Kıymetli hocam, ben de bir sağlıkçı olarak videolarınızı gözümü kırpmadan izledim. Son kullanıcıya hitap etmesi açısından youtube üzerinde bence bu 2 parçalık videonuz için özel bir plaket verilmesi gerekiyor. Çünkü bizler mühendis değiliz ve teknik bilgilere sahip değiliz. Böyle güzel insanları bizlerle buluşturarak ve bu topraklarda var olduğunu bilmek ayrı bir mutluluk veriyor😊
Merhaba, bir sağlıkçının desteğini almak benim için çok değerli, manevi motivasyon sağlıyor. Yorumuna çok memnun oldum. İyi ki varsın, irtbatta kalalım
Muammer Bey, benim kafamdaki soru işaretlerinin hepsini sordunuz çok kıymetli İbrahim Beye.Çok teşekkür ederim.Bu videodaki soruların tamamı nokta atışı sorular oldu.Sağlıkla kalın.Kazasız sürüşler dilerim.
Turbo'ya gerek yok bence de. Her şeyi gayet güzel ve anlaşılabilir dil ile ifade etmiş. İnsanımız da ki bu turbo sevdasın ıanlamıyorum. 10 yıl 145 bin km 1.33 Corolla kullandım 2014 model ve hiç bir sorun yaşamadım. Çekişte de aman aman bir sıkıntı çekmedim. İlk sahibiydim. 1.5 ay önce takasa verip 2024 model 1.5 Vision Plus aldım ve 2300 küsür km deyim ve CVT şanzımanın dilini çözersen sorun yaşamazsın. İlk kalkışta birden dip gaz yaparsan "ben bu tip hızlanışı sevmem arkadaş" der sana 1.5 motor ve şanzıman. Ama sen ufak ufak gaz vererek tatlı tatlı hızlanırsan ve atıyorum 3000 devir de kick down yaparsan "işte ben böyle hızlanırım arkadaş" der sana motor ve şanzıman. EL freni bende otomatik devreye giriyor. Manual çekmiyorum. Herhalde zararı olsa Toyota bunu otomatik devreye aldırmazdı diye düşünüyorum. Çok güzel bir video olmuş. Teşekkür ederiz.Her ne kadar Hybrid olmayıp benzinli Vİsion da olsam da adaptif hız gibi bir kaç donanımı sizin videolar ile çözdüm.
selamlar, Toyota neden hybrid araçlarında turbo kullanmıyor sorusuna İbrahim bey cevap verirken VVTI teknolojisinin zaten güç artışı sağladığını ve turboya gerek olmadığını söyledi (ayrıca ağırlığı artırma kaygısından da bahsetti). ben bu görüşe tam katılmıyorum çünkü VVTI/VTEC gibi teknolojiler özellikle üst devir bantlarında (bu teknolojiye sahip olmayan motorlara göre) daha iyi bir AFR oranı sağlayıp güç artışı sağlıyorlar ancak bu turbonun alternatifi bir teknoloji değil. üstelik Toyota Atkinson çevriminde termal verimliliği artırma pahasına (valf zamanlarını değiştirerek) güçten taviz de veriyor. turbonun asli amacı atmosfer basıncında çalışan yanma odasına, atmosfer basıncından daha fazla hava basarak aynı hacimde daha fazla hava (dolayısı ile daha fazla yanma gücü) elde etmektir (ayrıca emisyonlara da olumlu katkısı vardır ancak bu bağlamın dışında bu konu). bence Toyota'nın hybrid araçlarda turbo kullanmamasının sebebini Toyota felsefesinde aramak lazım : o da yalınlık ve sürdürülebilirlik. atmosferik bir motor, turbo beslemeli bir motora göre çok daha yalın ve sorunsuzdur. ayrıca Toyota hybrid sisteminin doğası gereği içten yanmalı motorun çok kısa süreler için dahi çalışıp/kapandığı oluyor. eğer turbo kullanılsaydı bu kadar sık açılıp kapanmalarda turbo lag'i hybrid olmayan turbolu araçlara göre daha büyük sorun haline gelecekti. son olarak tam olarak böyle olmasa da hybrid arabalarda MG2 motoru turbonun çıktısına benzer bir etkiyi oluşturuyor kısmen. peki Toyota hybrid arabaları turbolu yapamaz mıydı? elbette yapardı. ancak o zaman da bu araçlar mevcut durumlarına göre hem daha fazla sorun çıkarmaya meyilli olurdu ve hem de maliyetleri şimdikine göre önemli miktarda artardı. bunlar benim şahsi kanaatlerim, mutlak doğru olduğu konusunda iddiam yok. sadece Muammer bey'in güzel yayınları sayesinde bu tip konuları konuşabiliyoruz. ben de bu vesile ile fikrimi belirtmek istedim. yanılıyorsam İbrahim bey ya da başka biri düzeltirse sevinirim.
merhaba dediklerin doğru bende bir ekleme yapmak istedim mg2 motoruna akü yardımı ile modeline göre (toplam sistem gücüne göre) değişir ama bizim ülkede satılanlar 25kw (33hp) ya kadar turbo gibi sisteme destek veriyor. %60-65 dolu batarya ortalama 40 sn civarı destekler bence bu yüzden kullanmıyorlar tabi dediğin gibi masraf ve bi dolu düzenekte bunun diğer bir sebebi birde bu araçlar performans değil verimlilik esaslı bu destek sollama gibi an durumlar içindir Toyota hybrid sistemi aslında m2 motoru ile aracı hareket ettirir benzinli motoru son devrine kadar çalıştırsanız dahi hareket ettiremezsiniz, sistem seri paralel çalışma mantığına sahip 1. senaryo mg2 motoruna aküden enerji alarak depolanan enerji miktarına göre ev sürüş sağlar 2. senaryo mg1 ile benzinli motoru en mükemmel termal verimlilik bandında tutup mg1 ile aküyü şarj eder ve benzinli motor mg1 üzerinden torku tekere iletir 3. senaryo 2. ye benzer ama buradaki fark aküye enerji göndermez o elektrik enerjisini direk mg2 ye verir aküyü kullanmaz. 4. senaryo istenilen gücü maximum şekilde vermek içindir mg1 benzinli motordan maximum beygir gücünü alır bunu elektrik olarak mg2 ye iletir üstüne ilave olarak aküden de enerji vererek sistemin toplam gücünü çıkartır eğer akü %20 nin altına inerse yada aşırı ısınırsa sistem sadece benzinli motorun maximum kw çıkışına kalır bu yüzden şehir dışında aynı ağırlıkta ve hacimde manuel şanzımanlı bir araca göre toyota hybrid sistemi vitesli sisteme göre fazla yakıt yakar enerjinin dönüşüm kayıpları bunun baş sebebidir.
0w16 motor yağı ile 0w20 motor yağının soğuk akışkanlıkları arasında ciddi fark var. Motor en çok ilk çalıştırmada aşınır. Eğer araç çok seri kullanılmıyorsa, sürekli yüksek devir çevirmiyorsa, 0w16 viskoziteli yağ çok daha koruyucudur. Bu motorlar çok sık çalışıp duruyor. Ayrıca yağ pompası, yağ basıncı ve yağ kanallarının 0w16’ya göre ayarlandığını unutmayalım.
aracın orijinal dokümanında ''• Yağ viskozite değeri 0W-16’deki 16 sayısı, yağın yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha yüksek bir değer) yağ kullanımı daha uygun olabilir.'' diyor... yani yüksek hızla aşırı yüklü bir kullanım tarzımız varsa 0w16 yerine 0w20 kullanımını öneriyor...pompa/basınç ayarı vs den bahsetmiyor...kullanıbilir yağlar arasında 5w30 da var... ama 10w40 yok...
Aslında bu uyarı benim gibi sürücüler için, çünkü ben yüksek hızlara çıkmıyorum ve aşırı yük altında araç kullanmıyorum. 0W-16 motor yağı benim aracıma daha uygun görünüyor. Ancak şimdilik servisin işine karışmadan, garanti süresi içinde kullanılan yağı ve markasını kabul ederek yola devam etmek istiyorum. Sonrasında gelişmelere göre davranabilirim. Yorum ve uyarı için teşekkür ederim.
İbrahim Bey , bahsettiğiniz Kör nokta uyarı sistemi ve büyük kentlerin güvenlik bazında vazgeçilmez donanımı ( kolay çıkış asistanı = SEA ) sadece CRL 1.8 X Pack lerde var . X Pack etiketi ile İngiltere’den ithal edilen aynı motor ve güçteki CRL 1.8 HB de bu özelliğin neden olmadığına dair cevap verebilecek yetkili bir kişi / kurum / merci / bayi / distribütör bulamadım ! Umarım , cevaplayan çıkar . Araçta başka sorun yok .
