Kardeşim bu konu üzerine çok video izledim ilk defa detaylı Türkçe videosu olmuş eline sağlık.yabanci dilim olmadığı için görsel olarak anlamaya çalıştım hep başarılarının devamini dilerim
Üstad eline sağlık. Bu tür şeyleri hep yabancı kanallarda izlediğim için tam olarak cesaretli bir şekilde yapmaya karar veremezdim. Ama şimdi yapabilirim. Ayrıntıları iyi anlatmışsın. Teşekkürler, takipteyiz.
Günlerce üzerinde düşündüm bütün herşeyle açıklamışsiniz. Özel bir makineyi geliştirdim , bir makine de 50 farklı aparatı var plastikten bunları yapmak ve ayarlamak 3d ile çok zor olacaktı. Sanırım sayenizde işi pratikten çözeceğiz.
Kürdan, biz, fırça vs bir gereçle kalıp detaylarına malzemeyi ulaştırabiliriz. Tabi, kalıba zarar vermeden ve varsa kalıp ayırıcıyı kazımadan. Ben önce küçük bir miktar malzeme döküp, kalıp detaylarına yediriyorum, sonra dökmeye başlıyorum. Ayrıca, karışımı yapınca kabarcıklar oluşur. Kabın tabanını set bir zemine hafif hafif vurarak kabarcıkların çoğu atılır. Süpürge makinesi gibi vakum sağlayıcı makinalarla da kabarcıklar gideriliyor fakat, ani basınç değişikliği ters tepebilir. Malzeme pigment boya gibi renklendiricilerle de kullanılabilir. Kalıbı alınacak örneğin yüzey ıslahı gerekebilir ancak, silikon kalıp için kalın bir katman kalıp ayırıcıya gerek yok. Dokuyu bozar. Hele hele tepkimeyle ısınan (örn: polyester) malzeme, kalıp ayırıcıyı eritir, akıtır, kabartır vs ve yüzeyi fena bozar. Hem malzeme tasarrufu hem de ürünün gerekenden ağır ya da kalın olmaması için boş dökümler de yapılabilir. Maça kalıbını ve dökümü çıkarabilmek için ters açı yapılmaması gerek. Sert kalıplarda ters açı işi bozar ama silikon kalıplar esnek olduğu için ters açı sıkıntısı "pek" olmuyor. Yine de, bazı detay ve açılar, ürünü çıkarırken kalıba zarar verebilir. Böyle durumlarda "çıtlatma" tabir ettiğimiz bir kesik bırakırız. Bu kesik, kalıp kapanınca neredeyse belli olmaz, cuk öper karşısını. İçine erimiş demir dökebileceğiniz silikonlar da var.
Kardeşim bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim yapmak istediğim proje için harika fikirler sağladım işin gücün rast gitsin eline diline yüreğine sağlık 🙏😊
Elinize sağlık güzel bir video olmuş. Çift taraflı bir parçanın da kalıplanması ile ilgili öğretici bir video da hazırlarsanız çok güzel ve faydalı olur, kolay gelsin.
Merhaba tebrik ederim iki sorum olacak müsadeniz ile 1 bu reçineye epoksi gibi renk pigmenti koyabilirmiyiz ? 2 çift taraflı kalıp uygulaması ve nasıl yapılır? Teşekkürler ..
Kardeşim 1 e 1 atman için hassas terazi kullanman lazım. Koyu olan sıvısı daha yoğundur diğerine göre. Açık olan örnek veriyorum 100 gramı, koyu olanın 85 90 gramına eşit oluyor ağırlıkları. Göz kararı olcak birşey değil. Birde çok karıştırıyorsun büyük nir kalıp olsa veya ortam sıcak olsa yarısını dökmeden elinde donar.
Merhaba, çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim. sormak istediğim bir şey var. kalıptan çıktıktan sonra ağırlığı nedir? yani epoksi ile karşılaştırdığınızda yani. %50 gibi daha hafif olabilir mi?. kolay gelsin
Çok güzel ,bilgilendirici bir video olmuş.Teşekkürler. Poliüretan kolay kırılan bir malzeme değil galiba ? Dökülen ürünün ebatı büyüdükçe esneme olur mu acaba.
Merhaba rc teknelerde kullanılan pirinç pervaneler yerine polyester pervane dökmek istiyorken videonuza denkgeldim.çok faydalı bir video olmuş tebrik ederim.kürleşme tamamlanınca plastiğin sertliği bahsettiğim pervanelerin su içindeki aksiyonuna dayanırmı sizce.teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Pervane kanatlarının et kalınlığını biraz daha arttırırsanız dayanma ihtimali olabilir. Yinede denemek lazım Tabiki. Sudaki performansını hiç denemedim.
Merhabalar daa oncede yazmistim videolarinizi tek tek izliyorum keyf aliyorum harika Yalniz benim kullandiğim verpoi marka sivi plastik 1,2 m. Kaliolard cios gibi kiriloyor sizin kulandiğiniz marka nedir acaba link kaali ulasaadim azarsiniz memnun olurum
????????????????????? Poliüretan Epoksi Polyester kullanırken koku solvent veya zararlı bir gaz çıkışı oluyor mu ? solunmasında sağlıksal problem olur mu? ev ortamında ufak çaplı işlerde kullansak herhangi bir problem teşkil eder mi? ??????????????
merhaba.POLİÜRETAN çok esnek bi malzeme olduğunu ve bir kapalı kalıp içerisinde iki sıvı birleşince şiştiğini zannederdim. ama sizin döktüğünüzü bayağı sert gördüm.acaba bu sıvı karışım çeşitliliği ilemi alakalı.
Dediğiniz gibi poliüretan aslında esnek bir malzeme. Fakat reçine aksine sert bir yapıda. Kimyadan çok detaylı anlamıyorum ama sanırım ikisinin özelliklerini birleştirerek bu şekilde bir ürün ortaya çıkarmışlar. Normal enjeksiyon plastikten pekte farkı olmuyor. Karıştırırken çok fazla köpürtmezseniz kabarma da olmuyor. Çalkalamadan karıştırmak gerekiyor. Sonuç olarak da gayet sağlam bir parça üretebiliyoruz. Hatta yakın zamanda bu malzeme ile bir dişli kutusu yapıp sürtünmelere karşı tepkisini de ölçeceğimiz bir video da gelecek. Takipte kalın iyi seyirler dilerim.
Boyaması çok kolay demişsin ama ben bu malzemeye hiçbir boyayı tutturamadım. Solventli, solventsiz, su bazlı, epoksi, akrilik olmak üzere her boyayı denedim. Boyama konusunda paylaşımda bulunursanız sevinirim.
Boya öncesi iyice yağdan arındırın. Bende ilk boyamada yeterince temizleyemediğim için minik oyuklar olan yerlerinde kalan yağlardan yada kimyasal malzemeden dolayı bazı yerlerinde tutmadı. Ama temiz yerlerde sorun yaşamadım. Sonraki boyalar öncesinde ise önce tüm pürüzlerini ince zımparayla zımparaladım, sonra balata spreyi ve fırça ile iyice yağdan kirden arındırdım. Sonra bulaşık deterjanı ve sıcak suyla duruladım. Boya öncesi astar katı attım. Sonra üzerine boyayı attım. Sorunsuz bir boya oldu. Dediğim şekilde yaparsanız nalburdan aldığınız herhangi bir sprey boya ile rahatça boyayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Normal sprey boyalar da tutuyor. Yapan arkadaş yağlı yüzey üzerine attı büyük ihtimalle boyayı. Boya öncesi yüzey temizliği çok önemlidir. Ben sürekli boyuyorum gayet de güzel oluyor.
Var elbette. Bir sonraki videom çift taraflı kalıplamayı anlatıyor olacak. İlk fırsatta da şeffaf reçineui göstericem sizlere. İkisini birleştirerek tabiki güzel projeler yapabilirsiniz. Takipte kalın.
