NÄISSÄ VOIT OLLA OMAVARAINEN!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Täydellinen ruokaomavaraisuus on Suomen oloissa hankalaa, mutta on elintarvikkeita joita on helppo kasvattaa, kerätä ja säilöä koko vuodeksi pienemälläkin pihalla.
    Marjat
    Moni meistä on saanut verenperintönä vahvat marjastusgeenit. On hullua ostaa keskellä talvea kaukaa tuotuja hedelmiä kotimaisten marjojen sijaan. Marjojen tarve on helppo laskea miettimällä paljonko niitä tulee syötyä päivittäin. Oma yhden hengen talouteni tarvitsee vähintään noin 3-4 ämpärillistä marjoja, sillä syön niitä joka ikinen ilta. Ei mikään mahdoton tehtävä poimittavaksi jos marjat koostaa niin mustikoista ja puolukoista kuin nopeammin kerättävistä viinimarjoista ja mansikoista.
    Sienet
    Hyvänä syksynä suppilovahveroita tulee kerättyä niin paljon, että makuun saattaa jossain vaiheessa kyllästyä. Vaihtelua hommaan saa opettelemalla uusia sienilajeja ja villejä reseptejä. Jos kaikki metsäsienet on jo kokeiltu, voi kotipihalle perustaa osterivinokkaita pursuavia sienipetejä tai ympätä vaikka siitakesieniä koivutukkeihin.
    Yrtit
    Monivuotiset yrtit ovat todella helppoja kasvatettavia ja tuottavat levitessään suuren sadon. Kuivattuna ne vievät kaapissa vähän tilaa ja ainakin timjamin, oreganon, lipstikan, persiljan, tillin, salvian, mintun ja monet muut voi jättää kauppaan. Kokeile myös yrttisuolan valmistusta!
    Tee
    Yrttiteet eli haudukkeet vaativat itselläni vähän totuttelua, mutta mitä enemmän kokeilen uusia yhdistelmiä, sitä vähemmän kaipaan kaupan teepusseja. Teeainesten hiostaminen tuo hommaan myös uusia makumaailmoja.
    Valkosipuli
    Talvivalkosipulin menekki on helppo laskea ja kasvattaa tarvittava määrä omalla kasvimaalla. Kerran omaa tarvivalkosipulia syötyään, ei edes halua palata tylsän makuisiin kaupan sipuleihin. Valkosipuliomavaraisuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että on opittava hyödyntämään valkosipulin vihreät versot ja itusilmut ruuanlaitossa, sillä itse kynnet lähtevät keväällä itämään säilytyksessä.
    Chili
    Olit sitten chilin suurkäyttäjä tai taviskäyttäjä pystyt takuuvarmasti kasvattamaan ja säilömään suosikkilajikkeitasi koko vuodeksi kuivaamalla, pikkelöimällä tai pakastamalla.
    Säilykkeet ja hillot
    Kasvihuone- ja avomaakurkut sekä punajuuret ovat satoisia ja jos pihalta löytyy vielä piparjuurta, valkosipulia, tilliä ja mustaherukanlehtiä on helppo pyöräyttää useampi purkki kurkku- ja punajuurisäilykkeitä kellariin. Hillon suhteen meillä on varmasti eri kulutustottumuksia ja makumieltymyksiä, mutta väitän ettei vuoden hillomäärän keittely ole sekään mikään mahdottomuus.
    Hapapetut tuotteet
    Minua värisyttää kaupan hapankaalin kilohinta sen verran paljon, että hapatan mahdollisimman suuren osan sadostani. Kulutan hapatettuja kasviksia päivittäin eikä mikään määrä tahdo riittää, mutta tavallisen talouden on varmasti helpompaa säilöä hapankaalia vuoden tarpeiksi. Myös pavut ja pienet porkkanat ja monet muut kasvikset maistuvat ihanilta hapatettuina!
    Osa pakastekasviksista
    Olemme yksilöllisiä siinä mitä kasviksia ja paljonko valitsemme pakastealtaasta. Näin ollen omavaraisuuden onnistumisprosenttikin vaihtelee. Helppoja ja satoisia kasviksia ovat esimerkiksi pavut, pinaatti, nokkonen, mangoldi, kesäkurpitsa ja lehtikaali. Pienellä pihalla voi olla vaikeaa (ei mahdotonta) kasvattaa riittävästi perunoita ja juureksia koko vuodeksi, eikä niiden säilöminenkään ole ongelmatonta ilman hyvää kellaria. Juureksia voi kuitenkin myös esikeittää ja pakastaa kaupan keittojuurespussien tapaan.
    _______________________________________________________
    OPI VIHANNESTEN VILJELYSTÄ PUUTARHASSANI KIRJASTA LUOMUTARHURI: adtr.co/gyJZVP
    Tai katso lisää kirjavinkkejä omavaraisuuteen blogistani: www.omavaraine...
    Tue blogiani ja kanavaani tilaamalla kirjoja affiliate-linkkieni kautta! Linkkien käyttäminen ei aiheuta sinulle lisäkuluja.
    Netissä www.omavaraine...
    Facebookissa / omavarainenvegaani
    Instagramissa / omavarainenvegaani