çok faydalı bir sohbet olmuş teşekkürler, benim düşüncem atmosferik motorun güç seviyesi yüksek olsa da tork seviyesi emsal turboşarjlı motorlara göre düşük kaldığından seyir sırasında bir titreşimle zorlanma hissi veriyor. eleştirenlerin dayanak noktası bu bence. biraz da abartarak "bağırıyor, gitmiyor" falan diyorlar. benim için bir sıkntı teşkil etmiyor çünkü büyük oranda şehir içi kullanıyoruz, yüksek performans ihtiyacı pek olmuyor. araçtan ne beklediğiniz ve bütçeniz önemli.
Kesinlikle size katılıyorum. Benim sürüş şeklime göre bu araç tüm beklentilerimi karşılıyor. Eskiden beri sakin ve yumuşak sürüş stiline sahibim ve bu araç tam bana göre. Güvenlik ve sağlamlık hissi iyi geliyor...
Atkinson çevrimli motora turbo koymaya gerek yok demek çok doğru değil. Zaten şu anki turbo motorlar miller çevrimli. Yani atkinson+turbo demek. Toyotanın turbo kullanmama sebebi maliyet, arızasızlık etmenleri. 2027’de üretilecek yeni motorda hibrit araçlarda da elektrikli turbo olması ihtimal içinde.
İkinizide severek keyifle takip ediyorum sık sık videolarınızı bekliyorum sayenizde bana hitap eden bi araba buldum almakta nasip olur inşallah saygılar
Muammer bey güzel ve yararlı bir video çok teşekkürler. Ben de Corolla Cross sahibiyim. Motor yağı konusu dikkatimi çekti ve aracımın orijinal el kitabından ilgili bölümü inceledim. Aşağıda sunuyorum: Soğuk havada çalıştırmak ve yakıt ekonomisi sağlamak için Toyota araçlara üretim sırasında SAE 0W-16 yağ ile doldurulur. SAE 0W-16 yağ bulunamıyorsa, SAE 0W-20 yağ kullanılabilir. Ancak bir sonraki yağ değişiminde SAE 0W-16 kullanılmalıdır. Yağ viskozitesi (burada örnek olarak 0W-16 verilmiştir): • 0W-16 terimindeki 0W bölümü, yağın soğukta çalışma özelliğini gösterir. W harfinden önceki rakam ne kadar küçük olursa, soğuk hava şartlarında motoru çalıştırmanız o kadar kolay olacaktır. • Yağ viskozite değeri 0W-16’deki 16 sayısı, yağın yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha yüksek bir değer) yağ kullanımı daha uygun olabilir.
Merhaba, katkı için teşekkür ederim. Bu bölümü bir kaç defa ben de okudum. Aslında benim kullanım koşullarıma 0W-16 yağ daha uygun gibi görünüyor. Ben yüksek hızlara çıkmıyorum ve aşırı yük altında kullanmıyorum. Ancak servislerin işine de karışmak istemiyorum. Şimdilik yetkili servisler ile devam ve ne kullanırlarsa kabul ederek yola devam edeceğim. Saygılar sevgiler...
Hangi yağın maliyeti ve kar marjı düşük olursa onu kullanıyorlar. Kimse hava koşulları veya ülke koşulları demesin lütfen. Aracın motorunun tasarımı kitapçıkta belirtilen yağ kalınlığına göre ayarlı. Kalın yağ her zaman muhafazakar ve garantici yaklaşım değildir. Yağ istenenden daha az akıcı ve kalın olduğunda, bunun olumsuz yönde etkisi var.
Sizin videolarınızdan dolayı çok şey öğrendim Muammer Bey. Ağustos ayında yeni Toyota Corolla Hybrid sahibi oldum, RUclips'da araştırdım sizin kanaliniz çıktı. Ondan sonra hep izliyorum, çok faydalı bilgiler paylaşılıyor. Son videoda elektronik el freni doğru kullanımını da öğrendim. Zaten biliyordum ama bu araba elektronik el freni olduğu için (manuel değil) kafam karıştı. Ben arabayı alırken zaten sormuştum, acaba park konumuna geçmeden önce, el frenini mi çekmek gerekiyor, adam bana demişti ki, hiç bir şey yapmadan aracı stop ederken park konumuna getirin sıkıntı yoktur. Bugüne kadar (araç şu anda 6000 km'de) dediği gibi kullandım, yalnışmış meğer! Gözlerimi açtığınız için minnettarım.
@muammerycl abi kesinlikle park ederken önce "N" sonra "el freni çek" işlemini, yani normal bir otomatik viteste uyulması gereken adımları e-cvt'de tavsiye etmiyorum.aracımı (hybrid corolla) ilk aldığımda e-cvt park kilidinden bihaberdim ve "n-park freni-p" adımlarını takip ediyordum.birgün fren sistemim kitlendi ve aracı hareket ettiremedim.aracı "n" konumuna alıp boşta salmayı dahi denedim ama park frenini boşaltamadım ve uzun uğraş sonucu sistem yeniden devreye girdi. Şuan bayır aşağı yada yukarı yönlü nasıl park edecek olursam direkt "p" konumuna alıp stop etmeden frenden ayağımı çekip yükü park kilidine verip öyle stop ediyorum. Aydınlatıcı videolarınız için teşekkür ederim.
Yol şartları; çukurlu, tozlu, inmeli çıkmalı ise, sıcaklık farkları yüksek, kullanıcı profili Allah ne verdiyse bas tipinde olursa zor koşullar gerçekleşmiş olur mu? Ülkemizde 100.000 kilometrenin üzerinde yol yapmış kaç araç yağ yakmıyor (her araç yağ yakar, aşırı miktarda yağ yakmadan bahsediyorum). Hibrit araçlarda sürüş sırasında daha az içten yanmalı motorun kullanılıyor olması yağ bakımının 15000 kilometreye uzatılmasını gerektirmiyor ve tam tersine daha da üzerine düşüp değişim sıklığına önem vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü içten yanmalı motorun içerisine kaçan yakıt, özellikle hibrit araçlarda motorun yeterli sıcaklığa erişememesinden ötürü uçamıyor ve yağı olumsuz olarak etkiliyor. 0w16 gibi viskozitesi düşük bir yağ kullandığından belli ki, motorun piston segmanları oldukça esnek ve piston hareketleri bir o kadar kolay. Motor iç direncinin düşük tutulmasının temel amacı da emisyon gereksinimlerini tutturmaktır. Bu direncin az olması hibrit araçlarda yağa daha fazla yakıt karıştırması anlamına gelebilir. Üstüne bir de, sürekli soğuk kalan içten yanmalı motorun çalışırken zengin karışımı (yakıtın fazla havanın az olmasını) gerektirmesi bu etkiye daha da artırır. Benim önerim şu: Bu araçlar mükemmel basitlikte ve sorunsuzlukta bir dişli çıkışına sahip. Ayrıca Atkinson çevrimi sebebiyle içten yanmalı motoru daha uzun ömürlü ve ekonomik. Yani her şey harika. Böyle güzel bir aracın uzun süreler vatana millete hizmet etmesi için yağ ve yağ filtresi masrafından kaçınılmamalı. Her 7500 kilometrede bir yağ ve yağ filtresi değişimi yapılmalı ve eğer garantide ise bir 7500 kilometre bakımını kendiniz orijinal ürünlerle yapabilir, diğer 7500 kilometrede garanti sebebiyle servise götürebilirsiniz. Böylece yağ değişimi çok ekonomik olacaktır. Araç uzun yıllar size ve ikinci el olarak satılan diğer kişilere sorunsuz bir şekilde hizmet edecektir. Sonuçta sizin de olsa bu ürünler vatan sermayesidir.
Yorum ve katkı için teşekkür ederim. Servisler aradaki yağ ve yağ filtresi değişimine hayır demez, garanti süresi içindeki isteğe bağlı bakımlar garantiyi de bozmaz. Ancak dışarıda yapılan böyle bir müdahale, ileride doğabilecek sorunlarda bahane kaynağı olabilir. Yine de yerinde bir uyarı olarak görüyorum. iyi günler dilerim.
Mrblar hocam yine harikasınız emeğineze sağlık.hocam bı ufak sorum olacak ibrahim beye sorarmisin aracım 2020 model normal akü zamani gelmişmi acaba.ortalama 4-5 yıl diyorlar o yüzden suyledim şimdiden teşekkürler
@@enginaras3800 Bence bekleyin. Araç düzenli kullanılıyorsa daha gider. Nasıl olsa değiştireceksiniz, ne kadar geç o kadar iyi. Tek sıkıntı, birden bire biterse en yakın akücüden aküyü alıp akücü ile birlikte arabaya gelip değiştirmeniz gerekir. Bunun başınıza gelmesini istemiyorsanız kendiniz araçla gidip değiştirebilirsiniz. 2023 mmodl hibrit aracımda Mutlu akü var (45 Ah, 12V)...
