Aklıma yeni geldi bundan sonra soruyorum videolarını izlemeden önce sorulmuş olan soru üzerinde düsünerek kendimce cevaplamak sonra hocayı dinlemek eminim çok daha bereketli ve yapıcı olacaktır:)
@@Musamusam O zaman Plato dan başla, Spinoza, Kant, Hegel ve devam et, Bertrand Russell da dur. Yinede anlamamış isen tekrar baştan başla bence bulursun kolay gelsin.
Yaratıcılik takdirle daha çok ortaya çikiyor dediniz,aklıma çoçuk yetiştirirken özellikle ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
İlk İbn Haldun söylüyor onu: "Doğada diğer canlılar yiyecekleri besini hazır halde bulabiliyor. Ama insan ufakta olsa bir üretim (imar) aşamasından geçirmek zorunda."
@@tarzanrfk1228 anlaşılan ebeveynlerinizden küçük yaşta ilgi görmemişsiniz bu yüzden de kendinizi ispatlamaya çalışıyorsunuz ama burda yapmayın egonuz burayı kaldırmaz.
Toplumumuz ,yaratıcılıgı. Farklı yoruyor. Bende her zaman derim. Yoktan var ettim. ,,,Allah var eder ,,derler.. Kreativität. Yeni bir şey deneyip ortaya yepyeni bir şey çıkarırız. Her insanda var yaratıcılık.
Yaratmak yoktan var etmektir. Biz yoktan var etmiyoruz. İtibari vucuda sahip meyelanlarımız var, onlardan birisini tercih edidiyoruz ve Allah yaratıyor.
İnsan ne için birşeyler ister, arzular mutlu hissetmek için güvende hissetmek için, önemli hissetmek için sende ne yaparsam, neyi başarırsam bunları hissederim diye kendine sorup cevabı iç dünyanda arayabilirsin.
@SoruYorum Geçmişten bir anımı hatırladığımda kendimi anımsayan ben, şimdiki bana yabancı görünüyor. Kendi kendime yabancılaşmış hissetmeme sebep olan nedir?
Hocam hikayelerle destekleyen anlatımın, sonunda bahsettiğiniz daha hızlı yeşermeye katkısı var mıdır acaba? Benim açımdan öyle olduğuna çok şahit oldum.
#soruyorum Geçmişte bi dine inanmak oldukça zormuş hatta bi çok öncü kişilik oldukça zorluklar yaşamış. Ama şimdi geçmişte gelen bi dine inanmak çok daha kolay olabiliyor? Bi dine inanmak için insanlık daha mı hazır durumda şu an ya da öyle mi olması gerekiyor?
Sinan Hocam, Her an Allah'ın huzurunda olma farkındalığı nasıl gerçekleşir. Misal Adamın biri bir gecede Kuran'ı hatmediyorum diyor. Hikaye uzatmama adına en son ona, Allah yanındaymış gibi oku deniyor. Bismillah B sini okuyamamış. Hal böyle iken kamil insan Allahın huzurunda olduğunu bilen. Nasıl normal dengede yaşam sürdürüyor. Biz avam olaral nasıl bu farkındalığı kazanabiliriz
Bence sezgi herhangi bir durumu işaret eden ama pek açık olmayan , çok minik gösterge ve belirtileri aktif kontrollü bilincimizle fark edemesek bile beynimizin fark etmesi ve bizim de bu durumu "içime doğdu" "öyle seziyorum"vs diye adlandırmamız. Ve bence bu manipüle edilebilir , tıpkı kontrollü bilincimizle fark edemesekte beynimizin fark ettiği ve bizi direkt etkileyebilen subliminal mesajlar gibi. beyne bir bilgi, fikir veya her neyse onu yerleştiriyorlar farkında bile olmadan. Ve bunun yapıldığını biliyoruz ..
Sesli Kitap uygulamalarinda podcast olarak yer alacak misiniz? Ben Storytel’de kitap ve podcast dinliyorum. Sizin bir seriniz olsa devamli dinlerim. (Bu olana kadar RUclips’da takibe devam😀) Tesekkurler
Hocam taktir etmek içinde beyin olması lazım karşı taraf da.... Kavga da bir anda bir espri yaparsın ama ya karşı tarafta bu espriyi kavrayabilecek espri algılaması yoksa?
#Soruyorum hocam ben zihnimi fazla kullanıyorum galiba... İçimden sürekli düşünmek geliyor.. Bira bana arkadaşlarla bir şeyler mi yapalım, fiziksel aktivite mi yapalım yoksa fikir ve düşünceler üzerine bir şeyler mi yapalım dese hemen fikir ve düşünce derim.. Durmalı mıyım bilmiyorum.. Ufak ufak yazıyorum fikirlerimi çıkarımlarımı... Bir işe yara mı emin de değilim... İnsanlarla beraberken sürekli onları idare ediyor gibi hissediyorum. Herkes otomatik pilotta hayatını idame ettiriyor gibi... Kendi odam haricinde benim için tüm dünya konfor alanı dışı.. Ama yaşamak için uyum sağlamak zorundayım da...Fiziksel olarak hareketli olmak zorunda olduğum bir hayatım var, ama zihnimin enerjisini kısıp normal bir şeyler yapmak için kendimi zorlamam gerekiyor.. Kendimi bildim bileli böyleyim herkes çok düşünüyorsun diyor, ben de onları olgunlaşmamış buluyorum... Tavsiyeniz var mı?