Ellerinize sağlık. Sayenizde bütün kalıplama işini sanki daha öncesinden tecrübem varmışçasına hallettim. Ama bir problemim var. Ben rapala diye tabir edilen balıklardan yapmak için aldım. Yaptığım ürünün yüzmesi lazım ama sıvı plastiğin yoğunluğunun suya göre ağır olması nedeniyle yüzmedi. Bunun yoğunluğunu düşürmenin bir yolunu biliyor musunuz acaba?
Usta bir de kalsit diye bir malzeme varmış. Daha beyaz olması için ondan da atılabiliyormuş içine. Benim merak ettiğim birkaç husus var. Mesela bu yaptığın ürüne çivi çakılabiliyor mu, vida giriyor mu? Şöyle elinde güçlüce kanırtınca kırılıyor mu... Dayanımını merak ediyorum. İyi çalışmalar.
Kirli beyaz gibi bir rengi var malzeme donunca. Katılaşma aşamasında renklendirmek için toz pigment kullandım kimyasal malzeme pigmenti kabul etmedi renk yine aynı kaldı ve yüzeyi pütür pütür oldu.
Çivi çakmayı denemedim ama akıllı vida attım rahatça giriyor. Sağlamca tutunuyor. Matkapla delik açıp diş çektim vida attım sorunsuz kullanılıyor. Parçanın et kalınlığı fazla olursa da kanırtsanız da kıramazsınız.
Mrh hocam. Emeğin için teşekkür ederim. Hobi amaçlı poliüretan dökmeye çalışıyorum. Fakat ana bileşenimi çalkaladım ve çok hava kabarcığı var. Hava kabarcıkşarından nasıl kurtulabilirim
Merhaba bende hafif yaglanma yapti kaliptan cikardiktan 1 gun sonra, sonr sildim ancak gene yaglanma olustu kaliptan cikardigim urunde...neden acaba bilginiz var mi
Eline sağlık gerçekten çok pratik insanı rahatsız etmeden anlatmışsın. İki sorum olucak cevaplarsan sevinirim 1.Sıvı plastik demissin bu bildiğimiz epoxy değilmi? 2.kalip ayırıcı sprey bide videoda kullandığın sıvı plastik dediğin malzemenin linkini atabilirmisin aynısını almak istiyorum çok teşekkürler tekrardan.
Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Kullandığım malzeme poliüretan reçine dir. Epoksi değil. Kullandığım tüm ürünlerin satışları kendi markamız altında çok yakında sizlerle olacak. Resmi işlemlerle meşgulüm. Çok yakında tamamlanacak. Takipte kalın.
Merhaba arkadaşım eline sağlık..ben dökülen bu plastiğin sertliği ve dayanıklılığı hakkında bilgi almak istiyorum..sebebi bazı kırık küçük plastik dişlilerim var.acaba bu teknikle o kırık dişlileri tamamlayabilirmiyim yada dişliyi kalıp alıp döksem işime yararmı? dişliler yarım cm -1 cm çapında yaklaşık..
Mutfak robotumun bir dişlisi var, sıyırmış orijinali serviste de yok bunun aynısını kalıplayıp yapmak istiyorum. Ancak sertlik ve dayanıklılık konusunda tereddüdüm var. Nasıl yapabilirim. Vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
Sarı olan maddeyi biraz fazla atınca biraz daha elastik oluyor ama ayarını çok iyi yapmak lazım. Yoksa vıcık vıcık bişeye dönüşüyor. İstenen bir durum değil aslında. Amacı sert plastik oluşturmak.
@@MekanikDoktoru motorsiklet grenajları çok pahalı bunun için kendi motoruma 1 2 adet grenaj üretmek istiyorum. 30 cmlik bi parça 450tl böyle maliyeti 100 lirayı bulmaz
Anlıyorum. Alternatif arayışınız çok mantıklı. Yanlız parçalar baya kavisli ve değişik şekillerde. Kalıplamak zor olacak gibi. Şimdiden kolay gelsin. 😎
Gıda için de olsa plastik zararlı bişey insan sağlığı için. Ama kullanılan plastikler enjeksiyon şeklinde basılıyor diye biliyorum. Plastikler makinede ısırarak kalıba basıp soğutuluyor ve sekil veriliyor. Kalıp için farklı materyaller kullanabilirsiniz tabiki. Ama biraz ısı açığa çıkıyor. Köpük gibi bir kalıbı eritebilir. Sert kalıplarda yada silikon da sorun olmuyor ama.
Hocam ellerine sağlık paylaşım için teşekkürler bir sorum olacak benim parcaya tek seferde döküm yapamıyorum bi taraf donduktan sonra diger tarafa doksem sonra birlestirmek icin 3. Dökumu yapsam donan parcalar son döküme yapışırmı yoksa tutmaz mı tesekkürler
Sorum olucak size, şimdi kırık bir araç stopu nasıl yapılır? Yanı kalınını alıp ne tür kimyasallar kırmızı plastik yapılır? Böyle videonuz varmı acaba? Yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler
Merhaba linkteki teknenin kalıbını rtv2 yerine sıvı plastik ile alsam olurmu.bir videonuzda karışım oranlarını değiştirerek elastik bir hal aldığından bahsetmiştiniz.
Link açılmadı. Ama o şekilde olmaz malesef. Kalıplama içim Rtv2 silikon kullanmanız lazım. Karışım oranları 1/1 dir. Harici malzeme donmaz. Yapış yapış vıcık vıcık bişey oluyor yada aşırı kırılgan oluyor dokununca kırılıyor. Bunlar karışım hatalarıdır. Tekneler için genelde fiberglas kullanılıyor. O çekilde bir yol deneyebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Poliüretan reçineyle illa ki döküm yapılacak diye bir kural yok. Kalıp için de çok elverişli. Döküm hacmini ölçmek de gerekebilir. Örneğin, bu kalıba su dökerek, hacmi anlaşılabilir ama reçine kesinlikle nemden, sudan uzak duracak. Bazen plasterin gibi macunlarla ya da başka bir malzemeyle örnek döküm alarak hacmini ölçerim. Seri-çoklu üretim yapılacaksa ve obje ufaksa, 1 adet ürünün hacmi-ağırlığı üretilecek sayıya çarpılarak kesin sonuç bulunmaz. Örneğin 1/100 saptıysanız (ki, illa yapılır hata), 100 üründe 1 adeti eksik-fazla çıkar. Objeyi boyayacak olup da, boya bilgisi olmayanlar, önce araştırsın bence. Yüzey ıslahı ve uygun boya konusunu esgeçmesinler. Kalıp silikonlarına neredeyse hiç bir şey yapışmaz. Sertlikleri değişir. Numaralıdır. Kalıpta yayılma, sarkma, çökme, esneme vs olamamsı için önlem alınmalı, gerekirse kalıba cidar-cep giydirilmeli. Hem kalıp , hem döküm için titreşim tezgahı işe yarar. Hacimleri ölçmeli.
Kardeşim çok güzel bir paylaşım olmuş bu plastiğin ısıya dayanımı nasıl acaba mesela araç içine parçalar döksek yaz aylarında güneş altında nasıl olur dayanırmı sence
Hocam elinize yüreğinize sağlık bir sorum olacaktı kalıb çok büyük ve ayrıntılı parça parça poliüretan ve reçine doksek nasıl olur acaba ? Yani kalıbın bir kısmı döktüm dondu diğer yarısında sonradan doksek ise yararmi acaba ?
