BLOC NOU vs BLOC VECHI - rezistenta la cutremur

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 фев 2019
  • BLOC NOU vs BLOC VECHI - rezistenta la cutremur
    Vrei sa iti cumperi un apartament sau pur si simplu vrei sa stii care dintre cele doua cladiri este mai rezistenta, la aparitia unui eventual seism.
    In partea introductiva a clipului iti sunt prezentate principalele reglementari cu privire la proiectarea antiseismica a constructiilor, din Romania.
    Intr-o ordine cronologica acestea sunt:
    - P. 13-63 - Normativ conditionat pentru proiectarea constructiilor civile si industriale din regiuni seismice;
    - P. 100-78 - Normativ privind proiectarea antiseismica a constructiilor de locuinte, social-culturale, agrozootehnice si industriale;
    - P 100-92 - Normativ pentru proiectare antiseismica a constructiilor de locuinte, social-culturale, agrozootehnice si industriale;
    - P 100-1/2006 - Cod de proiectare seismica - Partea 1 - Prevederi de proiectare pentru cladiri;
    - P 100-1/2013 - Cod de proiectare seismica - Partea 1 - Prevederi de proiectare pentru cladiri:
    www.mdrap.ro/userfiles/regleme...
    In partea a doua a clipului iti este prezentat un exemplu, in care o cladire cu 9 niveluri (Parter + 8 etaje), amplasata in Bucuresti, avand o greutate de 100.000 kN este analizata in raport cu fiecare dintre normele de mai sus, calculand o "Forta taietoare de baza".
    Rezultatele sunt puse intr-un grafic din care se poate observa ca, pentru aceeasi cladire, cu cat este realizata mai recent (proiectara dupa o norma mai noua), asigurarea seismica este mai ridicata.
    In final, iti este adresata o intrebare: "Cat de mult iti influenteaza decizia de achizitie sau construire a unui imobil, capacitatea de rezistenta la cutremur a acestuia?"
    Vlad Ene on social media:
    / vlad-ene
    / vlad.ene
    / ene.vlad.ene
    / ene_vlad

Комментарии • 70

  • @warcraftstate3053
    @warcraftstate3053 4 года назад +2

    Foarte interesant, asteptam si alte clipuri :)

  • @petreacristian
    @petreacristian 5 лет назад +5

    Bravo ! Asteptam cu interes alte clipuri !

  • @franciscmoldovan2153
    @franciscmoldovan2153 3 года назад +4

    O prezentare inginerească, merită mai multă popularitate clipul!

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад +1

      Mulțumesc Francisc, chiar merita, ca nu le-am inventat eu 😂

  • @tuvangura7794
    @tuvangura7794 2 года назад

    Foarte inteligent ! Bravo

  • @stafiejulien
    @stafiejulien 3 месяца назад +1

    Ai o parere prea buna despre romani si Romania!

  • @alexale5488
    @alexale5488 2 года назад +4

    Salut !
    Ce parere ai despre blocurile din Popesti Leordeni (calitate, hidroizolatie, izolatie termica si fonica etc) ?

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад +1

      Personal, nu am experiență directă cu blocurile din Popești-Leordeni, dar este recomandat să consulți specialiști în domeniu și să obții informații de la dezvoltatorul sau constructorul specific al clădirilor respective. Aceștia ar trebui să poată oferi informații detaliate despre calitatea construcției, hidroizolație, izolație termică și fonică a blocurilor din Popești-Leordeni. De asemenea, este întotdeauna util să ceri păreri și feedback de la persoane care locuiesc în acele blocuri sau au cunoștințe despre ele.

  • @kxtreme1942
    @kxtreme1942 2 года назад +1

    Mai vrem clipuri!

  • @VladIvanRomania
    @VladIvanRomania 5 лет назад +4

    Tare! Mult succes in continuare!

  • @Cinderella2092
    @Cinderella2092 5 лет назад +2

    Bunnn :D

  • @mirela9391
    @mirela9391 2 года назад

    Bună ziua!
    As dori sa știu dacă pot vinde un apartament dintr-un bloc cu grad seismic U3, expertiza a fost făcută în 1992. De atunci nu s-a întreprins nici o măsură. Blocul este din 1969.
    Vă mulțumesc!

