Sizin gibi insanları ustalar pek sevmez, fakat böyle titiz olmasanız ustalar hep uydur kaydır işler yapıyorlar.. sizi tebrik ediyorum. Takip takip takip😊👋
Teşekkür ediyorum bu güzel video için. Aynı şekilde bir kuyum var tek farkı jeneratör ile çalıştırıyorum. Sistemin nasıl çalıştığını sayenizde öğrendim.
Çok bilgilendirici ve güzel bir video olmuş değerli Numan hocam. Bakır çubuklar ile su bulduğunu söyleyip, bu bilgi esasında sondaj yaptıran ve videoya alan bir tek siz varsınız. Uzun yıllar sorunsuz kullanmanız dileği ile, saygılarımla...
Açıklayıcı ve bilgilendirici bir video olmuş. Çok teşekkür ederim. Sizin de sıradan bir müşteri olmadığınız yorumlarınız ve katkılarınızdan belli. Hayırlı olsun. Umarım uzun yıllar bereketli bir şekilde kullanırsınız.
@Hakan Ozdemir Hakan bey, güzel düşünen güzel görür. Güzel görüşleriniz için teşekkür ederim. İzleyenleri birazcıkda olsa bilgilendirebildiysem benim için yeterlidir.
Abi ellerinine emeğine sağlık soluksuz videoyu izledim ustalarimizi teprik ediyorum uygulamaları olarak anlattı.Videonun sonundaki depo dolumundaki sıvı seviyesi elektrotları çok iyi olmuş .Kuyudaki elektrot ile ters mantık çalışıyor kuyuda su bitince motoru korumak için gücü kesiyor.Depoda ise Su bitince devreye giriyor ve üst elektrot suyu görü ce gücü kesiyor
Hayırlı olsun.. Numan beyi, tüm yorumlara gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ve verdiği cevaplar için tebrik etmek istedim.. sadece yorumları okuyarak bilgi sahibi olunabiliyor.
@Murat Öğüten Murat bey dikkatiniz için sizi tebrik ederim. Kaçak akım rolesi olmazsa olmazlar arasındadır. Elek-Elektronik Yük. Mühendisi ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak bu yazıyı okuyan herkese söylüyorum: evinizde, işyerinizde, tarlanızda, bahçenizde, özellikle inşaatınızda her nerede olursa olsun 50 volt alternatif gerilim (AC) ve üzerinde elektrik kullanıyorsanız mutlaka ve mutlaka KAÇAK AKIM ROLESİ (KAR) kullanınız. Kaçak akım rolesi elektrik sigortası değildir! Sigorta, genellikle cihazlar belirlenen değerden fazla akım çektiğinde cihazı ve elektrik tesisatını korumak içindir. Kaçak akım rolesi (KAR) ise, sizi ve sevdiklerinizi korur! Anlaşılsın diye rakamları abartarak örnek vereceğim. Düzgün çalışan tesisatta (çamaşı makinası, tost cihazı, motor vb) faz hattından gelen akım ile nötr hattından geri giden akım birbirine eşittir. 5 amper giriş yapıyorsa, 5 amper de çıkış yapar. Örneğin tost, çamaşır, bulaşık makinasında kaçak varsa, eğer makina gövdesinden toprağa, suya veya metal bir boruya temas yoksa, bu kaçak akım, makinanın gövdesinde "sizi avlamak" için bekler! Toprağa temas varsa KAR atacaktır. Topraga temas olmadığında, gövdede bekleyen "avcı akım", siz gövdeye temas ettiğinizde sizin üzerinizden toprağa akacaktır. Bu da, temas yüzeyi ve akımın şiddetine göre sizi öldürebilecek veya sakat bırakacaktır. İşte bu durumda tesisatta KAR varsa devreye girer ve elektriği keser. Siz veya sevdikleriniz ölmek veya sakat kalmaktan kurtulur. Bilmem işin ciddiyetini anlatabildim mi? KAR bu durumda nasıl çalışır? sorusuna gelince: Faz hattından 5 amper tesisata girer, gövdeye temas durumunda 1 amper sizin üzerinizden toprağa akar, 4 amper de nötrden geri döner. KAR, giren 5 amper ile ger dönen 4 amperi çok kısa sürede karşılaştırır, bunlar eşit olmadığından "kaçak var" diyerek elektriği keser ve sizi tehlikeden korur (işi bilenler amper değerlerini eleştirmesin lütfen, anlaşılsın diye abarttım :)) Apartman girişlerinde 300 mili amperlik, her daire girişinde ise 30 mili amperlik KAR kullanılmalıdır. Lütfen tesisatınızda KAR olup olmadığını veya çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz veya ettiriniz. KAR üzerinde genellikle kırmızı bir test düğmesi vardır. Ona bastığınızda KAR atmalı ve elektriği kesmelidir. Eğer test düğmesine bastığınızda KAR atmıyorsa mutlaka değiştirilmelidir Gelelim Murat beyin dikkat ettiği hususa. Videoda görünen soldaki pano, ana panodan sondaj kuyusuna elektrik sağlamak için yapılmıştır. Ana pano videoda görünmediğinden haklı olarak soldaki panoda neden KAR yok? sorusu gelmiştir. Ana panoda çalışır vaziyette 30 mili amperlik KAR bulunduğundan soldaki panoya KAR konulmamıştır. Dikkati için Murat beye teşekkür eder, tesisatında çalışır halde KAR bulunmayanların, işin ciddiyetini anlayarak en kısa zamanda bu eksikliklerini gidermelerini tavsiye ederim.
Selamünaleyküm emeğinize sağlık güzel bir çalışma olmuş, sigorta panosu herşey çok güzel ama hidromat sistem olsa aynı görevi yapmazmı, hidromatda depo şamandra açınca dinamoyu devreye sokan depo dolunca kapatan, ayrıca su varsa çalıştıran su yoksa dinamoyu kapatan devre var,
@@emrahaltun3483 Vealeyküm selam Emrah bey. Hidromat sisteminin çalışma şekli farklıdır. Motor üzerine takılarak basınç artırmaya yarar. Hidrofor sisteminin tanksız halidir. Bunu 95 metre derinlikteki kuyudaki motora takamazsınız. Selamlar.
Hayırlı olsun güle güle kullanın hakan abinin personeli gercekten temiz bi şekilde pompa inmişler zevklede izledim eski meslektaş dostlarımız (anson müh. İşçi kadir)abi çok güzel çalışma yapmışlar ama elektrotsuz yeni tip pano kullanılsaydı daha güzel olurmuş bence
@@EmreOzturk-tm5xv 2hp (beygir)'lik motor. 95 metreden su basıyor. Sizin kuyuda su bol ve ihtiyacınız fazla ise ona göre daha güçlü pompa kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.
Merhaba Ustam kuyudan değilde depodan depoya su basmak istiyorum .depolar arası mesafe 250metre mehil yüzde 35 moofaze elektrik olurmu birde 3. 2.5 titre kablo önerirmisiniz .pano ve motoru sizden temin edebilirmiyim.Bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
@@Ali-lh3nc Ali, ben pompa ve ekipmanlarını satan kişi değilim. Bahçeme sondaj yaptırdım ve bir firma sistemi kurdu. Yakınınızda olan benzer firmalardan destek alabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyım; 250 metre mesafeniz ve %35 (yaklaşık 32° eder) meyiliniz varsa bu yaklaşık 130 metre yükseğe su basacağınız anlamına gelir. Buna göre 130metre yüksekliğe su basan pompa (250 metre uzunlukta 130 metreye yükseliyor, bu hususa da dikkat etmek gerekir. Yani 130 metre dik olarak yükselen boru içindeki suyun miktarı (ağırlığı) ile 250 metre mesafede 130 metre yükselen borunun içindeki su miktarı aynı değil, daha fazladır. Bu da motor seçimini etkiler) ve kablo seçimi yapmalısınız.
Bizim Urfa’da 170 HP takan var kuyuya demeki oranın suları yüksekte bizim burda bazı yerlerde 350 metre bile bazen geçiyor okadar boru bırakıyorlar burda maşalah iyi su var
Merhabalar ben altı ay önce 85 m sondajı vurdurup kılıfını atıp bırakmıştım. Pompa koymadık daha, Bugün çeki demiri attığımda 60 m de balçıkla karşılaştım inmedi. Ben bu kuyuyu su basarak yıkamak istiyorum aşağıya 60 metrelik kangal boruyla su bassam temizlenir mi boru uzunluğu yeterli olur mu? Yoksa temizlendikçe kangal borunun metresini daha fazla mı artırmak gerekir. Teşekkürler.
O beyaz olan borun kenarları törpülemişsinizdir umarım yoksa o kenarlar kablo ve boruya zarar veri ve bu tarz işlemleri iki kişi yapsa sonuçta iş daha temiz olur .
Oğuzhan Özen Borunun üzerine kapak oturuyor. Çıkış borusu da kapak ortasından çıkan demir dirseğe bağlı bu nedenle çıkış borusunun ezilmesi, zarar görmesi imkansız. Kablolar için beyaz boruya U şeklinde çentik açıldı. Kablolar oradan çıktığı için ezilme şansı yok. Dikkatinizi takdir ettim.:))
@@numancam benim anlatıgım olay boru ; kablo ve çelik halat indirilirken derin kuyu kılıf borusu ağız kısmın köşeleri törpülenmedi ise sizin içine bıraktını yukarıdan tekişin başaçıkamadı ve aralarda beyaz borunun kenarlarına sürterek indini vide oda görüyoruz benim bahsetin konu orda ki iki kişi yerine üç kişi olsa ve boru indirilirken sonuçta daha temiz bir sonuç alırsını onun dışında anlatım ve bilgilendirme güzel olmuş .
Güzel bir anlatım teşekkürler. Suyunuz hayırlı olsun inşallah. Hocam DSİ den su kullanma ruhsatı almadan TEDAŞ elektrik vermiyor değilmi ? Kuyu suyuna kimyasal su analizi yapılması gerekiyor mu ruhsat için ? Bende sondaj yaptiracam o sebeple soruyorum.
Veysel bey, önce keson kuyu (8.5metre) açtırmıştım. 10 metreye kadar derin kuyu kabul edilmediğinden ruhsat gerekmiyor. Lakin, DSİ Bölge Müdürlüğünden yaptırmanız gereken resmi işlemler bulunmakta. Masraf olarak; kuyunun koordinatlarını içeren lisanslı harita mühendislik bürosuna yaptırılan aplikasyon krokisi istiyorlar. Aplikasyon krokisini derin sondaj kuyusu için de istiyorlar. Bu da 2020 yılında 1100TL civarındaydı. Keson kuyularda su analizi istemiyorlar. Bu durumda DSİ'nin verdiği resmi yazıyla ancak elektrik bağlatabiliyorsunuz. Ayrıca Belediyeden alınan numarataj'da (kapı numarası) istediler. Keson kuyudan yeterli su çıkmaması sonucu derin sondaj kuyusu kazdırdım. Derin kuyu sondajı arama ruhsatı için bir jeoloji mühendislik bürosuyla ve sondajcıyla anlaşmanız gerekiyor. Onlara yetki veriliyor ve işleri takip edip DSİ'ye müracaatta bulunuyorlar. Müracaat için ücret talep ediyorlar (1500-3500TL arası :)) DSİ bu şekilde kabul ediyor. Su çıkarsa sondajcı numune alıp kullanıma uygun olup olmadığını analiz ettiriyor. Ben de henüz bu aşamadayım. Sonuç uygun çıkarsa (arsenik çıkmazsa :)) kullanım ruhsatı alınıyor ve kuyu resmiyet kazanıyor. Sizde keson kuyu olmadığından muhtemelen bu aşamadan sonra elektrik bağlantısı için müracaat edilir diye düşünüyorum. yanlış bilgi de vermeyim.
