Ik kijk naar deze video en zie alleen maar mensen die hun hart en ziel storten in het helpen ontwikkelen van kinderen, hoe goed of slecht dat ook lukte met de verschillende methodes. Wat een mooie mensen!
you prolly dont care at all but does any of you know of a way to log back into an Instagram account..? I stupidly lost my account password. I appreciate any tips you can give me
Man, ik ben net 60 en had hem zo als jonge vent voor de klas kunnen hebben. Inderdaad, de jongste meester, van de 4e (groep 6, broekies ;) was nog geen dertig, maar zeker wel de Baas, mijnheer Kramer, niks voornaam. Maar ook ouderwets, klas 1,2 en 3 hadden juffen, de hoogste 3 mannen.
liniaal op je hand als je telaat komt of wilt of als de meester plop plop in de bezem kast ja er is veel los gekomen van die tijden vrouwen recht hadden ze niet je kreeg klap van grote neus toen hahahahaha
Ik zat zelf van 1990 tot 1996 op de basisschool en mijn basisschool had 2 ingangen. 1 voor de jongere groepen en 1 voor de oudere groepen. De tafeltjes zoals te zien is op 6.13 heb ik niet meegemaakt op de baisschool maar de vak eronder waarin je je multomap etuit etc. in kon doen, ken ik wel. En de leraren moest je toen aanspreken met meester of juf. En de leraar of lerares ging 1 keer per jaar op huisbezoek.
Ik was een vijfdeklasser in 1964 door ziekte van onze ‘meester’ toegevoegd aan de vierde voor een periode. Ik was braaf aan het werk en voordat ik iets anders waargenomen had werd de jongen naast mij aan zijn oor uit de stoel getild door de lerares. Ik kwam uit een plattelandsgemeente en heb daar echt schade door ondervonden. Veel slapeloze nachten en niet meer concentreren op school. Thuis werd er natuurlijk niet geluisterd speciaal op een christelijke school was de leerkracht een absoluut heerser en kinderen mochten misschien praten maar luisteren deed nauwelijks nog iemand.
Als conciërge op een school van het voortgezet onderwijs kan ik me goed voorstellen waarom het respect tussen docent en klas zo ver te zoeken is tegenwoordig. En dat ligt niet alleen aan de leerlingen. Zoals sommige docenten erbij lopen. Ongeïnteresseerd en nauwelijks betrokken. Waardoor de leerlingen zich gedragen als ongeleide projectielen.
Wij hadden een jaar of 12 geleden een aantal dames in de klas op het HLO die werkelijk niks snapten en alleen onvoldoendes haalden. Uit medelijden van de docenten hebben die middels vervangende opdrachten alsnog hun diploma kunnen halen. Het zal u niet verbazen dat ze het geen van alleen gered hebben in het bedrijfsleven. Stuk voor stuk staan ze nu voor de klas als nask docent op het vmbo.
@@moneymakermike6189 dat bedoel ik . gisteren ook een ploeg ongeïnteresseerde leerlingen. hoop herrie maken. rennen door de klas...dan steek je je neus om de hoek om te kijken of alles wel in orde is...zit daar zo docent achter zijn bureau . starend naar zijn laptopje. dan denk ik ...man..en dan moet ik mijn bek de godganse dag opentrekken als een politie agent. erg demotiverend. En zo heb ik nog wel meer dingetjes gezien in die korte tijd waar ik mijn eigen gedachtes over heb.
Ik vind dat een combinatie ideaal is. De kunde van de oude tijden met het oog op de persoonlijke ontwikkeling van nu. Vroeger viel het kind dat persoonlijke aandacht nodig had of extra ondersteuning buiten de boot.
Momenteel staat het kind niet centraal. Als je echt hulp vraagt krijg je een uitbrander. Je kunt zelfs een uitbrander krijgen voor het volgen van de regels. Het verschil met vroeger is dat lijfstraffen verboden zijn en dat nu niet alleen de onderste niveaus onvoldoende begeleiding krijgen, maar ook de top van de leerlingen tot dropout wordt gemaakt. De combinatie van het nog in te voeren oog op de leerling en de vroegere gedrevenheid en discipline zou goed zijn.
@@Treinbouwer Vroeger stond het kind ook niet echt centraal. Het was meer de groep dit of dat. Als je daar negatief buiten viel kreeg je toch wel problemen. Tegenwoordig is dat meer individueel en dat heeft zeker veel voordelen. Alleen is er minder aandacht voor de gehele groep helaas.
Tegenwoordig vallen alle kinderen buiten de boot. Zij die doen wat er van hen gevraagd wordt omdat ze ‘probleemloos’ zijn. De (al dan niet door de ouder gediagnosticeerde) hoogbegaafde kinderen die je niet tussen alle bedrijven door de benodigde verrijking of compact maken van lesstof kunt aanbieden en zeker niet het kind met tig stoornissen die vroeger in het speciaal onderwijs werd opgevangen en nu hele klassen terroriseert wegens complete overprikkeling en overvraging. En dat zeg ik als docent met 20+ jaar aan ervaring. Kijk steeds vaker rond naar iets buiten het onderwijs. Voor de klas staan heeft nog maar bizar weinig te maken met onderwijzen. Dat is bijzaak geworden in de waan van de dag en vanuit Den Haag.
Lijken me stuk voor stuk superaardige mensen, die leraren, had ik met plezier les van gehad ❤ heb leraren altijd leuk gevonden, ik had geluk met goeie school en heel goed (e opgeleide) leraren maarja ik leerde ook graag en ging makkelijk, leerlingen met leermoeilijkheden hadden vaak meer moeite met leraren en ervaren als volwassenen nog vaak moeilijkheden met leeromgevingen/nieuwe dingen leren
@@jodawgsup dat is m'n Nederlandse autocorrect vergeet altijd om m'n toetsenbord naar het Engels te zetten. Het systeem verandert for naar die en you naar hou
Dat dit zo weinig kijkers en likes heeft snap ik niet. Vind Andere Tijden ontzettend heerlijk om te kijken. En ja, toen was alles beter. Op de dag van vandaag heb je kinderen die een schop tegen het been van de leraar geven, geeft de leraar het kind straf en komen de ouders vervolgens verhaal halen waarom het kind straf heeft gekregen, te belachelijk voor woorden. Leraren moeten hun aanzien weer terug krijgen.
