Preslerde Hassas Paralellik Kontrolüne Farklı Bir Yaklaşım

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 сен 2024
  • Hidrolik veya mekanik özellikte sütunlu kesme ve şekilleme preslerinde yük dağılımı oldukça önemlidir. Hareketli bloklardaki ve kalıp üzerindeki yük dağılımı kolonlara eşit dağılmazsa pres hareket mekanizmasının parçalarında ve kalıplarda hasara sebep olacaktır. Ayrıca hatalı ürün üretimine de sebep olabilir. Önceden tespiti mümkün olan bu duruma hızlıca müdahale edilmezse yüksek maliyetler gerektiren çözümler kaçınılmaz olacaktır.
    Bunun için;
    Preslerde paralellik kontrolü belirli periyotlarda aksatılmadan yapılmalıdır. Mümkünse her kalıp değişiminde paralellik kontrolü yapılması yerinde olacaktır. Her ne kadar preslerin paralelliği kalıp bağlanmadan doğru ayarlansa da kalıplanan ürünün şeklinden ve kalıbın yapısından dolayı presleme esnasında farklı yük dağılımları görmek mümkündür. Bu da baskı esnasında kaçınılmaz olarak aksamlara zarar verebilir.
    Bu durumu önlemek için tasarım aşamasında kalıpların baskı esnasındaki yük dağılımları da mutlaka optimize edilmelidir.
    Ek olarak presin çalışma esnasındaki yük dağılımı da takip edilebilir. Bunun içina klasik olarak sensörlerle veriler bilgisayara aktarılıp takip edilebilir. Fakat bu durum yük hücreleri, strain gage Vb. sensörlerin sistem üzerine yerleştirilmesi ve çalışma esnasında yüksek titreşim ve darbeler karşısında dayanklı olmasını gerektirir. Ayrıca sistemi kurmak ve veri toplamak zaman alacak bir iştir.
    Malzeme araştırması ve bileşen testi, ürün geliştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Yeni bir teknoloji olan 3 Boyutlu hareket yakalama ve Analiz sistemleri ile bu zorluklar daha kolay aşılabilmektedir. ARAMIS sistemleri, kullanılan malzemelerin özellikleri ve yük altındaki ürünlerin davranışları hakkında bilgi sağlar. Bu sonuçlar ürün dayanıklılığı, geometrik düzen ve güvenilir sayısal simülasyonlar ve onaylamalar için temel oluşturur. ARAMIS’in Live fonksiyonları çevrimiçi ölçüm, konumlandırma ve hareket analizlerine izin verir ve dokunma probları ve adaptörleri ile yapılan ölçümlerle desteklenir. ARAMIS’in Live fonksiyonları çevrimiçi ölçüm, konumlandırma ve hareket analizlerine izin verir ve dokunma probları ve adaptörleri ile yapılan ölçümlerle desteklenir. Bu sistemde iki adet kızılötesi kamera bulunmaktadır. Bu kameralar daha önce yerleştirilen markerlardan aldığı dataları eşzamanlı olarak kameralara uygun yazılımda görüntüleyebilir. Yazılım sayesinde hareket analizi yapılabilir. Yazılım kuvvet platformu, EMG ve kameralar ile birlikte yazılım tarafından aynı ekranda hem kinetik hem kinematik işlenmemiş data değerlerini görebilir. Ayrıca yazılım dataları 2D, 3D, 6DOF olarak kayıt imkanı da verebilmekte ve bu dataları global koordinat sistemine göre x,y,z düzleminde konumu gösterebilir.
    Ayrıca Yazılım desteği ile cep telefonları ve tabletler ile marker görüntüleri eş zamanlı olarak izlenebilmektedir.
    Bunun için kameraların uygun bir konuma yerleştirilmesi yeterlidir. Prese herhangi bir temas söz konusu değildir. Bu da pratiklik ve zaman kazancı sağlayacaktır.
    Deneylerde görüldüğü üzere sonlu elemalarla elde edilen veriler ile kameralardan elde edilen veriler birbiriyle örtüşmektedir. Bu da yöntemin güvenilir olduğunu göstermektedir.
    Ölçülen kuvvet dağılımları anlık olarak gösterildiğinden olası bir paralellik bozulma durumunu ve hatalı kalıp tasarımı sonucu oluşan dengesizliği tespit etmek çok hızlı olacaktır.

Комментарии • 2

  • @emrearslan710
    @emrearslan710 Год назад +1

    Hocam, MaşaAllah muhendislik mesleğini tam anlamıyla icra ediyorsun. Helal olsun. Gıpta ediyorum sana. Tebrikler👏👏👏

    • @MrMuratx81
      @MrMuratx81  Год назад

      Eyvallah hocam, teşekkürler.