Miks Sohbetleri 2: Düşük Volümde Miks - Doruk Somunkıran
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- Yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyoruz, öyleyse miksi neden yüksek volümde yapmayalım? Miks Sohbetleri dizimizin ikinci bölümünde bu soruyu cevaplıyoruz. Yaptığınız mikslerin daha güçlü olmasından, kulak sağlığınızın korunmasına kadar her şey bu videoda! Fletcher-Munson eğrisinden bile bahsediyoruz!
Miks Sohbetleri'nde ele almamı istediğiniz konular varsa yorumlara ekleyin, sonraki videolarda değineyim. Hepinize desteğiniz için teşekkürler!
Doruk Somunkıran "Online Cubase Dersleri" için lütfen linki tıklayın.
UDEMY►www.udemy.com/...
ABONE OL ► / @relaxingmusics.s
iTunes'da dinle ► music.apple.co...
Spotify'da dinle ► open.spotify.c...
Instagram ► / doruk.somunkiran
Twitter ► / doruksomunkiran
Facebook ► / doruk.somunkiran.composer
Web ► doruksomunkiran...
----------------------------------------------------
Yüksek sesle müzik dinlemeyi seviyoruz, öyleyse miksi neden yüksek volümde yapmayalım? Miks Sohbetleri dizimizin ikinci bölümünde bu soruyu cevaplıyoruz. Yaptığınız mikslerin daha güçlü olmasından, kulak sağlığınızın korunmasına kadar her şey bu videoda! Fletcher-Munson eğrisinden bile bahsediyoruz!
Miks Sohbetleri'nde ele almamı istediğiniz konular varsa yorumlara ekleyin, sonraki videolarda değineyim. Hepinize desteğiniz için teşekkürler!
Videoda bahsedilen diğer videolar:
Sesten Müziğe Bölüm 1: Ses Nedir? (desibel, Hertz gibi temel terimler için):
• Video
Sesten Müziğe Bölüm 2: Dalga Boyu
• Video
Sesten Müziğe Bölüm 7: Akustik
• Video
---------------------------------------------------
DORUK SOMUNKIRAN KİMDİR?
Berklee College of Music mezunu (2000 yılı, Bölüm: Contemporary Writing & Production)
Çok sayıda filmde, TV programında ve albümde, besteci, aranjör, miks ve mastering mühendisi ve yapımcı olarak görev almıştır. Bu projelerin kapsamlı bir listesine web sitesinden ulaşabilirsiniz.
1999 yılında Berklee'de başlayan eğitmenlik kariyerini hala sürdürmekte ve müzik teorisi ve teknolojisi konusunda özel dersler ve online dersler vermektedir.
TRT Belgesel kanalında yayınlanan Sesten Müziğe programının metin yazarlığını ve sunuculuğunu üstlenmiştir. Sesten Müziğe'nin tüm bölümlerine şu linkten ulaşabilirsiniz:
• Playlist
Steinberg Sertifikalı Cubase Eğitmeni
DORUK SOMUNKIRAN - BIOGRAPHY
Alumni of Berklee College of Music (Class of 2000, Major: Contemporary Writing & Production)
Worked as a composer, arranger, mixing & mastering engineer and producer in numerous project. A comprehensive discography is available a his website (link above).
Started teaching music theory and technology as a part time instructor at Berklee in 1999. Still actively involved in private, classroom and online instruction.
Wrote and presented a documentary series titled "Sesten Müziğe" ("From Sound to Music) which was aired on TRT Belgesel channel.
Steinberg Certified Cubase Instructor
Kesinlikle RUclips Türkiye'nin müzik üretimi eksiği vardı. Bu kanal ile yavaş yavaş toparlanıp düzeliyor. Emeğinize sağlık hocam
Doğru, hem eksik var hem bilgi kirliliği. O nedenle en popüler konulara öncelik vermeye çalışıyorum. Onları halledelim, daha ince detaylara da sıra gelecek.