Bize büyüklerimiz derdiki ilk marş da hareket ettirmeyin aracı biraz yağlansın içindeki parçalar bu hibrit olayında ilk marş çalışmıyor zaten ilk harekette de çalışmıyor belirli hızdan sonra çalışıyor peki yağsızmı gidiyoruz acaba motor çalışıncamı başlıyor yağlama eyer öylese sıkıntı olmazmı yüksek devirde yağmala başlaması 😊
@@muratcaglayan5325 Büyüklerimizin kullandıkları arabalarla bunlar biraz farklı. Aslında hala klasik içten yanmalı araçlarda dediğiniz şekilde biraz bekleme tavsiye ediliyor. Bizim hibrit aracın bataryası dolu ise ne yapacaksınız, bitmesini beklerken işe okula geç kalırsınız 😊 Yavaşça yürü, yolda benzinli motor çalışır, o sırada hem yağlanır hem de ısınır. Mantık bu, yalnız dikkat edilecek nokta, benzinli motor çalıştığında yavaş kullan, çok devirli olmasın 👍🏼
@muammerycl bence bu bir eksi elektirikli motor yağlama başlata bilirdi ama galiba batarya da yeterli gelmiyor diye devir daim yaptırmamışlar yada motor parçalarına çok güveniyorlar 😊
@ Evet çok güveniyorlar. Uzun zamandır üretimde ve kullanılıyor. Arıza istatistikleri çok düşük 👍🏼 Çalışmayan, hareketli parçaları hareketsiz iken nereyi yağlamaları gerektiğini bilememişlerdir 😊
öncelikle şahene videolar için teşekkür ederim. bende bir 4. nesil (2021model) corolla hibrit kullanıcısıyım, aracımın burnu yokuş aşağı durumdayken geri vitese taktığımda eğer gaz vermezsem araç öne doğru kayıyor, bu durumu yaşıyor musunuz ? yada çözüm nedir?
Merhaba, yorum için teşekkür ederim. Aracın frende tutma özelliği var, yokuşta kalkış destek iki saniye aracı tutar. Aşağı ya da yukarı yönde fark etmez. Tutmuyorsa servise danışmakta fayda var 👍🏼
@@muammerycl burun yukarıda olduğu sürece hiç sıkıntı olmadan tutuyor ama burun aşağı doğru olunca frenden ayak çekince usul usul aşağı yönde salıyor bir türlü anlamadık durumu bakım zamanım yaklaşıyor, mutlaka söyleyeceğim bu durumu. Herkeste oluyor mu diye merak etmiştim
Muhammed Bey merhaba toyotanın sitesinde onine rezervasyonda 1.8 Hybrid Vision Plus e-CVT 1584.000 TL olarak bir kampanya başlattı donanımını değerlendiren bir video yapar mısınız?
Merhaba. Showroom'a gidip araç başında çekim yapmak lazım, bilemiyorum. Belki iki ay sonra 2025 modeller için şansımı deneyebilirim. Her bayii çekimi izin vermeyebiliyor...
@muammerycl abi birde e-cvt'ye neden 1.5 ve 1.6 lar gibi 10 ve 6 oranlı bir değişkenlilik koymuyorlar?hatta neden manuel kontrol m+ ve m- gibi cvt şanzımanlardaki gibi bir sistem koyulmamış bunu merak ediyorum. İlk defa bu hafta uzun yol yaptım aracımla ve 1.5 ve 1.6 ların hızlanma ve son hız limitleri olan videoların yanına bile yaklaşamadım.180 km/h'a çıkmak çok,çok zor ama videolardan gördüğüm kadarıyla 1.5 motorlar bile acayip seri ve 1.8 hybridlere oranla çok rahat hızlanıyor.bu konular hakkında seninde fikrini alabilir miyim? Teşekkürler...
Şanzıman sistemi farklı. Planet dişli sisteminde vites geçişi yok, tek ileri vites var. Değişkenlik teknik olarak mümkün değil sanırım. Hızlı kullanmaktan hoşlanıyorsan hibrit araç sana göre olmayabilir. Bu araç kademeli hızlanma ile verimli oluyor. Son hız 180, ben en çok 160’a çıktım ve beni üzmedi. Basınca gidiyor. Kullandığın araç kaç model bilmiyorum ama bakımlı ve filtreleri temiz bir aracın son hıza çıkmaması için bir sebep yok. Belki senin sürüş şekline turbo araç daha uygun olabilir 👍🏼
@muammerycl abi aracımdan çok memnunum.2 yılda bir uzun yola ya çıkarım ya çıkmam.uzun yoldan kastımda İstanbul-Kocaeli arası.aslında hızıda sevmem abi ama 140 lara gelince 5000 devir oluyor ya, bağırtı ve sürekli yüksek devir biraz rahatsız etti.merakımı gidermek istedim.teşekkürler.
Merhaba, Yayınınızı ilk defa izledim ve çok beğendim, elinize sağlık. Benim 2017 CHR hybrit aracım var. Geçen gün otoparkta aceleden motoru kapatmadan gitmişim ve yaklaşık 5 saat sonra geldiğimde araç halen çalışır vaziyette duruyordu. Anahtar benim cebimde, araçtan en az 600 metre uzaktayken, aracın bir şekilde kendisini kapatması gerekmez mi? Servis kapatmaz, dikkat edin arabanızı alıp götürebilirler, dedi!
Merhaba, teşekkür ederim. Bir kere çalıştırdığınızda anahtara nerede olursa olsun, araç çalışmaya devam eder. Ancak sürekli anahtar bulunamadı uyarısı verir. Kapatılırsa da anahtar uzakta olacağı için araç çalıştırılamaz, direksiyon kilitleneceği için öylece kalır.
Normal aküsü start stoplu mu dün akücü start stoplu akü taktı sürekli çalışıp stop ettiği için normal aküler 1.5 yıla yanar dedi. Toyota servisinde çalışan usta ise start stoplu akülü değil normal akü takılabilir demişti
Normal akü yeterli çünkü başlangıç çalışması hibrit akü ile oluyor. Kaput altındaki akü sadece araç çalışmadığında gerekli olan enerjiyi sağlıyor. İç ışıklar, dörtlüler ve radyo gibi.
Bu yararlı video için teşekkür ederim. Bütçem dahilinde 2. el olarak almayı düşündüğüm corolla hybrid var. Ancak videolarda motor sesinin daha da azaldığı ve performansının arttığı modelleri hangi yıllara aittir? Bilgisi olan arkadaşlara sormak istiyorum. Corolla hybrid 5. Jenerasyona hangi yıl geçmiştir? Sanırım 2023 modellerinin hepsi ama emin olamadığım için bilen birilerine sormak isterim. Teşekkürler :)
Keşke önceden haberim olsaydı bu sohbetten. Toyotanın pil hücreleri arasında dengeleme üstüne yazılımı var mı diye sormak istiyorum ibrahim beye. Neyse artık. Maille sorarım. Video için teşekkürler
Buluşmayı çok zor gerçekleştirdik, bir önceki videomda bu çekimin bilgisini paylaşmıştım. Sadece zamanı tutturamadım. İbrahim bey çok yoğun, ya eğitimde ya arızalı araç başında. Ancak kendisi de keyif aldı ve benim daha sonra sürüş sırasında sohbet teklifimi kabul etti. O zaman soracağım diğer sorular arasına alırım. Yoğunluğu dışında iletişime çok açık birisi, kesin maile dönüş yapar 👍🏼
nikel metal yada lityum olsun hepsinde dengeleme sistemi mevcut yeni nesli bilmiyorum ama eski nesil araştırmalarım sonucunda Coulomb türünden ölçüm yapyor ve farkları dengeliyor voltaj üzerinden bir yüzde dilimi vermiyor
@@muratgurbuz9408 ben de böyle düşünüyorum. Çünkü diğer türlü pil ömrü daha kısa olurdu. Ama yine de pil hatası olduğunda kutunun ortasındaki hücreler erken ölüyor.
