Çim Ekimi Nasıl Yapılır? Çim Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 сен 2024
  • ÇIM EKİMİ NASIL YAPILIR, EKİM ÖNCESİ VE SONRASI NELERE İHTİYAÇ DUYULUR:
    Çim ekimi çok basit olduğu kadar çok incelik isteyen bir iştir. Öyle incelik deyince hemen gözünüz korkmasın. Çim de her tohum gibi uygun bir yer bulup kök salıp yeşermek için can atan sabırsız bir bitkidir aslında. Videoda anlatmaya fırsat bulamadığım veya olsa güzel olur ama olmasa da yapılan işlemler meyvesini verir dediğim için değinmediğim konu ve gereksinimlerden de kısaca bahsedeceğim. Umarım sizin için deneyimlerimden yararlı bir anlatım çıkartabilirim.
    GEREKLİ MALZEMELER
    * Tercihen Karışım Çim Tohumu
    * 15 15 15 Gübre ( Mümkünse )
    * Yıllanmış Hayvan Gübresi
    * Üzerinde bitki atığı olmayan eşme toprak veya bitki atıklarından temizlenmiş alan
    * Sulama Suyu
    İŞLEM SIRASI VE ORANLARI
    Öncelikle ekilecek bölge için gerekli organik gübreyi m2'ye en az 1 cm en çok 2 cm kalınllığa gelecek şekilde serileceğini hesaplayıp eleyip bir kenarda hazır bekletmeliyiz.
    Ekilecek bölge eski bitki ve atıklarından köklerine kadar temizlenmeli ve eğer iyi bir sonuç elde etmek istiyorsak mutlaka yeni toprak serimini tavsiye ederin. toprağımız Kumlu veya mineral bakımından zayıfsa tercihen toprağın üzerine 6-7 cm kalınlığında hayvansal gübre serip 20 cm'ye kadar karıştırılması ilerisi için daha verimli sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
    Toprağın üzerinin ekim öncesi taşlardan ve iri olan her parçadan ayıklanıp akabinde silindir ( yuvak ) çekilmelidir mutlaka. Bu işlemin amacı Tohumdan iri parçaların tohumun üzerini kapatmasını ve tohumun gömülmesini engelleyip aynı zamanda ekilecek alanın düzleştirimlesi açısından çok önemlidir.
    Tohum m2'ye en az 40 gr en çok 80 gr gelecek şekilde makine yoksa elle saçılarak uygulanmalı. makina ile ekilecekse de yarı yarıya bölünüp birbirine çapraz gelecek şekilde üst üste ekilmelidir. M2'ye gelecek tohum oranı daha çok ne kadar ayak altı bir bölgede işlem yapılıyor olduğuna göre değerlendirilmelidir. Çok fazla çiğnek bir bölgedeyse 80gr uygulamak çimin dayanıklılığı açısından iyi olacaktır.
    Tercihen kullanılacak 15 15 15 Potasyum fosfor ve azot içerikli kompozit gübremiz m2'ye 25 gr gelecek şekilde Tohumun üzerinden saçabilirsiniz. Bu gübre Kök ve yaprak gelişimi için ayrıca bitkinin dayanıklılığı için doping etkisi sağlayacağı için kesinlikle tavsiye ederim. Fakat mutlaka bu gübrenin üzeri kapatılmalıdır. Çünkü fosfor ve potasyum toprak altı işler.
    Tohum ve Kompozit gübremizin üzeri tercihen 2 cm kalınlığında sadece hayvansal yıllanmış gübre ile dengeli bir şekilde kapatılır.
    Bolca Yağmurlama şeklinde sulama yaparak toprağı nemlendirip bu nemli halinin çim tohumları yeşerip tamamen çıkana kadar devam etmesini sağlamanız çok önemlidir. Genel olarak serin havalarda sulama yapmalısınız fakat çok sıcak havalarda ekilmişse öğle saatlerinde de sulamanızda bana göre bir sıkıntı yoktur.
    Ekim Ayları Nisan Mayıs- Eylül Ekim Ayları olsa da bölgemizde, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da mecburiyetten çim ekimi yapabiliyoruz ve sonuçlarımız çok iyidir.
    Çektiğimiz video 20 Temmuz'a aittir.
    Herkesin işinin rast gitmesi ve emeğinin meyvelerini toplaması dileğiyle..
    ‪@is-ciMEN‬ Kanalıma Abone olmayı unutmayın Lütfen...

Комментарии • 295

  • @melikekizilboga4997
    @melikekizilboga4997 Год назад +1

    Gerçekten hiç bilgim yoktu çim hakkında sizi dinledikten sonra bilgi sahibi oldum Teşekkür ederim Başarılarınızın devamını dilerim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Teşekkür ederim, Kolaylıklar diliyorum size.

  • @asurkaraca05
    @asurkaraca05 3 года назад +2

    Elinize emeğinize sağlık çok güzel ve anlatımı mükemmel bir video olmuş en acemi insan bile benim gibi sayenizde etrafını mükemmel bir hale getirebilir tekrar çok teşekkür ederim🙏

  • @mehmetnacikzltunc2512
    @mehmetnacikzltunc2512 2 года назад +1

    Turan bey öncelikle paylaşımınız için çok teşekkür ederim çok ayrıntılı bir video olmuş,140 m2 bahçem bulunmakta 9 gün önce traktör ile toprağımı havalandırdım ardından yine traktör yardımıyla toprağımı küçük parçacıklara böldürdüm ardından kendim tırmık yardımıyla tesviye yaptım,özel bir bir marketten aldığım spor çimini güzelce yaydım lakin ben tohumu atarken karıncalar ardımdan tohumları götürmeye başladılar karıncalara zarar vermek istemediğimden dolayı ilaçlama yapmamıştım ailecek tohum atarken bir yandan bahçeye karınca istilası gerçekleşti tohum üzerini kapatma işlemini elenmiş gübre ile yatım lakin gübrem yatmedi ve attığım tohumların %60 gözle görülür şekilde toprak üstünde kaldı sulama işlemi yaparken bahçede 7 adet karınca kolonisi saydık tam 8 gün boyunca tohumları taşıdılar ne yapmamış gerektiği konusunda muallakta kaldık bazıları MİLLİ TOPRAK atıp tesviye ve silindir yapmamızı tavsiye ediyor bazıları önce toprağı ısla karınca taşıyamaz diyor şuan bahçemde 140 m2 alan içinde 1,5 m2 alanı çim çıktı dün halen karıncalar tohum taşıyordu tohumlar onların nasibiymiş ama şuan benim yapmam gereken işlem nedir cevap yazarsanız çok memnun olucam ALLAHA emanet olun hayırlı işleriniz olsun.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Merhaba Mehmet Bey. Öncelikle başınıza gelen bu talihsiz olay için üzüldüğümü belirtmek isterim. Karıncalar haliyle tohumları üzeri açık kaldığı zaman boyunca çekerler. Örtü için hayvan gübreniz de kalmamış maalesef ki. Size tavsiyem kalan yeri kurtarmak adına eksik kalan yerin üzerinde ki tohumları elinizde ki imkan nispetinde ek tohum saçarak tamamlamanız ve tohumun yanında ek olarak m² ye 25 gr. gelecek şekilde 15.15.15 veya diğer adıyla 3x15 kompozit gübre atmanız ve üzerini ırmak kumuyla kapatmanız olacaktır. Normal şartlarda kumun içinde hiç bir mineral ve yararlı bakteri yoktur. Kompozit gübre bu açığı kapatmak için kullanılmalıdır. Gübrenin içinde ki fosfor, potasyum ve azot ihtiyacı olan tüm mineralleri karşılayacaktır. Hayırlı günler diler emeğinizin karşılığını fazlasıyla almanızı temenni ederim.

    • @mehmetnacikzltunc2512
      @mehmetnacikzltunc2512 2 года назад +1

      @@is-ciMEN ırmak kumu dediğiniz Milli toprakmı oluyor bu arada detaylı vermiş olduğunuz cevap icin çok teşekkür ederim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Mehmet Bey milli kum değil. Bildiğimiz inşaatlarda kullanılan kum. Milli kum içinde ki milden dolayı sertleşip kabuklanma yapabilir. Aynı zamanda koku, sinek ve parazitte getirebilir. Sadece kum kullanmsnızı tavsiye ediyorum o yüzden. Deniz kumu da bulunabiliyor piyasada ve tuzlu kum bitkinin yetişmesine müsade etmez. O yüzden ırmak kumu diye ayrıca belirtme ihtiyacı duydum. Umarım fayda sağlayabilmişimdir. Hayırlı işler.

  • @ahmetergen8526
    @ahmetergen8526 2 года назад +1

    Gayet acik anlatim guzeldi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  • @hobilerimvebahcem4367
    @hobilerimvebahcem4367 6 месяцев назад +1

    Elinize emeğinize sağlık çok isime yaradi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  6 месяцев назад

      Çok teşekkür ederim. Fayda sağlayabildiğime çok mutlu oldun.

  • @eLaLeMBiaLeM16
    @eLaLeMBiaLeM16 3 года назад +3

    Çim tohumu ekimi için video ararken denk geldim çok faydalı oldu ustacım Allah razı olsun elinize emeğinize sağlık 🙏

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Çok teşekkür ederim duanız ve ince davranışınızdan dolayı. Allah emeğinizin karşılığını fazla fazla verir inşallah. İyi çalışmalar.

    • @sonerakdag6330
      @sonerakdag6330 3 года назад

      @@is-ciMEN qqqq

    • @azamatsoltanov5859
      @azamatsoltanov5859 3 года назад

      @@is-ciMEN tel no yazabilirmisiniz Rica etsem bir şey sormak istiyorum, whars

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@azamatsoltanov5859 Malesef bunu paylaşmam mümkün değil. Buradan sormak istediğiniz her soruya seve seve cevap verebilirim.

    • @azamatsoltanov5859
      @azamatsoltanov5859 3 года назад +1

      @@is-ciMEN Allah razı olsun,öncelikle ben Kıbrıstayim
      500m2 bahcem var ,çim ekmek istiyorum
      Hiç bir tecrübem yok
      Toprak cok kuru, ne yapmam gerekir

  • @mukreminctr9614
    @mukreminctr9614 3 года назад +2

    elinizze sağlık çok güzel olmuş video

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Teşekkür ederim

  • @det1bu
    @det1bu 3 года назад +6

    Dayı çevredeki gürültüye de dikkat edelim lütfen. Video için tşk.

  • @ekremurhan6148
    @ekremurhan6148 2 месяца назад +1

    Nasıl çok güzel olmuş

  • @KukLa13
    @KukLa13 Год назад +2

    Hangi cim tohumunu kullandniz fito mu?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Özel bir marka yok. İthal 6 karışım çim tohumu kullandım.

  • @senatunc01
    @senatunc01 Год назад +2

    Sonbaharda çim ekimi yaptıktan sonra ilkbahar ayları gelince çimler tekrar büyür mü yoksa yeniden ekim mi yapılması gerekir? Teşekkürker 💚

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Biz daha önce bu işlemi yaptık. Buğdaygillerden olduğu için bir sorun çıkmadı ve ilkbaharda çimlerimiz gayet güzel çıktı. Baharda ekstra bir ekim veya özel bir bakıma ihtiyaç duymadı. Çimin çimlenmesi için toprağın ısınması gerekiyor. Olurda ekim sonrası havalar soğuk giderse çimlenme gerçekleşmediği için tohumlar uykuya geçiyor. Bir problem olacağını düşünmüyorum. Şimdiden kolay gelsin.

    • @senatunc01
      @senatunc01 Год назад +1

      @@is-ciMEN tekrardan teşekkür ederim 💚🙏

  • @HDRMZ-hb4in
    @HDRMZ-hb4in Год назад +1

    Güzel anlatım teşekkürler. Çimi nasıl temin edebilirim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Teşekkür ederim.
      Genelde zirai ilaç satan yerlerde bulunuyor. Ayrıca internet üzerinden de bir çok alışveriş sitesinden temin edebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin size.

  • @muhammedetcik7422
    @muhammedetcik7422 3 года назад +2

    Selamın aleyküm en ince detayına kadar özetlemiş siniz öncelikle şahsım adına tşk ederim. Çim tohum u serpildikten sonra silindir çekmeli miyiz?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Aleykum Selam, İlginiz için ben teşekkür ederim. Çim tohumu serpildikten sonra silindir çekmeye gerek yok ama çekerseniz de bir zararı veya faydası olmaz. İsterseniz tohumun üzerine gübreyi serdikten sonra ve çim boyu 5 cm kadar uzadıktan sonra da silindir çekebilirsiniz. Özellikle çim çıktıktan sonra çekilen silindir köklerin tutunumu için çok faydalı olur. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @muhammedetcik7422
      @muhammedetcik7422 3 года назад

      Tohumun üzerine hazır satılan bitki toprağı serpsem faydalı olurmu acaba vereceğiniz cvp için şimdiden tşk ederim 🙏

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@muhammedetcik7422 tabiki olur fakat biraz pahalı olabilir. Aynı zamanda hazır topraklarda vermikülit, torf, mil kum, perlit, solucan gübresi gibi hem besleyici ama çoğunlukla su tutucu maddeler var. Yani genelde saksı için daha uygun topraklardır. Fazla hayvansal gübre bulamıyorsanız yarı yarıya nehir kumu karıştırıp kullanabilirsiniz. Gübre hiç bulamıyorsanız dediğiniz gibi iyi bir karışım hazır bitki toprağıyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Ama size tavsiyem her ihtimale karşı tohumu serptikten sonra m² ye 25 gr 15 15 15 kompozit gübre atabilirsiniz. Bu gübrenin özelliği hem kök hem yaprak gelişimini hızlandıracak ve aynı zamanda ihtiyacı olan azotu verecektir. İyi çalışmalar Muhammed Bey.

