Programcılık vs Mühendislik

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 дек 2024

Комментарии • 95

  • @bekomatik
    @bekomatik 8 лет назад +106

    Hocam bu kadar başarılı, bu kadar saygıdeğer bir insan olarak yetiştirmişsiniz kendinizi. Buna rağmen nasıl bu kadar sempatik, sıfır ego sıfır kibir kalabildiniz? Üşenmeden aynı soruları cevaplıyorsunuz uzun uzun, yardım ediyorsunuz insanlara. İnanılmaz bir insansınız bir insanın gelebileceği son nokta, hayatta ''başarı''nın anlamı bence böyle bir şey olsa gerek.

    • @ragpulay7944
      @ragpulay7944 8 лет назад +9

      Türkiye'de yüzlerce hoca gördüm diyebilirim Sadi hoca bu konuda tektir, karşısındaki dinlemeye tenezzül bile etmeyen hocaları gördüm zamanında.

    • @sencerkaya5309
      @sencerkaya5309 7 лет назад +3

      aile yapısı/eğitimi çok etkili

    • @kn23t
      @kn23t 5 лет назад

      Çöpçatan okullarda hocalarda kötü olabiliyor.Şu an tıp sıralamalı bm okuyorum.Hocalarımıza hazırlık dahil kapılarını çalıp onlarla konuşabiliyoruz.

    • @sertanyusufcansafak4873
      @sertanyusufcansafak4873 2 года назад

      Çok kıyak adam Şadi Hoca. Bu insan sayesinde mesleğe ısındım ve kendimi hazırladım. Ne ile karşılaşacağıma dair fikir sahibi olmama çok yardımcı oldu.

    • @metafizikvekuantum
      @metafizikvekuantum Месяц назад

      Bence de çok özel bir insan. Ruhsal uyanışın bile farkında. Mailime cevap vermişti çok şaşırmıştım normalde Akademisyenler düşünce dünyama çok uzak insanlar.

  • @servetgokdemir3674
    @servetgokdemir3674 8 лет назад +38

    adam sistemin saçmalığını elçi gibi anlatmış

  • @aleynatavis4409
    @aleynatavis4409 3 года назад +15

    4 yıl sonra izliyorum hala dediklerin geçerli ne acı

  • @tacisufi4299
    @tacisufi4299 8 лет назад +14

    Türkiye de yazılım ile bilimsel seviyede uğraşan firma yok denecek kadar az. Firmalar genelde müşteri odaklı standart web siteleri ve mobil uygulamalar geliştiriyorlar. Yani mühendis bile olsa genelde olarak iş bulacağı sektör programcılık olacak. Türkiye de sektör içler acısı. Yazılımcı hak ettiği maaşı alamıyor, firmalar ise yazılan kod çalışsın, müşteri memnun olsun, para gelsin üçgeni içinde işlerini yürütüyorlar. Türkiye de yazılım geliştirmek için mühendis olmaya gerek yok.. Çünkü bilgisayar bilimleri ile uğraşan firma yok, varsa bile yeni mezun kişiyi çalıştırmazlar. Mühendisler mezun olunda ya e-ticaret ya da mobil oyunlar yaparken bulabilirsiniz kendinizi.

  • @ahmetmehmet1989
    @ahmetmehmet1989 8 лет назад +10

    Ülkemizde her şey plansız programsız ilerliyor. Her kurum , her kişi günü kurtarma peşinde. Bu memlekete format şart :)

    • @ilhanyldrm287
      @ilhanyldrm287 3 года назад

      Aradan 5 yıl geçti. Hala aynı:))

  •  8 лет назад +6

    Hocam gördüğüm kadarıyla çoğu mühendis programcılık bile yapamıyor mezun olupta işsiz olan bir çok kişi var veya ok düşük maaşlara çalışan

  • @edgarswift6963
    @edgarswift6963 7 лет назад +4

    Şadi hoca candır. Nokta...

  • @batuhangedik35
    @batuhangedik35 8 лет назад +1

    Hocam sorumu cevapladığınız için tekrar teşekkür ederim.

  • @jansetminadurmaz
    @jansetminadurmaz 3 года назад +2

    ilgi alanım olduğu için kariyer hedefim olmadan 2 yıllık okuyorum şu an, benim gibi insanlar için 2 yıllık eğitimle işin özünü aktarabilen bir bölümün olması çok güzel. Tamamen bilişim üzerine kurulu yeni bir sisteme gidiyor dünya ve sadece mühendislerin değil, herkesin bu alanlarda bilgi sahibi olması gerekir. Teknoloji ve bilişim alanına daha fazla yatırım yapılmalı.

