Enis Behiç Koryürek'in Ruh Çağırma Hikayesi ve Hayatı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 сен 2024
  • Daktilo: Ebru Özbiliş
    www.instagram....
    Piyano Eşlik: ‪@mcelenk‬
    Müzik: • Erol Sayan - Hatıra / ...
    Müzik ve edebiyat müthiş bir eşlikçi hayatımızda, iyileştiriyor, motive ediyor, bazen de zaman makinesi gibi anıları tekrar tekrar yaşamamızı sağlıyor, duygularımızı tazeliyor. Şarkılar ve şiirler de hikayelerini öğrendikçe tadından yenmiyor..
    Geçsin günler haftalar şarkısını herkes gibi ben de defalarca dinlemişimdir. Beste Erol Sayan’a sözleri ise Enis Behiç Koryürek’e ait. Ama dün öyle bir şey öğrendim ki şarkıyla alakalı, çok şaşırdım. Ben de Enis Behiç’i biraz araştırdım.
    Önce olayı paylaşayım;
    Erol Sayan yedek subaylığı tamamladıktan sonra Ankara’ya yerleşmiş. Henüz radyoya girmemişken, Ziraat Bankası’nda çalışırken bir yandan da amatörce musikiyle uğraşırmış. Yine de kimi besteleriyle adını biraz olsun duyurmaya başlamış.
    Ankara’da bir zamanlar ruh çağırma olayları çok modaymış. Önemli devlet büyükleri de bu olaylara katılırmış… Yunus Emre, Orhan Veli, Ayhan Işık ve diğer önemli isimlerin “ruhlarının davet edildiği” o oturumlarda kim bilir neler yaşanmıştır neler… Demiştik ki Erol Sayan, Enis Behiç’in Hatıra isimli şiirini bestelemiştir. Şıp diye olmamış tabii bu olay.
    Erol Sayan bu yeni eserini okunması için bir türlü piyasaya çıkartamamış. Çünkü güfte çok kısa olduğu için gerekli olan en az üç dakikayı tamamlaması gerekirmiş. Nasıl yapmalı diye düşünmüş.
    Bir akşam yine ruh çağırma olayına katılmış. Medyum transa geçmiş, öteki alemden bir ruhun teşrif etmesini istemiş. Medyum bir iki dakika sonra değişik bir sesle ‘’Ben, Enis Behiç!’’ demiş. Kimse tabii ki bu durumu garipsemeden ruh’a sorular sormaya başlamışlar. Medyum da cevaplar vermiş.
    Erol Sayan da, Enis Behiç’e uzun yıllar önce yazdığı Hatıra isimli şiirine ilave yapmasını istemiş. Medyum bazı mısralar okumaya başlamış. “Ömrüm sensiz geçse de aşkın gönlümde kalsın / Gülen gözlerin binbir teselli ile baksın / Sen gözlerimde bir renk, kulaklarımda bir ses ve içimde bir nefes olarak kalacaksın”...
    Güftenin eksik olan kısmı da böylelikle tamamlanmış. İcra edilebilmesi için gereken süreye ulaşılmış.
    Şair kimliğinin yanı sıra bürokrat ve diplomat kimliği de bulunan Enis Behiç, konsolosluk görevi esnasında tanıştığı Bükreş Konsolosu Ahmet Hikmet Müftüoğlu’ndan etkinlenmiş.
    1936 yılında Ekonomi Bakanlığı İş Dairesi Reisliği’ne getirilmiş ve Türk-Macar dostluğunun gelişmesinde, Gül Baba Türbesinin yeniden ziyaretgâh ve müze haline getirilmesinde büyük hizmetleri olmuş. O dönemin ciddi meselelerinden biri olan işçi meselelerine gerçek anlamda yaklaşan ve ilgilenen ilk bürokratlardan biri olan Koryürek, belirli bir süre Çalışma Bakanlığı Müsteşarlığı görevini üstlenmiş.
    Mizah türünde de eserler üreten Enis Behiç, bu türdeki eserlerini yayınlarken “Çimdik” isimli takma ad kullanmış. Yaşamının son yıllarında yoksul bir hayat sürmesi ile birlikte kendini dine vermiş ve şiirleri de mistik bir şiir anlayışına evrilmiş. Tasavvufi şiirlerini ise 1946 yılından sonra, Çedikçi Süleyman Çelebi’nin ruhu ile bağlantı kurduktan sonra yazmaya başlamış.
    İşte hikaye böyle bilmem sizi de benim kadar etkiledi mi ama paylaşmak istedim.
    Hangisi gerçek tabii ki bilemiyoruz. Yine de bu tür hikayeler bilinmezlik ve gariplikleriyle ilginç olmuyorlar mı zaten :)
    Şairin hayat hikayesiyse şöyle;
    Enis Behiç Koryürek… Türk edebiyatının önemli ismi, hecenin beş şairinden birisi… 1891 yılında İstanbul’un Aksaray semtinde doğmuş. Babası Doktor Yarbay İsmail Behiç, annesi Fâika Hanım.
    Enis Behiç’in çocukluğu babasının mesleği dolayısıyla Mekadonya’da geçmiş. Bundan dolayı ilköğrenimini evde özel hocalardan ve babasından almış. 1910 yılında İstanbul Sultanisi’nden, 1913 yılında Mülkiye Mektebi’nden birincilikle mezun olmuş.
    İlk şiirini 19 yaşında yayımlamış. Fecri Ati topluluğu içinde yer aldığı sırada Namık Kemal’in ruhuna ithaf ettiği ‘’Vatan Mersiyesi’’ şiiri edebiyat camiasında büyük yankı uyandırmış. Şiirin yanı sıra keman da çalarmış. Hatta icat ettiği keman-boru karşımı bir müzik aleti kullandığı da söylenir.
    1916-1919 yılları arasında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğunda yer alan Budapeşte Başkonsolosluğunda görev almış. Burada Gabi adında Fransız bir kadınla evlenmiş. bu evliliğinden bir erkek çocuk dünyaya gelmiş ve adı da Hasan olmuş.
    Enis Behiç Koryürek'in Ruh Çağırma Hikayesi ve Hayatı
    Instagram : www.instagram....
    Facebook : www.facebook.c...
    Web : www.emreyurtta...
    RUclips : / emreyurttakalin
    #emreyurttakalın #edebiyat #hikaye

Комментарии • 4

  •  6 месяцев назад +4

    Muhteşem ❤️

  • @BurcuGuness
    @BurcuGuness 6 месяцев назад +1

    Çok acayip😊

  • @acananmercimek
    @acananmercimek 6 месяцев назад +2

    Hârikaa! Çookkta sevdiğim bir şarkıdır..
    Dr.Bedri Ruhselman Türkiye’de Metapsijik ve Ruhsal Araştırma Derneğini kuran duâyen bir kişiliktir.. Ayrıca yaptığı ruhsal seanslar ürünü olan bu kıymetli notlar 54 sene sonra Bedri Hocanın talimatıyla İLÂHİ NİZAM ve KÂİNAT olarak kitap halinde basılmış ve insanlığa armağan edilmiştir..
    Olağanüstü güzel sunumunuz için sonsuz teşekkürler! Çokk keyf aldım! Sevgilerimle..🥀

  • @mcelenk
    @mcelenk 6 месяцев назад +1

    Çok ilginç 👏