@@MekanikDoktoru zaten sayenizde buraya kadar getirebildim çift katmanlı olacak ama kalıp büyük olduğu için belki tek seferde 500 gram poliüretan reçine gidebilir tek seferde bunu karıştırıp donmadan dökmek çok zor olucak mesela 250 gram doksek donsa sonradan 250 gramı doksek kalıp içerisinde birlesirmi ?
merhaba,öncelikle yabancılara göre gayet basarılı anlatım ve işlem yaptığın için teşekkür ederim merak ettiğim bir çok şeyi gösterdin ancak iki sorum olucak, bu kalıp işini inşaatda kullanılan şeffaf slikonla yapıp üzerine poliüretan reçine döksem uygun olurmu ve 1 kg set baslangıc icin yeterlimidir, örnek olarak arac direksiyon simidi yapacağım
Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim. İnşaat silikonları, Rtv2 silikonlar kadar akışkan değil tüm detaylara ulaşamaz kalıp eksikli çıkar ve birden fazla basımda kalıp zarar görür uzun ömürlü değildir. Reçine konusunda ise sorun yok. Neyin içine koyarsanız koyun orda donacaktır. Önemli olan kalıbı düzgün çıkartmak. Direksiyonun boyutuna göre miktarı kendiniz ayarlayacaksınız.
video için tesekkurler öncelikle dostum ....sana bır sorum olacak Molding Foam demonstration yazarmısın youtube a buda köpüren cinsinden reçine gibi bunu nerden bulabilirim acaba ? ve senın kullandığın malzeme turu olarak yanı köpürmeyeninden DUPOL A ve dupol B var onu alsam olurmu acaba ? cevabın ıcın tesekkurler
Dediğiniz videoya baktım. Genelde duvar ve dokorasyonda kullanılan ve hafif olması istenen yerlerde kullanılan bir köpük çeşidi. Beton veya alçı gibi sert kalıp içine dökülmesi lazım. İllaki bu üründen almak isterseniz 2 bileşenli poliüretan köpük olarak geçiyor. Biraz bakındım bu sitede mevcut görünüyor. Önce arayıp bilgi almanızı tavsiye ederim. Şimdiden kolay gelsin. izorex.com.tr/urun/poliuretan-malzemeler/
Çift taraflı kalıplama yöntemi ile yapmanız gerekiyor. Bir sonraki videom bununla ilgili olacak. Yakın zamanda yayında olur. Takipte kalın. Tüm detayları yine açıklayarak anlatıcam.
MD size sivi plastik dokum ile ilgili kucuk bir sorum olacak. Seffaf sonuc almak mumkun mudur? Kapagi kirilan bir makinama seffaf kapak yapmak istiyorum, boylece makina calisirken disaridan gorebilirim ve bu cok hos olur.
Tabiki şeffaf döküm de alabilirsiniz. Ama onun için şeffaf epoksi reçine kullanmanız gerekir. Böylece cam gibi şeffaf parçalar da üretebilirsiniz. Bu linkten örnek bir ürüne ulaşabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Link : urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/ultra-seffaf-epoksi-recine-hobi-dokum-tipi-parlak-set-orjinal-almanya-uretimi-750gr-426656080
Merhaba sorum olacaktı. Bu reçineyi kalıba dökmeden el ile şekil verebilir miyiz? Ben bjd bebek yapmak istiyorum malzemelerini araştırırken bu karşıma çıktı ama hep kalıp üzerinden yapılan videolar gördüm. El ilr şekil verebiliyor muyuz. Veremiyorsak vermek için ne yapmalıyız ek bir malzeme gerekiyor mu?
Merhaba. Malesef el ile şekil verilemez. Onun için seramik hamurları ve kil ler var. Bu malzemelerle istediğiniz şekli verip sonrasında çoğaltmak isterseniz silikon ve sıvı plastik kullanabilirsiniz.
Elinize sağlık 20*30 eninde 4 mm kalınlığında bir kapak yapmak istiyorum kalıbını çıkarabilirim sormak istediğim bu malzenin belir bir esneme payı varmı?çok sert malzeme çabuk kırılır istedim ABS plastik kıvamına yakın bir malzeme.bu ürün uygunmudur acaba?
@@MekanikDoktoru kurumaya başlama zamanı ne kadar acaba yapacağım parça biraz büyük korkuyorum dökerken donmaya başlar diye kalıp çıkarmak için 2 haftadır uğraşıyorum
@@mddental 1 dk içinde kıvamlı bir hal alıyor. O hale gelmeden dökmüş olmanı lazım. Malzemenin kalınlığına göre de 5 ila 15 dk gibi bir kuruma süresi var. Ama kıvamlı hale gelince bir işe yaramaz. Köpürtmeden ağır ağır karıştırıp yine köpürtmeden yavaşça dökün. Sonra hızla kurumaya başlayacak zaten. Oranlara dikkat edin. 1/1 oranda olmalı yoksa donmaz. Ve sakın çalkalamayın kabarcık çıkararak devasa boyutlara ulaşıyor ve malzeme boşa gidiyor.
Merhaba öncelikle emeğinize sağlık bu madde ile acaba 1 cm kalınlığında 20x20 kare bir plaka haline getirip ortasından kessem kırılma gibi bir durum olur mu ?(oto teyp çerçevesi yapmayı düşünüyorum)
Kullandığınız kalıp silikonunun ve sıvı plastiğin markasını öğrenebilir miyim? Benim aldığım kalıp silikonunda ne kadar dikkatli karıştırırsam karıştırayım çok fazla kabarcıklanma oluyor. Ayrıca kullandığım sıvı plastikte sizdeki gibi açık renkli değil .
Olay markada değil tamamen sizin karıştırmanızda. Hangisini alırsanız alın aynı olacaktır. Köpürtmeden karıştırmaya çalışın. Ben en uygun fiyatlı olanı alıyorum hep sürekli farklı marka oluyor dolayısıyla. Renk konusu da önemli değil üzeri boyanıyor zaten altta belli olmuyor
hocam merhaba, ben reçineyi eşit karıştırıyorum ve tam döküm esnasında donuyor. Çıkan malzeme sert ve yoğun karışım doğru ama aceleyle döküyorum ve kabarcık kalıyor. Sizce çözümü nedir?
Hızlı donması kimyasal yapısına bağlı. Eşit koymazsanız zaten donmaz yada kırılgan olur. Karıştırırken çok köpürtmemeye çalışın. Ve dökerken biraz yukarıdan ince bir şekilde dökmeye çalışın.
Mis kokulu parfüm falan değil sonuçta. Tabiki çok zararlı bir malzeme. Uzun süreli kullanımda ciğerleri bitirir büyük ihtimalle. Üniversal kalitede maske kullanmanız gerekiyor.
@@MekanikDoktoru ben şimdi sizin videonuzdan sonra rtv 2 kalıp silikonu aldım, acaba ortası delik simit şeklinde bir vazo kalıbı çıkartmak istiyorum olur mu sizce?
Hayır porselen gibi ağır değil. İçi dolu bi plastik ne kadar ağırsa buda o kadar ağır ve yumuşak değil sert. Videolarımda sertliğini göstermiştim aslında. Yine de dediğim gibi sağlamlık videoları gelecek yakın zamanda.
Ne güzel bir insansın. Ne kadar güzel ve anlaşılır anlatıyorsun. Allah razı olsun kardeşim
Teşekkür ederim.
bunları türkçe izleyebilmek çok güzel
Kardeşim bu konu üzerine çok video izledim ilk defa detaylı Türkçe videosu olmuş eline sağlık.yabanci dilim olmadığı için görsel olarak anlamaya çalıştım hep başarılarının devamini dilerim
Teşekkür ederim. Beğenmenize ve işinize yaramasına çok sevindim.
Üstad eline sağlık. Bu tür şeyleri hep yabancı kanallarda izlediğim için tam olarak cesaretli bir şekilde yapmaya karar veremezdim. Ama şimdi yapabilirim. Ayrıntıları iyi anlatmışsın. Teşekkürler, takipteyiz.