    • @erdikurnaz
      @erdikurnaz 3 года назад +1

      @@is-ciMEN merhabalar.cim tohumunun üzerine hayvansal gübre mi veriyorsunuz.Nasil bir toprakla karıştırmak gerek gübreyi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@erdikurnaz Merhabalar Erdi Bey. Evet çim tohumunun üzerini fermente olmuş hayvansal gübre ile kapatıyorum. Böylece tohumun ihtiyacı olan tüm organik maddeleri, mineral vitamin, gereksinimini sağlamış oluyorum. Çim tohumu toprakla örtülür veya içinde yoğun toprak olan gübre ile örtülürse çıkış esnasında kabuklanma oluyor ve çimin çıkışını olumsuz yönde etkiliyor. Ben o yüzden bu denli güçlü bir besin kaynağını toprak veya başka bir maddeyle karıştırmayı çok sevmiyorum. Ama çok mecbur kalırsanız yarı yarıyadan fazla karıştırmamamanızı öneririm.
      Çünkü " Hayvan gübreleri aynı zamanda organik madde içeriği bakımından zengin olan bir gübredir ve bu sayede toprağın su tutma kapasitesini artırdığı gibi toprağa önemli ölçüde azot (N), fosfor (P), potasyum (K) ve sülfür (S) gibi besin elementlerini sağlarlar. Hayvan gübreleri, bitkilerin ve toprak canlılarının gelişimini hızlandırır. Yüksek katyon değişim kapasitesi özelliği ile bitki besin maddelerinin toprakta tutulmasına yardımcı olur ve olabilecek aşırı tuzluluk ve pH değişimlerine karşı toprakta tamponluk oluşturur. Bitkiler ve toprak mikroorganizmaları için vitamin, hormon ve gelişim düzenleyici madde kaynağı olarak hizmet eder. Toprak mikroorganizmalarına karbon ve enerji kaynağı olarak görev yapar. Toprak özellikleri ve bitki gelişimine pek çok katkısı olan harika bir kaynaktır." ( Tırnaklı alan alıntıdır. ) İyi çalışmalar diliyorum.

  • @huseyinsimsek618
    @huseyinsimsek618 3 года назад +2

    Merhaba gübreden kastınız ne tam olarak hayvan dışkısı mi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Evet kesinlikle Hayvan dışkısı. Fakat hayvan dışkısı direk gübre özelliği taşımaz. Gübre olabilmesi için öncelikle fermantasyon sürecini tamamlanması gerekiyor. Bunun da en doğal yöntemi yıllanmış olmasıdır. Burada ki amaç dışkının içindeki yoğun asiti ve yüksek azotu olabildiğince düşürüp organik maddelerin ve bakterilerin yaşayabileceği uygun ortamı oluşturmaktır. Fermantasyonu hızlandıracak yöntemler mevcut fakat sorunuz bu olmadığı için oraya değinmiyorum. Gübre olarakta size hem temin kolaylığından dolayı hem de ekonomik olması sebebiyle sığır gübresi ve davar gübresi tavsiye edebilirim. Zaten diğer bir çok gübre ya fiyat bakımından yüksek ya da azot ve asit oranı bakımından fermantasyonu en uzun sürede tamamlanan gübrelerdir. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

  • @umitozturk1708
    @umitozturk1708 5 месяцев назад +1

    Merhabalar. Tohumu saçtıktan sonra kapama toprağı için ne önerirsiniz. Marketlerde satılan çiçek toprağı uygun olur mu acaba

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Pahalı gelmezse uygun olur tabiki. Onun haricinde, yanmış ( yıllanmış ) hayvan gübresi ekonomik açıdan veya işlevsel açıdan daha makul. İyi günler diliyorum.

    • @umitozturk1708
      @umitozturk1708 5 месяцев назад +1

      @@is-ciMEN yanmış hayvan gübresi kullanınca yabancı ot çok çıkar diyorlar bunu nasıl engellerim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Yabancı ot çıksa da biçildikçe çim hakimiyeti alacaktır. Çim tohumunu m²'ye 60gr altına düşmezseniz yabancı otlara çok fırsat vermeden çim daha hızlı kapatacaktır toprağı. Ve biçildikçe de yabani otlar ölürken çim daha fazla ortaya çıkacaktır. Sizin dikkat edeceğiniz husus; hayvan gübresinin temiz olması. Yani gübre safi gübre olmalı ve içerisinde gübre harici toprak, ot çöp, yabancı cisim olmamalı.

  • @eses2626-ob3wh
    @eses2626-ob3wh 5 месяцев назад +1

    Benim 100 metre kare çim alanda yer yer cimler kafa verdi bazi yerler kelleşti ne tavsiye edersin tekrar tohumlayip üstlerine komple kapak toprağımı atayım yoksa bahçeyi sürüp ilk defa yapiyor gibi mi yapayım

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Bu konuda;
      Yerin büyüklüğü,
      İşçilik,
      Maliyet,
      İşlem sonu neticesi,
      Gibi işlemleri göz önüne alıp sizin karar vermeniz gerekiyor. Yeri görmeden ve işlem sonunda bakımını yapıp yapamayacağınıza göre tavsiye bulunmam daha doğru olur. Yer çok büyük değil. Çim çok zayıfsa tazeleyin derim. Kellik yer yer lokalse ve geri kalan yerler gür ise kel yerlere tohum atıp tırmıkla karıştırın veya üzerine hayvan gübresi atın derim. Şimdiden kolay gelsin.

  • @ne.e.4588
    @ne.e.4588 3 года назад +2

    Elinize sağlık, peki her ay ekilebilir mi? Belli bir ekim ayı var mı?Antalya/ Döşemealtı.Videoda sonbaharın serin aylarında ekilir dediniz, en son Antalya için ne zaman ekilir?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +3

      Teşekkür ederim. Sulama gereksinimini düşünerek yağmurların bol olduğu, sıcaklığın don seviyesinde düşük olmadığı ve aşırı yüksek sıcak olmadığı her dönemde ekebilirsiniz. Sıcakta dahi ekebilirsiniz fakat bol sulama yapmanız şartıyla. Bu bol sulama dediğim toprağın üzerinin devamlı nemli kalması gerekiyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Hayırlı günler.

  • @kamilyilmaz8448
    @kamilyilmaz8448 3 года назад +1

    Abee kolay gelsin güzel video olmus ben 150 metre kareye çim ekecem inş önce çapa motoruyla toprağı sürecem sonra tırmıkla tesviye yapacam sonra yuvak cekecem çim tohumunu atacaz sonra 1.5 veya 2 cm kuru elenmiş hayvan gübresi serecem sonra tekrar yuvak cekecem sonrada sulayacam demi abii bu şekilde
    Birde abee gübre seçimi koyunmu sığır gübresimi seçelim hangisi iyi olur

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Öncelikle teşekkür ederim. Evet sıralama güzel. Ekim sonrası yuvağı çekmeseniz de olur tamamen size kalmış. Gübreye gelince hiç farketmez, her ikisi de olur. Yıllanmış olduktan sonra her ikisi de mükemmel şekilde işini yapar. Kolay gelsin, Allah emeğinizin karşılığını fazlasıyla versin inşallah.

  • @Harrypotter__78-l2e
    @Harrypotter__78-l2e 5 месяцев назад +1

    Merhaba. Cimler tamamen ciktiktan sonra uzerinde gezilebilir mi? Biz bahçemize yaptirip uzerine masa sandalye koymak istiyoruz

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад +1

      Merhabalar. Çim üzerinde masa sandalye konunca o bölgeler zamanla sararıyor. Uzun süre koymayacaksanız bir problem olmayabilir ama bir ticarethane gibi çok çiğnenip çok gölge altında kalırsa sararıyor ve çok ezilip geriliyor. Bunun çaresi de var tabi.
      Öncelikle Masa atacağınız yerlere ya çok iyi bakım yapıp ( gübreleme ve sulama biçme periotlarını düzgün takip edip ) sulama sonrası hemen çiğnememek gerekiyor.
      Bir diğer çözüm ise masaların ve sandelyelerin geleceği yerlere çim taşı koyarak çimin direk ezilmesini önleyebilirsiniz. İyi günler diliyorum

    • @Harrypotter__78-l2e
      @Harrypotter__78-l2e 5 месяцев назад +1

      @@is-ciMEN bilgiler için çok teşekkür ederim abi.

  • @mustafaguctekin8586
    @mustafaguctekin8586 11 месяцев назад +1

    Merhaba attığınız ilaç ot ilacı mı ot ilacıysa çimleri nasıl kurutmuyor

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  11 месяцев назад

      Ben çimler için ilaç kullanmıyorum Mustafa Bey. Ama çim için ot ilacı bulunmaktadır piyasada.

  • @turanyavan8505
    @turanyavan8505 2 года назад +1

    Elinize sağlık usta peki rulo çim üzerine toprak attık bunun üzerine çim ekilirmi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Teşekkür ederim. Rulo çim toprağın altında kaldı değil mi? Toprak varsa çim de olur Turan Bey. Bir sıkıntı teşkil edeceğini düşünmüyorum. Hayırlı çalışmalar.

  • @ereneren1860
    @ereneren1860 2 года назад +2

    Çimler çıkmaya başladıktan kaç gün sonra biçilmelidir

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Eren Bey Hayırlı günler. Çim çıkmaya başladıktan sonra değil de çimin boyununun kaç cm olduktan sonra biçmek gerekir diye soruyu düzeltiyorum önce. Çünkü çim dış etmenlerden etkilenir ve dolayısıyla çıkış süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. İlk biçiminiz olduğunca geç olmalı bence. Çünkü çimlerin kök gelişimini tamamlaması ve gövdesinin kalınlaşması çok önemli. Erken biçim köklere zarar verebilmektedir. O yüzden ilk biçim için ideal zaman 15-20 cm'den sonra çimler boynunun bükmeye başladığı dönem olmalıdır bence. Bu ilk biçimden sonra ise çimlerin boyu biçim sonrası 4-5 cm kalacak şekilde istediğiniz aralıkta biçebilirsiniz. Kolay gelsin...

    • @ereneren1860
      @ereneren1860 2 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekkürler

  • @ibrahimberber4995
    @ibrahimberber4995 Год назад +1

    Ustalığım ellerine saglık babada tasfiyelerde bulunursan sevinirim benim bahçe zeminim ne kadar taşını ayıklamamda bitirtmiyorum elimde hazır Funda toprağım var zemin sert düz zemin bahçeyi çapalamadan toprağı sersem kaç santim toprak çim ekmek için yeterli olur cevap verirsen şimdiden teşekürler ederim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Teşekkür ederim öncelikle İbrahim Bey. Normal şartlarda en az 15-20 cm toprak kalınlığı olmalı fakat sizin arazinizin zemini sert olsada sonuç olarak toprak ve taşlardan oluşan bir yapıda. Yani hava alır ve suyu bir şekilde eminerek tahliye edebilir yapıda. 8-10 cm civarı bir kalınlıkta üzerine yumuşak kahverengi toprak veya funda toprağı serererseniz yeterli olacaktır. Tabi elinizde ki miktarı tam bilemiyorum ama duruma göre 8 cm serip sıkıştırıp tohumu atarsanız ve üzerine de 1.5 - 2 cm kadar örtü olarak bir katman daha sererseniz başarılı bir ekim olacaktır.

  • @rasitdemirel5914
    @rasitdemirel5914 Год назад +1

    Kolay gelsin üstad,,,,,Genelde ayak basılacak bir yere dikilecek çim için nasıl bir çim tohumu önerirsiniz hocam...teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Karışım çimi önereceğim size. 6-7 Karışım olmasına dikkat edin. Ve ayak altı olan bölgeye saçarken tohumu %50 - %100 oranında daha fazla kullanın. Çiğnek bölgelere azot takviyesi yaparak ( m²/25gr ) güçlendirebilşrsiniz. Araba yolu veya yürüyüş yolu ise ona uygun, delikli taş parke, andazit, doğal taş gibi değişik ürünler piyasada mevcuttur.

