Meillä on suomessa vapaa media, televisiokanavia, radiokanavia, isompia ja pienempiä lehtitaloja. Jopa valtiollisesti ylituettu yleisradio ja sen kymmeniä haaroja ympäri Suomen. Sen sijaan kaksi satunnaista toisilleen aiemmin tuntematonta nuorta pystyy tuottamaan laadukkaampaa ja sisällöltään tärkeämpää mediaa kuin yksikään edeltävistä. Joku saattais íhmetellä. Toinen ihmettelee. Ei sitä että olette hyviä jutussa mitä duunaatte. Vaan sitä, miten heikolla tasolla tää meidän "vapaa media" on yleisesti. Propsit veikkosille, toivottavasti saatte resursseja ja näitä ulos pikasemmalla aikataululla. Ja propsit kaikille vieraille jotka ovat menneet pääkallopaikalle. Arvostan.
Media saa leipänsä klikkauksista ja yrittää vedota tunteisiin mahd. paljon. Mutta sitku leikataanki bullshitti kokonaan pois nii kylläpä sitä arvostaaki iha eritavalla, tässä hyvä esimerkki kanava 👍
@@petri6405 Jep ja tuo klikkibisnesmalli tarkottaa myös, että niitä juttuja on ammuttava eetteriin määrällisesti paljon. Sisältö jää samalla ihan tuhnuksi. Hauska ku oon seurannu tätä omaa sijoittajan somekuplaa uutisten osalta jotka tulee siis tuonne kännykkään ilmeisesti googlen kautta. Kaikki jutut aina 2-5 päivää myöhässä ja kirjoittajat on ihan ulalla koko aiheesta. Jos noihin lähtis reagoimaan rahallisesti niin turpaan tulis toistuvasti. Samaan aikaan seuraamani youtubettajat reagoi niihin monesti etukäteen ja uutisten arvoset pomput tapahtuu sitten muutamien viikkojen kuluessa.
Hei. Puheenaihe podcast on erinomaisen hyvä! Kysyn kuitenkin: miksi 26.11 nauhoitettu jakso tulee ulos vasta 17.12? Osa tästä hyvästä keskustelusta on jo vanhaa tietoa.
Et ole ihan väärässä, veikkaan että Rami ja Leevi istuvat sellaisen videokasan päällä että jakavat niitä vielä koko alkukevään :) Its olen niin kiireinen että en ehdi tehdä haastatteluvarastoa, joten pistin tämän jakson jälkeen purkitetun ruclips.net/video/f1nRgJkwZTg/видео.html #neuvottelija 50 - EU:n oppositio (Sari Essayah) jakson ulos jo 2.12.2020. Yksi ratkaisu olisi miettiä ns. "lead timeä" ja joko 1) puhua vain ajankohtaisesta asiasta nopeasti ulos tuotettuna tai sitten 2) pohtia hieman verkkaisemmin muuttuvia asiakokonaisuuksia ilman viitteitä viikkotason tapahtumiin.
Hei Tommi! Kieltämättä tämän jakson julkaisu aiemmin olisi ollut suotavaa. Editointi vaatii oman aikansa ja toisinaan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita on niin paljon, että joidenkin jaksojen julkaisu viivästyy. Pyrimme jatkossa siihen, että näin pitkää julkaisuviivettä ajankohtaisessa sisällössä ei tulisi.
Näen vanhan tiedon merkityksellisenä. Siis mikä oli näkemys tuolloin. Siispä asiantuntijatietoa tarjolla "pro bono". Itse suosin verkkaista juontotyyliä sekä pidempää formaattia, kuten Puheenaiheella ja Sami Miettisen kanavallakin on.
You probably dont care at all but does anybody know of a way to log back into an Instagram account..? I stupidly lost the password. I appreciate any tips you can offer me
MInulle heräsi tämmöinen kysymys kohdassa 25 minuuttia, että miksi Saksa on niin kilpailukykyinen esim. Italiaan verrattuna? Kun kuitenkin Italiassakin on paljon vientiteollisuutta ja luulen, että paljon pienemmät palkat kuin Saksassa vastaavilla vientiteollisuuden aloilla. Että mikä on se syy Saksan menestymiselle niin hyvin suhteessa muihin Euromaihin, vaikka työvoimakustannukset ovat paljon suuremmat?