    • @dndndnd1972
      @dndndnd1972 2 года назад

      Bölümden memnunmusun şuan ve hangi unidesin

    • @mert5903
      @mert5903 2 года назад

      Hangi üniversitedesin? Memnun musun? Nasıl gidiyor?
      Üniversite ve bölüm seçmen gerekiyor. ACİL cevaplar mısın?

    • @jtravoltage
      @jtravoltage 8 месяцев назад

      @@mert5903Seçtin mi kanka bir yıl geçmiş

  • @surrealistbirgenc
    @surrealistbirgenc 2 года назад

    Krallık senin yanında hiç kalmış..

  • @otorvalds
    @otorvalds 2 года назад

    bilgisayar bilimlerinin ya da ulkemiz adi ile bilgisayar muhendisliginin yazilimla kodla veya programcilikla dolayli yoldan bir ilgisi yoktur. eger iyi bir sekilde bilgisayar bilimleri egitimi aldi iseniz ornegin yazilim muhendisligi yapmak istiyorsaniz tum disipline sahip oldugunuzdan bu alanda ilerlersiniz ya da programcilik yapmak istiyorsaniz kolayca adapte olursunuz. yazilim muhendisligi veya programcilik meslek iken bilgisayar bilimleri veya bilgisayar muhendisligi bilimsel bir yaklasimdir. ornegin hic bilgisayar olmadigini veya herhangi bir programlama dilinin olmadigini islemci ram ve anakart gibi fiziksel aletlerin olmadigini olsa bile bunlari isletecek bir isletim sisteminin henuz tasarlanmadigini dusunun ve bilgisayar bilimleri veya muhendisligi egitimi aliyorsunuz bu esnada ilk ne yapardiniz? cevabiniz anakart tasarlar elektronik devre semasini cikarir pcb basar ortasina bir islemci yanina bir hafiza obur tarafina da bir sabit disk koyarim ise bu bilimsel bir yaklasim degildir. belki de tum sorun bu bakis acisidir. herkes bir benzerinin ornegi olarak ilerledigi icin sektor gelismiyor cunku bilgisayar bilimleri = yazilim muhendisi = programci iste bak c'de ne guzel bir program yazdim seviyesine indirgerseniz yapilacak isi ve bilimi zaten is hayatinda da ilerleme kaydedemezsiniz. bilimsel bakis acisi sizi yenilige ve dinamik bir optimizasyona itmelidir. mesela kombinatoryal optimizasyon dersi almis bir muhendis en iyi degere yakin veya tam olarak en iyi degerde cozumler uretilmesini bilmelidir. en iyi degeri yakalamamis yazilim ya da program zaten iyi egitim altyapisi olmadiginin bir kanitidir. gunumuzde computer organization konusunu dahi tam kavramadan mezun olmus muhendisler oldugunu ya da herhangi bir programlama dili ile program yazinca isim bu benim yaklasimini gosteren muhendisler oldugunu dusununce ya da karar sistemleri ve analizi derslerinin ustun koru anlatildigini gorunce is hayatindaki problemlerin ya da neden yeni seyler uretmekte tikandigimizin da sonucuna ulasmis oluyoruz.

  • @sahinemreaslan6906
    @sahinemreaslan6906 8 лет назад +1

    Bilgisayara çocukluğumdan beri ilgi duyuyorum.Bu sene olacak üniversite sınavı sonucuyla hayatımın geri kalanında yapacağım mesleğin eğitimini seçmeye 5 ay kaldı.Fakat her geçen gün kafam daha da çok karışıyor.Yeni mesleklerle tanışıyorum.Yada ilgi duyduğum meslekle ilgili olumsuz bir şey duyuyorum.-Gerçi ülkemiz de ne olursan ol bir şey diyorlar fakat..-Bilgisayar sizinde söylediğiniz gibi trenin kaçması misali her geçen yeni kurulan dünyanın düzeni oturuyor.Ve artık bir şeyleri değiştirmek yada yeni bir şeyler geliştirmek zor oluyor.Fakat bence bir çok alana kıyasla daha fazla yeniliğe ve gelişmeye ihtiyacı var.En azından ben böyle olduğuna inanıyorum.Kaba bir şekilde söylemek gerekirse; Bilgisayarı ve yeni şeyler oluşturmayı,incelemeyi sevdiğim için bu alanda eğitim almak istiyorum.Fakat bu alanda dünya standartlarına bir eğitim almak ülkemizde anladığım kadarıyla zor olmasa da kolay değil gibi.Ayrıca iş imkanları da gözlemlerime göre yazılım odaklı ve etrafında oluşmuş durumda.Bu durumda siz bu alana meraklı ve bu alanda eğitim almak (dünya standartlarında bilgisayar mühendisliği eğitimi) isteyen bir öğrenci olsaydınız sizin seçiminiz ne olurdu ? Başka alanlara yönelmek mi ? Yoksa bu alanda normalden daha fazla efor sarfederek dünya standartlarına bir bilgisayar mühendisi olmak mı ? Bunca yılın size verdiği tecrübeyle bir gözlem yaparak bu soruyu kendiniz üzerinden cevaplamanız ben ve benim gibi bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere ışık tutacaktır.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +6