  • @emircelik7874
    @emircelik7874 2 года назад +1

    Turan bey merhabalar iyi günler dilerim bu gübre hangi göbre çeşidi acaba ve evimizde tavuk besliyoruz tavuk falan gezmemesi lazım değilimi yoksa sıkıntı olurum teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Gübre yanmış ( yıllanmış ) hayvan gübresi. Tercihen büyükbaş veya küçükbaş hayvan gübresini tavsiye ederim. Kanatlı gübreleri yüksek miktarda azot içerir ve bitkiyi yakar. Tavuklar çimleri yer ve çok fazla deşelendiği ( toprağı kazdığı ) için köklerini koparır. O yüzden içinde gezinmesi uygun olmaz. Ben teşekkür eder iyi günler dilerim.

  • @seymailbay6575
    @seymailbay6575 3 месяца назад +1

    karinca gelmemesi icin ne yapmamiz lazim karincalar tohumlari yiyor

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 месяца назад

      Üzerini yeterince örtmemişseniz ve günlük sulamıyorsanız karınca bir miktar tohumu götürebilir tabi. Tabi çiminiz güçlü ve çıkış oranı yüksek olsun istiyorsanız örtüsüne ve sulamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Götürüyor olsa bile bu götürülen tohum çim çıkış oranını çok etkilemez. Karıncaların götürmesinden çok endişe ediyorsanız, tohumları saçarken 2 avuç fazla atabilirsiniz. Başka bir alternatifte çim ektiğiniz alanın etrafına mazot püskürtebilirsiniz. Biz yazları tarlada çadırda kalırken haşere, yılan, çıyan, örümcek, yaklaşmasın diye çadırın etrafına mazot dökerdik. Ben severim ama bu tür canlılar pek hazetmiyor mazot kokusundan. Umarım faydasını görürsünüz. Çalışmalarınızda Başarı ve sonuçlarında Bereket diliyorum size. Hayırlı günler...

  • @onuraydnl9795
    @onuraydnl9795 3 года назад +1

    Ustam kolay gelsin 4000m2 yere kaç kilo çim ve hangi marka tavsiye edersiniz?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Merhaba Onur Bey. Ekim yapacağınız yerin ne kadar ayak altı olduğunu düşünerek, yani ne kadar çiğneneceğini hesaplayıp ona göre m²'ye atacağınız çim tohumunu atmanız ekonomik olması açısından önemli tabi. Ben şu anda ekim yaparken m²'ye 60 gr kullanıyorum. Deneyimlerime göre iyi bir oran. Bu miktarı yukarıda yazdığım durumu değerlendirerek 40 gr'a kadar düşürebilirsiniz.
      60 gr'dan hesaplayacak olursak 4000 m²'ye 240 kg çim tohumu gerekmektedir.
      Çim tohumu markası veremiyorum malesef ama Google'den yorumları değerlendirerek 6-7 karışımlı bir çim tohumu markası bulmanızı öneririm. İyi Çalışmalar diliyorum size.

  • @ahmetozbek7544
    @ahmetozbek7544 3 года назад +2

    Deniz kumunda çim yetişmiyormu. ?
    Bahcemiz' in çoğu yerinde büyümüyor .
    Me yapmak lazım?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Ahmet Bey; deniz kumu tuzlu olduğu için kara bitkileri yetişmez. Zaten normalde tuzlu olmasa da kumun içinde bitkiyi besleyici hiç bir mineral olmadığı için verimsizdir. Nehir kumunu verimli yapmak için doğal gübre ve biraz toprak kullanarak verimli hale getirilebilir. Fakat deniz kumu için taşıma yoluyla kalın (10cm kadar) bir toprak örtüsü yaparsanız uzun köklü olmayan bitkiler yetişir fakat deniz suyunun tekrardan o bölgeye gelmemesi gerekiyor. Yaşadığınız bölgeyi ve kumun nereden ne şekilde geldiğini bilmediğim için faraza konuşuyorum. İyi çalışmalar..

  • @offroadwolf
    @offroadwolf 3 года назад +1

    Ustam video harika olmuş sormak istedigim bir sorum var suanda hava sicakligi 36 ve 40 derece arasi sizin bu sistemle ekersek tohumlar cıkarmı

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Öncelikle teşekkür ederim. Tabi ki çıkar ama baya meşakkatli olur. Öncelikle hiç bir şekilde çimler çıkana kadar suyu eksik etmemeniz gerekiyor. Bir defa da olsa toprak gereğinden fazla ısınırsa çim çakmaz büyük olasılıkla. Bunun için de toprak yüzeyinin devamlı nemli kalması gerekiyor. Bizim bu videoyu çektiğimiz ay temmuz ayıydı. Ama en garantisi son bahar veya ilk baharın ılık ve yağışlıdönemleridir. İyi çalışmalar diliyorum size

    • @offroadwolf
      @offroadwolf 3 года назад +1

      @@is-ciMEN açıklamanınız için teşekürler topragimızı hazırladık dere kumu kırmızı toprak ve yanmıs gübre olarak alt tabanı hazırlardık kapatma işlemini yanmış gübre ile yapacagız ve dediginiz islemleri yapacgız çok teşekürederiz

  • @cennetpapagan8065
    @cennetpapagan8065 29 дней назад

    abi bu karınca durumuna ne yapmamız lazım ektiğim tohumların %60 topladılar kapak toprağın altından bile topluyorlar

  • @tevfikacar6484
    @tevfikacar6484 3 года назад +2

    Üstadım öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkürler. Ben Konya'da yaşıyorum bahcemdeki S parkeleri söktüm ve altından haliyle beyaz parke kumu çıktı 7li karışım tohumun çimlenmesinı engeller mi yoksa o kumları yüzeyden temizlemek gerekir mi ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Şahsen ben olsam temizlerim. O kuma burada elek altı diyoruz. Taş ocaklarında parçalanan taşları elediklerinde ortaya çıkıyor. Ya da kis kullanmış olabilirler ki her ikisi de Kök gelişimi için uygun bir malzeme değil. Zaten parke işlerinde bu tür malzemelerin kullanılmasının iki amacından biri parke aralarında ot çıkmasını engellemek, o yüzden bitki yetiştirilmesine uygun değil malesef. Alternatif olarak, İsterseniz yeterli yüksekliğe çıkabiliyorsanız
      4-5 cm kalınlığında toprakta serebilirsiniz kumun üzerine. İyi çalışmalar Tevfik Bey.

    • @tevfikacar6484
      @tevfikacar6484 3 года назад +1

      @@is-ciMEN çok teşekkürler Turan bey bende temizleme taraftarıyım zaten bu şekilde hızlı destek vermeniz çok iyi oldu Allah razı olsun. Geriye sadece videonuzda ve yorumlarda yazdığınız tariflerden yola çıkarak çim ekme uygulamasını yapmak kalacak inşallah verimli ve gür bir şekilde çıkar.Allah işinizi gücünüzü rast getirsin hayırlı Ramazanlar kolay gelsin.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@tevfikacar6484 Ben Teşekkür ederim Tevfik Bey. Allah işinizi gücünüzü rast getirsin. Allah emeğinizi zai etmesin, verimli günler diliyorum.

  • @emrah5608
    @emrah5608 Месяц назад +1

    Abi 5 kg çim tohumu ve 5 kg yanında verilen gübre siparişi verdim 50 metre kare yeri çim yapcam once yeri çapalayip temizleyip tirmikla duzeltcem sonra çim tohumunu serpip uzerine silindir olmadığı icin ayakla basicam sonra da yağmurlama can suyu vercem duzenli sulucam çimler yeserince biraz kendine gelince de yaninda gelen gubresini serpcem bana böyle yap dediler örtmekten falan bahsetmediler elimde olan şey bahsettiğim tohum gübre ve tırmık hafta sonu yapcam saydiklarimi eksik veya yanlıs varsa duzeltir misin

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Месяц назад

      @@emrah5608 örtü olmazsa üzerinde çimlense bile yeterince nem almayan tohumların çimlenen kısımları güneşe maruz kalacak ve tekrar ölecektir. Size o akılı veren arkadaşlara sormak isterim; Hangi ekim yapılan tohumun üzeri kapatılmıyor ki?
      Silindir bulamıyorsanız geniş bir tahtaya sap çakıp onula da vura vura düzleştirme yapabilirsiniz.

    • @emrah5608
      @emrah5608 Месяц назад +1

      @@is-ciMEN teşekkür ederim peki gübre için ne dersiniz azotlu gübre gönderdiler yanında tohumun üstünü örttüğüm toprağa karıştırıp atıyım mi yoksa cimlenmeyi mi bekliyim veya tohumdan bı kaç gün önce toprağa mi karıştırıyim sizin dediğinize göre yapcam

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Месяц назад

      @@emrah5608 gübreyi tohumu saçtıktan sonra m² ye 20-25 gr gelecek şekilde üzerine saçabilirsiniz. İlk ekimlerde 3x15 gübre tavsiye ederim fakat daban gübresi de etkilidir. İyi çalışmalar dilerim.

  • @yundho
    @yundho 3 года назад +2

    Teşekkürler, evimin etrafında bir yere çimen ve çiçek ekmek istiyorum çok yardımcı oldu. bir de çok küçük alana (birkaç adım gibi) eksem sorun çıkabilir mi?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +3

      Ben teşekkür ederim. Az bir bölüme çim ekmeniz hiç bir sorun çıkartmaz. Ayrıca çiçeklerin etrafına yani diplerine çim tohumu kaçmasını engellemenizi de tavsiye ederim. Çünkü ilerde biçmede çok sıkıntı yaşarsınız. İster çiçek dikimi yapacağınız yeri çim ekimi esnasında bir meteryalle kapatın, İsterseniz de çiçek işini çim çıktıktan sonra çiçek ekeceğiniz yerin çimlerini kazıyıp dikime hazırlayabilirsiniz. Çiçek diplerini hem korumak hem de süslemek için de ufak ağaç bordürleri veya normal kare bordürler kullanmak faydalı olabileceği gibi alternatif olarak iri çakıl taşları veya dibi açık taş saksılar da kullanabilirsiniz. Umarım emeğinizin karşılığını en verimli şekilde alırsınız. İyi çalışmalar.

    • @karakartalbjk9603
      @karakartalbjk9603 3 года назад

      ben tirmikladim cimi ektim uzerine insaat kumu attim 5 gun oldu sizce yanlis mi yaptim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@karakartalbjk9603 Daha önceki yorumlarda bununla ilgili bilgi paylaşmıştım. İnşaat kumu içinde hiç bir minarel ve organizma barındırmadığı için bitkiye fayda sağlamaz. Çimleriniz nemin etkisiyle çıksa da zayıf ve seyrek olacaktır olasılıkla. Zaten az bir dikkat etmişseniz nehir kenarlarında kumluk bölgede ve kum yığınlarında otlar zayıf olur. Bekleyip sonuçları görüp ona göre hareket etmenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar diliyorum.

  • @serkan33771
    @serkan33771 3 года назад +2

    Hocam Selamun Aleyküm öncelikle videonuzu tekrar tekrar izledim aciklamayi okudum tekrar tekrar çünkü gördüğüm en bilgilendirici kaliteli ince ayrintili video sizinkiydi benimde size bikaç sorum olacak ben bahçemdeki topragi belleyip taşlardan arindirdim üzerine 10 cm yakin toprak doktüm yarin çim ekimi yapacagim organik yanmis hayvan gübresi aldim 25 kg çimi atıp üzerine bu gübreyi dagitip onun üzerine torf ile kapatmayi dusunuyordum sizinde nacizane fikirlerinizi almak isterim bu 25 kg gübre 70 m² alan için yeterli mi ve üzerini torf ile kapatmamda bir sakinca var mi çok tesekurederim şimdiden başarilarinizin devamini diliyorum sevgiyle kalin.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Aleyküm Selam Serkan Bey. Öncelikle şunu belirteyim 25 kg tohum 70 m2 için çok fazla. M2 için 80 gr atacağımızı farzetsek 5.6 kg olur. 100 gr sık olarak atsak 70 m2'de 7 kg'ı geçmez. Ben olsam 100 gr üstü atmazdım. Çünkü çim kökleri ve yaprakları yeterli mineral alamayacağı için cılız kalır.
      Torf konusuna gelince; torfun özelliklerini iyi bilmek gerekir. Elinizde ki torf umarım kalitelidir. Torfu ekimden önce toprağa atıp tırmık yoluyla karıştırmanız üzerine atmaktan daha verimli olacaktır. Çünkü torf hava ve su tutma yoğunluyla doğrudan alakalıdır. Dediğim gibi toprağa karıştırıp üzerine silindir çekip düz alan oluşturmanızı tavsiye ederim.
      Torf konusunda ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz bir sayfayı paylaşıyorum sizinle: "Bitki Yetiştirme Ortamı Torf | Doktor Tarsa Tarım" www.drt.com.tr/Blog/Bitki-Yetistirme-Ortami-Torf/1060
      İyi çalışmalar bereketli topraklar diliyorum size.