Benzer durumu yaşamış biri olarak kendi bulduğum çözümleri paylaşmak isterim. Hatta buna çözüm demeyelim de düşünce halini düzene sokmak diyelim. Düşünecek o kadar çok konum olurdu ki düşüncelerimi toplayamaz, dağınık kağıt parçaları arasında oturur gibi düşüncelerimin arasında otururdum. Kafam sürekli bulanık, dinlediğimi anlayamıyor, anladığımı da unutuyordum. Düşüncelerimden, düşünme haline harcadığım efordan dolayı uyuyamadığım zamanlar da oldu. Sonra bu düşünceleri bir sistematiğe oturtmam gerektiğini düşündüm. Belirli bir düşünce üzerine yazmaya başladım. Mesela "Yetenekler" diye bir başlık attım, yetenek nedir onu düşündüm ve yazdım, kendimce sorular sordum yanıtladım. Örneğin "utanç" üzerine düşündüm ve yazdım. Bir zaman sonra düşüncelerim belli bir düzene girdi, sürekli bir şeyler dönmüyor kafamda. Özellikle benimle benzer düşünceleri paylaşan yazarları okumak ve onların yazılarının sonuna notlar almak çok iyi geldi. Örneğin, Denemeler'i okurken Montaigne'in her fikrinin sonrasında kendi görüşümü yazdım, katılmadığım veya katıldığım noktaları belirttim. Zamanla düşüncelerimi doğru yönetmeyi öğreniyorum. Henüz yolun başındayım.
@@ilgnozgul2938 yoğun ve ağır kitaplar okumayı başarabiliyor musun? Çünkü ben okurken çok yoruluyorum zihnen.. Mesela Hannah arendt'in - siyaset felsefesi üzerine yazıyor - birkaç kitabını aldım okuyorum yani her sayfada her paragrafta ciddi düşünüp özümsemem gerekiyor okumak da istiyorum her cümlede vay be diyorum ama sıkılıyorum da... Bi de insanların arasında nasılsın? Ben sürekli idare etmeye çalışıyorum herkesi... Bu çok yorucu yani otomatik düşünce ya da davranışı az sergileyebiliyorum.. Ama çok iyi de insan analiz ederim...
#soruyorum Öncelikle merhabalar , ben Gülse. 🖐️Videolarınızı keyifle izliyorum ve daha önce aklıma gelen ve sizin yorumlarınızı merak ettiğim soruları sormak istedim. Daha birçok var ancak şimdilik bunlar yeterli diye düşünüyorum. ° 10 yil sonra bugüne baktığınızda anlamsızlığını ya da anlamını farkedeceginiz muhtemel şey nedir? ° ilk canlı olusmasaydi ne olurdu °oturmamiz gerektiğini ve ya böyle bir duruş olduğunu bilmeseydik ne olurdu ° keşke ilk insanlar ne yapsaydı da şu anda daha iyi bir şekilde yaşasaydık ? °mükemmel olmaya çalışmak herkes gibi olmaya çalışmak mıdır ? °balinalarin tersine evrilmesi (?) neden oldu ? °küçük ama farkettiginizde insanların kafanızdaki yerini değiştiren bir davranış °sizin veya sizinkine benzer diğer kanalların videolarını çok seviyorum. Ancak bazen verilen bilgileri direkt olarak kabul ettiğimi farkediyorum ama konu hakkında onu irdeleyebilecegim yeterli bilgiye sahip de değilim. Önerilerinizi ,görüşlerinizi merak ediyorum. Bonus😄 : 8-9 yaşlarımdayken evdeki "çocuk nasıl büyütülür" temalı kitapları okuyordum. Muhtemelen hissettiklerimi yazılı olarak görmek beni tatmin ediyordu ve "ben normalim" düşüncesi ile rahatliyordum. Bu konu hakkında düşüncenizi de merak ediyorum, ama sorum başka. Ergenlik ile kısımları da ergenliğe geçmeden önce okuduğumdan bu dönemleri "hakkı ile" yasayamadigini düşünüyorum. Marketlerde satılan ve hormonlarla büyütülen civcivler gibi hayatımın ergenlik kısmını atlıyorum sanki. Bundan memnun değilim diyemem çünkü davranışlarımın sebeplerini biliyorum ve bazı durumlarda kontrol edebiliyorum . Ancak bu bende bir üstünlük hissetmeye ,gereksiz bir egoya sebep oluyor. Yaşıtlarımla "havadan sudan " konuşmak beni tatmin etmiyor. Her dönemi yaşamanın faydalı olduğunu düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz ?
