Fuat Bey`i Barkin Bayoglu sayesinde yillar once tanimistim. Devrim Sirmen ve Fuat Domanic`in engin motosiklet bilgileri ve eglenceli sohbetlerini yillar once AEA canli yayinlarinda dinlerdik...
23:43 İyi mikrofon, ideal mikrofon sesi odada duyduğumuz kaynağın aslına sadık olarak aynı frekans tepkisiyle aktarması ve kaydetmesi beklenir. Eğer müzik kaydediyorsanız, belli frekansları kaybeden ve bazılarını öne çıkaran mikrofonun "karakteri" estetik bir seçim de olabilir. En iyi mikrofon müzik kaydı için öznel bir kavramdır. Ucuz mikrofonla kaydedilmiş çok efsane şarkılar da vardır.
Ucuz mikrofonun yaptığı bozulma is yerine göre istenen bir şey de olabilir. Cep telefonu mikrofonu bile iş yapabilir. Önemli olan kullandığın ekipman değil. Onunla neler yapabildiğin.
O kötü bir mikrofonla kaydedilmiş iyi bir şarkıdır. İyi bir mikrofonla kaydedilmiş kötü şarkılar da olabilir. Mikrofonun iyi mi kötü mü olduğu nesnel bir konudur, gözlemlenebilir, hesaplanabilir ve ispat edilebilir.
En iyi ses kaydının en önemli ve olmaz ise olmaz şartı: Ses kaynağının “kaliteli” olması. Mikrofon da kaliteli ve kaynağa uygun olsa tadından yenmez ; )
Fuat Domanic sabaha kadar biseylerin nasil calistigini anlatsin bikmadan dinlerim. Anlatirken detaylara olan tutkusuna bayiliyorum 😂 Zamani az biliyorum ama onu daha cok gormek istiyorum bu kanalda. Ayrica Ebru Tabak ila olan mimarlik konusulan harika programlarin devami gelsin lutfenn
Rahmetli Altın elbiseli ile motosiklet bilgilerinden, nereye geldik. Aslında Flu'cular bilir mi bilmem ama, Fuat Domaniç' in çok eski youtube seyircileriyiz.
Bir ses bağımlısıyım ve üreticisiyim. Türkiyede'ki kaynaklar o kadar az ki bu tip içerikler gördüğümde en detayına kadar tüketiyorum ve mutlu oluyorum bu yüzden teşekkür ederim. Fuat domaniç'in bu konudaki bilgisi çok büyük bir okyanus olduğu için video çok kısa ve az kalıyor. Müthiş bir bölümdü. Umarım daha fazla bölümler paylaşılır. Plak ve müzik bakış açısından bir kaç şey söylemek istiyorum. Ben stüdyoma gelen birine kayıt alırken evimdeki maddesel ve kayıt cihazlarımın büyüklüğüne göre karar verilip fiyat veriyor karşısı. Büyük amfiler ve büyük kayıt cihazları bekliyor karşı taraf. Çünkü bu coğrafyada ses eğitimi yok. Halbuki bir bilgiyi kaydetmek onun büyüklüğüyle veya küçüklüğüyle ilgili değildir(görsel olarak). Aradaki hassasiyet önemlidir. İlker hocamızın kaçırdığı nokta'da buydu aslında. Pikap iğnesi ince olması önemli değil ikisinin etkileşimindeki hassasiyet ve zaman içindeki veri akışı. plak alırım ama sadece zevk için dinlerim. Normal müzik dinleyeceksem bir sürü güzel platformlar var. Lütfen bu yanılgıya düşüp bütün paranızı plağa harcamayın. müzikle kalın
Hocam merhaba. Bu konuştuğumuz konularda veya videonun konusuyla alakalı okuyabileceğim yazı veya forum var mıdır ? Daha çok bilgi öğrenmek istiyorum ve en uygun fiyatından nasıl iyi bir sese ulaşabiliriz bunun yollarını öğrenmek istiyorum. Bilgilendirirsen çok sevinirim.
ileri hatalar akademisi gibi bir program vardı fuat abiyi görünce hatırladım altınlı gece izler gibi oluyordum tekrar yaparsanız sevinirim not hifi a inanmayın hifi sız kalmayın.
HI-FI in Yuksek Sadakat demek oldugunu ogrendim ya harikasiniz. Yuksek Sadakat grubunun guzelim eski sarkilari aklima geldi. Ne guzel sarkilari vardi ya.
40 yıldan fazladır müzik sistemini kullanıyorum. Güzel ses olabilmek için Pikap ve cd oynatıcı ile receiver ve speaker bileşenleri çok önemli, sistemde teyp olursa fena olmaz. Plak ve cd eşit derecede keyif veriyor.
İlker hocam; evet, takıntılı olduğunuz bir konu ancak siz kamera arkasına geçip sorularınızla akışı yonlendirseniz çok daha verimli olur diye düşünüyorum.
fuat domaniç efsane mastering'cidir bu arada. bülent ortaçgil albümleri, hayko cepkin ilk albüm, 90lardaki bir sürü pop albümı vs. fuat babanın tedrisatından çıkmadır.
Fuat Domaniç(Her zaman için dünyanın en iyi motoruna sahip olan insandır kendisi) hoca her alanda çok teknik, bilgili ve bir o kadar da mütevazi bir hocamızdır. Saygılar.
bunu yazmaya gelmistim, 3D modellemeyle girtlagini dijital ortamda modelleyip konusturdular. Tam oldu mu bilmiyorum ama duvardaki tozu okumaya calismadilar.
@@olcay1 ben duydugumda baya heyecanlanmistim, bunu birisinin hayal etmiis olmasi bile inanilmaz cool geliyor bana. yanlis bilmiyorsam, antik misir dilinin de tam olarak nasil okundugunu bilmiyoruz, sanirim dilde anlamlari cozmek ile nasil okundugu farkli seyler ve o kadar eski bir dil nasil okunuyordu anlamak basli basina bir is olsa gerek....
