Merhaba hocam. Bağlama henüz evrimsel süreci tamamlanmamış bir çalgı olması itibariyle ağaç seçimi, bağlamının tipi ve derinliği ve yapısı, imalat aşamalarındaki hassasiyetler, imalat malzemelerinde standartlar manasında bir sürü konuda farklı yaklaşımlar olabilmektedir. Geleneksel süreçte, geleneksel ustalar tarafından yapılan üretimlere sizin gibi geleneğin özüne saygılı ama aynı zamanda akıl ve bilgi, analitik verileri değerlendirebilen üretken ellerin dokunması önemlidir. Umuyorum ki, bağlama bu sayede köklerinden kopmaksızın gelecek kuşaklarla kucaklaşmasını sürdürebilecektir. Çalışmalarınızda azminizi ve inancınızı yitirmeden başarılar dilerim. Saygılar
i dont mean to be off topic but does anyone know of a way to log back into an Instagram account..? I was dumb forgot my account password. I appreciate any tricks you can give me!
bende iki dut bağlama var. birinin içi dümdüz. ötekinde keser izleri var, dalgalı bir yüzeye sahip. dünyanın en güzel sesi çıkıyor. düz olan ise bir türlü beni mutlu etmedi. bir ara atmayı bile düşünmüştüm...
Hocam sanatınız daim olsun severek izliyorum hemen hemen her videonu. Doğru bildiğimiz yanlışlarımızı farkediyoruz sayenizde teşekkürler emeğinize sağlık. 🙏
Engin hocam merhaba şöyle bi göz atayım diye girdim kanalınıza kopamadım amatörce yakından ilgileniyorum fakat o kadar güzel anlatımınız var ki saatlerce konuşsanız dinlerim saatlerce çalsanız izlerim o derece yani şahsi düşüncelerim bir de dediniz ki atölyede huzur buluyorum valla sizi izlerken bizde Videolar biraz daha uzun olsa hem anlatıp hem çaldınız şekilde mest olur gideriz teşekkürler 🙏
Merhaba akustik konusunda bir çok çalışma yapmış birisi olarak katkı da bulunmak isterim. Bahsettiğiniz difüzyon etkinin olabilmesi için belli fiziksel koşulların olması gerekir. örneğin akustik odalarda kullanılan difüzörler belirli bir frekans bandında aktif çalışacak şekilde tasarlanır ve hesaplanır. Yani mesala 500hz ile 4khz bir fraktal difizör bu frekans bandında ki tüm frekansları yerleştirildiği mekana bir su fiskiyesinin çalışması mantığıyla dağıtır. Fakat bunu etkin yapabilmesi için bazı yerleşim ve dinleme noktası mesafesi gibi koşullar bulunmaktadır. Bu tip difüzörler genellikle yerleştirildikleri kısımdan 2 metre uzaklıkta daha etkilidir. Ayrıca difüzörün yüzey girinti ve çıkıntılarınında, verimlilik ve sesi dağıtma kabiliyeti açısından çok önemi vardır. Bir başka önemli husus ise difüzörlerin verimli olabilmesi için yüzeylerinin ses yansıtıcı şekilde cilalanması gerektiğidir. Çünkü ağaç da belli bir oranda sesi emer yani belli bir oranda ses sönümleyici gibi davranır. Dolayısıyla bu etkiyide göze almak gerekir. Bu bilgiler noktasından baktığımızda bağlama teknesinde difüzyonun yararı olacağı kesindir ama bu difüzyonun hesaplı kitaplı bir şekilde nasıl yapılacağı üzerine ciddi bir araştırma yapmak gerekir. Çünkü teknede uyguladığımız difüzör yüzeyin, bağlamanın ürettiği frekanslar üzerinde nasıl bir etki yaptığını kulakla anlamak imkansızdır.
5 лет назад+6
Merhaba. Çok teşekkür ederim ayrıntılı yorum için. Benim bu konuda elbette bir iddiam yok; oldukça yetersiz bir bilgiye sahibim. Mesela Japon davullarının üretiminde çok daha hesaplı bazı desenler davulun iç yüzeyine oyuluyor. Benimkisi elbette tesadüfi. Ancak tecrübeye dayanarak, bu tip iç yüzeyi olan teknelerden daha iyi ses alındığını düşünüyorum. Ayrıca bir süredir tekne içini de cilalamaya başladım. Bunun da hem ses hem de hava açısından yararlı olduğunu görüyorum.
@ Merhaba tekrar, tekne içini cilalamak da difizyon etkisi açısından olumlu bir etki yaratır. hatta bağlama teknesinde hem girintili çıkıntılı bir yüzey hemde üzerine yapılacak bir cila çok daha iyi bir akustik cevap üretcektir. Zira ben düzenlediğim akustik dinleti odalarına hazırladığım difizöerlerin de üzerini pürüzsüz ve mümkün olduğunca sesi yansıtan bir yapıya dönüştürüyorum ki difizyon çok daha etkili olsun. Çünkü malum difizörün tüm ses bandında yansıma yapması gerekir. ağaç ise belirli bir oranda ses emici gibi çalışır. Bu emisyonu sıfıra indirmek difizörün başarısını her zaman olumlu yönde etkiler.
Merhaba ustam sizi dikkatle dinliyorum.Çok küçük yaşlardan itibaren bağlama yapımcısının yanında yetistim.Oyma tekne nasıl yapılır gördüm.Ülkemizde özellikle bağlama yapımı konusunda standart bir anlayış yok her usta kafasına göre yapıyor.Çok yıllar önce bir gitar yapımcısının yanlış hatırlamıyorsam gül ağacını bir yonga alarak osiloskop aletinde inceleyerek ses elde ediyordu.Bağlama yapımında uygulanan teknikler istenilen ses rengi ile alakalı ;form eni :form boyu: Form derinliği vs.