Комментарии • 10

  • @maalaismuija
    @maalaismuija 2 года назад +4

    Omavaraisuus on vielä lapsen kengissä, mutta halu kehittää pidemmälle kasvaa. Tällä hetkellä, peruna, mansikat, marjat (pihan pensaista sekä metsästä), kala ja sienet riittää ympäri vuoden aina seuraavaan satoon asti. Kasvimaan kehitys on vielä vaiheessa, mutta sipulia, porkkanaa, punajuuria (säilöntään), kurkkuja (säilöntään) ja kurpitsaa riittää ainakin helmi-maaliskuulle asti. Säilykkeet toki pidempään.
    Kiitos ihanista ja inspiroivista videoista ❤️

  • @v_hovila
    @v_hovila 2 года назад +1

    Hyvä lista. Harrasta myös noita keittojuureksia (lanttu, palsternakka, selleri). Kaikki sipulit on helppoja. Säilytän ne autotallissa. Talvikurpitsat voi istuttaa mökille kateviljelyyn, kastella harvakseltaan ja kerätä sadon syksyllä eikä kellaria tarvita, kun ne säilyvät lämpimässäkin. Mun tavoite on omenaomavaraisuus tai oikeastaan tavoite on, että omenoita riittää sekä minulle että kaikille muillekin suvussa... Olen valinnut lajikkeita, jotka säilyvät yli talven, mutta puut vasta pieniä. On vielä pari litraa kuivattua omenaa viime sadosta. Taisit muuten unohtaa mehut? (Saan ne äidiltä.) Hyvää sadonkorjuuta!

  • @Krisu1993
    @Krisu1993 2 года назад +1

    Valkosipulia sain ainakin viime vuonna riittävästi vuoden tarpeiksi, taitaa tänäkin vuonna tulla. Sipuli onnistui joten se riittää koko vuodeksi. Porkkana ja perunat ja sienet, tänä vuonna taitaa tulla myös punajuurta. Yrttejä oon koittanut ahkerasti kerätä mutta tulee silti myös juotua kaupan teetä, tässä pitää skarpata. Siinäpä mitä nyt hoksasin. Kiva video🤩

    • @Omavarainenvegaani
      @Omavarainenvegaani  2 года назад +1

      Noniin, hyvä jos muillakin on samoja kokemuksia. Itselläni tuntuu olevan superhuonoa tuuria sipuleiden kanssa, ei onnistu ikinä.

    • @Krisu1993
      @Krisu1993 2 года назад

      @@Omavarainenvegaani viime vuonna jäi mullakin huonoksi sipulisato kun madot vaivasivat..

  • @metsaleipurit
    @metsaleipurit Год назад

    Kiitos vinkeistäsi💚🍀

  • @u-m.n8171
    @u-m.n8171 2 года назад +3

    Ihania videoita..kanavasi tilaukseen😊🙋‍♀️❤

  • @Omavarainenvegaani
    @Omavarainenvegaani  2 года назад

    Mitä sinä et osta kaupasta?

    • @pirjosaarimaki6925
      @pirjosaarimaki6925 Год назад

      En osta tuorejuustoja enkä viiliä. Toki joudun ostamaan maidon, piimän ja kananmunat mutta yleensä ostan ne punalaputettuna ja luomuna. Juustomassasta erottuvan heran käytän leipätaikinaan. Myös viili on helppo tehdä itse ja se kehittyy huoneenlämmössä tosi herkulliseksi. Myös hunajaa en osta koska saan sitä sukulaiseni mehiläistarhalta mutta tämä on tietysti poikkeus koska kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta.

    • @piahamalainen9442
      @piahamalainen9442 25 дней назад

      En osta kauneudenhoito tuotteista maskeja ja kuorintavoiteita koska ne saa keittiön kaapista ja välillä pesen tukan ruisjauhoilla ( no täytyyhän noikin ostaa kaupasta mutta selvää säästöä silti 😁)ja pyykkäämiseen rohtosuopayrtti niin kauan kun sitä kestää. Varsinkin Villa vaatteet tykkää ja muutkin tietty . Villivihanneksia kuivatan ja pakastan ja särkylääkettä ajattelin siankärsämöstä, poimunlehdestä,mesiangervosta nyt kuivattaa ja laittaa pakkaseen talven varalle ja pajustakin sitä myös saa.