Gittik Kef hifi işine girdik, en iyi sesi almak için uğraşıyordum ki pikap konusuna tam geldim hem salonda karizmatik dururması açısından, bu videodan sonra soğudum gibi
Kardeş ben de bir zaman plak satanlara kaz gibi yolunmuştum. Ama sürekli sorgulayıp araştırdım. Sonunda anladim ki, ne yaoarsan yap, plaktaki ses kalitesi düşüktür...
Ek bilgi :Tarihteki ilk ses kaydı Edison'un Fonografına benzer bir mekanizma kullanılarak bir kağıt üstüne ses titreșimlerini çizerek kayıt alan. Leon Scott ın 1857 yılın geliștirdiği Fonotograf cihazı ile kaydedilmiștir.
08:24 Teorik olarak mümkün değil. Entropi kavramına ve hatta Quantum Information Theory konusunda bakınız. O "enerji" çoktan termalize olmuştur (kullanılamaz hale gelmiştir)
Patt diye kesildi yaa. Bu protestodan sonra belirtmeliyim ki benim bu teknik konularla hicbir ilgim yok tamamen baska bir alamda profesyonelim ama bu videoda anlatilanlar bir populer bilim dergisi kosesi kalitesinde. Lutfen hocam bu videolar devam etsin
Fuat Bey’e sorum var, bir sinüs ses dalgasını zibilyon kere de örneklesek iki örnek aldığımız noktanın arası sonuçta yeterince yakından bakarsak dalga değilde bir küçük doğrucuk olmuyor mu? Yani bizim dijital örneklediğimiz ses dalgası aslında yeterince yakından bakınca bir çok küçük doğrucuktan oluşmuyor mu? Bana sanki analogda bu dalga, plağın üzerinden okunurken birbiri arası kesik örneklemeler değil de daha fazla devamlılık olabilirmiş gibi geliyor. Yanılıyor muyum acaba? Analog kaydedilmiş, iyi basılmış, iyi kondüsyonda bir plak bu açıdan bakılınca sanki dijitalden iyi ses vermez mi? Teşekkürler! Ilker Hocam allahını severseniz bırakın Fuat Bey konuşuversin sonra adam niye 1,5 sene programa gelmedi ...
Saniyede, örneğin,15 bin kez titreşen bir ses dalgasını ve o dalganın içindeki armonik titreşimleri de gözümüzün önüne getirmeye çalışırsak, son derece karmaşık ve ayrıntılı bir “dikenli” yapı arzeden bu ses dalgasını, mümkünse elektrik enerjisine çevirdikten sonra, sert bir iğne ile oldukça yavaş hızda akan bir plastik yüzeye daracık bir iz şeklinde “aslına sadık” olarak çizmenin ne kadar imkansız bir iş olduğunu daha iyi anlarız diye umuyorum… 2. Bölümde anlattığım diğer üretim zorluklarını ve kaçınılmaz ek kayıplarını da gözönüne alınca plağın ses çıkarabilmesine şaşırıyorum artık! Plak, özel ve güzel, tarihi bir renk olarak tercih edilebilir ama “aslına en sadık” ses olarak kabul edilemez.
Analog kayıt sürecinde tekil lineer bir 'iz' ile eşzamanlı olarak birden çok frekansın (birden çok temel ses kaynağı ve bunların ayrı ayrı doğal harmonik frekansları) nasıl kaydedilebildiği ve yeniden üretilebildiği benim için hâlâ bir muamma. Stereo için master plak yüzeyine belli bir açı ile (45° sanırım) iz alma yapılıyor meselâ, ama yine çoklu frekans nasıl kapsanıyor tam anlayamıyorum. Keşke zaman olsaymış da bunun nasıl yapılabildiğini de açıklayabilseymiş üstad. Yine de, pek faydalı içerik. Teşekkürler.
Bu muamma aslında duyma sırasında da gerçekleşen bir şey. Ayrıca enstrumanlarda da farkı oluşturan akustik yapılar söz konusu. Temelde örneğin pek çok telli çalgı aynı tekniğe sahipken hem tellerin malzemeleri hem de akustik yapıları belirleyici oluyor. Biz birine gitar birine ud diyebiliyoruz. Aslında titreşimleri aynı olsa da bu böyle. Doruk Somunkıran'ı size de önereyim. ruclips.net/video/VgmAmLQl2KQ/видео.html harika bir belgesel ve 10 bölümün üzerinde...
Kaç tane ayrı ses dalgasının, harmoniğin üst üste bindiği hiç önemli değil aslında. Tüm bu dalgaların toplamı bize tek bir dalga veriyor. Duymamızı sağlayan şey de zaten kulak zarının tek boyutlu hareketi (ileri-geri). Bunun dışında insan anatomisinde farklı frekansları algılamak için başka bir mekanizma yok zaten, tüm dalgaların toplamının oluşturduğu tek bir dalgaya muhtacız. Bu dalgayı oluşturmak için de kulak zarının çalışma prensibini tersten oynatmaktan başka hiçbir şey yapmıyoruz. Ses kaynağına ileri geri hareket edebilen bir membran tutup bunun hareketini kaydediyoruz. Sonra bu ileri geri hareketin aynısını hoparlör diyaframında tekrar oluşturuyoruz. Diyaframın hareketinin aynısı hava sayesinde kulak zarımızda da oluşuyor ve aynı sesi duyuyoruz. Plakta da aynı şey geçerli, yine aynı ileri geri hareketin pikap iğnesinde oluşmasını sağlıyoruz. (Stereoda iki ayrı kanal olduğu için pikap iğnesinde iki farklı ileri-geri hareketine ihtiyaç var. İğneyi aynı anda bir yatay bir de dikey eksende ileri geri titreştirmek yerine 45 derece döndürüp iki kanalı da yatay/dikey eksende çapraz titreştirmişler çünkü yatay hareket daha avantajlı ve bu avantajı iki kanala paylaştırmışlar.) Bence esas muazzam olay insan beyninin bu tek dalganın içindeki farklı enstrümanları, insan sesini falan rahatlıkla ayırabiliyor olması. Sadece ileri-geri bir titreşimden binlerce farklı ses kaynağını tanımlayabiliyoruz.