@@Mister_Fancypants Ja dat is ook achterlijk. Iedereen een winnaar, Iedereen kan later worden wat die wilt en straks als het zover is voelt de helft zich een mislukking en zijn ze depressief omdat het allemaal leugens zijn wat er op school verteld wordt.
Ehm, die leraar van in de 90 zegt zelfs dat niet alles vroeger beter was. Dus waar haal je vandaan dat dat wel zo was? Ook was er voor allerlei stoornissen toen geen aandacht, en daar werd het kind ook niet beter van. Het is altijd een zaak van trade-off's.
Deze reacties zijn om depressief van te worden zeg. Ik ging naar de basisschool in de periode 2009-2015. En ook de "sneeuwvolkjes" zongen liedjes voor het uitstampen van de schoenen, wij liepen ook gewoon keurig twee aan twee overal heen (naar de gymles, maar ook naar andere plekken waar wij als klas heengingen). Wij spraken ook over "meesters" en "juffen"/juffrouwen. Had ik strenge leerkrachten? Zeker. Wie hebben mij de meest discipline, manieren etc. bijgeleerd? Die meesters die lief waren, maar ook af en toe weleens hun stem verhefde. Niet veel, maar zo af en toe. Niet de strenge leerkrachten. Ik sleurde mezelf door die jaren heen en leerde niks van strenge leerkrachten. (ik heb 5 juffen gehad en 3 meesters. Ik zou grofweg 2 juffen als streng bestempelen. De rest was gewoon aardig.) Ik kom uit een familie van 3 generaties leraren (4 als je mijn zus in opleiding meerekent). We hebben het vaak over de huidige stand van het basisonderwijs op familiefeestjes. Onze conclusie is dat het onderwijs een beetje doorgeslagen is. Het is teveel papieren en protocollen de leraar mag van de overheid te weinig. De leraar mag leerlingen niet slaan, maar een school zou wel makkelijker van probleemkinderen af moeten kunnen komen. (Er wordt teveel verwacht van de leraar.) Aan allen oudjes die vinden dat leerlingen billenkoeken moeten krijgen; dat helpt nooit. Brutale leerlingen zijn gewoon brutaal. Onderwijzen vanuit angst heeft geen zin. Er zijn problemen met het onderwijs, maar terug naar 1950 heeft geen zin. Daar zijn alle leraren het over eens. (iig binnen mijn familie) Het ligt allemaal net iets gecompliceerd dan "die sneeuwvlokjes zijn nou nooit eens een keer goed geslagen door hun ouders". En daarnaast zijn die sneeuwvolkjes en stuk braver dan je zou denken. Maar op het nieuws hoor je alleen maar over het slechte van nu en het goede van toen. Mijn opa, zelf later leerkracht geworden, haalde op het HBS ergere kattenkwaad uit dan mijn klasgenoten op het gymnasium. Probleemkinderen zijn er altijd. Het is de vraag wie er het meest effectief mee omgaat. En daarnaast is het maar de vraag hoeveel zin verschillende onderwijsvormen hebben. Het vak Schrijven bijvoorbeeld heb ik 5 jaar (groep 4-8) gehad en dat vak heeft mijn handschrift allesbehalve verbetert. Het heeft er eerder voor gezorgd dat ik probeer alles zoveel mogelijk digitaal te doen en de pen te vermijden uit angst dat iemand zal gaan zeuren over dat mijn h's te klein zijn en ik niet schuin genoeg schrijf!
Tegenwoordig zijn kinderen veel onbeschofter omdat ze geen U of meneer mevrouw meer hoeven te zeggen ik zat op de basisschool van 2003 tot 2012 en ook in mijn tijd was het al niet echt best meer maar nu is het nog erger Respect is ver te zoeken tegenwoordig
Ik woon aan de Belgische Nederlandse grens, veel Nederlandse kinderen komen naar een Belgische school, die kinderen hebben geluk dat ze nog klein zijn als ze in Belgiè naar school komen, moeten ze niet heropgevoed worden, de docenten zegen soms dat sommigen ouders moeten worden heropgevoed, een grote mond is deze ouders niet vreemd tegen de docenten,
Ik kreeg van mijn vader een stomp in de maag als ik niet uit keek of hij ging me achterna met een stok. Trok me geregeld op schoot voor wat billenkoek. Maar ik heb pas echt manieren geleerd van mijn dansleraar vroeger. Daar moest je manieren hebben anders werd je eruit gezet
@@Holland1994D Discipline. Dat is het beste te bereiken door angst. Angst voor de gevolgen van ongedisciplineerd gedrag: een paar goede klappen met qat voor voorwerp dan ook. Of even de schoolbank openklappen, vingers ertussen en dichtslaan. Werkt hartstikke goed. Heb ik ook toegepast op mijn kinderen en zijn allemaal goed terechtgekomen.
Nou...de opmerkingen over de Pedagogische Academie wil ik toch graag relativeren. Zeker wel veel kennis opgedaan. Ik weet nog dat we 1 jaar natuurkunde moesten studeren en dat was best heel zwaar voor de studenten die geen natuurkunde hadden gekozen op de Havo. Ook het reken/ wiskunde onderwijs was op een pittig niveau. Dus dat die ondervraagde man geen kennis op de P.A. had opgedaan is voor mij flauwekul.
Het niveau van de huidige PABO stelt gewoon teleur. Het is goed dat wordt gefocust op ontwikkeling van de leerling, maar er wordt onwijs veel ingeleverd in academische vaardigheden. Menig PABO student kan nauwelijks rekenen deze dagen.
Weet niet of ik het met alles wat gezegd word in deze video eens ben. Maar het laat in ieder geval zien waarom ik het te makkelijk vind alles op de immigratie te gooien.