Sizin zaten elektrik olduğu için kullanma ruhsatı için müracaat etmeseniz bile şikayet olmadığı sürece suyu kullanabilirsiniz. sondaj açıldıktan sonra 1 ay içinde su bulduk diye DSİ ye müracaat etmek gerekiyormuş. müracaat edilmezse kuyu kaçak duruma düşüyormuş. Ama kuyuyu kapatmiyorlarmiş. Şikayet olursa kaçak cezası kesiyorlarmis. Su analizi tarımsal sulamaya uygun olursa DSİ Su saati takıp dönüme yıllık 200 ton su kotası koyuyor. Şu an su saati takma zorunluluğu 2022 nisan ayına kadar uzatılmış durumda.su analizi tarıma uygun değilse 1 aydan sonra mallesef kuyu kaçak duruma düşüyormuş. Ama kuyuyu DSİ kapatmiyormuş. Bende bu bilgileri sorarak öğrendim.
Tarımsal sulama için elektrik alabilmeniz için kuyu ruhsatı ve DSİ den yazı ve tarım il müdürlüğunden yazı alıyorsunuz sonra enerji musadesine başvuru yapıyorsunuz
Örneğin bende aynı büyük dalgıç 40 mt den çıkarıyor ama panosu yok, hidromat sistem yapsammı olur bu sistem şartmı,bilgilendirirseniz memnun olurum hayırlı işler
Cahilligimden dolayı özür dileyerek bişey soracam bu pompaların en kaliteli hangi marka önerirsiniz sizin kullandığınız Üstünel nasıl veya bi başka marka nasıldır bilgi verirseniz sevinirim
@gungorablay1080 Üzgünüm, ben de sizi yönlendirecek kadar bilgi sahibi değilim. Daha önce İmpo, sumak ve üstünel markaları kullanmıştım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Bunlarda satıcının önerileriydi. Sondajdaki pompa iki yıldır sorunsuz çalışıyor. Ayrıca keson kuyuya (8 metre) 750 wattlık dalgıçıda aynı zamanda almıştım. Onda da sorun yoktu (markasını hatırlamıyorum) lakin hırsızlar kablolarıyla birlikte çaldılar :) Eğer Ankara'da iseniz/veya telefonla Rüzgarlı Sokakta Nehir Mühendislik Hakan beyden bilgi alabilirsiniz. Selamımıda söylersiniz.
@Hüseyin KUL , Sadece dönüme göre pompa seçilmez. Sizin günlük kuyudan çekebileceğiniz su kaç ton, günlük kaç ton sulama yapacaksınız, ne tür sulama yöntemi kullanacaksınız, kuyu kaç metre derinlikte? gibi soruların cevabına göre pompa seçersiniz. Çevrenizde bu işleri yapan ve satan kişilerden yardım alabilirsiniz. Kangal boru belirli derinliğe kadar kullanılabilir. Boru et kalınlığı artınca, basınca dayanımı artar. Belirli derinlikten sonra basınca dayanımı olmayacağından patlayabilir.
Ağzınıza sağlık.. İşçilik güzel bu arada. Benim bir sorum olacak size. Kuyuda çatlak yoksa su kaybolmaz diye düşünüyorum. Bu yüzden depo yaptırmak şart mı? Yani depo yapmadan suyu her zaman direkt kuyudan çeksem olmaz mı?
@Yasin Çiçek, Teşekkür ederim. Kuyuya gelen su başka bir yere gitmiyorsa elbette çok güzel. İstenilen de budur. Aksi durumda kuyuda su olmasına rağmen, yukarı çıkartılabilecek su yoktur. Motorun etrafında su birikmez. Sizin ihtiyacınızdan daha fazla su kuyuya geliyor ve kaçmıyorsa elbette depoya ihtiyacınız yok. Kuyuya gelen su ihtiyacınızdan az ise, kuyuda su biriktikçe otomatik olarak depoya çekerek hazırda su saklamış oluyorsunuz. İyi şanslar :))
Ustam biz 100 metre sondaj vurduk yerimiz hafif dağlık hep kile denk geldik çıkmaz diye bıraktık ertesi günü kuyuya taş atınca su sesi geliyordu acaba ben buraya ponpa bağlasam ağaç sulamada işimi görecek kadar su çekebilirmiyim yoksa o su çekilirmi geri boşa masraf etmiyeyimmi
@hdrbas1797 Zor soru sormuşsunuz. Hangi yöntemle sondaj yaptırdınız belli değil. Sulu delme yaptırdıysanız zemin de tamamen su geçirimsiz topraksa attığınız taş kullanılan suya düşmüş olabilir. Yeni su da gelmiş olabilir. Tek yapmanız gereken masrafı göze alıp suyu çekmek. Ancak bu şekilde kuyuya su gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Belki vardır, lakin ben başka bir yol bilmiyorum.
@martins ayar Önce sondajı yaptırım suyu bulun:)) Sonrası kolay, parayı bakar. Kuyudan Günlük ne kadar su geldiği, sizin ihtiyacınızın günlük ne kadar olduğu gibi parametrelerle motor gücünü belirlersiniz. Buna göre de güneş enerji sistemi kurarsınız.
Markaya göre modeller ve güç değişebilir. Motorların karakteristik eğrilerine göre seçim yapılır. Bununla ilgili markaların web sayfalarında programlar veya karakteristik grafikleri vardır. Örneğin www.impo.com.tr adtesinde motor seçim programı vardır. Eğer bir marka belirlediyseniz 90m-2 ton/saat modelini müsait olduğumda sizin için araştırabilirim.
@Bahadır Savran Kullanılan bant, kaliteli geniş lektrik bantı. Plastik kelepçe (cırt) kullanmamanızda fayda var. Motor çalışırken su basılan boru genişler, motor durduğunda eski halini alır. Bu nedenle uzun vadede kelepçe kopar veya aşağı doğru kayarak görevini yerine getiremez. Kopan kelepçelerde gidip motoru tıklayabilir.
Yazın, günlük 1.5 ton su çıkıyor. Kışın ise günlük 5 tonlukluk depoyu dolduruyor. Depo 5 ton olduğundan fazlasını ölçemedim. Bodruma 35-40 tonluk depo yapıyorum. Kışın doldurup yazın kullanacağım.
Geçen hafta 50 metre kuyu vurdurduk…. Sensörlü motor taktılar kabloların hepsi inşaat ta kullanılan beyaz elektrik kablosu ve İpek halat ile bağladılar… ustaya bunun yassı kablosu olması gerekmiyor mu dedim../ cevap olarak ben bu iii 20 yıldır yapıyorum oldu
Eline sağlık usta bizde de 54m lik sondaj var su miktarı da iyiydi fakat geçenlerde bir arıza oldu arıza halledildi dalgıca giden kablonun bir kısmı yandı biz kendi imkanlarımızla yaptık ama suyu baya azaldı (kablo tamiri esnasında kablo 4m falan kesildi ek yapıldı bu yüzden boru da kısalmış oldu bunun bir etkisi var mı) Yardımcı olursanız sevinirim 😊😊
@taliper6597 Kabloyu kısaltmanız dalgıçı 4 metre yukarı çekmeniz demektir. Muhtemelen kuyuya su alttan geliyor ve 4 metrelik suyu çekemiyorsunuz. Kabloya yeniden ek yaparak uzatınız. Kablo eklerinde iyi bir elektrik yalıtımı yapmak için KENDİNDEN ERİYEN BANT kullanınız (bununla ilgili videolar var, izlersiniz. Örnek; ustatv). Kolaygelsin.
bu kuyu hersene çemek zorunda kalırsınız seviye sensörü ayarı kötü oldu birde seviye sensörleri elektrik ile ölçüm yaptığı için oksitleniyor ve çalışmıyor o yüzden sürekli çekip temizlemek gerekiyor
Merhaba 60 metreden su cikarticaz. Hem evde kullanılacak mutfak banyo vs hemde 2 dönümlük bahçede çimler sulanacak fıskiye sistemi ile. Kac beygirlik dalgıç pompa almalıyım?
@kenan demir Merhaba, benim bilgilerime göre sadece dalgıç pompa ile bu işleri yapmanız mümkün değil. Yeterli basıncı elde edebilmeniz için ek olarak hidrofor sistemi ilave etmeniz gerekir. Yine de konunun uzmanı makina mühendisine danışmanızda fayda var.
Sondajdan sonra bulanık-çamurlu suyun tahliye edilerek dışarı atılmasında fayda var. Yoksa bulanık su içindeki küçük parçacıklar tabana çökerek katılaşabilir. Ayrıca kuyu yüzeyinde tabaka oluşturmuş çamur, bentonit ve kireç yüzeyden uzaklaştırılmadığında kuyuya gelecek su damarlarını tıkayabilir. 3-4 haftadır kuyudan suyu çekmeme rağmen hala az bulanık akıyor. Hatta traktörle su getirip yukarıdan kuyuya vererek yoğun bulanıklığı azalttım (bir nevi kuyu yıkama :)) Panoyu sürekli açık durumda bırakırsam su berraklaşıyor. Sebebi, kuyuya akan su kanalları aktığı noktalardaki yüzeyi 4-5 boşaltmadan sonra temizleyince su berraklaşıyor. Lakin, bir-iki gün panoyu kapatıp kuyuda suyu biriktirince (su yükselince) kuyu iç yüzeyindeki çamur, bentonit suya geçtiğinden su bulanık akıyor. Tabi, kuyuya çok su gelse bu bulanıklık daha kısa sürede gidecektir. Motoru daha sonra kuyuya indirecek olmanızın sebebini elbette bilmiyorum. Eğer elektrik yokluğundan ise, kiralık jeneratör temin ederek 1-2 hafta suyu çekebilirsiniz. Hatta tankerle su getirip kuyuya basabilirsiniz. Daha hızlı temizlenme olacaktır.
Kuyudan su çekilen boru üzerindeki vana kapatılırsa motor çalışmaya devam eder suyu atamaz ve motor zorlanarak "yanar". Bu nedenle elektrik kesilerek motorun çalışması durdurularak su kesilir. Eğer vanayı kapatınca motor dursun istiyorsanız; hidrofor sistemi yaptırırsanız vana veya musluğu kapattığınızda motor da duracak su da kesilecektir.