Bize sormamışsınız, hocanın görüşünü merak etmişsiniz; fakat ben de naçizane görüşlerimi paylaşmak isterim. 10 yıl sonra bugüne baktığımızda muhtemelen şuan 'an'ı doldurmak üzere yaptığımız tüm davranışlar anlamsız olacak bence. Örneğin, oynadığımız bir oyun, gülmek ya da öylesine eğlenmek uğruna izlediğimiz film, kitap okuyarak derinlemesine düşünmek yerine (daha kolay geldiği için) beynin geçici hafıza bölümüne yer eden bilgiler olacaklarını bile bile RUclips'da izlediğimiz videolar, v.b. Tüm bunlar belki o anın verimli geçtiğine dair kendimizi kandırmak için bahaneler olabilirler. Ama 10 yıl sonra bu aktivitelere dair net bir şeyler hatırlamamak, yahut 10 yıl sonraya kalacak şekilde kendimizi (fiziksel-zihinsel) kalıcı manada geliştirmemek; o zaman geldiğinde şuan yaşadığımız anların anlamsızlığını bize gösterecek bence. Şuan gayet anlamlı gözüküyor olsalar da. İlk canlının oluşmadığı varsayımında hiç bilince sahip olamayacağımız için net olarak dünya yahut evrenin varlığı anlamsız olacaktı (bizim için). Fakat (eğer inanıyorsanız) tanrı, üstün güç vb. üstün bilinçlerin 'kendilik'leri baki olacaktı. Ondan ayrı bir (iradeye sahip) bilincin varlığı olmadığı için ne evrenin ne de olmuş olabilecek tüm olaylar anlamdan uzak olacaktı (tabi anlam kavramına yöneliyor insan böyle bir soruda, fakat anlam kavramı da insanın oluşturduğu bir kavram. Gerçek manada bu soruya cevap verebilmek için bence kelimelerle düşünmek acziyetinden kurtulmak gerekir zannımca.) Oturmayı bilmeseydik yine oturma benzeri bir davranış geliştirdi kendiliğinden tahminimce. Keşke ilk insanlar beynini çalıştırmaya başladıktan sonra evrimlerini daha erkenden fark edip ona göre yaşasalardı. Şuan günümüzde olan bir çok hastalığın daha hiç oluşma imkanı olmazdı. (Misal 2 ayak üstünde yürümenin hızlı evrimi sebebiyle birçok diz, bacak, omurga, boyun problemleri yaşamamız. Daha kontrollü bir evrim olduğu ihtimalinde çok daha uyumlu uzuvlara sahip olabilirdik.) (Ayrıca 'iyi bir şekilde yaşamak' demişsiniz. İyi bir şekilde yaşamaya nasıl baktığınıza bağlı bu sorunun cevabı biraz da) Bence mükemmel olmaya çalışmak, kurulan toplumsal ahlak ve kabullerin gereğince topluma en faydalı ve en uyumlu olmaya çalışmak demektir. Herkes bu şekilde olmadığı için herkes gibi olmaya çalışmak değildir. Ama herkes için en faydalı olmaktır. Balinaların evrimi hakkında çok bilgiye sahip değilim yorumla cevaplamak çok zor. :) O yüzden bu soruyu atlıyorum. Ama balinaların tersine evrimi birçok açıdan evrim teorisi için kanıt niteliğinde kullanılıyor, diye biliyorum. Herkesin aslında kendi için yaşadığı. 'Seni seviyorum' dediğinizde bile aslında seninle olduğum anda hissettiğim duyguları seviyorum demek. Soruda davranış sormuşsunuz, biliyorum bu bir davranış değil ama bir farkındalık diyelim. Ve insana bakışınızı çok değiştiriyor (özellikle ilk fark ettiğinizde, fakat zamanla alışıyorsunuz :) ) Öbür sorulara çok nesnel, soğuk cevap verdim sanırım :) biraz samimi yazayım burada. Bu bende de çok oluyor. Hangi videoyu izlesem hangi kitabı okusam o düşünceler çok mantıklı geliyor. İşin komik yani düşüncenin aksine olan videolarda da aynı oluyor :). Bunu özellikle yoruma dayalı videolarda görüyorum. Yani bir örnek vereyim, İslam'a dair İslam'da evrim var diyenlerim görüşü çok mantıklı, yok diyenler de yılların emeğini vermiş tefsirlerle uğraşmış adamlar onlar da mantıklı argüman sunuyor, tüm bunların dışında ateist, deist, agnostik ideolojiler de oldukça tutarlı ve mantıklı. Ne diyeyim ben şimdi içinde bulunduğum hale kahdkskaf. Bilmiyorum siz de bunu ya da buna benzer hallerden bahsedip mi bu soruyu soruyorsunuz. Ama ben bunun sebebinin yeni görüşlere fazla açık bir beyne sahip olduğumuzdan olduğunu düşünüyorum. Belli bir görüşe, düşünceye körü körüne bağlanmamaktayız bence. Yani bu bizi diğer insanların gözünde karaktersiz yapabilir. Ama çok karamsar bir kişiliğimiz olduğu için böyle oluyor bence. En azından kendi açımdan böyle. Ve gelelim beni bu soruya cevap yazdıran asıl meseleye akhdksf. Bir şeyleri bildiğinizde ya da bilebileceğinizi fark ettiğinizde diğer insanlardan üstünmüşsünüz hissi geliyor. Bu gurur iyi midir kötü müdür bilmiyorum ama aynen dediğin gibi bende de var aynı his. Birçok konuda nedense meseleye ve insanlara tepeden bakmaya itiyor adeta beni bir şey. Günlük havadan sudan konuşmalar bana da manasız ve gereksiz geliyor. Bunun için benim de cevaba ihtiyacım var...
@@husionuyanick görüşleriniz icin çok teşekkür ederim,benzer görüşlere sahip kişiler olması beni mutlu etti. Tabii umarım Sinan Hocamiz da bunları yorumlar.
@@gulsekaykc5770 Rica ederim, asıl ben teşekkür ederim, içimdekileri az da olsa yazmış oldum :). RUclips'a atılan yorumları değerlendirdikleri kesin mi acaba, bundan emin misiniz? Bana hiç video altındaki yorumları konu ediniyorlarmış gibi gelmiyor.