Mijn pa was ook hoofd , leraar Kweekschool. Schreef didactische methoden. Was Rijksgecommitterde en de Secr Gen van Min.belde dat hij geen onvoldoendes meer mocht geven. Het niveau was ZOOO laag. Ik las hun werkstukken thuis. Vol fouten
@@annettekiel9436 Kan dat, na een opmerking betreft fouten, nog een vraag zijn? Heeft mijnheer de *Rijksgecommitteerde je ooit interpuncties leren gebruiken? Komaan, wees een beetje serieus.
DAAR is de link uiteindelijk na 42 jaar, hehe we zijn er uit. Leraren en leraressen waren destijds nooit psychologiesch opgeleid. Daar was natuurlijk het ziekenfonds nog voor nodig (weet u nog) zij waren met de houten schop opgeleid om die ouwe kar na-oorlogs te trekken. Nu weet ik dus waarom ik zoveel talenten heb (volgens mijn kinderen) maar die nooit ontdekt zijn door die leraren.....
Wij zeiden nog U tegen de onderwijzer . En als we hem of haar tegen kwamen buiten schooltijd hadden we ook respect en niet een grote mond van JIJ HEBT NU NIKS ZEGGEN .
Iets dergelijks is gebeurd met de postbezorger. Vroeger, tot in de jaren 70, was dat altijd een PTT beambte in uniform, met pet, op de fiets. Als je niet goed keek, dan zou je denken dat het een politieagent of douanebeambte was. Toen ik nog buiten speelde, hebben we een keer een fietsende politieagent om assistentie gevraagd om een paar andere jongelui (met wapen) uit te horen. Ik bleef steeds maar denken, 't is toch echt een politieagent, he, geen PTT'er? Maar het was een politieagent en hij heeft die twee jongens dat luchtdrukwapen afgenomen. Hij was zelfs nog zo aardig om het aan ons te laten zien (ter bevestiging, snap ik nu).
We kunnen wel heel veel debatteren over onderwijs, maar 80% is toch gewoon het "dom" leren van rijtjes. Of het nu rekenen, taal, aardrijkskunde of geschiedenis is, puur stampwerk. En een goede leerkracht kan dat omlijsten met leuke verhaaltjes.
@@ijskolibrietje knap hoe de gemiddelde burger denkt dat je voor veel beroepen daadwerkelijke vaardigheden nodig hebt, behalve voor docent/onderwijzer.
@@hermannus3894 Kennis stampen is een groot deel van het onderwijs maar een goede leerkracht kan veel meer dan het omlijsten met verhaaltjes. Ik zou eerder zeggen dat goede leerkrachten juist niet bezig zijn met rijtjes stampen. Goede leerkrachten geven levenslessen mee die je bijblijven en zetten aan tot nadenken over je toekomst. Ze zijn daarnaast ook emotionele steun voor leerlingen die dat nodig hebben en proberen signalen van problemen bij leerlingen op tijd op te vangen.
De leraren mochten niet meer handhaven en moesten aangesproken worden bij hun voornaam ,dus weg autoriteit en dat was de bedoeling van sommige wijsneuzen.
Precies. Tegenwoordig is er daardoor vanuit de leerlingen geen respect meer voor hun leraren. Nou, wat mij betreft mogen ze dat respect er bij die kinderen inslaan en keihard ook. Paar goede keiharde klappen met de stok heeft nooit iemand kwaad gedaan. Ik heb zelf een tijd lang als vrijwilliger een dag per week in een bejaardentehuis gewerkt, voornamelijk gewoon een beetje kletsen met de mensen. Vinden ze natuurlijk hartstikke leuk. Kan mij nog wel herinneren dat een man mij ooit vertelde dat hij een keer een propje tegen zijn leraar had gegooid. De docent had hem toen als straf tot bloedens tot met de stok op zijn hand geslagen. Heeft zich daarna altijd netjes gedragen in de les. Zo doe je dat.
Er was wel veel meer respect tegenwoordig hebben kinderen echt een grote mond toen ik nog op school zat hoefde je niet zeggen Hey hey Piet joooo Piet ey kom hier Het was gewoon meneer Bos kunt u mij helpen met deze opdracht? Dat mis ik wel heel erg Tijdens mijn studie begon het al dat je geen u meer hoefde te zeggen Wat ik erg raar vond en respectloos dus ik ben het gewoon blijven doen Mensen die ouder dan je zijn heb je respectvol te behandelen zo ben ik ook opgevoed Of opstaan voor bejaarden of zwangere vrouwen dat zie je ook amper nog Ik sta altijd op en dan zijn ze gewoon verbaast omdat het zelden gebeurd Echt een schande
Dus een vrouwelijke arts die een Phd heeft en een succevolle chirurg is, is een dreiging van de statuts verlies van de medische wereld en dd chirugie? Terwijl de medische wereld vooral in het gebied van chirugie echt vooruit is dan vergeleken eeuwen geleden.
Zat zelf tussen 2002 en 2010 op de basisschool. Toen was de stand van het basisonderwijs ook niet al te best. Enige vakken die ik ooit heb gehad waren: schrijven, rekenen, taal en spelling. En een jaartje Engels in groep 7, want in groep 8 kapte de speciaal ingehuurde docent Engels ermee.
Vreemde basisschool dan. Had je geen gym, een vak over aardrijkskunde/geschiedenis en een vak met muziek/handvaardigheid? En het gaat toch om de kwaliteit van de vakken?