Pürüzlü yüzeyin sesi absorbe etme oranı yüksektir. Öncelikle Bağlama formunun standart hale gelmesi gerekmektedir. Ölçülerinin, ses tahtasının, ses deliğinin vb. Bağlamada ilk yansımanın gerçekleştiği yer tekne ve ses tahtası olduğu için bu kısımların ses yansıtıcı özelliği olması gerekir. Ardından sesin çınlama (yankılanma) süresi, emilim oranı (sesin ortamdaki hareketi) ve sönümleme zamanı önem arz etmektedir. İyi bir form elde edebilmemiz için bilgisayar simülasyonlarına (Catt Acoustic-Odeon) ve usta icracıların öznel değerlendirmelerine ihtiyaç vardır.
hocam ben bir kaç enstrümanda gördüm. kemanlarda örneğin göğüs kapağın altında, sazın orta eşiği yapısında ama genişlik ve boy olarak 5 katı büyüklüğünde 2 tane sesi temizleyen çıtalar gördüm. Sorduğumda sesi daha temiz verir demişlerdi..
Ben şöyle deniyorum; bir süngerin karşısına geçip dilinizden ''...ssss'' sesi çıkardığınızda kulağınıza yansıyan ses ile parlak metal bir yüzeyin karşısına geçip çıkardığınız ''...ssss'' sesinin yansıması arasında çok fark var. Yüzeyi pürüzlü olan materyaller tiz sesleri yutuyorlar. Pürüzsüz yüzeyler ise tiz sesleri olduğu gibi yansıtıyorlar. Elimde doğal dokusu çok pürüzlü bir malzeme varsa bunun üstüne bir kat hafif cila atıyorum ki yüzeydeki mikro engebelerin içi biraz dolsun, tiz sesler çok yutulmasın.... Mikro dalga fırınlarda kapaktan dışarı radyasyon sızmaması için camın hemen üstüne fırının ürettiği frekansın dalga boyundan daha küçük çapta deliklerin açıldığı metal levhalar yerleştiriyorlar. Böylece içerdeki radyo dalgalarının camdan dışarı sızmadan içeri geri yansıtılması sağlanırken dışarıdan da içeride pişen yemeğin görülmesine yetecek bir kafesleme sistemi sağlanmış oluyor. Yani yüzeydeki çentiklerin genişlik, derinlik ve sıklıkları, üretilen frekansın yansıma dinamikleri üzerinde belirleyici oluyor. Özellikle çelik teller tiz frekanslarda ses üretme eğilimine sahipler. Teknenin içi fazla pürüzsüz bırakılırsa teknenin içinde tiz seslerde yığılmalar ve çamurlaşmalar olur, bu da kulağı yorar sanıyorum. İcracının ses zevkine göre teknenin içindeki pürüzlerin çapları, diziliş sıraları ve yoğunlukları kontrol edilebilir diye düşünüyorum. Esenlikler ustam.
Keser izleri tekne içinde dolaşan seslerin ses kafesinden çıkarken ses kayıplarina ugramasina neden olur ve bağlama olmasi gerekenden daha sağır bir tonda duyulur.
Hiçbir Batı müziği çalgısının rezonans kutusu 16 parça değildir Gitar 2 parçadır ,o yüzden yaprak olarak yapılan (Ud harici) bağlamalarda gerekli tınıyı yakalamak zor sonuçta her yeri tutkal olan bir ağacın gittikçe metalik ses vermesi normaldir.
Sevgili Engin bey , sizi oldukça geç keşfettim , ilgi ile izliyorum. Kızımın kemancı olması hasebiyle ve biraz da klasik arkeoloji, sanat tarihi işim olduğu için bu tür konularla bir hayli ilgilendim. Keza akustik konusu da öyle. İzin verirseniz şunu söyliyeyim. En iyi akustik veren mekan gaz tenekesi formudur . İronik ama gerçek. Mekan içindeki dalgalanmalar ( keser izi türü ) ancak çok geniş mekanlarda işe yarıyor. Tekne içi gibi küçük hacimlerde tam tersi bir etki beklemelisiniz. Tekne içinde ağacın düzgün damar yapısı önemli ancak damarların boşaltılması sergiyle önemli. Onun içindir ki , İtalyan Cremona ekolünde akçaağaç uzunca bir süre işlenmeden önce suda bekletilir. Bu birinci faktör. İkinci faktör ise cila ile ağaç arasındaki katman. Bu konuda çok spekülasyon var. Neyse , çok kafa şişirmek istemem. Benim için çok önemlisiniz , umarım bir gün sizi şahsen tanıma fırsatı bulurum.
4 года назад
Merhaba Ender bey, çok teşekkür ederim. videoda da söylediğim gibi bu konuda derinlemesine bir bilgim yok. Size bir link göndereyim. Japon davullarının yapımında da aynı mantık var. Ayrıca gitarda da içindeki balkonların benzer bir işlevi olduğu söyleniyor. ruclips.net/video/7tREzw1Dp2s/видео.html
4 года назад
Şunu da söyleyeyim, gaz tenekesi akustiği en iyisi olabilir ama muhtemelen müzikal açıdan değil. Orda her ses büyür. Cümbüş teknesi buna örnek mesela. Oysa bazı frekansları kesmek daha doğrusu bütün seslerin dengeli çıkmasını sağlamak amaçsa gaz tenekesi çok kötü bir enstrüman olurdu.