Tee muutama vertailu yritysten taseista (ne kertoo historiasta), ja ota huomioon lukumäärät. Silläkin on iso merkitys, että mitä varallisuudella sitten tehdään, ja minne se valuu.
Esitat hyvan kysymyksen. Luulisi etta asiaa on tutkittukin ja joku tietaa vastaukset. Kylla siina kasitys saksalaisten tuotteiden laadusta on varmasti yksi syy. Ihmiset ostaa saksalaisia autoja vaikka ne olisivat muita kalliimpia. Made in Germany myy. Ja se myy koska tuotteet tosiaan ovat muita parempia. Mutta miksi ne ovat muita parempia ? Ihmisista, tekijoista, se kaikki lahtee.
@@markkuryhanen4244 Mites tuo pankkiasia? Käsitin että Sveitsi on hoitanut pankkipuolen erinomaisesti ainakin 50-100 vuotta, samoin Saksa (ihmiset säästävät paljon), joten riittää kapitaalia yrityksille -> työpaikkoja jne. Italiassa lienee eri kulttuuri vaikka ihmiset säästävät lähes yhtä paljon? Kun Sveitsissä on ollut kapitaalia, on voitu keskittyä todella hyväpalkkaisiin töihin (nämä vaativat pitkää koulutusta ja pitkiä työvuosia firmassa); ns pa maat joutuvat elämään kädestä suuhun ja tekemään "hanttihommia" (sitä mitä sattuu kulloisenakin vuonna olemaan tarjolla muutamaa euroa vastaan), lyhytaikaisia projekteja, joista ei synny pitkäaikaista kehitystä ja osaamista ja siten varallisuutta. Kuitenkin parjattu Espanja ja Portugali lienee kuitenkin rikkaampi maa kuin Brasilia, joten nämäkin asiat ovat suhteellisia(pitemmän aikajakson tarkastelussa).
Sari Essayahilla oli hyvä huomio, kun EMU:iin liityttiin niin se olisi edellyttänyt EU-valtioiden hyvää taloudenpitoa. Ja sitä oli vain muutamassa maassa. Suomessa Lipponen ja Niinistö hieman laittoivat Suomen taloutta siihen malliin, mutta ei riittävästi eli esimerkiksi työmarkkinasääntelyä ei purettu. Jäykät työmarkkinat ovat kaikissa EU maissa ongelmana. Muun muassa siksi EU:lla menee huonosti. Ja muutenkin ne eväät oli pian syöty (varsinkin Nokia huumassa) verotusta nostettiin ja sääntelyä lisättiin ja julkisia menoja on koko ajan kasvatettu. Jättivaltionvelasta puhumattakaan. Lisäksi Kreikka vääristeli taloustilannettaan paremmaksi kuin mitä se oli ja sen ylläpitämisestä EU jäsenenä surkeasta taloudenpidosta huolimatta alkoivat vaikeudet.
Sikäli, kuin tiedän Saksassa työmarkkinat joustavat taloudellisen tilanteen mukaan. Korjatkaa, jos olen väärässä. Sen sijaan omasta rahasta ja sitä myöten omasta rahapolitiikasta luopuminen oli suurin virhe, mitä koskaa Suomen historian aikana on tehty. Ja ketkä olivat sen takana: SDP. Siin on semmonen kommunistis-kapitalistinen sakki, jota ei KOSKAAN KENENKÄÄN SUOMALAISEN pitäisi äänestää. Vielä pahempi ovat Vihreät!!! Kattokaa nyt hyvät suomalaiset, ketä päästätte päättäjän paikalle!!! Tämä hallitus on osoittanut jo täyden mädännäisyytensä. Joten välttäkää siis näitä puolueita, jotka nyt valtaa pitävät!!!!
Kyseessä on punavihreiden suurin vaalikassa tähän mennessä. He pääsevät jakamaan näitä takaisin saatavia rahoja erilaisiin ilmasto poseeraus toimiinsa joista he saavat suurta hyötyä seuraavia vaaleja ajatellen.
Vierailijatoive: Jari Sarasvuo ja Kaarle Hurtig, kapitalismi & markkinatalous. Aihe voi oikeastaan olla mikä vain, kunhan nämä kaksi saadaan samaan pöytään!
