Duurzame woningbouw snel gerealiseerd met modulaire houtbouw

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 мар 2023
  • In Heerhugowaard realiseert woningcorporatie Woonwaard in slechts enkele maanden tijd 59 appartementen van hout. Een nieuwe film laat zien hoe houtbouwmodules worden geprefabriceerd in de Houtbouwfabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede, en op de locatie worden geplaatst.
    Project De Klamp in Heerhugowaard omvat uit vier woonblokken, met totaal 59 sociale huur appartementen, gebouwd voor woningcorporatie Woonwaard. De houten modules zijn gemaakt in de houtbouwfabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede.
    In plaats van bouwen met beton, staal en stenen kunnen we ook bouwen met biobased materialen zoals hout. Dat zegt Irma Thijssen van RVO. Hout wordt gezien als duurzaam bouwmateriaal, een hergroeibare grondstof, die CO2 kan opslaan. Doordat het een licht materiaal is, en prefabricage geheel in de fabriek gebeurt, is houtbouw ook een mooie oplossing voor de stikstofproblematiek. De modules zijn ook nog eens energieneutraal en demontabel.
    Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard, legt uit waarom zij voor houtbouwmodules hebben gekozen. De gemeente Dijk en Waard heeft woningcorporatie Woonwaard gevraagd om snel woningen te bouwen, deels voor statushouders. En dat is gelukt. In minder dan een jaar tijd. De gemeente en de corporatie ontvingen hiervoor in januari 2023 een Gouden Eéndagsvlieg. Dat is een stimuleringsprijs voor een project waarmee de modulaire woningbouw wordt versneld. Het project is ook een van de pilots van het RVO programma ‘Vergunning in één Dag’.
    Per dag rollen 8 kant-en-klare modules uit de fabriek rollen, inclusief keuken, toilet en installaties. Wilco Breukelman, vestigingsleider van De Groot Vroomshoop in Enschede, vertelt dat de bouw van een module ongeveer vier dagen tijd kost. Het CLT hout komt uit duurzame bosbouw in Duitsland, op zo’n drie uur rijden van Enschede. De 8 modules worden vervolgens van de fabriek naar de bouwlocatie in Heerhugowaard gebracht, en op de locatie naast en op elkaar worden gestapeld.
    De woningen hebben overigens een zeer lage MPG, kleiner dan 0,5. Vandaar ook dat Woonwaard gebruik heeft kunnen maken van de MIA regeling, de Milieu Investeringsaftrek, via RVO.
    De film is gemaakt door New-Energy tv in opdracht van Transitieteam Circulaire Bouweconomie en in samenwerking met RVO.

Комментарии •