Numan bey elektrikle ilgili pek bilgim olmadığımdan, merakımdan bir şey soracağım.. Elektrot olmayan, yani sadece yassı ttr kablo olan sistemlerde motor kendini nasıl kapatıyor? Detaylı açıklayabilirseniz sevinirim:)
@Yasin Çiçek, sanırım "işlemci" kontrollü sistemlerden bahsediyorsunuz. Şu son zamanlarda gündemde olan "çip"li devreler. Çip sıkıntısı olunca otomobil üreticileri sıkıntıya giriyor biliyorsunuz. Konuya gelirsek; klasik sensörlü devrelerde, pompanın altına-üstüne gelecek şekilde kabloyla seviye tespit sensörleri yerleştirilir. Bu sensörlerden gelen bilgileri panodaki sistem algılar ve pompaya "çalış" veya "dur" der. Diğer sistemde ise (mikro işlemcili - çipli) pompanın elektriksel durumuyla ilgili tespitler yapılarak algılama yapılır pompanın yanına kabloyla indirilmiş sensörler yoktur. Bu sistem diğerinden pahalıdır. Basit bir seviye algılamasını şöyle algılar. Örnek: Su var, motor da çalışıyorsa çekilen akım 10 Amper olsun. Su bittiğinde bu akım motor boşta çalışacağından 10'dan küçük olacaktır (mesela 7 amper gibi) İşte, çipli devre bu akım farkını algılayarak suyun bittiğini ve motorun durdurulması gerektiğini anlar ve elektriği keserek motoru durdurur. Fazla detaya girmiyorum. Umarım yararlı olmuştur.
@@numancam çok güzel ifade ettiniz, çok teşekkür ederim.. Keşke sizin gibi teknik bilgiler paylaşan kaliteli kanallar daha çok izlense.. Maalesef bizim insanımız bu tür kaliteli kanallara değil de saçmasapan kanalları takip etmekteler..
@ismail genç Kullanılan bant, kaliteli geniş lektrik bantı. Suda çözülme şansı yok. Ustalar tarafından tecrübe edilmiş. Plastik kelepçe (cırt) kullanmamanızda fayda var. Motor çalışırken su basılan boru basınçtan dolayı bir miktar genişler, motor durduğunda eski halini alır. Bu nedenle uzun vadede kelepçe kopar veya aşağı doğru kayarak görevini yerine getiremez. Kopan kelepçelerde gidip motoru tıklayabilir.
Kolay gelsin kardeşim eline sağlık.benim 50 metrelik kuyuma 44 metre derinliğe kadar motoru indirldi, ancak bana su yetersiz kalıyor daha derine indirmek istiyorum.dalgıç pompa dipten kaç metre yükseklikte olmalıdır .tşkrler
@İlhan Erpak Teşekkür ederim. Motor seviyeniz belki 1-2 metre daha indirilebilir. Lakin bu sizin suyun artacağı anlamını taşımaz. Yetersiz dediğiniz su miktarı 1 GÜNDE kaç litredir? Motoru çalıştırıp direk sulama mı yapıyorsunuz? Yoksa deponuz mu var? Günde kaç litre suya ihtiyacınız var? Bu bilgilerden sonra birlikte değerlendirme yapalım.
@@numancam tşkr ederim numan bey.bahçemde ortalma olarak günde 2 ton su gerekiyor.ben gerekli suyu depeolarımda biriktirirek sulama yapıyorum.1 hp lik dalgıçla 44 mt suyu,6 dakikada yaklaşık 300 litre suyu çekiyor ve su bitiyor .15 dakka bekledikten sonra tekrar 300 lt çekerek sulama veya depoma biriktiriyorum.
@@ilhanerpak4899 İlhan bey verdiğiniz bilgilere göre: 15 dk bekleyip 6 dakikada 300 litre (0.3 ton) su çekiyorsunuz. Yani deponuza 15+6= 21 dakikada 0.3 ton su birikiyor. Bu, 1 saatte [(60x0.3)/21]=0.85 ton su demektir. 24 saatte yani 1 günde 24x0.85=20.4 ton su demektir. Bu verilere göre günde yaklaşık 20 ton su (20.000 litre) çekiyorsunuz. Size ise 2 ton su yetiyor. 18 ton fazlalık var 😀. Bu verilerde bir terslik var sanki.
@@ilhanerpak4899 2 tonluk otomatik dolan (su seviye sensörlü) bir deponuz olsa; (2x60)/0.85=141 dakika yani 2 saat 21 dakikada su kullanmadığınız zamanlarda dolar. Bu da size bir gün için yetiyor. 5 tonluk deponuz olsa bu ise 2.5 gün yeter. Motorunuz doponuzla kordineli otomatik çalışmıyorsa sistemi kurdurmanız gerekir. Böylelikle zamandan kazanmış olursunuz. Selamlar...
@@yavuzavci743 Kuyu 8m+10m rampa=18 metre yükseklik ve 300metre yatayda su basacaksınız. Eğer 300m sonra depoya suyu basacaksanız bunuda belirterek dalgıç motor satan bir satıcıyla görüşürseniz size yardımcı olacaktır. Eğer 3 faz (380 volt) elektriğiniz varsa 3 fazlı motor tercih etmenizde fayda var.
1 metreden kastınızın ne olduğunu bilmiyorum. Eğer dere genişliği ise; 1 metre genişliğinde, 2-3metre derinliğinde bir çukur kazdırırsınız. Dalgıç pompanın girebileceği genişlikte pvc boruyu dik yerleştirirsiniz. Borunun alttan 50cm-100cm arasını taşlama spraliyle su süzülerek girmesi için ızgara şeklinde kesersiniz. Borunun alt kısmını kapatmayı unutmayın. Yoksa pompa oradan çakılları çeker. Sonra, açtığınız bu kuyuyu kalın dere çakılı ile doldurup pompayı dipe değmeyecek şekilde askıda sabitlersiniz. Bu şekilde pvc içine süzülen suyu çekebilirsiniz. Akan Su az, basma mesafesi de yakın ise; küçük motorlada (dalgıçla değil) bu işi daha az maliyetle halledebilirsiniz. Motorun ve flatörünün rahat çalışabileceği genişlikte plastik bidonun içine motoru yerleştirin. Bidonu çivilerele içine su girmesi için bolca delin ve dereye etrafını çakıllayarak gömün. Bidonun ağız kısmını çakıl girmeyecek şekilde iyi yalıtın. Bu daha düşük malıyetli olur. Dalgıç pompalar yatık da çalıştırılabilir. Onu anlatmadım.kolay gelsin...
Önemli Bir hususu belirtmeyi unutmuşum. Dalgiç motor+pompa etrafındaki su ile soğutulduğundan sürekli suyun içinde olmalı. Pompa seçerken boyunu dikkate alınız. Pvc borunun ya da bidonun içindeki su seviyesi her zaman (pompa çalışırken veya çalışmazken) pompanın mutlaka üstünde olmalı.
@@numancam vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Derenin Derinliği yaklaşık olarak 1 metre genişlik 3m. Suyu yaklaşık 80 metrede eğimi fazla olmayan bir yere çekmek istiyorum. Almayi düşündüğüm pompa rtrmax marka rtm887 kodlu ürünü. 2hp gücünde 1500 w 112 m su basma saatte 4800 lt mesele dik olarak mı bağlasam yoksa yatay olarak mı? Yatay olarak bağlantı videoları göremediğim için fikir sahibi değilim.
@@alikkc3910 Yatay kullanım nispeten temiz su ortamlarında kullanılabilir (kum, çakıl, toprak vb. olmayan havuzlardan su çekmek veya fizkiyelerde devirdaim yapmak, yüksek katlı binaların çatı depolarına su basmak gibi) Daha önce anlattığım DİKEY ortamı derede yatay olarakta sağlayabilirsiniz. Lakin, arıza ve bakım durumunda pompayı gömdüğünüz yerden çıkarmak zahmetli olur. Yatay durumda su seviye elektrotları da kullanamazsınız. Bu durumda elektronik koruma ve seviye algılama panosu kullanmak zorundasınız. Bu da maliyeti artırır. Elektronik panonun su algılaması; su varken örneğin 6 amper akım çekiyorsa, su yokken (boşta çalışma) 12 amper akım çeker. Elektronik pano bunu algılar ve çok kısa sürede motoru durdurur. Velhasıl benim size önerim; derenin kenarına çukur kazdırarak dikey çalışma yapmak. Yine de bizden daha iyi fikirleri olanlara danışmakta fayda vardır. Yapacağınız uygulamanın sonuçlarını paylaşırsanız bizde bilgileniriz.
@Talip Şahinbaş Merhaba Talip bey, toplam maliyetim şu şekilde: sondajdan 3-4 ay önce sondajcıyla anlaşmıştım. Delme, pvc borulama, çakıllama, bentonit ve kireç sondajcıya dahil olmak üzere metresi 150TL'ye yaptırdım.(şuan piyasası 200-220TL) DSİ Bölge Müdürlüğüne yapılan Su Arama Ruhsatı için 1.500TL(şuan 2.500 TL civarında) verdim. Devirdaim su kuyusu açmak ve sondaj kamyonlarının yanaşabilmesi için zemin düzeltimi parası olarak JCB'ye 400TL verdim. Yaklaşık 15 tanker (traktör) su için 800TL civarı para ödedim. Motor( 380 volt, 2HP, 18 kademe) pompa, kablolar, kontrol panosu, depoda ve kuyuda elektrotlar, işçilik vb. için 5.500TL ödedim (motor 90 metre derinlikte, pvc borular 94 metrede) Umarım yeterli olmuştur.
@@numancam Numan bey yazdığınız fiyatlar daha 6 ay içinde ikiye katlanmış durumda. Dolar 7-8 olsa bile iyi fiyatlar varmış denilebiliyor. Toplam maliyet 3-4k dolar ama 14-15le çarpınca işler değişiyor.
Usta 70 metre sondaj yaptık su 15metreye yükseliyor..pompa3beygir19kademe pompa ilk çalışmada iyi 30dakika sonra gelen su yarıya düşüyor yani ölçüm yaptık yukardan aşağı 40metreye düşüyor suyun seviyesi...pompa dipte ...pompanın üzeri 30metre su kalıyor ben burdan biraz daha suyu fazla alabilmem için motoru 4 veya 5.5beygirmi yapayım yoksa kademeyi 25 30kademeye mi yükseltmeliyim...kuyuda su tükenmiyor sadwce derinlik aşağı doğru düşüyor lütfen anlaşılır bir bilgi verebilirmisiniz iyi çalışmalar
Selamın aleyküm hayırlı işler kolay gelsin. İşinize karisacagim kusura bakmayın ama sıvı seviye belirleme elektrot lari çok yakın seviyede olması normal değil. Yarın bir gün güz aylarına gelindiğinde yani Ağustos ve Eylül aylarinda su seviyesi düşer ve ister istemez kuyu mırık tutar ve sadede gelecek olur isek ara mesafesi 30-40 cm kadar olmalı su seviyesinin altına indiğinde elektrot a mırık tıkandı ise elektrot lar görev yapmaz ve motorunuz susuz çalışmasından dolayı yanar.. Yardımcı olabildi isem ne mutlu bize cunki tek bir kuruş bile milli servettir.
Aleyküm selam @Faruk Sabah, Milli servet hassasiyetiniz harika. Düşüncelerini paylaşmak da güzel. Lakin, ne söylemek istediğinizi ben anlayamadım. Daha kapsamlı anlatır mısınız? (Elektrot 3 tane. Üst, orta ve alt elektrot. Üst elektrot ile orta elektrot arası mesafe 3-4metre. Orta ile alt arası da 20-30cm.) Selamlar...
Depodaki suyu boşaltmayı diyorsanız, deponun altından vana koyarsınız oradan boşaltırsınız. Depo dolunca kuyudaki suyu başka biryere boşaltmak isterseniz, depodaki sensörü biraz yukarı kaldırırsanız depo tam dolmamış olarak algılanır motorunuz çalışmaya devam eder.
