O Θεοφάνης Τάσης στο Αντίφωνο

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • O λέκτωρ φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου Θεοφάνης Τάσης μιλάει στο Αντίφωνο για την Ελληνική ιδιαιτερότητα και ταυτότητα, την πολυδιάστατη κρίση(οικονομική, νοήματος), την αντιδιαστολή βιογραφικού και ιστορικού χρόνου, την οικογένεια που πρέπει να αναμορφωθεί σε νέες δομές, κρατώντας τις αξίες και τα πρότυπα, τον έρωτα, την φτώχεια, την επίγνωση της θνητότητας, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, τον εγκλωβισμό στην οδύνη και την ηδονή, την σημασία της γλώσσας ως στοιχείο πνευματικής αυτοάμυνας, το δίπολο Ανατολής-Δύσης, τις πολιτικές του βίου, και την σημασία του θανάτου στην πολιτική.
    ------------------------------------------------
    Κάντε εγγραφή (Subscribe) 💪 στο κανάλι του αντιφώνου.
    ------------------------------------------------
    📌 Ιστοσελίδα: www.Antifono.gr
    🙏 Υποστήριξη: www.antifono.gr/support
    😁 Facebook: antifono1
    📣 Στείλτε μας μήνυμα: antifono@gmail.com

Комментарии • 23

  • @ΠέτροςΒουρλής-τ6ε
    @ΠέτροςΒουρλής-τ6ε 9 лет назад +9

    Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αλλά προσωπικά δεν έχω ακούσει ξανά λόγο τέτοιας ποιότητας και ευφυίας από άλλον άνθρωπο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον κ.Τάση όσο και στο Αντίφωνο για την σπουδαία αυτή συζήτηση.

  • @CartanSubalgebra
    @CartanSubalgebra 11 лет назад +9

    οταν η αναλυτικη-μαθηματικη σκεψη παντρευεται με τη φιλοσοφια ειναι κατι το πολυ ομορφο

  • @lexpen5874
    @lexpen5874 4 года назад +3

    ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!!!!!!!

  • @FranticAerostat
    @FranticAerostat 11 лет назад +2

    Εξαιρετική συνεντεύξη. Συγχαρητήρια.

  • @ΠαύλοςΚ-θ9ζ
    @ΠαύλοςΚ-θ9ζ 5 лет назад +3

    Και εδώ που τα λέμε έτσι ωραία αγαπητέ Θεοφάνη, αυτή η διαστολή βίου-ζωής δεν είναι λίγο νεκρόφιλη; Θέλω να πω σε όλο το βίντεο ακούμε περί πολιτικών θανάτου την ίδια στιγμή που απουσιάζει κάθε αναφορά στον έρωτα. Δηλαδή η υπενθύμιση της θνητότητας μπορεί ν' αναβαθμίσει μία ζωή σε βίο, η γνώση του έρωτα όμως δε φαίνεται να κάνει κάτι τέτοιο ίσως γιατί ο έρωτας ανήκει στο σώμα. Για να ξεφύγει λοιπόν ο άνθρωπος από την πεπερασμένη του φύση μετατρέπει τη ζωή του σε μία χειρονομία, σε μία υπαρξιακή δήλωση, όπως έκανε πχ ο Πλατωνικός Σωκράτης. Αυτό όμως έχει κάτι το αποσυνδεδεμένο, κάτι το σχιζοειδές θα έλεγα, αφού μετατρέπει τη ζωή σε αυτοσκηνοθεσία κάνοντάς την να μοιάζει ψεύτικη. Έχει κάτι από Γερμανικό ιδεαλισμό όλο αυτό, ένας ανώτερος άνθρωπος βουτηγμένος στην επιμέλεια σχεδιάζει τη ζωή του σαν να είναι παράσταση, το θέατρο όμως δεν είναι ζωή, είναι μίμηση ζωής κι είναι απλώς θέμα χρόνου αυτός ο άνθρωπος ν' αρχίσει ν' νιώθει σαν μαριονέτα. Γιατί λοιπόν οι σκλάβοι στην αρχαιότητα επέλεγαν να εκπέσουν και να συρθούν στην κατάσταση του ζώου ή του αντικειμένου και όχι να ζήσουν πχ. έναν ηρωικό θάνατο γεμάτο νόημα και αίγλη; Ίσως γιατί πίστευαν ότι έστω μέσα σ' αυτήν την στρυμωγμένη συνθήκη θα έχουν μία μικρή ευκαιρία στον έρωτα, ο οποίος μπορεί να μην τους ανήγαγε στην αιώνια σφαίρα του βίου και των νοημάτων αλλά θα έκανε τουλάχιστον αυτήν την επίγεια, θνησιγενή κατάσταση που ονομάζουμε ζωή άξια να βιωθεί, στο χρόνο και στον τόπο που της δόθηκε.