@@AhuraMazdaTurkey eğer bilginiz var ise bir soru sormak istiyorum cevabını ve çözümünü bulamadım araştırıyorum hala prius gen 2 aracımın hybrid aküsünü çıkartıp bakım yaptım bara temizliği hücre içi kristalleşme temizliği ve balanslama, geri taktığımda ise akü ecu sunun sanırım kalibrasyonu veya Coulomb bilgisi de sıfırlandığı için artık %58 in altında aküden güç vermek istemiyor araç hybrid asistant uygulamasından izliyorum %58 ve üstünde 6kw ve üstü tabi yine akünün sıcaklığı ve diğer parametreleri doğrultusunda güce izin var %58in altına indiği anda çıkış 6kw ya yaklaştığında benzinli motor direk devrede %50 altına inerse daha da vahim pedala dokunur dokunmaz aktif temizleme işleminin karşılığı varmı evet dr priustan ölçtüğümde %83 sağlıktan %95 sağlık seviyesine çıktı ama araç bunun farkında değil varsa fikriniz paylaşırsanız sevinirim
Muammer bey merhaba . Yaklasik uc gun once ekranin ortasina sistem durdu kullanim kilavuzuna bakin diye bir uyari cikti . Uyari levha okuma sistemiyle ilgili . Servise gittim ama sorun cozulmuyor . Arac sifir alindi temmuz ayinda . Rsayi kapattim yine durmadan uyari geliyor ve ciddi anlamda yolculuk konforumu bozmaya basladi . Servis aynen yanlis bi levha okumus kafasi karismis diyor . 3 gun oldu hala duzelmedi
Merhaba geçmiş olsun. RSA kameraya bağlı çalışıyor. Kamera etkilendi ise başka alarmların da olması lazım. Tek başına RSA bozulması belki yazılımsal olabilir ancak hata kodundan sorunun tam olarak ne olduğunu bilebilirler. Diagnostik cihazları var, resetleme yapabilirler, güncelleme yapabilirler. Benim tavsiyem servis müdahalesinden önce gösterge ekranından ayarlara girip en altta “fabrika ayarları” bölümüne girip bütün ayarlarınızı en başa döndürmek. Bir de ön cam üst ortada kamera var, dışarıdan baktığınızda bir anormallik var mı? Kirlenme gibi. Düzelme olmaz ise tekrar servise başvurun (varsa başka bir servis daha iyi olabilir). Aracınız hayırlı olsun 🙏 Bugün RSA ile ilgili bir detay videosu çekmiştim. Akşama yayınlarım, bir göz atarsanız sevinirim 👍🏼
@muammerycl muammer bey cevap verdiginiz icin tesekkur ederim . Videonuzu da beklerim . Kilavuzu detayli bi sekilde inceledim dediginiz seyleri de uyguladim ama sonuc alamadim . Yetkili servise gidiyorum bu arada onlar da bilemedi . Ki. Bilmemeleri ciddi bi sorun bence . İnanin sizin kadar hakim degiller toyotaya
@@ibrahimhekimoğlu9292 Kullanım kılavuzunda bazı uyarılar var. Kameranın olumsuz etkilenip uyarı mesajı çıkmasına yol açabilecek durumlar için örnekler: ***Araç aşırı yüklü olması veya lastiklerinin inmesi nedeniyle yana yattığında *** Çok yüksek hızda sürüş yaparken *** Başka bir aracı çekerken *** Araç kamyon, gemi veya tren gibi bir taşıt ile taşınırken *** Araç lifte kaldırıldığında ve lastiklerin serbest dönmesine izin verildiğinde *** Aracı şasi dinamometresi veya hız test cihazı gibi bir test sistemi ile kontrol ederken veya araç üzeri balans cihazı kullanırken *** Araç sportif bir şekilde veya arazide sürüldüğünde *** Otomatik araç yıkaması yapıldığında gibi...
Muammer bey bende 2024 model toyota coralla sedan var. Lda ve rsa ayarları arac her acildiginda tekrar eski haline dönüyor. Kullanici eklemem ragmen bu sekilde. Bu konuda beni aydinlatirmisiniz rica etsem
Merhaba, LDA ve RSA ayarları temelli kapatılamıyor. Her çalıştırmada kapatabilirsiniz ancak bir sonraki çalıştırmada tekrar aktif olur. LDA'yı her seferinde kapatmak yerine sinyal vererek şerit değiştirin, ben öyle yapıyorum, gayet memnunum. RSA için hız sınırı uyarısının düzeyini 10 km/h ayarına getirin, geç uyarı verisn. Bu konuda videolarım var, bakabilirsiniz....
@muammerycl çok tesekkür ederim hızlı ve açıklayıcı yanıtınız için. Icimi rahatlattınız. Alışırım umarım ben de zamanla. Allahtan herkese hayırlı kazasız belasız yolculuklar dilerim👋🙂
Muharrem bey 2023 model 2L 196 beygir hybrid Corollam var araba duruş halinde motoru çalıştırip batarisini şarj ederken devir yükseliyor ve araba sesli oluyor bu normalmi ?
Evet normal. Bataryanın şarj olması için benzinli motorun belirli bir süre ve belirli bir devirde çalışması lazım 👍🏼 2 litrelik hibrit Corolla olduğunu bilmiyordum.
@ arabayı kapatınca direksiyon yumuşak kalıyor ve saga sola hafif devam dönüyor çok az. eski araclarimda tak diye kilitlenip sağa sola cevirdigimde sert durup tak,tak sesi geliyordu. Şimdi diğer videolarınizi izliyorum neden hybrid araba alınmaz orada kaldım şehir içi sessiz demişsiniz çok haklısınız ama otobanda sabit yüksek hızlarda 110,120 km sonrası yüksek sesle konuşuyoruz bir birimizi anlamak için müzik seside orta seviyede iyi duyulmuyor sesi 40 seviyesine getiriyorum. (Cvt sesi rahatsız etmiyor sabit hizda sesi gelmediği için) Iyi hafta sonları seneye yazin izmire Corolla ile gelmeyi düşünüyorum 3bin km sanırsam umarım uzun yolda yormaz ilk uzun yola çıkışım olucak. Iyi hafta sonları dilerim.
Aracı yan çevirecek mesafe yoktu. Araç sahibinden izin almadığımız ve araç girişi hatalı park ile kapatıldığı için anlık çözüm bulmak zorunda kaldık. Örtü çirkin görünmüş kabul ediyorum ancak zaten çekim yapmak zaman alıyor ve herkesin işi gücü olduğu için anlık çözüm bulmak zorunda idik. Yanımda bayrak getirmiştim ancak onunla kapatsak daha çok eleştiri alırdık. Bayrağı başımızın üzerine astık ancak o da kadraja girmemiş. Dediğim gibi çekime son anda karar verip yaptık...
Kıymetli hocam, ben de bir sağlıkçı olarak videolarınızı gözümü kırpmadan izledim. Son kullanıcıya hitap etmesi açısından youtube üzerinde bence bu 2 parçalık videonuz için özel bir plaket verilmesi gerekiyor. Çünkü bizler mühendis değiliz ve teknik bilgilere sahip değiliz. Böyle güzel insanları bizlerle buluşturarak ve bu topraklarda var olduğunu bilmek ayrı bir mutluluk veriyor😊
Merhaba, bir sağlıkçının desteğini almak benim için çok değerli, manevi motivasyon sağlıyor. Yorumuna çok memnun oldum. İyi ki varsın, irtbatta kalalım
@@muammeryclistanbula yolunuz düşerse mutlaka haberim olsun hocam 😊
@ Tamam 👍🏼
Muammer Bey, benim kafamdaki soru işaretlerinin hepsini sordunuz çok kıymetli İbrahim Beye.Çok teşekkür ederim.Bu videodaki soruların tamamı nokta atışı sorular oldu.Sağlıkla kalın.Kazasız sürüşler dilerim.
Yeni video geliyor 👍🏼
@muammerycl hocam, oldukça nazik bir dil ve arı bir Türkçe kullandığınız için ayrıca teşekkür ederim.
Harika diksiyonunuz için size teşekkür ederim.
Merhaba Muammer Bey kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim, çok güzel bir seri olmuş ellerinize, emeklerinize sağlık.
Faydalı olmasına sevindim :)
Turbo'ya gerek yok bence de. Her şeyi gayet güzel ve anlaşılabilir dil ile ifade etmiş. İnsanımız da ki bu turbo sevdasın ıanlamıyorum. 10 yıl 145 bin km 1.33 Corolla kullandım 2014 model ve hiç bir sorun yaşamadım. Çekişte de aman aman bir sıkıntı çekmedim. İlk sahibiydim. 1.5 ay önce takasa verip 2024 model 1.5 Vision Plus aldım ve 2300 küsür km deyim ve CVT şanzımanın dilini çözersen sorun yaşamazsın. İlk kalkışta birden dip gaz yaparsan "ben bu tip hızlanışı sevmem arkadaş" der sana 1.5 motor ve şanzıman. Ama sen ufak ufak gaz vererek tatlı tatlı hızlanırsan ve atıyorum 3000 devir de kick down yaparsan "işte ben böyle hızlanırım arkadaş" der sana motor ve şanzıman. EL freni bende otomatik devreye giriyor. Manual çekmiyorum. Herhalde zararı olsa Toyota bunu otomatik devreye aldırmazdı diye düşünüyorum. Çok güzel bir video olmuş. Teşekkür ederiz.Her ne kadar Hybrid olmayıp benzinli Vİsion da olsam da adaptif hız gibi bir kaç donanımı sizin videolar ile çözdüm.
Emeklerinize sağlık. Çok teşekkür ederim.
🙏
Hocam atkinson çevriminde motor daha fazla güç üretmiyor. Yanlışınız var, tam tersi gücü turbo motordan daha az ancak daha verimli bir motor.
Muammer bey emeğinize sağlık gene faydalı bir video olmuş teşekkür ederim.
Sizden rampalarda aracın bağırması ile ilgili bir soru sormanızı bekledim.