@ , sayın hocam aynı şeyi söylüyoruz. Yanlis anlasilmayi lütfen benim ifade hatama verin . Gaz tenekesinin muhteşem akustiği beraberinde bir takım sorunlar getiriyor ve o sorunlar konser salonunda , sizin de işaret ettiğiniz tedbirlerle aşılabiliyor. Bu durum , sizin eklediğiniz Japon davullarında da söz konusu olabilir ; zira davul , içine bir insan girebilecek kadar büyük bir hacım. Mesela bir vadide yankı almak için vadi duvarindan belli bir mesafe uzakta olmalısınız, yoksa duvar yankı vermez. Onun için bir sazda bu olmuyor. Mesela bir ud ya da bağlamadan çok daha fazla paralel yüzey ihtiva eden kemanda bile söz konusu değil. Geleneksel ve hatta belki en bilimsel yapım aşamalarını kat etmiş kemanda böyle bir iç mekan tedbirine hiç gerek görülmemiş , zira hacim dar ve duvarlar çok yakın. Ama zaten siz , ağaç damarlarını başka bir videoda vurguladınız. Çok haklısınız. Bu söylediğiniz nokta birinci faktör ise , sanırım ikinci faktör artık unutulmuş olan çilanın sırrı. Ben bu konuda çok büyük merakla pek çok literatür inceledim. Hatta denemeye bile soyundum. Mekan yokluğu ve özel sorunlar yüzünden sekteye uğradı. Size iyilikler diliyorum. Kalın sağlıcakla
Bunu bir keser izli olmayan bir de olan iki tekne yaparak ayni anda ayni agaclar ile deneysel olarak deneyebilirsiniz bende cok merak ederim baya da sure gecmis iki yil falan ne sonuca ulastiniz
Facede ede yazınızı okudum,sizi dinledim..otuş yılı aşkın öğretmenlik yapmış emekli biri olarak size bir önerim var...Deneme yolu....Yaşadığnız yerin yakınlarında illaki köy vardır,köy de tarlalalrın etrafı taş duvarlarla çevrilidir...Kopuzu sakin bir alanda ( köyde-taş duvarların olduğu yerde) çalınız...Yine ormanlık bir alanda kayıt yapınız,farkı göreceğinize eminim...5 Nesil önceki dedemin ismi HALİL USTA (1700'lü yıllar) sonraki nesil de aynı meslekte devam etmiş...Ba 92 yaşında Hakkın Rahmetine kavuştu...Bamda köy ustasıydı, Ben size kopuz hakkında çok yazdım facede...Şunu söyleyebilirim, keser ile tekne yontmada içte çok sayıda çentikler oluşur bu çentiklerin yönleri -boyutları farklıdır...İŞTE ASIL CEVAP BU ÇENTİKLERİN BOYUTLARI ve YÖNLERİNDE...Tezene vuruşunda tellerden çıkan seslerin o çentiklere çarpma ve göre dönüşlerinde mükemmel bir ses oluşur..Selamlar R.YILDIZ...
Engin bey merhaba Yurt dışında yaşıyorum.kendim bir baglama yapmak istiyorum.ses tahtası alabilecegim bir yer tavsiye edermisiniz.yada sizden temin etme şansı varmı.Teşekkür ederim
5 лет назад+2
Merhaba, Bursa'da Vowoods ve Karamürselde Akustikwoods var. Onlarla iletişime geçebilirsiniz.
Hocam merhaba. Bence Helmholtz rezonansı üzerine yoğunlaşmak daha mantıklı. Stüdyoda bağlamadan yeterince akustik verim alınamıyor malesef. Ticari stüdyosu olan bir çok kişi bağlamayı kaydederken büyük problemler yaşıyor. Ama gitarı kaydederken öyle değil malesef. Kolay kayıt alınan, kayıt sırasında akustik problem yaratmayan ve istenilen sesin kolayca alındığı bir enstruman gitar. Burada ses yollarındaki sistematik ve ses deliğinin önde olması önemli bir unsur. İstanbulda süleyman aslan diye bir usta var. Kendisi hem gitar hem bağlama yapıyor. Bağlama kapağının altına ses yolu yapıyor. Ses çıkış deliği önde. Bağlamanında buraya doğru evrilip artık matematiksel bir rezonans düzenine girmesi gerekiyor. Saygılarımla...
6 лет назад+1
Özkan bey çok teşekkür ederim. Süleyman ustayı biliyorum. yanına gittiğimde epey anlatmıştı sağolsun. Bağlamadan doğru ses alabilmek gerçekten zor dediğiniz gibi. Ancak Süleyman ustanın yaptığı bağlamalar çok güzle olmakla birlikte çok da farklı. Yani geleneksel bağlama tınısı değişiyor. O bakımdan o yönde bir evrimleşme gibi değil de bir çeşitlenme olarak düşünüyorum. Çok teşekkür ederim katkı için.
İroko ağacı müzik aletleri için uygun değildir çünkü tik gibi yağlı ve yapıştırmak çok zordur ! Yaşadığım Hollanda da yer tahtası olarak kullanılır ! Ayrıca bende mobilyacıyım !
6 лет назад+3
Valla neden o kadar kızdınız anlamadım. Hiç ireko kullanıp bir enstrümanı yaptınız mı?
