Hypotheek kiezen? Annuïteiten vs lineair!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024

Комментарии • 35

  • @langzaamrijker
    @langzaamrijker  3 месяца назад +4

    Opmerking: Ik zeg in de video dat je met annuïteitenhypotheek meer kan lenen, dat kan verwarring scheppen. De toetsing voor de maximale hypotheek is voor beide vormen hetzelfde, de maximale hypotheek zal dus in beide gevallen gelijk zijn. Echter kan je met een 'maandbudget' van X euro meer lenen met een annuïteitenhypotheek tov een lineaire hypotheek. Als je voor jezelf bijvoorbeeld een budget van 1.500 euro per maand hebt, kan je met annuïteiten dus meer lenen dan met een lineaire oplossing.

  • @zellufdoen
    @zellufdoen 27 дней назад

    Nieuwe kijker. Leuk format. Genoeg geleerd :)

  • @UnbelievableVit
    @UnbelievableVit 2 месяца назад

    Echt helemaal top dat ik deze video nu tref, kan geen toeval zijn (maandag hypotheekgesprek). Heldere video, veel duidelijkheid, thanks! 👌☺️

  • @miesdeventer108
    @miesdeventer108 3 месяца назад +8

    Lineair misschien ook in achterhoofd houden dat de renteaftrek later misschien nog meer beperkt gaat worden.

  • @BearFackerr
    @BearFackerr 3 месяца назад +9

    Holy shit, over drie dagen heb ik m'n hypotheekadviesgesprek. Wist niet dat lineair in zijn totalitiet goedkoper was. Thanks voor de info!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Goed getimed dan, haha. De video is handig voor wat achtergrond informatie, en je adviseur kan je vervolgens goed persoonlijk helpen.

    • @sanderbrust
      @sanderbrust 3 месяца назад +1

      ik had laatst met hypotheekadviseur over je kan ook meer aflossen op je annuiteten rekening waardoor je lineaire grafiek krijgt, hierdoor ben je flexibel als je maandelijke kosten niet kan betalen met lineaire keuze mocht je bijv wisselen van een baan

    • @TimvanHelsdingen
      @TimvanHelsdingen 3 месяца назад +2

      Irrelevant, want je kan altijd zelf meer aflossen met annuïteiten en dan maakt het geen verschil meer.

    • @danielmuller7133
      @danielmuller7133 3 месяца назад

      @@TimvanHelsdingen Als je inflatie meeneemt valt het verschil wel mee. 2000€ nu is veel meer waard dan 2000€ over 25 jaar. Als starter geeft annuïteit je meer flexibiliteit, waar je ook extra kan aflossen.
      als beide bedragen naar een actuele waarde zouden zijn teruggerekend zie je dat het verschil best klein is.

  • @hendrikjan9116
    @hendrikjan9116 3 месяца назад +9

    ik zou altijd annu kiezen, heb je meer over in het begin voor aandelen en die renderen beter dan het verschil in kosten tussen de 2 types

    • @jeenkoelemeijer8866
      @jeenkoelemeijer8866 3 месяца назад

      Nog beter: neem de helft aflossingsvrij. Investeer vervolgens dat wat je normaal zou aflossen 20 tot 30jr in een etf. Resultaat onder de streep is dat je flink meer geld over houdt dan dat je nog aan aflossing moet betalen. Dat kan je mooi als aanvullend pensioen gebruiken.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Aflossingsvrij is sinds een jaar of 10 niet meer mogelijk (met hypotheekrenteaftrek)

    • @JBrothersz
      @JBrothersz 3 месяца назад

      ​@@langzaamrijkerje kan nog steeds de helft van de woningwaarde aflossingsvrij krijgen. Alleen vervalt dan ook de NHG.