Abi kolay gelsin bize de yardımcı olur musun bize sondaj yaptırdık Dibinde Taş var dediler 13 metrede su çıktı fakat bir suyu çıkaramıyoruz hala horus alıyor içine su var içinde
@Şerafettin Erkuş Bildiğimiz konularda seve seve yardımcı olurum. Lakin konuyu tam anlayamadım. Kuyunuz nasıl bir kuyu? Sondajla açılan dar kuyu mu, yoksa geniş keson kuyu mu? Kaç metre derinliğinde? Derin sondaj ise yerleştirilen pvc veya demir boruların etrafı çakıl dolduruldu mu? "Dibinde taş var" ne demek? Dibinde ya taş olur, ya toprak. Sonuçta yeri deliyorsunuz. Başından sonuna olayı detaylı anlatırsanız konuyu anlayıp yardımcı olmaya çalışırım. Hatta numancam@gmail.com adresine eposta atabilirsiniz.
@ebubekirguven4989 Doğru diyorsun. İkisi teknik olarak farklı şeyler. Lakin faz koruma ile aslında fazı korumuyoruz, yine motoru koruyoruz. Fazlardaki anormallikleri takip ederek motorun zarar görmesini önlüyoruz. Ustanın dili sürçmüş olur o kadar 🤣
@@numancam ya da öncesinde iyice araştırmışsınız. Bana da lâzım olacak. Ben de araştırıyorum. Ancak herkes "kuyuya kılıf attırma. Burada gerek yok diyorlar. Zemin sağlam. Ayrıca kuyuyu 12 lik kazdır" diyorlar. Kafam karıştı. Siz ne dersiniz?
@@yusufcirit8274 Yusuf bey birlikte matematik, fizik, kimya ve elektrik bilgilerimizle konuyu irdeleyelim: . kılıftan kastınız sanırım pvc boru. Pcv boru süzülen suyu haznesinde bekletiyor ve biz bu depolanmış hazır suyu yukarı çekiyoruz. Pvc kullanmazsak, zemin ne kadar sert olursa olsun su fizik kanunları gereği irili ufaklı toprak-taş parçacıklarını kuyuya akıtacaktır. Bunlar uzun vadede hem kuyuyu dolduracak hem de su çekerken motor pervanelerini aşındıracak hatta motoru sıkıştırarak yüksek elektrik aklımından dolayı yanmasına sebep olacaktır. Kuyu çap genişliğine gelince; kuyu dediğimiz çapı ve yüksekliği belli olan bir "su deposu" olarak düşünülebilir. Örneğin, saniyede 5lt su çekerken kuyuya etraftan saniyede 10lt su geliyorsa suyunuz bol demektir. Bu durumda geniş kuyuya ("su deposuna") gerek kalmaz. Çünkü sürekli su çekebilirsiniz. Lakin sondajdan önce bunu bilemezsiniz. Tersi bir durumda; örneğin saniyede 5lt su çekerken etraftan kuyuya saniyede 1lt su geliyorsa ve kuyu çapı küçükse kısa sürede suyu boşaltıp motorunuz duracaktır. Yanı "depo" küçüktür. Sonuç olarak; kuyu çapı ve derinliği, motoru çalıştırmadığınızda kuyuda depolanabilecek su miktarını belirler. Sondajı yaptırmadan önce yeraltından ne kadar su geleceğini bilemediğimizden mümkün olduğu kadar çapı geniş sondaj yaptırmakta fayda vardır diye düşünüyorum. Tabi bunlar maliyeti etkileyen faktörler. Tercih sizin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Selamlar...
İşi ANLAYANA YAPTİRMANİN
BİR OKADARDA YAPTİRMANİN İŞİ BİLİYOR VE ANLIYOR OLMASI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ 👏👏👏
Kamereman mülk sahibi beyefendi ve Güven ustaya teşekkürler,ne güzel anlatmışsınız çok yararlı oldu
@orhaneraslan
Teşekkür ederim. Faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Selamlar..
Sizin gibi insanları ustalar pek sevmez, fakat böyle titiz olmasanız ustalar hep uydur kaydır işler yapıyorlar.. sizi tebrik ediyorum. Takip takip takip😊👋
@barış
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim güzel insan.
Nehir mühendislik size helal olsun çok temiz iş yapıyorsunuz
Teşekkür ediyorum bu güzel video için. Aynı şekilde bir kuyum var tek farkı jeneratör ile çalıştırıyorum. Sistemin nasıl çalıştığını sayenizde öğrendim.
@@orhanucar6847
Rica ederim. Bol suyunuz ve bol ürünleriniz olsun.
Ustam sağolun gayet bilinçli ve yararlı bir anlatım yapmışsınız kutlarım.
Çok bilgilendirici ve güzel bir video olmuş değerli Numan hocam. Bakır çubuklar ile su bulduğunu söyleyip, bu bilgi esasında sondaj yaptıran ve videoya alan bir tek siz varsınız. Uzun yıllar sorunsuz kullanmanız dileği ile, saygılarımla...
@Burak Ünlü Teşekkür ederim. Bilgi paylaşıldıkça güzeldir. Saygılar bizden güzel insan.
Açıklayıcı ve bilgilendirici bir video olmuş. Çok teşekkür ederim. Sizin de sıradan bir müşteri olmadığınız yorumlarınız ve katkılarınızdan belli.
Hayırlı olsun. Umarım uzun yıllar bereketli bir şekilde kullanırsınız.
@Hakan Ozdemir
Hakan bey, güzel düşünen güzel görür. Güzel görüşleriniz için teşekkür ederim. İzleyenleri birazcıkda olsa bilgilendirebildiysem benim için yeterlidir.
Sizleri tebrik ederim.
Çok güzel bir bilinçli çalışma yaptınız.
Elinize sağlık teşekkür ederim.
Bursadan selamlar olsun.
@Murat Sabuncu,
Faydalı olabildiysek ne mutlu. İyilik bulaşıcıdır, bulaştırınız...
Teşekkür ererim...
Adamlar üşenmemiş açıklaya açıklaya montaj yapmış. Elinize sağlık
@Sam Samac Faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Selamlar...
Yapan ustaların eline sağlık
szindde AYRICA teşekürler dedayli ve ayrıca BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK SAĞOLUN ÇOK FAYDALI OLUYOR KOLAY GELSİN.
@AA BB Teşekkür ederim. Yararlı olabildiysek ne mutlu...
Çalışmayı yapanların ve video çekenlerin eline sağlık.
Faydalı olabildiysek ne mutlu bize...
@@numancam pazar günü bu sistemi kuracağız inşallah... Takıldığınız yerde size nasıl başvurabiliriz
@@kenansaka4420 numancam@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz
Abi ellerinine emeğine sağlık soluksuz videoyu izledim ustalarimizi teprik ediyorum uygulamaları olarak anlattı.Videonun sonundaki depo dolumundaki sıvı seviyesi elektrotları çok iyi olmuş .Kuyudaki elektrot ile ters mantık çalışıyor kuyuda su bitince motoru korumak için gücü kesiyor.Depoda ise Su bitince devreye giriyor ve üst elektrot suyu görü ce gücü kesiyor
Harikasınız. Depo için, alttaki sensör üstteki ile mi yer değiştiriliyor?
Harikasınız. Depo için, alttaki sensör üstteki ile mi yer değiştiriliyor?
@@numancam evet
Emeğinize sağlık
Videoyu çeken muhteşem ve Usta donanımlı...
İkisi bir araya gelince aydınlatıcı bir video olmuş.
Teşekkür ederim...
Hocam çok teşekkürler. Çok faydalı bilgiler vermişsiniz.
@@yyykaya
Teşekkür ederim. İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Kolay gelsin.
Böyle usta kaldı mı yaa. Eline sağlık ustam. 👏👏👏
Güle güle kullanın çok güzel bir sistem yaptılar iki videonuzuda baştan sona izledim suyunuz hayırlı olsun
Teşekkür ederim.
Hayırlı olsun.. Numan beyi, tüm yorumlara gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ve verdiği cevaplar için tebrik etmek istedim.. sadece yorumları okuyarak bilgi sahibi olunabiliyor.
@MCB film
Güzel duygularınız için bende size teşekkür ederim. İnsanlara faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize...
Gayet iyi bir iş yapmissiniz..
Teşekkür ederim çok faydalı bilgiler verdiniz ❤
Ustaya bravo. On numara bir sistem olmuş
Teşekkür ederim.
Abi yeriniz nerde
elinize sağlık güzel iş çıkartmışınız
@fethiahmetkaya
Teşekkür ederim.
süper iyi günlerde kullanın usta süper emeğine sağlık.malzeme ve tablo on numara
@mehmet arslan Teşekkür ederim.
Çok faydali video olmuş ellerinize sağlık
@recepkaya
Teşekkür ederim.
hayırlı olsun..izmir
@@m.demirel5175
Teşekkür ederim.
Çok güzel çalışma yapmışsınız. Çok teşekkür ederim.
@Veli Karakis Yararlı olabildiysem ne mutlu bana. "İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır" düsturu hepimize ışık tutar inşallah.
Superrr tebrikler arkadaşlarım sizlere.
anlatım işçilik gayet güzel
@Mustafa İlvan
Teşekkür ederim.
ilgi duydugum bir video..teşekkurler..
Umarım yararlı olmuştur.
Ğüzel işçilikti tebrikler merakımı mazur ğörün kaçak akım rolesi niye kullanmıyorsunuz malum motor koruma sistemi olsada saygılar emeğinize
@Murat Öğüten
Murat bey dikkatiniz için sizi tebrik ederim. Kaçak akım rolesi olmazsa olmazlar arasındadır. Elek-Elektronik Yük. Mühendisi ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak bu yazıyı okuyan herkese söylüyorum: evinizde, işyerinizde, tarlanızda, bahçenizde, özellikle inşaatınızda her nerede olursa olsun 50 volt alternatif gerilim (AC) ve üzerinde elektrik kullanıyorsanız mutlaka ve mutlaka KAÇAK AKIM ROLESİ (KAR) kullanınız. Kaçak akım rolesi elektrik sigortası değildir! Sigorta, genellikle cihazlar belirlenen değerden fazla akım çektiğinde cihazı ve elektrik tesisatını korumak içindir. Kaçak akım rolesi (KAR) ise, sizi ve sevdiklerinizi korur! Anlaşılsın diye rakamları abartarak örnek vereceğim. Düzgün çalışan tesisatta (çamaşı makinası, tost cihazı, motor vb) faz hattından gelen akım ile nötr hattından geri giden akım birbirine eşittir. 5 amper giriş yapıyorsa, 5 amper de çıkış yapar. Örneğin tost, çamaşır, bulaşık makinasında kaçak varsa, eğer makina gövdesinden toprağa, suya veya metal bir boruya temas yoksa, bu kaçak akım, makinanın gövdesinde "sizi avlamak" için bekler! Toprağa temas varsa KAR atacaktır. Topraga temas olmadığında, gövdede bekleyen "avcı akım", siz gövdeye temas ettiğinizde sizin üzerinizden toprağa akacaktır. Bu da, temas yüzeyi ve akımın şiddetine göre sizi öldürebilecek veya sakat bırakacaktır. İşte bu durumda tesisatta KAR varsa devreye girer ve elektriği keser. Siz veya sevdikleriniz ölmek veya sakat kalmaktan kurtulur. Bilmem işin ciddiyetini anlatabildim mi? KAR bu durumda nasıl çalışır? sorusuna gelince: Faz hattından 5 amper tesisata girer, gövdeye temas durumunda 1 amper sizin üzerinizden toprağa akar, 4 amper de nötrden geri döner. KAR, giren 5 amper ile ger dönen 4 amperi çok kısa sürede karşılaştırır, bunlar eşit olmadığından "kaçak var" diyerek elektriği keser ve sizi tehlikeden korur (işi bilenler amper değerlerini eleştirmesin lütfen, anlaşılsın diye abarttım :))
Apartman girişlerinde 300 mili amperlik, her daire girişinde ise 30 mili amperlik KAR kullanılmalıdır. Lütfen tesisatınızda KAR olup olmadığını veya çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz veya ettiriniz. KAR üzerinde genellikle kırmızı bir test düğmesi vardır. Ona bastığınızda KAR atmalı ve elektriği kesmelidir. Eğer test düğmesine bastığınızda KAR atmıyorsa mutlaka değiştirilmelidir
Gelelim Murat beyin dikkat ettiği hususa. Videoda görünen soldaki pano, ana panodan sondaj kuyusuna elektrik sağlamak için yapılmıştır. Ana pano videoda görünmediğinden haklı olarak soldaki panoda neden KAR yok? sorusu gelmiştir. Ana panoda çalışır vaziyette 30 mili amperlik KAR bulunduğundan soldaki panoya KAR konulmamıştır.