      fakat şöyle bir sorun var, aynı durum bütün alanlar için geçerli.
      Ben yeniden dünyaya gelsem tekrar bilgisayar okurdum, hiç şüphem yok. Ayrıca şu anda Türkiyedeki bütün sektörlere baktığımda, kişisel görüşüm hala en iyi sektörün bilişim olduğu yönünde. Para kazanmak için en iyisi olmayabilir ama yaşama şekli, imkanları, sektörün her gün büyüyor olması ve yeni çıkan mesleklerin hepsinin temelinde bilgisayar mühendisliği olması gerçekleri var. Hatta çok yakında dünyada neredeyse tek meslek kalacak, diğer meslekler bilgisayar mühendisliğinin birer uygulama alanı haline dönecek. Bugün tıptan, hukuka, inşaattan, makineye, ziraatten balıkçılığa bilgisayarın girmediği alan kalmadı.
      En azından ben böyle düşünüyorum.

    • @alib.gunduz3699
      @alib.gunduz3699 7 лет назад

      BilgisayarKavramlari world domination!!

  • @mertkasar
    @mertkasar 8 лет назад +3

    Meslek liseleri ve iki yıllık programlar hakkında dinlediğim en güzel tespitler. Aydınlandım ve hayran kaldım. Ancak mühendislik bölümleriyle ilgili kafamı kurcalayan bazı noktalar var. Örnek olarak bilgisayar ve yazılım mühendisliklerini ele alacağım, biri öğrencisi olduğum, diğeri yakından tanıdığım iki bölüm.
    Bilgisayar Mühendisliği müfredatlarında bilgisayar bilimi ve yazılım üretimi odaklı dersler dışında elektronik konulu dersler olduğunu biliyorum. Bu da beni biraz düşündürüyor açıkçası. Evet bazı elektronik derslerini teorik olarak almak ve öğrenmek, donanıma yakın yazılım işlerinde fayda sağlayabiliyor. Ancak bir bilgisayar mühendisinden bilgisayar donanımı üretiminde çalışması bekleniyor mu? Yani bu bir elektronik mühendisi için daha uygun bir iş kalemi değil midir? Bilgisayar donanımları alanında uzmanlaşmış bir elektronik mühendisindense, bir bilgisayar mühendisini mi tercih etmemiz gerekiyor? Eğer gerekmiyorsa Bilgisayar Mühendisliğinde bu tip dersler neden var?
    İkinci endişelendiğim nokta kendi bölümümle, Yazılım Mühendisliği ile alakalı. Yazılım Mühendisliğinde de temel bilgisayar bilimi ve yazılım dersleri dışında proje yönetimi odaklı bir takım dersler görüyorum. Açıkçası son 2 senedir bu derslerin hiçbirine bir kere bile uğramadan hepsini verdim. Çünkü gerekliliği ve kattığı bilgi bakımından büyük şüphelerim vardı. Doğru düzgün ekonomi eğitimi alan, endüstri eğitimi alan insanların proje yönetimi gibi işleri yapması daha uygun değil midir? Bunu bilgisayar bilimi ve yazılım ile birleştirmenin mantığı ne? Bir diğer husus ise kağıt üzerinde yazılım tasarımını içeren dersler. Bütün UML diagramlar ve diğer şeyler. Gerçekten üniversiteden yeni mezun olmuş birinden böyle bir sorumluluğun altından kalkması beklenebilir mi? Beklenmiyorsa neden yazılım mühendisliği diye bir bölüm var ve bu tip dersler öğretiliyor? Hayatı boyunca hiç programcılık yapmamış bir mühendisin, yazılım projesi çekip çevirmesi, programcıları idare etmesi, kağıt üstünde yazılım mimarisi tasarlaması mümkün mü?
    Biliyorum çok uzadı ama son bir soru daha. Bilişim sektörünün kalbinin attığı ülke Amerika. Ancak Amerikan üniversitelerinde Bilgisayar Mühendisliği diye bir bölüm yok. Daha doğrusu var tabi de, en azından benim takip ettiğim kadarıyla Computer Science bölümlerinin yanında adı bile okunmuyor. Sektördeki bütün mühendislik seviyesi işleri CS mezunları doldurduğuna göre burada da mı bir hata var? Google'da gün aşırı kompleks mühendislik problemlerini çözen CS mezunu adam kendine yazılım mühendisi derken hata mı yapıyor? Mühendislik titri sadece mühendislik eğitimi sonrası kazanılabilen bir ünvan mı?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +3