Epeydir size bu yorumu yazacaktım. Buraya nasipmiş. Flu tv izlediğimden beri RUclips veya herhangi bir başka mecrada kötü kalitedeki sese tahammülüm kalmadı. Ses kayıt kaliteniz gerçekten çok iyi. Webcam üzerinden kayıtlar, tizi kaçık cartlak kayıtlar VS olduğu zaman isterse dünyanın en önemli sırrını versin dinlerken rahatsız oluyorum. Bu arada webcam kayıtta tek bir istisnam var değerli Nevzat Kaya Hocamız 🤩
Madem yorumları da okuyormuş Fuat hocaya bir sorum var. Dediniz ki daha yüksek devirle kaydedilen ve çalınan plaklarda daha az kayıpla, daha iyi ses kaydedlilir ve çalınır. Yani aslında bir saniyelik bir sesi plağın üzerinde daha uzun bir çizgiye kaydedersek daha iyi kaydediyoruz. Anlattığınız üzere pikaplar plakları sabit açısal hızla çeviriyor. (78 ,45 rpm vs.) Ancak iğnenin plağa göre çizgisel hızı, iğne plağın ortalarına yaklaştıkça yarıçapıyla orantılı olarak azalıyor. Yani aslında iğne ortalara geldikçe bir saniyelik bir sesi daha kısa bir yayı katederken çalıyor. Bu durumda iğne plağın ortalarına geldikçe sesin kalitesi giderek düşüyor mu ?
Evet, pikaplar CAV (constant angular velocity/sabit açısal hız) prensibine göre çalışır ve okuma kafası içeri doğru ilerledikçe altından kayan medianın hızı yavaşlar. Bu da plağın dışından içine doğru ilerledikçe ses kalitesinin düşmesi demek. Bu yüzden tek şarkılık küçük plaklarda bu kalite düşüşünü kompanse etmek için hızı 45 rpm yapmışlar.
Konunun ortasında bölümü bitirmek garip olmuş ama kaliteli ses için neden ince kalem gerekir sorusuna disk teknolojisinden bir örnekle daha iyi açıklanabilir, cd -> dvd -> bluray disk teknolojilerinde aynı alanda gittikçe daha çok veri depolayabilir bu da disk’i okuyan lazerin gittikçe ince hale gelmesinden kaynaklanıyor. Dijital olarak dinlediğimiz sesler genel olarak çeşitli algoritmalarla sıkıştırılmış ( ki buna kayıpsız sıkıştırma deniyor), daha kötüsü genel geçer olarak dinlediğimiz dijital sesler az yer kaplaması için kırpılmış seslerdir. Analog da bu durum mümkün olmadığından, sesin genel olarak bütünlüğü korunmuş oluyor, büyün tartışma da buradan başlıyor.
Video için teşekkürler, çok faydalı.. İki kişi de konuya çok hakim ama lafı kesip bildiğini söyleme işi odaklanmayı zorlaştırıyor. Belki de bu kanalın özelliği budur(?)
Videoları genelde 1,25 - 1,5 hızda izlerim ama, Erkcan hocanın videolarından sonra bu videoyu da normal hızında bile anca anladım. Üstteki yorumu videonun 1/4'inde yazmıştım, şu an 2/4'sindeyim, geri sararak izlemeye başladım.
Merhaba efenim. Acaba yeni bisey ogrenir miyim diye izledigim bu dersimizde, konu arasinda gecen RUclips un altina yorum yazan ve tartışanlar dedigimiz gruptan birisiyim. İnceden bir cevap hakkim dogdu. Lafi gecen "yahu burada ses kotu duyuluyor" diye cemkirdigimiz vidyoda sizi sadece cep telefonumun hoparlorunden degil, evimdeki Universal Audio, Steinberg ve Focusrite ses kartima bagli 5 ayri Yamaha Hs5 monitorumden ayri ayri dinliyorum. Kotu duyuyorum galiba bende mi sorun var diyip, Sennheiser hd25 kulakliklar ile dinliyorum, yine kotu. Sonra Audiotechnika Ath-M50x kulakligimla ve Pioneer kulaklik ile dinliyorum, yok baya kotu. Yetmiyor ofisteki Genelec'lerden dinliyorum yine kotu. Sonra acaba mac in onboard hoparlor ile dinleyince iyi gelir mi diyor onlarla dinliyorum, yok arkadas baya kotu duyuyorum. Gidip kulaklarimi temizliyorum, yalitimli ve neredeyse her yeri sungerle kapli sessiz odamda herseyi kapatip bir muddet kulaklarimi dinlendirip tekrar aciyorum, yine kotu. Sonra diyorum ki konu hakkinda Author olan kisi iyi diyorsa iyi, kotu diyorsa kotu. Senin yillardir isin icinde olup ve muteber arkadasi tanimiyor olman, kotu duyuyorum bu kotudur demen falan cok onemli degil. Kotuye kotu dendi diye is bilmez olarak addedilmek de cok ayri. Digerlerini bilmem, 20 senedir bu isle ugrasiyorum. Odyofil ya da ses muhendisi degilim belki ama sanki biseyler biliyor gibiyim geliyor :) Guzel ama ilker beyin surekli boldugu muhabbetiniz icin minnettarim ayrica.
16:19 Canikligil haklı🧐. Plağın ortalama çevresi (bir tur) 40cm olsun. Devir hızını da 60rpm kabul edelim. 20kHz'lik en tiz sesin plak yüzeyindeki temsili olan zigzagların arasındaki mesafe olan 40cm/20.000=20mikron (bir milimin ellide biri) boşluğa iğne ucunun sığabilmesi (batabilmesi) gerekir.