Hocam iyi ki varsınız 10 yılın üzerin de rap müzik icra ediyordum. Şuan sizi takip ederek kendi home stüdyom da albüm yapıyorum. Paha biçilemez bilgiler. Güzel bir yürek ve dil ile anlatım. Alkışlar sizin ile olsun hocam sevgiler selamlar saygılar.
Doruk Bey Sesten Müziğe Belgeseliniz zaten tam bir başyapıt. Ama bizi aydınlatma sürecini orada bırakmayıp Miks sohbetleriyle (kanalınızla) devam etmeniz beni ve aşağıda yorumlarda da anlaşıldığı üzere amatörce bile olsa biz müzik ve ses teknolojileri sevdalılarını mutlu ediyor. Buradaki sohbetiniz yine belgeseliniz kadar özenli ve kaliteli (Özellikle lafı gereksiz uzatanlara ders niteliğinde). Sade kısa ve öz anlatımınız teşekkür ederiz.
Çok teşekkür ederim. Lafın gereksiz uzatıldığı videolardan inanılmaz derecede sıkılıyorum. İzleyenlerin zekasına hakaret gibi geliyor. O yüzden videoları kısa tutuyorum ki müziğimize odaklanalım :-)
Ankarada bir Lisede Müzik Öğretmeniyim.Çalışmalarınız gerçekten takdir edilesi kadar güzel olmuş.Öğrencilerimizin müzik konusunda belgesel eksikliğini de sizler sayesinde gidermeye başladık.Emeğinize yüreğinize sağlık her şey gönlünüzce olsun sevgiler ..
Mükemmel anlatım, mükemmel bir konu. Sonsuz teşekkürlerimizle.👍
Teşekkürler EDM Academy! Konu başlığı önerilerinize her zaman açığım :-)
Asıl biz teşekkür ederiz. Nokta atışıyla işlediğiniz konular ülkemiz gençliğine çok faydalı oluyor. Eğer bir nebze de olsa faydamız olursa ne mutlu bize. Her zaman yardıma hazırız. 👍
ben neden bu kanalı bu kadar zamandır görmemişim ya. muhteşem biriymişsiniz
Gerçekten benim için çok iyi geçen bi' 11 dakika 35 saniyeydi. Bana yardımcı olduğunuz için ayrıca, sanata hizmet ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim size. Ufuk abiden geldim ben. O da sağolsun...:)
Ne şanslıyız ki Fletcher Munson eğrisi gibi teknik bir konuyu konuşup işi sanata bağlayabiliyoruz. @UfukBulut'a selam olsun, kulakları çınlasın :-)
@@DorukSomunkiran Bence de.:)
kulaklarim bana muhalefet edecek destek buldu, çok mutlu şu an 👍
Ben ve Eduardo, her zaman haklının ve kulakların yanındayız.
Şahene bir ders. Çok teşekkürler.
Faydalı olduysa ne mutlu bana...
Öncelikle kaliteli içerikleriniz ve harika bilgi aktarımınız için teşekkürler. Şu an camiada daha çok elektronik müzik üzerine çalışmalar yapıldığı için genellikle bu tip eğitim videoları da bunlar üzerinden gidiyor. Fakat bizim gibi tamamen akustik çalgılarla müzik yapmaya çalışanlar için miks biraz daha işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Ud, klasik gitar, klarinet, solo keman, kanun gibi çalgıların kayıt ve miks düzlemindeki özellikleriyle alakalı yeterince bilgi bulamıyoruz. Bu konuda da bir içerik hazırlayabilirseniz altın değerinde olur hocam :)
Hocam merhaba.Adeta bir okul gibisiniz.Müziğin her alanında (aranje kayıt mix icra) v.b konulardaki birikiminiz ve hakimiyetiniz benim gibi kayıt mixing konularında kendini geliştirmeye hevesli bir kişi için gözkamaştırıcı.Bilgiliernizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum..Selametle🤚🤚
Çok açıklayıcı , güzel bir video olmuş çok teşekkürler
Çok kıymetli bir insansınız
Ne diyeceğimi bilemedim :-) Çok teşekkürler...
