Aşı Dolabı Donma Engelleyici Sistem STC 1000

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • Aile Hekimliği, Hastaneler ve Eczanelerdeki en büyük risklerden birisi aşı dolaplarında bulunan aşıların donmasıdır. Buzdolabında tüm aşılar ortalama +4 °C (+2° - +8) derecede saklanmalıdır. Yapılacak kontroller sonucunda Sıfır dereceye maruz kalan yani Donan aşılar imha edilir. Tabii ki bu imhanın hem idari hem de mali sonucuna yani maliyetine maruz kalabiliriz.. Aşıların donmasını engellemek için aşağıda anlatacağım basit bir düzenekle büyük bir riskten kurtulabiliriz.. Maliyet etkin bu yöntemi nasıl yapıyoruz nasıl programlama yapıyoruz aşağıda ve videoda sizlerle paylaşıyorum..
    Videoda anlattığım gibi basit bir sistemle prizden alınan elektriği yaklaşık maliyeti 200 TL civarında olan stc 1000 adlı bir cihaz ile, ki cihazın ucunda buzdolabına koyacağımız bir ısı algılayıcısı bulunan bu cihaz, devre kesici termostat sistemi sayesinde belirlediğiniz değerin altında devreyi keserek buzdolabının elektriğin kesilmesi sağlanıyor.
    STC 1000 menü kısmına bastığımızda yanında bulunan F1 F2 F3 F4 bölümleri ile ayarlamaları yapıyoruz..
    Açma kapama düğmesi 3 saniye süreyle basıldığında cihaz açılır veya kapatılır.
    S Tuşuna 3 saniye basıldığında fonksiyon menüsüne girilir. Set ışığı yanar ve ilk parametre kontrolü F1 görünür.
    Farklı menülere geçmek için yukarı ve aşağı tuşları kullanılarak F1, F2, F3, F4 parametreleri seçilir.
    Parametrenin değerini görmek için S tuşuna basılır.
    Parametre değerlerini ayarlamak için S Tuşuna basılı tutarken aşağı yukarı tuşlarına basılarak parametre değerleri ayarlanır. Ayarlandıktan sonra açma kapama tuşuna basılarak ayarlanan değer kaydedilir. Eğer bir tuşa basılmazsa parametre kaydedilmeden menüden çıkılır ve ölçülen sıcaklığı göstermeye başlar.
    Parametre Değerleri
    F1: İstenilen sıcaklık değeri -50 - +99.9 aralığı. ki ben aşı dolabında +3,5 C olarak bunu ayarladım.
    F2: Sıcaklık tolerans aralığı 0.3 - 10℃ aralığında. Set değerinin çevresinde kabul edilen sıcaklığı belirler. Örneğin F1 parametresini +3,5C ye ayarladığımızda F2 0.5 ayarlanırsa termostat aşı dolabı sıcaklığını +3.0℃ dereceden az ölçtüğünde elektriği kesecektir. 3 dereceden fazla ölçtüğünde buzdolabına giden elektriği açarak buzdolabının çalışmasını tekrar sağlayacaktır.
    F3: Kompresör koruma ayarı. Buzdolabında bulunan kompresörler arka arkaya devreye girerse zarar görebilir. Bu yüzden devreye girme zamanına minimum bir zaman eklemek korumak için yararlıdır. Buzdolabı kullanmıyorsanız 0 değerine ayarlayabilirsiniz. Kabul edilen değerler 0 - 10 dakika aralığı. Ben 0 girdim.. 4-5 sn sonra tekrar elektriği veriyor..
    F4: Kalibrasyon değeri. Hassas bir termometreyle karşılaştırıldığında ölçülen değerler arasında bir fark varsa bu değer fark kadar ayarlanarak cihaz kalibre edilmiş olur. -10.0℃ - +10.0℃ arası ayarlanabilir. Ben 2 gün boyunca Sağlık Bakanlığının ATS ve buzdolabı içinde anlık olarak kayıt yapan fridge-tag ile birlikte cihazın ısı değerini anlık takip ettim. Herhangi bir kalibrasyon ayarlaması yapmadım.. 0.8 derece fark olduğunu fark ettim. 3,5 dereceyi devre kesici ısı olarak seçtiğimden bunu tolore edilebilir bir fark olarak kabul ettim ve bir değişiklik yapmadım. İsterseniz ısı değerini ATS ile eşitleyebilirsiniz.
    Basit bir sistem.. Tabii ki hiçbirşey %100 etkin değildir.. Zaten 2 derecenin altında donma derecesine ulaşmadan yanlış hatırlamıyorsam 1 saat 2 derece altında ısı derecesi olursa Sağlık Bakanlığı ATS zaten aşı sorumlusu olan aile hekimini arıyor. Buradaki amacımız aşı dolabının bu dereceye ulaşmadan elektriğinin kesilmesi ve aşıların donmasının engellenmesi.. Umarım hazırladığım videom sizlere yararlı olmuştur.
    Bilgi güçtür, paylaştıkça anlam kazanır...
    Normalde youtube kanalım karavan ve gezi üzerine kurmuştum. Ancak sağlık alanında çalışan sağlık personeli , eczane çalışanları içinde yararlı olabileceğine inandığım bu sisteminde videosunu çekip sizlerle paylaşmak istedim. Videoyu beğenmeyi, gezi kanalıma abone olmayı ve aşı dolabı bulunan bu basit düzenekten yararlanmasını istediğiniz tanıdıklarınızla video linkini paylaşmayı unutmayalım :) iyi günler dilerim.
    Dr. Levent GÖÇMEN