Eski zamanlardaki kisilerin ses kayitlarini dinleme olayi mumkun olsa ne sahane olurdu ya. Hayal etmesi bile olaganustu. Bu arada sevgili Canikligil size bir onerim var. Degerli sanatci Yilmaz Gruda'yi aydaki adam programina veya baska bi videonuza konuk etseniz cok guzel olurdu. Kendisi suan 91 yasinda ama halen sagligi yerinde ve hem oyunculuga hem de yazarliga devam ediyor. Kendisini isler gucler dizisiyle tanidim ben ve dizide surekli yesilcam'a gonderme yapardi kendisi bazen overek bazen yererek. Bir sahnede ''Ben Ertem egilmez'i reddetmis adamim, karakterini sevmedigim icin'' diyordu. Eminim konuk etseniz ve sadece yesilcam'i bile konussaniz cok guzel bi icerik olurdu bizim icin. Ilker hocamin ve diger flutv ekibinin vizyonuna guveniyorum, Yilmaz gruda gibi degerlerimizi kaybetmeden kiymetini bilmemiz lazim. Suan kafatv'de Zafer Algoz cok guzel bi program yapiyor ve yesilcam'daki oyuncularin hikayelerini anlatiyor ama genellikle 2. agizdan anlatilan hikayeler. Bu tarz hikayeleri ilk agizdan dinlemek cok daha keyifli olurdu bence. Umarim bu onerimi dikkate alirsiniz ve o kimsenin sevmedigi gozluklu samsunlu'ya iletilrsiniz. Sevgiler :)
Bu bölümde baya baya iyi bilenin yanında çok fazla lafa girip ortamı darlayan tip gibi olmuş İlker bey. Fuat beyle çok samimi olmalarından kaynaklı galiba. Ama arkadaşlar arasında sohbet ediyor olsak "İlker bi müsade et abi" derdim dayanamayıp 😄
Şükür ya. Sherlock'un yeni bölümlerini bekler gibi bekliyoruz.
Ama bu geliyor..
👍🏻
@@eyuptalhaakbulut3023 üzüldüm be bir
Çok güzel bir bölümdü. Kısa olması üzdü. Daha sık olması dileğiyle iyi günler. 👍
Yüksek Sadakat grubunun adı Hi-Fi'dan geliyormuş meğer. Flu TV sayesinde bir yaşıma daha girdim.
High Fidelity. Puahahahahahahaha. Duy da inanma.
ben de otoriteye boyun eğiyolar sanıyodum ahaha
kimin?
Fuat Bey`i Barkin Bayoglu sayesinde yillar once tanimistim. Devrim Sirmen ve Fuat Domanic`in engin motosiklet bilgileri ve eglenceli sohbetlerini yillar once AEA canli yayinlarinda dinlerdik...
Kanalın kuruluşundan beri beklediğim bölüm. Eski videolarda görüntü aktarımında sesten ufacık bahsediliyordu sonunda bölümü geldi.
Yemin ediyorum ilk defa izlemeden beğendim. Lütfen daha sık yapın, mesela 6-7 ayda bir falan.
Fazla sık olmadın (!)
@@ardatasdelen7672 2-3 yılda yapmasından iyidir!
@@YavNe doğru
23:43 İyi mikrofon, ideal mikrofon sesi odada duyduğumuz kaynağın aslına sadık olarak aynı frekans tepkisiyle aktarması ve kaydetmesi beklenir. Eğer müzik kaydediyorsanız, belli frekansları kaybeden ve bazılarını öne çıkaran mikrofonun "karakteri" estetik bir seçim de olabilir. En iyi mikrofon müzik kaydı için öznel bir kavramdır. Ucuz mikrofonla kaydedilmiş çok efsane şarkılar da vardır.
Bunlar sanki mikfronun değil de bu dataları işleyen elektronik ortamın işi?
Ucuz mikrofonun yaptığı bozulma is
yerine göre istenen bir şey de olabilir. Cep telefonu mikrofonu bile iş yapabilir. Önemli olan kullandığın ekipman değil. Onunla neler yapabildiğin.
O kötü bir mikrofonla kaydedilmiş iyi bir şarkıdır. İyi bir mikrofonla kaydedilmiş kötü şarkılar da olabilir. Mikrofonun iyi mi kötü mü olduğu nesnel bir konudur, gözlemlenebilir, hesaplanabilir ve ispat edilebilir.
Kesinlikle katiliyorum.
En iyi ses kaydının en önemli ve olmaz ise olmaz şartı:
Ses kaynağının “kaliteli” olması.
Mikrofon da kaliteli ve kaynağa uygun olsa tadından yenmez ; )
İlker Hocam bütün sözelcileri toplamışsınız. Çocuklar mekanik enerji nedir bilmez tabii.
Fuat abi konuşunca yetmiyo video çok kısa hissettirdi altınlı gecelerden beri takipteyiz harika bi bölüm oldu yine .
Barkın & Devrim & Fuat, her çarşamba. Kabile şefini rahmetle anıyorum 🙏
Fuat Domanic sabaha kadar biseylerin nasil calistigini anlatsin bikmadan dinlerim. Anlatirken detaylara olan tutkusuna bayiliyorum 😂 Zamani az biliyorum ama onu daha cok gormek istiyorum bu kanalda. Ayrica Ebru Tabak ila olan mimarlik konusulan harika programlarin devami gelsin lutfenn
Rahmetli Altın elbiseli ile motosiklet bilgilerinden, nereye geldik. Aslında Flu'cular bilir mi bilmem ama, Fuat Domaniç' in çok eski youtube seyircileriyiz.
aynen. ses orda da dikiş tutmuyordu hey gidi. aea her hafta sesle uğraşırdı. rahmetli
Eeee.
Altınlı Gece’ler. Hüzünlendim.
@@cahittomruk505 ne eee si Cahit ? Muhabbet sarmadiysa bak yoluna bilader.
Yorumlara "Altın Elbiseli Adam" yazmışlardır diye indim... Mekanı cennet olsun abimizin.
fuat abi ve devrim abiyle ileri hatalar akademisi devamı gelsin özlüyoruz
Bir ses bağımlısıyım ve üreticisiyim. Türkiyede'ki kaynaklar o kadar az ki bu tip içerikler gördüğümde en detayına kadar tüketiyorum ve mutlu oluyorum bu yüzden teşekkür ederim. Fuat domaniç'in bu konudaki bilgisi çok büyük bir okyanus olduğu için video çok kısa ve az kalıyor. Müthiş bir bölümdü. Umarım daha fazla bölümler paylaşılır.