    • @trikoloremitr1238
      @trikoloremitr1238 3 года назад

      Εξαιρετικά διεισδυτικό το σχόλιο σας ! Το cogito ως μεταφυσική (δηλ. αναπαράσταση) ξεκινά μετά από τη κατάρρευση της πρωταρχικής ολότητας η οποία αφήνει ως έκτακτη εκκρεμότητα, την απώλεια της αυτοτέλειας της. Ύστερα ο άνθρωπος διαισθάνεται το ''κενό'' και ξεκινά τις πρώτες του απόπειρες συνδιαλλαγής και ανάπτυξης μιας σχέσης έλξης και άπωσης, αγωνιώντας για την εύρεση του μεγάλου Έρωτα. Αυτού που διαρκώς λείπει..

  • @dimitrastremmenou4807
    @dimitrastremmenou4807 Год назад

    Πες το τι φοβάσαι ;;;;
    Δε βλέπουν τα μάτια
    Ο νους βλέπει
    Πες του τα αν είσαι απέναντι
    Για να σαι ωραίος !!!!!

  • @dimitrastremmenou4807
    @dimitrastremmenou4807 Год назад

    Μικρολογεις και μικρονοεις
    Ο Αντινοος στην οδύσσεια είναι ο αντί του νου

  • @liontass
    @liontass 11 лет назад +4

    Πλουτίζετε το διαδίκτυο.Συγχαρητήρια.

  • @HellasItalia4
    @HellasItalia4 11 лет назад +2

    Το "ευχαριστώ" για τη διευρυνση των οριζοντων και τη συγκροτημενη επιβεβαιωση και "τακτοποιηση" προσωπικών σημαντικων αναζητησεων, είναι λίγο.
    Ο κ. Τάσης είναι για ακομη μια φορά εξαιρετικός.

  • @makedon300
    @makedon300 11 лет назад +2

    Αποτελεσε για μενα πολυ μεγαλη απολαυση ο ομορφος αναλυτικος λογος του κου Ταση,λογος που σιγουρα θα με κανει να προβληματιστω ακομη περισοτερο στο μελλονΘερμα ευχαριστω το Αντιφωνο για την αναρτηση.

  • @artemiskotsini6025
    @artemiskotsini6025 3 года назад

    G

  • @alekossailor
    @alekossailor 10 лет назад +2

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ευχαριστούμε τον κ. Θεοφάνη. Μια μικρή κριτική - σκέψη, αν και δεν έχω διαβάσει έργα του, είναι ότι περίμενα λόγο της πορείας του επί του Καστοριάδη να ήταν λίγο περισσότερο ριζοσπαστικός, δηλαδή τονίστηκε περισσότερο η τεκνοποίηση ως μέθοδος μετατροπής της ζωής σε βίο παρά τη ενεργής δράση του υποκειμένου.

    • @antifono
      @antifono  10 лет назад

      θέλετε να αναρτήσετε το παραπάνω, σαν σχόλιο στο @;

    • @alekossailor
      @alekossailor 10 лет назад

      Antifono.gr
      ναι, βέβαια.

    • @alekossailor
      @alekossailor 10 лет назад

      alekos s
      και διορθώστε στις τελευταίες γραμμές "...παρά η ενεργής δράση..."

  • @EvaOuranitsadp
    @EvaOuranitsadp 2 года назад

    εισαι αγάπη

  • @angellast6944
    @angellast6944 2 года назад

    Θα κάνει ο καθ ένας εσωτερική δουλειά και μετά θα ενωθεί με άλλους που θα κάνουν εσωτερική δουλειά και όλη αυτή την εσωτερική δουλειά θα την εξωτερικεύσουν......τι να πεις τώρα. Αλλά κύριε Τάση, εσείς που θα μας αναβαθμίσετε όλους, επιτρέπετε να λέτε ότι η ελευθερία του ανθρώπου βασίζεται στην θνητότητά του?

  • @tolistolis6983
    @tolistolis6983 5 лет назад

    Dinatos!💪