Комментарии • 4

  • @zealot83dr
    @zealot83dr 5 месяцев назад

    bizde 2 defa komisyona girdik. artık bu sistemi de deneyelim dedik. cihaz gelirse dediğiniz gibi kurulumda eksik olursa size mail atacagmz bi yer varsa. iletişime geçmek adına. ATS ile ilgili olarak da şöyle. 30 dk veri alamazsa ATS sizi ankaradan aralar. veya asıda sorun olursa. siz ise ası sevkiyatı yapıp mesela TSM ye verecekseniz aşıtakip den girdiginizde 8 saat içinde TSM ye ulastrmanız gerek aşıları

    • @Gezginim-Gezi-Karavan
      @Gezginim-Gezi-Karavan  4 месяца назад

      drgocmen@gmail.com e posta adresim.. Yine buradan da yazabiliriniz.. birkaç gün geç olsa da mesajlara bakıyorum.. videonun sonunda devrenin bağlama yerleri görünüyor. Elektrikçiye giderseniz basitçe bağlantıyı yaparlar. Ben önce kendim bağlantıyı yaptım ancak yerinden çıkınca kısa devre yaptı ilk cihazda.. 2. kez bu sefer elektrikçi arkadaşa bağlattım. Şimdiye kaar bir sorunla karşılaşmadım. İl Sağlık Müdürlüğü eğitiminde cihazdan da bahsettim. Bakanlığa görüş olarakda sorduklarını belirttiler, ancak mevcut ATS sistemine bir müdaheae yapmadığından sorun olmadığını belirttiler. Zaten amacımız aşının donmasını engellemek..

  • @drhasandanaci
    @drhasandanaci 8 месяцев назад

    Hocam cihazda direkt buzdolabının fişini takabilecegimiz priz mi var öyle ise cihazın linkini de ekleyebilir misiniz?

    • @Gezginim-Gezi-Karavan
      @Gezginim-Gezi-Karavan  8 месяцев назад

      Eger yapabilecek elektrik bilginiz yoksa, Videoyu bir elwktrikciye gosterirseniz bir buat, stc1000 ve priz ile ayni sistemi kurdurabilirsiniz.. olusturdugumuz sistemde zaten buzdolabini takacaginiz prizde bulunuyor.