Plak ve müzik bakış açısından bir kaç şey söylemek istiyorum. Ben stüdyoma gelen birine kayıt alırken evimdeki maddesel ve kayıt cihazlarımın büyüklüğüne göre karar verilip fiyat veriyor karşısı. Büyük amfiler ve büyük kayıt cihazları bekliyor karşı taraf. Çünkü bu coğrafyada ses eğitimi yok. Halbuki bir bilgiyi kaydetmek onun büyüklüğüyle veya küçüklüğüyle ilgili değildir(görsel olarak). Aradaki hassasiyet önemlidir. İlker hocamızın kaçırdığı nokta'da buydu aslında. Pikap iğnesi ince olması önemli değil ikisinin etkileşimindeki hassasiyet ve zaman içindeki veri akışı. plak alırım ama sadece zevk için dinlerim. Normal müzik dinleyeceksem bir sürü güzel platformlar var. Lütfen bu yanılgıya düşüp bütün paranızı plağa harcamayın. müzikle kalın
Hocam merhaba. Bu konuştuğumuz konularda veya videonun konusuyla alakalı okuyabileceğim yazı veya forum var mıdır ? Daha çok bilgi öğrenmek istiyorum ve en uygun fiyatından nasıl iyi bir sese ulaşabiliriz bunun yollarını öğrenmek istiyorum. Bilgilendirirsen çok sevinirim.
Fuat Abi bizi ileri hatalar akademisinden mahrum biraktiniz. Ask olsun.
Salgın hastalık sırasında en az 4 kişi, en az 3 saat boyunca yüzyüze konuşmayalım bari dedim🤷🏻♂️🙏👋
Fuat hoca sinirli 😎 İlker hocayı hep dur, dur sen diye durduruyor 🧚💸
Ilker Bey naaptiniz ne kadar cok böldünüz 🥲
2. Bölümün en kısa sürede gelmesi dileğiyle. Fuat beye selamlar, apaçi tayfa olarak severiz kendisini.
Bazı yerler çok atlanmış ve sürekli aynı şeyler etrafında dönülmüş. Çok daha güzel olabilirdi. Potansiyel var, ama anlatım döngüde boğulmuş
ileri hatalar akademisi gibi bir program vardı fuat abiyi görünce hatırladım altınlı gece izler gibi oluyordum tekrar yaparsanız sevinirim
not hifi a inanmayın hifi sız kalmayın.
HI-FI in Yuksek Sadakat demek oldugunu ogrendim ya harikasiniz. Yuksek Sadakat grubunun guzelim eski sarkilari aklima geldi. Ne guzel sarkilari vardi ya.
Fuat abiyi özlemişiz. Yorum bu kadar.
40 yıldan fazladır müzik sistemini kullanıyorum. Güzel ses olabilmek için Pikap ve cd oynatıcı ile receiver ve speaker bileşenleri çok önemli, sistemde teyp olursa fena olmaz. Plak ve cd eşit derecede keyif veriyor.
Faydalı bir program.Devamını bekliyoruz.Teşekkürler.
İlker hocam; evet, takıntılı olduğunuz bir konu ancak siz kamera arkasına geçip sorularınızla akışı yonlendirseniz çok daha verimli olur diye düşünüyorum.
fuat domaniç efsane mastering'cidir bu arada. bülent ortaçgil albümleri, hayko cepkin ilk albüm, 90lardaki bir sürü pop albümı vs. fuat babanın tedrisatından çıkmadır.
100 bölüm olsa izlerim. Rica ediyorum Fuat Hoca ile daha sık video atın. Sevgiler
1,5 yıldır bu programı bekliyorum şakasız
Fuat Domaniç(Her zaman için dünyanın en iyi motoruna sahip olan insandır kendisi) hoca her alanda çok teknik, bilgili ve bir o kadar da mütevazi bir hocamızdır. Saygılar.
O an varolan seçenekler içerisinde en az söylenmeme sebep olabilecek aracı seçmeye çalıştığım doğrudur’ ; )
mütevazi değil mütevazı
Fuat Domaniç ile daha fazla bölüm yapmanızı bekliyoruz İlker Hocam. Ekibin eline sağlık.
Program isim uyumu mükemmel. Kulaklık alırken yorumlara bakarken bile ne diyor bunlar derdim siz aşmışsınız be abi😂
Çok güzel konu, teşekkürler. Lütfen devamı gelsin 👏
Fuat hocam gurban olam "İleri hatalar akademisi" de geri dönsün :(
Tutankhamun'un MRI ile ses tellerini ve gırtlağının replikasını yaratıp, oradan ne ses çıkacağını tekrarlamaya çalıştırlar, elinize sağlık bölüm için.
Sonuç ne oldu, başardılar mı?
@ Tam sayılmaz , youtube da videosu var
bunu yazmaya gelmistim, 3D modellemeyle girtlagini dijital ortamda modelleyip konusturdular. Tam oldu mu bilmiyorum ama duvardaki tozu okumaya calismadilar.
@@tekgitar konuşturma değilde “a,e”gibi sesleri nasıl çıkaracağını simule ettiler diyelim
@@olcay1 ben duydugumda baya heyecanlanmistim, bunu birisinin hayal etmiis olmasi bile inanilmaz cool geliyor bana. yanlis bilmiyorsam, antik misir dilinin de tam olarak nasil okundugunu bilmiyoruz, sanirim dilde anlamlari cozmek ile nasil okundugu farkli seyler ve o kadar eski bir dil nasil okunuyordu anlamak basli basina bir is olsa gerek....
ses mühendisi getirtip konuşturmayan koca yürekli reklamcı
Süper bölümdü. Kardes Canikli gili de özledik.
