Dubbeldeks rijtuigen (DDM) bij de Nederlandse Spoorwegen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 авг 2024
  • In 1985 kwamen de eerste dubbeldeksrijtuigen (DDM1) bij de NS in dienst op diverse spitstreinen in het westen van het land. Later verschenen ze ook op in de Intercity verbinding Den Helder-Nijmegen. Deze treinen reden in combinatie met een locomotief serie 1600 (later 1800), die buiten de spits voor goederentreinen gebruikt kon worden. Als losse rijtuigen werden ze ook gebruikt als versterkingsrijtuig in de Intercity Amsterdam-Heerlen/Maastricht. In 2010 werden deze rijtuigen buitendienst gesteld, maar door materieeltekort kwamen ze in 2011 weer tijdelijk in dienst. In 2016 werden er nogmaals een aantal rijtuigen weer opgelapt en in dienst gesteld. In december 2019 kwam aan hun inzet definitief een einde.
    Vanaf 1991 werden twee vervolgseries (DDM2/3) in dienst gesteld. Deze waren nodig door de sterke groei van het aantal passagiers door de invoering van de OV-studentkaart. Deze rijtuigen werden in vaste samenstelling van 3 of 4 rijtuigen met een locomotief serie 1700 ingezet. Deze ‘treinstellen’ werden aangeduid als DD-AR (Dubbeldekker AggloRegio) waren voorzien van automatische koppelingen aan de uiteinden. De inzet van 1700en in de driedelige stellen was tijdelijk. Vanaf 1996 werden ze vervangen door motorwagens mDDM in dienst. Vanaf 2009 werden uit het DD-AR materieel 50 intercity treinstellen gevormd bestaande uit 3 of 5 rijtuigen en een mDDM motorrijtuig. De overgebleven DDM2/3 rijtuigen bleven tot 2013 in dienst waarna ze gesloopt zouden worden. In 2014 werden ze na een kleine revisie toch weer in dienst gesteld en bleven ze uiteindelijk de december 2019 in vaak haveloze toestand en verbleekte kleuren hun diensten rijden.
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 1

  • @GerdJanvdG
    @GerdJanvdG 2 года назад +1

    Dit was zulk leuk materiaal. Na twee keer opnieuw in dienst te zijn gesteld zat het er helaas wel op voor ze. Gelukkig hebben veel DD-ARs een nieuw leven als DDZ, duurzaam!