Beton'a devam, ağaçları kesin, yeşillikleri otopark yapın, dere yataklarını kurutun, heryere bina dikin 😂 sonuç: obruklar, kuraklık, susuzluk..ohh mis gibi bir hayat!
Çözüm önerileri belli: 1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri sulak yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir 2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir 3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir 4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir 5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir 6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir 7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
Konuşmamız, dert edinmemiz gereken konu bu olmalıydı ama ülkenin derdi o kadar çok ki hangi birine sıra gelsin. "Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz" demiş atalar ne kadar doğru bir söz.
Kardeş dönüm başı 250 ila 350 lira arasında maliyeti var damlama sulamanın birde her sene toplaması yırtığı yeniden tedariği derken çifçi karnını doyuramıyor tarım kredi kooperatiflerine zahirecilere borcunu ödeyemiyor traktörüne ekipmanına haciz işlem uygulanıyor bu damlama sulama işini nasıl uygulasın ki hububat arazisinde damlama uygulanmaz mısır pancar ayçiçeği gibi arası geniş ekimli alanlarda kullanılır. Çifçi de memnun değil aslında vahşi sulamadan tarlasının bir tarafı yemyeşilken bir tarafı su nedeniyle çürümüş yada bir tarafına yeterli su ulaşmadığından dolayı kurumaktadır ama çifçi için en çıkar yol şimdilik bu eğerki hükümet tarafından tarımsal sulamaya destek amaçlı hibeler çıkarsa belki bir ihtimal bilinçli sulamaya geçilir ki bu dediğimde önümüzdeki 5 yıl için imkansız denebilir.
@@osmangorgulu9411 Bence damla sulamayı tarım arazisi olana devlet ücretsiz yapacak. Fide destegi ve benzinin % 70 ini devlet karşılasın.Tohumun yarısını devlet karşılasın Hem fiyatlar ucuzlar hem de dışarıdan meyve ve sebze bagımlılıgımız biter.Suda da en az %60-%70tasarruf ederiz
Çözüm önerileri belli: 1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri ile bilimsel sulama yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir 2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir 3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir 4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir 5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir 6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir 7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
Devletten çaldıkları paralar haram zıkkım olsun o paralarla türkiyedeki çiftçilerin %90 kalkındırılabilirdi. Yeni metotlarla sulama yapılıp barajlardaki su seviyesi korunabilirdi gerçekten üzülüyorum şu hüzel ülkemden çalınan 128 milyara yazık
Biz ne yapabiliriz demeyin elinizde bir oyunuz var zamanı geldiğinde her şeyi tartarak kullanabileceğiniz bir oy. Yarın sabah ay sonu olmamasına rağmen bir şekilde kuru bakliyat, yağ alışverişi yapacağım.
Sen hicbiryer görmemişsin demekki Türkiye tarım ülkesi değil malesef Almanya'da verim yağmur toprak Okadar bereketli ki adamlarin 10 hektardan aldığı verim abarmiyorum bizim ülkenin 100 dekarina eşit Sebebi yağmur çok toprak verimli Almanya'da birtane taş kaya bulamassin Allah vergisi
Güneydoğulu çifçiye tavsiye; Güneydoğu bölgesinde karasallık yoğun olduğundan yağış yok ağaç dikimi artarsa, nem oranı yükselir ilkbahar yağışı alır, böylelikle toprakların verimi artar. Ağaç ekmeyecekseniz, Az su isteyen birkiler yetiştirin( fıstık-badem..) üstelik kısa vadede kazanç sağlamasınız bile ekeceğiniz ağaçlar hem bölgenin iklimini olumlu etkiler hem de uzun vadede size güzel paralar kazandıdır. EĞER HİÇ BİRŞEY YAPMAYACAKSANIZ BİLE kapının önüne, tarlanın etrafına ÇAM AĞACI ekin !
@@enderokten8572 bahsettigim ağaçlar çok kısa süreli ve az yağış ister, biz de yetiştiriyoruz Güneydoğu'da gayet kurak şartlara dayanıklıdır bu ağaçlar.
Bu sene beklenen kadar yağmur yağmadı çoğu tarla yagmursuzluktan telef oldu (normalde fazla yağmurdan telef oluyordu) herşey ateş pahası, eğer doğu ve güneydoğuya el atılmazsa çiftçiler bırakmak zorunda kalacak (para çıkmayınca kendi ceplerinden ödüyorlar) ve bu da turkiyeyi büyük derecede etkiler. Diyarbakırda bir çiftçi olarak söylüyorum umarım devlet düzeltir, yoksa tarım biterse ülke biter.
Bende ülkenin bitmesini isteyenlerdenim.. Amerika denver'da yaşayan bir Türk olarak doların 40 50 liralara ulaşması için mevcut hükumeti destekleyeceğim. Sizler için üzgünüm.. Kendi cebimi düşünmeliyim..
@@mehmetaslanov3758 adamsin devrem. 2019da geldim ben denver'a.. Tr'de her geçirdiğim güne lanet okuyorum. Ömrümü bosuna tüketmişim orada.. Allah belayı musibeti umarim hicbir zaman eksik etmez o ulkeden. Bunu tüm kalbimle söylüyorum devrem..
@@mehmetaslanov3758 ben Ortodoks hristiyani oldum. Islam dininden ve türk toplumundan kurtulduğum an,yani 2019dan beridir insan olduğumu gördüm. Turkiyede yaşadığımı zannediyormuşum. Meğerse yaşayan ölü gibiymişim. Mesih affetsin onceden islam dinine inandığım için.
@@metinozdemir7339 Diğer ülkeler alıyor... Bu kanalın başka programlarında bahsediyor bu durumdan bakabilirsiniz.. Hatta ve hatta Türkiye'de yeni nesil tarımla uğraşan genç girişimciler var.. Sizleri bilmem ama bunlar benim için hep umut.. İnsan yeter ki istesin 🙏🏻
@@elifcan851 ben sizin fikrinize saygı duyarım bu modern tarımcılık teknolojik gelişmeyle birlikte toprak ve insan bedeni zehirlendi farkındaysanız bu durumdan sonra hastalıklar baya bi çoğaldı ben teknolojiye karşı değilim nimetlerinden faydalanıyoruz ama getireceği yıkımı da ön görmek çok zor olmasa gerek
@@metinozdemir7339 Evet haklısınız endüstriyel tarım üretimi arttırdı fakat insanı ve doğayı zehirledi.. Fakat benim bahsettiğim atalık tohumlarının bereketi ve ilaçsız tarım.. Cem seymen var bilmem takip eder misiniz birde instagramda yenesol adında bir sayfa var bakmanızı öneririm.. Bende sizin fikirlerinize saygı duyuyorum elbette.. Benim söylemek istediğim, doğaya, insana zarar vermeden de üretim yapabilmek mümkün ve az da olsa bunu yapabilen insanlar var.. 🤗🙏🏻
Zaten icanadolu,guneydogu anadolu ve ailenizin doğusu için yakın zamanda collesme trendine gireceği yazılıp ciziliyor özellik sulama yatırımları bu bölgelerde yoğunlaşip acilen uzun vadeli planlamalar yapılmalı
Batıdaki bir çiftçi olarak inanın çok üzgünüm. Urfa'da 20 kg buğday biçen abiyi görünce çok üzüldüm. Zor zamanlar. Ülkece şimdi yardımlaşma zamanı. Önlemler alınmalı, gerçek gündem olan sürdürülebilir tarım, eğitim, adalet gibi konular geliştirilmeli ülkede. Çok geçmiş olsun acınızı paylaşıyorum buradan.