Süper, harika, muazzam bir anlatım olmuş. Her saniyesine odaklandım. O kadar güzel bilgiler var ki, serinin devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Tebrikler Doruk hocam ellerinize sağlık.
Sizden gelen bu harika geri bildirimler en büyük motivasyon. Ben de devamını yapmak için sabırsızlanıyorum.
Teşekkürler, böyle içerikleri Türkçe olarak görmek beni mutlu ediyor :)
Turkce kaynak konusunda ciddi bir eksiklik var gercekten. Bu açığın kapanmasina katkida bulunmak benim de umudum.
@@DorukSomunkiran Haklısınız. Ayrıca çok duru, sade, anlaşılır bir anlatımınız olduğunu söylemeyi unutmuşum. Videolarınızın devamını merakla bekliyorum :)
@ çok teşekkür ederim.
Çok teşekkürler. Her videoda daha bi aydınlanıyoruz 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Faydalı oluyorsa ne mutlu bana...
Teşekkürler 😊
bu tür videoların d.evamı gelsir umarım ,bu arada canlı yayında
Mix yapsanız bizde faydalansak
O kadar güzel bilgiler veriyorsunuz ki,gerçekten ne kadar teşekkür etsek az.Kulak yorgunluğundan dolayı yanlış şeyler yapmayı şahsi problemim sanmıştım .Olağan birşey olduğunu öğrenince ve nasıl daha iyi çalışacağımızı öğrenince daha rahat devam ede biliyoruz .Aklımızda soru işareti kalmıyor.Paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum .Minnetdarım size.
Hepimize oluyor emin olun. Izlediginiz icin tesekkurler...
Harika bir anlatım ve önemli bir konu. Bizi aydınlattığınız için teşekkürler 🙏 Tavsiyelerinize uyacağımızdan emin olabilirsiniz 👍
Cok sevinirim. Daha guzel miksler yaparsiniz, kulaklariniz daha saglikli olur, genel olarak dunya daha guzel bir yer olur 🙏🙂
@@DorukSomunkiran 💕
Hocam saygılar, sevgiler..
Efe sevgiler bizden!
inanılmaz ötesi bir video olmuş. bu işe bu kadar hakim olup bu denli prof bir video ile olayı anlatmanız harika bir şey. teşekkürler
Hocam yıllar önce internette tesadüfen bir forumda adınızı duymuştum ama o zamanlar sosyal platformlarda çok fazla aktif olmadığınız için (yada ben pek içeriğe ulaşamadığım için aktif olmadığınızı düşündüm) takip etmemiştim. Bu gün bir an adınız aklıma geldi ve bir RUclips da aratayım dedim. İnanın aktif olarak içerik ürettiğinize o kadar sevindim ki anlatamam. Bu konularda Türkçe içeriğin yetersiz ve az olduğu bir zamanda Hızır gibi yetiştiniz. :) Lütfen bırakmayın. :)
"Türkçe içerik eksik ve yetersiz" demişim ama eksik ve yetersiz olsa razıyım, HİÇ YOK :D Bir şeyler öğreneyim derken bir gün Amerikan aksanı, bir gün İskoç aksanı videolar izleyerek zaten yarım yamalak olan İngilizcemi de bozdum :)
@@_erdemkara evet dogru pek aktif degildim. Bundan boyle bir aksilik olmazsa duzenli paylasimlar yapmayi planliyorum. Video konulariyla ilgili onerilere her zaman açığım 🙂
@@DorukSomunkiran Hocam hem genel izleyiciye hitap ederek kanalın etkileşimini arttıracak hemde kendini sıfırdan ileri seviyeye geliştirmek isteyen müzisyenlere yol gösterebilecek içerikler yayınlarsanız hem kanalın gelişimi hemde bizlerin gelişimi için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Mesela; Ses fiziği ile ilgili mutlaka bilmemiz gerek detaylar, kesinlikle okumamız gereken kitaplar, home stüdyo ekipman incelemeleri, bütçeye ve amaca uygun tavsiyeler, Cubase dersleri ve mix mastering tavsiyeleri, müzik teorisi, şarkı incelemeleri(hem teorisini hem kayıt ve mix aşamalarını), bilmemiz gereken terimler ve isimler gibi içerikler hem çok dikkat çekecek hemde geleceğe çok değerli miras olacaktır hocam. :)
@@_erdemkara harika fikirler. Hepsini sırayla değerlendireceğim. Çok teşekkür ederim zaman ayırıp bu kadar ayrıntılı yazdığınız için.