      evet, sorun aslında computer science olmamasından kaynaklanıyor. Bilgisayar bilimleri bölümü olsa sorun olmaz ama bu dersleri verme görevi bilgisayar mühendisliklerine yüklendiği için ve şu andaki Türkiye gerçeklerine bakıldığında bilgisayar mühendisliği bölümlerinin computer science içeriğine öncelik vermesi gerekir. Ne yazık ki bahsettiğiniz gibi elektronik bölümlerinde okutulabilecek içerikler bilgisayar mühendisliğine yüklenerek hem ihtiyaç olan bilgisayar bilimleri içeriği verilemiyor hem de çoğu öğrencinin ve sektörün ilgilendiği konularda açık oluşuyor.
      Mesele computer science vs software engineering şeklinde ele alınırsa computer science kesinlikle software engineering'ten çok daha detaylı ve teorik bir programlama dili, veri tabanı, algoritma analizi, işletim sistemi gibi eğitimler içerir. Dolayısıyla bütün dünyada bilgisayar teknolojisinin ve yazılım dünyasının ana akımını bilgisayar bilimleri oluşturur. Türkiyede bilgisayar bilimleri eğitimine bilgisayar mühendisliği denmesi bir şanssızlık ancak sonuçta durum bundan ibaret.
      Yazılım mühendisliği ise genelde kodlama konusunda daha hafif bir eğitim alır ve yönetime (management) daha yakın eğitimler alır. Proje yönetimi, personel yönetimi vs. konuları daha önemlidir.
      Amerikaya gelince, amerikada computer engineering var, computer science da var, software engineering de var. dediğim gibi sanıyorum sizdeki karmaşa Türkiyedeki bu yanlış isimlendirmeden kaynaklanıyor.
      Bu eğitimin dışında bir de meslekler var. Computer science veya computer engineering bir eğitimin ismi ama birer meslek değil (ruclips.net/video/XXuwwFJl6kY/видео.html )
      yazılım mühendisliği ise bir iş ve aynı zamanda eğitim. Dolayısıyla cs mezunu birisi yazılım mühendisi olabilir.

    • @biproberkay
      @biproberkay 4 года назад

      @@Sadievrenseker_BK hocam aynı değişken tanımlamalarında hata yaptığınızda modellediğiniz veritabanından tutun yazılımın bütün katmanlarında sistemin yanlış kurulması gibi Computer Science classını yanlış tanımlayınca herşey birbirine giriyor. Bilgisayarın bir bilim olduğunun ve bilimin gerçekten gerçeğe dokunabildiğinin anlaşıldığı günlerde buluşmak dileğiyle. Şubat 2020 :)

  • @lookatme3370
    @lookatme3370 6 лет назад +4

    Hocam öncelikle merhabalar ben yazılımcı olmak istiyorum ve bana 4 senelik üniversite okumak saçma geliyor yani böyle sulandırılmış 2 senelik eğitimi 4 senede göreceksem 2 senelik bilgisayar programcılığı okur diğer iki sene de kendimi geliştiririm vs. peki hocam bilgisayar programcılığı okuduğum takdirde yurt dışındaki yazılım devi şirketlerinde yada her hangi bir yazılım şirketinde çalışma şansım varmıdır?

    • @edayurek491
      @edayurek491 4 года назад

      ben de senin gibi düşünüyorum. dedigin gibi mi yaptın?

    • @ozkan4388
      @ozkan4388 4 года назад +4

      dil,python,java ağırlıklı bilsek 2 yıllıktan mezun olsak bile büyük fark yaratabiliyorsun diye biliyorum.

    • @kadirramazn
      @kadirramazn 3 года назад

      Bir süredir araştırıyorum, yurt dışında diploma önemsiz olabilir ancak Türkiye'de diplomasız adam hem çok zor iş bulur hem de her zaman bu diploma önüne sorun olarak çıkar

  • @udevvids9280
    @udevvids9280 6 лет назад +1

    Hocam sizi yeni keşfettim anlatımınız çok samimi ve ayrıntılı. Bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim bir sorum olacaktı. Mutlaka duymuşsunuzdur Bilkent'de CTIS diye bir bölüm var yazılım ağırlıklı eğitim veriyor. Tavsiye eder misiniz burayı. İyi bir yazılımcı olmak isteyen kişi bu bölüme gitmeli midir, giderse kendini geliştirebilir mi ?
    Teşekkürler.