Moro. Mihin tässä yhtälössä unohtui yrittäjän yritysvastuu. Tiedän käutännön tasolla että yrittäjä ja perheenjäsenet odottivat palkkojaan parempia päiviä. Ja se on mielestäni aivan oikein.
Tätä Miettisen ECU2-koria kannattaisi kokeilla, koska valmiuslaki- ja ulkonaliikkumishumpan alle jää Verkkouutisten kirjoitus 12.03.2021: "Suomen tavaraviennin arvo laski kahdeksan prosenttia".
Mikä tää on tää, että Puola ja Unkari voivat kaataa paketin, kun hehän ovat jo hyväksyneet sen ? Siis heillä on vain valitusoikeus, mutta kun ymmärtää kenen ohjauksessa kyseiset tuomarit on, niin...
Yhteisvaluutan taustaa "Rahaliitto (valuuttaunioni, yhteinen raha) ei ajatuksena ole uusi, vaan erilaisia usean kansan käyttämiä yhteisiä rahoja on käytetty historian saatossa usein, levinneisyydeltään ja kestoltaan vaihdellen. Useimmiten kyse on ollut *valloittajien* mukanaan tuomasta käytännöstä tai *pakosta* - Wikipedia
Tämä selitys ei ole lyhyt, koska euron ongelmat ovat moninaisia, ja ytimekkään kokonaiskuvan muodostaminen on hankalaa (itselleni ainakin). Pääpointit ovat lihavoituna. *1. Euromaiden taloustilanteet ovat keskenään erilaisia, mutta korot eivät jousta taloustilanteen mukaan.* Maissa, joissa on hyvä taloustilanne, olisi paikallaan nostaa korkotasoa eli lainojen hintoja. Jos näin ei toimita, vaarana on markkinoiden ylikuumeneminen eli kotitalouksien ja yritysten liiallinen velkaantuminen. Maissa, joissa on huono taloustilanne, olisi paikallaan laskea korkotasoa, jotta markkinat elpyisivät. Jos näin ei toimita, kotitaloudet ja yritykset eivät uskalla ottaa velkaa isompiin hankintoihin. Tällöin talous jumittaa. Maakohtainen korkopolitiikka ei kuitenkaan ole mahdollista, jos maat ovat samassa valuutassa. Korko, jonka määrittelee Euroopan Keskuspankki, on sama kaikissa euromaissa riippumatta siitä, millainen on maiden taloustilanne. *2) Euromailla ei ole omia keskuspankkeja, joilta maat voisivat ottaa lainaa.* Tästä johtuen maat joutuvat hakemaan lainaa vapailta markkinoilta, eli sijoittajilta. Tämä voi tulla kalliiksi, jos maan taloustilanne näyttää sijoittajille huonolta. Maat voivat ajautua maksuvaikeuksiin, jos sijoittajat alkavat periä lainoistaan korkeaa korkoa. Sijoittajien joukko on moninainen. Valtionlainoihin voivat sijoittaa muun muassa yksityiset rahastot, eläkeyhtiöt ja liikepankit. Jos esim. liikepankit eivät saa saataviaan, riskinä on pankin kaatuminen. Tämä koituisi haitaksi tavallisille ihmisille ja yrityksille. Tämän takia talouskriisien keskellä on usein päädytty pelastamaan pankkeja. *3) Euromaiden mahdollisuus vaikuttaa kilpailukykyynsä on heikko.* Tilanne olisi eri, jos jokaisella maalla olisi oma kelluva valuutta. Kelluminen tarkoittaa käytännössä, että valuutan arvo vaihtelee taloustilanteen mukaan. Jos maan taloustilanne huononee, valuutan arvo laskee suhteessa muihin valuuttoihin. Tällöin kyseisen maan tuotteet ja työvoima halpenevat muiden maiden näkökulmasta. Halpuutus lisää investointeja ja vientiä, mikä elvyttää talouden. Vastaavasti hyvässä taloustilanteessa maan tuotteet ja työvoima näyttäytyvät kalliimpina, mikä hillitsee talouden ylikuumenemista. Toisin sanoen taloustilanne pysyy kelluvan valuutan maissa kohtuullisen vakaana ilman erityisiä elvytystoimia.