İnşallah bir daha ki sefere 👍🏼
selamlar,
Toyota neden hybrid araçlarında turbo kullanmıyor sorusuna İbrahim bey cevap verirken VVTI teknolojisinin zaten güç artışı sağladığını ve turboya gerek olmadığını söyledi (ayrıca ağırlığı artırma kaygısından da bahsetti). ben bu görüşe tam katılmıyorum çünkü VVTI/VTEC gibi teknolojiler özellikle üst devir bantlarında (bu teknolojiye sahip olmayan motorlara göre) daha iyi bir AFR oranı sağlayıp güç artışı sağlıyorlar ancak bu turbonun alternatifi bir teknoloji değil. üstelik Toyota Atkinson çevriminde termal verimliliği artırma pahasına (valf zamanlarını değiştirerek) güçten taviz de veriyor. turbonun asli amacı atmosfer basıncında çalışan yanma odasına, atmosfer basıncından daha fazla hava basarak aynı hacimde daha fazla hava (dolayısı ile daha fazla yanma gücü) elde etmektir (ayrıca emisyonlara da olumlu katkısı vardır ancak bu bağlamın dışında bu konu). bence Toyota'nın hybrid araçlarda turbo kullanmamasının sebebini Toyota felsefesinde aramak lazım : o da yalınlık ve sürdürülebilirlik. atmosferik bir motor, turbo beslemeli bir motora göre çok daha yalın ve sorunsuzdur. ayrıca Toyota hybrid sisteminin doğası gereği içten yanmalı motorun çok kısa süreler için dahi çalışıp/kapandığı oluyor. eğer turbo kullanılsaydı bu kadar sık açılıp kapanmalarda turbo lag'i hybrid olmayan turbolu araçlara göre daha büyük sorun haline gelecekti. son olarak tam olarak böyle olmasa da hybrid arabalarda MG2 motoru turbonun çıktısına benzer bir etkiyi oluşturuyor kısmen. peki Toyota hybrid arabaları turbolu yapamaz mıydı? elbette yapardı. ancak o zaman da bu araçlar mevcut durumlarına göre hem daha fazla sorun çıkarmaya meyilli olurdu ve hem de maliyetleri şimdikine göre önemli miktarda artardı. bunlar benim şahsi kanaatlerim, mutlak doğru olduğu konusunda iddiam yok. sadece Muammer bey'in güzel yayınları sayesinde bu tip konuları konuşabiliyoruz. ben de bu vesile ile fikrimi belirtmek istedim. yanılıyorsam İbrahim bey ya da başka biri düzeltirse sevinirim.
Yorum ve katkı için teşekkür ederim 🙏
merhaba dediklerin doğru bende bir ekleme yapmak istedim mg2 motoruna akü yardımı ile modeline göre (toplam sistem gücüne göre) değişir ama bizim ülkede satılanlar 25kw (33hp) ya kadar turbo gibi sisteme destek veriyor. %60-65 dolu batarya ortalama 40 sn civarı destekler bence bu yüzden kullanmıyorlar tabi dediğin gibi masraf ve bi dolu düzenekte bunun diğer bir sebebi birde bu araçlar performans değil verimlilik esaslı bu destek sollama gibi an durumlar içindir
Toyota hybrid sistemi aslında m2 motoru ile aracı hareket ettirir benzinli motoru son devrine kadar çalıştırsanız dahi hareket ettiremezsiniz, sistem seri paralel çalışma mantığına sahip
1. senaryo mg2 motoruna aküden enerji alarak depolanan enerji miktarına göre ev sürüş sağlar
2. senaryo mg1 ile benzinli motoru en mükemmel termal verimlilik bandında tutup mg1 ile aküyü şarj eder ve benzinli motor mg1 üzerinden torku tekere iletir
3. senaryo 2. ye benzer ama buradaki fark aküye enerji göndermez o elektrik enerjisini direk mg2 ye verir aküyü kullanmaz.
4. senaryo istenilen gücü maximum şekilde vermek içindir mg1 benzinli motordan maximum beygir gücünü alır bunu elektrik olarak mg2 ye iletir üstüne ilave olarak aküden de enerji vererek sistemin toplam gücünü çıkartır eğer akü %20 nin altına inerse yada aşırı ısınırsa sistem sadece benzinli motorun maximum kw çıkışına kalır
bu yüzden şehir dışında aynı ağırlıkta ve hacimde manuel şanzımanlı bir araca göre toyota hybrid sistemi vitesli sisteme göre fazla yakıt yakar enerjinin dönüşüm kayıpları bunun baş sebebidir.
Almanya da da 15 bin periyodik bakım
👍🏼
Tesekkurler
0w16 motor yağı ile 0w20 motor yağının soğuk akışkanlıkları arasında ciddi fark var. Motor en çok ilk çalıştırmada aşınır. Eğer araç çok seri kullanılmıyorsa, sürekli yüksek devir çevirmiyorsa, 0w16 viskoziteli yağ çok daha koruyucudur. Bu motorlar çok sık çalışıp duruyor. Ayrıca yağ pompası, yağ basıncı ve yağ kanallarının 0w16’ya göre ayarlandığını unutmayalım.
aracın orijinal dokümanında ''• Yağ viskozite değeri 0W-16’deki 16 sayısı, yağın yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha yüksek bir değer) yağ kullanımı daha uygun olabilir.'' diyor... yani yüksek hızla aşırı yüklü bir kullanım tarzımız varsa 0w16 yerine 0w20 kullanımını öneriyor...pompa/basınç ayarı vs den bahsetmiyor...kullanıbilir yağlar arasında 5w30 da var... ama 10w40 yok...
@ kitapçıkta o kadar teknik detaya girmezler zaten.
Aslında bu uyarı benim gibi sürücüler için, çünkü ben yüksek hızlara çıkmıyorum ve aşırı yük altında araç kullanmıyorum. 0W-16 motor yağı benim aracıma daha uygun görünüyor. Ancak şimdilik servisin işine karışmadan, garanti süresi içinde kullanılan yağı ve markasını kabul ederek yola devam etmek istiyorum. Sonrasında gelişmelere göre davranabilirim. Yorum ve uyarı için teşekkür ederim.
Almanyada servisler sadece 0w8 ve 0w16 kullaniyorlar, 0w20 kullanildigini yillardir gormedim.
@@mertinanir667 yetkili servisle de konuştum bu konuyu...Türkiye iklim şartları da dikkate alınarak 0W20 kullanımına karar verildiğini söylediler...
Emeklerinize sağlık gerçekten keyifli ve bilgilendirici bir sohbet olmuş. 👏👏👏
Teşekkürler faydalı bilgiler için yüregşnize sağlık
Her iki videoda verimli bir sohbet olmuş teşekkürler
güzel bir sohbetti bilgi sahibi oldum teşekkürler
Böyle değerli mühendislerimizi daha sık görmek isteriz.
Çok yakında 👍🏼
İbrahim Bey , bahsettiğiniz Kör nokta uyarı sistemi ve büyük kentlerin güvenlik bazında vazgeçilmez donanımı ( kolay çıkış asistanı = SEA ) sadece CRL 1.8 X Pack lerde var . X Pack etiketi ile İngiltere’den ithal edilen aynı motor ve güçteki CRL 1.8 HB de bu özelliğin neden olmadığına dair cevap verebilecek yetkili bir kişi / kurum / merci / bayi / distribütör bulamadım ! Umarım , cevaplayan çıkar . Araçta başka sorun yok .
çok faydalı bir sohbet olmuş teşekkürler, benim düşüncem atmosferik motorun güç seviyesi yüksek olsa da tork seviyesi emsal turboşarjlı motorlara göre düşük kaldığından seyir sırasında bir titreşimle zorlanma hissi veriyor. eleştirenlerin dayanak noktası bu bence. biraz da abartarak "bağırıyor, gitmiyor" falan diyorlar. benim için bir sıkntı teşkil etmiyor çünkü büyük oranda şehir içi kullanıyoruz, yüksek performans ihtiyacı pek olmuyor. araçtan ne beklediğiniz ve bütçeniz önemli.
Kesinlikle size katılıyorum. Benim sürüş şeklime göre bu araç tüm beklentilerimi karşılıyor. Eskiden beri sakin ve yumuşak sürüş stiline sahibim ve bu araç tam bana göre. Güvenlik ve sağlamlık hissi iyi geliyor...
Atkinson çevrimli motora turbo koymaya gerek yok demek çok doğru değil. Zaten şu anki turbo motorlar miller çevrimli. Yani atkinson+turbo demek. Toyotanın turbo kullanmama sebebi maliyet, arızasızlık etmenleri. 2027’de üretilecek yeni motorda hibrit araçlarda da elektrikli turbo olması ihtimal içinde.
Bu hali ile bile memnunum, daha güzel gelişmeler, bir sonraki araç seçiminde de Toyota'yı tercih sebebi yapar. Yorum ve katkı için teşekkür ederim...
@ ben de memnunum. Turbolu araba sorun ihtimali fazla araba demek
Iki degerli insan Sizden çok degerli bilgiler aliyoruz..Muammer bey ve Ahura Mazda
Iki efsane Hibritci bir yorumda bulusmus.