Hep onlar mı yapacak. Birazda biz yapalım onlar izlesin dimi ama. 😎 İşinize yaramasına sevindim. Şimdiden kolay gelsin.
Günlerce üzerinde düşündüm bütün herşeyle açıklamışsiniz. Özel bir makineyi geliştirdim
, bir makine de 50 farklı aparatı var plastikten bunları yapmak ve ayarlamak 3d ile çok zor olacaktı. Sanırım sayenizde işi pratikten çözeceğiz.
Kürdan, biz, fırça vs bir gereçle kalıp detaylarına malzemeyi ulaştırabiliriz. Tabi, kalıba zarar vermeden ve varsa kalıp ayırıcıyı kazımadan. Ben önce küçük bir miktar malzeme döküp, kalıp detaylarına yediriyorum, sonra dökmeye başlıyorum. Ayrıca, karışımı yapınca kabarcıklar oluşur. Kabın tabanını set bir zemine hafif hafif vurarak kabarcıkların çoğu atılır. Süpürge makinesi gibi vakum sağlayıcı makinalarla da kabarcıklar gideriliyor fakat, ani basınç değişikliği ters tepebilir. Malzeme pigment boya gibi renklendiricilerle de kullanılabilir. Kalıbı alınacak örneğin yüzey ıslahı gerekebilir ancak, silikon kalıp için kalın bir katman kalıp ayırıcıya gerek yok. Dokuyu bozar. Hele hele tepkimeyle ısınan (örn: polyester) malzeme, kalıp ayırıcıyı eritir, akıtır, kabartır vs ve yüzeyi fena bozar. Hem malzeme tasarrufu hem de ürünün gerekenden ağır ya da kalın olmaması için boş dökümler de yapılabilir. Maça kalıbını ve dökümü çıkarabilmek için ters açı yapılmaması gerek. Sert kalıplarda ters açı işi bozar ama silikon kalıplar esnek olduğu için ters açı sıkıntısı "pek" olmuyor. Yine de, bazı detay ve açılar, ürünü çıkarırken kalıba zarar verebilir. Böyle durumlarda "çıtlatma" tabir ettiğimiz bir kesik bırakırız. Bu kesik, kalıp kapanınca neredeyse belli olmaz, cuk öper karşısını. İçine erimiş demir dökebileceğiniz silikonlar da var.
Mahir Bey çalışma ve tecrübelerinizi paylaştığınız bir yer olsaydı keşke :)
Kardeşim bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim yapmak istediğim proje için harika fikirler sağladım işin gücün rast gitsin eline diline yüreğine sağlık 🙏😊
Elinize sağlık güzel bir video olmuş. Çift taraflı bir parçanın da kalıplanması ile ilgili öğretici bir video da hazırlarsanız çok güzel ve faydalı olur, kolay gelsin.
En kısa zamanda onu da yapmak istiyorum. Soran çok oluyor. Takipte kalın. 😉
Bu video ve kalıp yapım videonuz çok işime yarayacak emeğiniz için çok teşekkürler
Bende teşekkür ederim. Abone olup paylaşıp destek olursanız daha çok kişiye ulaşmış oluruz. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler
Merhaba tebrik ederim iki sorum olacak müsadeniz ile
1 bu reçineye epoksi gibi renk pigmenti koyabilirmiyiz ?
2 çift taraflı kalıp uygulaması ve nasıl yapılır?
Teşekkürler ..
Kardeşim 1 e 1 atman için hassas terazi kullanman lazım. Koyu olan sıvısı daha yoğundur diğerine göre. Açık olan örnek veriyorum 100 gramı, koyu olanın 85 90 gramına eşit oluyor ağırlıkları. Göz kararı olcak birşey değil. Birde çok karıştırıyorsun büyük nir kalıp olsa veya ortam sıcak olsa yarısını dökmeden elinde donar.
abi bizde epoksi reçine döküyoruz bi tavsiyem var kabarcıkları çakmak tutarak veya pürmüz tutarak alabilirsin
Taktik için saol kardeşim. 😉
Merhaba, çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederim. sormak istediğim bir şey var. kalıptan çıktıktan sonra ağırlığı nedir? yani epoksi ile karşılaştırdığınızda yani. %50 gibi daha hafif olabilir mi?. kolay gelsin
Çok güzel ,bilgilendirici bir video olmuş.Teşekkürler. Poliüretan kolay kırılan bir malzeme değil galiba ? Dökülen ürünün ebatı büyüdükçe esneme olur mu acaba.
Ürün çok ince değilse esneme olmaz. Gayet sert ve sağlam bir malzeme. Fazlalık parçaları kesmek için testere kullanıyorum o kadar sağlam oluyor.
Bu vidyo yardimiyla kirilan mouse kapagimdan yapmaya calisacagim. Tesekkurler.
İşinize yaramasına çok sevindim. Şimdiden kolay gelsin. 😉
@@MekanikDoktoru Güzel bir sonuç aldım. Teşekkürler.
Başarabilmenize çok sevindim. Güzel günlerde kullanın. ❤️
Neon led harflerin dökümünde bu malzeme uygunmudur acaba led üzerine döşendiğinde ışık geçirirmi
cıft taraflı kalıba dokuldugunde f m kalıplarını bırlestırıp ıcıne dokuldugunde kenerlarından akma olurmu ?
Merhaba rc teknelerde kullanılan pirinç pervaneler yerine polyester pervane dökmek istiyorken videonuza denkgeldim.çok faydalı bir video olmuş tebrik ederim.kürleşme tamamlanınca plastiğin sertliği bahsettiğim pervanelerin su içindeki aksiyonuna dayanırmı sizce.teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Pervane kanatlarının et kalınlığını biraz daha arttırırsanız dayanma ihtimali olabilir. Yinede denemek lazım Tabiki. Sudaki performansını hiç denemedim.
Teşekkürler. Sze de kolay gelsin.
Merhabalar daa oncede yazmistim videolarinizi tek tek izliyorum keyf aliyorum harika
Yalniz benim kullandiğim verpoi marka sivi plastik 1,2 m. Kaliolard cios gibi kiriloyor sizin kulandiğiniz marka nedir acaba link kaali ulasaadim azarsiniz memnun olurum
Bu sıvı plastik ile tamponun kırık parçalarını yapıştırabilir miyiz
Merhaba bir sorum olucaktı bunun içine plastik talaşı atsak sağlıklı olurmu sizce hiç denedinizmı
Selamlar ellerinize sağlık bir sorum olacak toz boyalar ve keton ile renklendirmek mumkunmu?
Bunun rengini değiştirmek için içine ne katabiliriz?
poliüretan ile kaplama yapmak mümkünmü
Tebrikler ve teşekkürler! Eline sağlık usta!
Bilgilendirici.teşekkürler. sıcak silikon ilede kalıp yapmak mümkünmü?
Hayır.
plastık kalıpta yapısabılırmı sılıkon kalıptan cıktı 3d yazıcıda cıkardıgımız kalıba yapısırmı ?
Hocam bunun boyasını yaparken plastik astar boyası mi kullanmamız lazım plastik astarı çok iyi videolar
Teşekkür ederim. Ben normal metal astarı kullandım. Hiçbir sorun olmuyor.
@@MekanikDoktoru çelik macunu anladım hocam teşekkürler
????????????????????? Poliüretan Epoksi Polyester kullanırken koku solvent veya zararlı bir gaz çıkışı oluyor mu ? solunmasında sağlıksal problem olur mu? ev ortamında ufak çaplı işlerde kullansak herhangi bir problem teşkil eder mi? ??????????????
Terazi kullanarak tek bardakta karıştırabilirsin.Zamandan ve malzemeden tasarruf için.