@ İyi günler Engin bey ! Benimkisi yalnızca ağaç hakkında bir dostça bilgilendirme idi ! Yanlış anlamayın lütfen ! Belki oyma şeklinde olabilir ! Ama yapıştırmada zorluk yaşayabilirsiniz diye yazdım ! Ben kendim Afrika harpı kora ve N'goni yapıyorum boş zamanlarımda ! Hollanda daki müzik yapımcılari ,akustik tekne için genelde maun(sipo), akçaağaç, ceviz, ...vs. Kullanıyorlar ! İroko,tik,wenge gibi ağaçların özellikle yaprak tekne yapımına uygun değil bana göre ! Zaten bükülmezler ! İyi çalışmalar dilerim ! Sizi zevkle izliyorum
6 лет назад+2
@@Altaykaan1 cümlelerin sonuna ünlem koyduğunuzda bu farklı anlaşılıyor. Teşekkür ederim. Burda ireko tekneyi hem oyma hem de yaprak olarak kullanan yapımcı arkadaşlar var ve çok da güzel sazlar gördüğüm kadarıyla. Yani bükülüp tekne haline geliyor ayrıca boncuk tutkal ile de yapışıyor. Ben burda ilk defa deniyorum aslına bakarsanız. Eğer olumsuz bir tecrübem olursa yazarım.
hocam bilgiler için teşekkürler. 2:10 burada bahsettiğiniz gitar yapımcısının videosunun linkini ya da kanalının linkini paylaşabilme şansınız var mı ben de merak ettim. Tekrardan teşekkürler.
4 года назад
ruclips.net/user/SusanGardener Ama hangi videosu idi hatırlamıyorum maalesef.
Bir isteğim var sizden "kopuz akordu vidousu çekseniz-detaylı açıklamalarla" BÜYÜK BİR HAYIR ALIRSINIZ... Kullanılan tel kalıklarını da eklersiniz...Bol kazançlar sağlık huzur dileklerimle...R.YILDIZ.
6 лет назад
Kopuz nedir? ve Kopuz Nasıl Çalınır? adlı videolarda akort ve tel kalınlıklarindan söz ettim. Ama belki müstakil bir video çekilebilir. Teşekkürler.
Tüm videolarınzı sonuna kadar izledim hatta kişisel bloğnuzdaki anlatımları da okudum...Sözlü anlatımdan ziyade , UYGULAMALI BİR AKORT videosu yapma şansınız varsa bizim gibi acemilere örnek olursunuz...
Hocam 4 yıl olmuş şimdi bu bilginin hala arkasında mısınız?
Год назад+1
İstikrarlı deney yapılmadığı sürece bu konuda kesin konuşmak mümkün değil. O zamandan bu yana hem düz yüzeyli hem de çeşitli izlerle sazlar yaptım. Kesin söyleyebileceğim şey, izlerin bir zararı yok. Çok cüzi de olsa olumlu olduğunu düşünüyorum.
Ön göğüs tahtasına ses kafesi açmayı, alt eşiği göğüsün altında da tekne zeminine kadar uzatmayı denesek nasıl olur. Bir de en büyük hayalim perdeleri sapa gömülmüş bir bağlamamın olması. Bir gün size sipariş vereceğim o kesin 👍
4 года назад
Göğüs ses deliği ve balkon sistemleri denendi, deneniyor. Sapa gömülü perde ise hareketli perdenin bütün avantajlarını kaybediyor.
Bu tür ürünlerde kusurlar ayri bir karakter oluşmasına kendine has bi güzellik katmasına sebep oluyor derler ama içim içimi yiyor neden cnc de kusursuzca yapılmıyor merak ediyorum. 😊
5 лет назад+1
CNC'de yapanlar da var. Ayrıca aslında bir ses mühendisi ile çalışılsa, teknenin içine CNC ile akustik etkisi olan düzenli desenler yapılabilir.
İnsan beyni neden kıvrımlı sorusuna aynı alana daha fazla beyin sıkıştırmak için denir. Yivli bir tekne içi de tıpkı insan beyni gibi daha fazla bir alan demektir. Soru şu olmalı daha fazla alan daha yüksek ve güçlü bir ses mi eğer cevap evetse yivli bir iç hacim, dümdüz bir iç hacimden daha iyidir ve bağlaması da daha kalitelidir diyebiliriz.
Hocam merhaba bu konuyu anlatan bir TRT belgeseli var bunları izlemenizi tavsiye ederim ses konusunda çok faydalı bilgiler var ruclips.net/video/2Oljyr80FQY/видео.html
Bu tür ürünlerde kusurlar ayri bir karakter oluşmasına kendine has bi güzellik katmasına sebep oluyor derler ama içim içimi yiyor neden cnc de kusursuzca yapılmıyor merak ediyorum. 😊
5 лет назад+1
Evet, CNC ile mükemmel şekilde tasarlanabilir. Ama o seviyede bir akustik bilgim yok maalesef.
Merhaba hocam. Bağlama henüz evrimsel süreci tamamlanmamış bir çalgı olması itibariyle ağaç seçimi, bağlamının tipi ve derinliği ve yapısı, imalat aşamalarındaki hassasiyetler, imalat malzemelerinde standartlar manasında bir sürü konuda farklı yaklaşımlar olabilmektedir.
Geleneksel süreçte, geleneksel ustalar tarafından yapılan üretimlere sizin gibi geleneğin özüne saygılı ama aynı zamanda akıl ve bilgi, analitik verileri değerlendirebilen üretken ellerin dokunması önemlidir. Umuyorum ki, bağlama bu sayede köklerinden kopmaksızın gelecek kuşaklarla kucaklaşmasını sürdürebilecektir. Çalışmalarınızda azminizi ve inancınızı yitirmeden başarılar dilerim. Saygılar
Çok teşekkür ederim Galip bey.
i dont mean to be off topic but does anyone know of a way to log back into an Instagram account..?
I was dumb forgot my account password. I appreciate any tricks you can give me!
@Damian Nico instablaster :)
bende iki dut bağlama var. birinin içi dümdüz. ötekinde keser izleri var, dalgalı bir yüzeye sahip. dünyanın en güzel sesi çıkıyor. düz olan ise bir türlü beni mutlu etmedi. bir ara atmayı bile düşünmüştüm...