@@MrHenkkkie Gym ben ik vergeten te noemen. Dat had ik inderdaad ook. Maar niks met geschiedenis, aardrijkskunde (op wat topografie na) en muziek. Handvaardigheid zal in de vorm zijn geweest van eens on de zoveel tijd een volledige schooldag wijden aan knutselen. Voornamelijk rondom feestdagen, zodat er een thema aan zat. Laatste halve jaar van groep 8 heeft mijn klas ook geen echte les meer gehad. We hadden alles in het eerste halfjaar al afgerond, waardoor we het tweede halfjaar de vrijheid van onze leraar kregen om spelletjes te spelen, buiten te spelen en vrij door de school te wandelen. Je werd tussendoor wel geroepen om te oefenen voor de eindmusical. Gelukkig had ik een hele kleine rol, dus was dat voor mij bijna nooit. En je zou denken dat dit mijn meest relaxte schooljaar ooit was, maar dat is het dus niet. Dat was mijn eindexamenjaar op de middelbare. Met twee vingers in m'n neus geslaagd, praktisch nooit huiswerk gekregen of gedaan. Zelfs een heel schoolexamen Duits (waarvoor we een boek moesten lezen) niet voorbereid en toch een 4,5 gehaald. Uiteindelijke geslaagd voor het vwo met twee zessen, een acht en de rest allemaal zevens.
Blij dat ik 30 tot 24 jaar geleden naar de basisschool ging, wij waren ongeveer de laatste generatie die nog een beetje opgevoed werden. De generatie na mij bestaat voornamelijk uit sneeuwvlokjes die geen nee kennen.
Ik denk niet dat het probleem bij het veranderen van het leraren onderwijs ligt, maar meer bij de kleding. Toen bij ons op de lagere school de eerste meester van de PA aan het werk kwam, liep hij in een spijkerbroek voor de klas, ik schrok me dood en dacht dat hij een bouwvakker was en zo behandelen wij hem ook.
Dus alles ligt aan de kleding van de leraar/lerares? Volgens mij ligt het meer aan de vakkunde van iemand en niet zijn kleding. Een beetje vreemde denkwijze.
Dat is ook afhankelijk van de tijd. Ja inderdaad, als je echt vroeger met een niet-nette spijkerbroek kwam en een t-shirtje dan werd je wel scheef aangekeken en vaak ook erger, onkundig (of de conciërge ofzo iets).
Ik heb nog net de tijd kunnen meemaken dat de jongens gescheiden waren van de meiden op school. Behalve met gym. Behalve in de kleedkamers en douches wand daar konden we gluren naar de meiden mits ze geen handdoek voor de deur hadden geplaatst haha
Interessant maar ook erg teleurstellend. Ik zat begin jaren ‘60 op de lagere school en ook toen was 2/3 van de onderwijskrachten vrouw. Waarom zijn alleen mannelijke onderwijzers hier het centrum van de aandacht? En dan alleen “voorleesmoeders” noemen! Deden/doen vaders dat niet? Zo sexistisch!!! Brrrrrr Wat niet wil zeggen dat deze gepensioneerde onderwijzers niet een waardevol beeld geven, maar daar ging het me even niet om
Ik kijk naar deze video en zie alleen maar mensen die hun hart en ziel storten in het helpen ontwikkelen van kinderen, hoe goed of slecht dat ook lukte met de verschillende methodes. Wat een mooie mensen!
you prolly dont care at all but does any of you know of a way to log back into an Instagram account..?
I stupidly lost my account password. I appreciate any tips you can give me
"Mooi"... de gemiddelde hedendaagse leerkracht is een links wezen dat danst op de tonen van de politiek. Heel "mooi" is dat.
Les geven met passie, zeldzaam geworden en het stof is niet meer bedoelt voor ontwikkeling maar het tegenovergestelde.
Wat is het oude schoolhoofd toch nog heerlijk vitaal! En dat op 91, knap hoor
Man, ik ben net 60 en had hem zo als jonge vent voor de klas kunnen hebben.
Inderdaad, de jongste meester, van de 4e (groep 6, broekies ;) was nog geen dertig, maar zeker wel de Baas, mijnheer Kramer, niks voornaam.
Maar ook ouderwets, klas 1,2 en 3 hadden juffen, de hoogste 3 mannen.
Ja, dat besef ik me nu ook, in het plaatsje waar ik opgroeide hadden wij ook in de eerste 3 klassen juffen en in de laatste 3 meesters. Mooie tijd!
het oudje kan nog goed meppen hoor hahahahah verheerlijk onzin ze waren heel lief hahahahaa
ja, ongelooflijk, wat een gezondheid dat die man uitstraalt!
Docenten en hulpverlening zijn de fundering van een samenleving. Prachtige mensen, veel respect.
liniaal op je hand als je telaat komt of wilt of als de meester plop plop in de bezem kast ja er is veel los gekomen van die tijden vrouwen recht hadden ze niet je kreeg klap van grote neus toen hahahahaha
Wat een schatjes, die oudjes. Zo veel liefde. Die quote aan het eind vind ik mooi: "Er is veel meer verbeterd dan verslechterd."
Onzin alles is naar de tering geholpen
ken je liniaal en voeten klappen meppen je zo weg toen dertijd als kind vrouw geen rechten
Ik zat zelf van 1990 tot 1996 op de basisschool en mijn basisschool had 2 ingangen. 1 voor de jongere groepen en 1 voor de oudere groepen.
De tafeltjes zoals te zien is op 6.13 heb ik niet meegemaakt op de baisschool maar de vak eronder waarin je je multomap etuit etc. in kon doen, ken ik wel.
En de leraren moest je toen aanspreken met meester of juf. En de leraar of lerares ging 1 keer per jaar op huisbezoek.
Ik was een vijfdeklasser in 1964 door ziekte van onze ‘meester’ toegevoegd aan de vierde voor een periode.
Ik was braaf aan het werk en voordat ik iets anders waargenomen had werd de jongen naast mij aan zijn oor uit de stoel getild door de lerares.
Ik kwam uit een plattelandsgemeente en heb daar echt schade door ondervonden.
Veel slapeloze nachten en niet meer concentreren op school.
Thuis werd er natuurlijk niet geluisterd speciaal op een christelijke school was de leerkracht een absoluut heerser en kinderen mochten misschien praten maar luisteren deed nauwelijks nog iemand.
wat een lieve, lieve man die directeur
die pakte jongeren hard aan ook
Als conciërge op een school van het voortgezet onderwijs kan ik me goed voorstellen waarom het respect tussen docent en klas zo ver te zoeken is tegenwoordig. En dat ligt niet alleen aan de leerlingen. Zoals sommige docenten erbij lopen. Ongeïnteresseerd en nauwelijks betrokken. Waardoor de leerlingen zich gedragen als ongeleide projectielen.