  • @somone2815
    @somone2815 4 года назад +1

    abi üniye gidicem elimde projem var yazılımadan meraklıyım bilgisayarı seviyorum sence mühendislikmi programcılıkmı ?

  • @ddkdvt4124
    @ddkdvt4124 3 года назад

    Hocam at oraya 30 tane bilgisayar hemen bölümü açarsın

  • @salih7157
    @salih7157 3 года назад +1

    Sistemi düxeltmek bir kararnameyle olur ama yapılmıyor :D

  • @burakcan5236
    @burakcan5236 8 лет назад +1

    hocam öncelikle merhaba herkesin mesajlarına tek tek cevap veriyorsunuz ben bunu gördüm ve çok sevindim Soruma gelince php ve java kullanıyorum web projeleri geliştirmeye başladım jsp ile phph arasında gidip geliyorum php kullananlar webde php lokomatif diyorlar jsp java webde çok yavaş kalıyo webe göre vs java kullananlar ise altyapın sağğlam olur düzenli olur diyorlar siz ne düşünüyorsunuz bu konuda hedefim ileride orta seviye ve üst seviye web projeleri geliştirmek en önemli önceliğim ise hız ve güvenlik

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      Bakın php güzeldir, hızlıdır (hem hızlı öğrenilir, hem hızlı geliştirme yapılır) ama endüstride desteği yoktur. Microsoft, oracle, ibm, apache gibi büyük organizasyonlar javayı destekler, microsoft tek başına asp/csharp'ı destekler, dolayısıyla php'nin kimi kimsesi yoktur, destek olanlar da ufak firmalardır. Facebook php'de yazılmıştır ama baktığınızda bir oracle'ın java için yaptığının binde birini php için yapmamıştır. Dolayısıyla benim gördüğüm kadarıyla php kurumsal firmalarda şu anda tercih edilmiyor ve yakın gelecekte de tercih edilmeyecek. ama uzun vadeyi bilemeyiz.
      Ayrıca php'nin lokomotif olduğunu sanmıyorum, java ve jsp'nin yavaş olduğu ise doğru değil (geliştirme hızı olarak evet daha yavaş ama bunun sebepleri var, yapmanız gereken işlerin hepsi belirli amaçlarla geliştirme aşamasına konulmuş, ve evet başlangıçta daha karmaşık gelebilir ama sonuçta bıçakta silahtır, top da, ikisinin amacı farklı, karmaşıklığı da farklı), çalışma hızına gelince, web sunucularına bu yük bindiği ve iletim hızı zaten işlem hızından çok yavaş olduğu için bu hızı fark etmezsiniz. Yani yavaş olduğuna katılmıyorum.
      Özetle, kendiniz öğrenecek hızlı bir şeyler yapacaksanız php iyidir, kara gün dostudur. Ama meslek edinecek, iş bulacaksanız jsp'yi tavsiye ederim.
      ruclips.net/video/jiyFUdkV1vY/видео.html
      başarılar

    • @burakcan5236
      @burakcan5236 8 лет назад +1

      zaten kafamı karıştıran asıl noktada bu facebook php ile yazılmış view kısmında ama arkaplanda asıl işi java yapıyor örneğin resimlerin işlenmesi, yüklemesi, chat kısmı, vs vs.. ben hızlı proje geliştirmek yerine kararlı tutarlı ve güvenilir bir uygulama geliştirme taraftarıyım. JSP de karar kılmıştım zaten sizinde cevabınızla bu konuda kendimi daha da geliştirmeye karar verdim peki veritabanı olarak java ile hangisini önerirsiniz oracle bayağı bir pahalı veritabanı sanırım ücretsiz versiyonu yok diye biliyorum

    • @burakcan5236
      @burakcan5236 8 лет назад +1

      Tabi buna ek olarak kurumsal değilde freelancer olarak çalışıyorum web ve mobil uygulamalarla ayda 10 bin ve üzeri adsense kazancım var web alanında hazır cms ler yetersiz gelmeye başladı o yüzde custom yazılım ihtiyacı belirmeye başladı o yüzden yüksek ziyaretçi alan ve fazla veri barındıran web/mobil uygulamaları geliştirmek gerekiyo wordpress ve diğer cms sistemleri artık projele ihtiyaçlarımı karşılamıyor hız ve kaynak tüketimi- verilerin kısa süre içerisinde sorgulanarak ulaşılması benim için o yüzden çok önemli

