Türk Sayıları Üzerine Tartışmalar

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 сен 2024
  • 29 Ağustos 2020'deki "23. Türkbilim Sanaltayı"ndaki Türk Sayıları üzerine yaptığım sunum ve soñrasındaki tartışmaları içeren görüntüdür.

Комментарии • 88

  • @fatihozhan9678
    @fatihozhan9678 3 года назад +10

    Verimli bir çalışma olmuş. 1=Er (Rütbesiz Asker veya Kişi/Yiğit) X 10= 10 (Onbaşı/Manga) X 10= 100 (Yüzbaşı/Bölük) X10= 1.000 ( Alay/Miralay) X10 = 10.000 ( Tümen) Ayrıca 4 katlarıda var. 10 X4= 40 (Takım) 100X 4=400 Tabur, 1.000 X4= 4.000 Tugay Erin 40 katı takım Takımın Onkatı Tabur vb gibi. 4 katları olan kuvvetlere Karargah, Geri Hizmet vb. kuvvet/insan sayısı ekleyince bunlarda bir elin küçük parmağı gibi beş katları olmaktadır. Sayın Gökbey Uluç hocamız çok güzel bir çalışma yapmış. Varolun! Sağolun !

    • @Ozguryalnik
      @Ozguryalnik 2 года назад

      Demek askeriye özel sayı sistemimiz var, bilgi için teşekkür ederim :D

  • @mine9816
    @mine9816 3 года назад +11

    Kendimize özgü bir şey var ise almalı ve şartlara uygun hale getirip kullanmalıyız.

  • @eminbaldroglu5373
    @eminbaldroglu5373 4 дня назад +1

    👍👏👍👏

  • @АллахВелик-ш1и
    @АллахВелик-ш1и 3 года назад +6

    Ben Horezmden. Sizden gurur duyorum.Gokturkler!

  • @umutdeniztopcuoglu
    @umutdeniztopcuoglu 3 года назад +4

    Çok sağ olun! Ellerinize sağlık

  • @Huseyinsoykok
    @Huseyinsoykok 3 года назад +2

    Elinize emeğinize ve bilginize sağlık... teşekkürler...

  • @shahinaliyev5089
    @shahinaliyev5089 3 года назад +29

    Hamınıza teşekkür edirəm. Çünkü milletim izə aid bilgilər çok önemli. Türklər asırlar boyu arapca Alfabi kullanmış və dilimizə çoxlu sayda arap və fars sözləri daxil olmuş. Oysaki Atalarımızın gül kimi slfabisi unudulmuş.

    • @ukab8249
      @ukab8249 3 года назад +1

      Heyhat bre Türk düşmanı! Teşekkür, millet, aid, asır, alfabi, ve, ve, dahil, gül... Bunlar öz Türkçe değil.

    • @ahmet.raramuri
      @ahmet.raramuri 3 года назад +5

      @@ukab8249 hepimizin kullanmış olduğu yabancı kaynaklı sözcükler bulunmakta. art niyet gözetmeksizin toplumsal alışkanlık olduğu için kullanan insanlara hakaret edilmez. hepimizin bu işte çaba sarf etmesi gerekmekte. azerbaycan türkleri ise direk iranın komşusu olduğu ve yasadığı tarihsel olaylar sonucu , bu kadar sözcük kullanması normal* dir sizin yaptığınız normal değildir.

    • @ahmet.raramuri
      @ahmet.raramuri 3 года назад +4

      @@MELIK-G hak sözcüğü ? Gayet sözcüğü? 3 kelimeden 2 si arapça al sende şimdi aynı olmadinmi. Birbirimizii yiyecegimize önümüze baksak ya hanı? Nişanyan sözlüğünü öneririm güzeldir

    • @shamil8559
      @shamil8559 3 года назад

      @@MELIK-G𐰀𐰣𐰞𐰀𐰽𐰀𐰣𐰀 𐰆𐰲

    • @ukab8249
      @ukab8249 3 года назад

      @@ahmet.raramuri Kinaye yaptım. :)

  • @paranoyak3066
    @paranoyak3066 3 года назад +6

    Gökbey beyim varolun

  • @Sangin_Hanjin
    @Sangin_Hanjin Месяц назад

    Çok teşekkür ederim.

  • @PimsleurTurkishLessons
    @PimsleurTurkishLessons 2 года назад +1

    40 da kırık dan geliyor diye duymuştum. bir parmağı kırıyoruz diye

  • @Эфе_7
    @Эфе_7 3 года назад +2

    Varolun.
    𐱅𐰇𐰼𐰜

  • @bayatboyuoguzeliazerbaijan1294
    @bayatboyuoguzeliazerbaijan1294 3 года назад +3

    Kırgız Türkçesinde tümenin on katı ilek (100.000) bir milyon anlamında bilek (bing ilek) kullanılır.

  • @detbaba3533
    @detbaba3533 3 года назад +3

    Böyle bir yazı sistemi oluşturan bir mir medeniyetin rakam kullanmaması olanaksız. Metin çok azken sayı sembollerinin çok çok daha az olması normal.

  • @celik1414
    @celik1414 8 месяцев назад

    20 ikin (ikiOn)
    30 üçün (üçOn)
    40 kırkın (kırkOn)
    50 🤚(aynen kalmalı) 😂
    60 altın yada altan (altıOn)
    70 Yedin ( yediOn)
    80 seksen (sekizOn, sekizEn)
    90 doksan (dokuzOn, dokson)
    Büyük ünlü, küçük ünlü kuralına göre olması gereken budur...

  • @VremennyiGuest
    @VremennyiGuest 3 года назад +5

    Мен қазақстаннан қарап отырмын

  • @laturka766
    @laturka766 3 года назад +1

    Çok güzel şeyler öğrendim teşekkür ederim.