Wij hadden een jaar of 12 geleden een aantal dames in de klas op het HLO die werkelijk niks snapten en alleen onvoldoendes haalden. Uit medelijden van de docenten hebben die middels vervangende opdrachten alsnog hun diploma kunnen halen. Het zal u niet verbazen dat ze het geen van alleen gered hebben in het bedrijfsleven. Stuk voor stuk staan ze nu voor de klas als nask docent op het vmbo.
@@moneymakermike6189 dat bedoel ik . gisteren ook een ploeg ongeïnteresseerde leerlingen. hoop herrie maken. rennen door de klas...dan steek je je neus om de hoek om te kijken of alles wel in orde is...zit daar zo docent achter zijn bureau . starend naar zijn laptopje. dan denk ik ...man..en dan moet ik mijn bek de godganse dag opentrekken als een politie agent. erg demotiverend. En zo heb ik nog wel meer dingetjes gezien in die korte tijd waar ik mijn eigen gedachtes over heb.
Ik vind dat een combinatie ideaal is. De kunde van de oude tijden met het oog op de persoonlijke ontwikkeling van nu.
Vroeger viel het kind dat persoonlijke aandacht nodig had of extra ondersteuning buiten de boot.
Momenteel staat het kind niet centraal. Als je echt hulp vraagt krijg je een uitbrander. Je kunt zelfs een uitbrander krijgen voor het volgen van de regels.
Het verschil met vroeger is dat lijfstraffen verboden zijn en dat nu niet alleen de onderste niveaus onvoldoende begeleiding krijgen, maar ook de top van de leerlingen tot dropout wordt gemaakt.
De combinatie van het nog in te voeren oog op de leerling en de vroegere gedrevenheid en discipline zou goed zijn.
@@Treinbouwer Vroeger stond het kind ook niet echt centraal. Het was meer de groep dit of dat. Als je daar negatief buiten viel kreeg je toch wel problemen. Tegenwoordig is dat meer individueel en dat heeft zeker veel voordelen. Alleen is er minder aandacht voor de gehele groep helaas.
Tegenwoordig vallen alle kinderen buiten de boot. Zij die doen wat er van hen gevraagd wordt omdat ze ‘probleemloos’ zijn. De (al dan niet door de ouder gediagnosticeerde) hoogbegaafde kinderen die je niet tussen alle bedrijven door de benodigde verrijking of compact maken van lesstof kunt aanbieden en zeker niet het kind met tig stoornissen die vroeger in het speciaal onderwijs werd opgevangen en nu hele klassen terroriseert wegens complete overprikkeling en overvraging. En dat zeg ik als docent met 20+ jaar aan ervaring. Kijk steeds vaker rond naar iets buiten het onderwijs. Voor de klas staan heeft nog maar bizar weinig te maken met onderwijzen. Dat is bijzaak geworden in de waan van de dag en vanuit Den Haag.
Lijken me stuk voor stuk superaardige mensen, die leraren, had ik met plezier les van gehad ❤ heb leraren altijd leuk gevonden, ik had geluk met goeie school en heel goed (e opgeleide) leraren maarja ik leerde ook graag en ging makkelijk, leerlingen met leermoeilijkheden hadden vaak meer moeite met leraren en ervaren als volwassenen nog vaak moeilijkheden met leeromgevingen/nieuwe dingen leren
Zeer goed filmpje over de stand van het onderwijs.
@Karson Jesus sorry Bots but i'm not talking die that this is a video hou wouldn't understand anyway since it is not in English
@@BiteBolt_77 Jouw reactie is ook een goede indicatie van de stand van het onderwijs.
@@jodawgsup dat is m'n Nederlandse autocorrect vergeet altijd om m'n toetsenbord naar het Engels te zetten. Het systeem verandert for naar die en you naar hou
En aangezien mijn originele reactie op een trol/bot account was heb ik er niet meer naar gekeken en ook nooit meer een reactie op gekregen
Erg interessant om naar te kijken als leerkracht in het basisonderwijs van nu. Top docu!
toen mag je slaan meppen straffen hoe je wilt nu mag je niet eens aanraken of je bent de klos toen
Dat dit zo weinig kijkers en likes heeft snap ik niet. Vind Andere Tijden ontzettend heerlijk om te kijken. En ja, toen was alles beter. Op de dag van vandaag heb je kinderen die een schop tegen het been van de leraar geven, geeft de leraar het kind straf en komen de ouders vervolgens verhaal halen waarom het kind straf heeft gekregen, te belachelijk voor woorden. Leraren moeten hun aanzien weer terug krijgen.
Leraren moeten hun aanzien niet terug krijgen, mensen moeten hun respect terug krijgen.. Dan gebeurd de rest van zelf..
👍👏👏👏
Ach we hebben momenteel die achterlijke ' iedereen is een winnaar ' mentaliteit. Geen tegenslag of verliezer op school
@@Mister_Fancypants Ja dat is ook achterlijk. Iedereen een winnaar, Iedereen kan later worden wat die wilt en straks als het zover is voelt de helft zich een mislukking en zijn ze depressief omdat het allemaal leugens zijn wat er op school verteld wordt.
Ehm, die leraar van in de 90 zegt zelfs dat niet alles vroeger beter was. Dus waar haal je vandaan dat dat wel zo was?
Ook was er voor allerlei stoornissen toen geen aandacht, en daar werd het kind ook niet beter van. Het is altijd een zaak van trade-off's.
Deze reacties zijn om depressief van te worden zeg.
