Bağımsız Hareket Eğitimi 1
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- BAĞIMSIZ HAREKET NEDİR?
Bağımsız hareket; görme engelli bireylere yardımsız olarak ya da en az yardımla bir mekandaki konumunu belirleme, yön bulma ve gideceği yöne doğru hareket etme becerisi kazandıran tekniklerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu eğitimin amacı; görme engelli bireylerin güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlamak, zihinsel haritalarını geliştirmek, iç ve dış mekanlarda hareket etme becerilerinin gelişmesine katkı sağlamak, bulundukları noktadan gitmek istedikleri noktaya kolay ve güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamaktır. Bağımsız hareket hem oryantasyon hem de mobilite becerilerini gerektirmektedir. Oryantasyon, bir kişinin bir alandaki pozisyonunun farkına varması, görme, işitme, kinestetik, dokunma ve koklama yoluyla duyuşsal bilgilerin bir araya getirilmesi ve yorumlanmasıdır. Görme engelli bireyler, lokasyonlarını oluşturmak için zamanla kendilerine işaretler belirlerler. Mobilite ise, bir alan içinde güvenli ve etkili biçimde hareket etmektir. Temel mobilite aracı olan beyaz baston, hem görme engelli bireylerin vücutlarını koruyan hem de güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlayan tıbbi bir araçtır.
Oryantasyon ve mobilite, doğrudan öğretim ve farklı davranışsal stratejilerin birleştirilerek kullanımı yoluyla öğretilmektedir. Bu iki yöntemin karışımı; öğretim yapılan bireyin yetenekleri, öğretim için belirlenen hedefler ve öğretimin yapılacağı ortam ve çevreye göre değişkenlik göstermektedir.
Bağımsız hareket eğitiminde ideal sıralama şu şekilde gerçekleşmektedir:
Öğretim ilk önce, gören rehber yöntemlerinin tanıtılması ile başlamaktadır. Bunu, korunma ve duruş teknikleri, güneşe göre yön bulma, arama yöntemleri, sese göre mesafe tahmini izlemektedir. Ardından, baston teknikleri tanıtılmaktadır. Tüm bu yöntemler ilk olarak, kontrol edilebilir olan iç mekanlarda öğretilmektedir. Bu tekniklerde başarıya ulaşıldığında, az yoğun, yoğun mekanlar ve şehrin tüm alanları tanıtılmaya çalışılmaktadır.
Kazanılan bağımsızlık, bireylerin özgüvenini, sosyal uyumlarını ve mesleki olanaklarını arttırmaktadır.
Bu videoda yer alan başlıklar;
REHBER NEDİR? REHBERLE NASIL HAREKET EDİLİR?
REHBER TUTUŞU NEDİR?
HATALI REHBER TUTUŞLARI
REHBERLİ TEKNİKLER
1- REHBERLE DAR ALAN GEÇİT
2- REHBERLE SANDALYEYE OTURMA/KALKMA
3- REHBERLE KAPI AÇMA - KAPAMA
4- REHBERLE MERDİVEN İNME/ÇIKMA