@@nesekaya751 Çoğumuzun çevresinde böyle insanlar yok mu? En kolay görülebilir olarak ailelerimiz mesela. Kararı tamamen bize ait olan meselelerde dahi tam olarak yönlendirme, manipüle yapıyorlar (bilinçli ya da bilinçsizce) (tabi ki istisnaları tenzih ederim)
ilk defa fikirlerine katılmıyorum hocam. Günümüzde her şey artık saf yaratıcılık üzere oldu. Yoksa bir ressamın resmini bilgisayar daha iyi yapar. Ama bilgisayara bir şeyi yaratamaz. Ki bunu sizde başka programda söylemiştiniz. yaratıcılık espri yapma yeteneği değildir.Daha faydalı, daha kolay ulaşılabilir daha fonksiyonel, daha az maliyetli,daha çok hoşa giden, tercih edilen ve çözüm odaklı sonuçlar çıkarabilmektir bunlar diğerlerine ulaştırmaktır.
Espri var, espri var şimdi. Ben espri yapamıyorum mesele. Cem Yılmaz gibi, Tolga Çevik gibi insanlar bence yaratıcı insanlar. Yani, biraz güzel, zeka kullandırıcı espriler güzel ve taktiredilesi olur.
Zihnimdeki çoğu soruların cevabını bu kanalda buluyorum bu videoda onlardan biriydi teşekkürler sinan hocam:)
@LİL HİTLER bende 4-5 aydır bakıyorum ve dediğin gibi her videodan sonra bakış açım değişiyo büyü gibi bişey:)
sanki yeniden üniversiteye gidiyorum , ders dinliyor gibiyim ama en sevdiğim hocamdan ağzından çıkan hiç bir kelimeyi kaçırmayayım peşindeyim.
Ne güzel bir cümle :)
Aynı seyi hissediyorum 🙋🏻♀️
Aklıma yeni geldi bundan sonra soruyorum videolarını izlemeden önce sorulmuş olan soru üzerinde düsünerek kendimce cevaplamak sonra hocayı dinlemek eminim çok daha bereketli ve yapıcı olacaktır:)
"Kendini takdi... Heh esas önemli olan bak..." Hoca resmen konuşmada kendine ne diceni hatırlattı
SoruYorum serisine bayılıyorum.
+1
BAYILMA AYIK İZLE
Bence,
Başarı, sonuçtan bağımsız olarak süreçte mücadele içinde olmaktır.
Zeka ve yaratıcılığı gelistiren seylerin ortak özelliği konfor alanının dışına çıkmak izlediğim videolardan bunu çıkarttım.....
Harikasınız Sinan hocam... En çok bilgi veren en faydalı kanal bence bu! İyi ki varsınız! Sevgiler ve saygılar sunuyorum...😇🤗👍👌🙏
Merhaba, eğer videolarıma göz atabilirseniz kişisel gelişime dair çok önemli bilgiler elde edebilirsiniz.İlginize çok teşekkürler 🙏
Soru sormak, en büyük yaratıcılıktır.
Doğru soru nasıl sorulur?
@@Musamusam Doğru soru somak için, doğru insan olmak yeterli.
@@hasantaylancelikten7789 Kime göre neye göre?
@@Musamusam O zaman Plato dan başla, Spinoza, Kant, Hegel ve devam et, Bertrand Russell da dur. Yinede anlamamış isen tekrar baştan başla bence bulursun kolay gelsin.
@@hasantaylancelikten7789 Kurandan baslıyayım o zaman sonra diğer bu sölediklerinede tek tek bakayım.
Yaratıcılik takdirle daha çok ortaya çikiyor dediniz,aklıma çoçuk yetiştirirken özellikle ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
Merhaba, eğer videolarıma göz atabilirseniz kişisel gelişime dair çok önemli bilgiler elde edebilirsiniz.İlginize çok teşekkürler 🙏
İlk İbn Haldun söylüyor onu:
"Doğada diğer canlılar yiyecekleri besini hazır halde bulabiliyor. Ama insan ufakta olsa bir üretim (imar) aşamasından geçirmek zorunda."
WAY İBNE WAY
@@tarzanrfk1228 Sizi esefle kınıyorum.
@@alimamas7637 neden kınıyorsun lale burası dincilerin mekanı değil git nihat hatİpoğlunun kanalına hadi naş
@@tarzanrfk1228 anlaşılan ebeveynlerinizden küçük yaşta ilgi görmemişsiniz bu yüzden de kendinizi ispatlamaya çalışıyorsunuz ama burda yapmayın egonuz burayı kaldırmaz.
Toplumumuz ,yaratıcılıgı. Farklı yoruyor. Bende her zaman derim. Yoktan var ettim. ,,,Allah var eder ,,derler.. Kreativität. Yeni bir şey deneyip ortaya yepyeni bir şey çıkarırız. Her insanda var yaratıcılık.
Sizi dinlemek mükemmel Enerjimi sizin faydalı bilgilerinizi dinleyemeye veriyorum.Uzun anlatın hocam 🧿
Hayal gücü, kendi başına sahip olduğumuz en mistik özelliğimiz. Ne çözümlemesi muhtemel ne de ne yönde çalışacağını tahmin etmek.
Yaratmak yoktan var etmektir. Biz yoktan var etmiyoruz. İtibari vucuda sahip meyelanlarımız var, onlardan birisini tercih edidiyoruz ve Allah yaratıyor.