@@rebekkanagy5799 Joo no arvelinkin ettei ihan hirveän kiteytettyä ole helppoa kirjoittaa, mutta aika hyvin kuitenkin saa lihavoiduista kohdista pääpontit.
Vertauskuvana voisi toimia urheiluliiga. Jos samassa liigassa kilpailee useampi joukkue, niin kaikki eivät voi voittaa. Tässä vertauskuvassa joukkueita ovat euromaat, ja liigana euro. Jos mailla olisi omat valuutat, kukin maa voisi kilpailla omassa liigassaan, ja olla oman sarjansa menestyjä.
Kiina ei ole uhka Euroopalle, jos euroalue hajoaa hallitusti. Hieman asenteellinen kysymys juontajalta. Varsinkaan sääntelyn purkaminen ei ole uhka tai riskitekijä vaan suuri mahdollisuus ja edellyttävä tekijä Euroopan kukoistukselle.
Kiina ei ole uhka Euroopalle, jos euroalue hajoaa hallitusti. Hieman asenteellinen kysymys juontajalta. Varsinkaan sääntelyn purkaminen ei ole uhka tai riskitekijä vaan suuri mahdollisuus ja edellyttävä tekijä Euroopan kukoistukselle.
Ole Siunattu Sari. Toivottavasti olet seuraavissakin eduskuntavaaleissa ehdokkaana. Äänestän sinua, jos mahdollista
Meillä on suomessa vapaa media, televisiokanavia, radiokanavia, isompia ja pienempiä lehtitaloja. Jopa valtiollisesti ylituettu yleisradio ja sen kymmeniä haaroja ympäri Suomen. Sen sijaan kaksi satunnaista toisilleen aiemmin tuntematonta nuorta pystyy tuottamaan laadukkaampaa ja sisällöltään tärkeämpää mediaa kuin yksikään edeltävistä. Joku saattais íhmetellä. Toinen ihmettelee. Ei sitä että olette hyviä jutussa mitä duunaatte. Vaan sitä, miten heikolla tasolla tää meidän "vapaa media" on yleisesti. Propsit veikkosille, toivottavasti saatte resursseja ja näitä ulos pikasemmalla aikataululla. Ja propsit kaikille vieraille jotka ovat menneet pääkallopaikalle. Arvostan.
Media saa leipänsä klikkauksista ja yrittää vedota tunteisiin mahd. paljon. Mutta sitku leikataanki bullshitti kokonaan pois nii kylläpä sitä arvostaaki iha eritavalla, tässä hyvä esimerkki kanava 👍
@@petri6405 Jep ja tuo klikkibisnesmalli tarkottaa myös, että niitä juttuja on ammuttava eetteriin määrällisesti paljon. Sisältö jää samalla ihan tuhnuksi. Hauska ku oon seurannu tätä omaa sijoittajan somekuplaa uutisten osalta jotka tulee siis tuonne kännykkään ilmeisesti googlen kautta. Kaikki jutut aina 2-5 päivää myöhässä ja kirjoittajat on ihan ulalla koko aiheesta. Jos noihin lähtis reagoimaan rahallisesti niin turpaan tulis toistuvasti. Samaan aikaan seuraamani youtubettajat reagoi niihin monesti etukäteen ja uutisten arvoset pomput tapahtuu sitten muutamien viikkojen kuluessa.
Hei. Puheenaihe podcast on erinomaisen hyvä! Kysyn kuitenkin: miksi 26.11 nauhoitettu jakso tulee ulos vasta 17.12? Osa tästä hyvästä keskustelusta on jo vanhaa tietoa.
Et ole ihan väärässä, veikkaan että Rami ja Leevi istuvat sellaisen videokasan päällä että jakavat niitä vielä koko alkukevään :) Its olen niin kiireinen että en ehdi tehdä haastatteluvarastoa, joten pistin tämän jakson jälkeen purkitetun ruclips.net/video/f1nRgJkwZTg/видео.html #neuvottelija 50 - EU:n oppositio (Sari Essayah) jakson ulos jo 2.12.2020.
Yksi ratkaisu olisi miettiä ns. "lead timeä" ja joko 1) puhua vain ajankohtaisesta asiasta nopeasti ulos tuotettuna tai sitten 2) pohtia hieman verkkaisemmin muuttuvia asiakokonaisuuksia ilman viitteitä viikkotason tapahtumiin.