@@DorukSomunkiran Asıl ben teşekkür ederim hocam. Heyecanla yeni içeriklerinizi bekliyor olacağım. :)
Eyvallah Üstad.
Hocam emeğinize sağlık. Böyle bir anlatım yok gerçekten, iyi ki varsınız!
Çok teşekkür ediyorum hocam.
Bu benim için çok iyi oldu. 👍😊😊😊
Çok sevindim faydalı olduğuna :-)
Hocam mükemmel anlatım mükemmel mizah ve daha fazlası gelmeli videoların efsanee
Çok kritik bilgiler şahane anlatım..emeğinize sağlık hocam
Hocam harikasınız belgeselden ve ufuk önenin kitabindaki raportajınızı okuduğumdan beri takip ediyorum emeklerinize sağlık video enfes olmuş sizin gibi bir hocadan bu tarz bilgiler öğrenmek benim gibi muzik teknolojileri okumak isteyen insanlara tam bir yol gosterici oluyor sizden daha çok bilgi öğrenmek isterim tekrar teşekkürler bilgiler için :)
Çok teşekkür ederim 🙏 yeni videolar yolda.
Mükemmmel bir anlatım olmuş, tebrikler çok faydalı oldu
Teşekkür ederim 🙂
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Kulak sağlığı önemli.
Gerçekten emek harcamışsınız hocam çok teşekkürler. Umarım devam edersiniz.
Devam etmek niyetindeyim. Desteginiz icin tesekkurler...
Genel kanı olan 85 db seste çalışmaktan ziyade aslında 70-75 db arası çalışmak ev stüdyoları için uygun fakat konuşma sesi düzeyi daha düşük bir seviye hocam şaşırdım açıkçası. Güzel bilgi için çok sağolun saygılar.
Ben de ilk duydugumda sasirmistim. Fakat deneyin, farki goreceksiniz. Daha az duyunca detaylari duyurabilmek icin daha fazla caba sarfediyor insan.
Teşekkürler.
Çok teşekkürler...
Çok efektif bilgiler.muteşekkiriz 🙏🙏 lufs değerleri hakkında kısa bir video yapabilir misiniz? Çünkü piyasadaki şarkıların lufs değerleri RUclips Apple müzik Spotify gibi servislerin standartlarından çok farklı. Ortalama beş altı db yukarda.. tekrar teşekkürler.
Harika fikir! Çok güncel bir konu. Buna öncelik vereceğim.
@@DorukSomunkiran saygılar teşekkürler tekrar 🙂🙏👽
Bu harika bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. 🤟🏻
İzlediğiniz için ben de teşekkür ederim.
emeğinize sağlık harika bilgiler çok çok teşekkür ederim...
Rica ederim, faydalı olduysa ne mutlu bana...
Harika bir video hocam teşekkürler !
Merhaba Doruk Hocam, Mükemmel anlatım için ağzınıza sağlık çok iyi bir video olmuş bizler için.Kafamda şöyle bir soru oluştu, cevaplayabilriseniz çok sevinirim.Ben evimde kendi heavy metal bestelerimi yapıyorum.Cubase'de tüm parçayı yaparken stereo out olarak genelde mastering için headroom kalaması adına ortalama -12/-10Db ses düzeyinde mixi biritiyorum.Sonrasında da Izotop programında da elimden geldiği kadarı ile mastering yapıyorum.Şimdi -12/-10 DB olarak mix üzerinde çalışırken de yamaha hs5 kullanıyorum fakat videonuzu izledikten sonra ses düzeylerini yahama üzerinden sizin anlattığınızdan çok daha fazla açtığımı hisettim.Bu bağlamda 2 sorum olarak ,
1-) Sizde uygulamam genel olarak doğru yönde mi?