  • @guidodebruijn306
    @guidodebruijn306 3 месяца назад +4

    Leuke video! Als je voor een annuïteiten hypotheek kiest en je houdt ruimte over om gespreid te belleggen is dit een goedkopere/gunstigere optie dan een linaire hypotheek waar je de eerste 10 jaar geen beleggingsruimte meer hebt. Je mist dan 10 jaar rendement op je beleggingen en tijd is je grootste vriend bij beleggingen. Je moet dus altijd naar de totale inkomsten en uitgave kijken van iemand om de juiste keus te bepalen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +2

      Ik zal later nog met een video komen waar ik die opties vergelijk inderdaad, werd voor nu wat te veel. Overigens is ook dit weer afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je nu een hypotheek voor 30 jaar afsluit met de huidige rente heb je waarschijnlijk wel gelijk. Maar er zijn tal van zaken die hier impact op hebben zoals looptijd, hypotheekrente, leeftijd, inkomen, vermogen, etc etc

  • @ShaunM-b3r
    @ShaunM-b3r 2 месяца назад

    Zou je misschien een post kunnen maken over de renteverlaging van Bunq op spaargeld? Ik lees zelf ook veel over sparen bij Trade Republic hierdoor kan je daar misschien iets over posten? 🙏🏻

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  2 месяца назад

      Ik heb recent 2 videos gemaakt over hoe ik spaar bij Raisin. Sparen bij Traderepublic doe ik zelf niet, ik wil niet sparen via een beleggingsplatform.

  • @fietsjuh
    @fietsjuh 3 месяца назад

    Hey Tim,
    Stel je hebt een hypotheek afgesloten voor 10 jaar annuïteit, kan je na deze 10 jaar overstappen op lineair?

    • @meijboomm
      @meijboomm 3 месяца назад +1

      Voor het restant van het bedrag wel ja

  • @TimvanHelsdingen
    @TimvanHelsdingen 3 месяца назад

    Annuïteiten is in meeste gevallen handiger. Extra aflossen kan namelijk altijd (tot 10% per jaar) dus die extra kosten over de gehele looptijd is alleen relevant als je dat niet doet. Terwijl je bij annuïteiten ook nog de mogelijkheid hebt om eventueel te beleggen of te sparen op momenten dat dat uitkomt.
    Lineair is gedwongen sneller aflossen, wat voor sommige mensen handig kan zijn (omdat veel mensen amper sparen en geneigd zijn om allee maar uit te geven)
    bij annuïteiten heb je zelf de keus.

  • @MegaChriz
    @MegaChriz 3 месяца назад

    Goed verhaal! Destijds wilde ik eerst voor een lineaire hypotheek gaan omdat ik het een fijn idee vond dat de lasten dan steeds lager worden, maar toen me werd verteld dat je een annuïteitenhypotheek door extra af te lossen soort van lineair kon maken, ben ik daar voor gegaan. Is een veel flexibelere oplossing: in tijden dat het financieel tegenzit val je automatisch terug op de lagere lasten van de annuïteitenhypotheek. Door vaak extra af te lossen zijn mijn maandelijkse hypotheeklasten al flink gedaald!
    Wellicht ook iets om rekening mee te houden: als je kiest voor een kortere rentevaste periode (bijvoorbeeld 10 jaar), dan kan het zijn dat na het aflopen van die rentevaste periode de hypotheeklasten wat meer dan een beetje gaan stijgen, als de hypotheekrente dan hoger is geworden. Dus in zo'n geval blijft bij een annuïteitenhypotheek het brutobedrag dus niet de hele looptijd hetzelfde.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Ja zo kijk ik er ook naar inderdaad, ik benoem het op het eind van de video ook even. Je kan van je annuiteiten hypotheek min of meer een lineaire hypotheek maken, en dan weer terug stappen als je inkomsten ineens minder zouden worden (of uitgaven groter worden).

  • @Swieber-gu5vw
    @Swieber-gu5vw 3 месяца назад +4

    Linear = gezond. Het is zekerheid. In NL hebben we de meeste hypotheekschuld van de wereld. Bouwdepots, maximaal lenen, overwaarde opnemen en vaak verhuizen zodat er overwaarde vrijkomt, en dan oh zo trots als we 50k overwaarde in het nieuwe huis stoppen..