Atma abla bana ver olurmu.
Hocam sanatınız daim olsun severek izliyorum hemen hemen her videonu. Doğru bildiğimiz yanlışlarımızı farkediyoruz sayenizde teşekkürler emeğinize sağlık. 🙏
Engin hocam merhaba şöyle bi göz atayım diye girdim kanalınıza kopamadım amatörce yakından ilgileniyorum fakat o kadar güzel anlatımınız var ki saatlerce konuşsanız dinlerim saatlerce çalsanız izlerim o derece yani şahsi düşüncelerim bir de dediniz ki atölyede huzur buluyorum valla sizi izlerken bizde Videolar biraz daha uzun olsa hem anlatıp hem çaldınız şekilde mest olur gideriz teşekkürler 🙏
Ben de çok teşekkür ederim yorumunuz için.
Tesekur ederiz hocam kolay gelsin tevsiye ve saz saplarinin takim asamalari ile ilgili videolar cekip atarsiniz Sevinirim 😊 cok tesekur ederiz
Merhaba akustik konusunda bir çok çalışma yapmış birisi olarak katkı da bulunmak isterim. Bahsettiğiniz difüzyon etkinin olabilmesi için belli fiziksel koşulların olması gerekir. örneğin akustik odalarda kullanılan difüzörler belirli bir frekans bandında aktif çalışacak şekilde tasarlanır ve hesaplanır. Yani mesala 500hz ile 4khz bir fraktal difizör bu frekans bandında ki tüm frekansları yerleştirildiği mekana bir su fiskiyesinin çalışması mantığıyla dağıtır. Fakat bunu etkin yapabilmesi için bazı yerleşim ve dinleme noktası mesafesi gibi koşullar bulunmaktadır. Bu tip difüzörler genellikle yerleştirildikleri kısımdan 2 metre uzaklıkta daha etkilidir. Ayrıca difüzörün yüzey girinti ve çıkıntılarınında, verimlilik ve sesi dağıtma kabiliyeti açısından çok önemi vardır. Bir başka önemli husus ise difüzörlerin verimli olabilmesi için yüzeylerinin ses yansıtıcı şekilde cilalanması gerektiğidir. Çünkü ağaç da belli bir oranda sesi emer yani belli bir oranda ses sönümleyici gibi davranır. Dolayısıyla bu etkiyide göze almak gerekir. Bu bilgiler noktasından baktığımızda bağlama teknesinde difüzyonun yararı olacağı kesindir ama bu difüzyonun hesaplı kitaplı bir şekilde nasıl yapılacağı üzerine ciddi bir araştırma yapmak gerekir. Çünkü teknede uyguladığımız difüzör yüzeyin, bağlamanın ürettiği frekanslar üzerinde nasıl bir etki yaptığını kulakla anlamak imkansızdır.
Merhaba. Çok teşekkür ederim ayrıntılı yorum için. Benim bu konuda elbette bir iddiam yok; oldukça yetersiz bir bilgiye sahibim. Mesela Japon davullarının üretiminde çok daha hesaplı bazı desenler davulun iç yüzeyine oyuluyor. Benimkisi elbette tesadüfi. Ancak tecrübeye dayanarak, bu tip iç yüzeyi olan teknelerden daha iyi ses alındığını düşünüyorum. Ayrıca bir süredir tekne içini de cilalamaya başladım. Bunun da hem ses hem de hava açısından yararlı olduğunu görüyorum.
@ Merhaba tekrar, tekne içini cilalamak da difizyon etkisi açısından olumlu bir etki yaratır. hatta bağlama teknesinde hem girintili çıkıntılı bir yüzey hemde üzerine yapılacak bir cila çok daha iyi bir akustik cevap üretcektir. Zira ben düzenlediğim akustik dinleti odalarına hazırladığım difizöerlerin de üzerini pürüzsüz ve mümkün olduğunca sesi yansıtan bir yapıya dönüştürüyorum ki difizyon çok daha etkili olsun. Çünkü malum difizörün tüm ses bandında yansıma yapması gerekir. ağaç ise belirli bir oranda ses emici gibi çalışır. Bu emisyonu sıfıra indirmek difizörün başarısını her zaman olumlu yönde etkiler.
ruclips.net/video/L80jFGZHYMA/видео.html
Engin Bey bağlama çalınan mekanda difizörün etkisi ile ilgili bir video hazırladım bu size oldukça bilgi verecektir difüzörüne etkisi ile ilgili :)
@@MrPentur bu yorumunuzu yeni farkettim. Video linki var mıdır?
Hocam fikriniz kiymetli
Merhaba ustam sizi dikkatle dinliyorum.Çok küçük yaşlardan itibaren bağlama yapımcısının yanında yetistim.Oyma tekne nasıl yapılır gördüm.Ülkemizde özellikle bağlama yapımı konusunda standart bir anlayış yok her usta kafasına göre yapıyor.Çok yıllar önce bir gitar yapımcısının yanlış hatırlamıyorsam gül ağacını bir yonga alarak osiloskop aletinde inceleyerek ses elde ediyordu.Bağlama yapımında uygulanan teknikler istenilen ses rengi ile alakalı ;form eni :form boyu: Form derinliği vs.
Teşekkürler.
Pürüzlü yüzeyin sesi absorbe etme oranı yüksektir.
Öncelikle Bağlama formunun standart hale gelmesi gerekmektedir.
Ölçülerinin, ses tahtasının, ses deliğinin vb.