Marmara'da musilaj,bir de şimdi bu kuraklık belası çıktı. ne yazık ki bu sene bazı yerler çok kurak bir yıl geçirdi. Anadolu yarı kurak kabul edilen bir yarımadadır ve tarihin belli dönemlerinde çok kurak 30 yıl gibi süreçler atlatmış.Bir daha olmayacak diye bir şey yok muhtemelen yine olacak fakat biz önlem almak yerine az su isteyen buğdayı dışarıdan alıp,çiftçilerimizi su arsızı olan Mısır ekmek zorunda bırakıyoruz.Tatlı su kullanımının yüzde 70 kadarını tarım oluşturuyor, bizim evde tasarruf ettiğimiz su devede kulak kalıyor.Evsel kullanım sadece yüzde 13.Her yıl milyarlarca metreküp su yanlış ürünün yanlış yere ekilmesi ve daha sonra üstüne üstün o yanlış ekilen ürünü yanlış bir şekilde sularken heba olup gidiyor. Kendi ellerimiz ile yaşadığımız toprakları öldürüyoruz.Asıl beka meselesi bu,kimse farkında değil. Tarım orman bakanlığı ne işe yarar bu ülkede bilen biri anlatırsa sevinirim.
Çözüm önerileri belli: 1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri sulak yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir 2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir 3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir 4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir 5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir 6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir 7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
Tarım bilinçsiz değil yağmur yok .Bilinçli olması içinde para lazım .Avrupada kullanılan teknoloji ve bilgiyi almak için çiftçinin yetiştiremeyeceği kadar para lazım.
Bugünden itibaren ağaç ekim sürecinin hızlandırılması gerekiyor. Ağaç ekim etkinliklerinin okullarda, kamu dairelerinde ve özellikle yerel yönetimde acil koduyla başlatılsın. Bir ağaç bir nefes
Çözüm önerileri belli: 1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri ile bilimsel sulama yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir 2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir 3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir 4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir 5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir 6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir 7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!! YANİ COGU ONLEMİ NE YAZİKKİ KAMUNUN DSİ NİN VE TARİM ORMAN BAKANLİGİNİN ALMASİ LAZİM
Tayyip sağolsun ülkeyi boka çevirip şunu diyor "allah müslümanlara dert verir boş durmasın diye" diyerek malum insanları manipule etmeye devam ediyor bu arada bu cümle sana mantıklı gelmesin arap devletlerine bakarsan anlarsın ve dediğimde yine din sömürüsü var fark etiysen
Devlet çiftçiye bakmıyor. Antalyalıyım sera yapılmaması gereken yerlere sera yapılıyor atmosferi etkiliyor ve düzensiz sulama yapılıyor devlet bunlara bakmalı . Bu kooperatifler ne işe yarıyor?
Sadece güneydoğu mu kuraklık gördü? Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde de şiddetli kuraklık var ve ekinler boy yapmadı kurudu çiftçi harman yapamadı akabinde baya haline getirip başağıyla birlikte paket saman yaptı. Bu yıl buğday fiyatları 6 TL'yi geçer.
400 dönüm pancar 200 dönüm salatalık domates ekimi yapan, günlük 500 lt. Süt üretim kapasiteli işletmeye sahip olan ben ve 4 kardeşim an itibariyle yüksek maliyetten(mazot,gübre,ilaç,ekipman vb.) dolayı araziden el çekip maaalesef Tekirdağ da fabrikalarda çalışmaya gidiyoruz.
Ege Akdeniz kıyılarında ki sulanabilir yerler korunmalı sulanabilir yerlere kurulmuş şehirler tekrar tarım arazisine dönüştürülmeli. Ülkede kentsel dönüşüm değil kırsal ve tarımsal dönüşüm zorunlu
@@yadokurdistani9732 Cahil dağ eşeği. 1)Güneydoğu Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır. Türkiye sınırları içinde Kürdistan diye bir yer olmadığı için işgal edilmesi de mümkün değil. 2)Tarihte bir karış toprak elde edemediniz.Hâlâ biji kürdistan diye zırlıyorsunuz.Sonra ağlamayjn foşik tc bizi vuruyor diye.
İçerde biz birbirimizi yerken, dışardan gümbür gümbür geleni duyamadık. On yıllardır Sahra altı Afrika'sında yaşanan kuraklık insanları göç etmek zorunda bıraktı. Çöl iklimi etki alanını genişletti. Biz başımıza gelmeden anlamayız. Bu günler için saklamamız gereken yeraltı sularını da tükettik. Bu işlerde feraset yani ileri görüşlü olmak gerek. Zararın neresinden dönülse kardır. Allah yardımcımız olsun.
Yem fiyatları neden artıyor diyordum bende , geçen sene çuvalı 80 lira olan yem bu sene 140 150 lira yem fiyatları nedeniyle hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağız böyle giderse .😑
GOP vardı bir aralar. Tarımın ve Güneydoğunun kurtuluşu deniyordu. Noldu sahi GOP’a? Neden su krizine müdahale edilmiyor? İthalat yapmak daha mı kolay geliyor yöneticilere?
Ben D.bakır lı yım kuraklık bütün tarlaları kurutu kimsede hasat yapamadı yani busene gıda ürünlerinin fiyatı 2 ila 3 kat arta bilir umarım iç ana doludada durum böyle dehildir yoksa zorgünler asıl şimdi başlar
Emre daha detaylı anlatır mısın ? Nasıl yani Diyarbakır'da su seviyelerinde ciddi düşüş mü var ? ciddi kuraklı mı yaşandı . Lütfen detaylı anlatırsan sevinirim :)
dostum bu sene beklenen kadar yağmur yağmadı çoğu tarla yagmursuzluktan telef oldu (normalde fazla yağmurdan telef oluyordu) herşey ateş pahası, eğer doğu ve güneydoğuya el atılmazsa çiftçiler bırakmak zorunda kalacak (para çıkmayınca kendi ceplerinden ödüyorlar) ve bu da turkiyeyi büyük derecede etkiler. Diyarbakırda bir çiftçi olarak söylüyorum
Her yerde boyle. Global isinma denen bir sey var. Yani sadece Diyarbekir, Sanliurfa vs degil. Her yer korkunc durumda. Evet cilginca sulama yapiliyor. Fabrikalara su veriliyor yagmur yok. Derin artezyen girla. Dur yaz gelince bahaneyle hektar hektar orman da yakarlar. Misssss.
Çorumluyum, biz de burada çiftçilik yapıyoruz. Önceki senelere kıyasla çok verimli olan araziler şuanda kuraklıktan buğday arpa kurutuyor. Yangın her yeri sardı kardeşim..