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад

      Cu siguranță, veți avea mult succes în demersul de a vinde apartamentul din blocul dumneavoastră, construit într-un an respectabil, 1969, și expertizat în 1992, acum câteva decenii. Este impresionant faptul că blocul nu a beneficiat de nicio măsură de consolidare seismică în toți acești ani. Este cu siguranță un avantaj unic pentru potențialii cumpărători care își doresc o experiență de viață plină de aventură și suspans.
      Cu toate acestea, este important să menționați și calitatea solidă a construcției și să oferiți cumpărătorilor toate informațiile relevante, astfel încât aceștia să poată face o alegere conștientă. Dacă există preocupări în legătură cu rezistența seismică a blocului, ar putea fi util să consultați un expert în domeniu pentru a vă oferi o perspectivă obiectivă.
      Mult succes în procesul de vânzare și să aveți parte de o tranzacție incitantă!
      Cu stimă,
      GPT

  • @radu22vis
    @radu22vis 4 года назад +8

    Din pacate, dezvoltatorii imobiliari NU ofera informatii despre rezistenta unei cladiri, in special a unui bloc ci ofera poze cu catei si pisici care stau comfortabil in pat

    • @vladene4782
      @vladene4782  4 года назад +5

      Aceste informatii se gasesc in "Cartea constructiei", care conform legii actuale se intocmeste pentru fiecare constructie. O puteti solicita dezvoltatorului.

    • @cristianciocan8175
      @cristianciocan8175 Год назад +1

      @@vladene4782 dar nu or sa o dea. Asta e problema. Respectiva carte tehnica nu ti o da aproape niciun dezvoltator cand cumperi ceva. Pt ca nu e un document solicitata de catre notariat

    • @Toriania
      @Toriania Год назад +2

      @@cristianciocan8175 Nu vi se dă cartea, nu cumpărați apartament în acel bloc. Simplu! Sau dacă nu aveți ce face cu banii, cumpărați și vedeți după cutremur dacă ați rămas și fără bani și fără casă!

  • @Pyker51
    @Pyker51 Год назад +2

    Ai comparat acte normative, nu cladiri

  • @n-o-i-d
    @n-o-i-d 2 года назад +1

    Raspunsul pentru intrebarea de la final: Foarte mult. De asta sunt aici si incerc sa inteleg cat de multe pot inainte sa imi aleg un apartament.
    Stii cumva daca blocurile noi din Drumul Taberei (Moghioros Park Residence) sunt executate cu simt de raspundere? Ma refer strict la structura de rezistenta. Imi place mult cum explici si am aflat niste informatii pe care nu cred ca aveam cum sa le aflu vreodata daca nu dadeam de acest clip.

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад

      Îmi cer scuze pentru întârziere în răspuns. Mulțumesc că ai urmărit clipul meu și că ai pus acea întrebare importantă. În ceea ce privește blocurile noi din Moghioros Park Residence, recomand să contactezi direct dezvoltatorul sau constructorul pentru a obține informații actualizate despre structura de rezistență a clădirilor. Este întotdeauna bine să faci o cercetare amănunțită și să consulți specialiști înainte de a lua o decizie. Dacă mai ai alte întrebări sau nevoie de sfaturi, te încurajez să le împărtășești. Mulțumesc încă o dată și sper că vei găsi toate informațiile necesare pentru a lua decizia potrivită în ceea ce privește apartamentul dorit.

  • @intercity200cfr8
    @intercity200cfr8 4 года назад +1

    Felicitari! As fi interesat de colaborare: pot face desen de Arhitectura, Rezistenta, conceptie blocuri.

    • @vladene4782
      @vladene4782  4 года назад

      Multumesc! Ma poti contacta in privat.

  • @dumitrufelesco1893
    @dumitrufelesco1893 Год назад +1

    La ce greutate rezista planșeul unui bloc construit din placi prefabricate din anul 1985 ?

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад

      Ei bine, vine momentul sincerității! Pentru a afla cu exactitate greutatea maximă suportată de planșeul unui bloc construit din plăci prefabricate în 1985, va trebui să te pregătești să consulți documentația tehnică sau să ceri sfatul unui expert în construcții. Înseamnă că va trebui să scoți puțin din buzunar pentru această călătorie a descoperirilor!