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      Veri tabanı uzmanı olmayacaksanız java db (netbeans içerisnde gelen ) veya mysql işinizi çözer. Basit sql kullanacaksınız sonuçta. Gerçi sql standartlarının dışında komutlar oluyor ortama göre ama genel mantığı anlamanızı sağlar. Bununla ilgili mysql video serimiz var zaten ve çekimlere devam ediyorum (ruclips.net/video/OvGrFVeSsqo/видео.html ) ayrıca teorisini öğrenebileceğiniz veri tabanı temelleri eğitim serisini bitirdik ( ruclips.net/video/pHKZw5EyTi4/видео.html ) bu videolar işinize yarar.
      Başarılar dilerim.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      çalışma hızı konusunda java veya php arasındaki fark sonuçta uçurum değil. Dediğim gibi iletim hızları bu işlem hızlarının çok altında, ancak yine de bunu problem yapıyorsanız (tabi ne kadar bir trafik ve işlem hızından bahsediyoruz bilmiyorum ama) load balancer alıp web sunucularını daha yüksek donanımlara çıkarmak gibi çözümler var.

  • @cenkozsoy1146
    @cenkozsoy1146 2 года назад

    Ülkenin sıkıntısı sanki şu;
    Bilen insanların fikirleri en çok dinlenir, hayata geçirilen şey ise o tavsiyeler değil; olayın dışında olan - egemen grupların işine gelen politikalar- işleri kotarmak. Sonuçta, yıllar boyu ancak bir arpa boyu kadar gelişen bir ülke... Ne denir buna?

  • @koshkakotikovna
    @koshkakotikovna 3 года назад +1

    sistem o kadar mantıksız ki 2 yıllık bölümün ilk yılında 16 ders alıyorsun ve bunu 8 i ortak yani o meslekle hiçbir alakası olmayan şeyler. iş böyle olunca piyasada o gözle bakılması çok garip değil. ha mühendislik çok mu iyi, bazı üniversiteler hariç hayır. ezberletilmiş yıllardan beri değişmeyen müfredatlar, her yıl aynı soruları soran hocalar, bunun sonucu olarak da milyonlarca yeterli eğitimi alamamış mezun. başka bir alandan mühendislik mezunuyum ama işsizlik yüzünden 2 yıllık bilgisayar düşünüyorum şu an için, ama ne kadar fayda sağlar emin değilim. çünkü tek istediğim yazılım öğrenmek, yoksa dolapta çürüyecek bir diplomaya daha ihtiyacım yok.

    • @muhammedhatay2451
      @muhammedhatay2451 3 года назад +1

      Keşke sadece bu kadar olsa programcılıkta girin bakın akademik kadrolara bilgisayarla alakasız lisans üstlisans doktora yapmış adamlar/kadınlar görev almış.

  • @busrakeyfli1124
    @busrakeyfli1124 8 лет назад

    Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz için sizlere ne kadar teşşekkür etsek azdır. Ben DGS ye 2016 yılında ilk defa girdim ve ben lisans mezunu olduktan sonra akademisyenlik düşünüyorum. Akademisyenlik için üniversiteler arasında fark var mıdır? Özel sektörde önemli olduğu düşünüyorum fakat akademisyen olmak isteyen biri için fark eder mi? Lütfen yardım edin. Kafam çok karışık.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +1

      etmez olur mu ? :) bir video çekeyim müsadenizle, bugün vakit bulabilirsem yayınlarım.

    • @busrakeyfli1124
      @busrakeyfli1124 8 лет назад

      tamam teşekkür ederim hocam :)

  • @eyupfurkanerdem
    @eyupfurkanerdem 6 лет назад +1

    Hocam programcılık okuyup ne tarz şeyler yapabilirim?İngilizcenin bu bölüme katkısı ne kadar sizce?Yani 2 yılda öğretilen bilgi ile orta düzeyde program yapmaya yetermi?

    • @muziksever
      @muziksever 4 года назад

      Naptın Dostum şuan nasıl bir konumdasın ?