Gercekten enteresan bu sene bende yagmur yuzunden zarar ettim yulafi balya yapicaktik tarladan alamadik devamli yagdi yer samsun herseyin fazlasi zarar iste basina gelmeyen bilemez
Yağmurdan sinir olan ben dün yağmur gördüğüme sevindim meger yağmur değilmiş.. 10.cu aydayiz ve halen bir damla düşmedi ve yazlik kiyafer yeterli ( Gaziantep)
Şanlıurfa halkı o kadar tembel ki ağaç bile ekmiyor. Kaç sene yaşadım urfada biri çıkıp ağaç ekmiyor çöl gibi memleket. Diyarbakır, Gaziantep, Mardin gibi nice memleket gezdim. Şanlıurfa kadar çöl memleket görmedim, onun için 55, 60 derece sıcaklık artışı yaşıyorlar sen bir yeşilliğe çevirsen etrafı hiç böyle olmaz. Bi gidip görseniz arkadaşlar sadece nadir yerlerde ağaç var. Örnek verecek olursam balıklıgöl çevresi Atatürk ormanı gibi vs. Bu kadar da tembellik olmaz artık belediyeler bok insanı ondan bok kardeş memleketin kıymetini bilin sen iktidar değilsin, senin deden bu toprağa kanını dökmüş sen değer vermesen kimse değer vermez bina dikmeyle tarlaya tohum ekmeyle olmuyor. Yeşillendir toprağını .
Kurak yerde ağaç olmaz .sitelerin içini iki gün sulamazsan çimler kurur. Antalya'da ağaç mı ekiliyor .Antalya yağış alan nemli bir bölge .ağaçları sulaman gerekmiyor .baharda belediye ağaçları budamazsa iki üç yılda yol kalmaz
Sebep ne niye satıyor adam traktörünü büyüyecek yerde küçülmeye gidiyor ülke,ekonomi o beynini kullanmadan birde yorum yapıyorsun hiç vicdan denen bişey kalmamış sizde aç kalın ki anlayasınız çiftinin önemini
Bunun sebebi şükürsüzlük güneydoğu da çiftçi olarak kendi adıma konuşuyorum herkes hasat zamanı gelince malı satar kimsede demiyor bir zekat verelim sonra niye öyle oluyor zekat vereni tenzih ederim burda. Ama hepimiz ayni gemideyiz!!
Yüzlerce fidanım var. 65 m den su çekiyordum artık su gelmiyor.. Bahar ayından yeni çıkmamıza ragmen susuz kaldık. Yazın ne yapacağız bilmiyorum.. 14 gün sonra fidanlar susayacak.
Ne zaman büyük şirketler tarıma el atar o zaman anca bir gelişme görürüz. Tarım köylünün yapabileceği bir meslek değil (Çok yavaş gelişme gösteriyorlar inovasyon 0). Ufak ufak başladılar zaten umarım gelişerek devam eder.
1. önemli konu yerel üretim yerel beslenme temel konu olmali, ülkeyi Antalya/adanadan beslemek, mafya Toptancihali/ mafya süpermarketlerin ekmegine yag sürüyor. Yerel ürünlerle kooperatifleserek sulu tarim ile grup halinde üretim yapmak lazim! Devlet ciftliklerinin sayisi 4-5kat artirilmali. Yari Devlet yari yerel ciftci ortak üretim sistemine gecilmeli. Tarim fonu (gida kdv‘sini %1 artiriraknolusacak para ile) olusturulmali, ciftci bununla finanse edilmeli!
Ziraat odası herşeyi neden devlete bağlıyor? Liberal ekonomi diyoruz değil mi devletin daha az etkisinin olduğu daha özgür bir ekonomik model. Bazı şeyleri de devletten beklemesekte kendimiz çalışıp yapsak, yüzlerce dönüm arazisi olan adama sen göster nasıl tarım yapılacağını bay çok bilmiş.
Allah CC istediği gibi yaşamazsak Allah CC bizden bereketini alır adam geçen yıl yağan yağmurun %10u yağmadı diyor Allah CC Türkiye ye dayanma gücü versin amin.
@@_togie O zaman yağdır yağmuru yagdiramazsin çünkü onu Allah CC emretmedikce yağmaz birde şu var kâfirlere verilen nimetlere aldanma Allah CC diyorki biz onlar için çok şiddetli çok azapli bir cehennem hazırladık diyor Kur'an da.
@@_togie sen nefes almaya vücudundaki her şeyin çalışmasında Allah CC ihtiyacın var Bir yaprak dahi Allah CC ilmi dışında yere ağaçtan düşmez böyle bir ilah yerlerin göklerin sahibi olan Allah CC emirleri ni yerine getirmezsen senden rahmetini ve bereketini alır sonra vah kuraklık oldu neden biz Avrupa kadar gelişmiş değiliz dersin sen bir yaşa bakalım Allah CC istediği gibi tekrardan Allah CC bizi dünya birincisi yapar unutmaki Allah CC istemeseydi Avrupa karanlık çağda kalırdı Allah CC istedi çünkü bizi sınav etmek için.
@@bahriozturk4726 çok saçma sırf müslüman değiller diye sonsuza dek azap mı çekecekler? Çok bencilce. Tanrı sözde merhametlidir, sırf müslüman değil diye herkese işkence çektirecek olan bir varlıktır işte bu yüzden deistim. Allah/Tanrı Hristiyanlıkta da, İslamda da, Yahudilikte de ayrımcı, merhametsiz, kendinden olmayanları sonsuza dek acı çektiriren bir varlık. Çok zevk alıyor olması lazım bizi yakarken. Müslüman olmayan ama çok iyi insanlar da yanacak, ama müslüman olup herhaltı işleyen cennete girebilecek hahaha güzelmiş
Siirt Batman Diyarbakır Şırnak bu özellikle bu alanlarda gözümle şahit olmuşluğum var aynen bu manzara gibi daha başak vermeden kuruyup telef oldu kendi imkanlarıyla sulayan bile o da masrafa girip yaptı ama bi etkisi de pek olamadı bu yıl verim çok az fiyatlarda yükseliş şimdiden var çiftçi artık toprağını sürmekten korkar oldu mazot parası olsun traktör alamama olsun gübre fiyatı olsun ilaç fiyatı olsun çiftçilik kısacası öldü diyebiliriz bir tarafta köylü milletin efendisidir diyen Mustafa Kemal Atatürk bu gün ise köylüyü hiçe sayan bir zihniyet yazık çok yazık nereye baksak gözümüz Mustafa Kemal Atatürk’ü arıyor ruhun şad olsun
Tarım bakanı değil italat bakanı Sayın bekir pakdemirli karlılık üretimi tetikler oysa bakanımız çiftçi çok çalışır az kazanır sözüne inanıyor çiftçi bir ülkenin lokomotifidir fakat yıllarca hükümet çiftçiyi işe yaramaz yük olarak gördü ve cezasını güzel ülkem çekiyor
arıcıları unutmayın ben bir veteriner hekimim bu sene bırakın bal almayı ciddi arı kayıpları söz konusu daha mayıs ayındayız temmuz ağustos çok ağır olacak
Özellikle çiftçiye verilmesi gereken desteği vermiyorlar ihraç tarım ürünleri ithal ediyor lar arada komisyon alıyorlar. Zincir marketler le millete satıyorlar.