Bağlamada ilk yansımanın gerçekleştiği yer tekne ve ses tahtası olduğu için bu kısımların ses yansıtıcı özelliği olması gerekir. Ardından sesin çınlama (yankılanma) süresi, emilim oranı (sesin ortamdaki hareketi) ve sönümleme zamanı önem arz etmektedir.
İyi bir form elde edebilmemiz için bilgisayar simülasyonlarına (Catt Acoustic-Odeon) ve usta icracıların öznel değerlendirmelerine ihtiyaç vardır.
hocam ben bir kaç enstrümanda gördüm. kemanlarda örneğin göğüs kapağın altında, sazın orta eşiği yapısında ama genişlik ve boy olarak 5 katı büyüklüğünde 2 tane sesi temizleyen çıtalar gördüm. Sorduğumda sesi daha temiz verir demişlerdi..
Ben şöyle deniyorum; bir süngerin karşısına geçip dilinizden ''...ssss'' sesi çıkardığınızda kulağınıza yansıyan ses ile parlak metal bir yüzeyin karşısına geçip çıkardığınız ''...ssss'' sesinin yansıması arasında çok fark var. Yüzeyi pürüzlü olan materyaller tiz sesleri yutuyorlar. Pürüzsüz yüzeyler ise tiz sesleri olduğu gibi yansıtıyorlar. Elimde doğal dokusu çok pürüzlü bir malzeme varsa bunun üstüne bir kat hafif cila atıyorum ki yüzeydeki mikro engebelerin içi biraz dolsun, tiz sesler çok yutulmasın.... Mikro dalga fırınlarda kapaktan dışarı radyasyon sızmaması için camın hemen üstüne fırının ürettiği frekansın dalga boyundan daha küçük çapta deliklerin açıldığı metal levhalar yerleştiriyorlar. Böylece içerdeki radyo dalgalarının camdan dışarı sızmadan içeri geri yansıtılması sağlanırken dışarıdan da içeride pişen yemeğin görülmesine yetecek bir kafesleme sistemi sağlanmış oluyor. Yani yüzeydeki çentiklerin genişlik, derinlik ve sıklıkları, üretilen frekansın yansıma dinamikleri üzerinde belirleyici oluyor. Özellikle çelik teller tiz frekanslarda ses üretme eğilimine sahipler. Teknenin içi fazla pürüzsüz bırakılırsa teknenin içinde tiz seslerde yığılmalar ve çamurlaşmalar olur, bu da kulağı yorar sanıyorum. İcracının ses zevkine göre teknenin içindeki pürüzlerin çapları, diziliş sıraları ve yoğunlukları kontrol edilebilir diye düşünüyorum. Esenlikler ustam.
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeler için.
Hocam yeriz neresi teşekkürler kolay gelsin
Keser izleri tekne içinde dolaşan seslerin ses kafesinden çıkarken ses kayıplarina ugramasina neden olur ve bağlama olmasi gerekenden daha sağır bir tonda duyulur.
Linkini atmış olduğum belgeselde bahsedilen duran dalga kavramıyla ilgili bir durum olabilir
Hiçbir Batı müziği çalgısının rezonans kutusu 16 parça değildir Gitar 2 parçadır ,o yüzden yaprak olarak yapılan (Ud harici) bağlamalarda gerekli tınıyı yakalamak zor sonuçta her yeri tutkal olan bir ağacın gittikçe metalik ses vermesi normaldir.
Sevgili Engin bey , sizi oldukça geç keşfettim , ilgi ile izliyorum. Kızımın kemancı olması hasebiyle ve biraz da klasik arkeoloji, sanat tarihi işim olduğu için bu tür konularla bir hayli ilgilendim. Keza akustik konusu da öyle. İzin verirseniz şunu söyliyeyim. En iyi akustik veren mekan gaz tenekesi formudur . İronik ama gerçek. Mekan içindeki dalgalanmalar ( keser izi türü ) ancak çok geniş mekanlarda işe yarıyor. Tekne içi gibi küçük hacimlerde tam tersi bir etki beklemelisiniz. Tekne içinde ağacın düzgün damar yapısı önemli ancak damarların boşaltılması sergiyle önemli. Onun içindir ki , İtalyan Cremona ekolünde akçaağaç uzunca bir süre işlenmeden önce suda bekletilir. Bu birinci faktör. İkinci faktör ise cila ile ağaç arasındaki katman. Bu konuda çok spekülasyon var. Neyse , çok kafa şişirmek istemem. Benim için çok önemlisiniz , umarım bir gün sizi şahsen tanıma fırsatı bulurum.
Merhaba Ender bey, çok teşekkür ederim. videoda da söylediğim gibi bu konuda derinlemesine bir bilgim yok.
Size bir link göndereyim. Japon davullarının yapımında da aynı mantık var. Ayrıca gitarda da içindeki balkonların benzer bir işlevi olduğu söyleniyor.
ruclips.net/video/7tREzw1Dp2s/видео.html
Şunu da söyleyeyim, gaz tenekesi akustiği en iyisi olabilir ama muhtemelen müzikal açıdan değil. Orda her ses büyür. Cümbüş teknesi buna örnek mesela. Oysa bazı frekansları kesmek daha doğrusu bütün seslerin dengeli çıkmasını sağlamak amaçsa gaz tenekesi çok kötü bir enstrüman olurdu.
@ , elbette öyle . Benim dedigim konser salonu konusuna aitti.