  • @valentinaconstantin2125
    @valentinaconstantin2125 4 года назад +6

    Nu varsta unui bloc conteaza, ci cum este construit acesta si din ce materiale. De exemplu la mine in sat sunt multe blocuri construite din placaje de beton ca un castel din carti de joc dar care la un cutremur mai puternic, acestea se pot prabusi ca niste piese de domino. Eu din fericire locuiesc in singurul bloc de caramida rosie din sat care are ziduri groase de 50 de centimetri. Acest bloc a trecut prin cateva cutremure de 5 grade pe scara Richter si printr-un fulger, intamplarea a facut ca sa ma aflu in bloc cand a fost fulgerat. La un cutremur mai multe sanse sunt sa se prabuseasca mobila sau sa imi cada ceva de pe ea in cap decat sa pice blocul. Este bloc cu doua etaje, construit in 1984, la fel ca celelalte cu 2 sau 3 etaje care au fost construite intre anii 1980 - 1990.
    Am fost cu sora mea intr-un bloc nou construit din placaje de beton, imediat dupa revolutie si am dat de un cuplu care verifica peretii prin presarea lor cu mana. Nu mi-a venit sa cred cum se misca peretele de pe un hol de la parter doar la presarea lui cu mana. Am zis atunci ca niciodata nu o sa imi cumpar un apartament intr-un bloc facut din placaje de beton.
    Un bloc trebuie sa aiba in primul rand stalpi de rezistenta, tavane cu insertie de bare de otel si ziduri de rezistenta. Asa ar trebui, dar mai sunt unii care fac rabat de la calitatea produselor de dragul profitului.

    • @vladene4782
      @vladene4782  4 года назад +1

      Multumesc ca ati urmarit clipul, ati luat o decizie buna!

  • @the.blue.raven7777
    @the.blue.raven7777 Год назад +1

    Cladirile dupa ultimul normativ sunt teoretic mult mai rezistente decat cele dupa normativul din 2006 ? Sau sunt cam la fel ? Conteaza mult inaltimea in acest caz ?

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад

      Clădirile construite conform ultimului normativ sunt mai rezistente decât cele construite după normativul din 2006. Au fost făcute modificări în favoarea îmbunătățirii probabilității de acoperire a riscului seismic. Normativele noi iau în considerare experiența trecută și se concentrează pe asigurarea unei mai bune protecții împotriva cutremurelor.
      În ceea ce privește înălțimea, regimul de înălțime, clădirile mai vechi, au avut dificultăți în trecut din cauza unei mai slabe cunoașteri a principiilor de inginerie seismică.

  • @padurariustefan1023
    @padurariustefan1023 3 года назад +4

    Buna ziua! Ceea ce spuneti este foarte corect! Totusi, eu am ales sa imi cumpar un apartament intr-un bloc mai vechi! Blocul a fost construit in 58' dar are plansee din beton armat cu centuri armate, peretii sunt din caramida plina presata, toti peretii fiind de caramida, inclusiv cei de compartimentare. Am verificat mortarul dintre caramizi si nu se faramiteaza. Blocul are subsol si 3 etaje. Este si genul de bloc construit pe bulevard pentru cadre militare. Din punct de vedere al elasticitatii, dar si al permiterii miscarilor in timp, este mai rigida o structura pe caramida sau beton armat?

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад +2

      Buna ziua! Exista și clădiri vechi in regula d.p.d.v. al asigurării seismice, pe care chiar le-as recomanda. Probabil este un caz particular situația dumneavoastră, nu am de unde sa știu. Tot ce pot sa va spun este ca aceste situații sunt particulare si nu reflecta imaginea de ansamblu.

    • @padurariustefan1023
      @padurariustefan1023 3 года назад

      @@vladene4782 blocul la care ma refer se afla pe Baba Novac. Pana in intersectie. Sunt blocuri scunde cu mai multe scari, si pe plan de cvartal, ca in Vatra Luminoasa.