Dikkati için Murat beye teşekkür eder, tesisatında çalışır halde KAR bulunmayanların, işin ciddiyetini anlayarak en kısa zamanda bu eksikliklerini gidermelerini tavsiye ederim.
Güzel olmuş abi terapi gibi geldi valla :)
İzlerken dinlenmişsiniz. Mutlu oldum. Selamlar...
Selamünaleyküm emeğinize sağlık güzel bir çalışma olmuş, sigorta panosu herşey çok güzel ama hidromat sistem olsa aynı görevi yapmazmı, hidromatda depo şamandra açınca dinamoyu devreye sokan depo dolunca kapatan, ayrıca su varsa çalıştıran su yoksa dinamoyu kapatan devre var,
@@emrahaltun3483
Vealeyküm selam Emrah bey. Hidromat sisteminin çalışma şekli farklıdır. Motor üzerine takılarak basınç artırmaya yarar. Hidrofor sisteminin tanksız halidir. Bunu 95 metre derinlikteki kuyudaki motora takamazsınız. Selamlar.
Harka bi paylaşım teşkkürler
Hayırlı olsun güle güle kullanın hakan abinin personeli gercekten temiz bi şekilde pompa inmişler zevklede izledim eski meslektaş dostlarımız (anson müh. İşçi kadir)abi çok güzel çalışma yapmışlar ama elektrotsuz yeni tip pano kullanılsaydı daha güzel olurmuş bence
Elektrotsuz sistemlerin fiyatı bildiğiniz gibi bu sistemden biraz pahalı. Eskiyince elektrotsuz sistem taktırırız Kadir Uyar. 😀
Çok güzel açıklayıcı video oldu teşekkür ederim
@ANTİKA MAKİNE Teşekkür ederim.
çok güzel bir video olmuş elinize sağlık.
@Taner Kader, Teşekkür ederim.
Mükemmel bir ustalık ve işçilik
Mvh
@@sevcansucu1594 benimde aynı şekilde sondaj kuyusu var motoru taşıyan ip çıktı yerinden motor boruda asılı ne yapmam gerek sizce
@@ibrahimatilla5 cek cikar
Hayırlı olsun güle güle kullanınız
Teşekkür ederim Mehmet bey.
Güle güle kullan hacı
@Ali Dok Teşekkürler.
Kolay gelsin abi kaç metrelik kuyu kaclık motor kullandınız abi
@@EmreOzturk-tm5xv
2hp (beygir)'lik motor. 95 metreden su basıyor. Sizin kuyuda su bol ve ihtiyacınız fazla ise ona göre daha güçlü pompa kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.
Merhaba Ustam kuyudan değilde depodan depoya su basmak istiyorum .depolar arası mesafe 250metre mehil yüzde 35 moofaze elektrik olurmu birde 3. 2.5 titre kablo önerirmisiniz .pano ve motoru sizden temin edebilirmiyim.Bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler
@@Ali-lh3nc
Ali, ben pompa ve ekipmanlarını satan kişi değilim. Bahçeme sondaj yaptırdım ve bir firma sistemi kurdu. Yakınınızda olan benzer firmalardan destek alabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyım; 250 metre mesafeniz ve %35 (yaklaşık 32° eder) meyiliniz varsa bu yaklaşık 130 metre yükseğe su basacağınız anlamına gelir. Buna göre 130metre yüksekliğe su basan pompa (250 metre uzunlukta 130 metreye yükseliyor, bu hususa da dikkat etmek gerekir. Yani 130 metre dik olarak yükselen boru içindeki suyun miktarı (ağırlığı) ile 250 metre mesafede 130 metre yükselen borunun içindeki su miktarı aynı değil, daha fazladır. Bu da motor seçimini etkiler) ve kablo seçimi yapmalısınız.
Elineze sağlik şamandre depo için kulanabilirmyiz
@Yusuf Jimo; depoda, sensör yerine şamandıra(flatör) kullanılabilir.
Bizim Urfa’da 170 HP takan var kuyuya demeki oranın suları yüksekte bizim burda bazı yerlerde 350 metre bile bazen geçiyor okadar boru bırakıyorlar burda maşalah iyi su var
@Selman Akın Suyun hepsini çekip bitirmeyin 😀
Hangi marka dalgıc atalım 65 mt su bulunan su şimdi 5 m hangi motoru köyüm 2 dönüm bahçe için
Usta o halatın metresi kaç lira
Nehir mühendislikten selamlar
Ustam yassı kablo yerine inşaat kablosu Çelik halat yerine İpek halat kullanılır ise bir şey olur mu. Kuyu 50 metre
@son detolog Yası kablo daha esnektir. İçindeki iletkenlerin kopması daha zordur. İpek halat yeterli kalınlıktaysa sorun olmaz.
@@numancam teşekkür ler
Abim yine güzel bir çekim olmuş emegine sağlık teşekkürler. toplan maliyet ne kadara çıktı
@Hakan Battal
Teşekkür ederim. Toplam maliyeti ayrıntılı olarak yorumun birinde açıklamıştım. Oradan okuyabilirsiniz. Selamlar...
Merhabalar ben altı ay önce 85 m sondajı vurdurup kılıfını atıp bırakmıştım. Pompa koymadık daha, Bugün çeki demiri attığımda 60 m de balçıkla karşılaştım inmedi. Ben bu kuyuyu su basarak yıkamak istiyorum aşağıya 60 metrelik kangal boruyla su bassam temizlenir mi boru uzunluğu yeterli olur mu? Yoksa temizlendikçe kangal borunun metresini daha fazla mı artırmak gerekir. Teşekkürler.
Bildiğim kadarıyla Kuyu temizleme işi yapanlar var. Onlardan yardım almanız uygun olur. Kangal boruyla basınçlı su vermeniz mümkün değil.
O beyaz olan borun kenarları törpülemişsinizdir umarım yoksa o kenarlar kablo ve boruya zarar veri ve bu tarz işlemleri iki kişi yapsa sonuçta iş daha temiz olur .
Oğuzhan Özen Borunun üzerine kapak oturuyor. Çıkış borusu da kapak ortasından çıkan demir dirseğe bağlı bu nedenle çıkış borusunun ezilmesi, zarar görmesi imkansız. Kablolar için beyaz boruya U şeklinde çentik açıldı. Kablolar oradan çıktığı için ezilme şansı yok. Dikkatinizi takdir ettim.:))
@@numancam benim anlatıgım olay boru ; kablo ve çelik halat indirilirken derin kuyu kılıf borusu ağız kısmın köşeleri törpülenmedi ise sizin içine bıraktını yukarıdan tekişin başaçıkamadı ve aralarda beyaz borunun kenarlarına sürterek indini vide oda görüyoruz benim bahsetin konu orda ki iki kişi yerine üç kişi olsa ve boru indirilirken sonuçta daha temiz bir sonuç alırsını onun dışında anlatım ve bilgilendirme güzel olmuş .
@@oguzhanozen84Haklısınız. İnce bir ayrıntı ve çok önemli. Umarım ustalar yorumları okur ve bundan sonra bu görüşlerinizi dikkate alır.
Güzel bir ayrıntı sonlara doğru 70 80 kilo yük biniyor borunun kenarı kabloyu duyurabilir içinden inceltebilir
kullandiği bant globe marka izole bant aslinda o değilde eriyen bantlar var sanki bu iş için daha uygun olur gibi geldi bana
Olabilir. Denemek lazım.
Güzel bir anlatım teşekkürler. Suyunuz hayırlı olsun inşallah. Hocam DSİ den su kullanma ruhsatı almadan TEDAŞ elektrik vermiyor değilmi ? Kuyu suyuna kimyasal su analizi yapılması gerekiyor mu ruhsat için ? Bende sondaj yaptiracam o sebeple soruyorum.
Veysel bey, önce keson kuyu (8.5metre) açtırmıştım. 10 metreye kadar derin kuyu kabul edilmediğinden ruhsat gerekmiyor. Lakin, DSİ Bölge Müdürlüğünden yaptırmanız gereken resmi işlemler bulunmakta. Masraf olarak; kuyunun koordinatlarını içeren lisanslı harita mühendislik bürosuna yaptırılan aplikasyon krokisi istiyorlar. Aplikasyon krokisini derin sondaj kuyusu için de istiyorlar. Bu da 2020 yılında 1100TL civarındaydı. Keson kuyularda su analizi istemiyorlar. Bu durumda DSİ'nin verdiği resmi yazıyla ancak elektrik bağlatabiliyorsunuz. Ayrıca Belediyeden alınan numarataj'da (kapı numarası) istediler. Keson kuyudan yeterli su çıkmaması sonucu derin sondaj kuyusu kazdırdım. Derin kuyu sondajı arama ruhsatı için bir jeoloji mühendislik bürosuyla ve sondajcıyla anlaşmanız gerekiyor. Onlara yetki veriliyor ve işleri takip edip DSİ'ye müracaatta bulunuyorlar. Müracaat için ücret talep ediyorlar (1500-3500TL arası :)) DSİ bu şekilde kabul ediyor. Su çıkarsa sondajcı numune alıp kullanıma uygun olup olmadığını analiz ettiriyor. Ben de henüz bu aşamadayım. Sonuç uygun çıkarsa (arsenik çıkmazsa :)) kullanım ruhsatı alınıyor ve kuyu resmiyet kazanıyor. Sizde keson kuyu olmadığından muhtemelen bu aşamadan sonra elektrik bağlantısı için müracaat edilir diye düşünüyorum. yanlış bilgi de vermeyim.