  • @Anck1644
    @Anck1644 3 месяца назад +1

    Kanttekening: toetsing voor annuïtaire of lineaire hypotheek is identiek ( voor beide opties geldt de toetsing alsof je annuitair aflost)
    Het maakt geen verschil in bepaling van de maximale hypotheek.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Dat klopt inderdaad, ik zei het hier verkeerd/verwarrend. Ik heb een correctie in het vastgepinde bericht onder de video geplaatst, maar kan het helaas niet meer in de video zelf aanpassen.

    • @toinvhees524
      @toinvhees524 3 месяца назад

      Voor de berekening niet voor het risico wat je draagt wel. Want van welk geld ga je over 12 jaar je huis weer op knappen # geld leenen kost geld.

  • @Robin26111992
    @Robin26111992 3 месяца назад

    Ik heb vorig jaar een hypotheek afgesloten (starter, alleenstaand). Vanwege de gelijke maandlasten heb ik voor annuïteiten gekozen, de maandlasten van een lineaire hypotheek waren voor mij gewoon te hoog.
    Tip: Als het al een tijd geleden is dat je een gratis adviesgesprek hebt gehad, kan je gewoon bij een andere vertrekker een gratis adviesgesprek krijgen. Zelf heb ik in 2022 en 2023 een gratis adviesgesprek gehad voor een hypotheek, eentje bij De Hypotheker en de ander bij een lokaal bedrijfje.
    @Tim: Annuiteïten -> Annuïteiten (titel video) :)

  • @AeolusCapital
    @AeolusCapital 3 месяца назад

    Goede video. Gewoon helder, duidelijk, to the point. (Y)

  • @Swieber-gu5vw
    @Swieber-gu5vw 3 месяца назад +6

    Ik begon ruim 5 jaar geleden met 1045 per maand linear. Ik zit nu op 710. Dit gaat de komende 25 jaar alleen maar omlaag. Maar de achtertuin maak ik dan met gratis stenen die andere mensen weg doen

  • @ItsWami
    @ItsWami 3 месяца назад

    Inflatie word onderschat bij kiezen tussen lineair en annu.
    Je geld is echt een stuk minder waard (je kan ook zeggen dat je een stuk meer gaat verdienen) over 15 jaar. Dan heb je met lineair al veel afgelost wat zonde is.
    Bij annu ga je het meeste betalen wanneer het geld het minste waard is. Ieder situatie is verschillende maar inflatie scheelt echt heel veel waardoor ik denk dat annu eigenlijk nog wel goedkoper is. (Heb de rekensom niet gemaakt)
    Daarom heb ik ook voor annu gekozen.
    Top video trouwens!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Je kan ook ann kiezen en eventueel extra beleggen bijvoorbeeld. Daar zal ik binnenkort een video over maken, dat werd voor nu te uitgebreid.

  • @ajkooper
    @ajkooper 3 месяца назад

    Ga bij jezelf wel na of extra aflossen reëel is voor je. Want als het bijvoorbeeld de keuze wordt tussen op vakantie gaan of een auto kopen of uit eten of dat geld naar je hypotheek storten dan moet je wel sterk in je schoenen staan om niet die vakantie of auto of etentje te kiezen. Zeker als starter zul je wellicht ook het een en ander in je nieuwe huis te doen hebben en blijven houden. In dat licht heb ik gekozen om vooral te rekenen met bruto maandlasten. Dus zonder de rente aftrek van de belasting. Die vraag ik per jaar terug om mezelf te dwingen een spaarpotje te hebben. Als je dat redt per maand dan zit je veilig. Ben je niet afhankelijk van rare sprongen die de regering zou kunnen maken bijvoorbeeld en ben je ook beter bestand tegen het dalen van de teruggaaf in de toekomst. Ik heb het hier over een annuïteiten hypotheek die het meest relevant zal zijn voor jonge starters in de huidige markt.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад

      Het is inderdaad altijd verstandig om een hypotheek aan te gaan waarbij je de bruto maandlasten kan dragen