Elimde hassas terazi yoktu malesef. Biraz ilkel bir çözüm kullandım. Ama dediğiniz çok mantıklı
Slm kolaygelsin guzelbir çalışma bu malzemeleri nereden temin edebilirim
Bende sizden esinlenerek döktüm fakat delik delik çıktı sebebi nedir
merhaba.POLİÜRETAN çok esnek bi malzeme olduğunu ve bir kapalı kalıp içerisinde iki sıvı birleşince şiştiğini zannederdim. ama sizin döktüğünüzü bayağı sert gördüm.acaba bu sıvı karışım çeşitliliği ilemi alakalı.
Dediğiniz gibi poliüretan aslında esnek bir malzeme. Fakat reçine aksine sert bir yapıda. Kimyadan çok detaylı anlamıyorum ama sanırım ikisinin özelliklerini birleştirerek bu şekilde bir ürün ortaya çıkarmışlar. Normal enjeksiyon plastikten pekte farkı olmuyor. Karıştırırken çok fazla köpürtmezseniz kabarma da olmuyor. Çalkalamadan karıştırmak gerekiyor. Sonuç olarak da gayet sağlam bir parça üretebiliyoruz. Hatta yakın zamanda bu malzeme ile bir dişli kutusu yapıp sürtünmelere karşı tepkisini de ölçeceğimiz bir video da gelecek. Takipte kalın iyi seyirler dilerim.
Boyaması çok kolay demişsin ama ben bu malzemeye hiçbir boyayı tutturamadım. Solventli, solventsiz, su bazlı, epoksi, akrilik olmak üzere her boyayı denedim. Boyama konusunda paylaşımda bulunursanız sevinirim.
Boya öncesi iyice yağdan arındırın. Bende ilk boyamada yeterince temizleyemediğim için minik oyuklar olan yerlerinde kalan yağlardan yada kimyasal malzemeden dolayı bazı yerlerinde tutmadı. Ama temiz yerlerde sorun yaşamadım. Sonraki boyalar öncesinde ise önce tüm pürüzlerini ince zımparayla zımparaladım, sonra balata spreyi ve fırça ile iyice yağdan kirden arındırdım. Sonra bulaşık deterjanı ve sıcak suyla duruladım. Boya öncesi astar katı attım. Sonra üzerine boyayı attım. Sorunsuz bir boya oldu. Dediğim şekilde yaparsanız nalburdan aldığınız herhangi bir sprey boya ile rahatça boyayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Umit Yasar bey. Dediklerimi denediniz mi son durum nedir?
İnstagrama video attım ordan bakabilirsiniz.
Multi Surface boyalar her türlü yüzeye tutunabiliyor. Ben fayans boyadım, ilk katta bile tuttu. Hobi malzemesi satan yerlerde var.
Normal sprey boyalar da tutuyor. Yapan arkadaş yağlı yüzey üzerine attı büyük ihtimalle boyayı. Boya öncesi yüzey temizliği çok önemlidir. Ben sürekli boyuyorum gayet de güzel oluyor.
Emegin saglik kardesim arkadasimin önerisyle izliyor abone oldum tek kelimeyle harika gercekten
Desteğinizden dolayı arkadaşınıza da size de çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Faydalı olduysam ne mutlu bana. Keyifli seyirler.
Çif taraflı kalıp alıp tamamen saydam flexi malzemeden parça yapmak istiyorum sizce böyle kullanabileceğim Bir kimyasal var mı
Var elbette. Bir sonraki videom çift taraflı kalıplamayı anlatıyor olacak. İlk fırsatta da şeffaf reçineui göstericem sizlere. İkisini birleştirerek tabiki güzel projeler yapabilirsiniz. Takipte kalın.
Ellerinize sağlık. Sayenizde bütün kalıplama işini sanki daha öncesinden tecrübem varmışçasına hallettim. Ama bir problemim var. Ben rapala diye tabir edilen balıklardan yapmak için aldım. Yaptığım ürünün yüzmesi lazım ama sıvı plastiğin yoğunluğunun suya göre ağır olması nedeniyle yüzmedi. Bunun yoğunluğunu düşürmenin bir yolunu biliyor musunuz acaba?
İşinize yaramasına çok sevindim. Malesef ağırlık bir sorun sizin projenizde. Döküm yaparken içine hava tutan bişey koysanız belki yüzeyde kalır.
Usta bir de kalsit diye bir malzeme varmış. Daha beyaz olması için ondan da atılabiliyormuş içine. Benim merak ettiğim birkaç husus var. Mesela bu yaptığın ürüne çivi çakılabiliyor mu, vida giriyor mu? Şöyle elinde güçlüce kanırtınca kırılıyor mu... Dayanımını merak ediyorum. İyi çalışmalar.
Kirli beyaz gibi bir rengi var malzeme donunca. Katılaşma aşamasında renklendirmek için toz pigment kullandım kimyasal malzeme pigmenti kabul etmedi renk yine aynı kaldı ve yüzeyi pütür pütür oldu.
Çivi çakmayı denemedim ama akıllı vida attım rahatça giriyor. Sağlamca tutunuyor. Matkapla delik açıp diş çektim vida attım sorunsuz kullanılıyor. Parçanın et kalınlığı fazla olursa da kanırtsanız da kıramazsınız.
@@MekanikDoktoru çok teşekkür ederim dostum, sağolasın cevap için.
@@arifkuyucu Hiç önemli değil. Yardımcı olduysa ne mutlu bana.
Mrh hocam. Emeğin için teşekkür ederim. Hobi amaçlı poliüretan dökmeye çalışıyorum. Fakat ana bileşenimi çalkaladım ve çok hava kabarcığı var. Hava kabarcıkşarından nasıl kurtulabilirim
Çok fazla karıştırmayın ağır ağır karıştırın. Hava kabarcığı çok fazla ise malzemenin son kullanma tarihi geçik olabilir.
Merhaba bende hafif yaglanma yapti kaliptan cikardiktan 1 gun sonra, sonr sildim ancak gene yaglanma olustu kaliptan cikardigim urunde...neden acaba bilginiz var mi
1/1 oranı tutturamayınca öyle bir durum oluşma ihtimali var. Karışıma dikkat edin.
Rich esnek aplikler üretti. Bu sıvı plastiğin esnek olanı. Ondan bir bilginiz var mı?
Bu sıvı plastiği nerden temin edilebilir iz
Eline sağlık gerçekten çok pratik insanı rahatsız etmeden anlatmışsın. İki sorum olucak cevaplarsan sevinirim
1.Sıvı plastik demissin bu bildiğimiz epoxy değilmi?
2.kalip ayırıcı sprey bide videoda kullandığın sıvı plastik dediğin malzemenin linkini atabilirmisin aynısını almak istiyorum çok teşekkürler tekrardan.
Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Kullandığım malzeme poliüretan reçine dir. Epoksi değil.
Kullandığım tüm ürünlerin satışları kendi markamız altında çok yakında sizlerle olacak. Resmi işlemlerle meşgulüm. Çok yakında tamamlanacak. Takipte kalın.
@@MekanikDoktoru sabırsızlıkla bekliyorum hayırlı olsun
ürün linki artık kullanılmıyor
Merhaba arkadaşım eline sağlık..ben dökülen bu plastiğin sertliği ve dayanıklılığı hakkında bilgi almak istiyorum..sebebi bazı kırık küçük plastik dişlilerim var.acaba bu teknikle o kırık dişlileri tamamlayabilirmiyim yada dişliyi kalıp alıp döksem işime yararmı? dişliler yarım cm -1 cm çapında yaklaşık..
Mutfak robotumun bir dişlisi var, sıyırmış orijinali serviste de yok bunun aynısını kalıplayıp yapmak istiyorum. Ancak sertlik ve dayanıklılık konusunda tereddüdüm var. Nasıl yapabilirim. Vereceğiniz bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.