    • @serkan33771
      @serkan33771 3 года назад

      Yok hayir efendim 25 kg organik yanmis kati gübrem var 4 kilo çim aldim 70 m² alana ekicem bu gübre 70 m² kalan alana ektiğim çimin üstünü kapatirmi yoksa torf ile karistirip mi atayim veya toprak yada hayvan gübrrsi bulup onunla karistirip mi atayim kusurabakmayin bi yanlis anlasilma oldu çim 4 kilo :)

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Çok özür dilerim ben yanlış anlamışım :) . 4 kg çim dediğimiz gibi yeterli, m²'ye yaklaşık 60 gr bu da ortalama için iyi. Zaten alt sınır m² için 40 gr.
      Gübrenin Kg olarak nemlilik oranı değişebildiği için kaç m³ olur bilemem ama ortalama tohumun üzerini 1.5 cm kalınlıkta örteceğimizi düşünürsek 70 m² için yaklaşık 1 m³ gübre gerekir. O kadar yoksa elinizde 0.7 m³ yani üzerini 1cm kadar kapatacak gübre de işinizi görür. Elinizde ki torfu karıştırıp çoğaltabilirsiniz gübre miktarını, faydası olur zararı olmaz. Ama toprağı karıştırmanızı kabuklanma yapacağı için tavsiye etmem.
      İltifatlarınız için de ayrıca teşekkür ederim :) geçenlerde gül budaması için de çekim yaptım ama hava çok rüzgarlı olduğu için sesler ve görüntü çok kötü olmuş malesef :). Elimden geldiğince bilgi ve birikimlerimi paylaşmak benim bir vatandaş olarak görevim. İyi günler dilerim :)

  • @farukkarahan9420
    @farukkarahan9420 2 года назад +1

    Hocam solucan gübresi yada leonardit atsak olurmu gübre için

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Faruk Bey; İmkanınız varsa daha iyi olur tabi. Çünkü haliyle hayvan gübresi içinde bir çok bitki tohumu, mantar, yüksek asit içerebileceği gibi humik asit ve fulvik asit bakımından da solucan gübresi ve leonardit gübre kat be kat zengin bir yapıya sahiptir. Fakat ekonomik olarak hayvan gübresi daha uygun olduğu için onu tavsiye ediyorum genelde. Çünkü herkesin imkanı torf, leonardit, solucan gübresi, vermikülit, perlit veya yarasa gübresi almaya yeterli olmuyor. Hayırlı işler dilerim.

  • @erdikurnaz
    @erdikurnaz 3 года назад +2

    Merhabalar.ilk ekimden sonra sulamayı sabah akşam mi yapmaliyiz.guneste sulamanın tohumları yakacagi söyleniyor nasıl yapmalıyız ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Merhabalar Erdi Bey. Güneşte tohum sıcaktan yanar. Suya kesim olması için uzun süre göletleme olması lazım. Çimler tamamen çıkana kadar yüzey kurumaya tuttukça sulayın. Yüzey ıslaksa zaten sulamaya gerek yok. Biz bu videoyu Temmuz ayında çektik ve sıcağın altında yüzey kurumaya başladıkça suladık tohum felan da yanmadı. Asıl toprak kurur ve sıcağın altında fazla ısınırsa tohum filizleri yanar. Şu bilgiyi verebilirim size tabiki. İğne yapraklı olmayan bitkiler yani geniş yapraklı bitkiler güneşin altında fazlaca ısındıkları için suyu birden yediklerinde şoklama yaşarlar. Bu bitkiye zarar verir. Ama bizim çimlerimiz iğne yapraklı ve sizin çimleriniz henüz çıkmamış bile. Bu hiç bir şekilde zarar vermez emin olun. İyi çalışmalar size Erdi Bey

    • @erdikurnaz
      @erdikurnaz 3 года назад +1

      @@is-ciMEN cevabınız için çok teşekkürler son bir sorum daha olacak.tohumlarin birazını karıncaların götürdüğünü görüyorum bununla ilgili ne yapabilirim?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      @@erdikurnaz Herkes nasibini yer, zehir veya başka bir kovucuya tamamen karşıyım. Çünkü önce o hayvanlara yazık sonra bu tür şeyler toptağınızı zehirler. Üzerini ince mi kapattınız bilmiyorum ama normalde üzerini kapatınca karınca pek çekemez. Belki dışarıda kalan tohumları çekiyordur bilemiyorum. Zaten üzerini daima nemli bırakacak şekilde sularsanız yine karınca o kadar nemli bölgede gezinemez, gezinse de tohumu çıkartamaz normal olarak. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    • @erdikurnaz
      @erdikurnaz 3 года назад +1

      @@is-ciMEN cevaplarınız için çok teşekkürler. hayırlı ramazanlariniz olsun.

    • @fatmetaydn7150
      @fatmetaydn7150 3 года назад +1

      Merhaba ,
      Ekimden kaç gün sonra çimlenme oluyor

  • @onurkarl5996
    @onurkarl5996 Год назад +1

    İyi günler kapak için elimde hayvan gübresi var ama az olduğunu düşünüyorum,hayvan gübresini ince toz talaş ile karıştırıp çoğaltsamda sonra tohumları kapatsam bir problem olur mu,acil cevap verebilir misiniz hafta sonu ekeceğim inşallah ,şimdiden teşekkür ederim.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      İyi günler Onur Bey. Olur tabi neden olmasın. Hayvan gübresinin yanmış yani yıllanmış olması çok önemli ama. Asidik düzeyi yüksek olduğu için de kanatlı hayvan gübresi olmasın. Belki bilirsiniz çim adam yapardık yıllar önce. Onun yapımında da talaş kullanırdık. Bunun yanında talaş tozu ile birlikte ırmak kumu, torf ve benzeri türevlerini de kullanarak gübrenizi arttırabilirsiniz.
      Umarım emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız. İyi günler diliyorum...

  • @adildogan7333
    @adildogan7333 3 года назад +1

    cam agacin altina ne tur cim ekebiliriz , tesekurler.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Karma tip çim tohumunu her türlü bölgeye ekmeniz mümkündür. Size tavsiyem 7 karışım çim tohumu kullanmanız ve gölgede kalan kısımlara özelikle bir tık fazla kullanmanız olacaktır. Sadece Ceviz ağacı sülfür salgıladığı için dibinde ot veya çim yetişmez.

  • @mecbureuzunlular6947
    @mecbureuzunlular6947 Год назад +1

    Üstüne attığınız gübre sadece Hayvan gübresi mi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Evet. Sadece yanmış ( Yıllanmış ) Hayvan Gübresi. Gübre hem besleyici hem de çıkış esnasında toprak gibi kabuklanma yapmadığı için çimin daha rahat çıkmasını sağlıyor.

  • @alidogan4774
    @alidogan4774 Год назад +1

    Merhaba Turan bey. Öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Evimin bahçesine çim ekmek istiyorum ama beni düşündüren bir şey var. Çocuklarım bahcede oyun oynuyor ve aynı zamanda bahceyi oturmak içinde kullanıyoruz. Size sormak istedigim konu, süsleme için ekilen çim tohumu ile üzerine basılan alan için ekilen çim tohumları farklı özelliktemi oluyor yoksa piyasada satılan herhangi bir tohumu alıp eksek olurmu. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Çiğnenme oranına göre biraz daha sık ekiliyor ama aynı çim tohumu kullanılıyor. Önemli olan ekilen çimin cinsinden çok çime nasıl baktığınız. Çiğnendikçe zayıflayan bölgelere azot takviyesi yapmanız da gerekebilir. Dediğim gibi bakımını yeterli yaptığını sürece çok sıkıntı olmaz. Biz parklara çok çim ektik. Çok çiğnenmesine rağmen yeterli sulama, zamanında biçim kendine getiriyor. Ama yinede amerikan çimi diye bir tür var. O bu şekilde ekilmek yerine göçürme usulüyle göçürülür. Sahayı kaplaması biraz uzun sürebilir. Biraz da pahalı gelebilir. Kendim hiç denemedim fakat dayanıklı bir çim çeşidi olduğunu okumuştum.

    • @alidogan4774
      @alidogan4774 Год назад +1

      Çok teşekkür ederim, verdiginiz bilgiler çok aydınlatıcı oldu . İşlerinizde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      @@alidogan4774 Yardımcı olabildiysem ben teşekkür ederim. Hayırlı günler...

    • @sugarcreekcountylover2213
      @sugarcreekcountylover2213 Год назад +1

      @@is-ciMENTürkiye’de parklarda bahçelerde ekilen devamlı serin ve ıslak görünümü veren yumuşak bir çim var o çim ismini öğrenebilir miyim?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      @@sugarcreekcountylover2213 çimin parlaklığı, yumuşaklığı, sıklığı, dayanıklılığı çoğu zaman bakımla ve doğru kullanımla alakalıdır. Çok nadir kullanılan çim çeşitleri olabilir. Örn: amerikan çimi gibi. Tabi bunların her çeşidini bilmemin imkanı yok malesef. Dünya gelişmeye devam ediyor ve hibrit tohumlarda da devamlı çeşitlilik artıyor. Ama şu an için istisnalar kaideyi bozmaz. Siz ekin; zamanında biçin, zamanında, gübreleyin, zamanında sulayın, zamanında kışa hazırlayın, bence istediğiniz sonucu elde edeceksiniz. İyi günler diliyorum.

  • @muhammedakn6964
    @muhammedakn6964 2 года назад +1

    Bişey sorabilirmiyim çim tohumunun Bir markası vRmı nasıl temin edebiliriz

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Marka vermem uygun olmaz. Karışım ithal çim tohumu kullandım ben. En az 4- 5 karışım olsun.

  • @kralice25
    @kralice25 2 года назад +1

    Bir soru sorabilir miyim?

  • @mehmetculha6327
    @mehmetculha6327 2 года назад +1

    Abi tohum ektim ama seyrek çıktı daha doğrusu aşiri yagmur yagdı ben uzerine yanık hayvan gubresi atarak kapatmiştim ama senin videodan anladigim kadariyla yanlis yapmisim şimdi çıkan çimler cok iyi cikti ama seyrei nasil sıkılsstirabilirim bunu yada söküp yeniden mi dikeyim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Seyrek yerlere tohum saçıp üzerine elekle örtü toprağı elenebilir. Elek diyorum çünkü elekle eleyerek toprağın saçılması çıkan çimleri yatırmaz. Böylece hem tohumun üzeri kapanır hem çıkan çimler kayba uğramaz. Emeğinizin zai olmaması dileğiyle, hayırlı çalışmalar.

  • @mucahidbulut6328
    @mucahidbulut6328 2 года назад +1

    Hocam bizim evin avlusu mıcır hiç toprak yok mıcırın arasına serpsek çim tohumunu çim bitermi?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      %80 zayiatla çıkma olasılığı var. Hiç çıkmayadabilir. O bölgeye ekim yapmak tamamen kumar. Öyle ki zaten çıkmış olsa da çok seyrek olacaktır. İyi çalışmalar diliyorum size Mücahid Bey.

    • @mucahidbulut6328
      @mucahidbulut6328 2 года назад +1

      @@is-ciMEN Hocam peki yonca tohumu bitmezmi biz bu araziyi nasıl çimlendirebiliriz toprak yada torf getirme imkanda yok ama karadenizdeyiz bol yağmur var buralarda ne yapsak avlu yeşillenir

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Hazır rulo çim düşünebilirsiniz veya altına az bir toprak sererek tohumlu toprak örtülerini deneyebilirsiniz. Karadeniz bölgesinde bölge bölge eğim çok fazla olabildiği için bu iki alternatif %80 eğimli bölgelerde bile çimlenmeyi sağlayabilir.
      Tabi macırın kalınlığı ve taşının büyüklüğüne göre her iki yöntem de riskilidir. Ayrıca metre kare fiyatları biraz tuzludur. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Hayırlı günler iyi çalışmalar

    • @mucahidbulut6328
      @mucahidbulut6328 2 года назад +1

      @@is-ciMEN Çok sağolun hocam sizede kolay çalışmalar

  • @mehmetoz9508
    @mehmetoz9508 3 года назад +1

    Çimi serptikten sonra üzeri açık kalsa sorun olurmu??yoksa gübre işe tam kapanmasımı gerekli?gübre hemen kuruyo da o yüzden

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Tabi ki üzeri kapanmalı. Açık kalırsa çimlenmesi için gereken nemli ve serin ortam oluşmayacağı gibi güneşin altında kavrulur tohumlar. Gübre sünger gibi hemen altına suyu geçirir, normal yani üzerinin kuruması. Önemli olan hemen 1 cm altının nemli kalıyor olması.

    • @varbihayalimiz-553
      @varbihayalimiz-553 3 года назад +1

      @@is-ciMEN kapatma toprağı atmayıp tırmıkdan sonra tohumları serpip silindir ile gömsek olur mu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@varbihayalimiz-553 Çok verimli bir çalışma olmaz.

  • @toygunbabal9147
    @toygunbabal9147 2 года назад +1

    Son kattan sonra silindir geçiyor muyuz usta?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Çekmenize gerek yok fakat çekilse de bir sorun teşkil etmez. İyi çalışmalar diliyorum.