Merhaba, eğer videolarıma göz atabilirseniz kişisel gelişime dair çok önemli bilgiler elde edebilirsiniz.İlginize çok teşekkürler 🙏
Hocam demiş ya bir şeyi istiyorsan önce ne istediğini bileceksin, ne istediğimizi bilebilmek için neler yapmalıyız ?
Haz aldığın, yapmaktan üşenmediğin, seni harekete geçirebilen şeydir. Kendini tanı, tutkunu keşfet, peşinden git.
En zoruda bu kendin ne istiyorusun bunu bilmək zor
İnsan ne için birşeyler ister, arzular mutlu hissetmek için güvende hissetmek için, önemli hissetmek için sende ne yaparsam, neyi başarırsam bunları hissederim diye kendine sorup cevabı iç dünyanda arayabilirsin.
Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili video çeker misiniz
@@Sherfps SANA MI DEMİŞ LAN DIRZO
Doktora concerta yazdırabilmek için altyapı oluşturmak mı istiyorsun
@@Eflaz9 hayır .d zaten kullanıyordum ve neden altyapı oluşturmak istiyeyim ki
@@mehmetyttttq972 kanka concertayı sadece dikkat ve hiperaktivite problemi olanlar kullanmıyor , biliyorsun hahahhaa
@@Eflaz9 başka amaçla kullanmak istiyen varsa sonuç alamaz zaten kafada yapmaz dehb olmayan birinin dikkatini de toplamaz
Yine harikasınız!İnanılmaz müthiş bir ikili, yolunuz hep açık olsun..
Son beyin yakıcı sinan hoca. Hocam 10 gun once tanistim videolarınizla. Ve bahsettiginiz tohum simdi bu videonuzla yeşermis onu farkettim. Tesekkurler
Hocam yaratıcılık ile video çekin 3 saat 5 saat . Konu ilginç herkesin ilgileneceği kesin
bütün video boyunca aklımda kalan tek şey şümelek oldu. o yüzden tekrar izleyeceğim.
Sizleri tanıdıktan sonra diğer aboneliklerimi kaldırdım. Çok faydalı işler yapıyorsunuz. İyi ki varsınız.
İnsan doğası aslında iyidir onu bozan uygarlığın yalnış yollarıdır. Rousseau
Peki süre ve baskı altında yaratıcı davranmak mümkün mü?
Eğitim hayatında zaman zaman bizden beklenen bir durum ne yazık ki...
"Bilgi deneyim ile başlar"
Teşekkür ederim bu güzel videolar ve cevaplarınız için umarım herkes bir şekilde sizi fark eder. Her şey gönlünüzce olsun :)
Algoritma dışı davranışlar geliştirilebilirse onunda bir algoritma oluşturulmuyor mu?
@SoruYorum Geçmişten bir anımı hatırladığımda kendimi anımsayan ben, şimdiki bana yabancı görünüyor. Kendi kendime yabancılaşmış hissetmeme sebep olan nedir?
Hocam şu konuşma, düşünme ve arkaplanı ile ilgili videonuzu da yapsanız iyi olur ya :)
Hocam hikayelerle destekleyen anlatımın, sonunda bahsettiğiniz daha hızlı yeşermeye katkısı var mıdır acaba? Benim açımdan öyle olduğuna çok şahit oldum.
"Yaratmak iki defa yaşamaktır." Albert Camus
Uzun zamandır düşündüğüm bir konuydu, teşekkürler hocam. 😊
Hocam sizi bakan olarak görmek istiyoruz.
youtube bana daha çok bunun gibi güzel videolar çıkar karşıma :D
#soruyorum Geçmişte bi dine inanmak oldukça zormuş hatta bi çok öncü kişilik oldukça zorluklar yaşamış. Ama şimdi geçmişte gelen bi dine inanmak çok daha kolay olabiliyor? Bi dine inanmak için insanlık daha mı hazır durumda şu an ya da öyle mi olması gerekiyor?
Teşekkürler
Sinan Hocam, Her an Allah'ın huzurunda olma farkındalığı nasıl gerçekleşir. Misal Adamın biri bir gecede Kuran'ı hatmediyorum diyor. Hikaye uzatmama adına en son ona, Allah yanındaymış gibi oku deniyor. Bismillah B sini okuyamamış. Hal böyle iken kamil insan Allahın huzurunda olduğunu bilen. Nasıl normal dengede yaşam sürdürüyor. Biz avam olaral nasıl bu farkındalığı kazanabiliriz
Hazal da çok doluymuş yalnız,.. Bilgi-bakış açısı olarak.. Zannımca ,sandalyeleri bile değişebilirsiniz ilerde.. :)
Psik. Tulay kök ile bir canli yayin yapmanızı cok isterim.
Yine dopdolu bir video olmuş 🌸
🙏🙏🙏
merhaba sinan hocam, benim de bir sorum var: sezgi nedir ve kontrol veya manipüle edilebilir mi?
Bence sezgi herhangi bir durumu işaret eden ama pek açık olmayan , çok minik gösterge ve belirtileri aktif kontrollü bilincimizle fark edemesek bile beynimizin fark etmesi ve bizim de bu durumu "içime doğdu" "öyle seziyorum"vs diye adlandırmamız. Ve bence bu manipüle edilebilir , tıpkı kontrollü bilincimizle fark edemesekte beynimizin fark ettiği ve bizi direkt etkileyebilen subliminal mesajlar gibi. beyne bir bilgi, fikir veya her neyse onu yerleştiriyorlar farkında bile olmadan. Ve bunun yapıldığını biliyoruz ..