    • @eyupfurkanerdem
      @eyupfurkanerdem 4 года назад

      @@muziksever Ecz. Hizmetleri okuyorum :)

    • @muziksever
      @muziksever 4 года назад

      @@eyupfurkanerdem hayırlısı dostum, umarım istediğin gibi olur herşey

    • @onuryldrm9225
      @onuryldrm9225 4 года назад

      @@eyupfurkanerdem sevindirici bir haber bekliyordum şaşırdım yanıtlara basınca :)

    • @eyupfurkanerdem
      @eyupfurkanerdem 4 года назад

      @@onuryldrm9225 Ben bölümden memnunum ama :)

  • @marneengneerng4870
    @marneengneerng4870 5 лет назад

    Hocam gebze teknikde elektronik mühendisliği okuyorum derslerin çoğu yazılımsal ve donanımsal ki okul mezunları olan çoğu arkadaş da bilgisayar mühendisleri ile çalışıyor.Sizce elektronik mezunu olmam bilgisayar mühendisi olan birine göre dezavantaj olur mu

    • @zodiac5141
      @zodiac5141 4 года назад

      Videosu var hocanın yazarsan çıkar arama motorundan

  • @utkuyldz6408
    @utkuyldz6408 7 лет назад

    selam hocam Bahçeşehir üni'nin yazılım bölümü hakkında ne gibi bi bilginiz var acaba yorumlarınızı merak ediyorum??

  • @mehmetgorgulu1984
    @mehmetgorgulu1984 8 лет назад +1

    Hocam ben bu yıl üniversite sınavına hazırlanıyorum ancak bahsettiğiniz gibi Türkiyede iyi bir üniversite okumuş olmak gerekiyor bilgisayar mühendisliği düşünüyordum ama biyoloji ve kimya derslerim kötü olduğum için vazgeçtim ilgim olan başka bi alana astronomi ve uzay bilimler bölümüne gitmeyi düşünüyorum burdan mezun olup yazılım bilgimi geliştirmek ve bu alanda çalışmak istiyorum sizce bu bölümemi gitmeliyim yoksa 2 yıllık bölümü mü tercih etmeliyim . Ailem 2 yıllık eğitime soğuk bakıyor cevap yazarsanız memnun olurum

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +1

      Bakın hedef bilişim alanında kariyerse, bilişim ile ilgili bir bölüm ilgisiz bir bölüme göre sizi daha önde başlatır. Belki yönetim bilişim sistemleri gibi bölümleri de düşünebilirsiniz. Veya daha düşük puanlı bir bilgisayar mühendisliğine gidip orada açıkları kapatmak da olabilir.

    • @mehmetgorgulu1984
      @mehmetgorgulu1984 8 лет назад +1

      +BilgisayarKavramlari teşekkür ederim hocam

    • @mertcanmerkit1106
      @mertcanmerkit1106 4 года назад +2

      @@mehmetgorgulu1984 şuan ne yapıyorsunuz mesajın üzerinden 3 yıl geçmiş. Merak ettim.

    • @mehmetgorgulu1984
      @mehmetgorgulu1984 4 года назад +2

      @@mertcanmerkit1106 Uzun süre geçti ve çok fazla şey değişti benim için. Kısaca şöyle özetleyeyim. İkinci kez sınava girdim. Yönetim Bilişim Sistemi istiyordum ama iyi bir yer gelmeyince ailemle aynı şehirde kalmak için 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı yazdım şu an 1. sınıfı bitirdim ve dgs ye hazırlanıyorum notlarım iyi olduğu için endişem yok. Dgs de sadece Matematik ve Türkçe olduğu için mühendislik vs gibi bölümlere gitmenin en kısa yolu dikey geçiş yapmak şimdiik. Tabi bi benim özel durumlarım sebebi ile bunu tercih ettim. Herkes için aynı şartlar geçerli değil. Kendine uygun olan bir kadar almanı tavsiye ederim.

    • @mertcanmerkit1106
      @mertcanmerkit1106 4 года назад +2

      @@mehmetgorgulu1984 Bende sizinle aynı durumdayım sanırım. Sınava tekrar hazırlanıp yine beklediğim sonuçları alamadım. Şuanda 2 yıllık bilgisayar programcılığı arayışındayım. Hangi ünidesin. Istanbulda yaşıyorum bu yüzden İstanbul'da %50 vakıf (75 ler kaldırıldı), Trakya üni. Tekirdağ Üni. Düşünüyorum sence hangisini tercih etmeliyim?

  • @nuridogansonmeznds7581
    @nuridogansonmeznds7581 8 лет назад

    hocam 9eylülde bilgisayar bilimleri okumayı düşünüyorum ama kazanırsan daha iyi mühendislik kazan diyolar fakat az da olsa alınam dersler farklı değilmi yada iş olanakları bide yabancı ülkede okumanın + sı olurmu