@ , sayın hocam aynı şeyi söylüyoruz. Yanlis anlasilmayi lütfen benim ifade hatama verin . Gaz tenekesinin muhteşem akustiği beraberinde bir takım sorunlar getiriyor ve o sorunlar konser salonunda , sizin de işaret ettiğiniz tedbirlerle aşılabiliyor. Bu durum , sizin eklediğiniz Japon davullarında da söz konusu olabilir ; zira davul , içine bir insan girebilecek kadar büyük bir hacım. Mesela bir vadide yankı almak için vadi duvarindan belli bir mesafe uzakta olmalısınız, yoksa duvar yankı vermez. Onun için bir sazda bu olmuyor. Mesela bir ud ya da bağlamadan çok daha fazla paralel yüzey ihtiva eden kemanda bile söz konusu değil. Geleneksel ve hatta belki en bilimsel yapım aşamalarını kat etmiş kemanda böyle bir iç mekan tedbirine hiç gerek görülmemiş , zira hacim dar ve duvarlar çok yakın. Ama zaten siz , ağaç damarlarını başka bir videoda vurguladınız. Çok haklısınız. Bu söylediğiniz nokta birinci faktör ise , sanırım ikinci faktör artık unutulmuş olan çilanın sırrı. Ben bu konuda çok büyük merakla pek çok literatür inceledim. Hatta denemeye bile soyundum. Mekan yokluğu ve özel sorunlar yüzünden sekteye uğradı. Size iyilikler diliyorum. Kalın sağlıcakla
@@enderdolu8868 estağfurullah, teşekkür ederim tekrar. Görüşmek dileğiyle.
Bunu bir keser izli olmayan bir de olan iki tekne yaparak ayni anda ayni agaclar ile deneysel olarak deneyebilirsiniz bende cok merak ederim baya da sure gecmis iki yil falan ne sonuca ulastiniz
Facede ede yazınızı okudum,sizi dinledim..otuş yılı aşkın öğretmenlik yapmış emekli biri olarak size bir önerim var...Deneme yolu....Yaşadığnız yerin yakınlarında illaki köy vardır,köy de tarlalalrın etrafı taş duvarlarla çevrilidir...Kopuzu sakin bir alanda ( köyde-taş duvarların olduğu yerde) çalınız...Yine ormanlık bir alanda kayıt yapınız,farkı göreceğinize eminim...5 Nesil önceki dedemin ismi HALİL USTA (1700'lü yıllar) sonraki nesil de aynı meslekte devam etmiş...Ba 92 yaşında Hakkın Rahmetine kavuştu...Bamda köy ustasıydı, Ben size kopuz hakkında çok yazdım facede...Şunu söyleyebilirim, keser ile tekne yontmada içte çok sayıda çentikler oluşur bu çentiklerin yönleri -boyutları farklıdır...İŞTE ASIL CEVAP BU ÇENTİKLERİN BOYUTLARI ve YÖNLERİNDE...Tezene vuruşunda tellerden çıkan seslerin o çentiklere çarpma ve göre dönüşlerinde mükemmel bir ses oluşur..Selamlar R.YILDIZ...
Çok teşekkürler.
Engin bey teknenin içine oluşturduğunuz patternlerle ilgili bi görsel paylaşır mısınız instagramda ya da youtubeda.
Evet olur.
Arkadan 3d sesler gelio sanki ortamdaymış gıbıyım
Engin bey merhaba
Yurt dışında yaşıyorum.kendim bir baglama yapmak istiyorum.ses tahtası alabilecegim bir yer tavsiye edermisiniz.yada sizden temin etme şansı varmı.Teşekkür ederim
Merhaba, Bursa'da Vowoods ve Karamürselde Akustikwoods var. Onlarla iletişime geçebilirsiniz.
@ çok tesekkür ederim.
👏👏
Hocam merhaba. Bence Helmholtz rezonansı üzerine yoğunlaşmak daha mantıklı. Stüdyoda bağlamadan yeterince akustik verim alınamıyor malesef. Ticari stüdyosu olan bir çok kişi bağlamayı kaydederken büyük problemler yaşıyor. Ama gitarı kaydederken öyle değil malesef. Kolay kayıt alınan, kayıt sırasında akustik problem yaratmayan ve istenilen sesin kolayca alındığı bir enstruman gitar. Burada ses yollarındaki sistematik ve ses deliğinin önde olması önemli bir unsur. İstanbulda süleyman aslan diye bir usta var. Kendisi hem gitar hem bağlama yapıyor. Bağlama kapağının altına ses yolu yapıyor. Ses çıkış deliği önde. Bağlamanında buraya doğru evrilip artık matematiksel bir rezonans düzenine girmesi gerekiyor. Saygılarımla...
Özkan bey çok teşekkür ederim. Süleyman ustayı biliyorum. yanına gittiğimde epey anlatmıştı sağolsun. Bağlamadan doğru ses alabilmek gerçekten zor dediğiniz gibi. Ancak Süleyman ustanın yaptığı bağlamalar çok güzle olmakla birlikte çok da farklı. Yani geleneksel bağlama tınısı değişiyor. O bakımdan o yönde bir evrimleşme gibi değil de bir çeşitlenme olarak düşünüyorum. Çok teşekkür ederim katkı için.
Merhabalar hocam bı şeyi merak ettim sesin absorbe olmaması yani emilmesin diye teknenin iç kısmı cilalanmasi gerekmez mi yada cilalanirsa ne olur
İç kısma sürülen vernik evet dediğiniz etkiye katkı sağlayabilir. Ayrıca iç kısmın cilalanması nem açısından da faydalı.
İroko ağacı müzik aletleri için uygun değildir çünkü tik gibi yağlı ve yapıştırmak çok zordur ! Yaşadığım Hollanda da yer tahtası olarak kullanılır ! Ayrıca bende mobilyacıyım !
Valla neden o kadar kızdınız anlamadım. Hiç ireko kullanıp bir enstrümanı yaptınız mı?
