назад +3

      Jag har två stycken som du säkert kan ha nytta av:
      * Genetiskt modifierade organismer (GMO): ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/6964-genetiskt-modifierade-organismer-gmo.html
      * Stamceller och andra cellinjer: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-2/lektioner/cell-och-molekylarbiologi/7068-stamceller-och-andra-cellinjer.html

    • @lemao9995
      @lemao9995 6 лет назад

      Tack!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  6 лет назад +1

      Varsågod! 👍