  • @ilkerkasap3770
    @ilkerkasap3770 3 года назад +1

    Abi ben silindir ilk önce çektim sonra tohum attım ve daha sonra gübre sonra bir daha silindir her hangi bir şey olurmu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Sulamaya dikkat ederseniz bir şey olmaz. Üst silindiri ben çekmiyorum ama çekilmesi çokta kötü yönde etkilemez. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

  • @buneymisboyle3171
    @buneymisboyle3171 3 года назад +1

    gubre yerine mil ile ortsek tohumlari olur mu?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Gübre hem yorgan gibi örtü görevi görüyor hem de içindeki organik maddeler sayesinde bir bitkinin ihtiyaç duyabileceği her türlü besini temin etmiş oluyor. O yüzden Mil iyi bir örtücü değil malesef. Hem mil kuruyunca kabuksu bir yapıya dönmeye meğilli olduğu için çimlerin çıkmasını zorlaştırmaya da neden olabilir. Ama elinizde gübreniz az ise mil yerine ırmak Kumu ve Gübre ile yarı yarıya karıştırarak kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ince ayrıntı kumun asla deniz kumu olmamasıdır. Çünkü deniz kumu içinde tuz barındırdığı için toprağı tuzlandırır ve bitkiye zarar verir. İyi çalışmalar diliyorum.

  • @Taner.KIZILKALE
    @Taner.KIZILKALE Год назад +1

    Hocam merhabalar.
    Kızıl toprakta çim çıkar mı? Gübre+tohum üzerine atarak çimleme düşünüyorum ancak dağda bulduğum kızıl toprak ile yarar mı bilmiyorum?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад +1

      Kırmızı toprak genelde çömlekçilikte kullanılan kırmızı kil diye adlandırdığımız, bilimsel adı terra rossa olan çok verimli olmayan bir toprak çeşididir. Kızıl olmasının sebebi ise içinde fazlaca demir oksit barındırmasıdır. Kahverengi veya tonlarında toprak bulursanız taban için daha verimli olacaktır. Zira kırmızı toprak organik madde bakımından oldukça fakirdir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar diliyorum size.

    • @Taner.KIZILKALE
      @Taner.KIZILKALE 11 месяцев назад +1


      Hocam çok teşekkür ederim.
      Size bir şeyler daha danışmak istiyorum: Bahçeye ilk defa çimleme yapacağım, tohum ile birlikte solucan gübresi/herhangi bir gübre kullanmam gerekiyor mu ya da gübreleme işlemini ne zaman yapmalıyım?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  11 месяцев назад +1

      @@Taner.KIZILKALE
      1-) Bitkinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için toprağı organik madde yönünden zenginleştirmeniz lazım. Eğer bana bahsettiğiniz gibi kızıl toprak veya işlenmemiş ham verimsiz topraksa mutlaka üzerine organik gübre ( yıllanmış hayvan gübresi ) atılarak karıştırılmalıdır. Solucan gübresi harika olur ama ekonomi açısından düşünecek olursak çim için çokta gerekli bir şey değil.
      2-) Bununla birlikte tohumu atarken 3×15 kompozit gübre alır atarsanız bir bitkinin büyümesi için ihtiyacı olan gerekli tüm elementleri de sağlamış olursunuz. Atarken m² ye 25 gr gelecek şekilde tohumu attıktan sonra üzerine atmanız gerekiyor.
      3-) üzerine örtü olarak yine yıllanmış hayvan gübresi kullanırsanız, çimleriniz çıkma esnasında toprağın kabuklanmasını engellemiş ve çim çıkış oranını ciddi bir şekilde arttırmış olursunuz. Aynı zamanda bunu yaparak organik madde açısından tekrar büyük bir katkı sağlamış olursunuz.
      Tekrardan kolay gelsin sizlere. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

    • @Taner.KIZILKALE
      @Taner.KIZILKALE 11 месяцев назад +1

      @@is-ciMEN
      Hocam verdiğiniz tüm bilgiler için çok minnettarım, teşekkür ediyorum.
      Sizin önermediğiniz kızıl toprağın yerine farklı bir toprak attım ama verimiliğinin çok yüksek olduğunu sanmıyorum, komşum rulo çimin altına dolgu toprak için kullanmıştı, kalanını alıp bahçeme attım.
      Acaba sıralamayı ve uygulama metodunu doğru anlamış mıyım:
      1. Yıllanmış hayvan gübresini toprağın üzerine atıp, sonrasında bunu toprağın içine geçecek şekilde karıştıracağım yani üst örtü gibi yüzeyinde kalmayacak.
      2. Tohumlama yapıldıktan sonra 3x15 kompozit gübre ve yine yıllanmış hayvan gübresi atılacak ancak bu iki işlem en üst yüzeye uygulanacak; toprak içeriğinde sadece yıllanmış hayvan gübresi; toprak yüzeyinde ise tohum+kompozit gübre+hayvan gübresi olacak.
      Efendim doğru mu?
      Mail adresinizden de sizi rahatsız edebilirim eğer burada paylaşımınız çok fazla kirleniyorsa . :)

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  11 месяцев назад +1

      @@Taner.KIZILKALE çok doğru anlamışsınız Taner bey. Bu metodu uygulayıp iyi sonuç almamanız çok zor. Ben yıllardır aynı yöntemle ekim yapmaktayım. Tohumu da mutlaka 6 veya 7 karışım kullanmanızı öneririm.
      Buradan istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Zira benzer soruların cevabını sizler dolayısıyla vermiş olurum.
      Hayırlı günler diliyorum size.

  • @youMake1
    @youMake1 3 года назад +1

    Ekilecek olan çim tohumlarini suda bekletmek daha iyi mi olur ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Hayır. Suda bekletmek işinizi her açıdan çok zorlaştırır. Zeten ilk sulamadan sonra toprağı devamlı nemli bırakacağınız için pamuğun arasındaki fasulye gibi çimlenme gerçekleşecektir. Ekim sonrası dikkat edeceğiniz tek husus nem ve güneşlenme oranı. Buna dikkat ederseniz hızlı çimlenir zaten.

    • @youMake1
      @youMake1 3 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekkürler

  • @oguzhanylmaz6952
    @oguzhanylmaz6952 2 года назад

    Ekim yaptıktan sonra üstünü çuvalla örtsek daha erken çıkarmı ustam

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Öncelikle Merhaba Oğuzhan Bey. Şahsen ilk defa sizden duydum bunu. Erken çıkmasından ziyade sağlıklı çıkmasını sağlamaya çalışın bence. Biliyorsunuz bitkiler fotosentez sayesinde gelişir, büyür ve olgunlaşır. Çuval güneşi engelleyecektir ve sağlıklı bir fotosentez ortamı olmayacaktır kanaatindeyim. Yinede siz bir denemek isterseniz deneyip sonucu bana yazarsanız sevinirim. Hayırlı günler dilerim Oğuzhan Bey.

  • @delikanli8045
    @delikanli8045 3 года назад +1

    Abi selam eski topragin üstüne yeni toprak alip döktük ve cim tohumu serpip üstüne yine toprak atip kapattik simdi suluyoruz. Cimler cikmaya baslarmi bu sekil sistemde 10güne? Saygilar

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Selam Kardeşim. Üzerini 1.5 cm kadar kapattıysanız ve havalar ılıman giderse 15-20 güne tamamen çıkar. Yani örtü kalınlığı ve havanın sıcaklığı çimin çıkma süresini doğrudan etkiler. Bu arada suni gübre veya hayvan gübresi kullanıp kullanmadığınıza göre verimlilik ve çıkan çimlerin güçlülüğü değişir. Size önerim üzerini direk toprakla kapattıysanız, çimler çıkana kadar sulamayı az az ( çamurlatmadan ) ama sık sık yapmalsınız. Çünkü toprak tutucu olduğu için kabuklanma yapar ve çimlerin çıkmasını zorlaştırır. Çim çıktıktan sonra verimi düşük olursa halk arasında "şeker gübresi" olarak bilinen "azot ve kükürt" karışımlı gübre kullanırsanız çimleriniz güçlenecektir. İyi ve verimli çalılmalar diliyorum.

    • @delikanli8045
      @delikanli8045 3 года назад +1

      @@is-ciMEN abi ektigimiz tohumun üstüne toprakla kapatmistik. Ama kapattiginiz topragin üstünede az tohum dökmüstük yine. Suladik ama üstüne -1 derece yasadi hava karli falan oldu bikac gün. Bir günes acti bi soguk oldu sacma sapan bir hava vardi hep. Simdi 10gün oldu ama hala hicbir cim gelisimi göremedik toprakta. Bir hatami yaptik sizce? Cimler hic cikmazsa napmam gerek. Tohum ektigimiz topragi esip yine yeni tohummu ekmeliyiz ozaman? Ne öneri verirsin abim saygilar

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Bu süreçten sonra en iyisi beklemek. Bizim de bu tür sıkıntı yaşadığımız oldu zaman zaman. Tabi biz hayvan gübresi seriyorduk, haliyle hayvan gübresi toprak gibi değil, biraz sıcak tutar tohumu. Sonuç itibariyle bu tür don sıkıntıları yaşasakta bizim ektiklerimiz tamamen çıktı. Don olayları tohumun çıkışını baya bir yavaşlatabiliyor.
      \\\Don sürecini ve havanın soğuk gittiği dönemleri çimin çıkış süresinden düşüp bekleyin. ///
      Tohum, toprak belli bir sıcaklığa gelmeden çıkmaz.
      Örneğin: Normalde ortalama 15 günde çıkacak çim, ekimden sonra don etkisinde 10 gün kalsa toplamda en az ekimden sonra 25 günlük bir sürede çıkar. Bu sürede çıkmazsa o zaman yeni bir ekim düşünmeye başlayabilirsiniz. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız. İyi Çalışmalar..

    • @delikanli8045
      @delikanli8045 3 года назад +1

      @@is-ciMEN tamam abi ozaman 1 ay bekliyim. Aya Cikmazsa yine ayni topragi kullanabilirim dimi ama?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@delikanli8045 Toprakta yabancı ot çıkarsa onları temizleyip kullanabilirsin elbette ki. Hiç problem olmaz. Çim Çıkar ama zayıf olursa hemen yeni ekim düşünmeyin bence. Bir miktar (m²/25gr) Şeker gübresi ( Azot+kükürt karışımı ) kullanarak güçlendirebilirsiniz.

  • @yazarcizer4350
    @yazarcizer4350 3 года назад

    Izlemek isteyenler 6:00 dan basliyor

  • @ferhatalanyali
    @ferhatalanyali 2 года назад +1

    hangi markayı önerirsiniz

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Belirli bir marka kullanmıyorum. İthal ve en az 5-7 tür karışım tohum öneririm.

    • @ferhatalanyali
      @ferhatalanyali 2 года назад +1

      @@is-ciMEN tşk ederimm

  • @mehmethayal4507
    @mehmethayal4507 6 месяцев назад +1

    Güvercin gübresi olmazmı çokta bende

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Güvercin gübresi yakar. Azotu çok yüksektir.

  • @hayrikantik9905
    @hayrikantik9905 3 года назад +1

    Tembuz ayında yapilir mi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Biz de bu videoyu yanılmıyorsam Temmuz ayında çekmiştik. Ekilebilir fakat bol su ister. Toprak yüzeyi hiç bir zaman nemsiz kalmamalı. Bu riski göze alıyorsanız tabi ki ekebilirsiniz. İyi çalışmalar...

  • @balamirli_ruhuzenci5995
    @balamirli_ruhuzenci5995 2 года назад

    Meraba kolay gelsin çim ekiminden sora yabani otlar için ilaclmaa yapildimi acaba

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Merhabalar. Yabani otlar için herhangi bir ilaç kullanmadım. Yabani otların çoğu üstten kırpılmaya alışkın ve elverişli değildir. Biçim yapıldıkça genelde geniş yapraklı otlar zayıflar. Tabi piyasada çimler için ot ilacı mevcut ama hiç denemedim. İnatçı geniş yapraklı otlar için de kullanımına dikkat ederek deneyebilirsiniz. İyi günler iyi çalışmalar diliyorum.

  • @gokhankaradag7858
    @gokhankaradag7858 2 года назад

    Sizin çimi ektiniz tarihte çok sevdiğim iş arkadaşımı kaybettim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Başınız sağ olsun çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin.

  • @orhankamilsorgunlu4490
    @orhankamilsorgunlu4490 10 месяцев назад +1

    Merhaba tohumlarin uzerini yaklasik 1.5 cm hayvan gübresiyle kapattım fakat ilk sulamadan sonra sanırım gübre çöktü tohumlar görünür hale geldi ve yüzlerce karınca tohumları taşıyor 3 gündür. Ne yapmam lazım bu aşamada sizce

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  10 месяцев назад

      Siz devamlı sulayın. İlk sulamada tohumların çıkmış gözükmesi çok normal.