Fuat abiyi görünce mutlu oluyorum, harika bir bölüm olmuş yine, darısı İleri Hatalar Akademisi nin başına 😃
Bildiğim şeyi şimdi daha iyi biliyorum ☺
Gittik Kef hifi işine girdik, en iyi sesi almak için uğraşıyordum ki pikap konusuna tam geldim hem salonda karizmatik dururması açısından, bu videodan sonra soğudum gibi
Kardeş ben de bir zaman plak satanlara kaz gibi yolunmuştum. Ama sürekli sorgulayıp araştırdım. Sonunda anladim ki, ne yaoarsan yap, plaktaki ses kalitesi düşüktür...
Keşke daha az bölseydiler Fuat hocayı.
1.5 yıl sonra da kablo bölümünü yaparlar artık.
Gerek yok. İnce avize kablosu vb hariç her kablo aynı işi yeterince görür ; )
Fuat Domaniç en son Barkın abinin videolarında izlemiştim çok uzun zaman geçmiş görünce direk Altın Elbiseli Adam geldi gözlerimin önüne
Çok güzel seriydi. Ne yazık ki devamı gelmedi.
Ek bilgi :Tarihteki ilk ses kaydı Edison'un Fonografına benzer bir mekanizma kullanılarak bir kağıt üstüne ses titreșimlerini çizerek kayıt alan. Leon Scott ın 1857 yılın geliștirdiği Fonotograf cihazı ile kaydedilmiștir.
🔥oyyyy ne güzel konu. Leziz. Olmayacağını biliyorum ama birde "synthesizer" bölümü yapsanız
08:24 Teorik olarak mümkün değil. Entropi kavramına ve hatta Quantum Information Theory konusunda bakınız. O "enerji" çoktan termalize olmuştur (kullanılamaz hale gelmiştir)
Oo Fuat babus, seviliyorsunuz.
Harika bir bölümdü, 1.5 sene sonrasını sabırsızlıkla bekliyoruz...
AEA'nın canlı yayınlarından hasret kaldığımız ADAM gelmiş :)
Müzik firmaları plak albümleri fahiş fiyattan üretip satarken neden aynı eserleri compact disc formatında üretmez
Yarım kalmış. XL bölüm isteriz
ilkerin uykusu varmış çünkü
Abi çok güzel akıyordu, kesmeseydiniz keşke. Çok güzel program olmuş ellerinize sağlık.
Oha yuksek sadakat'in ismini hi-fi'dan aldigini ancak anladim. En son ziraat'in logosunda olmustu bu 🤦♀️
Patt diye kesildi yaa. Bu protestodan sonra belirtmeliyim ki benim bu teknik konularla hicbir ilgim yok tamamen baska bir alamda profesyonelim ama bu videoda anlatilanlar bir populer bilim dergisi kosesi kalitesinde. Lutfen hocam bu videolar devam etsin
İlker hocam keşke biraz da siz konuşsaydınız
İyi yayınlar
İlker bey konuğu konuşturmamış
Fuat Bey’e sorum var, bir sinüs ses dalgasını zibilyon kere de örneklesek iki örnek aldığımız noktanın arası sonuçta yeterince yakından bakarsak dalga değilde bir küçük doğrucuk olmuyor mu? Yani bizim dijital örneklediğimiz ses dalgası aslında yeterince yakından bakınca bir çok küçük doğrucuktan oluşmuyor mu? Bana sanki analogda bu dalga, plağın üzerinden okunurken birbiri arası kesik örneklemeler değil de daha fazla devamlılık olabilirmiş gibi geliyor. Yanılıyor muyum acaba? Analog kaydedilmiş, iyi basılmış, iyi kondüsyonda bir plak bu açıdan bakılınca sanki dijitalden iyi ses vermez mi? Teşekkürler! Ilker Hocam allahını severseniz bırakın Fuat Bey konuşuversin sonra adam niye 1,5 sene programa gelmedi ...
Saniyede, örneğin,15 bin kez titreşen bir ses dalgasını ve o dalganın içindeki armonik titreşimleri de gözümüzün önüne getirmeye çalışırsak,
son derece karmaşık ve ayrıntılı bir “dikenli” yapı arzeden bu ses dalgasını,
mümkünse elektrik enerjisine çevirdikten sonra,
sert bir iğne ile oldukça yavaş hızda akan bir plastik yüzeye daracık bir iz şeklinde “aslına sadık” olarak çizmenin ne kadar imkansız bir iş olduğunu daha iyi anlarız diye umuyorum…
2. Bölümde anlattığım diğer üretim zorluklarını ve kaçınılmaz ek kayıplarını da gözönüne alınca plağın ses çıkarabilmesine şaşırıyorum artık!
Plak, özel ve güzel, tarihi bir renk olarak tercih edilebilir ama “aslına en sadık” ses olarak kabul edilemez.
Fuat Domaniç'le ses deyince; iki teker ve egzoz, dolayısıyla Devrim Sirmen, dolayısıyla Sancho filan da belki bir gün..
How Does It Work bölümü gibi olmuş, şahane :D
Ses cihazlari piyasasindaki antin kuntin hareketleri afise eden harika bir bolum olmus :)
Analog kayıt sürecinde tekil lineer bir 'iz' ile eşzamanlı olarak birden çok frekansın (birden çok temel ses kaynağı ve bunların ayrı ayrı doğal harmonik frekansları) nasıl kaydedilebildiği ve yeniden üretilebildiği benim için hâlâ bir muamma. Stereo için master plak yüzeyine belli bir açı ile (45° sanırım) iz alma yapılıyor meselâ, ama yine çoklu frekans nasıl kapsanıyor tam anlayamıyorum. Keşke zaman olsaymış da bunun nasıl yapılabildiğini de açıklayabilseymiş üstad. Yine de, pek faydalı içerik. Teşekkürler.