Sizin zaten elektrik olduğu için kullanma ruhsatı için müracaat etmeseniz bile şikayet olmadığı sürece suyu kullanabilirsiniz. sondaj açıldıktan sonra 1 ay içinde su bulduk diye DSİ ye müracaat etmek gerekiyormuş. müracaat edilmezse kuyu kaçak duruma düşüyormuş. Ama kuyuyu kapatmiyorlarmiş. Şikayet olursa kaçak cezası kesiyorlarmis. Su analizi tarımsal sulamaya uygun olursa DSİ Su saati takıp dönüme yıllık 200 ton su kotası koyuyor. Şu an su saati takma zorunluluğu 2022 nisan ayına kadar uzatılmış durumda.su analizi tarıma uygun değilse 1 aydan sonra mallesef kuyu kaçak duruma düşüyormuş. Ama kuyuyu DSİ kapatmiyormuş. Bende bu bilgileri sorarak öğrendim.
Tarımsal sulama için elektrik alabilmeniz için kuyu ruhsatı ve DSİ den yazı ve tarım il müdürlüğunden yazı alıyorsunuz sonra enerji musadesine başvuru yapıyorsunuz
Örneğin bende aynı büyük dalgıç 40 mt den çıkarıyor ama panosu yok, hidromat sistem yapsammı olur bu sistem şartmı,bilgilendirirseniz memnun olurum hayırlı işler
@@emrahaltun3483
Diğer yorumumuzda cevaplandı.
Cahilligimden dolayı özür dileyerek bişey soracam bu pompaların en kaliteli hangi marka önerirsiniz sizin kullandığınız Üstünel nasıl veya bi başka marka nasıldır bilgi verirseniz sevinirim
@gungorablay1080
Üzgünüm, ben de sizi yönlendirecek kadar bilgi sahibi değilim. Daha önce İmpo, sumak ve üstünel markaları kullanmıştım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Bunlarda satıcının önerileriydi. Sondajdaki pompa iki yıldır sorunsuz çalışıyor. Ayrıca keson kuyuya (8 metre) 750 wattlık dalgıçıda aynı zamanda almıştım. Onda da sorun yoktu (markasını hatırlamıyorum) lakin hırsızlar kablolarıyla birlikte çaldılar :)
Eğer Ankara'da iseniz/veya telefonla Rüzgarlı Sokakta Nehir Mühendislik Hakan beyden bilgi alabilirsiniz. Selamımıda söylersiniz.
7donum yere kaclik pompa önerirsiniz ustam .bide kangal boruyu tavsiye etmiyor bazı ustalar siz ne dersiniz .pompa marka ne olsun.
@Hüseyin KUL , Sadece dönüme göre pompa seçilmez. Sizin günlük kuyudan çekebileceğiniz su kaç ton, günlük kaç ton sulama yapacaksınız, ne tür sulama yöntemi kullanacaksınız, kuyu kaç metre derinlikte? gibi soruların cevabına göre pompa seçersiniz. Çevrenizde bu işleri yapan ve satan kişilerden yardım alabilirsiniz.
Kangal boru belirli derinliğe kadar kullanılabilir. Boru et kalınlığı artınca, basınca dayanımı artar. Belirli derinlikten sonra basınca dayanımı olmayacağından patlayabilir.
Ağzınıza sağlık.. İşçilik güzel bu arada. Benim bir sorum olacak size. Kuyuda çatlak yoksa su kaybolmaz diye düşünüyorum. Bu yüzden depo yaptırmak şart mı? Yani depo yapmadan suyu her zaman direkt kuyudan çeksem olmaz mı?
@Yasin Çiçek, Teşekkür ederim. Kuyuya gelen su başka bir yere gitmiyorsa elbette çok güzel. İstenilen de budur. Aksi durumda kuyuda su olmasına rağmen, yukarı çıkartılabilecek su yoktur. Motorun etrafında su birikmez.
Sizin ihtiyacınızdan daha fazla su kuyuya geliyor ve kaçmıyorsa elbette depoya ihtiyacınız yok. Kuyuya gelen su ihtiyacınızdan az ise, kuyuda su biriktikçe otomatik olarak depoya çekerek hazırda su saklamış oluyorsunuz. İyi şanslar :))
@@numancam teşekkürler:)
Pompaya takılan mavi borunun tam ismi nedir.
@@bulentcalskan9015
Kangal boru diye bilinir. Kuyu derinliğine göre basıç dayanımı seçilir ( 6atü, 10 atü gibi). Bunu satanlardan bilgi alabilirsiniz.
Ustam biz 100 metre sondaj vurduk yerimiz hafif dağlık hep kile denk geldik çıkmaz diye bıraktık ertesi günü kuyuya taş atınca su sesi geliyordu acaba ben buraya ponpa bağlasam ağaç sulamada işimi görecek kadar su çekebilirmiyim yoksa o su çekilirmi geri boşa masraf etmiyeyimmi
@hdrbas1797
Zor soru sormuşsunuz. Hangi yöntemle sondaj yaptırdınız belli değil. Sulu delme yaptırdıysanız zemin de tamamen su geçirimsiz topraksa attığınız taş kullanılan suya düşmüş olabilir. Yeni su da gelmiş olabilir. Tek yapmanız gereken masrafı göze alıp suyu çekmek. Ancak bu şekilde kuyuya su gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Belki vardır, lakin ben başka bir yol bilmiyorum.
Numan bey biz tarlaya 250 metre vurmayı düşünüyoruz bunun için elektrik tüketimi ne kadar olabilir çünkü güneş enerjisi bağlamayı düşünüyoruz
@martins ayar
Önce sondajı yaptırım suyu bulun:)) Sonrası kolay, parayı bakar. Kuyudan Günlük ne kadar su geldiği, sizin ihtiyacınızın günlük ne kadar olduğu gibi parametrelerle motor gücünü belirlersiniz. Buna göre de güneş enerji sistemi kurarsınız.
Ne marka? Hamen sıkıntısız kullanıyor musunuz?
@ibrahim050
Pompa markası üstünel. Video içeriğinde motorla ilgili bilgileri izleyebilirsiniz. Sistem sorunsuz çalışıyor. Sıkıntı yok.
Merhaba hocam pano malzemelerinin markaları nelerdir
Merhaba, panoya bakmam lazım. Sanırım kendiniz toplayacaksınız.
Bu panodan başka çok küçük ve modüler dijital panolar var. Bu panodan biraz pahalıdır. Onlarıda incelemenizi tavsiye ederim.
meraba bu plastik hortum max kaç metre kullanilabilir ? 150 metre kuyuya uygulanabilir mi ?
@İlteris ilteris Bu teknik bilgiyi bu iş yapanlardan öğrenirsiniz daha sağlıklı olur. Selamlar.
kuyuya bagladiginiz proplar entes lls 1 mi lls 2 mi acaba
@mehmetcoskun4893
Üzgünüm, propların modelini bilmiyorum.
90 metre kuyudan saatte 2 ton su alabilmek için kaclik motor pompa kullanmamız gerekiyor elektrik ev elektriği var
Markaya göre modeller ve güç değişebilir. Motorların karakteristik eğrilerine göre seçim yapılır. Bununla ilgili markaların web sayfalarında programlar veya karakteristik grafikleri vardır. Örneğin www.impo.com.tr adtesinde motor seçim programı vardır. Eğer bir marka belirlediyseniz 90m-2 ton/saat modelini müsait olduğumda sizin için araştırabilirim.
@@numancam marka önemli değil 220 v ile çalışacak elektrik problemi var
@@suleymangucer8819 müsait olunca sizin için araştıracağım.
İmpo sk 404/18 220volt işinizi görür. Satıcıların da görüşünü alırsınız.
Selamün aleyküm Ulusu nasıl?
Kabloyu boruya bantladıkları bant elekrik bandı mı
@Bahadır Savran Kullanılan bant, kaliteli geniş lektrik bantı. Plastik kelepçe (cırt) kullanmamanızda fayda var. Motor çalışırken su basılan boru genişler, motor durduğunda eski halini alır. Bu nedenle uzun vadede kelepçe kopar veya aşağı doğru kayarak görevini yerine getiremez. Kopan kelepçelerde gidip motoru tıklayabilir.
@@numancam teşekkür ediyorum :)
Ipkacyildayanir söylediniz amandasınız cokciliz çıktığı için anlayamadik
Net birşey söylenemez. Zaman zaman kontrol etmek gerekir.
Önceki videoda ahmet bey saniyede üç litre su var demişti denediniz mi saatte veya günde kaç ton su çıkıyor bilgilendirirseniz sevinirim saygılar.
Yazın, günlük 1.5 ton su çıkıyor. Kışın ise günlük 5 tonlukluk depoyu dolduruyor. Depo 5 ton olduğundan fazlasını ölçemedim. Bodruma 35-40 tonluk depo yapıyorum. Kışın doldurup yazın kullanacağım.
Ustam merhaba 50 metrelik sondaj la kuyu açtık dalgıç pompa yi dibe kadar mı indireceğiz yoksa 40-45 metre de mi durmalı su 30 metreden sonra var
@Mehmet Aİ 45 metreye indirebilirsiniz. 5 metre birkebilecek mil için emniyet olsun. Hayırlı olsun.
Geçen hafta 50 metre kuyu vurdurduk…. Sensörlü motor taktılar kabloların hepsi inşaat ta kullanılan beyaz elektrik kablosu ve İpek halat ile bağladılar… ustaya bunun yassı kablosu olması gerekmiyor mu dedim../ cevap olarak ben bu iii 20 yıldır yapıyorum oldu
@@sondentolog
Ne diyeyim! Allah akıl fikir versin cahillere. Bilmediğini bilmeyenden korkmak lazım.
Eline sağlık usta bizde de 54m lik sondaj var su miktarı da iyiydi fakat geçenlerde bir arıza oldu arıza halledildi dalgıca giden kablonun bir kısmı yandı biz kendi imkanlarımızla yaptık ama suyu baya azaldı (kablo tamiri esnasında kablo 4m falan kesildi ek yapıldı bu yüzden boru da kısalmış oldu bunun bir etkisi var mı)
Yardımcı olursanız sevinirim 😊😊
@taliper6597
Kabloyu kısaltmanız dalgıçı 4 metre yukarı çekmeniz demektir. Muhtemelen kuyuya su alttan geliyor ve 4 metrelik suyu çekemiyorsunuz. Kabloya yeniden ek yaparak uzatınız. Kablo eklerinde iyi bir elektrik yalıtımı yapmak için KENDİNDEN ERİYEN BANT kullanınız (bununla ilgili videolar var, izlersiniz. Örnek; ustatv). Kolaygelsin.
bu kuyu hersene çemek zorunda kalırsınız seviye sensörü ayarı kötü oldu birde seviye sensörleri elektrik ile ölçüm yaptığı için oksitleniyor ve çalışmıyor o yüzden sürekli çekip temizlemek gerekiyor
Şimdiye kadar sorun yaşamadık lakin sensörler ileride kireçlenecek ve algılama yapmayacaktır. O durumda ya değiştiririz ya da temizleriz.
Merhaba 60 metreden su cikarticaz. Hem evde kullanılacak mutfak banyo vs hemde 2 dönümlük bahçede çimler sulanacak fıskiye sistemi ile. Kac beygirlik dalgıç pompa almalıyım?