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +6

      mesajınız üzerine programa baktım. 10 hoca bulunuyor ve 1'i hariç tamamı istatistik ve matematik kökenli hocalar. Birincisi amacınızı bilmek gerekir. Amacınız bilişim sektörüne girmek ve mesela yazılım geliştirmek ise burası doğru yer değil. Neden? çünkü bu alanla ilgili hoca yok (veya yetersiz diyelim). Bu iş aynı tıp bölümünde okumak için tıp eğitimi almak için hiç tıp mezunu hocanın olmadığı bir bölüme gitmeye benzer.
      Ama bununla birlikte bu bölümün başka bir yerde kolay kolay bulamayacağınız ve bence çok önemli bir değeri istatistik ve bilgisayar bilimlerini birleştiriyor olması. Örneğin şu anda Amerikada istatistik programlarının tamamı büyük veri veya veri bilimi (data science) programları açıyorlar. Bu hızla yayılan bir trend ve ben de kişisel olarak Türkiye için bu programları çok önemli görüyorum. Hatta bu konuda çok sayıda video da hazırlamaya çalıştım. amaç böyle bir konu ise bence Türkiyede kolay kolay başka yerde bulunamayacak bir program diyebilirim.
      En azından gördüğüm anladığım budur.
      Başarılar dilerim.

    • @rosenfield7607
      @rosenfield7607 3 года назад +1

      @@Sadievrenseker_BK nasıl bir kralsın sen öyle

  • @berkeisik7978
    @berkeisik7978 2 года назад

    Öncelikle videonun yüklenmesinin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen çoğu yoruma cevap gelmesinden ötürü içimi kıpırdatan bu zamanda birtakım sorularım olucak cevaplarsanız mutlu olurum.
    Üniversiteye hazırlanan biri olarak sınava kalan kısa süre, sınava hazırlanma sürecimdeki başarım da gelecek sınav sonucumda bir öngörüm sunuyor.
    Dolayısıyla Türkiye şartları ortada, mezuna kalıp bir daha hazırlanmaktansa Programcılık seçip DGS ye hazırlanmak bununla beraber bu alanda kendimi aynı zamanda da dilimi geliştirsem üstüne bir de bilgisayar mühendisliğine geçsem mezuna kalmaktan çok daha mantıklı olmaz mı?
    Eğer bu söylediğim mantıklı ise Bilgisayar Programcılığı olarak nereyi tercih etmemi önerirsiniz?

    • @berkeisik7978
      @berkeisik7978 2 года назад

      Umarım tez görüp yardımcı olursunuz çünkü YKS ye de az bir zaman kaldı ve maalesef bazı şartlar uzatmaları oynatıyor fakat sürece daha iyi hazırlanmış biri olsaydım da bu alan üzerinden gidicektim çünkü gelecek planım bilgisayar üzerindendi.

    • @AliG-hy7tl
      @AliG-hy7tl 2 года назад +1

      Ben de senin gibi düşünüyorum mezun senemdeyim 2 yıllık marmara da veya egede okuyup sonra ytü veya o seviyede bir yerde 4 e tamamlamak istiyorum

  • @mehmetsahin3519
    @mehmetsahin3519 6 лет назад +2

    Reis 2 Yıllık Önlisans İnternet ve Ağ Teknolojileri bölümü mezunuyum iş öneri ve gelecek. İlgili Video içerik bekliyorum senden

    • @emiesapp
      @emiesapp 4 года назад

      Reis iş bulabildinmi

    • @mehmetsahin3519
      @mehmetsahin3519 4 года назад

      @@emiesapp TSK

    • @emiesapp
      @emiesapp 4 года назад

      O zaman internet sildik bu siber güvenlik alanına gitsek nasıl olur 4 yıllık bilgisayar mühendisi

    • @zodiac5141
      @zodiac5141 4 года назад

      @@emiesapp hangi üni?

  • @emrahdeniz3966
    @emrahdeniz3966 7 лет назад

    selamünaleyyküm hocam,

  • @jansetminadurmaz
    @jansetminadurmaz 3 года назад

    Bırakın mezunları bu ülkedeki prof lar doçentler için yaptığımız araştırmalarda adamakıllı makalelerine, bilimsel çalışmalarına rastlayamıyoruz.

  • @sezerurun3647
    @sezerurun3647 6 лет назад

    12:30
    14:28

  • @alishahmarov8605
    @alishahmarov8605 4 года назад +3

    bir insan okudugu bolumu bu kadar overmi ya evet bilgisiyar muhendisligi tum mesleklerden iyiymis harikaymis evet guzel meslek olarak goruyordum bu kanaldan sonra soyudum ya

  • @omerberkaykaynar7400
    @omerberkaykaynar7400 3 года назад

    Meğer Mühendislik bir hiç imiş
    İllâ yazılım illâ yazılım😊

  • @Oguz_999
    @Oguz_999 5 лет назад

    Çok saçmalık bilgisayarın bir çok bölümünü olması saçmalık yani sadece bilgisayar bölümü demesi gerekiyor