2-) Birçok studyo ya işlem yapma fırsatı yakaladım tabi ki hiçbiri üst düzel pro değil di ancak genel olarak heryerde referans monitörlerini mix ve mastering aşamasında gayet yüksek düzekde kullanılıyordu.Bunun sebebi ne olabilir
Verdiğiniz bilgiler ile beraber bundan sonraki çalışmalarıma ışık tuttuğunuz için ayrıca bir teşekkür ederim, bundan sonra ortalama konuşma sesini referans alıp referans monitörlerini o şekilde kullanacağım.
Ek olarak ben tüm seskanallarımı mixbus isimli bi kanal açıp orda topluyorum ve mixbus ında stereo ya gönderiyorum wav alıp kendimde mastering ini başka prog ile yapıyorum bu doğru bir yaklaşımmıdır hocam yoksa direk hersey stereo da toplanıp cubase içinde o kanal üstünde mi mastering yapılmalı?
Sağlıcakla kalın
Harika bir anlatım. Ağzınıza sağlık. Önümüzdeki yapacağınız videolarda Vokal Kayıt - Edit - Miks ile ilgili bir bölüm çekerseniz çok faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle bu konuyla alakalı çok fazla bilgi kirliliği var. Vokal Miks yaparken kullanılan plug-in'lerin sıralamaları, dikkat ettiğiniz noktalar vs. değinirseniz sizin de bu anlaşılır ve sade anlatımınızla çok değerli olacağını düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Harika fikir! En kisa zamanda ele alacagim. Tesekkur ederim.
Bu ve bunun gibi daha nice bilgiler aktardığınız ve bizleri böylesi altın değerinde bilgiler ile eğittiğiniz için size ne kadar teşekkür etsek yine de azdır Doruk hocam. Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim. Tüm videolarınızı izleyeceğime emin olun hocam bu arada sizden edindiğim bilgiler ile öyle güzel şeyler yapıyorum ki gerek ben gerek ise müzisyen çevrem hepsinin şaşkınlığını görmenizi isterdim .. :) Lütfen hakkınızı helal ediniz hocam, Allah sizden razı olsun, iyiki varsınız. Tüm işlerinizde başarılarınızın devamını diliyorum, kendinize iyi bakın Allah'a emanet olunuz hocam..
Sevgi ve Saygılarımla
Hoşçakalın... ❤
Müthis faydali bir konu tesekkürler 🙏🙏🙏
Superr tewekkurler 🤗
Ben de teşekkür ederim...
Best Regards...🤟
Thanks!
Homestudiolarda yanimizdakiyle rahatça konuşabilecek kadar dediniz ama kulaklıkla çalışıyorsak da mı aynı şekilde
Kulaklik icin net bir olcut yok maalesef. Elden geldigince düşük volumde calışın diyelim kısaca.
Hocam -18 db ile mix yapiyorum
Hocam bide mix ve mastering videosu cekebilirmisiniz sifirdan bide mikrofon ve efekti nasil olmali dinamik aralik EQ compresor limiter nasil uygulanmali hocam bu videoyu sizden bekliyorum sizin anlattiginiz daha iyi anlasiliyor bize yardimci olun
Hocam ben cubese kullaniyorum peki videoyu nezamn atabilirsiniz
Hocam selamlar bir sorum olacakti. Geçenlerde home studio icim focal shape 50 aldim 50 hz e kdr bass tepkisi var. Orta seslerde iyi oldugunu düşünüyorum. İleride bir sub woofer olarak alt frekans eksikligini giderip verimli bir dinleme setup i saglamis olur muyum?
cok eski video artik cevap veren olur mu bilmiyorum ama.. ben logic pro kullanarak sony mdr kulaklik ile mix yapiyorum. dolayisiyla biriyle konusabilecek seviyede seyini olcemem ama logic’de stereo out ses desibeli var mesela oradaki desibel kaca gelmeli?