Hocam etimoloji kitabı olarak tavsiye ettiğiniz bir kitap var mı?
Sesli Kitap uygulamalarinda podcast olarak yer alacak misiniz? Ben Storytel’de kitap ve podcast dinliyorum. Sizin bir seriniz olsa devamli dinlerim. (Bu olana kadar RUclips’da takibe devam😀)
Tesekkurler
👍 10 numara 5 yıldızlık video olmuş
Koşun gelin sinan Hocam gelmiş🤩🤩😂
Hocam taktir etmek içinde beyin olması lazım karşı taraf da.... Kavga da bir anda bir espri yaparsın ama ya karşı tarafta bu espriyi kavrayabilecek espri algılaması yoksa?
Ağzına kafa at
#Soruyorum hocam ben zihnimi fazla kullanıyorum galiba... İçimden sürekli düşünmek geliyor.. Bira bana arkadaşlarla bir şeyler mi yapalım, fiziksel aktivite mi yapalım yoksa fikir ve düşünceler üzerine bir şeyler mi yapalım dese hemen fikir ve düşünce derim.. Durmalı mıyım bilmiyorum.. Ufak ufak yazıyorum fikirlerimi çıkarımlarımı... Bir işe yara mı emin de değilim... İnsanlarla beraberken sürekli onları idare ediyor gibi hissediyorum. Herkes otomatik pilotta hayatını idame ettiriyor gibi... Kendi odam haricinde benim için tüm dünya konfor alanı dışı.. Ama yaşamak için uyum sağlamak zorundayım da...Fiziksel olarak hareketli olmak zorunda olduğum bir hayatım var, ama zihnimin enerjisini kısıp normal bir şeyler yapmak için kendimi zorlamam gerekiyor.. Kendimi bildim bileli böyleyim herkes çok düşünüyorsun diyor, ben de onları olgunlaşmamış buluyorum... Tavsiyeniz var mı?
Benzer durumu yaşamış biri olarak kendi bulduğum çözümleri paylaşmak isterim. Hatta buna çözüm demeyelim de düşünce halini düzene sokmak diyelim. Düşünecek o kadar çok konum olurdu ki düşüncelerimi toplayamaz, dağınık kağıt parçaları arasında oturur gibi düşüncelerimin arasında otururdum. Kafam sürekli bulanık, dinlediğimi anlayamıyor, anladığımı da unutuyordum. Düşüncelerimden, düşünme haline harcadığım efordan dolayı uyuyamadığım zamanlar da oldu. Sonra bu düşünceleri bir sistematiğe oturtmam gerektiğini düşündüm. Belirli bir düşünce üzerine yazmaya başladım. Mesela "Yetenekler" diye bir başlık attım, yetenek nedir onu düşündüm ve yazdım, kendimce sorular sordum yanıtladım. Örneğin "utanç" üzerine düşündüm ve yazdım. Bir zaman sonra düşüncelerim belli bir düzene girdi, sürekli bir şeyler dönmüyor kafamda. Özellikle benimle benzer düşünceleri paylaşan yazarları okumak ve onların yazılarının sonuna notlar almak çok iyi geldi. Örneğin, Denemeler'i okurken Montaigne'in her fikrinin sonrasında kendi görüşümü yazdım, katılmadığım veya katıldığım noktaları belirttim. Zamanla düşüncelerimi doğru yönetmeyi öğreniyorum. Henüz yolun başındayım.
@@ilgnozgul2938 yoğun ve ağır kitaplar okumayı başarabiliyor musun? Çünkü ben okurken çok yoruluyorum zihnen.. Mesela Hannah arendt'in - siyaset felsefesi üzerine yazıyor - birkaç kitabını aldım okuyorum yani her sayfada her paragrafta ciddi düşünüp özümsemem gerekiyor okumak da istiyorum her cümlede vay be diyorum ama sıkılıyorum da... Bi de insanların arasında nasılsın? Ben sürekli idare etmeye çalışıyorum herkesi... Bu çok yorucu yani otomatik düşünce ya da davranışı az sergileyebiliyorum.. Ama çok iyi de insan analiz ederim...
"Nedir? "
Şu soruyu her duyduğumda, susmak zorunda kalıyorum, bilmediğim için.
Nedir, nedir biliyor muyuz?
Hocam konusu açılmışken artık daha yeni kapak fotoğrafı ve arka plan çok daha iyi olabilir, sizi seviyoruz.
#soruyorum
Öncelikle merhabalar , ben Gülse. 🖐️Videolarınızı keyifle izliyorum ve daha önce aklıma gelen ve sizin yorumlarınızı merak ettiğim soruları sormak istedim. Daha birçok var ancak şimdilik bunlar yeterli diye düşünüyorum.
° 10 yil sonra bugüne baktığınızda anlamsızlığını ya da anlamını farkedeceginiz muhtemel şey nedir?
° ilk canlı olusmasaydi ne olurdu
°oturmamiz gerektiğini ve ya böyle bir duruş olduğunu bilmeseydik ne olurdu
° keşke ilk insanlar ne yapsaydı da şu anda daha iyi bir şekilde yaşasaydık ?
°mükemmel olmaya çalışmak herkes gibi olmaya çalışmak mıdır ?
°balinalarin tersine evrilmesi (?) neden oldu ?