@ İyi günler Engin bey ! Benimkisi yalnızca ağaç hakkında bir dostça bilgilendirme idi ! Yanlış anlamayın lütfen ! Belki oyma şeklinde olabilir ! Ama yapıştırmada zorluk yaşayabilirsiniz diye yazdım ! Ben kendim Afrika harpı kora ve N'goni yapıyorum boş zamanlarımda ! Hollanda daki müzik yapımcılari ,akustik tekne için genelde maun(sipo), akçaağaç, ceviz,
...vs. Kullanıyorlar ! İroko,tik,wenge gibi ağaçların özellikle yaprak tekne yapımına uygun değil bana göre ! Zaten bükülmezler ! İyi çalışmalar dilerim ! Sizi zevkle izliyorum
@@Altaykaan1 cümlelerin sonuna ünlem koyduğunuzda bu farklı anlaşılıyor. Teşekkür ederim. Burda ireko tekneyi hem oyma hem de yaprak olarak kullanan yapımcı arkadaşlar var ve çok da güzel sazlar gördüğüm kadarıyla. Yani bükülüp tekne haline geliyor ayrıca boncuk tutkal ile de yapışıyor. Ben burda ilk defa deniyorum aslına bakarsanız. Eğer olumsuz bir tecrübem olursa yazarım.
@ Rica ve teşekkür ederim ! Benimkisi yalnızca bilgi alışverişi idi ! Belki bende kendim için bozuk bir bağlamadan 3 telli kopuz yapacağım ! Görüşürüz
hocam bilgiler için teşekkürler. 2:10 burada bahsettiğiniz gitar yapımcısının videosunun linkini ya da kanalının linkini paylaşabilme şansınız var mı ben de merak ettim. Tekrardan teşekkürler.
ruclips.net/user/SusanGardener
Ama hangi videosu idi hatırlamıyorum maalesef.
@ hocam teşekkür ederim ben bulurum videoyu
@ hocam buldum ilgilenen olursa kolayca bulsun diye link ekliyorum. ruclips.net/video/D0_g2w63DaQ/видео.html
@@rusencelik1272 teşekkürler
Bir isteğim var sizden "kopuz akordu vidousu çekseniz-detaylı açıklamalarla" BÜYÜK BİR HAYIR ALIRSINIZ... Kullanılan tel kalıklarını da eklersiniz...Bol kazançlar sağlık huzur dileklerimle...R.YILDIZ.
Kopuz nedir? ve Kopuz Nasıl Çalınır? adlı videolarda akort ve tel kalınlıklarindan söz ettim. Ama belki müstakil bir video çekilebilir. Teşekkürler.
Tüm videolarınzı sonuna kadar izledim hatta kişisel bloğnuzdaki anlatımları da okudum...Sözlü anlatımdan ziyade , UYGULAMALI BİR AKORT videosu yapma şansınız varsa bizim gibi acemilere örnek olursunuz...
Hocam 4 yıl olmuş şimdi bu bilginin hala arkasında mısınız?
İstikrarlı deney yapılmadığı sürece bu konuda kesin konuşmak mümkün değil. O zamandan bu yana hem düz yüzeyli hem de çeşitli izlerle sazlar yaptım. Kesin söyleyebileceğim şey, izlerin bir zararı yok. Çok cüzi de olsa olumlu olduğunu düşünüyorum.
@ yanıt verdiğin için teşekkür ederim üstad
Ön göğüs tahtasına ses kafesi açmayı, alt eşiği göğüsün altında da tekne zeminine kadar uzatmayı denesek nasıl olur. Bir de en büyük hayalim perdeleri sapa gömülmüş bir bağlamamın olması. Bir gün size sipariş vereceğim o kesin 👍
Göğüs ses deliği ve balkon sistemleri denendi, deneniyor. Sapa gömülü perde ise hareketli perdenin bütün avantajlarını kaybediyor.
Bu tür ürünlerde kusurlar ayri bir karakter oluşmasına kendine has bi güzellik katmasına sebep oluyor derler ama içim içimi yiyor neden cnc de kusursuzca yapılmıyor merak ediyorum. 😊
CNC'de yapanlar da var. Ayrıca aslında bir ses mühendisi ile çalışılsa, teknenin içine CNC ile akustik etkisi olan düzenli desenler yapılabilir.
@ teşekkür ederim cevabınız için benim aklımdan tam olarak geçende o idi. Yanlış anlaşılmasın pasif dinleyici olarak aklıma takıldı.
Sevgili arsız belfıtığım
İnsan beyni neden kıvrımlı sorusuna aynı alana daha fazla beyin sıkıştırmak için denir. Yivli bir tekne içi de tıpkı insan beyni gibi daha fazla bir alan demektir. Soru şu olmalı daha fazla alan daha yüksek ve güçlü bir ses mi eğer cevap evetse yivli bir iç hacim, dümdüz bir iç hacimden daha iyidir ve bağlaması da daha kalitelidir diyebiliriz.
Helal olsun
cnc oymaların klasik keser oyma ile hiç bir alakası yok bence... keser oymadan çıkan tını farklı hocam...
Hocam merhaba bu konuyu anlatan bir TRT belgeseli var bunları izlemenizi tavsiye ederim ses konusunda çok faydalı bilgiler var
ruclips.net/video/2Oljyr80FQY/видео.html
Çok teşekkürler.
hşç bi bok anlamadım
Bu tür ürünlerde kusurlar ayri bir karakter oluşmasına kendine has bi güzellik katmasına sebep oluyor derler ama içim içimi yiyor neden cnc de kusursuzca yapılmıyor merak ediyorum. 😊
Evet, CNC ile mükemmel şekilde tasarlanabilir. Ama o seviyede bir akustik bilgim yok maalesef.