Umarim beraber bir video cekersiniz 💯
İkinizide severek keyifle takip ediyorum sık sık videolarınızı bekliyorum sayenizde bana hitap eden bi araba buldum almakta nasip olur inşallah saygılar
Muammer bey güzel ve yararlı bir video çok teşekkürler. Ben de Corolla Cross sahibiyim. Motor yağı konusu dikkatimi çekti ve aracımın orijinal el kitabından ilgili bölümü inceledim. Aşağıda sunuyorum:
Soğuk havada çalıştırmak ve yakıt ekonomisi sağlamak için Toyota araçlara üretim sırasında SAE 0W-16 yağ ile doldurulur. SAE 0W-16 yağ bulunamıyorsa, SAE 0W-20 yağ kullanılabilir. Ancak bir sonraki yağ değişiminde SAE 0W-16 kullanılmalıdır.
Yağ viskozitesi (burada örnek olarak 0W-16 verilmiştir):
• 0W-16 terimindeki 0W bölümü, yağın soğukta çalışma özelliğini gösterir. W harfinden önceki rakam ne kadar küçük olursa, soğuk hava şartlarında motoru çalıştırmanız o kadar kolay olacaktır.
• Yağ viskozite değeri 0W-16’deki 16 sayısı, yağın yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha yüksek bir değer) yağ kullanımı daha uygun olabilir.
Merhaba, katkı için teşekkür ederim. Bu bölümü bir kaç defa ben de okudum. Aslında benim kullanım koşullarıma 0W-16 yağ daha uygun gibi görünüyor. Ben yüksek hızlara çıkmıyorum ve aşırı yük altında kullanmıyorum. Ancak servislerin işine de karışmak istemiyorum. Şimdilik yetkili servisler ile devam ve ne kullanırlarsa kabul ederek yola devam edeceğim. Saygılar sevgiler...
Hangi yağın maliyeti ve kar marjı düşük olursa onu kullanıyorlar. Kimse hava koşulları veya ülke koşulları demesin lütfen. Aracın motorunun tasarımı kitapçıkta belirtilen yağ kalınlığına göre ayarlı. Kalın yağ her zaman muhafazakar ve garantici yaklaşım değildir. Yağ istenenden daha az akıcı ve kalın olduğunda, bunun olumsuz yönde etkisi var.
Teşekkür Ederim....
Teşekkürler
Teşekkürler
:) güzel bir sohbetti...
Teşekkürler.
Sağolun
Sizin videolarınızdan dolayı çok şey öğrendim Muammer Bey. Ağustos ayında yeni Toyota Corolla Hybrid sahibi oldum, RUclips'da araştırdım sizin kanaliniz çıktı. Ondan sonra hep izliyorum, çok faydalı bilgiler paylaşılıyor. Son videoda elektronik el freni doğru kullanımını da öğrendim. Zaten biliyordum ama bu araba elektronik el freni olduğu için (manuel değil) kafam karıştı. Ben arabayı alırken zaten sormuştum, acaba park konumuna geçmeden önce, el frenini mi çekmek gerekiyor, adam bana demişti ki, hiç bir şey yapmadan aracı stop ederken park konumuna getirin sıkıntı yoktur. Bugüne kadar (araç şu anda 6000 km'de) dediği gibi kullandım, yalnışmış meğer! Gözlerimi açtığınız için minnettarım.
Yorumunuz için teşekkür ederim. Aracınızı güzel günlerde kullanın. Ben sadece yokuşa park ederken dikkat ediyorum 👍🏼
@@muammeryclhocam düz koşullarda park ederken direkt P konumuna alıp stop ediyorum. N konumunu 3 yıl oldu hiç kullanmadım.
@ düz koşullarda ben de öyle yapıyorum 👍🏼
@muammerycl abi kesinlikle park ederken önce "N" sonra "el freni çek" işlemini, yani normal bir otomatik viteste uyulması gereken adımları e-cvt'de tavsiye etmiyorum.aracımı (hybrid corolla) ilk aldığımda e-cvt park kilidinden bihaberdim ve "n-park freni-p" adımlarını takip ediyordum.birgün fren sistemim kitlendi ve aracı hareket ettiremedim.aracı "n" konumuna alıp boşta salmayı dahi denedim ama park frenini boşaltamadım ve uzun uğraş sonucu sistem yeniden devreye girdi.
Şuan bayır aşağı yada yukarı yönlü nasıl park edecek olursam direkt "p" konumuna alıp stop etmeden frenden ayağımı çekip yükü park kilidine verip öyle stop ediyorum.
Aydınlatıcı videolarınız için teşekkür ederim.
Merhaba, yorum-katkı için teşekkürler.
👍👍👍
Yol şartları; çukurlu, tozlu, inmeli çıkmalı ise, sıcaklık farkları yüksek, kullanıcı profili Allah ne verdiyse bas tipinde olursa zor koşullar gerçekleşmiş olur mu?
Ülkemizde 100.000 kilometrenin üzerinde yol yapmış kaç araç yağ yakmıyor (her araç yağ yakar, aşırı miktarda yağ yakmadan bahsediyorum).
Hibrit araçlarda sürüş sırasında daha az içten yanmalı motorun kullanılıyor olması yağ bakımının 15000 kilometreye uzatılmasını gerektirmiyor ve tam tersine daha da üzerine düşüp değişim sıklığına önem vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Çünkü içten yanmalı motorun içerisine kaçan yakıt, özellikle hibrit araçlarda motorun yeterli sıcaklığa erişememesinden ötürü uçamıyor ve yağı olumsuz olarak etkiliyor.
0w16 gibi viskozitesi düşük bir yağ kullandığından belli ki, motorun piston segmanları oldukça esnek ve piston hareketleri bir o kadar kolay. Motor iç direncinin düşük tutulmasının temel amacı da emisyon gereksinimlerini tutturmaktır. Bu direncin az olması hibrit araçlarda yağa daha fazla yakıt karıştırması anlamına gelebilir. Üstüne bir de, sürekli soğuk kalan içten yanmalı motorun çalışırken zengin karışımı (yakıtın fazla havanın az olmasını) gerektirmesi bu etkiye daha da artırır.
Benim önerim şu: Bu araçlar mükemmel basitlikte ve sorunsuzlukta bir dişli çıkışına sahip. Ayrıca Atkinson çevrimi sebebiyle içten yanmalı motoru daha uzun ömürlü ve ekonomik. Yani her şey harika. Böyle güzel bir aracın uzun süreler vatana millete hizmet etmesi için yağ ve yağ filtresi masrafından kaçınılmamalı. Her 7500 kilometrede bir yağ ve yağ filtresi değişimi yapılmalı ve eğer garantide ise bir 7500 kilometre bakımını kendiniz orijinal ürünlerle yapabilir, diğer 7500 kilometrede garanti sebebiyle servise götürebilirsiniz. Böylece yağ değişimi çok ekonomik olacaktır. Araç uzun yıllar size ve ikinci el olarak satılan diğer kişilere sorunsuz bir şekilde hizmet edecektir.
Sonuçta sizin de olsa bu ürünler vatan sermayesidir.
Yorum ve katkı için teşekkür ederim. Servisler aradaki yağ ve yağ filtresi değişimine hayır demez, garanti süresi içindeki isteğe bağlı bakımlar garantiyi de bozmaz. Ancak dışarıda yapılan böyle bir müdahale, ileride doğabilecek sorunlarda bahane kaynağı olabilir. Yine de yerinde bir uyarı olarak görüyorum. iyi günler dilerim.
Muammer Bey selamlar. Mg4 aracım var dilerseniz müsait zamanda sizinle hybrit ve elektirikli değerlemesi yapalim
Harika olur 👍🏼
Mrblar hocam yine harikasınız emeğineze sağlık.hocam bı ufak sorum olacak ibrahim beye sorarmisin aracım 2020 model normal akü zamani gelmişmi acaba.ortalama 4-5 yıl diyorlar o yüzden suyledim şimdiden teşekkürler
Merhaba, teşekkürler. Akü zayıfladığında gösterge ekranında bir takım mesajlar çıkar. Eğer uyarı penceresi açılmıyorsa akü daha gider.
@muammerycl hocam bende öyle düşünüyorum ama en son servise gittim akünün değişmesi lazım dediler yoksa seni Yolda bırakır dedi.fikriniz ne hocam
@@enginaras3800 Bence bekleyin. Araç düzenli kullanılıyorsa daha gider. Nasıl olsa değiştireceksiniz, ne kadar geç o kadar iyi. Tek sıkıntı, birden bire biterse en yakın akücüden aküyü alıp akücü ile birlikte arabaya gelip değiştirmeniz gerekir. Bunun başınıza gelmesini istemiyorsanız kendiniz araçla gidip değiştirebilirsiniz. 2023 mmodl hibrit aracımda Mutlu akü var (45 Ah, 12V)...