    • @OM-df9lj
      @OM-df9lj Год назад +1

      @@vladene4782 Stefan se refera la blocurile cu 3 etaje care sunt cunoscute sub denumirea de blocuri rusesti. Din cate stiu eu, asemenea blocuri sunt in Vatra Luminoasa, langa Academia Militara si in Bucurestii Noi. Si eu sunt curios daca aceste blocuri sunt recomandate dpdv al rezistentei seismice. Par extrem de masive. Sunt si in realitate? Stie cineva? Preocuparea mea este ca executia blocurilor de dupa 1990 nu are nicio legatura cu proiectarea de dupa 1990 si asta o vom vedea la primul cutremur mai sanatos. Nu am incredere deloc in rasa asta de afaceristi care se cheama "dezvoltator imobiliar".

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад

      @@OM-df9lj Blocurile rusești pot fi prezente în anumite zone, cum ar fi Vatra Luminosa și București Noi. Rezistența lor seismică depinde de proiectare și construcție. Execuția construcțiilor post-1990 poate ridica îngrijorări, dar există dezvoltatori imobiliari responsabili. Siguranța structurală necesită respectarea standardelor de rezistență seismică.

  • @adrianmarin719
    @adrianmarin719 4 года назад +2

    Va multumesc pentru aceste informatii. As vrea ca sa va rog frumos daca puteti trata, in masura disponibilitatii, problema constructiilor civile fundate pe PSU (Pamanturi Sensibile la Umezeala). Aceasta problema afecteaza orasul Galati, unde situatia este apocaliptica! Foarte multe blocuri, construite pe loess, se inclina si se deplaseaza. Blocul in care locuiesc s-a scufundat 50 cm in pamant. In curand vom ajunge in Dunare! Mobila, masina de spalat etc nu mai stau drept de pardoseala; usile si ferestele nu se mai inchid! Au aparut fisuri in pereti pe inaltimea blocului, dar autotitatile au anvelopat blocul si le-au mascat foarte bine. As ca sa va intreb ceva, poate traigico-comic, Ce sa fac: Sa torn sapa ca sa indrept pardosela? sau sa astept ca vreodata se va gasi o posibilitate de indreptare a blocului (eventual prin sapare sub el) care are 11 etaje ? Va multumesc mult! Ca o completare. Solul acesta este ingrozitor. Tasarile diferentiale (inegale) au aparut ca urmare a scurgerii apei din tevile edilitare; apa odata ajunsa in sol duce la micsorarea volumului patului de pamant si tasarea constructiei .

    • @vladene4782
      @vladene4782  4 года назад +1

      Multumesc pentru comentariu. In aceasta situatie ar trebui sa fie intocmita o Expertiza Tehnica prin care se constata exact situatia cladirii si se propun solutii de consolidare, iar solutii de consolidare exista. Problema in aceste cazuri, cu mai multi proprietari, este "cine plateste?". Referitor la turnarea sapei nu va recomand sa o faceti fara Autorizatie de Construire, iar pentru obtinerea Autorizatiei, cel mai probabil veti ajunge tot la o Expertiza Tehnica.

  • @IluSsIoNnN
    @IluSsIoNnN 4 года назад +3

    Frumos ce zici tu aici. Pacat insa ca realitatea este alta si stim toti "cat de bine" sunt construite blocurile noi in Ro.
    Cum ai zis si tu la final.

    • @vladene4782
      @vladene4782  4 года назад

      Salut ilussionnn, ma bucur ca ai urmarit clipul, dar "sunt interese mari la mijolc", nu la final.

  • @felixnicolau6168
    @felixnicolau6168 6 месяцев назад +1

    Da, da, dezvoltatorii sunt plini de constiinta iar proiectele sunt respectate la litera mitei, a, pardon, legii . ASa e

  • @alinadrian5184
    @alinadrian5184 5 месяцев назад

    La București

  • @hutanulavinia
    @hutanulavinia 3 года назад +1

    Un interviu cu arhitectul Radu Negoita ruclips.net/video/ofrrpZq5Q7U/видео.html

  • @devnull711
    @devnull711 3 года назад +2

    Nu ai mai facut alte clipuri :))

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад

      Mulțumesc pentru încurajare!! Mai dai, mai iei, așa am promis 🙏🏻

  • @saibamoe
    @saibamoe 3 года назад +4

    Mersi pentru recitarea lectiilor din facultate dar nu ajuta prea mult practic

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад

      Practic pentru unii, mai puțin practic pentru alții, depinde cu ce ne ocupam. Cât despre facultate, numai de bine!