Hei Tommi! Kieltämättä tämän jakson julkaisu aiemmin olisi ollut suotavaa. Editointi vaatii oman aikansa ja toisinaan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita on niin paljon, että joidenkin jaksojen julkaisu viivästyy. Pyrimme jatkossa siihen, että näin pitkää julkaisuviivettä ajankohtaisessa sisällössä ei tulisi.
@@puheenaihefi hei, kiitos vastauksesta. Kuuntelen/katson jatkossakin teidän kaikki ohjelmat.
Näen vanhan tiedon merkityksellisenä. Siis mikä oli näkemys tuolloin. Siispä asiantuntijatietoa tarjolla "pro bono". Itse suosin verkkaista juontotyyliä sekä pidempää formaattia, kuten Puheenaiheella ja Sami Miettisen kanavallakin on.
You probably dont care at all but does anybody know of a way to log back into an Instagram account..?
I stupidly lost the password. I appreciate any tips you can offer me
Jos asia todella on näin, niin kuinka kokoomus ei näe tätä ”euro vs oma valuutta” asiaa vaan aivan väkisin ovat euron kannalla.
MInulle heräsi tämmöinen kysymys kohdassa 25 minuuttia, että miksi Saksa on niin kilpailukykyinen esim. Italiaan verrattuna? Kun kuitenkin Italiassakin on paljon vientiteollisuutta ja luulen, että paljon pienemmät palkat kuin Saksassa vastaavilla vientiteollisuuden aloilla. Että mikä on se syy Saksan menestymiselle niin hyvin suhteessa muihin Euromaihin, vaikka työvoimakustannukset ovat paljon suuremmat?
Tee muutama vertailu yritysten taseista (ne kertoo historiasta), ja ota huomioon lukumäärät. Silläkin on iso merkitys, että mitä varallisuudella sitten tehdään, ja minne se valuu.
Esitat hyvan kysymyksen. Luulisi etta asiaa on tutkittukin ja joku tietaa vastaukset. Kylla siina kasitys saksalaisten tuotteiden laadusta on varmasti yksi syy. Ihmiset ostaa saksalaisia autoja vaikka ne olisivat muita kalliimpia. Made in Germany myy. Ja se myy koska tuotteet tosiaan ovat muita parempia. Mutta miksi ne ovat muita parempia ? Ihmisista, tekijoista, se kaikki lahtee.
@@markkuryhanen4244 Mites tuo pankkiasia? Käsitin että Sveitsi on hoitanut pankkipuolen erinomaisesti ainakin 50-100 vuotta, samoin Saksa (ihmiset säästävät paljon), joten riittää kapitaalia yrityksille -> työpaikkoja jne. Italiassa lienee eri kulttuuri vaikka ihmiset säästävät lähes yhtä paljon?
Kun Sveitsissä on ollut kapitaalia, on voitu keskittyä todella hyväpalkkaisiin töihin (nämä vaativat pitkää koulutusta ja pitkiä työvuosia firmassa); ns pa maat joutuvat elämään kädestä suuhun ja tekemään "hanttihommia" (sitä mitä sattuu kulloisenakin vuonna olemaan tarjolla muutamaa euroa vastaan), lyhytaikaisia projekteja, joista ei synny pitkäaikaista kehitystä ja osaamista ja siten varallisuutta. Kuitenkin parjattu Espanja ja Portugali lienee kuitenkin rikkaampi maa kuin Brasilia, joten nämäkin asiat ovat suhteellisia(pitemmän aikajakson tarkastelussa).
Ai pahus, tassahan on kaksi mahtavan hyvaa ja asiallista keskustelijaa. Nama heti Marinin hallitukseen, etta olisi edes kaksi hyvaa ministeria.
Sari Essayahilla oli hyvä huomio, kun EMU:iin liityttiin niin se olisi edellyttänyt EU-valtioiden hyvää taloudenpitoa. Ja sitä oli vain muutamassa maassa. Suomessa Lipponen ja Niinistö hieman laittoivat Suomen taloutta siihen malliin, mutta ei riittävästi eli esimerkiksi työmarkkinasääntelyä ei purettu. Jäykät työmarkkinat ovat kaikissa EU maissa ongelmana. Muun muassa siksi EU:lla menee huonosti.