@kenan demir Merhaba, benim bilgilerime göre sadece dalgıç pompa ile bu işleri yapmanız mümkün değil. Yeterli basıncı elde edebilmeniz için ek olarak hidrofor sistemi ilave etmeniz gerekir. Yine de konunun uzmanı makina mühendisine danışmanızda fayda var.
Mrb bende sondaj vurdurdum ama 1 sene snra pompayı indirecem bir sorun olur mu acaba
Sondajdan sonra bulanık-çamurlu suyun tahliye edilerek dışarı atılmasında fayda var. Yoksa bulanık su içindeki küçük parçacıklar tabana çökerek katılaşabilir. Ayrıca kuyu yüzeyinde tabaka oluşturmuş çamur, bentonit ve kireç yüzeyden uzaklaştırılmadığında kuyuya gelecek su damarlarını tıkayabilir. 3-4 haftadır kuyudan suyu çekmeme rağmen hala az bulanık akıyor. Hatta traktörle su getirip yukarıdan kuyuya vererek yoğun bulanıklığı azalttım (bir nevi kuyu yıkama :)) Panoyu sürekli açık durumda bırakırsam su berraklaşıyor. Sebebi, kuyuya akan su kanalları aktığı noktalardaki yüzeyi 4-5 boşaltmadan sonra temizleyince su berraklaşıyor. Lakin, bir-iki gün panoyu kapatıp kuyuda suyu biriktirince (su yükselince) kuyu iç yüzeyindeki çamur, bentonit suya geçtiğinden su bulanık akıyor. Tabi, kuyuya çok su gelse bu bulanıklık daha kısa sürede gidecektir.
Motoru daha sonra kuyuya indirecek olmanızın sebebini elbette bilmiyorum. Eğer elektrik yokluğundan ise, kiralık jeneratör temin ederek 1-2 hafta suyu çekebilirsiniz. Hatta tankerle su getirip kuyuya basabilirsiniz. Daha hızlı temizlenme olacaktır.
@@numancam anladım çok tşk ederim cevap için
Numan bey, suyu kesmek için kesinlikle vanadan kapatılmaması gerektiği söyleniyor. Bunun nedeni nedir?
Kuyudan su çekilen boru üzerindeki vana kapatılırsa motor çalışmaya devam eder suyu atamaz ve motor zorlanarak "yanar". Bu nedenle elektrik kesilerek motorun çalışması durdurularak su kesilir.
Eğer vanayı kapatınca motor dursun istiyorsanız; hidrofor sistemi yaptırırsanız vana veya musluğu kapattığınızda motor da duracak su da kesilecektir.
@@numancam teşekkürler
Numan bey bir de tedbir olarak emniyet ventili takılabiliyormuş.. Bu sistemin mantığı nasıl işliyor peki?
Numan bey elektrikle ilgili pek bilgim olmadığımdan, merakımdan bir şey soracağım.. Elektrot olmayan, yani sadece yassı ttr kablo olan sistemlerde motor kendini nasıl kapatıyor? Detaylı açıklayabilirseniz sevinirim:)
@Yasin Çiçek, sanırım "işlemci" kontrollü sistemlerden bahsediyorsunuz. Şu son zamanlarda gündemde olan "çip"li devreler. Çip sıkıntısı olunca otomobil üreticileri sıkıntıya giriyor biliyorsunuz.
Konuya gelirsek; klasik sensörlü devrelerde, pompanın altına-üstüne gelecek şekilde kabloyla seviye tespit sensörleri yerleştirilir. Bu sensörlerden gelen bilgileri panodaki sistem algılar ve pompaya "çalış" veya "dur" der.
Diğer sistemde ise (mikro işlemcili - çipli) pompanın elektriksel durumuyla ilgili tespitler yapılarak algılama yapılır pompanın yanına kabloyla indirilmiş sensörler yoktur. Bu sistem diğerinden pahalıdır. Basit bir seviye algılamasını şöyle algılar. Örnek: Su var, motor da çalışıyorsa çekilen akım 10 Amper olsun. Su bittiğinde bu akım motor boşta çalışacağından 10'dan küçük olacaktır (mesela 7 amper gibi) İşte, çipli devre bu akım farkını algılayarak suyun bittiğini ve motorun durdurulması gerektiğini anlar ve elektriği keserek motoru durdurur. Fazla detaya girmiyorum. Umarım yararlı olmuştur.
@@numancam çok güzel ifade ettiniz, çok teşekkür ederim.. Keşke sizin gibi teknik bilgiler paylaşan kaliteli kanallar daha çok izlense.. Maalesef bizim insanımız bu tür kaliteli kanallara değil de saçmasapan kanalları takip etmekteler..
@@yasincicek6845 Bilgi paylaştıkça güzeldir. İyilik bulaşıcıdır, zarar vermez. Kalın sağlıcakla...
138 metre kuyu vurdum dalgıç pompayı kaç metrede bırakmalıyım bilgi verebilir misiniz?
5-10 metre mil ve çamurların çökmesi için emniyet mesafesi bırakabilirsiniz. Selamlar...
Boru kısalmış oldu derken boru kesilmedi kablo kısaldığı için önceki seviyeden 4m falan kuyuya indirilemedi
Keşke cırt cırt kelepçe'de taksaydı o bantlar suda açılır zamanla
@ismail genç Kullanılan bant, kaliteli geniş lektrik bantı. Suda çözülme şansı yok. Ustalar tarafından tecrübe edilmiş. Plastik kelepçe (cırt) kullanmamanızda fayda var. Motor çalışırken su basılan boru basınçtan dolayı bir miktar genişler, motor durduğunda eski halini alır. Bu nedenle uzun vadede kelepçe kopar veya aşağı doğru kayarak görevini yerine getiremez. Kopan kelepçelerde gidip motoru tıklayabilir.
TAMAMDA SUYUN AKIŞINI NEDEN GÖSTERMEDİNİZ ??
@@mahfuzbasak8113
Videoyu baştan sona kadar izlememişsiniz! :)) Tamamını izlerseniz mavi borudan akan bulanık suyu görebilirsiniz. Selamlar...
GUZELLL
Teşekkürler.
Kolay gelsin kardeşim eline sağlık.benim 50 metrelik kuyuma 44 metre derinliğe kadar motoru indirldi, ancak bana su yetersiz kalıyor daha derine indirmek istiyorum.dalgıç pompa dipten kaç metre yükseklikte olmalıdır .tşkrler
@İlhan Erpak
Teşekkür ederim. Motor seviyeniz belki 1-2 metre daha indirilebilir. Lakin bu sizin suyun artacağı anlamını taşımaz. Yetersiz dediğiniz su miktarı 1 GÜNDE kaç litredir? Motoru çalıştırıp direk sulama mı yapıyorsunuz? Yoksa deponuz mu var? Günde kaç litre suya ihtiyacınız var? Bu bilgilerden sonra birlikte değerlendirme yapalım.
@@numancam tşkr ederim numan bey.bahçemde ortalma olarak günde 2 ton su gerekiyor.ben gerekli suyu depeolarımda biriktirirek sulama yapıyorum.1 hp lik dalgıçla 44 mt suyu,6 dakikada yaklaşık 300 litre suyu çekiyor ve su bitiyor .15 dakka bekledikten sonra tekrar 300 lt çekerek sulama veya depoma biriktiriyorum.
@@ilhanerpak4899 İlhan bey verdiğiniz bilgilere göre: 15 dk bekleyip 6 dakikada 300 litre (0.3 ton) su çekiyorsunuz. Yani deponuza 15+6= 21 dakikada 0.3 ton su birikiyor. Bu, 1 saatte [(60x0.3)/21]=0.85 ton su demektir. 24 saatte yani 1 günde 24x0.85=20.4 ton su demektir. Bu verilere göre günde yaklaşık 20 ton su (20.000 litre) çekiyorsunuz. Size ise 2 ton su yetiyor. 18 ton fazlalık var 😀. Bu verilerde bir terslik var sanki.
@@numancam doğru da.az zamanda çok su almak.zamandan kazanmak istiyorum.
@@ilhanerpak4899 2 tonluk otomatik dolan (su seviye sensörlü) bir deponuz olsa; (2x60)/0.85=141 dakika yani 2 saat 21 dakikada su kullanmadığınız zamanlarda dolar. Bu da size bir gün için yetiyor. 5 tonluk deponuz olsa bu ise 2.5 gün yeter. Motorunuz doponuzla kordineli otomatik çalışmıyorsa sistemi kurdurmanız gerekir. Böylelikle zamandan kazanmış olursunuz. Selamlar...
Numan bey, sizinle nasil iletisime gecebiliriz
numancam@gmail.com eposta adresimden haberleşebiliriz. Selamlar.
Yer neresi ustat ben kandiradayim yardimci olurmusunuz
@Yavuz Avcı Burası Başkent kardeş. Bildiğim konuda seve seve yardımcı olurum. Hangi konuda destek istiyorsunuz?
@@numancam merhaba 8 netre kuyu vurdurdum sukur su cikti buraya nasil motor koymam gerek tarlanin uzunlugu 300m rapa yukseklik 10m
@@yavuzavci743 Kuyu 8m+10m rampa=18 metre yükseklik ve 300metre yatayda su basacaksınız. Eğer 300m sonra depoya suyu basacaksanız bunuda belirterek dalgıç motor satan bir satıcıyla görüşürseniz size yardımcı olacaktır. Eğer 3 faz (380 volt) elektriğiniz varsa 3 fazlı motor tercih etmenizde fayda var.
@@numancam tesekurler elektirik sanayi elektirik
1 metrelik derede nasıl kullanacağız bu dalgıç pompayı acaba ?
1 metreden kastınızın ne olduğunu bilmiyorum. Eğer dere genişliği ise; 1 metre genişliğinde, 2-3metre derinliğinde bir çukur kazdırırsınız. Dalgıç pompanın girebileceği genişlikte pvc boruyu dik yerleştirirsiniz. Borunun alttan 50cm-100cm arasını taşlama spraliyle su süzülerek girmesi için ızgara şeklinde kesersiniz. Borunun alt kısmını kapatmayı unutmayın. Yoksa pompa oradan çakılları çeker. Sonra, açtığınız bu kuyuyu kalın dere çakılı ile doldurup pompayı dipe değmeyecek şekilde askıda sabitlersiniz. Bu şekilde pvc içine süzülen suyu çekebilirsiniz. Akan Su az, basma mesafesi de yakın ise; küçük motorlada (dalgıçla değil) bu işi daha az maliyetle halledebilirsiniz. Motorun ve flatörünün rahat çalışabileceği genişlikte plastik bidonun içine motoru yerleştirin. Bidonu çivilerele içine su girmesi için bolca delin ve dereye etrafını çakıllayarak gömün. Bidonun ağız kısmını çakıl girmeyecek şekilde iyi yalıtın. Bu daha düşük malıyetli olur. Dalgıç pompalar yatık da çalıştırılabilir. Onu anlatmadım.kolay gelsin...
Önemli Bir hususu belirtmeyi unutmuşum. Dalgiç motor+pompa etrafındaki su ile soğutulduğundan sürekli suyun içinde olmalı. Pompa seçerken boyunu dikkate alınız. Pvc borunun ya da bidonun içindeki su seviyesi her zaman (pompa çalışırken veya çalışmazken) pompanın mutlaka üstünde olmalı.