Daha orman ağaç kessinler yol tünel köprü için 5li çete kazansın biz susuz aç kalalım vatan sağ olsun
Beton'a devam, ağaçları kesin, yeşillikleri otopark yapın, dere yataklarını kurutun, heryere bina dikin 😂 sonuç: obruklar, kuraklık, susuzluk..ohh mis gibi bir hayat!
TRT muhalefet partilerini karalamakla meşgul canım kusura bakma
TRT haber'de de duymak isterim böyle güzel haberler.Haber esirgenmese milletten,önemli konular 10 sn kadar konuşulmasa,böyle dolu dolu olsa...
propaganda kanallarından böyle beklentileriniz olmasın. youtube haberciliğine ve yabancı basına yönelin.
Çözüm önerileri belli:
1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri sulak yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir
2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir
3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir
4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir
5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir
6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir
7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
trt şuan rejime çalışıyor pembe rüyalarda .
Bunları yapanlar, TRT ye çıkıp bozuntuya vermeden hedef şaşırtıyor! Tüm kanallar ellerinde yazık! Penguen belgeseli izlemeye devam!
Konuşmamız, dert edinmemiz gereken konu bu olmalıydı ama ülkenin derdi o kadar çok ki hangi birine sıra gelsin. "Kılavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz" demiş atalar ne kadar doğru bir söz.
@@btsjimin5891 maalesef
Vahşi sulama yapılmaması lazım.Acilen damlama su yöntemine geçilmesi gerek
Kardeş dönüm başı 250 ila 350 lira arasında maliyeti var damlama sulamanın birde her sene toplaması yırtığı yeniden tedariği derken çifçi karnını doyuramıyor tarım kredi kooperatiflerine zahirecilere borcunu ödeyemiyor traktörüne ekipmanına haciz işlem uygulanıyor bu damlama sulama işini nasıl uygulasın ki hububat arazisinde damlama uygulanmaz mısır pancar ayçiçeği gibi arası geniş ekimli alanlarda kullanılır. Çifçi de memnun değil aslında vahşi sulamadan tarlasının bir tarafı yemyeşilken bir tarafı su nedeniyle çürümüş yada bir tarafına yeterli su ulaşmadığından dolayı kurumaktadır ama çifçi için en çıkar yol şimdilik bu eğerki hükümet tarafından tarımsal sulamaya destek amaçlı hibeler çıkarsa belki bir ihtimal bilinçli sulamaya geçilir ki bu dediğimde önümüzdeki 5 yıl için imkansız denebilir.
@@osmangorgulu9411 Bence damla sulamayı tarım arazisi olana devlet ücretsiz yapacak.
Fide destegi ve benzinin % 70 ini devlet karşılasın.Tohumun yarısını devlet karşılasın
Hem fiyatlar ucuzlar hem de dışarıdan meyve ve sebze bagımlılıgımız biter.Suda da en az %60-%70tasarruf ederiz
Çözüm önerileri belli:
1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri ile bilimsel sulama yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir
2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir
3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir
4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir
5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir
6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir
7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
Devletten çaldıkları paralar haram zıkkım olsun o paralarla türkiyedeki çiftçilerin %90 kalkındırılabilirdi. Yeni metotlarla sulama yapılıp barajlardaki su seviyesi korunabilirdi gerçekten üzülüyorum şu hüzel ülkemden çalınan 128 milyara yazık
Damlama parasını vereceksen herkes sular kardeş. Söylemesi kolay gel yap da görelim
Biz ne yapabiliriz demeyin elinizde bir oyunuz var zamanı geldiğinde her şeyi tartarak kullanabileceğiniz bir oy.
Yarın sabah ay sonu olmamasına rağmen bir şekilde kuru bakliyat, yağ alışverişi yapacağım.
Bir zarf atarak tyybin gideceğini düşünüyorsan ağır beyinsizsin demektir... O adam bir daha gitmemek uzere getirildi ulkeye.. Anca ölünce gider..
Tarım ülkesinde aç kalmak.büyük başarı valla helal olsun.bizim dünyayı doyuracak verimli ovalarımız var.
Sen hicbiryer görmemişsin demekki Türkiye tarım ülkesi değil malesef
Almanya'da verim yağmur toprak Okadar bereketli ki adamlarin 10 hektardan aldığı verim abarmiyorum bizim ülkenin 100 dekarina eşit
Sebebi yağmur çok toprak verimli
Almanya'da birtane taş kaya bulamassin
Allah vergisi
@@durankahya0 😂🤣
Duran Kahya😂😂😂😂 sen bilgiyi nerden aldın söylede ordan falan gecmeyelim
@@saylool6056 Almanya'da yaşıyorum
Göt oldunmu şimdi ?
@@durankahya0 ♿♿♿
Bilimin yolunda gidilmezse, liyakata önem verilmezse olacağı bu
@Kerem Allahın dininin indiği Suudi Arabistan'a yağmur düşmüyor yüzyıllardır. Demek ki hepsi kafir.
@Kerem boş yapma lan
Gündem = Sedat Peker ne diyecek?
Gerçek = Kıtlık ne zaman gelecek?
Kar topu çoktan çığa dönüştü. Hepimiz altında kaldık.
Güneydoğulu çifçiye tavsiye;
Güneydoğu bölgesinde karasallık yoğun olduğundan yağış yok ağaç dikimi artarsa, nem oranı yükselir ilkbahar yağışı alır, böylelikle toprakların verimi artar.
Ağaç ekmeyecekseniz,
Az su isteyen birkiler yetiştirin( fıstık-badem..) üstelik kısa vadede kazanç sağlamasınız bile ekeceğiniz ağaçlar hem bölgenin iklimini olumlu etkiler hem de uzun vadede size güzel paralar kazandıdır.
EĞER HİÇ BİRŞEY YAPMAYACAKSANIZ BİLE kapının önüne, tarlanın etrafına ÇAM AĞACI ekin !
Toprak kuru sen Ağaç diyon peki ben yaptım diğerleri?
@@enderokten8572 bahsettigim ağaçlar çok kısa süreli ve az yağış ister, biz de yetiştiriyoruz Güneydoğu'da gayet kurak şartlara dayanıklıdır bu ağaçlar.
@@ismsiz4753 Hangi il
Kurban olurum halkıma biz şehirlerde yaşarken Mezopotamya’da yaşananlar kimsenin umrunda değil DW ,BBC olmassa haberimiz yok.
Kesinlikle öyle Afet bölgesi ilan edilmeli ve gereken her destek çiftçiye verilmeli.