Malesef o kadar güce dayanamaz poliüretan.
@@MekanikDoktoru Bilginiz dahilinde hangi maddeyi kullanabilirim.
Döküm hiçbir malzeme dayanmayacaktır. Dişli çok teferruatlı değilse metalini yaptırmanız tavsiye edebilirim.
Bn kalıbı çıkarttığımda bu kadar sert plastik kullanmak istemiyorum. Birazdaha elastik bir plastik üretebilir miyiz
Sarı olan maddeyi biraz fazla atınca biraz daha elastik oluyor ama ayarını çok iyi yapmak lazım. Yoksa vıcık vıcık bişeye dönüşüyor. İstenen bir durum değil aslında. Amacı sert plastik oluşturmak.
@@MekanikDoktoru motorsiklet grenajları çok pahalı bunun için kendi motoruma 1 2 adet grenaj üretmek istiyorum. 30 cmlik bi parça 450tl böyle maliyeti 100 lirayı bulmaz
Anlıyorum. Alternatif arayışınız çok mantıklı. Yanlız parçalar baya kavisli ve değişik şekillerde. Kalıplamak zor olacak gibi. Şimdiden kolay gelsin. 😎
@@MekanikDoktoru başarabilirsem sizi etiketleyip mesaj atıcam
Karışımın içerisine örneğin siyah boya katarsak rengi siyah çıkarmı karışımın yapısını bozarmı
Boya bozar evet. Kendi renklendiricileri var onlarla renklendirilebiliyor. Onunla ilgili bir video gelecek. Takipte kalın
Daha önce hiç aljinat kalıp içine sıvı plastik dökmeyi denemiş miydiniz?
Aljinat kalıp, silikon kalıp gibi tekrar tekrar kullanılamıyor. O sebeple hiç o yönteme girmedim.
Peki gıda için kullanılanlar hangi plastikten yapılıyor. Bilginiz varsa paylaşırsanız memnun olurum. Birde kalıp olarak slikon harici plastik tabak bardak yada metal, seramik vs. Kullanılabilir mi. Tesekkurler
Gıda için de olsa plastik zararlı bişey insan sağlığı için. Ama kullanılan plastikler enjeksiyon şeklinde basılıyor diye biliyorum. Plastikler makinede ısırarak kalıba basıp soğutuluyor ve sekil veriliyor. Kalıp için farklı materyaller kullanabilirsiniz tabiki. Ama biraz ısı açığa çıkıyor. Köpük gibi bir kalıbı eritebilir. Sert kalıplarda yada silikon da sorun olmuyor ama.
Merhaba video icin tesekkurler o döktügünuz sıvı plastiği nerden bulabilirim.
videonun açıklama bölümünde linkini bulabilirsiniz.
@@MekanikDoktoru malesef urun gorunmuyor baska bi link atma sansiniz varmi
Piyasadaki plastik tabak bardak gibi ürünlerde bu hammaddeylemi üretiliyor. Yoksa besin konulan plastikler de farklılık olabiliyormu. Kısacası mutfak malzemesi için poliüretan recineyi kullanabilirmiyiz
Malesef kimyasal olarak sağlığa zararlıdır. Yiyecek ve içeceklerden uzak tutulmalı.
poliüretan linkini yenilermisin
Hocam ellerine sağlık paylaşım için teşekkürler bir sorum olacak benim parcaya tek seferde döküm yapamıyorum bi taraf donduktan sonra diger tarafa doksem sonra birlestirmek icin 3. Dökumu yapsam donan parcalar son döküme yapışırmı yoksa tutmaz mı tesekkürler
Rica ederim. Hiç önemli değil. O şekilde iki parçayı birleştiremezsiniz. Belki çeşitli yapıştırıcılar işe yarayabilir.
Sorum olucak size, şimdi kırık bir araç stopu nasıl yapılır? Yanı kalınını alıp ne tür kimyasallar kırmızı plastik yapılır? Böyle videonuz varmı acaba? Yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler
Şeffaf epoksi reçineler var. Onları deneyebilirsiniz.
Mekanik Doktoru teşekkürler bilgi için.)
Rica ederim. Hiç önemli değil.
Abi bence sen zant siparis verme kalipla zant cikarabilirsin emegi icin tesekkurler
Öyle yapıyorum zaten kardeşim. 😉
Merhaba linkteki teknenin kalıbını rtv2 yerine sıvı plastik ile alsam olurmu.bir videonuzda karışım oranlarını değiştirerek elastik bir hal aldığından bahsetmiştiniz.
Link açılmadı. Ama o şekilde olmaz malesef. Kalıplama içim Rtv2 silikon kullanmanız lazım. Karışım oranları 1/1 dir. Harici malzeme donmaz. Yapış yapış vıcık vıcık bişey oluyor yada aşırı kırılgan oluyor dokununca kırılıyor. Bunlar karışım hatalarıdır. Tekneler için genelde fiberglas kullanılıyor. O çekilde bir yol deneyebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
@@MekanikDoktoru ruclips.net/video/yn6bNc3tvfk/видео.html
Rtv2 tekne buyuk olduğu için maliyetli olacak.tesekkür ederim cevabınız için.
Fiberglas hayat kurtarır o zaman. 😉
çift taraflı kalıp nasıl yapılıyor onuda uygulamalı yaparsan sevinirim .
Silikon kalıplama ile ilgili daha birsürü video gelecek takipte kalın.
teşekkürler ,bekliyorum
bu kalip aldigin malzemeyide paylaşırmısın
Biraz bakarsanız onunda videosu var.
Elinize sağlık. Reçine içerisine karışım zamanı renklendirici eklenebilir mi?
Hem toz hemde sıvı renklendirici ekledim bir sonuç alamadım. Hala üzerinde çalışıyorum. Bulduğumda yine bir video ile anlatırım sizlere.
Heykel biblo dökümünde kullanıcam içine mermer tozu karıştırabilirmiyiz.
Evet karştırabilirsiniz.
Döküm beyaz degilde gri veya siyah olma ihtimali varmi tesekkur ederim verdigin bilgiler için..
Evet renklendirilebiliyor. Onun da videosu çok yakında yayında olacak.
Kurşundan parça dökmek için önerebileceğiniz kalıp materyali var mı?
Bu sıvı plastiklerin maximum dayanma sıcaklığı nedir
Poliüretan reçineyle illa ki döküm yapılacak diye bir kural yok. Kalıp için de çok elverişli. Döküm hacmini ölçmek de gerekebilir. Örneğin, bu kalıba su dökerek, hacmi anlaşılabilir ama reçine kesinlikle nemden, sudan uzak duracak. Bazen plasterin gibi macunlarla ya da başka bir malzemeyle örnek döküm alarak hacmini ölçerim. Seri-çoklu üretim yapılacaksa ve obje ufaksa, 1 adet ürünün hacmi-ağırlığı üretilecek sayıya çarpılarak kesin sonuç bulunmaz. Örneğin 1/100 saptıysanız (ki, illa yapılır hata), 100 üründe 1 adeti eksik-fazla çıkar. Objeyi boyayacak olup da, boya bilgisi olmayanlar, önce araştırsın bence. Yüzey ıslahı ve uygun boya konusunu esgeçmesinler. Kalıp silikonlarına neredeyse hiç bir şey yapışmaz. Sertlikleri değişir. Numaralıdır. Kalıpta yayılma, sarkma, çökme, esneme vs olamamsı için önlem alınmalı, gerekirse kalıba cidar-cep giydirilmeli. Hem kalıp , hem döküm için titreşim tezgahı işe yarar. Hacimleri ölçmeli.
Kardeşim çok güzel bir paylaşım olmuş bu plastiğin ısıya dayanımı nasıl acaba mesela araç içine parçalar döksek yaz aylarında güneş altında nasıl olur dayanırmı sence
Isıya dayanmıyor malesef. Bir arkadaşımız da denedi onu. Tuşlar hep yumuşamış.