Ik ging naar de basisschool in de periode 2009-2015. En ook de "sneeuwvolkjes" zongen liedjes voor het uitstampen van de schoenen, wij liepen ook gewoon keurig twee aan twee overal heen (naar de gymles, maar ook naar andere plekken waar wij als klas heengingen). Wij spraken ook over "meesters" en "juffen"/juffrouwen. Had ik strenge leerkrachten? Zeker. Wie hebben mij de meest discipline, manieren etc. bijgeleerd? Die meesters die lief waren, maar ook af en toe weleens hun stem verhefde. Niet veel, maar zo af en toe. Niet de strenge leerkrachten. Ik sleurde mezelf door die jaren heen en leerde niks van strenge leerkrachten. (ik heb 5 juffen gehad en 3 meesters. Ik zou grofweg 2 juffen als streng bestempelen. De rest was gewoon aardig.)
Ik kom uit een familie van 3 generaties leraren (4 als je mijn zus in opleiding meerekent). We hebben het vaak over de huidige stand van het basisonderwijs op familiefeestjes. Onze conclusie is dat het onderwijs een beetje doorgeslagen is. Het is teveel papieren en protocollen de leraar mag van de overheid te weinig. De leraar mag leerlingen niet slaan, maar een school zou wel makkelijker van probleemkinderen af moeten kunnen komen. (Er wordt teveel verwacht van de leraar.)
Aan allen oudjes die vinden dat leerlingen billenkoeken moeten krijgen; dat helpt nooit. Brutale leerlingen zijn gewoon brutaal. Onderwijzen vanuit angst heeft geen zin. Er zijn problemen met het onderwijs, maar terug naar 1950 heeft geen zin. Daar zijn alle leraren het over eens. (iig binnen mijn familie) Het ligt allemaal net iets gecompliceerd dan "die sneeuwvlokjes zijn nou nooit eens een keer goed geslagen door hun ouders".
En daarnaast zijn die sneeuwvolkjes en stuk braver dan je zou denken. Maar op het nieuws hoor je alleen maar over het slechte van nu en het goede van toen. Mijn opa, zelf later leerkracht geworden, haalde op het HBS ergere kattenkwaad uit dan mijn klasgenoten op het gymnasium. Probleemkinderen zijn er altijd. Het is de vraag wie er het meest effectief mee omgaat.
En daarnaast is het maar de vraag hoeveel zin verschillende onderwijsvormen hebben. Het vak Schrijven bijvoorbeeld heb ik 5 jaar (groep 4-8) gehad en dat vak heeft mijn handschrift allesbehalve verbetert. Het heeft er eerder voor gezorgd dat ik probeer alles zoveel mogelijk digitaal te doen en de pen te vermijden uit angst dat iemand zal gaan zeuren over dat mijn h's te klein zijn en ik niet schuin genoeg schrijf!
Tegenwoordig zijn kinderen veel onbeschofter omdat ze geen U of meneer mevrouw meer hoeven te zeggen ik zat op de basisschool van 2003 tot 2012 en ook in mijn tijd was het al niet echt best meer maar nu is het nog erger
Respect is ver te zoeken tegenwoordig
Leuke aflevering hoe t toen was 👍
Leuk om naar te kijken.
Ik woon aan de Belgische Nederlandse grens, veel Nederlandse kinderen komen naar een Belgische school, die kinderen hebben geluk dat ze nog klein zijn als ze in Belgiè naar school komen, moeten ze niet heropgevoed worden, de docenten zegen soms dat sommigen ouders moeten worden heropgevoed, een grote mond is deze ouders niet vreemd tegen de docenten,
Wat we missen; discipline, orde, regelmaat, verantwoordelijkheid en individualiteit.
Oh ja, met de stok slaan heeft veel goeds gebracht.
@@Holland1994D .... en hoe staat dat in relatie tot elkaar...?
Ik kreeg van mijn vader een stomp in de maag als ik niet uit keek of hij ging me achterna met een stok. Trok me geregeld op schoot voor wat billenkoek. Maar ik heb pas echt manieren geleerd van mijn dansleraar vroeger. Daar moest je manieren hebben anders werd je eruit gezet
Alles behalve dat laatste. Daar hebben we juist veel te veel van in onze cultuur tegenwoordig. Geen idee hoe je daar op gekomen bent.
@@Holland1994D Discipline. Dat is het beste te bereiken door angst. Angst voor de gevolgen van ongedisciplineerd gedrag: een paar goede klappen met qat voor voorwerp dan ook. Of even de schoolbank openklappen, vingers ertussen en dichtslaan. Werkt hartstikke goed. Heb ik ook toegepast op mijn kinderen en zijn allemaal goed terechtgekomen.
Die klassenfoto, dat was hoe zo'n beetje elke klassenfoto in de jaren 80 eruitzag. Ik meende zelfs leerlingen uit mijn eigen klas te herkennen! 😁
Nou...de opmerkingen over de Pedagogische Academie wil ik toch graag relativeren. Zeker wel veel kennis opgedaan. Ik weet nog dat we 1 jaar natuurkunde moesten studeren en dat was best heel zwaar voor de studenten die geen natuurkunde hadden gekozen op de Havo. Ook het reken/ wiskunde onderwijs was op een pittig niveau. Dus dat die ondervraagde man geen kennis op de P.A. had opgedaan is voor mij flauwekul.
Het niveau van de huidige PABO stelt gewoon teleur. Het is goed dat wordt gefocust op ontwikkeling van de leerling, maar er wordt onwijs veel ingeleverd in academische vaardigheden. Menig PABO student kan nauwelijks rekenen deze dagen.
@@rikdegroot8828ik denk dat je een paar jaar achter loopt want er is nu een rekenexamen wat alle leerlingen moeten halen
Toen was er nog respect voor de leraar/leraressen,maar als ik dat hoor hoe het nu gaat is er heel wat veranderd
Weet niet of ik het met alles wat gezegd word in deze video eens ben. Maar het laat in ieder geval zien waarom ik het te makkelijk vind alles op de immigratie te gooien.
5:05 onderwijsdingen enzo
Mijn pa was ook hoofd , leraar Kweekschool. Schreef didactische methoden. Was Rijksgecommitterde en de Secr Gen van Min.belde dat hij geen onvoldoendes meer mocht geven. Het niveau was ZOOO laag. Ik las hun werkstukken thuis. Vol fouten
Dus vroeger was het niet altijd beter?