Bu sene beklenen kadar yağmur yağmadı çoğu tarla yagmursuzluktan telef oldu (normalde fazla yağmurdan telef oluyordu) herşey ateş pahası, eğer doğu ve güneydoğuya el atılmazsa çiftçiler bırakmak zorunda kalacak (para çıkmayınca kendi ceplerinden ödüyorlar) ve bu da turkiyeyi büyük derecede etkiler. Diyarbakırda bir çiftçi olarak söylüyorum umarım devlet düzeltir, yoksa tarım biterse ülke biter.
Bende ülkenin bitmesini isteyenlerdenim.. Amerika denver'da yaşayan bir Türk olarak doların 40 50 liralara ulaşması için mevcut hükumeti destekleyeceğim. Sizler için üzgünüm.. Kendi cebimi düşünmeliyim..
@@bugsbunny245 olur kanka bende vereyim bitirelim tez zamanda 😊
@@mehmetaslanov3758 adamsin devrem. 2019da geldim ben denver'a.. Tr'de her geçirdiğim güne lanet okuyorum. Ömrümü bosuna tüketmişim orada.. Allah belayı musibeti umarim hicbir zaman eksik etmez o ulkeden. Bunu tüm kalbimle söylüyorum devrem..
@@bugsbunny245 allah Ortadoğu'ya bela vermiş dua ile çözüleceğini sanıyor inançlilar
@@mehmetaslanov3758 ben Ortodoks hristiyani oldum. Islam dininden ve türk toplumundan kurtulduğum an,yani 2019dan beridir insan olduğumu gördüm. Turkiyede yaşadığımı zannediyormuşum. Meğerse yaşayan ölü gibiymişim. Mesih affetsin onceden islam dinine inandığım için.
Bunlar daha iyi günlerimiz sonumuz kötü olacak
Eğer önlem alırsak sonumuz kötü olmayacak..
@@elifcan851 sence önlem alınırmı bo boktan kokuşmuş insanın dünyasında
@@metinozdemir7339 Diğer ülkeler alıyor... Bu kanalın başka programlarında bahsediyor bu durumdan bakabilirsiniz.. Hatta ve hatta Türkiye'de yeni nesil tarımla uğraşan genç girişimciler var.. Sizleri bilmem ama bunlar benim için hep umut.. İnsan yeter ki istesin 🙏🏻
@@elifcan851 ben sizin fikrinize saygı duyarım bu modern tarımcılık teknolojik gelişmeyle birlikte toprak ve insan bedeni zehirlendi farkındaysanız bu durumdan sonra hastalıklar baya bi çoğaldı ben teknolojiye karşı değilim nimetlerinden faydalanıyoruz ama getireceği yıkımı da ön görmek çok zor olmasa gerek
@@metinozdemir7339 Evet haklısınız endüstriyel tarım üretimi arttırdı fakat insanı ve doğayı zehirledi.. Fakat benim bahsettiğim atalık tohumlarının bereketi ve ilaçsız tarım.. Cem seymen var bilmem takip eder misiniz birde instagramda yenesol adında bir sayfa var bakmanızı öneririm.. Bende sizin fikirlerinize saygı duyuyorum elbette.. Benim söylemek istediğim, doğaya, insana zarar vermeden de üretim yapabilmek mümkün ve az da olsa bunu yapabilen insanlar var.. 🤗🙏🏻
Sıkıntı yok. Rusya'dan alırız olur biter. Devlet üretimden değil, tüketimden kazanırken neyimize lazım üretim...
Sadece güneydoğu değil iç anadoluda aynı durumda. Venezula'dan arpa ithal etmemizde gerekebilir.
Aynen konyada çok daha beteri var
Zaten icanadolu,guneydogu anadolu ve ailenizin doğusu için yakın zamanda collesme trendine gireceği yazılıp ciziliyor özellik sulama yatırımları bu bölgelerde yoğunlaşip acilen uzun vadeli planlamalar yapılmalı
Batıdaki bir çiftçi olarak inanın çok üzgünüm. Urfa'da 20 kg buğday biçen abiyi görünce çok üzüldüm. Zor zamanlar. Ülkece şimdi yardımlaşma zamanı. Önlemler alınmalı, gerçek gündem olan sürdürülebilir tarım, eğitim, adalet gibi konular geliştirilmeli ülkede. Çok geçmiş olsun acınızı paylaşıyorum buradan.
Azərbaycandan selamlar.
Allah bu yıl bize bereket verdi.
Merak etmeyin bizim bugday çok.
Qardaşa yardım boynumuzun borcu
Senin Allahına gurban olayım o güzel yüreğine sağlık
80 dönüm tarlamız kurudu yandı abim düğün yapmayı düşünüyordu. Ekinin başında oturup bir sigara içti gönlüm yandı. 🙏
Kardeşim geçmiş olsun rabbim yardımcın olsun inşallah en yakın zamand düzelir
Gap suyu gelmiyormu oralara kardeş
@@serkancaner4636 belirli yerlere geliyor. Henüz bizim bulunduğumuz köylere gelmedi malesef.
Ekin bu sene varsa bir tek karadeniz,ege ve trakya da vardır başka yerde de yoktur allah yardım etsin
Bırakın aç kalalım da bu insanların değerini ancak anlayalım yazık neler çekiyorlar
Teşekkürler DW Türkçe.. Bu gündem karmașasında dikkatimiz için bizi uyarıyorsunuz 👏
Marmara'da musilaj,bir de şimdi bu kuraklık belası çıktı. ne yazık ki bu sene bazı yerler çok kurak bir yıl geçirdi.
Anadolu yarı kurak kabul edilen bir yarımadadır ve tarihin belli dönemlerinde çok kurak 30 yıl gibi süreçler atlatmış.Bir daha olmayacak diye bir şey yok muhtemelen yine olacak fakat biz önlem almak yerine az su isteyen buğdayı dışarıdan alıp,çiftçilerimizi su arsızı olan Mısır ekmek zorunda bırakıyoruz.Tatlı su kullanımının yüzde 70 kadarını tarım oluşturuyor, bizim evde tasarruf ettiğimiz su devede kulak kalıyor.Evsel kullanım sadece yüzde 13.Her yıl milyarlarca metreküp su yanlış ürünün yanlış yere ekilmesi ve daha sonra üstüne üstün o yanlış ekilen ürünü yanlış bir şekilde sularken heba olup gidiyor.
Kendi ellerimiz ile yaşadığımız toprakları öldürüyoruz.Asıl beka meselesi bu,kimse farkında değil.
Tarım orman bakanlığı ne işe yarar bu ülkede bilen biri anlatırsa sevinirim.
Seçim zamanı:
Bas ampule muğaoğim
Çözüm önerileri belli:
1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri sulak yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir
2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir
3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir
4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir
5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir
6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir
7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!!
Alanda detaylı bilgisi olanların imza kampanyası başlatması çok iyi olurdu... Elimizden geldiği kadar paylaşırız
Yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz
Konyada aynı durumda. Ekinler büyüyemeden sarardı kurudu.
Kim derdi bu ülke bu hale gelecek yine de bu daha iyi günler en azından pahalı da olsa ortada yiyecek bir şey var....
Onca baraj neden yapılmışdı?
Bilinçsiz tarım.Başka diyebileceğim bir şey yok.