Varmı buna bir çare önerin kullanabileceğimiz başka bir alternatif ürün yaptığın şeyler gerçekten çok iyi bu arada başarıların devamını dilerim
Enjeksiyon plastikten baskası dayanmaz o kadar sıcağa. O bile ince ise dayanmaz.
O pembe kalıbı nasıl yaptınız çok güzel bir video olmuş
ruclips.net/video/RYDLcP0wvWU/видео.html
Bu videomda detaylıca anlattım. Burdan bakabilirsiniz.
Hocam kullandığın sıvı plastiğin linkini atarmısın
Videonun açıklama kısmına link bırakmıştım. Ordan bakabilirsiniz.
Farklı renklerde dökmek mümkün mü?
Hocam elinize yüreğinize sağlık bir sorum olacaktı kalıb çok büyük ve ayrıntılı parça parça poliüretan ve reçine doksek nasıl olur acaba ? Yani kalıbın bir kısmı döktüm dondu diğer yarısında sonradan doksek ise yararmi acaba ?
Çift taraflı kalıplama videoma bakın isterseniz. O şekilde yapılabilir.
@@MekanikDoktoru zaten sayenizde buraya kadar getirebildim çift katmanlı olacak ama kalıp büyük olduğu için belki tek seferde 500 gram poliüretan reçine gidebilir tek seferde bunu karıştırıp donmadan dökmek çok zor olucak mesela 250 gram doksek donsa sonradan 250 gramı doksek kalıp içerisinde birlesirmi ?
Hımm anladım. Aradan çok zaman geçmezse birleşir. Belki biraz kat izi kalır döküm aralarında o kadar.
Malzemeyi nerden aldınız markasını söyler misiniz ben dikiş makisenin dişlisi bozuldu onu yapacam olurmu silikon kalıp markasında verebilirmisin
Merhaba. Ürünün satışını ben yapıyorum. Buyrun özelden yazabilirsiniz.
merhaba,öncelikle yabancılara göre gayet basarılı anlatım ve işlem yaptığın için teşekkür ederim merak ettiğim bir çok şeyi gösterdin ancak iki sorum olucak, bu kalıp işini inşaatda kullanılan şeffaf slikonla yapıp üzerine poliüretan reçine döksem uygun olurmu ve 1 kg set baslangıc icin yeterlimidir, örnek olarak arac direksiyon simidi yapacağım
Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim. İnşaat silikonları, Rtv2 silikonlar kadar akışkan değil tüm detaylara ulaşamaz kalıp eksikli çıkar ve birden fazla basımda kalıp zarar görür uzun ömürlü değildir. Reçine konusunda ise sorun yok. Neyin içine koyarsanız koyun orda donacaktır. Önemli olan kalıbı düzgün çıkartmak. Direksiyonun boyutuna göre miktarı kendiniz ayarlayacaksınız.
video için tesekkurler öncelikle dostum ....sana bır sorum olacak Molding Foam demonstration
yazarmısın youtube a buda köpüren cinsinden reçine gibi bunu nerden bulabilirim acaba ? ve senın kullandığın malzeme turu olarak yanı köpürmeyeninden DUPOL A ve dupol B var onu alsam olurmu acaba ? cevabın ıcın tesekkurler
Hemen bakıyorum. Size dönüş sağlarım.
Dediğiniz videoya baktım. Genelde duvar ve dokorasyonda kullanılan ve hafif olması istenen yerlerde kullanılan bir köpük çeşidi. Beton veya alçı gibi sert kalıp içine dökülmesi lazım. İllaki bu üründen almak isterseniz 2 bileşenli poliüretan köpük olarak geçiyor. Biraz bakındım bu sitede mevcut görünüyor. Önce arayıp bilgi almanızı tavsiye ederim. Şimdiden kolay gelsin.
izorex.com.tr/urun/poliuretan-malzemeler/
@@MekanikDoktoru cevabın ıcın tesekkurler fırmayı aradım ama bu 21 kg lık olanı yumusak senın ısını gormez dedı .... tüp şeklinde olanını al dedı ....yardımın ıcın tesekkurler
Ö değil.
Bunla akulu arabanin plastik dislisi kopyalanirmi saglam olurmu sizce
Sağlam olmaz malesef.
Öneriniz varmidir
Çıkma bulmanız.
Süper! Ellerine sağlık!
Teşekkürler
Sivi plastigin seffaf olani varmi bu hizda sertlesen varsa nerden tegmin edebilirim
Var var olmaz mı videosu gelecek onunda. 😉
merhaba! pembe kalıbı nasıl yaptınız? cnc de mi işlediniz
Arkadaşım ben bu işi yapmak istiyorum Beni arar mısın Bana yardımcı olur musun Telefon numaramı yazıyorum 0539 799 35 10 ararsan çok memnun olurum
Valla koyulacak miktarı su ile belirlemeyi düşünmüştüm 😅
Öte yandan vazelin gelmemişti aklıma ama WD40 türevleri mantıklı sanki :)
Elimden geldiğince evdeki imkanlarla bişeyler yapmaya çalışıyorum. Evde de bulunan malzemeler bunlar işte. Ama işe yarıyor 🤣🤣🤣🤣❤️
@@MekanikDoktoru sahi, WD40 iş görür müydü, veya yağ esaslı benzer şeyler?
Silikon bazlı Sprey kalıp ayırıcılar var. Wd 40 olmaz. Bu videomda gösterdim onu da.
ruclips.net/video/HkSztw0fHZg/видео.html
@@MekanikDoktoru videoyu tekrar izledim, çoook güzel!
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim
Döktüğümüz Parçanın işlevsel olması için iç kısım kalıbı nasıl alınmalı?
Çift taraflı kalıplama yöntemi ile yapmanız gerekiyor. Bir sonraki videom bununla ilgili olacak. Yakın zamanda yayında olur. Takipte kalın. Tüm detayları yine açıklayarak anlatıcam.
MD size sivi plastik dokum ile ilgili kucuk bir sorum olacak. Seffaf sonuc almak mumkun mudur? Kapagi kirilan bir makinama seffaf kapak yapmak istiyorum, boylece makina calisirken disaridan gorebilirim ve bu cok hos olur.
Tabiki şeffaf döküm de alabilirsiniz. Ama onun için şeffaf epoksi reçine kullanmanız gerekir. Böylece cam gibi şeffaf parçalar da üretebilirsiniz. Bu linkten örnek bir ürüne ulaşabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.
Link : urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/ultra-seffaf-epoksi-recine-hobi-dokum-tipi-parlak-set-orjinal-almanya-uretimi-750gr-426656080
Abi rtv2 kalıp silikonuyla kalıp oluşturduk diyelim, o oluşturduğumuz kalıbın üstüne tekrardan rtv2 silikonu dökersek parçanının aynısını alırmıyız? Alırsakta yumuşak bir maddemi olur?
Kalıba yapışmaması için iyice yağlaman gerekiyor. Ama evet aynı parçadan elde edersin ve yumuşak olur.
@@MekanikDoktoru tamam abi teşekkür ederim benim amacım yumuşak bir madde yapmak zaten :)
@@ahmetklc660 Ö değil kardeşim. Kolay gelsin :D
Knk bir sorum var acil fırca ile eva sünger kaplamak istiyorum poliüritan ile ama yaptıktan sonra fırçada katılaşıyor tepkimeyi nasıl durdururum.
Durduramazsın malesef. Tek yapabileceğin çok hızlı olmak.
@@MekanikDoktoru her bir parça için ayrı fırça kullan diyorsun yani bu arada bendeki reçine 1dk da katılaşıyor
Aynen. Ama çok hızlı katılaşması iyi bişey değil. 15 dk ideal.