    • @orhankamilsorgunlu4490
      @orhankamilsorgunlu4490 10 месяцев назад +1

      @@is-ciMEN tamamdir teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  10 месяцев назад

      @@orhankamilsorgunlu4490 rica ederim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  10 месяцев назад +1

      @@orhankamilsorgunlu4490 Havalar soğuk çimlenme geç olabilir. Siz üzeri nemli kaldığı süreye dikkat ederek sulamanızı yapın. Çimlenme için toprağın belli bir sıcaklığın altında olmaması gerekiyor. Bu da çimlenmeyi ve doğal olarak çıkım süresini uzatıyor. Orhan Bey İyi çalışmalar diliyorum size..

    • @orhankamilsorgunlu4490
      @orhankamilsorgunlu4490 10 месяцев назад +1

      Yeniden merhaba. Çimlerim çıktı ama ara ara kel alanlar oluşmuş. Buralara yeniden tohum ekmelimiyim? Birde çimde ilk biçimi ortalma kac cm olduğunda yapmalıyım teşekkürler

  • @serhatalp424
    @serhatalp424 3 года назад +3

    selamun aleyküm usta gübreden sonra silindir yapılıyormu bir de yabancı otların çıkmaması için ne yapmamız gerek?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +3

      Aleyküm Selam Serhat Bey.
      1. Sorunuza cevaben silindir çekilebilinir tabi ama ben çekmiyorum. Silindiri çim çıktıktan ve 4-5 cm uzadıktan sonra çekiyorum. Böylece toprak sıkılaşıp kökün toprağa tutunumunu arttırmış oluyorum.
      2. Sorunuza gelince bu biraz dikkat istiyor açıkçası. Öncelikle ekim yapacağınız yerin üzerine toprağın en az 20 cm altından kazılmış bitki kökü ve tohumu barındırmayan kahverengi kaliteli toprakla en az 10 cm kalınlığında kaplanmış olması gerekiyor. Böylece altta tohum veya kök kalmışsa bile onun çıkmasına engel olacaktır. Üstüne serdiğiniz gübrenin de aynı şekilde bitki kökü ve tohumu barındırmıyor olması şart. Dediğim gibi dikkat ve meşakkat isteyen bir çalışma süreci. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @serhatalp424
      @serhatalp424 3 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekür ederim iyi günler dilerim

  • @yusufedremitli4612
    @yusufedremitli4612 3 года назад +1

    Benim köpeğim var onun olduğu yere ekicem üstünde uzun süre gezilirse çimenlerin çıkmama ihtimali varmı?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Zinciri de varsa en arsız ot bile çıkmaz.

    • @m.serkand.7133
      @m.serkand.7133 3 года назад +1

      Surekli gezerse ve tuvaletini yaparsa cikmasi mumkun degil

    • @yusufedremitli4612
      @yusufedremitli4612 3 года назад

      @@m.serkand.7133 tmm eyw

    • @yusufedremitli4612
      @yusufedremitli4612 3 года назад +1

      @@is-ciMEN tşkler bilgilendirme için

  • @oguzhankurt254
    @oguzhankurt254 Год назад +1

    Merhaba. Çim ekimi için mevcut bahçeye 15 cm ince inşaat kumu serip tesfiye yapıp makine silindirle üzerini bastık. Şimdi üzerine tohum serdikten sonra sadece 2 cm kum sersem yeterli olurmu. Bulunduğum bölgede yanmış kuru gübre bulunmuyor

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Merhabalar Oğuzhan bey. Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Kumun hiç bir besleyici özelliği bulunmuyor. Hatta bilirsiniz bir yere bir kamyon kum dökün üzerinde 2 sene bir tane ot bitmez. Diğer senelerde de cılız ve seyreltili biter otlar. Direk altı toprak olsa sadece üzerine kapatacağınız malzeme kum olsaydı daha verimli olabilirdi. Zemin kumunu toplama veya altında ki toprakla karıştırma imkanınız varsa yapın derim. Hem kökler kumda sağlam tutuş sağlayamaz.
      Derseniz ki mevcut şekilde devam edeceğim ekim işine, o zaman üzerine m²'ye 25 gr kadar 3*15 ( 15,15,15 ) gübre atmanızı tavsiye edeceğim. Bu kumun içinde olmayan fosforu, potasyumu ve azotu vermenizi sağlayacaktır. Gübreyi atınca üzerine de çim tohumunu saçıp üzerine 1,5 - 2 cm kadar kumla kapatabilirsiniz. Umarım gönlünüzce olur, hayırlı çalışmalar.

    • @oguzhankurt254
      @oguzhankurt254 Год назад +1

      @@is-ciMEN çok teşekkür ederim

  • @busraaladag7120
    @busraaladag7120 3 года назад +2

    Biz yeni çim ektik fakat üzerine attığımız gübre çok kapatmadı çimler hala yüzeyde görünüyor. Çıkarmı yoksa toprakla kapatmamız mı gerekir ( sürekli suluyoruz ve kuşlardan karıncalardan olabildiğince korumaya çalışıyoruz ) acil cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Üzerine 0.8 mm kadar gübre attıysanız dahi yeterli olacaktır. Üzerinin kapanmadığını düşünüyorsanız ve çimlenme başlamadıysa çok çiğnemeden ekili bölgeyi, açık kalan yerleri kapatmanızda bir sakınca olmaz. Üzerini yeterince kapattığınızı düşünüyorsanız bazen üzerinde sanki çim tohumu kalmış gibi gözükebiliyor. Tohumların görüldüğü yerde ki yoğunluğuna göre buna karar vermeniz gerekecek. Ama şu kadarını söyleyim büyük bir olasılıkla üzeri çok kapanmasa da çimler düşük verimde de olsa çıkacaktır. İyi Çalışmalar diliyorum Büşra Hanım.

    • @busraaladag7120
      @busraaladag7120 3 года назад +1

      @@is-ciMEN tohumları bariz yüzeyde görüyorum daha bugün ektik ve baya uğraştık 15 çuval gübre gitti ama silindir çekince tohumlar meydana çıktı. O kadar emek boşa gider diye üzülmüyor değilim. Umarım çıkar teşekkür ederim bilgi için

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      @@busraaladag7120 Büşra Hanım yorumlara göz atsaydınız keşke. Ekim sonrası silindir çekmeyi önermiyorum zaten. Silindir yüzeyi sertleştiriyor ve çimin çıkışını zorlaştırıyor. Çim çıkıp 4 cm kadar olunca yuvak çekilmesini öneriyorum. Böylece kökler toprağa daha iyi tutunuyor. Bugün ektiyseniz ve gübreniz yoksa üzerini hafif toprakla veya gübre atmış olduğunuz için kum ile kapatabilirsiniz. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız...

    • @busraaladag7120
      @busraaladag7120 3 года назад +2

      @@is-ciMEN malesef işlemi bitirdikten sonra izledim videoyu
      Herkes silindir yapmamız için yönlendirme yaptı malesef. Yarın ince bir toprak geçerim tekrar teşkkürler

    • @itirazonline
      @itirazonline 2 года назад

      çiminiz ne durumda şuanda yüzeydeki tohumlar çimlendi mi? normalde buğdaygiller familyası toprak yüzeyinden çimlenir.

  • @89orhanalp
    @89orhanalp 3 года назад +2

    ara ara boşlıklar var onlar için ne yapmak lazım halı gibi olması için

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Tohumu saçtıktan sonra örtücü malzemenin ( gübre vb. ) içinde iri malzemeler kalmamış olmasına ve sulama esnasında yağmurlama harici su verilmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.
      Eğer çimler çıktıktan sonra bu kel bölgeler kalmış ise o bölgelere lokal ekim yapabilirsiniz. Tohumu kel bölgeye saçar tırmıkla karıştırabilir veya üzerine yine ince bir tabaka örtücü organik gübre atabilirsiniz. Kolay gelsin

    • @89orhanalp
      @89orhanalp 3 года назад +1

      @@is-ciMEN Teşekkür ederim

  • @Darkheroy
    @Darkheroy 3 года назад +1

    Hocam merhabalar ben makina ile çim i bictikten sonra sarardı en yüksek ayarda bictim ama yinede otlar sarardı ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Öncelikle çim biçme makinezin biçim öncesi bıçaklarının keskin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Keskin değilse biley yaptırın mutlaka. Çünkü çimi biçerken gever ve çimi kesmek yerine uçlarını iplik iplik yapar. Bu da haliyle uçtan başlayan bir kurumaya neden olabilir. Çimleri biçtikten sonra hemen sulamanız gerekiyor ayrıca. Yoksa çimler yanabiliyor bu şekilde. Size tavsiyem yeşerene kadar bol sulayın. Hatta ilk sulamada bırakın toprağı çamurlasın. Az kendine gelince bu sene uygulamadıysanız biraz şeker gübresi atın. Eminim ki düzelecektir. İyi çalışmalar diliyorum size Kadir Bey.

  • @furkanozen1669
    @furkanozen1669 3 года назад +1

    Biz bugün ektik bina çevresine yaklaşık 350m2 bir alan 100kg Green kingten gitti her işlem uygulandı önce gübreli toprak silindirlendi sonra çim tohumu ondan üstüne yine gübreli toprak atıldı günde kaç defa sulama yeterli kayseri havasında sonra yine silindirlendi karıncalar bayram etti acaba zararı olurmu çime

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Çimleri yeni ektiyseniz yüzeyi nemli kalacak şekilde değişen periyotlarda sulayabilirsiniz. Burada önemli olan çamurlamadan yüzeyi nemli tutmak. Hava şartları bugünlerde malum bir soğuk bir sıcak gidiyor. O yüzden standart bir sulama sistemi uygulamak çok zor. Benim tekniğim; çimler tamamen çıkana kadar yüzeyi nemli tutmaya dayanıyor.
      Anlamadığım konu ektiğiniz çimin kg miktarı yanlış yazılmış sanırım. Çünkü 100 kg çok, 10 kg az olur tam anlayamadım onu. Çim ekimi sonrası silindiri çok önermiyorum ama imkan varsa çimler çıkıp bir 5 cm'yi bulunca silindir çekilmesi bence şart. Bu işlem çim köklerinin tutunma ve gelişmesi için önemli bir işlem. Umarım emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız. İyi çalışmalar diliyorum Furkan Bey.

    • @furkanozen1669
      @furkanozen1669 3 года назад +1

      @@is-ciMEN dün akşamki yağmurdan sonra tohumlar dışına çıktı bir işlem yapılabilirmi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@furkanozen1669 Bir işlem yapmanıza gerek yok Furkan Bey. Yüzeye çıkan tohumlar yanıltıcı olabiliyor. Toprak altında kalan tohumlar yeterli olduğu gibi direk güneşin sıcağı ile kavrulmadıkça toprak yüzeyinde ki tohumlar da çimlenebiliyor. Zaten bu saatten sonra yapılacak her hangi bir müdahale sadece zarar verir. Beklemekten başka yapacak bir şey yok.

  • @MustafaCelik-tj1mq
    @MustafaCelik-tj1mq 3 года назад

    Hocam elinize sağlık öncelikle ben çim tohumları saçtım saçtıktan sonra üstüne toprak ile taban gübresi serpiştirdim sonra suladım ama çim tohumları halen yüzeyde gözüküyor sorun olurmu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Teşekkür ederim Mustafa Bey. Öncelikle taban gübresi çim tohumu ile beraber atılmalıdır. Yani önce tohum sonra gübre atılmalı en sona üzeri kapatılmalıdır. Çünkü içinde fosfor ve potasyum içeren gübreler üzeri açık olunca etki göstermez. Bu tip gübreler toprak altında çalışır. İkinci olarak tohumun üzerini en az 1 cm kapatmanızı tavsiye ederim. Çünkü üzeri kapanmayan tohumların büyümesi dışa oluyor ve kökleri toprak üzerinde kalabiliyor. Sonuç olarak ilerde su ihtiyacı fazla oluyor ve sıcak havalarda kurumaya meyilli oluyor. Üçüncü olarak ben her zaman hayvan gübresiyle kapatırım tohumun üzerini. Sadece toprakla kapatırsanız kabuklanma sorunu yaşarsınız muhtemelen. O yüzden sık sık ama çamurlatmadan sulama yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü kabuklanma çimin dışarı çıkmasını zorlaştırdığı gibi yeterince güneş alamayan çimler beyazımsı, sarımsı ve çok açık yeşil renklerde ve de zayıf kalır kabuk altında ve çim kabuğu kırıp çıkamaz dışarı. İyi çalışmalar diliyorum size.

