İnsandaki Cilve-i Kayyumiyet, Kâinata Bir Direktir | Prof. Dr. Şener Dilek

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 июл 2022
  • İnsandaki Cilve-i Kayyumiyet, Kâinata Bir Direktir | @Prof. Dr. Şener Dilek - Marifet Nurları
    📕Risale-i Nur Külliyatından :
    ---- Lem'alar { Otuzuncu Lem'a } ---
    🖋️Müellifi:
    Bedîüzzaman Said Nursi
    ____
    Altıncı Nükte (İsm-i Kayyum)
    Beşinci Şuâ'nın İkinci Meselesi: Kâinata tecelli eden kayyumiyetin cilvesi, vâhidiyet ve celal noktasında olduğu gibi, kâinatın merkezi ve medarı ve zîşuur meyvesi olan insanda dahi kayyumiyetin cilvesi ehadiyet ve cemal noktasında tezahürü var. Yani nasıl ki kâinat sırr-ı kayyumiyetle kaimdir öyle de ism-i Kayyum'un mazhar-ı ekmeli olan insan ile bir cihette kâinat kıyam bulur; yani kâinatın ekser hikmetleri, maslahatları, gayeleri insana baktığı için güya insandaki cilve-i kayyumiyet, kâinata bir direktir. Evet Zat-ı Hayy-ı Kayyum, bu kâinatta insanı irade etmiş ve kâinatı onun için yaratmış, denilebilir. Çünkü insan, câmiiyet-i tamme ile bütün esma-i İlahiyeyi anlar, zevk eder. Hususan rızıktaki zevk cihetiyle pek çok esma-i hüsnayı anlar. Halbuki melâikeler, onları o zevk ile bilemezler.
    İşte insanın bu ehemmiyetli câmiiyetidir ki: Zat-ı Hayy-ı Kayyum, insana bütün esmasını ihsas etmek ve bütün enva-ı ihsanatını tattırmak için öyle iştihalı bir mide vermiş ki o midenin geniş sofrasını hadsiz enva-ı mat'umatıyla kerîmane doldurmuş.
    Hem bu maddî mide gibi hayatı da bir mide yapmış. O hayat midesine duygular, eller hükmünde gayet geniş bir sofra-i nimet açmış. O hayat ise duyguları vasıtasıyla o sofra-i nimetten her çeşit istifadeler ile teşekküratın her nevini yapar.
    Ve bu hayat midesinden sonra bir insaniyet midesini vermiş ki o mide, hayattan daha geniş bir dairede rızık ve nimet ister. Akıl ve fikir ve hayal, o midenin elleri hükmünde, semavat ve zemin genişliğinde, o sofra-i rahmetten istifade edip şükreder.
    Ve insaniyet midesinden sonra hadsiz geniş diğer bir sofra-i nimet açmak için İslâmiyet ve iman akidelerini, çok rızık ister bir manevî mide hükmüne getirip onun rızık sofrasının dairesini mümkinat dairesinin haricinde genişletip esma-i İlahiyeyi de içine alır kılmıştır ki o mide ile ism-i Rahman'ı ve ism-i Hakîm'i en büyük bir zevk-i rızkî ile hisseder.
    اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ عَلٰى رَحْمَانِيَّتِهٖ وَ عَلٰى حَكٖيمِيَّتِهٖ
    der ve hâkeza bu manevî mide-i kübra ile hadsiz nimet-i İlahiyeden istifade edebilir ve bilhassa o midedeki muhabbet-i İlahiye zevkinin daha başka bir dairesi var.
    İşte Zat-ı Hayy-ı Kayyum, insanı bütün kâinata bir merkez, bir medar yaparak kâinat kadar geniş bir sofra-i nimet insana açtığının ve kâinatı insana musahhar ettiğinin ve kâinatın insan ile mazhar olduğu sırr-ı kayyumiyetle bir cihette kaim olduğunun hikmeti ise insanın mühim üç vazifesidir:
    Birincisi: Kâinatta münteşir bütün enva-ı nimeti insanla tanzim etmek… Ve insanın menfaati ipiyle tesbih taneleri gibi tanzim eder, nimetlerin iplerinin uçlarını insanın başına bağlar, rahmet hazinelerinin umum çeşitlerine insanı bir liste hükmüne getirir.
    İkinci Vazifesi: Zat-ı Hayy-ı Kayyum'un hitabatına, insan câmiiyeti haysiyetiyle en mükemmel muhatap olmak ve hayretkârane sanatlarını takdir ve tahsin etmekle en yüksek sesli bir dellâl olmak ve şuurdarane teşekküratın bütün envaıyla bütün enva-ı nimetine ve çeşit çeşit hadsiz ihsanatına şükür ve hamd ü sena etmektir.
    Üçüncü Vazifesi: Hayatı ile üç cihetle Zat-ı Hayy-ı Kayyum'a ve şuunatına ve sıfât-ı muhitasına âyinedarlık etmektir.
    Birinci Vecih: İnsan, kendi acz-i mutlakıyla Hâlık'ının kudret-i mutlakasını ve derecatını; ve aczin dereceleriyle kudretin mertebelerini hissetmektir. Ve fakr-ı mutlakıyla rahmetini ve rahmetinin derecelerini idrak etmek ve zaafıyla onun kuvvetini anlamaktır. Ve hâkeza noksan sıfatlarıyla Hâlık'ının evsaf-ı kemaline mikyasvari âyine olmak. Gecede nurun daha ziyade parlamasına nazaran, gece zulmetinin elektrik lambalarını göstermeye mükemmel bir âyine olduğu gibi insan dahi böyle nâkıs sıfatlarıyla kemalât-ı İlahiyeye âyinedarlık eder.
    İkinci Vecih: İnsan, cüz'î iradesiyle ve azıcık ilmiyle ve küçücük kudretiyle ve zâhirî mâlikiyetiyle ve hanesini bina etmesiyle, bu kâinat ustasının mâlikiyetini ve sanatını ve iradesini ve kudretini ve ilmini, kâinatın büyüklüğü nisbetinde anlar, âyinedarlık eder.
    #insan #kayyum #Allah #varlık #insan #kainat #yaratılış #yaratmak #iman #dua #sır #hakikat #peygamber #said #nursi #risale #nur #risaleinur #sohbet #sözler #sener #şener #dilek