°küçük ama farkettiginizde insanların kafanızdaki yerini değiştiren bir davranış
°sizin veya sizinkine benzer diğer kanalların videolarını çok seviyorum. Ancak bazen verilen bilgileri direkt olarak kabul ettiğimi farkediyorum ama konu hakkında onu irdeleyebilecegim yeterli bilgiye sahip de değilim. Önerilerinizi ,görüşlerinizi merak ediyorum.
Bonus😄 : 8-9 yaşlarımdayken evdeki "çocuk nasıl büyütülür" temalı kitapları okuyordum. Muhtemelen hissettiklerimi yazılı olarak görmek beni tatmin ediyordu ve "ben normalim" düşüncesi ile rahatliyordum. Bu konu hakkında düşüncenizi de merak ediyorum, ama sorum başka. Ergenlik ile kısımları da ergenliğe geçmeden önce okuduğumdan bu dönemleri "hakkı ile" yasayamadigini düşünüyorum. Marketlerde satılan ve hormonlarla büyütülen civcivler gibi hayatımın ergenlik kısmını atlıyorum sanki. Bundan memnun değilim diyemem çünkü davranışlarımın sebeplerini biliyorum ve bazı durumlarda kontrol edebiliyorum . Ancak bu bende bir üstünlük hissetmeye ,gereksiz bir egoya sebep oluyor. Yaşıtlarımla "havadan sudan " konuşmak beni tatmin etmiyor. Her dönemi yaşamanın faydalı olduğunu düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz ?
Bize sormamışsınız, hocanın görüşünü merak etmişsiniz; fakat ben de naçizane görüşlerimi paylaşmak isterim.
10 yıl sonra bugüne baktığımızda muhtemelen şuan 'an'ı doldurmak üzere yaptığımız tüm davranışlar anlamsız olacak bence. Örneğin, oynadığımız bir oyun, gülmek ya da öylesine eğlenmek uğruna izlediğimiz film, kitap okuyarak derinlemesine düşünmek yerine (daha kolay geldiği için) beynin geçici hafıza bölümüne yer eden bilgiler olacaklarını bile bile RUclips'da izlediğimiz videolar, v.b. Tüm bunlar belki o anın verimli geçtiğine dair kendimizi kandırmak için bahaneler olabilirler. Ama 10 yıl sonra bu aktivitelere dair net bir şeyler hatırlamamak, yahut 10 yıl sonraya kalacak şekilde kendimizi (fiziksel-zihinsel) kalıcı manada geliştirmemek; o zaman geldiğinde şuan yaşadığımız anların anlamsızlığını bize gösterecek bence. Şuan gayet anlamlı gözüküyor olsalar da.
İlk canlının oluşmadığı varsayımında hiç bilince sahip olamayacağımız için net olarak dünya yahut evrenin varlığı anlamsız olacaktı (bizim için). Fakat (eğer inanıyorsanız) tanrı, üstün güç vb. üstün bilinçlerin 'kendilik'leri baki olacaktı. Ondan ayrı bir (iradeye sahip) bilincin varlığı olmadığı için ne evrenin ne de olmuş olabilecek tüm olaylar anlamdan uzak olacaktı (tabi anlam kavramına yöneliyor insan böyle bir soruda, fakat anlam kavramı da insanın oluşturduğu bir kavram. Gerçek manada bu soruya cevap verebilmek için bence kelimelerle düşünmek acziyetinden kurtulmak gerekir zannımca.)
Oturmayı bilmeseydik yine oturma benzeri bir davranış geliştirdi kendiliğinden tahminimce.
Keşke ilk insanlar beynini çalıştırmaya başladıktan sonra evrimlerini daha erkenden fark edip ona göre yaşasalardı. Şuan günümüzde olan bir çok hastalığın daha hiç oluşma imkanı olmazdı. (Misal 2 ayak üstünde yürümenin hızlı evrimi sebebiyle birçok diz, bacak, omurga, boyun problemleri yaşamamız. Daha kontrollü bir evrim olduğu ihtimalinde çok daha uyumlu uzuvlara sahip olabilirdik.)
(Ayrıca 'iyi bir şekilde yaşamak' demişsiniz. İyi bir şekilde yaşamaya nasıl baktığınıza bağlı bu sorunun cevabı biraz da)
Bence mükemmel olmaya çalışmak, kurulan toplumsal ahlak ve kabullerin gereğince topluma en faydalı ve en uyumlu olmaya çalışmak demektir. Herkes bu şekilde olmadığı için herkes gibi olmaya çalışmak değildir. Ama herkes için en faydalı olmaktır.
Balinaların evrimi hakkında çok bilgiye sahip değilim yorumla cevaplamak çok zor. :) O yüzden bu soruyu atlıyorum. Ama balinaların tersine evrimi birçok açıdan evrim teorisi için kanıt niteliğinde kullanılıyor, diye biliyorum.
Herkesin aslında kendi için yaşadığı. 'Seni seviyorum' dediğinizde bile aslında seninle olduğum anda hissettiğim duyguları seviyorum demek. Soruda davranış sormuşsunuz, biliyorum bu bir davranış değil ama bir farkındalık diyelim. Ve insana bakışınızı çok değiştiriyor (özellikle ilk fark ettiğinizde, fakat zamanla alışıyorsunuz :) )
Öbür sorulara çok nesnel, soğuk cevap verdim sanırım :) biraz samimi yazayım burada.