Bu muamma aslında duyma sırasında da gerçekleşen bir şey. Ayrıca enstrumanlarda da farkı oluşturan akustik yapılar söz konusu. Temelde örneğin pek çok telli çalgı aynı tekniğe sahipken hem tellerin malzemeleri hem de akustik yapıları belirleyici oluyor. Biz birine gitar birine ud diyebiliyoruz. Aslında titreşimleri aynı olsa da bu böyle. Doruk Somunkıran'ı size de önereyim.
ruclips.net/video/VgmAmLQl2KQ/видео.html
harika bir belgesel ve 10 bölümün üzerinde...
2. Bölüme de bekleriz ; )
@@fuatdomanic memnuniyetle, geliriz :)
Kaç tane ayrı ses dalgasının, harmoniğin üst üste bindiği hiç önemli değil aslında. Tüm bu dalgaların toplamı bize tek bir dalga veriyor. Duymamızı sağlayan şey de zaten kulak zarının tek boyutlu hareketi (ileri-geri). Bunun dışında insan anatomisinde farklı frekansları algılamak için başka bir mekanizma yok zaten, tüm dalgaların toplamının oluşturduğu tek bir dalgaya muhtacız. Bu dalgayı oluşturmak için de kulak zarının çalışma prensibini tersten oynatmaktan başka hiçbir şey yapmıyoruz. Ses kaynağına ileri geri hareket edebilen bir membran tutup bunun hareketini kaydediyoruz. Sonra bu ileri geri hareketin aynısını hoparlör diyaframında tekrar oluşturuyoruz. Diyaframın hareketinin aynısı hava sayesinde kulak zarımızda da oluşuyor ve aynı sesi duyuyoruz. Plakta da aynı şey geçerli, yine aynı ileri geri hareketin pikap iğnesinde oluşmasını sağlıyoruz. (Stereoda iki ayrı kanal olduğu için pikap iğnesinde iki farklı ileri-geri hareketine ihtiyaç var. İğneyi aynı anda bir yatay bir de dikey eksende ileri geri titreştirmek yerine 45 derece döndürüp iki kanalı da yatay/dikey eksende çapraz titreştirmişler çünkü yatay hareket daha avantajlı ve bu avantajı iki kanala paylaştırmışlar.) Bence esas muazzam olay insan beyninin bu tek dalganın içindeki farklı enstrümanları, insan sesini falan rahatlıkla ayırabiliyor olması. Sadece ileri-geri bir titreşimden binlerce farklı ses kaynağını tanımlayabiliyoruz.
@@egemenka1 yaşa!
Hocam 4. Program nerede. Fuat Domaniç hocayı özledik.
"Brothers, what we do in life… echoes in eternity.”-Maximus, Gladiator
Epeydir size bu yorumu yazacaktım. Buraya nasipmiş. Flu tv izlediğimden beri RUclips veya herhangi bir başka mecrada kötü kalitedeki sese tahammülüm kalmadı. Ses kayıt kaliteniz gerçekten çok iyi. Webcam üzerinden kayıtlar, tizi kaçık cartlak kayıtlar VS olduğu zaman isterse dünyanın en önemli sırrını versin dinlerken rahatsız oluyorum. Bu arada webcam kayıtta tek bir istisnam var değerli Nevzat Kaya Hocamız 🤩
Bu arada "Grumpy Old Men" i izler gibi oldum :)
Güzel bölümdü
Madem yorumları da okuyormuş Fuat hocaya bir sorum var.
Dediniz ki daha yüksek devirle kaydedilen ve çalınan plaklarda daha az kayıpla, daha iyi ses kaydedlilir ve çalınır.
Yani aslında bir saniyelik bir sesi plağın üzerinde daha uzun bir çizgiye kaydedersek daha iyi kaydediyoruz.
Anlattığınız üzere pikaplar plakları sabit açısal hızla çeviriyor. (78 ,45 rpm vs.) Ancak iğnenin plağa göre çizgisel hızı, iğne plağın ortalarına yaklaştıkça yarıçapıyla orantılı olarak azalıyor.
Yani aslında iğne ortalara geldikçe bir saniyelik bir sesi daha kısa bir yayı katederken çalıyor. Bu durumda iğne plağın ortalarına geldikçe sesin kalitesi giderek düşüyor mu ?
Evet, pikaplar CAV (constant angular velocity/sabit açısal hız) prensibine göre çalışır ve okuma kafası içeri doğru ilerledikçe altından kayan medianın hızı yavaşlar. Bu da plağın dışından içine doğru ilerledikçe ses kalitesinin düşmesi demek. Bu yüzden tek şarkılık küçük plaklarda bu kalite düşüşünü kompanse etmek için hızı 45 rpm yapmışlar.
Konunun ortasında bölümü bitirmek garip olmuş ama kaliteli ses için neden ince kalem gerekir sorusuna disk teknolojisinden bir örnekle daha iyi açıklanabilir, cd -> dvd -> bluray disk teknolojilerinde aynı alanda gittikçe daha çok veri depolayabilir bu da disk’i okuyan lazerin gittikçe ince hale gelmesinden kaynaklanıyor. Dijital olarak dinlediğimiz sesler genel olarak çeşitli algoritmalarla sıkıştırılmış ( ki buna kayıpsız sıkıştırma deniyor), daha kötüsü genel geçer olarak dinlediğimiz dijital sesler az yer kaplaması için kırpılmış seslerdir. Analog da bu durum mümkün olmadığından, sesin genel olarak bütünlüğü korunmuş oluyor, büyün tartışma da buradan başlıyor.
Video için teşekkürler, çok faydalı.. İki kişi de konuya çok hakim ama lafı kesip bildiğini söyleme işi odaklanmayı zorlaştırıyor. Belki de bu kanalın özelliği budur(?)
Yine müthiş.
İlker Canıklıgil style devam 😎👍
Videoları genelde 1,25 - 1,5 hızda izlerim ama, Erkcan hocanın videolarından sonra bu videoyu da normal hızında bile anca anladım.
Üstteki yorumu videonun 1/4'inde yazmıştım, şu an 2/4'sindeyim, geri sararak izlemeye başladım.
Sanki İlker Hoca birdi iki oldu sevdim bu seriyi.
Ses manyaklarını daha sık istiyoruz. 1.5 yıl nedir yaa?