Er staan ook fouten in uw bericht. En dat voor een "dochter van." Dat lage niveau en de onvoldoendes hadden blijkbaar een reden.
@Corneil zeg even welke
@@annettekiel9436 Kan dat, na een opmerking betreft fouten, nog een vraag zijn? Heeft mijnheer de *Rijksgecommitteerde je ooit interpuncties leren gebruiken? Komaan, wees een beetje serieus.
Was 80/90 jaren. Toen begon de shit in onderwijs
DAAR is de link uiteindelijk na 42 jaar, hehe we zijn er uit. Leraren en leraressen waren destijds nooit psychologiesch opgeleid. Daar was natuurlijk het ziekenfonds nog voor nodig (weet u nog) zij waren met de houten schop opgeleid om die ouwe kar na-oorlogs te trekken.
Nu weet ik dus waarom ik zoveel talenten heb (volgens mijn kinderen) maar die nooit ontdekt zijn door die leraren.....
Wij zeiden nog U tegen de onderwijzer . En als we hem of haar tegen kwamen buiten schooltijd hadden we ook respect en niet een grote mond van JIJ HEBT NU NIKS ZEGGEN .
Iets dergelijks is gebeurd met de postbezorger.
Vroeger, tot in de jaren 70, was dat altijd een PTT beambte in uniform, met pet, op de fiets.
Als je niet goed keek, dan zou je denken dat het een politieagent of douanebeambte was.
Toen ik nog buiten speelde, hebben we een keer een fietsende politieagent om assistentie gevraagd om een paar andere jongelui (met wapen) uit te horen.
Ik bleef steeds maar denken, 't is toch echt een politieagent, he, geen PTT'er?
Maar het was een politieagent en hij heeft die twee jongens dat luchtdrukwapen afgenomen. Hij was zelfs nog zo aardig om het aan ons te laten zien (ter bevestiging, snap ik nu).
Ook nare nonnen😢😢
Beroepen waren roepingen.
Nu is het enkel een inkomen....
👌
Gelukkig maar, stel je voor dat je je hele leven maar 1 soort beroep mag uitoefenen
Als je het als een roeping ziet, heb je al een burn-out voordat je de vijf jaar dienst aantikt
Ik heb even met kinderen gewerkt. Er was een man, die noemde ze eerst juf. Omdat ze geen meester kenden 🤣
Leraren en leraressen van tegenwoordig kunnen zelf niet eens foutloos Nederlands schrijven. Hoe moeten ze het die 'pokkebloagen' dan goed aanleren?
Ik hoop echt dat rutte dit ook ziet want luistert u door de regels heen dan hoor men veel meer
dafuq?
hij herhaald ook de geschiedenis wis je niet volg goed wat hij doet
Eindexamen doen om op de HBS te komen.
We kunnen wel heel veel debatteren over onderwijs, maar 80% is toch gewoon het "dom" leren van rijtjes. Of het nu rekenen, taal, aardrijkskunde of geschiedenis is, puur stampwerk. En een goede leerkracht kan dat omlijsten met leuke verhaaltjes.
Nee.
Knap hoe ver je naast de waarheid zit.
@@ijskolibrietje knap hoe de gemiddelde burger denkt dat je voor veel beroepen daadwerkelijke vaardigheden nodig hebt, behalve voor docent/onderwijzer.
@@marcopolo5150, het is maar net hoe je het zelf lezen wil.
@@hermannus3894 Kennis stampen is een groot deel van het onderwijs maar een goede leerkracht kan veel meer dan het omlijsten met verhaaltjes. Ik zou eerder zeggen dat goede leerkrachten juist niet bezig zijn met rijtjes stampen. Goede leerkrachten geven levenslessen mee die je bijblijven en zetten aan tot nadenken over je toekomst. Ze zijn daarnaast ook emotionele steun voor leerlingen die dat nodig hebben en proberen signalen van problemen bij leerlingen op tijd op te vangen.
De leraren mochten niet meer handhaven en moesten aangesproken worden bij hun voornaam ,dus weg autoriteit en dat was de bedoeling van sommige wijsneuzen.
Precies. Tegenwoordig is er daardoor vanuit de leerlingen geen respect meer voor hun leraren. Nou, wat mij betreft mogen ze dat respect er bij die kinderen inslaan en keihard ook. Paar goede keiharde klappen met de stok heeft nooit iemand kwaad gedaan.
Ik heb zelf een tijd lang als vrijwilliger een dag per week in een bejaardentehuis gewerkt, voornamelijk gewoon een beetje kletsen met de mensen. Vinden ze natuurlijk hartstikke leuk. Kan mij nog wel herinneren dat een man mij ooit vertelde dat hij een keer een propje tegen zijn leraar had gegooid. De docent had hem toen als straf tot bloedens tot met de stok op zijn hand geslagen. Heeft zich daarna altijd netjes gedragen in de les. Zo doe je dat.
Zo zie je maar - progressief beleid is feitelijk achteruitgang.
in 1980!!! op de lts in veghel met directeur kanters!! vergeet die naam nooit!!!! hij sloeg eggg!! nu word je opgepakt!!
Er was wel veel meer respect tegenwoordig hebben kinderen echt een grote mond toen ik nog op school zat hoefde je niet zeggen Hey hey Piet joooo Piet ey kom hier
Het was gewoon meneer Bos kunt u mij helpen met deze opdracht?
Dat mis ik wel heel erg Tijdens mijn studie begon het al dat je geen u meer hoefde te zeggen Wat ik erg raar vond en respectloos dus ik ben het gewoon blijven doen Mensen die ouder dan je zijn heb je respectvol te behandelen zo ben ik ook opgevoed Of opstaan voor bejaarden of zwangere vrouwen dat zie je ook amper nog Ik sta altijd op en dan zijn ze gewoon verbaast omdat het zelden gebeurd Echt een schande
Toen was Nederland nog amper vervuild, hoe heeft het in een paar decennia zover kunnen komen?