Yağmur yağmıyor kardeşim. Ne bilincinden bahsediyorsun
Tarım bilinçsiz değil yağmur yok .Bilinçli olması içinde para lazım .Avrupada kullanılan teknoloji ve bilgiyi almak için çiftçinin yetiştiremeyeceği kadar para lazım.
@@ibrahimyayla3081 damla sulama ile nasıl buğday yetiştireceksin yağmur suyunun yerini tutar mı
@@adnanpilikan5480 miktar doğru verilirse tutar, bu ülkede su yok su elimizde bulunan tek sağlam kaynak Fırat ve Dicle
@@ibrahimyayla3081 damlama, buğday? 😆😆
Çiftçi abim kendinden çok son tüketiciyi düşünüyor Allah yardımcıları olsun
Atatürk havalimanına götürülen tarihi eserler hakkında video gelirse çok iyi olurdu.
Bugünden itibaren ağaç ekim sürecinin hızlandırılması gerekiyor. Ağaç ekim etkinliklerinin okullarda, kamu dairelerinde ve özellikle yerel yönetimde acil koduyla başlatılsın. Bir ağaç bir nefes
300 bin para çiftçi için çok para
Ama 300 bin emine teyze için çanta parası bile değil.
İyi ki varsın DW❤
Susuzluğa karşı ne gibi önlemler alınabilir? Adamın 500 dönüm ayarladı varsa 550 dönüm ekiyor. Zaten yağış yok..
Çözüm önerileri belli:
1) kapalı sistemle sulama kanallarının yapılıp toprak, bitki deseni meterolojik veriler ve evopotiraspirasyon (toplam buharlasma) verileri ile sulama tamimleri ile bilimsel sulama yapılmalı ve bunlar kontrol edilmelidir
2) ziraat muhendisleri ve uzmanlar sahada olmali kurak bölgelerde ürün deseni mutlaka değerlendirilmeli toprak rezervine, sulama imkanına ve uzun yillik iklim değerlendirmesini göre bitki deseni değerlendirilmeli,havza bazlı bitki deseni ile bölgesel destekler verilmelidir
3) Barajlar güvenlik,taskin kontrol,hidroelektirik amaçlı yapılsa bile mutlaka bölgesel tarıma katkısı olması açısından sulama açısından değerlendirilmelidir yukarıda belirtildiği üzere mutlaka kapalı kanallar ve basınçlı sulama ile sulamaya gayret edilmelidir
4) Ekstrem doga olayları aşırı yağış,kuraklik veya don olaylarına karşı kısacası iklim değişimini göz önüne alınarak çeşitli ürünler ıslah edilmelidir ve bölgeye uygun tohumlar ve fideler zorunlu kilinmalidir
5) sadece aylık yada 3 aylık değil senelik iklim ve meterolojik veriler titizlikle calisilip bölgesel manada uygun iklime göre o senelik bitkisel deseni inşa edilmelidir
6) Bölgesel ürünler birbirini tamamlayici olmalı ve mutlaka bölgesel tarıma dayalı sanayi ile desteklenmelidir
7) YAHU ARTİK ALLAH İCİN BU 8.5 MİLYON HEKTAR SULANABİLİR ARAZİ HEDEFİNE ULASİN AYRİCA ARAZİ TESVİYESİ,DRENAJ,TARLA YOLLARİ VE DOĞRU CAZİBE HESAPLAMALARİ İLE SULAMA YATİRİMLARİNİ AKİLCİ YAPİN BOYLE DEVAM EDERSE 2023 TE HEDEF AC KALMAMAK OLACAK NETTİR ORTADADİR KİM GELİRSE GELSİN TARTİSMAYA HAZİRİM!!! YANİ COGU ONLEMİ NE YAZİKKİ KAMUNUN DSİ NİN VE TARİM ORMAN BAKANLİGİNİN ALMASİ LAZİM
Eskişehirdeyiz durum aynı, heryer kurak
Trt:Tarımda rekor
Suyun en cok olan pölgesi nasıl koraklık oluyor gırac mı sorun pu
Yazık ya çok yazık. Kimse neden bir çözüm için gerekenler yapılmıyor ?
Tayyip sağolsun ülkeyi boka çevirip şunu diyor "allah müslümanlara dert verir boş durmasın diye" diyerek malum insanları manipule etmeye devam ediyor bu arada bu cümle sana mantıklı gelmesin arap devletlerine bakarsan anlarsın ve dediğimde yine din sömürüsü var fark etiysen
Devlet çiftçiye bakmıyor. Antalyalıyım sera yapılmaması gereken yerlere sera yapılıyor atmosferi etkiliyor ve düzensiz sulama yapılıyor devlet bunlara bakmalı . Bu kooperatifler ne işe yarıyor?
denizde musilaj toprakta kuraklik sokakta issizlik evde aclik ulke ucuyor
Sadece güneydoğu mu kuraklık gördü? Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde de şiddetli kuraklık var ve ekinler boy yapmadı kurudu çiftçi harman yapamadı akabinde baya haline getirip başağıyla birlikte paket saman yaptı. Bu yıl buğday fiyatları 6 TL'yi geçer.
Olsun Kanal İstanbulumuz var.Aç karnımızı ona bakarak doyururuz.
şu görüntüye o kadar içim acıyor ki anlatamam...
Gurban olduğum allahım sen bizi su gibi çok büyük nimetin mahrum bırakma yoksa bizim vatandaşımız cahil sonunu hiç düşünmez
Lütfen sorunu tesbit edip çözümü es geçmeyelim sorunlarımızı öncelikle kendimiz çözelim
700 dönümü olan gariban kardeşim benim
😁😁😁😁
Benim zamanımda okullarda öğrendiğim; buğday ambarı olduğumuzdu! El birliğiyle tarımı bitirdiklerini üzülerek görüyoruz! Yazık ülkemin üreten kesimine!
Devleti başındakilerin çok umrunda.
400 dönüm pancar 200 dönüm salatalık domates ekimi yapan, günlük 500 lt. Süt üretim kapasiteli işletmeye sahip olan ben ve 4 kardeşim an itibariyle yüksek maliyetten(mazot,gübre,ilaç,ekipman vb.) dolayı araziden el çekip maaalesef Tekirdağ da fabrikalarda çalışmaya gidiyoruz.
Ege Akdeniz kıyılarında ki sulanabilir yerler korunmalı sulanabilir yerlere kurulmuş şehirler tekrar tarım arazisine dönüştürülmeli. Ülkede kentsel dönüşüm değil kırsal ve tarımsal dönüşüm zorunlu
GAP ile birlikte o bölgede susuzluk sorunu çözülecekti; güya...
O hâlde GAP, kime yaradı?
tarım bakanımız dünyanın en iyi en başarılı en akıllı en muhteşem en heybetli en harika tarım bakanıdır rahat olun
ALLAH yar ve yardımcısı olsun çiftçilerin.yazık günah hepsine üzülüyoruz
Isgal antindaki guzel vatanim ne hallerde.
Turkce ogrenmissin aferim
@@NovaPtl Zorla.