  • @aliyuksel7137
    @aliyuksel7137 2 года назад +1

    İyi günler Kütahya da bundan 2 hafta önce 150 M2 lik bir alanı önce traktör ile sürdürdüm sonrasında düzelttim arkasından Çim tohumu ve üstüne kapak toprağı olarak büyükbaş hayvan gübresi ile kapattım. Her gün akşam saatlerinde 1 saat suluyorum. 2hafta geçti %95 i çıkmamış. Nerede yanlış yaptım. Teşekkürler

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      İyi günler Ali Bey. Havalar soğuyunca çıkması yavaşlar bitkilerin. Sabırlı olun biraz daha. Biz kışa yakın çim ekip baharda çıktığını bile gördük. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız. Kolay gelsin

    • @aliyuksel7137
      @aliyuksel7137 2 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekkürler

  • @kagangms1782
    @kagangms1782 3 года назад +1

    Merhaba. Bugün bahçemi belledim kesekleri ezip tırmıkladım. Bir arkadaşım tohumu serptikten sonra üstünü ince sıva kumuyla kapatmamı önerdi sizce bu doğru mu? 20-25 metrekare bir alanı çim yapacağım. Bir çuval hayvan gübresi de mevcut. Öneriniz nedir? Şimdiden teşekkürler.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Kum, içinde hiç bir mineral ve organizma barındırmaz. O yüzden iyi bir bahçe malzemesi değildir. Bize de zaman zaman ekim yaparken uyarılarımıza rağmen örtücü olarak kum verdikleri oldu ve netice zayıf ve seyrek çim oldu her seferinde. Tohumun üzerini örttüğümüz malzemenin bir yandan da ne kadar besleyici ve koruyucu olduğunu düşünmeliyiz. Size tavsiyem elinizde ki hayvan gübresi yeterli değilse kum ile karıştırarak hem kumu yarayışlı hale getirip hem hayvan gübresini çoğaltmanız mümkün olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken husus kumun deniz kumu olmamasıdır. Deniz kumu içinde tuz bulundurduğu için organik maddeleri öldürür. İsterseniz ekim esnasında tohumla birlikte 15 15 15 kompozit gübre m²'ye 25 gr atabilir veya çim çıkınca zayıf veya seyrek olursa sonradan üzerine şeker gübresi atabilirsiniz. İyi çalışmalar diliyorum...

    • @kagangms1782
      @kagangms1782 3 года назад +1

      @@is-ciMEN Yanıt için çok teşekkür ederim. Kompozit gübre uygulaması tohumla birlikte serpme şeklinde mi yapılmaktadır? Kompozit gübre uyguladıktan sonra üstüne kapak olarak yine kum-hayvan gübresi karışımı uygulamalıyım?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      @@kagangms1782 Rica ederim. Evet kompozit gübre azot+fosfor+potasyum karışımı yapay bir gübredir. Bildiğimiz azot gübresi gibi ama karışım. Fosfor ve potasyum açığa atılınca fayda sağlamaz. Direk toprağa tohumu attıktan hemen sonra saçıp üzerini aynı şekilde örtücü; kum-hayvan gübresi karışımıyla örtmelisiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Tekrardan iyi çalışmalar diliyorum...

    • @kagangms1782
      @kagangms1782 3 года назад +1

      @@is-ciMEN Çok teşekkür ederim. Vakit ayırıp yardımcı oldunuz. Hayırlı işler iyi çalışmalar selametle...

    • @zehraturkmen8550
      @zehraturkmen8550 Год назад

      Harika ustalarsınız çimen varken tamamen kurudu toprak taşlaştı öncesinde zaten azda konulmuş uzerinde filesi var cikaralımmi toprağı belletip öylemi toprak attıralım.

  • @meryemvarol4537
    @meryemvarol4537 2 года назад +1

    merhaba ,daha önce çim ektirmiştim ama bir türlü toparlanamadı,üzerinden aynı şekilde ekim yaptım fakat bazı yerlerde çimler çıkıp sararıpkurudu bazı bölgelerde ise hiç çıkmadı ne yapmalıyım destek gübrevs etkili olabilirmi? Tüm bahçeyi yeniden yapmak maddi manevi maliyetli. Sadece açık ve kuruyan kısımları yeniden ekmek uygun olurmu ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Merhaba Meryem Hanım. Sulama düzenini iyi yapmışsanız; ekimde kullandığınız yöntem, üzerine kullandığınız örtü, ekstradan kullandığınız gübre ve ekimini yaptığınız tohumun özelliği çok önemli. Bunları bilirsem daha kolay yardımcı olabilirim.

  • @tayfunyldrm03
    @tayfunyldrm03 6 месяцев назад +1

    Cimlerin arasından yabani ot cıkmaması İcin ne yapmalıyız

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  6 месяцев назад +1

      Ekeceğiniz toprağın ıslahını iyi yapın, üzerine atacağınız kapatma gübresinin temiz olduğundan emin olun ve ektiğiniz çimleri düzenli sulayıp biçin. Ayrıntılı diğer bilgiler diğer soru ve cevapların içinde müvcut olacaktır. Sorunuz için teşekkür eder, İyi günler dilerim.

  • @linaklm1857
    @linaklm1857 3 года назад

    Yarın bahçeye çim ekmeyi düşünüyorum uygun zamanmı aceba

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Bölge olarak neresi hava şartları nedir bilmiyorum ama yumuşak gidiyorsa havalar ekilebilir. Burada önemli olan etken ekim sonrası çimler tamamen çıkana kadar don olmaması. Ekim sonrası don olduğu takdirde yine çim çıksa da verim düşer. İyi çalışmalar diliyorum Sibel Hanım.

  • @441greenleaf
    @441greenleaf 3 года назад +2

    ben çimi ektim, sonra üstüne kapak toprağı atmadım yer biraz büütyüktü , param yetmedi o topragı getirip kapatmaya :D ... tohumu serptikten sonra tırmıkla ileri geri hafif hafif kapatmaya calıstım, 7 gün geçti hala çim yok, çogu yerde gözle tohumlar göruluyor, topraı hep nemli tutuyorum ama heralde cıkmıyacak gibi :D

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      Tamamen şansa bırakmışsınız hayırlısı ne diyelim :)

    • @furkanozen1669
      @furkanozen1669 3 года назад +1

      Kuşlar yemiştir tohumu:-

  • @yungimin7918
    @yungimin7918 3 года назад +1

    hocam bizim tohumlar hep yüzeye çıktı çimlenir mi yoksa üstüne toprak mı atmalıyız

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Yaptığınız işlemi görmediğim için bir yorum yapamayacağım. Tohumlar durduk yere dışarı çıkmaz; ya üzerini iyi kapatamadınız ya da sulama da aşırı tazyik uyguladınız. Belki de size öyle geliyor. Çünkü attığınız tohumun %20'sinden çok değilse görünen tohumlar çok endişe edecek bir durum olmadığını size söyleyebilirim.

    • @yungimin7918
      @yungimin7918 3 года назад +1

      @@is-ciMEN anlattığınız adımları dikkate alarak birebir uyguladık yeni toprak döktük silindirledik tohumları serptik ve üstünü elenmiş gübre ve toprakla kapattık ardından hortumla damlatma şeklinde suladik ama tohumların pek çoğu yüzeyde görünüyorlar. bugün 3. Gün herhangi bir hareketlenme yok üstüne toprak mi atmalıyız yeniden?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      @@yungimin7918 yeteri kalınlıkta (1-2 cm) attıysanız üzerine gübre ve toprağı hiç endişe etmeyin. 10 gün sonunda çimler baya baya görünür. 15-20 güne de tamamen çıkar. Henüz bir şey görmeniz için çok erken. Sabırlı olmanızı tavsiye ederim. Sulamaya dikkat ediniz ve yüzeyini kurutmadan nemli tutarak çimlenmesini bekleyin. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @yungimin7918
      @yungimin7918 3 года назад +1

      @@is-ciMEN teşekkür ederim .

    • @yungimin7918
      @yungimin7918 3 года назад +1

      @@is-ciMEN hocam öncelikle teşekkür ederim video ve yanıtlarınız için . Çimenlerimiz çıkmaya başladı hatta 3-4 cm oldular bu evrede silindirlemeli miyiz? silindirlersek çimenlerin yatması sorun oluşturmaz mı?

  • @hakanyldz1099
    @hakanyldz1099 5 месяцев назад

    Merhaba bişi danışacaktım çimi ektikten sonra gübre atıp üzerine dere kumu ile kapatsak olurmu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Gübre derken suni gübre mi?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  5 месяцев назад

      Kastettiğiniz suni gübre ise 3x15 gübre tavsiye ederim. m² ye 30-35 gr atsanız yeterli olur. Çok tasvip etmesemde bu şekilde bir ekim çimlerinizi çıkartacaktır.

  • @sibelyb6321
    @sibelyb6321 2 года назад +1

    Amerkan cimi nasıl alabilirim bahceme yardımcı olur musunuz

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Amerikan çimi dediğiniz zoysia değil mi öncelikle bunu öğrenmeliyim.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Zoysia göçürtme yöntemiyle ekilen, yabani otlara ve bir çok hastalığa dayanıklı, hızlı gelişen ve yayılan ama çok bakıma ihtiyacı olmayan bir çim türüdür. Aynı şeyden bahsediyorsak tabi. Bunu, malum, çok reklamı dönen alış veriş sitelerinden temin edebileceğiniz gibi Antalya'da hali hazırda mevcut olan bir peyzajcıdan temin edebilirsiniz. İsim vermekten kaçınmaya çalışıyorum. Google üzerinden yazarak çok hızlı bir şekilde bunlara ulaşabileceğinize eminim. Amerikan çimi deyince pek sonuç çıkmayabilir tabi.

  • @fatihozturk1512
    @fatihozturk1512 2 года назад +1

    Çim markası nedir

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Çim ithaldir. En az 5-7 çeşit karma olursa daha iyi sonuç alırsınız.

  • @volkansuslu7642
    @volkansuslu7642 3 года назад

    Hangi tohumu önerirsiniz

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Çim tohumu çeşitli iklimlere uygun farklı farklı biçimlerde de satılmaktadır. Bulunduğunuz coğrafyaya uygun tohum tercih etmelisiniz bu yüzden. Fakat size tavsiyem karma tohum kullanmanız olacak. Yani farklı iklim ve koşullarda yetişmeye uygun tohumların kokteyl olarak birleştirildiği paketleri tercih etmenizi öneririm. Marka tavsiye etmem uygun olmayacaktır çünkü her markayı deneme şansım olmadı. Belki benim kullandıklarımdan daha kalitelisi de mevcut olabilir. Kokteyl tohumların bulunduğu paketlerde en az 6-7 çeşit olmasına da dikkat ederseniz daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Hayırlı Günler.

  • @sehergucden7186
    @sehergucden7186 3 года назад +1

    Gübre ve toprak nerden bulunabilir

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Yakınlarda köy, mandıra, çiftlik varsa büyük miktarlarda bulabilirsiniz. Ekim yapacağınız alan çok değilse çiçekçilik, fidecilik işi yapanlardan öğrenebilir veya tedarik edebilirsiniz. İyi çalışmalar Seher Hanım

  • @mukreminctr9614
    @mukreminctr9614 3 года назад +1

    çim ekimi ne zaman yapılmalı acaba?? hangi ay uygun olurr

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Aslında havanın yumuşak gittiği her dönem ekilebilir. Aynı zamanda genel itibariyle bölgelere göre farklılıkta gösterebilir. İç Anadolu bölgesinde genel olarak NİSAN-MAYIS ilkbahar döneminde ve EYLÜL-EKİM sonbahar Aylarında ekilebilinir. Dediğim gibi iklimin yumuşak gitmesi etkenini gözönünde bulundurun mutlaka. Yaz ayı boyunca da devamlı sulayarak çimlendirmeyi mümkün kılabilirsiniz. Yaz ekimi yaparsanız sulamaya çok dikkat etmeniz gerekiyor. Toprağın yüzeyi devamlı nemli kalmalı. Kolay gelsin

  • @fatihgezer1280
    @fatihgezer1280 2 года назад +1

    Bu gubre bildigimiz hayvan gubresi mi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Evet bildiğimiz hayvan gübresi fakat mutlaka yanmış yani fermente olmuş ( yıllanmış ) olmalı.

  • @Sevgiravza
    @Sevgiravza 5 месяцев назад

    Usta kimisi gübreyi tohumu ektikten sonra gübreye serptikten sonra silindir geçti sen de ekmeden toprağa silindir geçtin ondan sonra ektim silindir geçmedin

  • @asurkaraca05
    @asurkaraca05 3 года назад +1

    Birde bir sorum olacak yapacağım alan fazla büyük değil toprağı silindirimiz olmadığı için farklı neyle yapılabilir acaba?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +4

      Yuvağınız yoksa bir büz boru kullanabilir veya 20-25'lik bir tahtaya bir sap çakıp T yapıp yere vurarak düzeltebilirsiniz. Çok imkanınız yoksa bir kaç kişi girip çok çizikli yumrulu bölgeleri çiğneyerekte düzeltebilirsiniz. Her şey hayal gücünüzle sınırlı. 200'lük borunun içine beton döküp silindir bile yapabilirsiniz. Dediğim gibi hayal edin yeter. İyi çalışmalar Aşur Bey, umarım emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız. Ayrıca övgüleriniz ve inceliğiniz için çok teşekkür ederim.