Merhaba sorum olacaktı. Bu reçineyi kalıba dökmeden el ile şekil verebilir miyiz? Ben bjd bebek yapmak istiyorum malzemelerini araştırırken bu karşıma çıktı ama hep kalıp üzerinden yapılan videolar gördüm. El ilr şekil verebiliyor muyuz. Veremiyorsak vermek için ne yapmalıyız ek bir malzeme gerekiyor mu?
Merhaba. Malesef el ile şekil verilemez. Onun için seramik hamurları ve kil ler var. Bu malzemelerle istediğiniz şekli verip sonrasında çoğaltmak isterseniz silikon ve sıvı plastik kullanabilirsiniz.
@@MekanikDoktoru teşekkür ederim
Rice ederim. Şimdiden kolay gelsin
@@MekanikDoktoru sağolunnn ❤️
Elinize sağlık 20*30 eninde 4 mm kalınlığında bir kapak yapmak istiyorum kalıbını çıkarabilirim sormak istediğim bu malzenin belir bir esneme payı varmı?çok sert malzeme çabuk kırılır istedim ABS plastik kıvamına yakın bir malzeme.bu ürün uygunmudur acaba?
Abs plastik kıvamında. Sorun olmaz. Uygundur.
@@MekanikDoktoru kurumaya başlama zamanı ne kadar acaba yapacağım parça biraz büyük korkuyorum dökerken donmaya başlar diye kalıp çıkarmak için 2 haftadır uğraşıyorum
@@mddental 1 dk içinde kıvamlı bir hal alıyor. O hale gelmeden dökmüş olmanı lazım. Malzemenin kalınlığına göre de 5 ila 15 dk gibi bir kuruma süresi var. Ama kıvamlı hale gelince bir işe yaramaz. Köpürtmeden ağır ağır karıştırıp yine köpürtmeden yavaşça dökün. Sonra hızla kurumaya başlayacak zaten. Oranlara dikkat edin. 1/1 oranda olmalı yoksa donmaz. Ve sakın çalkalamayın kabarcık çıkararak devasa boyutlara ulaşıyor ve malzeme boşa gidiyor.
Aracımın on konsolunu govdesını kırdı sozde usta çıkması yok bunu kalıp çıkartıp dokturebılırmıyız yapacak Bırı varmı acaba
O kadar büyük bir parça aşırı derecede pahalı olur malesef. Aracınız neydi. ?
@@MekanikDoktoru hundai cupe 2.0 FX 2000 model
@@MekanikDoktoru yaptırıla bılırmı sılıkon dan kalıp çıkartılıp
Biraz bakınayım belki yedek parça denk gelir. Kırılan yerin resmimi de atarsanız Bi bakayım.
@@MekanikDoktoru çok aradım yok komple on govde konsol kırık sadece sılıkon dan kalıbını alsam gerisini yaparım
Merhaba öncelikle emeğinize sağlık bu madde ile acaba 1 cm kalınlığında 20x20 kare bir plaka haline getirip ortasından kessem kırılma gibi bir durum olur mu ?(oto teyp çerçevesi yapmayı düşünüyorum)
Sorun olacağını zannetmiyorum. 1 cm baya kalın çünkü. İşe yarar.
Kullandığınız kalıp silikonunun ve sıvı plastiğin markasını öğrenebilir miyim? Benim aldığım kalıp silikonunda ne kadar dikkatli karıştırırsam karıştırayım çok fazla kabarcıklanma oluyor. Ayrıca kullandığım sıvı plastikte sizdeki gibi açık renkli değil .
Olay markada değil tamamen sizin karıştırmanızda. Hangisini alırsanız alın aynı olacaktır. Köpürtmeden karıştırmaya çalışın. Ben en uygun fiyatlı olanı alıyorum hep sürekli farklı marka oluyor dolayısıyla. Renk konusu da önemli değil üzeri boyanıyor zaten altta belli olmuyor
Merhaba, bende sizin gibi bardak kullanarak eşit şekilde döküm yaptım ancak rengi sarımtırak oldu, beyazlamadı nedeni ne olabilir acaba ?
Markasına göre değişiyor. Beyazlayan da var sarı gibi olan da. Boyandığı için çok farketmiyor.
@@MekanikDoktoru teşekkür ederim iyi çalışmalar
Teşekkürler
Elinize sağlık. Maliyetleri ne kadar ? Yani toplam maliyetiniz nedir böyle bir parça için ? Teşekkürler
Ürünün markası nedir hocam
Kullandığınız kalıbı nasıl yapabilirim
Ben kalıbı oluşturmak istiyorum asıl.
Biraz yumuşak ve uzun süre dayanıklı olması için
Kalıp yapımı ile ilgili video kanalda mevcut. Ordan bakabilirsiniz. Keyifli seyirler
Başarılı
Teşekkür ederim 😊
hocam merhaba, ben reçineyi eşit karıştırıyorum ve tam döküm esnasında donuyor. Çıkan malzeme sert ve yoğun karışım doğru ama aceleyle döküyorum ve kabarcık kalıyor. Sizce çözümü nedir?
Hızlı donması kimyasal yapısına bağlı. Eşit koymazsanız zaten donmaz yada kırılgan olur. Karıştırırken çok köpürtmemeye çalışın. Ve dökerken biraz yukarıdan ince bir şekilde dökmeye çalışın.
Jant,lastik patlat bir de tam olsun usta ;)
Çaktırmayın oda yolda ❤️😎😉
@@MekanikDoktoru uuff 👊👀
İlk üretimleri instagramda paylaştım. Ordan bakabilirsiniz. 😎👍❤️
@@MekanikDoktoru hemmencicik 😄
Merhaba poliüretan reçine ile çalışırken solumak tehlikeli olur mu
Mis kokulu parfüm falan değil sonuçta. Tabiki çok zararlı bir malzeme. Uzun süreli kullanımda ciğerleri bitirir büyük ihtimalle. Üniversal kalitede maske kullanmanız gerekiyor.
kalıbı nerden aldınız ?
Kalıbı kendim yaptım. Bu videomda detaylıca anlatıyorum burdan izleyebilirsiniz. ruclips.net/video/RYDLcP0wvWU/видео.html
çok güzel elinize sağlık.
Teşekkür ederim :D
Sivi plastik Epoksi ye yapisiyor mu ?
Yüzeylerini düzgün bir şekilde temizlerseniz yapışır tabiki.
peki bundan beğendiğimiz objenin kalıbını alabilir miyiz acaba?
Evet amaç o zaten
@@MekanikDoktoru çok teşekkürler
Rica ederim. Şimdiden kolay gelsin
@@MekanikDoktoru ben şimdi sizin videonuzdan sonra rtv 2 kalıp silikonu aldım, acaba ortası delik simit şeklinde bir vazo kalıbı çıkartmak istiyorum olur mu sizce?
Neden olmasın. Biraz pratik le her türlü kalıbı çıkarırsınız. Şimdiden kolay gelsin
Bu ürünün normal plastik gibi güneş ışığına ve sıcaklığa dayanabiliyormu
Dayanır Tabiki. Sertleştikten sonra normal plastik gibi oluyor. Yakın zamanda dayanıklılık videosu çekicem. Her türlü teste tabi tutarız. 😎
@@MekanikDoktoru plastik gibi hafif ve yumuşak değil, porselen gibi ağır ve sert değil mi
Hayır porselen gibi ağır değil. İçi dolu bi plastik ne kadar ağırsa buda o kadar ağır ve yumuşak değil sert. Videolarımda sertliğini göstermiştim aslında. Yine de dediğim gibi sağlamlık videoları gelecek yakın zamanda.
Bu plastik 60 derecede elastiki bir yapıya dönüşüyor. Silikon gibi. ama güneşe rahat deforme olmadan dayanabilir.