Atatürk Symposium - Dr. Arnold Reisman Part 2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 ноя 2021
  • Atatürk Symposium, Atatürk Sempozyumu, 2009 Bölüm 2
    United Nations Building, Birleşmiş Milletler Binası,
    New York 2009
    Legacy of Atatürk as Patron of the Arts
    Atatürk'ün Sanat Yaşamına Yaptığı Destekler
    Konuşmacı: Dr. Arnold Reisman
    (eski İTÜ ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi)
    Moderatör: Prof. Dr. Umut Uzer, University of Utah
    2009 yılında, New York'ta Birleşmiş Milletler binasında Istanbul Universitesi Mezunları Derneği Başkanı Mehveş Sönmez önderliginde Türk Amerikan toplumu olarak bir sempozyum düzenlemiştik.
    Rahmetli dostumuz Prof. Arnold Reisman bu toplantida ve sonra 2010'da da konferanslar vermişti. Ne yazık ki kendisini 2011 yılında yitirdik.
    Arnold Reisman konuşmasında, Atatürk ve devrimlerinin sanat kurum ve çalışmalarına yaptığı üstün destekleri incelemişti. Ayrica Nazi Almanyası'nın olağanüstü koşullarında, ülkelerinde yaşamlarını sürdürme imkanları ellerinden alınan 190 saygın bilimci ve ailesinin davet üzerine ülkemize gelmeleriyle, Türkiye'nin yürüttüğü toplumsal reform ve eğitim reformu programının kaydettiği büyük aşamayı konu etti.
    Sunumda bilimcilere yapılan davetler, bu davetin tarihsel bağlamı, göç edenlerin Türkiye üzerinde yarattığı etkiler ve gelmeden önce, Türkiye'de kaldıkları süre boyunca ve sonrasında bilim ve sanat dünyasına yaptıkları katkılar da ele alındı.
    Arnold Reisman Kimdi?
    Prof. Arnold Reisman, 1934'te Lodz, Polonya'da doğdu. 2. Dünya Savaşı ve soykırımdan sonra ABD'ye göç etti. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini UCLA'de mühendislik bölümünden aldı. Kaliforniya, Wisconsin ve Ohio'da kayıtlı bir yüksek mühendis idi. Reisman'ın çeşitli mesleki dergilerde 200'ü aşkın çalışması ve 14 kitabı yayımlandı. Case Western Reserve Üniversitesi'nde 27 sene yöneylem araştırması profesörü olarak görev yapan Reisman, 1994'te erken emekliliği seçti.
    1999-2003 yılları arasında Türkiye'de Sabancı Üniversitesi ve İTÜ'de profesör olarak çalıştı. Araştırmalarında teknoloji transferi, epistemoloji gibi alanlara yönelen Reisman, 1933'ten itibaren Almanya'dan sürülmüş olan Alman asıllı profesörler ve bunların bilim ve özellikle Türk üniversiteleri üzerindeki etkilerini konu alan bir araştırma yaptı.
    Kitapları - Books: Türkiye üzerine 7 eser. Ayrıca 12 mühendislik eseri.
    Turkey's Modernization: Refugees from Nazism and Ataturk's Vision
    Post-Ottoman Turkey: Classic European Music and Opera
    The Transformation of Istanbul: Art Galleries Reviving Decaying Spaces
    Shoah: Turkey, US and the UK
    Arts in Turkey: How Ancient Became Contemporary
    An Ambassador and A Mensch: The story of a Turkish Diplomat in Vichy France
    Refugees and Reforms: Turkey's Journey
    www.amazon.com/...
    Arnold Reisman, "Who's Who in America" "Who's Who in the World", "American Men and Women of Science", "Two Thousand Notable Americans" adlı biyografi kitaplarında yer almaktadır ve Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği'nin üyesiydi.
    Ne yazık ki, üstün değerli bir bilimcimiz olan Arnold'u Nisan 2011'de yakalanmış olduğu hastalığından dolayı yitirdik. Ailesinin Ohio'daki anma törenine katıldık.
    Kendisinin New York'taki bir kaç konferansına bizler de katılmış ve videosunu çekmiştik. Üzüntümüz büyüktür. Nur içinde yatsın.

Комментарии •