@@numancam vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Derenin Derinliği yaklaşık olarak 1 metre genişlik 3m. Suyu yaklaşık 80 metrede eğimi fazla olmayan bir yere çekmek istiyorum. Almayi düşündüğüm pompa rtrmax marka rtm887 kodlu ürünü. 2hp gücünde 1500 w 112 m su basma saatte 4800 lt mesele dik olarak mı bağlasam yoksa yatay olarak mı? Yatay olarak bağlantı videoları göremediğim için fikir sahibi değilim.
@@alikkc3910 Yatay kullanım nispeten temiz su ortamlarında kullanılabilir (kum, çakıl, toprak vb. olmayan havuzlardan su çekmek veya fizkiyelerde devirdaim yapmak, yüksek katlı binaların çatı depolarına su basmak gibi) Daha önce anlattığım DİKEY ortamı derede yatay olarakta sağlayabilirsiniz. Lakin, arıza ve bakım durumunda pompayı gömdüğünüz yerden çıkarmak zahmetli olur. Yatay durumda su seviye elektrotları da kullanamazsınız. Bu durumda elektronik koruma ve seviye algılama panosu kullanmak zorundasınız. Bu da maliyeti artırır. Elektronik panonun su algılaması; su varken örneğin 6 amper akım çekiyorsa, su yokken (boşta çalışma) 12 amper akım çeker. Elektronik pano bunu algılar ve çok kısa sürede motoru durdurur. Velhasıl benim size önerim; derenin kenarına çukur kazdırarak dikey çalışma yapmak. Yine de bizden daha iyi fikirleri olanlara danışmakta fayda vardır. Yapacağınız uygulamanın sonuçlarını paylaşırsanız bizde bilgileniriz.
@@numancam hocam çok teşekkür ederim vakit ayırıp verdiğiniz bilgilerden ötürü. Allah razı olsun.
Numan Bey Merhabalar toplam maliyeti ne kadar oldu sondaj metre fiyatı ne kadardı bilgi verebilimisiniz bende sondaj yaptıracağım.
@Talip Şahinbaş Merhaba Talip bey, toplam maliyetim şu şekilde: sondajdan 3-4 ay önce sondajcıyla anlaşmıştım. Delme, pvc borulama, çakıllama, bentonit ve kireç sondajcıya dahil olmak üzere metresi 150TL'ye yaptırdım.(şuan piyasası 200-220TL) DSİ Bölge Müdürlüğüne yapılan Su Arama Ruhsatı için 1.500TL(şuan 2.500 TL civarında) verdim. Devirdaim su kuyusu açmak ve sondaj kamyonlarının yanaşabilmesi için zemin düzeltimi parası olarak JCB'ye 400TL verdim. Yaklaşık 15 tanker (traktör) su için 800TL civarı para ödedim. Motor( 380 volt, 2HP, 18 kademe) pompa, kablolar, kontrol panosu, depoda ve kuyuda elektrotlar, işçilik vb. için 5.500TL ödedim (motor 90 metre derinlikte, pvc borular 94 metrede) Umarım yeterli olmuştur.
@@numancam Paylaştığız için teşekkür ederim hayırlı bereketli olur inşallah.
@@numancam iz8nsiz actirsam sorun olurmu
@@ByCanoo Tercih tamamen sizin.
@@numancam Numan bey yazdığınız fiyatlar daha 6 ay içinde ikiye katlanmış durumda. Dolar 7-8 olsa bile iyi fiyatlar varmış denilebiliyor. Toplam maliyet 3-4k dolar ama 14-15le çarpınca işler değişiyor.
Usta 70 metre sondaj yaptık su 15metreye yükseliyor..pompa3beygir19kademe pompa ilk çalışmada iyi 30dakika sonra gelen su yarıya düşüyor yani ölçüm yaptık yukardan aşağı 40metreye düşüyor suyun seviyesi...pompa dipte ...pompanın üzeri 30metre su kalıyor ben burdan biraz daha suyu fazla alabilmem için motoru 4 veya 5.5beygirmi yapayım yoksa kademeyi 25 30kademeye mi yükseltmeliyim...kuyuda su tükenmiyor sadwce derinlik aşağı doğru düşüyor lütfen anlaşılır bir bilgi verebilirmisiniz iyi çalışmalar
Güneş paneli ile kurulum yaptık pompayı açıp kapatan şartelin kaçlık olması gerekir
@haliltuna5129
Bahsettiğiniz konular teknik konular. Pompayı aldığınız firmayla görüşmeniz uygun olur.
Ustam çelik halat çürüyor ip kullanın bence
Artık bunu çelik yaptık. Bakalım ne kadar süre dayanır. Değiştireceğimizde ip yaparız. Teşekkürler.
Ustalar Cok Basarılı..Keske Her Usta Böyle Olsa.. Adamlar Kasap Gelip Fayans Yapıyor,Bi Fayans Pirzola Seklinde Biri Kanat... Güle Güle Kullanın...
@Murat Emeski Teşekkür ederim. Ustalar gerçekten teknik çalıştı. Onlara Allah helalinden bol kazançlar versin.
Selamın aleyküm hayırlı işler kolay gelsin. İşinize karisacagim kusura bakmayın ama sıvı seviye belirleme elektrot lari çok yakın seviyede olması normal değil. Yarın bir gün güz aylarına gelindiğinde yani Ağustos ve Eylül aylarinda su seviyesi düşer ve ister istemez kuyu mırık tutar ve sadede gelecek olur isek ara mesafesi 30-40 cm kadar olmalı su seviyesinin altına indiğinde elektrot a mırık tıkandı ise elektrot lar görev yapmaz ve motorunuz susuz çalışmasından dolayı yanar.. Yardımcı olabildi isem ne mutlu bize cunki tek bir kuruş bile milli servettir.
Aleyküm selam @Faruk Sabah, Milli servet hassasiyetiniz harika. Düşüncelerini paylaşmak da güzel. Lakin, ne söylemek istediğinizi ben anlayamadım. Daha kapsamlı anlatır mısınız? (Elektrot 3 tane. Üst, orta ve alt elektrot. Üst elektrot ile orta elektrot arası mesafe 3-4metre. Orta ile alt arası da 20-30cm.)
Selamlar...
@@numancam orta elektrot su bittiğinde stop ediyor peki en alttaki elektrot ne işe yarıyor
@@rahmanarikan5360 seviye rölesinin hassas çalışmasını sağlar.
Ustalar elektrikçi mi yoksa sondaj ci mı
Sondaj işlemi bittikten sonra pompa ve kablo işlerini elektrikçiler yapıyor.
Malıyet ne tutuyo ustam bastan sona
Yorumların birinde maliyeti ayrıntılı biçimde açıkladım. Oradan okuyabilirsiniz.
kaç metre bu kuyu hocam
Pvc borular (175mm çaplı) 94 metre, motor 90 metrede.
Depo dolunca motor duruyosa nasıl bosaltcaz suyu
Depodaki suyu boşaltmayı diyorsanız, deponun altından vana koyarsınız oradan boşaltırsınız. Depo dolunca kuyudaki suyu başka biryere boşaltmak isterseniz, depodaki sensörü biraz yukarı kaldırırsanız depo tam dolmamış olarak algılanır motorunuz çalışmaya devam eder.
Abi kolay gelsin bize de yardımcı olur musun bize sondaj yaptırdık Dibinde Taş var dediler 13 metrede su çıktı fakat bir suyu çıkaramıyoruz hala horus alıyor içine su var içinde
@Şerafettin Erkuş Bildiğimiz konularda seve seve yardımcı olurum. Lakin konuyu tam anlayamadım. Kuyunuz nasıl bir kuyu? Sondajla açılan dar kuyu mu, yoksa geniş keson kuyu mu? Kaç metre derinliğinde? Derin sondaj ise yerleştirilen pvc veya demir boruların etrafı çakıl dolduruldu mu? "Dibinde taş var" ne demek? Dibinde ya taş olur, ya toprak. Sonuçta yeri deliyorsunuz.
Başından sonuna olayı detaylı anlatırsanız konuyu anlayıp yardımcı olmaya çalışırım. Hatta numancam@gmail.com adresine eposta atabilirsiniz.
🌞🌞iyi
Kullandığınız bant ne bandı acaba açma yapmazmi
@İbrahim Atilla Bant özellikleri yorumlarda açıklanmıştır.
Hocam kuyu kaç metre
@martins ayar
Sondaj 94 metre
Dayı faz koruma ile motor koruma farklı şeyler karıştırma
@ebubekirguven4989
Doğru diyorsun. İkisi teknik olarak farklı şeyler. Lakin faz koruma ile aslında fazı korumuyoruz, yine motoru koruyoruz. Fazlardaki anormallikleri takip ederek motorun zarar görmesini önlüyoruz. Ustanın dili sürçmüş olur o kadar 🤣
👍👍👍
Aslında kendiniz de bu işten anlıyorsunuz. Konusmalarinizdan belli.
Araştırıp öğrenmeye çalışıyorum😀. Asıl emeği geçenler, emektar ustalar.
@@numancam ya da öncesinde iyice araştırmışsınız. Bana da lâzım olacak. Ben de araştırıyorum. Ancak herkes "kuyuya kılıf attırma. Burada gerek yok diyorlar. Zemin sağlam. Ayrıca kuyuyu 12 lik kazdır" diyorlar. Kafam karıştı. Siz ne dersiniz?
@@yusufcirit8274 Yusuf bey birlikte matematik, fizik, kimya ve elektrik bilgilerimizle konuyu irdeleyelim: . kılıftan kastınız sanırım pvc boru. Pcv boru süzülen suyu haznesinde bekletiyor ve biz bu depolanmış hazır suyu yukarı çekiyoruz. Pvc kullanmazsak, zemin ne kadar sert olursa olsun su fizik kanunları gereği irili ufaklı toprak-taş parçacıklarını kuyuya akıtacaktır. Bunlar uzun vadede hem kuyuyu dolduracak hem de su çekerken motor pervanelerini aşındıracak hatta motoru sıkıştırarak yüksek elektrik aklımından dolayı yanmasına sebep olacaktır.
Kuyu çap genişliğine gelince; kuyu dediğimiz çapı ve yüksekliği belli olan bir "su deposu" olarak düşünülebilir. Örneğin, saniyede 5lt su çekerken kuyuya etraftan saniyede 10lt su geliyorsa suyunuz bol demektir. Bu durumda geniş kuyuya ("su deposuna") gerek kalmaz. Çünkü sürekli su çekebilirsiniz. Lakin sondajdan önce bunu bilemezsiniz. Tersi bir durumda; örneğin saniyede 5lt su çekerken etraftan kuyuya saniyede 1lt su geliyorsa ve kuyu çapı küçükse kısa sürede suyu boşaltıp motorunuz duracaktır. Yanı "depo" küçüktür.
Sonuç olarak; kuyu çapı ve derinliği, motoru çalıştırmadığınızda kuyuda depolanabilecek su miktarını belirler. Sondajı yaptırmadan önce yeraltından ne kadar su geleceğini bilemediğimizden mümkün olduğu kadar çapı geniş sondaj yaptırmakta fayda vardır diye düşünüyorum. Tabi bunlar maliyeti etkileyen faktörler. Tercih sizin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Selamlar...
@@numancam fikir ve tecrübeleriniz için çok teşekkür ederim. Kılıf dediğimiz delikli PVC boru. Kenarına hışır dökülüyor.