Hocam elinize sağlık studio one eğitim setinize tam olarak başlayamadım kulaklık ile çalışanlar için kaç desibel olması önerilir sizce
Doruk hoca, siz ilaçsınız.
Hocam Merhabalar.öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler icin Çok ama çok teşekkür ederim . sizin gibi insanların bizim gibi evde kayıt yapanlar icin gercekten çok faydalı bunun icin tekrar Teşekkürler. Sorum su: pink noise referansında -6 db gore miks yapmak Hakkında netur bilgi verebilirsiniz?
Dahiyane bir yöntem. Miks işinin rutin kısmını çabucak halletmek için birebir. Böylece eğlenceli ve yaratıcı kısmına daha çok zaman kalıyor. Bu konuyu ayrı bir videoda ele alabilirim, herkesin faydalanabileceği bir çözüm.
Doruk Somunkıran hocam malum herkes kaliteli bir sistem kullanmıyor o yüzden faydalı olabileceğini düşündüm. Bunun için bir içerik hazırlarsanız yeni başlayanlar için de çok iyi olur saygılar sevgiler 🤘🏻
@@erkandoryan4627 kesinlikle! Konu listesine üst sıralardan katıldı.
Monitörlerin bass sesleri düzgün ve duyulabilir şekilde üretebilmeleri için belli bir seviyye kadar güç verilmesi gerektiği gibi bir bilgi almıştım. Hatalı mı sizce? Çünkü bir şarkı dinlerken sesi kıstığımda gerçekten de bass frekansları daha az duyuyorum. Monitörün o frekansları o seviyede vermekte zorlandığını düşünüyordum.
Bu doğru. Çok düşük volümde amfinin hoparlörün hareketini doğru biçimde kontrol etmesi zorlaşıyor. Fakat düşük derken fısıltı seviyelerini kastediyorum. Normal konuşmanın duyulabileceği seviyelere çıkıldığında hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım, özellikle aktif monitörlerde.
@@DorukSomunkiran Teşekkür ederim. Sanırım bazı monitörlerin daha pahalı olmasının nedenlerinden de biridir.
Hocam desteğiniz için çok teşekkürler.
Mix mühendisleri araştırdım kadarıyla ortalama 85 db düzeyinde çalışıyorlar. Sizin düşük db öneriniz sayısal olarak kaç olabilir.
Saygılarımı sunuyorum...
Ben de teşekkür ederim. 85 dB gayet iyi bir seviye.
@@DorukSomunkiran Teşekkürler. 🙏
Hocam fletcher-munson eğrisinden hareketle son kullanıcıya yönelik kulaklık ve ses sistemlerinin frekans cevabının genellikle V şeklinde olması da bu yüzden mi? Bu durumda daha flat sayılabilecek bir duyum aldığımız için ses bize daha hoş geliyor olabilir mi?
Evet kesinlikle.
3:52 de hiç ses duymayan bir tek ben miyim?
İnsan kulak duyum aralığı 20 hz'den başlar. Ben 17 hz. e kadar duyabiliyorum. Bazılarının daha yüksek frekanslardan başlaması normal ama 100 hz ortalamanın içinde değil sanırım. Ha bir de bu videoyu laptop ya da cep telefonu ile dinlemiyorsunuzdur umarım. Ya da kalitesiz kulaklıklar ile 100 hz. duymazsınız.
@ huawei matebook X laptopla dinliyorum. Kalitesiz bir kulaklık taktım ve duymaya başladım. Sorun laptoptaymış. Bu kalitede bir laptobun hoparlörünün bu konuda sıkıntılı olması üzdü. Yoksa sıkıntı olarak nitelendirilmez mi?
@@arifemreagcan6653 Hayır sıkıntı kesinlikle değil. Küçük olması için ayarlanmış laptopların en azından bugün için teknik sınırları ya da bu laptopların ses önceliğinin bu olmaması ile ilgili. Laptop'ta sorun yok.