Ja muutenkin ne eväät oli pian syöty (varsinkin Nokia huumassa) verotusta nostettiin ja sääntelyä lisättiin ja julkisia menoja on koko ajan kasvatettu. Jättivaltionvelasta puhumattakaan.
Lisäksi Kreikka vääristeli taloustilannettaan paremmaksi kuin mitä se oli ja sen ylläpitämisestä EU jäsenenä surkeasta taloudenpidosta huolimatta alkoivat vaikeudet.
Sikäli, kuin tiedän Saksassa työmarkkinat joustavat taloudellisen tilanteen mukaan. Korjatkaa, jos olen väärässä. Sen sijaan omasta rahasta ja sitä myöten omasta rahapolitiikasta luopuminen oli suurin virhe, mitä koskaa Suomen historian aikana on tehty. Ja ketkä olivat sen takana: SDP. Siin on semmonen kommunistis-kapitalistinen sakki, jota ei KOSKAAN KENENKÄÄN SUOMALAISEN pitäisi äänestää. Vielä pahempi ovat Vihreät!!! Kattokaa nyt hyvät suomalaiset, ketä päästätte päättäjän paikalle!!! Tämä hallitus on osoittanut jo täyden mädännäisyytensä. Joten välttäkää siis näitä puolueita, jotka nyt valtaa pitävät!!!!
Kyseessä on punavihreiden suurin vaalikassa tähän mennessä. He pääsevät jakamaan näitä takaisin saatavia rahoja erilaisiin ilmasto poseeraus toimiinsa joista he saavat suurta hyötyä seuraavia vaaleja ajatellen.
Vierailijatoive: Jari Sarasvuo ja Kaarle Hurtig, kapitalismi & markkinatalous. Aihe voi oikeastaan olla mikä vain, kunhan nämä kaksi saadaan samaan pöytään!
Ihan oikeasti pitää kysyä kanssalta suomesta
Moro. Mihin tässä yhtälössä unohtui yrittäjän yritysvastuu. Tiedän käutännön tasolla että yrittäjä ja perheenjäsenet odottivat palkkojaan parempia päiviä. Ja se on mielestäni aivan oikein.
Tätä Miettisen ECU2-koria kannattaisi kokeilla, koska valmiuslaki- ja ulkonaliikkumishumpan alle jää Verkkouutisten kirjoitus 12.03.2021: "Suomen tavaraviennin arvo laski kahdeksan prosenttia".
Mikä tää on tää, että Puola ja Unkari voivat kaataa paketin, kun hehän ovat jo hyväksyneet sen ?
Siis heillä on vain valitusoikeus, mutta kun ymmärtää kenen ohjauksessa kyseiset tuomarit on, niin...
Tämä on nauhoitettu aikaa sitten, ihmettelen itsekin miksi edes ajaa tätä vanhaa shaibaa edes ulos.
Sari on liikuttavan huolissaan rahvaan vero-euroista! Hän on itse veronmaksajien elätti kaikkine " hillotorppineen".
Onko jollain heittää jotain lyhyehköä ja ytimekästä selitystä tai vertausta euron ongelmille?
Yhteisvaluutan taustaa
"Rahaliitto (valuuttaunioni, yhteinen raha) ei ajatuksena ole uusi, vaan erilaisia usean kansan käyttämiä yhteisiä rahoja on käytetty historian saatossa usein, levinneisyydeltään ja kestoltaan vaihdellen. Useimmiten kyse on ollut *valloittajien* mukanaan tuomasta käytännöstä tai *pakosta*
- Wikipedia
Kiky
Tämä selitys ei ole lyhyt, koska euron ongelmat ovat moninaisia, ja ytimekkään kokonaiskuvan muodostaminen on hankalaa (itselleni ainakin). Pääpointit ovat lihavoituna.
*1. Euromaiden taloustilanteet ovat keskenään erilaisia, mutta korot eivät jousta taloustilanteen mukaan.*
Maissa, joissa on hyvä taloustilanne, olisi paikallaan nostaa korkotasoa eli lainojen hintoja. Jos näin ei toimita, vaarana on markkinoiden ylikuumeneminen eli kotitalouksien ja yritysten liiallinen velkaantuminen.