@@yadokurdistani9732 Cahil dağ eşeği.
1)Güneydoğu Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır.
Türkiye sınırları içinde Kürdistan diye bir yer olmadığı için işgal edilmesi de mümkün değil.
2)Tarihte bir karış toprak elde edemediniz.Hâlâ biji kürdistan diye zırlıyorsunuz.Sonra ağlamayjn foşik tc bizi vuruyor diye.
Ben ağlamaya gidiyorum (sinirden)😭😭😭😭
Doğanın kıymetini, tarımın kıymetini anla türkiye anla devlet.
Kenevir ekilse sorun falan kalmaz
ALLAH (CELLE CELALEHÜ) YARDIM ETSİN
Etmiyor. Sen doğaya zarar vermeyeceksin. Yoksa içecek su da bulamayacaksınız.
İçerde biz birbirimizi yerken, dışardan gümbür gümbür geleni duyamadık. On yıllardır Sahra altı Afrika'sında yaşanan kuraklık insanları göç etmek zorunda bıraktı. Çöl iklimi etki alanını genişletti. Biz başımıza gelmeden anlamayız. Bu günler için saklamamız gereken yeraltı sularını da tükettik. Bu işlerde feraset yani ileri görüşlü olmak gerek. Zararın neresinden dönülse kardır. Allah yardımcımız olsun.
BUNLAR DAHA İYİ GÜNLER TEDBİR ALİN ALLAH HERKESİN YARDIMCI OLSUN
Yem fiyatları neden artıyor diyordum bende , geçen sene çuvalı 80 lira olan yem bu sene 140 150 lira yem fiyatları nedeniyle hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağız böyle giderse .😑
Yıl sonuna 200 lirayı bulur şimdiden sat gitsin
iç anadoludada durum bundan farklı değil. çok sıkıntılı bir yıl olacak
GOP vardı bir aralar. Tarımın ve Güneydoğunun kurtuluşu deniyordu. Noldu sahi GOP’a? Neden su krizine müdahale edilmiyor? İthalat yapmak daha mı kolay geliyor yöneticilere?
Çok üzüldüm
Ben D.bakır lı yım kuraklık bütün tarlaları kurutu kimsede hasat yapamadı yani busene gıda ürünlerinin fiyatı 2 ila 3 kat arta bilir umarım iç ana doludada durum böyle dehildir yoksa zorgünler asıl şimdi başlar
Emre daha detaylı anlatır mısın ? Nasıl yani Diyarbakır'da su seviyelerinde ciddi düşüş mü var ? ciddi kuraklı mı yaşandı . Lütfen detaylı anlatırsan sevinirim :)
dostum bu sene beklenen kadar yağmur yağmadı çoğu tarla yagmursuzluktan telef oldu (normalde fazla yağmurdan telef oluyordu) herşey ateş pahası, eğer doğu ve güneydoğuya el atılmazsa çiftçiler bırakmak zorunda kalacak (para çıkmayınca kendi ceplerinden ödüyorlar) ve bu da turkiyeyi büyük derecede etkiler. Diyarbakırda bir çiftçi olarak söylüyorum
Her yerde boyle. Global isinma denen bir sey var. Yani sadece Diyarbekir, Sanliurfa vs degil. Her yer korkunc durumda. Evet cilginca sulama yapiliyor. Fabrikalara su veriliyor yagmur yok. Derin artezyen girla. Dur yaz gelince bahaneyle hektar hektar orman da yakarlar. Misssss.
Çorumluyum, biz de burada çiftçilik yapıyoruz. Önceki senelere kıyasla çok verimli olan araziler şuanda kuraklıktan buğday arpa kurutuyor. Yangın her yeri sardı kardeşim..
@@erithacusrubecula5422 yağmur yaşında çidi oranda düşüş var eher Nisan ayında yağmur yasaydı tarlalar kendini toparlandı ama yahmadı
Gercekten enteresan bu sene bende yagmur yuzunden zarar ettim yulafi balya yapicaktik tarladan alamadik devamli yagdi yer samsun herseyin fazlasi zarar iste basina gelmeyen bilemez
Bulutları yönlendirme ve istediğiniz yerde yağmur yağdırma bilimi biran evvel öğrenilmeli ve kuraklık oluşan bölgeler kurtarılmalı
Tayyip: BU AYAŞLARIN DEDİKLERINE INANMAYIN BIZ GÜNDE 0182738 SU VERIYOK GEVURLARIN YAPTIGI ICATI YAPMAYA GEREK YOK
Yağmurdan sinir olan ben dün yağmur gördüğüme sevindim meger yağmur değilmiş.. 10.cu aydayiz ve halen bir damla düşmedi ve yazlik kiyafer yeterli ( Gaziantep)
Şanlıurfa halkı o kadar tembel ki ağaç bile ekmiyor. Kaç sene yaşadım urfada biri çıkıp ağaç ekmiyor çöl gibi memleket. Diyarbakır, Gaziantep, Mardin gibi nice memleket gezdim. Şanlıurfa kadar çöl memleket görmedim, onun için 55, 60 derece sıcaklık artışı yaşıyorlar sen bir yeşilliğe çevirsen etrafı hiç böyle olmaz. Bi gidip görseniz arkadaşlar sadece nadir yerlerde ağaç var. Örnek verecek olursam balıklıgöl çevresi Atatürk ormanı gibi vs. Bu kadar da tembellik olmaz artık belediyeler bok insanı ondan bok kardeş memleketin kıymetini bilin sen iktidar değilsin, senin deden bu toprağa kanını dökmüş sen değer vermesen kimse değer vermez bina dikmeyle tarlaya tohum ekmeyle olmuyor. Yeşillendir toprağını .
Kurak yerde ağaç olmaz .sitelerin içini iki gün sulamazsan çimler kurur.
Antalya'da ağaç mı ekiliyor .Antalya yağış alan nemli bir bölge .ağaçları sulaman gerekmiyor .baharda belediye ağaçları budamazsa iki üç yılda yol kalmaz
HİÇ ACIMIYORUM. HER YERİ KESİYORLAR. BİR KİŞİ SESİNİ ÇIKARMIYOR GÜNEYDOĞUDA! HİÇ AĞAÇ YOK AĞAÇ. OLANA SAHİP ÇIKMAZSAN OLACAĞI BU
olayın ucu kendinize dokununca da ortalığı yakıp yıkarsınız?
@@octaviansouth4417 gaziantepte yaşıyorum :D
Güneydoğu'dan hiçbir zaman ağaç Zaten olmadı ki
Gereken yere ev yaparız dereleri yeşillige tarıma kullanırız varmı ihtirazın dümpük dürzü tarıma dayalı
Eyvah mevlam ne eylerse guzel eyler diyelim Allah yardımcımız olsun
Türkiye de Tarım öldü.....
Nasıl olsa iki traktörü var çiftçilerimizin, birini de satıversin ne var(!)