Bize büyüklerimiz derdiki ilk marş da hareket ettirmeyin aracı biraz yağlansın içindeki parçalar bu hibrit olayında ilk marş çalışmıyor zaten ilk harekette de çalışmıyor belirli hızdan sonra çalışıyor peki yağsızmı gidiyoruz acaba motor çalışıncamı başlıyor yağlama eyer öylese sıkıntı olmazmı yüksek devirde yağmala başlaması 😊
@@muratcaglayan5325 Büyüklerimizin kullandıkları arabalarla bunlar biraz farklı. Aslında hala klasik içten yanmalı araçlarda dediğiniz şekilde biraz bekleme tavsiye ediliyor. Bizim hibrit aracın bataryası dolu ise ne yapacaksınız, bitmesini beklerken işe okula geç kalırsınız 😊
Yavaşça yürü, yolda benzinli motor çalışır, o sırada hem yağlanır hem de ısınır. Mantık bu, yalnız dikkat edilecek nokta, benzinli motor çalıştığında yavaş kullan, çok devirli olmasın 👍🏼
@muammerycl bence bu bir eksi elektirikli motor yağlama başlata bilirdi ama galiba batarya da yeterli gelmiyor diye devir daim yaptırmamışlar yada motor parçalarına çok güveniyorlar 😊
@ Evet çok güveniyorlar. Uzun zamandır üretimde ve kullanılıyor. Arıza istatistikleri çok düşük 👍🏼
Çalışmayan, hareketli parçaları hareketsiz iken nereyi yağlamaları gerektiğini bilememişlerdir 😊
@muammerycl profosyonel bile ısınmadan maça çıkmıyor hocam
@ tamam hocam sende haklısın. Kaputu açıp motoru bizzat yağlayıp yola çıkarız bundan sonra 👍🏼
Emeklerinize sağlık çok güzel video olmuş keyifle izledim ❤devamını bekleriz abi hayırlı günler diliyorum Hamburg dan selamlar
Çok teşekkür ederim 🙏
öncelikle şahene videolar için teşekkür ederim. bende bir 4. nesil (2021model) corolla hibrit kullanıcısıyım, aracımın burnu yokuş aşağı durumdayken geri vitese taktığımda eğer gaz vermezsem araç öne doğru kayıyor, bu durumu yaşıyor musunuz ? yada çözüm nedir?
Merhaba, yorum için teşekkür ederim. Aracın frende tutma özelliği var, yokuşta kalkış destek iki saniye aracı tutar. Aşağı ya da yukarı yönde fark etmez. Tutmuyorsa servise danışmakta fayda var 👍🏼
@@muammerycl burun yukarıda olduğu sürece hiç sıkıntı olmadan tutuyor ama burun aşağı doğru olunca frenden ayak çekince usul usul aşağı yönde salıyor bir türlü anlamadık durumu bakım zamanım yaklaşıyor, mutlaka söyleyeceğim bu durumu. Herkeste oluyor mu diye merak etmiştim
@ Hayır hiç olmadı 👍🏼
Ben de 2024 CHR'da bu durumu yaşadım. Servise soracağım
Muhammed Bey merhaba toyotanın sitesinde onine rezervasyonda 1.8 Hybrid Vision Plus e-CVT 1584.000 TL olarak bir kampanya başlattı donanımını değerlendiren bir video yapar mısınız?
Merhaba. Showroom'a gidip araç başında çekim yapmak lazım, bilemiyorum. Belki iki ay sonra 2025 modeller için şansımı deneyebilirim. Her bayii çekimi izin vermeyebiliyor...
O ses balatalardanda gelebilir
@muammerycl abi birde e-cvt'ye neden 1.5 ve 1.6 lar gibi 10 ve 6 oranlı bir değişkenlilik koymuyorlar?hatta neden manuel kontrol m+ ve m- gibi cvt şanzımanlardaki gibi bir sistem koyulmamış bunu merak ediyorum.
İlk defa bu hafta uzun yol yaptım aracımla ve 1.5 ve 1.6 ların hızlanma ve son hız limitleri olan videoların yanına bile yaklaşamadım.180 km/h'a çıkmak çok,çok zor ama videolardan gördüğüm kadarıyla 1.5 motorlar bile acayip seri ve 1.8 hybridlere oranla çok rahat hızlanıyor.bu konular hakkında seninde fikrini alabilir miyim?
Teşekkürler...
Şanzıman sistemi farklı. Planet dişli sisteminde vites geçişi yok, tek ileri vites var. Değişkenlik teknik olarak mümkün değil sanırım. Hızlı kullanmaktan hoşlanıyorsan hibrit araç sana göre olmayabilir. Bu araç kademeli hızlanma ile verimli oluyor. Son hız 180, ben en çok 160’a çıktım ve beni üzmedi. Basınca gidiyor. Kullandığın araç kaç model bilmiyorum ama bakımlı ve filtreleri temiz bir aracın son hıza çıkmaması için bir sebep yok. Belki senin sürüş şekline turbo araç daha uygun olabilir 👍🏼
@muammerycl abi aracımdan çok memnunum.2 yılda bir uzun yola ya çıkarım ya çıkmam.uzun yoldan kastımda İstanbul-Kocaeli arası.aslında hızıda sevmem abi ama 140 lara gelince 5000 devir oluyor ya, bağırtı ve sürekli yüksek devir biraz rahatsız etti.merakımı gidermek istedim.teşekkürler.
Merhaba, Yayınınızı ilk defa izledim ve çok beğendim, elinize sağlık. Benim 2017 CHR hybrit aracım var. Geçen gün otoparkta aceleden motoru kapatmadan gitmişim ve yaklaşık 5 saat sonra geldiğimde araç halen çalışır vaziyette duruyordu. Anahtar benim cebimde, araçtan en az 600 metre uzaktayken, aracın bir şekilde kendisini kapatması gerekmez mi? Servis kapatmaz, dikkat edin arabanızı alıp götürebilirler, dedi!
Merhaba, teşekkür ederim. Bir kere çalıştırdığınızda anahtara nerede olursa olsun, araç çalışmaya devam eder. Ancak sürekli anahtar bulunamadı uyarısı verir. Kapatılırsa da anahtar uzakta olacağı için araç çalıştırılamaz, direksiyon kilitleneceği için öylece kalır.
@muammerycl teşekkür ederim.
Normal aküsü start stoplu mu dün akücü start stoplu akü taktı sürekli çalışıp stop ettiği için normal aküler 1.5 yıla yanar dedi. Toyota servisinde çalışan usta ise start stoplu akülü değil normal akü takılabilir demişti
Normal akü yeterli çünkü başlangıç çalışması hibrit akü ile oluyor. Kaput altındaki akü sadece araç çalışmadığında gerekli olan enerjiyi sağlıyor. İç ışıklar, dörtlüler ve radyo gibi.
@muammerycl iyide abi akü zayıfken P konumunda gaza basınca araç çalışmıyor. Demekki normal akü ile marş yapıyor
Bu yararlı video için teşekkür ederim. Bütçem dahilinde 2. el olarak almayı düşündüğüm corolla hybrid var. Ancak videolarda motor sesinin daha da azaldığı ve performansının arttığı modelleri hangi yıllara aittir? Bilgisi olan arkadaşlara sormak istiyorum. Corolla hybrid 5. Jenerasyona hangi yıl geçmiştir? Sanırım 2023 modellerinin hepsi ama emin olamadığım için bilen birilerine sormak isterim. Teşekkürler :)
2023 model Corolla alırsanız 5. nesil, 140 bg ve 185 N torku olan araçtır. Tavsiye ederim.
Keşke önceden haberim olsaydı bu sohbetten. Toyotanın pil hücreleri arasında dengeleme üstüne yazılımı var mı diye sormak istiyorum ibrahim beye. Neyse artık. Maille sorarım. Video için teşekkürler
Buluşmayı çok zor gerçekleştirdik, bir önceki videomda bu çekimin bilgisini paylaşmıştım. Sadece zamanı tutturamadım. İbrahim bey çok yoğun, ya eğitimde ya arızalı araç başında. Ancak kendisi de keyif aldı ve benim daha sonra sürüş sırasında sohbet teklifimi kabul etti. O zaman soracağım diğer sorular arasına alırım. Yoğunluğu dışında iletişime çok açık birisi, kesin maile dönüş yapar 👍🏼
nikel metal yada lityum olsun hepsinde dengeleme sistemi mevcut yeni nesli bilmiyorum ama eski nesil araştırmalarım sonucunda Coulomb türünden ölçüm yapyor ve farkları dengeliyor voltaj üzerinden bir yüzde dilimi vermiyor
@@muratgurbuz9408 ben de böyle düşünüyorum. Çünkü diğer türlü pil ömrü daha kısa olurdu. Ama yine de pil hatası olduğunda kutunun ortasındaki hücreler erken ölüyor.