Bu bende de çok oluyor. Hangi videoyu izlesem hangi kitabı okusam o düşünceler çok mantıklı geliyor. İşin komik yani düşüncenin aksine olan videolarda da aynı oluyor :). Bunu özellikle yoruma dayalı videolarda görüyorum. Yani bir örnek vereyim, İslam'a dair İslam'da evrim var diyenlerim görüşü çok mantıklı, yok diyenler de yılların emeğini vermiş tefsirlerle uğraşmış adamlar onlar da mantıklı argüman sunuyor, tüm bunların dışında ateist, deist, agnostik ideolojiler de oldukça tutarlı ve mantıklı. Ne diyeyim ben şimdi içinde bulunduğum hale kahdkskaf.
Bilmiyorum siz de bunu ya da buna benzer hallerden bahsedip mi bu soruyu soruyorsunuz. Ama ben bunun sebebinin yeni görüşlere fazla açık bir beyne sahip olduğumuzdan olduğunu düşünüyorum. Belli bir görüşe, düşünceye körü körüne bağlanmamaktayız bence. Yani bu bizi diğer insanların gözünde karaktersiz yapabilir. Ama çok karamsar bir kişiliğimiz olduğu için böyle oluyor bence. En azından kendi açımdan böyle.
Ve gelelim beni bu soruya cevap yazdıran asıl meseleye akhdksf. Bir şeyleri bildiğinizde ya da bilebileceğinizi fark ettiğinizde diğer insanlardan üstünmüşsünüz hissi geliyor. Bu gurur iyi midir kötü müdür bilmiyorum ama aynen dediğin gibi bende de var aynı his. Birçok konuda nedense meseleye ve insanlara tepeden bakmaya itiyor adeta beni bir şey. Günlük havadan sudan konuşmalar bana da manasız ve gereksiz geliyor. Bunun için benim de cevaba ihtiyacım var...
@@husionuyanick görüşleriniz icin çok teşekkür ederim,benzer görüşlere sahip kişiler olması beni mutlu etti. Tabii umarım Sinan Hocamiz da bunları yorumlar.
@@gulsekaykc5770 Rica ederim, asıl ben teşekkür ederim, içimdekileri az da olsa yazmış oldum :). RUclips'a atılan yorumları değerlendirdikleri kesin mi acaba, bundan emin misiniz? Bana hiç video altındaki yorumları konu ediniyorlarmış gibi gelmiyor.
@@nesekaya751 Çoğumuzun çevresinde böyle insanlar yok mu? En kolay görülebilir olarak ailelerimiz mesela. Kararı tamamen bize ait olan meselelerde dahi tam olarak yönlendirme, manipüle yapıyorlar (bilinçli ya da bilinçsizce) (tabi ki istisnaları tenzih ederim)
@@nesekaya751 evet hem de fazlasıyla ;))
Soru nerden sorabiliriz?
Etimoloji ile ilgili kitap önerileriniz var mı
Hocam acaba o not tutma uygulaması nedir cevap verirseniz çok sevinirim hayatımı veya derslerimi planlamakta zorlanıyorum belki yardımı dokunur
Peki, afaziden nasil kurtuluruz?
Biz hocam yaratıcı değiliz biz insan değilmiyiz uzayın bir yerindenmi geldik acaba. Düşünüyomda kafamda deli deli sorular🙄
Niyə bazı insanlar üstün zəkaya sahibken bazıları zəka sfr?)
Soner Holat&Haluk Bilginer ilk Single Kanalımda.Saygılarımla🎶🎧🎶🙃
Mustafa Can yüzünden "acık" demeye başladı Sinan Hoca
Gece 3 te git kedi izle videosu izle neden bunu izlersin ki
💝💝💝
Para kazanarak yeterince yaratıcı olmuş oluyor su şartlarda
duygusal zekanın. sosyal zekaya evrimi.
Tam videoyu kapatıyordum siz öyle dediğiniz için yine kapatıyorum
Sayın hocam sesiniz zaman zaman gidip geliyor, kısılıyor.
Saygılarımla
2
yaratmak allaha mahsus dermişim -_-
Bildiğiniz bütün duyarları unutun
ama deme
.
ilk defa fikirlerine katılmıyorum hocam. Günümüzde her şey artık saf yaratıcılık üzere oldu. Yoksa bir ressamın resmini bilgisayar daha iyi yapar. Ama bilgisayara bir şeyi yaratamaz. Ki bunu sizde başka programda söylemiştiniz. yaratıcılık espri yapma yeteneği değildir.Daha faydalı, daha kolay ulaşılabilir daha fonksiyonel, daha az maliyetli,daha çok hoşa giden, tercih edilen ve çözüm odaklı sonuçlar çıkarabilmektir bunlar diğerlerine ulaştırmaktır.
Espri var, espri var şimdi. Ben espri yapamıyorum mesele. Cem Yılmaz gibi, Tolga Çevik gibi insanlar bence yaratıcı insanlar. Yani, biraz güzel, zeka kullandırıcı espriler güzel ve taktiredilesi olur.
8:41 'Exeggerate' ne yaw, abartmak kelimesi varken kullanmak, cık cık cık.
Exaggerate değil, egzajere. Türkçe kelime yani
@@editorundunyas1478 Abartma ve mübalağa türkçesidir. Senin söylediğin türkçeleştirme..
@@zubbapmdemeli4684 Yani sonuç olarak dile eklenmişse bu Türkçe'dir. Mübalağa da Türkçe değil ona bakarsan.
kısa anlatın eljvkervjşkerşok
Borderlıneım yaratıcıymısız
Teşekkürler