Beroepen verliezen triest genoeg hun status wanneer voornamelijk vrouwen er werken
Dus een vrouwelijke arts die een Phd heeft en een succevolle chirurg is, is een dreiging van de statuts verlies van de medische wereld en dd chirugie? Terwijl de medische wereld vooral in het gebied van chirugie echt vooruit is dan vergeleken eeuwen geleden.
Toen was er nog respect voor docenten, ik had ook ouderwetse docenten die ik absoluut niet in de zeik hoefde te nemen
Ik had in de middelbaar wel enkele docenten die streng waren en waar er niet te sollen vielt. Ik deed examen in 2015. Dus dat was ook 10 jaar geleden.
Ook de duppe van de AOW leeftijd verhoging van het kabinet rutte, hij geeft liever het geld aan een Italiaan
We worden steeds maar ouder en er zijn veel meer ouderen dan vroeger. Hoezo moet ik dan ALLES BETALEN? Ik kan niet eens een huis kregen. Kut boomer.
@@Holland1994D Ga maar harder werken loser 😂.
nee oekrine 1 man the comedian clown 1500 miljard al nog 8 jaar contract miljarden gaan gewoon
Zo rond de tien minuten krijg ik een “luizenmoeder “ gniffel🤣
Zat zelf tussen 2002 en 2010 op de basisschool. Toen was de stand van het basisonderwijs ook niet al te best. Enige vakken die ik ooit heb gehad waren: schrijven, rekenen, taal en spelling. En een jaartje Engels in groep 7, want in groep 8 kapte de speciaal ingehuurde docent Engels ermee.
Vreemde basisschool dan. Had je geen gym, een vak over aardrijkskunde/geschiedenis en een vak met muziek/handvaardigheid? En het gaat toch om de kwaliteit van de vakken?
@@MrHenkkkie Gym ben ik vergeten te noemen. Dat had ik inderdaad ook. Maar niks met geschiedenis, aardrijkskunde (op wat topografie na) en muziek. Handvaardigheid zal in de vorm zijn geweest van eens on de zoveel tijd een volledige schooldag wijden aan knutselen. Voornamelijk rondom feestdagen, zodat er een thema aan zat.
Laatste halve jaar van groep 8 heeft mijn klas ook geen echte les meer gehad. We hadden alles in het eerste halfjaar al afgerond, waardoor we het tweede halfjaar de vrijheid van onze leraar kregen om spelletjes te spelen, buiten te spelen en vrij door de school te wandelen. Je werd tussendoor wel geroepen om te oefenen voor de eindmusical. Gelukkig had ik een hele kleine rol, dus was dat voor mij bijna nooit.
En je zou denken dat dit mijn meest relaxte schooljaar ooit was, maar dat is het dus niet. Dat was mijn eindexamenjaar op de middelbare. Met twee vingers in m'n neus geslaagd, praktisch nooit huiswerk gekregen of gedaan. Zelfs een heel schoolexamen Duits (waarvoor we een boek moesten lezen) niet voorbereid en toch een 4,5 gehaald. Uiteindelijke geslaagd voor het vwo met twee zessen, een acht en de rest allemaal zevens.
niet ten nadelen voor de vrouwen, wel voor de maatschappij.
We zijn allemaal verwijfd.
Blij dat ik 30 tot 24 jaar geleden naar de basisschool ging, wij waren ongeveer de laatste generatie die nog een beetje opgevoed werden. De generatie na mij bestaat voornamelijk uit sneeuwvlokjes die geen nee kennen.
En welke generatie heeft dan nagelaten om hun volgende generatie op te voeden? Juist, uw generatie.
✌️🤠💥🌟
PVDA!
binnen 1 minuut al het antwoord '' dat was een man '' tegenwoordig staan daar alfabetsoep personen
Ik denk niet dat het probleem bij het veranderen van het leraren onderwijs ligt, maar meer bij de kleding. Toen bij ons op de lagere school de eerste meester van de PA aan het werk kwam, liep hij in een spijkerbroek voor de klas, ik schrok me dood en dacht dat hij een bouwvakker was en zo behandelen wij hem ook.
Welk jaar was dat?
Dus alles ligt aan de kleding van de leraar/lerares? Volgens mij ligt het meer aan de vakkunde van iemand en niet zijn kleding. Een beetje vreemde denkwijze.
Dat is ook afhankelijk van de tijd. Ja inderdaad, als je echt vroeger met een niet-nette spijkerbroek kwam en een t-shirtje dan werd je wel scheef aangekeken en vaak ook erger, onkundig (of de conciërge ofzo iets).
Ik heb nog net de tijd kunnen meemaken dat de jongens gescheiden waren van de meiden op school. Behalve met gym. Behalve in de kleedkamers en douches wand daar konden we gluren naar de meiden mits ze geen handdoek voor de deur hadden geplaatst haha
En die wand dan?
Interessant maar ook erg teleurstellend. Ik zat begin jaren ‘60 op de lagere school en ook toen was 2/3 van de onderwijskrachten vrouw. Waarom zijn alleen mannelijke onderwijzers hier het centrum van de aandacht? En dan alleen “voorleesmoeders” noemen! Deden/doen vaders dat niet? Zo sexistisch!!! Brrrrrr
Wat niet wil zeggen dat deze gepensioneerde onderwijzers niet een waardevol beeld geven, maar daar ging het me even niet om
mensen praten er nu wel zo positief over, maar als je mentale problemen had, of dyslexie etc... werd je gewoon dom weggezet...
Nog steeds!
@@Anne7917azu
Nu krijg je meestal hulp.
Jullie zijn te links geworden. Conservatief hadden jullie moeten blijven !!! Jullie hebben het zelf in de hand gewerkt
Wie is "jullie"? Ja NPO heeft een linkse progressieve inslag, klopt. Maar hoe is dat relevant in dit stukje?
@@Holland1994D Het Nederlandsche volk.
Exact dat! Ze hebben er zelf om gevraagd die rakkers.
Een beginnersfout is dat leraren of leraressen bij hun voornaam werden aangesproken.