  • @tuncaygurz8937
    @tuncaygurz8937 2 года назад +1

    Merhaba öncelikle iyi çalışmalar 15 gün önce çim ekimi yaptım.çim tohumunuda aynı sıklıkla serpmeye dikkat ettim. Kapak gübresinide serdim düzenli ve yeterinçede sulamada yapıyorum sabah ve akşam serinde genellikle . ama bazı yerler daha seyrek bazı yerler daha sık.bu normalmi biçildikçe sıklaşırmı bi öneriniz varmı tşk ederim.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Merhaba Tuncay Bey. Çim tohumları biraz daha derine düşmüş olabilir. Zamanla arada ki seyrekliğin azaldığını göreceksiniz. Yeni çimlerin çıkmadığını düşünsek bile çimler biçildikçe çim kökleri kalınlaşmaya ve ikizleme yoluyla çoğalmaya gideceği için arada ki boşluklar kapanacaktır yinede. 15 günde çim kendini tam göstermeyebilir. Yeterli sıklıkta ektiyseniz günler geçtikçe güzelleştiğini göreceğinize eminim. Umarım emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız. İyi çalışmalar diliyorum Tuncay Bey.

    • @tuncaygurz8937
      @tuncaygurz8937 2 года назад +1

      @@is-ciMEN çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için 🙏

  • @cenk2cenk811
    @cenk2cenk811 14 дней назад +1

    ekimden sonra üstüne toprak atmazsak niye de olur mu?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  14 дней назад

      @@cenk2cenk811 bir tohumun çıkması için nem gerekir. Üzerini kapatmazsanız hem doğrudan güneş tarafından kavrulur hem bir çok canlının iştahını kabartır.

    • @cenk2cenk811
      @cenk2cenk811 7 дней назад

      @@is-ciMEN yani çıkmaz mı ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  7 дней назад

      @@cenk2cenk811 evet büyük oranda çıkmaz.

    • @cenk2cenk811
      @cenk2cenk811 7 дней назад

      @@is-ciMEN çimi ekeli 1 hafta oldu, şimdi toprak atsam olur mu

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  7 дней назад

      @@cenk2cenk811 sizce olur mu? 😊

  • @bernakececioglu4918
    @bernakececioglu4918 2 года назад

    Merhabalar. Malesef hiçbir bilgim ve ilgim olmadığı halde bahçeli bi ev aldım. Çim ekmeye çalışıyorum. Biz çimimizi ektik ama malesef çıkmıyor onun yerine full yabani ot çıkıyor.Topragımız taşlı ve gübre kullanmadık. Geçen seneden kalan çimler sarardı. Lütfen yardım 🙏🏼

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Videoyu ve altında ki açıklamayı dikkatle gözden geçirirseniz hatalarınızı görebilirsiniz Berna Hanım. Ayrıca İzleyici Yorumlarında size yardımı dokunabilecek bir çok soru ve soruna cevap verdiğimi görebilirsiniz. Ekim şekli, yeri, kullanılan tohum, kullanılan örtü malzemesi, örtü malzemesinin kalınlığı, sulama periyotları vb. çok fazla değişken olduğu için sorunun tam olarak ne olduğunu anlamam gerekiyor size yardımcı olabilmek için. İncelemelerinizden sonra dönüş yaparsanız size daha iyi yardımcı olabileceğimi göreceksiniz. Hayırlı Günler Dilerim Berna Hanım.

  • @Abdulla-oc9ym
    @Abdulla-oc9ym Год назад +1

    Yabani otlar ne olacak?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Ekim öncesi yabani otları mutlaka temizlemelisiniz. İster ot ilacı ister kazıyarak veya yolarak temizlemeniz önemli. Çim çıktıktan sonra yabani ot çıkarsa buna uygun ot ilaçları da piyasada mevcuttur.

  • @ahuhacoglu8995
    @ahuhacoglu8995 2 года назад

    merhabalar ,cok hevesliyim ama yorumlardan çim yetiştirmenin cok da kolay olmadığını anladım.Bana adim adim yardımcı olursanız çok memnun olurum.yaklasik 50 metrekare bir bahçem var. Daha önce cim ekilmis kendi haline bırakılmış.yabani otlar da var ara ara.Ben toprağı çabaladım, bütün onlardan temizledim.Yorumlardan anladığım kadarı ile hiç taş falan kalmaması lazım. Şimdi toprak boş bir şekilde duruyor. Baharda hazır olsun istedim.Bahara kadar yapmam gereken bi işlem var mi? Baharda ilk yapmam gereken ne olmalı.Adim adim ,siz ne derseniz uygulayacağım.Bir de sularken hortum yerine fıskiye daha mı iyi olur?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Çok üzgünüm yorumunuzu yeni gördüm. Normalde en geç 3-5 saat İçinde cevap veririm Ahu Hanım. Toprağı işleyip hazır etmeniz güzel. Bulunduğunuz yerin iklimini bilmiyorum tabi fakat size iç anadolu bölgesine uygun olarak anlatacağım. Şunun da altını çizeyim; henüz kış soğuklarına var. Şu an ekim için baharı beklemenize gerek yok. Eylül ve Ekim aylarında yeteri kadar sulamayla bu işlemi çok güzel bir şekilde yapabilirsiniz.
      Toprak ıslahı:
      Öncelikle tamamen ekim yapacağımız alanı çapalayıp mümkün olduğunca yabani ot ve köklerden ayırıyoruz ( Bunu %100 yapabilmeniz imkansız o yüzden çok rahatsızolmayın). Ardından bir silindir yardımıyla veya benzeri bir gereçle toprağı düzlüyoruz. Bunu yapamıyorsanız tırmık yardımıyla kaba yerleri düzeltip iri parçaları çıkartsanız da olur.
      Tohum ekimi:
      Tohumları m²'ye en az 60 gr gelecek şekilde serpin. 50 m² için en az 3 kg kadar tohum gideceği için açıklık kalmayacak şekilde tamamını serpiştirin. Ardından üzerine 1 cm ile 2 cm aralığında, bulabilirseniz elenmiş ve yıllanmış hayvan gübresi serpin. Bulamazsanız hazır bitki toprağı satılıyor kilosu 1 lira gibi, onlardan alıp toprakla veya kumla da karıştırabilşrsiniz. Sadece toprakla da kapatabilirsiniz fakat çok fazla kabuklanma yaptığı için çok sağlıkı olmuyor.
      Sulama ve çimlendirme:
      Ekim sonrası yağmurlama şekilde sulanmalıdır ekim alanınız. Fiskiye demişsiniz kesinlikle daha iyi olur. Elinizden geldiğince toprağın yüzeyini kurutmayacak şekilde sık sık sulamalısınız. Böylece hava sıcak gitse de toprak güneşten yanmaz ve tohumlarınız bozulmaz. Çimlenme olana kadar bu periyodu takip edin. Çimlenip 5 cm'ye kadar büyüdükten sonra sulama düzeninizi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
      İyi ve bereketli çalışmalar dilerim.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Çim ekimi için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar dönemlerinin don olmayan zamanlarıdır. Tabi yeterli sulama, çim cinsine ve ekim tarzına göre yazın her ayında da çimlendirme yapılabilir.

    • @ahuhacoglu8995
      @ahuhacoglu8995 2 года назад +1

      @@is-ciMEN Cok tesekkur ediyorum

  • @kralice25
    @kralice25 2 года назад

    En az kaç cm toprak lazım? Derinlik ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад

      Derinlik için en az 1 cm uygun olacaktır. Mümkünse 2 cm'nin üzerine de çıkmamayı tavsiye ediyorum. Tabi her yeri cm cm ölçmek mümkün olmadığından eksik kalan yerler veya kalın giden yerler olması ihtimaldir. Siz elinizden geldiğince tohumların üzerini örtmeye çaba gösterin. İyi çalışmalar...

    • @kralice25
      @kralice25 2 года назад +2

      @@is-ciMEN asfalt üzerine 10 cm toprak atsak çimen çıkar mı? 10 cm lik derinligimiz var. Buna göre 8 cm toprak üstüne çim tohumu, onun üstüne 2 cm gübre ile kapatacağız yani. Tutar mı böyle?

    • @kralice25
      @kralice25 2 года назад +1

      Olur mu demek istediniz ? :)

    • @kralice25
      @kralice25 2 года назад +1

      @@is-ciMEN asfalt üzerine 10 cm derinliğimiz var çimen ekebilmek için. Bize en doğru yolu söyler misiniz? Yorumlarda ırmak kumundan bahsetmişsiniz neden? Yani topraktan daha mı iyi ?

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  2 года назад +1

      Olmaması için bir neden yok sanırım. Daha önce yapmışlığım var ama en az 20-25 cm kalınlıkta toprak atmıştım üzerine. Bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Çim kökleri kısadır, büyük ihtimal asfalta kadar uzamaz bile diye düşünüyorum. Tek sorun toprağın su emişinin fazla olmayacağını düşünerek dikkatli sulama yapmak ve toprak meyilini ona göre ayarlamak olacaktır.

  • @user-ru7xk5jv1h
    @user-ru7xk5jv1h Месяц назад

    Yabani ot cenneti olmus oylece biraktiniz mi

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Месяц назад

      @@user-ru7xk5jv1h biçtikçe düzelecektir.

  • @utkuhavan742
    @utkuhavan742 3 года назад +1

    Her gün kaç dakika sulamalıyız

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      Ekimden ilk 15-20 gün ( çimler çıkana kadar ) toprağın yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde sık sulamanız yeterli olacaktır. Su en az 3-4 cm toprağın altına geçecek şekilde sulama yapmanızı tavsiye ederim ama mutlaka yüzeyi devamlı nemli kalmalı.
      Çimler çıktıktan sonra sabah akşam ayrı ayrı, kullandığınız sulama yöntemine göre, kullandığınız fıskiye çeşidine göre ve mevsimin kuraklık derecesine göre en az yarımşar saat ile 1'er saat arası sulamanız gerekebilir. Bu süreyi çim çıktıktan sonra yine suyun toprağın altına ne kadar geçtiğine bakarak ve çimlerin gelişim durumuna bakarak ayarlamalısınız. Çimlerin rengi ne kadar koyu yeşile dönüyorsa o kadar sağlıklı durumdadır. Suyu az veriyorsanız önce açık yeşil sonra sarı renge doğru dönmeye başlar. Suyu aşırı veriyorsanız yine koyu yeşilden açık yeşile ve sarıya dönmeye başlar. Tabi bu aşırılık için baya baya suyun uzun süre göletleme yapması gerekiyor. Çünkü çimler suyu çok sever. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar Utku Bey.

    • @utkuhavan742
      @utkuhavan742 3 года назад +1

      @@is-ciMEN çok sağolun ben ektim sizin gibi yaptım gayet iyi oldu fakat aralığı çok az olmuş kel bölgeleri nasıl yapabilirim

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад +1

      @@utkuhavan742 Öncelikle ben teşekkür ederim. Biraz bekleyin acele etmeyin. Derine düşmüş olabilir tohumlar, büyük olasılıkla dolar oralar. Çimler 10-12 cm büyüdüğünde hala boşluk varsa o bölgelerde, kel kalan yerlere biraz tohum döküp tırmık gibi bir şeyle toprağı karıştırırsınız. Oralar da yeşillenecektir böylece. İyi çalışmalar Utku Bey.

    • @utkuhavan742
      @utkuhavan742 3 года назад +1

      @@is-ciMEN çok sağolun Allah razı olsun o zaman bekleyip kel bölgelere tohum atıp tırmıkla hafif karıstırıcam üstüne gübre atmayada gerek yok terkarradan sanırım

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  3 года назад

      @@utkuhavan742 Aynen gübreye gerek yok. Toprak zaten daha önce attığınız gübreden dolayı verimli hala gelmiştir. Küçük bölge olduğu için de kabuklanma yapma olasılığı çok düşük. Kolay gelsin tekrardan.

  • @sibelyb6321
    @sibelyb6321 2 года назад

    8

  • @terliyimopmiyim9476
    @terliyimopmiyim9476 Год назад

    ahahah boylemi elemisler topragi butun taslari atmislar yaa )))))

  • @mira2009.
    @mira2009. Год назад

    Temmuzda ekilmez

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Biz ektik ve sağlıklı bir şekilde çıktı. Ekilmez demekle ekilmez olmuyor. Buğday, fasulye veya nohut değil ki bu olgunluğunda farklı ekildiğinde farklı iklim istesin. Yani hasat zamanı olmayan bir bitki olduğu için don olmayan ve toprağın yeterince ısındığı iklimlerde istenilen sonucu veriyor.

  • @ravenheer
    @ravenheer Год назад

    Çim güzel lakin çok su ısrafı oluyor. Her gün 2 defa sula HER GÜN. Bu kuraklık zamanında ne gerek var evine gelen mısafırların götü sertleşmesin diye çim ekelim.

    • @is-ciMEN
      @is-ciMEN  Год назад

      Maalesef çok fazla su gidiyor tabiki. Üstelik bir sene bakımı yapılmasa ve kurusa tamamen ölüyor. Onca emek hep boşa gidiyor. Toprak veya beton yapsanız arazinizi, çok ısı çekiyor ve evi dahi hararet içinde bırakıyor. Ya bölgeyi ağaçlandırmak gerekiyor ya da çim veya yonca türü kısa bitkilerle kapatmak. Gerisi size kalmış... Tercih tamamen size ait.