Hoca dedesin..
hocam merhabalar.Ben soroush istanbuldan.sizi hep takip ediyorum.gerçekten emeginiz için teşekkurler.benim bir sorunum var bütün piyano pluginlerinde hafif bir distrotion duyuyorum örneğin Kotakt daki The grandeur The Maverik Noir ve ....acaba videoda anlattığınız gibi sesleri daha düşük seviyede mi tutmam lazım?piyano lar volume açısından cok düşüktür ve sesi açmak için Gain ve ya compressor vererek sesi açtığımda hemen hafif Vızıltılar başlıyor özellikle akorlarda çok bariz.yardımcı olursanız gerçekten minnettar kalacağım saygılar
Evet maalesef volüm savaşı sanal enstrümanlar arasında devam ediyor. Kontakt'taki kimi ses bankası daha açılışta clipping yapıyor. Bunu duyduğunuz (veya gördüğünüz) enstrümanların seslerini kısmak tek çare. Kontakt'ta direkt enstrümanın üzerinden, diğer sanal enstrümanlarda yine aynı şekilde kendi volüm ayarlarından.
Sesi kısmaktan korkmayın, dijital ortamda hiçbir sakıncası yok. Sonra mastering'de istediğimiz seviyeye yükseltebiliyoruz kolayca.
Doruk hocam çok çok teşekkür ederim.bilgiler ve hızlı cevap için.
@@soroushdehbastiandpiano9136 rica ederim :-)
@@DorukSomunkiran Doruk hocam merhabalar.tekrar rahatsız ettiğim için özür dilerim.size bahssettiğim piyanodaki vızılıtılar kulaklıkla çalışırken sesi ne kadar açsam hiç duyulmuyor.ama mönitörlerimde duyuluyor.sol mönitörde.tabi ki söylediğiniz gibi sesi kısarsam mönitörlerdeki de düzelir.acaba bu normal mı?Benim mönitolerim Focal Alpha 6.5 inch..cok cok sagolun hocam
@@soroushdehbastiandpiano9136 gayet iyi monitorler, ama sadece onda duyuyorsaniz teknik bir ariza olma ihtimali yuksek. Sag ve sol monitorleri degistirip denediniz mi?
Merhaba,
Ben evde kullanmak için kali audio lp6 almak istiyorum. Bunun yerine 5 inç bir monütör alsam 6.5 inç'e göre bir eksiklik olur mu?
Yani kısacası evde kullanacaksan 6.5 inç alma hiç gerek yok herhangi yada kali audio standardında bir 5 inç al evde sana yeterli olur mu dersiniz ?
5 inç'de duyulmayan ama 6.5 inç'de duyulan gerekli frekanslar var mıdır?
Teşekkürler.
Burada çok fazla değişken var. Farklı markaların ve modellerin tasarımları birbirinden çok farklı. Dolayısıyla alacağımız sonuçlar da. Özetle: Tasarım ve malzeme aynı olmak kaydıyla, woofer büyüdükçe daha fazla bass alabilir ve daha alt frekanslara inebilirsiniz. Yani yukarıda yazdığınız Kali audio lp6 ile lp8 bu anlamda karşılaştırılabilir. Ama başka bir marka daha verimli bir tasarım yaparak daha küçük bir woofer'la daha kaliteli bir sonuç elde edebilir, ya da tam tersi.
Karmaşık bir cevap verdiğimin farkındayım ama bunun nedeni dediğim gibi çok fazla değişken olması. Genelleme yapmam gerekirse ortalama büyüklükte bir odada 6 inch ile gayet iyi sonuç alabilirsiniz, odayı da akustik anlamda iyileştirmek kaydıyla. 5 inch'lerin video post prodüksiyon işlerine (diyalog editing gibi) daha uygun olduğunu düşünüyorum. Müzik prodüksiyonunda kullanılabilecek derecede "doğru" bass cevabı olan varsa da ben görmedim.