Sebep ne niye satıyor adam traktörünü büyüyecek yerde küçülmeye gidiyor ülke,ekonomi o beynini kullanmadan birde yorum yapıyorsun hiç vicdan denen bişey kalmamış sizde aç kalın ki anlayasınız çiftinin önemini
@@blackpower6287 Beyin fakiri kinaye yapıyorum bunu anlayamayacak kadar olma
Arkadaşlar alınabilecek önlemler neler?Hiç mi umut yok?Kurtarılamaz mı?
Devlet desteği ve devletin doğal afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor.
A haberde tarımda dünya birincisiydik.
Bunun sebebi şükürsüzlük güneydoğu da çiftçi olarak kendi adıma konuşuyorum herkes hasat zamanı gelince malı satar kimsede demiyor bir zekat verelim sonra niye öyle oluyor zekat vereni tenzih ederim burda. Ama hepimiz ayni gemideyiz!!
Senin gibi her boku dine bağlayanlar sayesinde bizimde ayağımız boktan çıkmıyor. Ne boş adamlarsınız
Bunun sorumlusu kim?
Herkes biliyor kimse söylemiyor.
bbc türkçe ve dw türkçeden haberleri alıyoruz
Arpa buğdaydan daha palı hemde hasat zamanında sonbahar da ne olur siz düşünün r
Yüzlerce fidanım var. 65 m den su çekiyordum artık su gelmiyor.. Bahar ayından yeni çıkmamıza ragmen susuz kaldık. Yazın ne yapacağız bilmiyorum.. 14 gün sonra fidanlar susayacak.
Ne zaman büyük şirketler tarıma el atar o zaman anca bir gelişme görürüz. Tarım köylünün yapabileceği bir meslek değil (Çok yavaş gelişme gösteriyorlar inovasyon 0). Ufak ufak başladılar zaten umarım gelişerek devam eder.
Bide Almanya'yla yarışacaklarmis ilk 10 ekonomiye gireceklermis
Geliyor gelmekte olan felaket yöneticilerden ses yok
1. önemli konu yerel üretim yerel beslenme temel konu olmali, ülkeyi Antalya/adanadan beslemek, mafya Toptancihali/ mafya süpermarketlerin ekmegine yag sürüyor.
Yerel ürünlerle kooperatifleserek sulu tarim ile grup halinde üretim yapmak lazim!
Devlet ciftliklerinin sayisi 4-5kat artirilmali.
Yari Devlet yari yerel ciftci ortak üretim sistemine gecilmeli.
Tarim fonu (gida kdv‘sini %1 artiriraknolusacak para ile) olusturulmali, ciftci bununla finanse edilmeli!
Abdüssamed Uçaman'ın dediklerinden hiçbir şey anlamadım.
Baraj yaptılar, Sulanmaya arazinin %80 susuz. Baraj zaten sulan mayan arazileri sulanır hale getirmek için yapılıyor. İlk 1 dakika
Offf be ah bu pak
Kaçak elektrikle kuyulardan yer altından su çekip yağmur yağarken bile sulama yapanları çekmişler.
Ziraat odası herşeyi neden devlete bağlıyor? Liberal ekonomi diyoruz değil mi devletin daha az etkisinin olduğu daha özgür bir ekonomik model. Bazı şeyleri de devletten beklemesekte kendimiz çalışıp yapsak, yüzlerce dönüm arazisi olan adama sen göster nasıl tarım yapılacağını bay çok bilmiş.
RUclips'da Cevheri Güven'i dinlemenizi tavsiye ederim.
Allah CC istediği gibi yaşamazsak Allah CC bizden bereketini alır adam geçen yıl yağan yağmurun %10u yağmadı diyor Allah CC Türkiye ye dayanma gücü versin amin.
Ne alaka? O zaman Avrupa çöl olmalı tamamen. Biz ormanları yakıp yıkıyoruz sonra vay efendim biz Allahın istediği gibi yasamıyormuşuz
@@_togie O zaman yağdır yağmuru yagdiramazsin çünkü onu Allah CC emretmedikce yağmaz birde şu var kâfirlere verilen nimetlere aldanma Allah CC diyorki biz onlar için çok şiddetli çok azapli bir cehennem hazırladık diyor Kur'an da.
@@_togie sen nefes almaya vücudundaki her şeyin çalışmasında Allah CC ihtiyacın var Bir yaprak dahi Allah CC ilmi dışında yere ağaçtan düşmez böyle bir ilah yerlerin göklerin sahibi olan Allah CC emirleri ni yerine getirmezsen senden rahmetini ve bereketini alır sonra vah kuraklık oldu neden biz Avrupa kadar gelişmiş değiliz dersin sen bir yaşa bakalım Allah CC istediği gibi tekrardan Allah CC bizi dünya birincisi yapar unutmaki Allah CC istemeseydi Avrupa karanlık çağda kalırdı Allah CC istedi çünkü bizi sınav etmek için.
@@bahriozturk4726 çok saçma sırf müslüman değiller diye sonsuza dek azap mı çekecekler? Çok bencilce. Tanrı sözde merhametlidir, sırf müslüman değil diye herkese işkence çektirecek olan bir varlıktır işte bu yüzden deistim. Allah/Tanrı Hristiyanlıkta da, İslamda da, Yahudilikte de ayrımcı, merhametsiz, kendinden olmayanları sonsuza dek acı çektiriren bir varlık. Çok zevk alıyor olması lazım bizi yakarken. Müslüman olmayan ama çok iyi insanlar da yanacak, ama müslüman olup herhaltı işleyen cennete girebilecek hahaha güzelmiş
@@bahriozturk4726 e Allah 1 tane müslüman ülkenin iyi olmasını istememiş mi?
Siirt Batman Diyarbakır Şırnak bu özellikle bu alanlarda gözümle şahit olmuşluğum var aynen bu manzara gibi daha başak vermeden kuruyup telef oldu kendi imkanlarıyla sulayan bile o da masrafa girip yaptı ama bi etkisi de pek olamadı bu yıl verim çok az fiyatlarda yükseliş şimdiden var çiftçi artık toprağını sürmekten korkar oldu mazot parası olsun traktör alamama olsun gübre fiyatı olsun ilaç fiyatı olsun çiftçilik kısacası öldü diyebiliriz bir tarafta köylü milletin efendisidir diyen Mustafa Kemal Atatürk bu gün ise köylüyü hiçe sayan bir zihniyet yazık çok yazık nereye baksak gözümüz Mustafa Kemal Atatürk’ü arıyor ruhun şad olsun
Tarım bakanı değil italat bakanı Sayın bekir pakdemirli karlılık üretimi tetikler oysa bakanımız çiftçi çok çalışır az kazanır sözüne inanıyor çiftçi bir ülkenin lokomotifidir fakat yıllarca hükümet çiftçiyi işe yaramaz yük olarak gördü ve cezasını güzel ülkem çekiyor
arıcıları unutmayın ben bir veteriner hekimim bu sene bırakın bal almayı ciddi arı kayıpları söz konusu daha mayıs ayındayız temmuz ağustos çok ağır olacak
Özellikle çiftçiye verilmesi gereken desteği vermiyorlar ihraç tarım ürünleri ithal ediyor lar arada komisyon alıyorlar. Zincir marketler le millete satıyorlar.
Damla sulama,damla sulama!!