Maissa, joissa on huono taloustilanne, olisi paikallaan laskea korkotasoa, jotta markkinat elpyisivät. Jos näin ei toimita, kotitaloudet ja yritykset eivät uskalla ottaa velkaa isompiin hankintoihin. Tällöin talous jumittaa.
Maakohtainen korkopolitiikka ei kuitenkaan ole mahdollista, jos maat ovat samassa valuutassa. Korko, jonka määrittelee Euroopan Keskuspankki, on sama kaikissa euromaissa riippumatta siitä, millainen on maiden taloustilanne.
*2) Euromailla ei ole omia keskuspankkeja, joilta maat voisivat ottaa lainaa.*
Tästä johtuen maat joutuvat hakemaan lainaa vapailta markkinoilta, eli sijoittajilta. Tämä voi tulla kalliiksi, jos maan taloustilanne näyttää sijoittajille huonolta. Maat voivat ajautua maksuvaikeuksiin, jos sijoittajat alkavat periä lainoistaan korkeaa korkoa.
Sijoittajien joukko on moninainen. Valtionlainoihin voivat sijoittaa muun muassa yksityiset rahastot, eläkeyhtiöt ja liikepankit. Jos esim. liikepankit eivät saa saataviaan, riskinä on pankin kaatuminen. Tämä koituisi haitaksi tavallisille ihmisille ja yrityksille. Tämän takia talouskriisien keskellä on usein päädytty pelastamaan pankkeja.
*3) Euromaiden mahdollisuus vaikuttaa kilpailukykyynsä on heikko.*
Tilanne olisi eri, jos jokaisella maalla olisi oma kelluva valuutta. Kelluminen tarkoittaa käytännössä, että valuutan arvo vaihtelee taloustilanteen mukaan.
Jos maan taloustilanne huononee, valuutan arvo laskee suhteessa muihin valuuttoihin. Tällöin kyseisen maan tuotteet ja työvoima halpenevat muiden maiden näkökulmasta. Halpuutus lisää investointeja ja vientiä, mikä elvyttää talouden.
Vastaavasti hyvässä taloustilanteessa maan tuotteet ja työvoima näyttäytyvät kalliimpina, mikä hillitsee talouden ylikuumenemista. Toisin sanoen taloustilanne pysyy kelluvan valuutan maissa kohtuullisen vakaana ilman erityisiä elvytystoimia.
@@rebekkanagy5799 Joo no arvelinkin ettei ihan hirveän kiteytettyä ole helppoa kirjoittaa, mutta aika hyvin kuitenkin saa lihavoiduista kohdista pääpontit.
Vertauskuvana voisi toimia urheiluliiga. Jos samassa liigassa kilpailee useampi joukkue, niin kaikki eivät voi voittaa. Tässä vertauskuvassa joukkueita ovat euromaat, ja liigana euro.
Jos mailla olisi omat valuutat, kukin maa voisi kilpailla omassa liigassaan, ja olla oman sarjansa menestyjä.
EUROSTA ! Tietääkseni SLOVENSKO on eurossa , mutta CESKO ei ! Ja miksi juuri näin päin ?
koska käsitellään jaksossani mun noita linkkejä mun läppärissä on mikki
Kiva näin 4v. Myöhemmin kuunella.. kaikki kusee..
Kiina ei ole uhka Euroopalle, jos euroalue hajoaa hallitusti. Hieman asenteellinen kysymys juontajalta.
Varsinkaan sääntelyn purkaminen ei ole uhka tai riskitekijä vaan suuri mahdollisuus ja edellyttävä tekijä Euroopan kukoistukselle.
Niin tai sitten laajenee ja noudattaa sopimuksia.
Jos kristilliset haluaisivat antaa "maailman lapsia", kaivelisivat pohjattomia kolehtihaavejaan.
Kiina ei ole uhka Euroopalle, jos euroalue hajoaa hallitusti. Hieman asenteellinen kysymys juontajalta.
Varsinkaan sääntelyn purkaminen ei ole uhka tai riskitekijä vaan suuri mahdollisuus ja edellyttävä tekijä Euroopan kukoistukselle.
Kiina on uhka