    • @saibamoe
      @saibamoe 3 года назад +3

      ​@@vladene4782 eu bateam apropo la faptul ca in termeni reali, mai ales pentru constructiile dupa 2000, este cam greu sa ne luam dupa teorii avand in vedere "reducerea" de material din motive de furt, proiectarea folosind protectiile minime sau chiar sub lege a blocurilor. (sticle goale in ciment, aruncate de dorel la un punct important al constructiei deja nulifica baseline-ul dat de acele calcule.
      Foarte misto video totusi :) - dar pentru omul de rand sa zicem care cauta sa vada ce bloc sa vizeze la cumpararea unui apartament, nu prea ajuta.
      Sincer as vrea sa vad mai multe videouri de la tine! Ador si explicatiile tehnice.
      P.S.: Arati super! Sunt putin gelos :)

  • @karokytecsi6625
    @karokytecsi6625 4 года назад +1

    Intrun final tot nu am aflat nimic care atunci?

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад

      Nu trebuie urmărit doar finalul, dacă ai o situație particulara poți sa ma contactezi

  • @cornelianicolau6479
    @cornelianicolau6479 3 года назад +1

    Prea mult comentariu , totul e relativ .....

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад

      Ce sa va mai și zic, faceți comentariul mai puțin…

  • @dariusgabriel8326
    @dariusgabriel8326 3 года назад +1

    Deci pana la urma bloc vechi sau nou ca tot nu am înteles...

    • @vladene4782
      @vladene4782  3 года назад +3

      Evident ca nou, despre ce vorbim?

  • @bellabelisima2017
    @bellabelisima2017 Год назад +1

    N-as locui 1 ora într-un bloc nou voi ați văzut ce prost os făcute, una pe hârtie alta în constr. Cu materialele dex1 fac 1,4 blocuri

  • @niculaicabebefierariu8542
    @niculaicabebefierariu8542 4 года назад +8

    Am încredere numai în blocurile lui Ceaușescu.

    • @jordancobilanschi3662
      @jordancobilanschi3662 4 года назад +3

      hahahaha in afara de cateva zone mosilor noi, iancului si alte mici exceptii gen centru civic etc. Sunt doar gunoaie care stau sa cada. Prost realizate cu armatura casanta si expusa, pereti de rezistenta demolati etc. Tot dr taberei o sa fie cimitir la urm cutremur.

    • @roromil2441
      @roromil2441 3 года назад +5

      @@jordancobilanschi3662 Blocurile astea "prost realizate" au trecut prin 4 cutremure mari (7,1 - 1986, 6,9 - 1990, 6,4 - 1990, 6 - 2004) si nu au cazut.

    • @jordancobilanschi3662
      @jordancobilanschi3662 3 года назад +2

      @@roromil2441 si cele interbelice/antebelice prin mai multe, 1908 si 1940 care au fost peste 7. Dif e ca cele comuniste sunt low cost si strambe facute cu puscariasi si necalificati iar cele mentionate mai sus cu echipe de arhitecti/ingineri/materiale bune etc.

    • @roromil2441
      @roromil2441 3 года назад +4

      @@jordancobilanschi3662 Sunt si blocuri din anii 50-60 care au trecut prin mai multe cutremure decat cele din interbelic si sunt bine mersi. Ideea ca blocurile comuniste sunt gunoaie care stau sa cada e contrazisa de realitate. Cateva au si cazut, cele mai multe nu.

    • @vladene4782
      @vladene4782  Год назад +2

      Comentariul menționat nu are dovezi științifice. Cutremurele afectează structurile. Antrenamentele întăresc mușchii, cutremurele slăbesc structurile.

  • @leeoriver6570
    @leeoriver6570 2 года назад

    Trimite mi orice sumă de bani in contul meu bancar și ți voi returna de patru ori suma inapoi .