Комментарии • 11

  • @mahmutsevgi2465

    Allah razı olsun.

  • @safaktetiko

    Elhamdülillah. Allah razı olsun. Abimiz den daha yeni anladım kayyumiyet esmasının anlamını Rabbim istifademizi arttırsın. Amin

  • @hasan-001

    Maşallah

  • @munevveraydogan5923

    Allah u teala ustadımizdan razı olsun kac kez dinledim kaç yıldır okuyorum yeni anlamanın heyecanı icindeyim .Rabbim aşkını kalbimiz de kayyummuyet ismi ile mükemmel eylesin inşallah. Allah ebeden razı olsun

  • @amineozturk320
    @amineozturk320 2 года назад +1

    Allah ustaddan ve sizlerden razı olsun...🌼

  • @metinaydemir9554
    @metinaydemir9554 2 года назад +2

    Amin sübhanallah elhamdülillah selam olsun aziz İslam'ın hizmetkarllarına selam olsun mert cümert iyi faydalı güzel temiz olanlara sıhat afiyet iyilik ihsan hasene bereket hepinize hepimize amin

  • @Zeynep-ev8yv
    @Zeynep-ev8yv 2 года назад +1

    🤲🏼 elhamdülillah ala kulli hal

  • @sumeyrayuzbasoglu8984
    @sumeyrayuzbasoglu8984 Год назад

    "Demek ziyade sevenler, ziyade bilenlerdir"

  • @nurfentays8439
    @nurfentays8439 2 года назад +1

    Elhamdulillah .Rabbim konumumuzu unutturmasın🤲

  • @hekimetaysi4059
    @hekimetaysi4059 Год назад

    Yanlız biri iste...👌👌👌🤲

  • @servetbozdag2359

    Allah razı olsun.