ACIL CEVAP VERIRSENIZ SEVINIRIM. CUBASEDE KAYIT YAPTIKTAN SONRA EFEKTLERI MIXLERI TAMAMLADIKTAN SONRA EXPORT YAPINCA YANI LAPTABIMA KAYDETTIKTEN SONRA KAYIDIN SESI COK DUSUYOR NAPMAM LAZIM?
Stereo out kanalına limiter ekleyip onun üzerindeki gain veya input ayarıyla volümü yükseltmeniz gerekiyor. Bu konuda bir video hazırlıyorum, salı günü yayında olacak.
Tamamdir cok tesekkur ederim 😊
@@DorukSomunkiran dediklerinizi uyguladim fakat ayni sorunla karsilastim. Bendeki sorun cubasede kayit yaparken ses normal geliyor yani gayet yuksek bi sekilde dinleyebiliyorum efektlerde temiz guzel geliyor ama export yaptiktan sonra hem efektler bozuluyor hemde kayidin sesi asiri dusuyor napmam gerekli bu durumda?
👌👏❤🧿
Bir sorum olucak
Adam F5V kullanıyorum
Odam da trap tarzda beat yapıyorum mesela Kick & 808 tarzı alt frekanslarının yüksek seste önem taşıdığı sesler bunları seçerken ve mikslerken kısık seste çalışmak zor olmayacak mı?
Mesela ben 808'leri 3 maximizer ile bölüp mid frekanslarına reverb uyguluyorum bunu düşük frekanslarda duymak çok güç.
Veya snare'a aynı şekilde mid frekanslara reverbler..
Fabfilter EQ'sunda uğultulu sesleri tespit etme ve onları temizlemek.
Acaba önce beati yapıp, daha sonra mixi daha sonra mastering' mi yapmak lazım?
Ben beati yaparken mixliyorum çünkü efektler ile daha iyi bir duyum yakalayıp müziğin ruhundan çıkmadan devam etmek istiyorum.
Bu durum da napmak lazım?
Beat'i hazırlarken miksi de bir taraftan yapmak günümüzde yaygın kullanılan bir yöntem. İş akışınızı değiştirmeyin. Monitörlerinizde 5 inch'lik woofer var, bu da demektir ki çok alt (sub) frekanslara inemiyorlar. Oralarda ne olup bittiğini sağlıklı biçimde duyamıyor olabilirsiniz. Bunu telafi etmek için volümü açarsanız bu sefer videoda bahsettiğim sorunlarla karşılaşacaksınız.
Benim tavsiyem istediğiniz tonu ya da sound'u yakaladıktan sonra 808'i ve diğer bass sesleri görsel analiz plugin'leriyle uygun seviyeye getirmeniz olur. Zira 5 inch'lik bir woofer ve oda akustiğindeki sorunlar sizi yanıltabilir.
İzotope'un Tonal Balance Control adlı bir plugin'i var mesela, şarkınızın frekans eğrisinin seçtiğiniz bir tarzın ortalamasına göre ne durumda olduğunu gösteriyor. Ona göre gerekli ayarları yapabiliyorsunuz.
Duyumun bizi yanıltma tehlikesi varsa gözleri işin içine katmak çoğu durumda hayat kurtarıyor :-)
@@DorukSomunkiran ne kadar teşekkür etsem az...
Bir de bir ricam olucak tabi zamanınız varsa;
İnternette ufo361 tarzı sanatçıların vokallerinde kullanılan pluginleri efektleri içeren video içeriği bulamıyorum.
Yani kısacası daha yeni nesil işler için miks ve mastering üstüne videolarınızı görmeyi çok isterim.
başarılar diliyorum
@@DesirMusic harika fikir. Bunu da yapilacak video listesine ekledim.
@@DorukSomunkiran
Çok teşekkür ederim.
Eğer trap vokal için bir projeye ihtiyacınız olursa elimde olan projelerimi yollayabilirim hocam.
Kanalımda çalışmalarım mevcut.
Saygılar sevgiler