Konu yarıda kesildi. Bir buçuk sene kim bekleyecek şimdi
Merhaba efenim. Acaba yeni bisey ogrenir miyim diye izledigim bu dersimizde, konu arasinda gecen RUclips un altina yorum yazan ve tartışanlar dedigimiz gruptan birisiyim. İnceden bir cevap hakkim dogdu. Lafi gecen "yahu burada ses kotu duyuluyor" diye cemkirdigimiz vidyoda sizi sadece cep telefonumun hoparlorunden degil, evimdeki Universal Audio, Steinberg ve Focusrite ses kartima bagli 5 ayri Yamaha Hs5 monitorumden ayri ayri dinliyorum. Kotu duyuyorum galiba bende mi sorun var diyip, Sennheiser hd25 kulakliklar ile dinliyorum, yine kotu. Sonra Audiotechnika Ath-M50x kulakligimla ve Pioneer kulaklik ile dinliyorum, yok baya kotu. Yetmiyor ofisteki Genelec'lerden dinliyorum yine kotu. Sonra acaba mac in onboard hoparlor ile dinleyince iyi gelir mi diyor onlarla dinliyorum, yok arkadas baya kotu duyuyorum. Gidip kulaklarimi temizliyorum, yalitimli ve neredeyse her yeri sungerle kapli sessiz odamda herseyi kapatip bir muddet kulaklarimi dinlendirip tekrar aciyorum, yine kotu. Sonra diyorum ki konu hakkinda Author olan kisi iyi diyorsa iyi, kotu diyorsa kotu. Senin yillardir isin icinde olup ve muteber arkadasi tanimiyor olman, kotu duyuyorum bu kotudur demen falan cok onemli degil. Kotuye kotu dendi diye is bilmez olarak addedilmek de cok ayri. Digerlerini bilmem, 20 senedir bu isle ugrasiyorum. Odyofil ya da ses muhendisi degilim belki ama sanki biseyler biliyor gibiyim geliyor :)
Guzel ama ilker beyin surekli boldugu muhabbetiniz icin minnettarim ayrica.
Hocam değinebilirseniz kablolu kulaklık ve kablosuz kulaklık ses farkına değinirseniz çok sevinirim
Beklediğim bölüm gelmiş
Hoşgeldiniz
Teşekkürler
bir mısır patlatmak için durduracaktım tam program bitti, türk dizisi gibi en heyecanlı yerinde kesti low fidelity gözlüklü bey :
Fuat Abi, kazan kaldırıyoruz! İleri Hatalar Akademisi istiyoruz🏍️
16:19 Canikligil haklı🧐. Plağın ortalama çevresi (bir tur) 40cm olsun. Devir hızını da 60rpm kabul edelim. 20kHz'lik en tiz sesin plak yüzeyindeki temsili olan zigzagların arasındaki mesafe olan 40cm/20.000=20mikron (bir milimin ellide biri) boşluğa iğne ucunun sığabilmesi (batabilmesi) gerekir.
Son yıllarda izledigim en kalite ikili
çok güzel içerik
Plak çekilişi istiyoruz. Bu programın da devamını istiyoruz.
Eski zamanlardaki kisilerin ses kayitlarini dinleme olayi mumkun olsa ne sahane olurdu ya. Hayal etmesi bile olaganustu. Bu arada sevgili Canikligil size bir onerim var. Degerli sanatci Yilmaz Gruda'yi aydaki adam programina veya baska bi videonuza konuk etseniz cok guzel olurdu. Kendisi suan 91 yasinda ama halen sagligi yerinde ve hem oyunculuga hem de yazarliga devam ediyor. Kendisini isler gucler dizisiyle tanidim ben ve dizide surekli yesilcam'a gonderme yapardi kendisi bazen overek bazen yererek. Bir sahnede ''Ben Ertem egilmez'i reddetmis adamim, karakterini sevmedigim icin'' diyordu. Eminim konuk etseniz ve sadece yesilcam'i bile konussaniz cok guzel bi icerik olurdu bizim icin. Ilker hocamin ve diger flutv ekibinin vizyonuna guveniyorum, Yilmaz gruda gibi degerlerimizi kaybetmeden kiymetini bilmemiz lazim. Suan kafatv'de Zafer Algoz cok guzel bi program yapiyor ve yesilcam'daki oyuncularin hikayelerini anlatiyor ama genellikle 2. agizdan anlatilan hikayeler. Bu tarz hikayeleri ilk agizdan dinlemek cok daha keyifli olurdu bence. Umarim bu onerimi dikkate alirsiniz ve o kimsenin sevmedigi gozluklu samsunlu'ya iletilrsiniz. Sevgiler :)
Görüntüler kesik kesik geliyor. Gözüm yoruluyor. Normal şekilde "edit" yapmadan direkt görüntüyü yayınlasaniz daha iyi olur.
Bu bölümde baya baya iyi bilenin yanında çok fazla lafa girip ortamı darlayan tip gibi olmuş İlker bey. Fuat beyle çok samimi olmalarından kaynaklı galiba. Ama arkadaşlar arasında sohbet ediyor olsak "İlker bi müsade et abi" derdim dayanamayıp 😄
Sus la, girecek tabi. Adam da biliyor. xddd
fuatın bu konudaki bilgisi muhteşem..
Barkın abi sayesinde tanımıştım Fuat abiyi. İyi ki tanımışım. :) Ama gelecek bölüm 1.5 yıl sonra olacağı için unuturuz bunu :D
Fuat abiyi özlemişiz
Digital audio ile ilgili ayrı bir bölüm gelsin lütfen
süper proje
nekadar hizli dondurursen okadar iyi kayit dediniz video da frame olayida oeyledir fps dedigimiz olay
Guzel bir program olmus ellerinize saglik. Fakat rpm; rotations per minute degil, revolutions per minute olarak gecer.
Doğru mu görüyorum acaba?? Teşekkür ederiz sonundaaaa :D
Sonunda!!
Bu video, Ses Manyakları playlist'inde yer almıyor, haberiniz olsun.