@@AhuraMazdaTurkey doğrudur çünkü iç direncin en fazla toplandığı yer + soğutmanın en etkin olmadığı yer
@@AhuraMazdaTurkey eğer bilginiz var ise bir soru sormak istiyorum cevabını ve çözümünü bulamadım araştırıyorum hala prius gen 2 aracımın hybrid aküsünü çıkartıp bakım yaptım bara temizliği hücre içi kristalleşme temizliği ve balanslama,
geri taktığımda ise akü ecu sunun sanırım kalibrasyonu veya Coulomb bilgisi de sıfırlandığı için artık %58 in altında aküden güç vermek istemiyor araç hybrid asistant uygulamasından izliyorum %58 ve üstünde 6kw ve üstü tabi yine akünün sıcaklığı ve diğer parametreleri doğrultusunda güce izin var %58in altına indiği anda çıkış 6kw ya yaklaştığında benzinli motor direk devrede %50 altına inerse daha da vahim pedala dokunur dokunmaz aktif temizleme işleminin karşılığı varmı evet dr priustan ölçtüğümde %83 sağlıktan %95 sağlık seviyesine çıktı ama araç bunun farkında değil varsa fikriniz paylaşırsanız sevinirim
LPG montajı yaptırıyorlar sizce bir mahsuru var mı acaba?
Bence yok ancak “off the record” İbrahim bey’e sorduğumda çok yorum yapmak istemedi 👍🏼
🎉🙏
🙋♂️
Merhabalar.2021 corolla sahibiyim.torpido aydınlatma lambası yanmıyor sigortadan şüpheleniyorum hangi sigorta olduğunu biliyormusunuz?teşekkürler
@@semihcetin6855 Merhaba, maalesef bilmiyorum. Önce lambayı kontrol etseydiniz 👍🏼
@muammerycl önce lambaya bakıcam dediğiniz gibi
@ inşallah kolayca hal olur 🙏
Muammer bey merhaba . Yaklasik uc gun once ekranin ortasina sistem durdu kullanim kilavuzuna bakin diye bir uyari cikti . Uyari levha okuma sistemiyle ilgili . Servise gittim ama sorun cozulmuyor . Arac sifir alindi temmuz ayinda . Rsayi kapattim yine durmadan uyari geliyor ve ciddi anlamda yolculuk konforumu bozmaya basladi . Servis aynen yanlis bi levha okumus kafasi karismis diyor . 3 gun oldu hala duzelmedi
Merhaba geçmiş olsun. RSA kameraya bağlı çalışıyor. Kamera etkilendi ise başka alarmların da olması lazım. Tek başına RSA bozulması belki yazılımsal olabilir ancak hata kodundan sorunun tam olarak ne olduğunu bilebilirler. Diagnostik cihazları var, resetleme yapabilirler, güncelleme yapabilirler. Benim tavsiyem servis müdahalesinden önce gösterge ekranından ayarlara girip en altta “fabrika ayarları” bölümüne girip bütün ayarlarınızı en başa döndürmek. Bir de ön cam üst ortada kamera var, dışarıdan baktığınızda bir anormallik var mı? Kirlenme gibi. Düzelme olmaz ise tekrar servise başvurun (varsa başka bir servis daha iyi olabilir). Aracınız hayırlı olsun 🙏
Bugün RSA ile ilgili bir detay videosu çekmiştim. Akşama yayınlarım, bir göz atarsanız sevinirim 👍🏼
@muammerycl muammer bey cevap verdiginiz icin tesekkur ederim . Videonuzu da beklerim . Kilavuzu detayli bi sekilde inceledim dediginiz seyleri de uyguladim ama sonuc alamadim . Yetkili servise gidiyorum bu arada onlar da bilemedi . Ki. Bilmemeleri ciddi bi sorun bence . İnanin sizin kadar hakim degiller toyotaya
Cok km yaptigim ve farkli yollardan gectigim icin levha okuma sistemini efektif kullaniyordum seviyordum .
@@ibrahimhekimoğlu9292 ruclips.net/video/txddwoOQ430/видео.html
@@ibrahimhekimoğlu9292 Kullanım kılavuzunda bazı uyarılar var. Kameranın olumsuz etkilenip uyarı mesajı çıkmasına yol açabilecek durumlar için örnekler: ***Araç aşırı yüklü olması veya lastiklerinin inmesi nedeniyle yana yattığında
*** Çok yüksek hızda sürüş yaparken
*** Başka bir aracı çekerken
*** Araç kamyon, gemi veya tren gibi bir taşıt ile taşınırken
*** Araç lifte kaldırıldığında ve lastiklerin serbest dönmesine izin verildiğinde
*** Aracı şasi dinamometresi veya hız test cihazı gibi bir test sistemi ile kontrol ederken veya araç üzeri balans cihazı kullanırken
*** Araç sportif bir şekilde veya arazide sürüldüğünde
*** Otomatik araç yıkaması yapıldığında gibi...
Slm bu hangi servisin yeri nerede tsk
Açıklamaya yazdım, web sayfasından bilgi alabilirsiniz 👍🏼
Selam ben sıfır aldım corolla
LPG taktırdım umarın zararı yoktur
Merhaba. Lpg sistemini nerede ve kac TL’ye taktirdiniz acaba? LPG Yakit tuketimi hakkinda bilgi verebilir misiniz?
Mardin de taktırdım . Prins silvirline 30 bine
Daha yeni taktırdım. Uyumunda sıkıntı görmedim
@@kenanangun8862yakıt olarak etkisi nasıl
@@kenanangun8862 Hayirli olsun
Hayırlı olsun, hem araç hem LPG 👍🏼
Muammer bey bende 2024 model toyota coralla sedan var. Lda ve rsa ayarları arac her acildiginda tekrar eski haline dönüyor. Kullanici eklemem ragmen bu sekilde. Bu konuda beni aydinlatirmisiniz rica etsem
Merhaba, LDA ve RSA ayarları temelli kapatılamıyor. Her çalıştırmada kapatabilirsiniz ancak bir sonraki çalıştırmada tekrar aktif olur. LDA'yı her seferinde kapatmak yerine sinyal vererek şerit değiştirin, ben öyle yapıyorum, gayet memnunum. RSA için hız sınırı uyarısının düzeyini 10 km/h ayarına getirin, geç uyarı verisn. Bu konuda videolarım var, bakabilirsiniz....
@muammerycl çok tesekkür ederim hızlı ve açıklayıcı yanıtınız için. Icimi rahatlattınız. Alışırım umarım ben de zamanla. Allahtan herkese hayırlı kazasız belasız yolculuklar dilerim👋🙂
Muharrem bey 2023 model 2L 196 beygir hybrid Corollam var araba duruş halinde motoru çalıştırip batarisini şarj ederken devir yükseliyor ve araba sesli oluyor bu normalmi ?
Evet normal. Bataryanın şarj olması için benzinli motorun belirli bir süre ve belirli bir devirde çalışması lazım 👍🏼
2 litrelik hibrit Corolla olduğunu bilmiyordum.
@ teşekkürler cevab icin. 2.0L Almanya'da aldım.
Peki direksiyon kilidim Yok bu normalmi Corolla larda ?
@@tekkuvet35 Var. Motoru kapattığınızda, direksiyon olduğu yerde kilitleniyor ve döndürülemiyor. Kilitlenmesi için çevirmenize gerek yok 👍🏼
@ arabayı kapatınca direksiyon yumuşak kalıyor ve saga sola hafif devam dönüyor çok az.
eski araclarimda tak diye kilitlenip sağa sola cevirdigimde sert durup tak,tak sesi geliyordu.
Şimdi diğer videolarınizi izliyorum neden hybrid araba alınmaz orada kaldım şehir içi sessiz demişsiniz çok haklısınız ama otobanda sabit yüksek hızlarda 110,120 km sonrası yüksek sesle konuşuyoruz bir birimizi anlamak için müzik seside orta seviyede iyi duyulmuyor sesi 40 seviyesine getiriyorum. (Cvt sesi rahatsız etmiyor sabit hizda sesi gelmediği için)
Iyi hafta sonları seneye yazin izmire Corolla ile gelmeyi düşünüyorum 3bin km sanırsam umarım uzun yolda yormaz ilk uzun yola çıkışım olucak.
Iyi hafta sonları dilerim.
@ ruclips.net/video/srFwomT6oB0/видео.htmlsi=1I-0UHiXKVGUZj63
👏
👍🏼
Aracı yan cevirseydiniz örtü de nedir yahu
Aracı yan çevirecek mesafe yoktu. Araç sahibinden izin almadığımız ve araç girişi hatalı park ile kapatıldığı için anlık çözüm bulmak zorunda kaldık. Örtü çirkin görünmüş kabul ediyorum ancak zaten çekim yapmak zaman alıyor ve herkesin işi gücü olduğu için anlık çözüm bulmak zorunda idik. Yanımda bayrak getirmiştim ancak onunla kapatsak daha çok eleştiri alırdık. Bayrağı başımızın üzerine astık ancak o da kadraja girmemiş. Dediğim gibi çekime son anda karar verip yaptık...