  • @orkunyucel3095
    @orkunyucel3095 Год назад

    Türkçe kelimelerin emolojik kökenlerini analiz etmek çok eski metinlere sahip olmamamız sebebiyle zor. Ancak Çuvaşça, Sahaca, Türk dili olmasa da Tunguzca, Moğolca hatta Macarca muhtemelen bazı kelimelerin veya eklerin etimolojik kökenleri hakkında bilgi verebilir. Macarca'daki üç=harom ve Otuz=harminc yapısını örnek göstermeniz bu yönüyle çok yerinde olmuş. Yine Prof. Tömörtogoo'nun "Moğolcadaki Sayıların Yapısı ve Sistemi" makalesi de Moğolca sayıların kökenini anlamakta işimizi kolaylaştırır.
    Altı-mış'taki "mış" kökeni gerçekten de Altıncı on anlamında, Altı-mıncı => Altı-mınc => Altı-mınş => Altı-mış şeklinde değişerek gelmiş olabilir.
    50'den sonrakilerde bu "...-ıncı on" ifadesinin olması belki Gökbey beyin ifade ettiği gibi bir El'in bitirilmesinden sonra sıralama verilmesinden geliyor olabilir.
    Akla hemen birsoru geliyor :
    - "Altı-mış ve Yedi-miş eğer Altıncı on ve Yedinci on anlamındaki köklerden geliyorsa Seksen ve Doksan kelimeleri neden 'Sekizmiş' ve 'Dokuzmış' şeklinde değil?"
    Burada hemen kök kelime sonuna dikkat etmek lazım.
    "mış" eki alan "Altı" ve "Yedi" "ı/i" ile biterken
    "on" kelimesini ekleştiren Sekiz ve Dokuz kelimelerinin sonu "z" harfi ile bitiyor. Bu kelimelerin belki sessiz harfle bitmiş olması bu "-mış" ekinin gelmesini zorlaştırmış ve zamanla atılmasına sebep olmuş olabilir.
    Ancak belki de daha önemlisi burdaki "z" harfi zaten bir sayı morfonemi olduğu için tekrar "-mıncı" ekini almamış olabilir. Sondaki "z" harfinin sayı morfonemini "ikiz, üçüz, dördüz, beşiz" gibi kelimelere gelen "... tane çoğul" anlamı veren "z" eki zaten sayı ifade etmede kullınılıyor. Veya "Semiz", "Gürbüz", "Yağız" gibi ifadelerde olduğu gibi olan şeyi "o özelliği çoğaltıcı, arttırıcı" bir anlamı var gibi duruyor. Bu durumda "sek-iz" ve "dok-uz" da benzer bir zaten çoğul ifade morfonemi var olduğundan ekstra "-mıncı" ekine gerek duyulmamış olabilir.
    Burada belki "Dokuz" kelimesinin muhtemel etimolojik kökeninden bahsetmek konuyu daha anlaşılır kılabilir. Türkçe'de Dok/Doğ/Do kelimesi bu sayının asıl kökü olabilir. Türk dilleri arasında Y-D değişimi bilinmektedir.
    Modern Moğolca'da Dokuz için "Es" kelimesi kullanılsa da etymolojisine bakarsak Ana Moğolca döneminde dokuz kelimesi için "Yirsün" kelimesinin kullanıldığı tahmin edilmektedir. Erken Moğolca'da "Yisün" kullanılmaktadır Orta Moğolca'da "Yösün" kullanılır. Modern Moğolca'da doksan kelimesi için "Jeren" kelimesi kullanıldığı dikkate alındığında kökü "Yir" olan ve zamanla kökü "Yi veya yö" olan bu sayı Moğolca'nın bir çok sayı morfonemlerinden ikisi olan "sü-n" eklerini almıştır. Yani Türkçede olsaydı "Yö-üz" olacaktı. Y-D değişimi dikkate alındığında dokuz sayısının Ana Türkçe hali belki de "Dor-uz" veya "Do-uz" olabilir.
    "Otuz" kelimesinde de yine sonda "z" eki görüyoruz. Kökeni hakkında bu yayında çok konuşulmadı ama umarım başka yayınlarda konuşulur.
    Yirmi konusunda ise Ana Moğolca'da, Eski Moğolcada ve Orta Moğolca'da "Jir" kelimesi doğrudan "iki" anlamına geliyor. "Jir" kökü belki Yirmi kelimesinde kalmış olabilir. "Jir-mıncı"(ikinci) => "Jirminç" => Yirmiş => sondaki 'ş' de düşüp Yirmi'ye dönüşmüş olabilir.
    Kısacası
    Ana Türkçe'de köken belki şöyle olabilir:
    "Jirminçi(ikinci) on"
    "Otuz"
    "Kırk"
    "Elli"
    "Altımınçı on"
    "Yettiminçi on"
    "Sekiz on"
    "Dokuz on"

    •  Год назад

      Katkınız için sağ olunuz. En az yayına katılıp görüş bildiren bilgelerimiz gibi siz de bu yazınız ile katılmış sayılırsınız.

    • @orkunyucel3095
      @orkunyucel3095 Год назад

      @Gökbey Uluç Estafurullah, o sizin zarifliğiniz. Ancak şuna dikkat çrkilmeli ki Altaydilleri ve Ural dilleri arasında tam bir aynı kökten gelen kurallı ses değişimleri tesbit edilemediğinden ortaya konamasa da gerek dil bilgisinin çok benzer oluşu, gerek dil yapısı özelliklerinin çok benzer oluşu yönünden ortak bir tarihi paylaştığını düşündüren öğeler çok. Dilbilimsel olarak kurallı sesdeğişimleri tesbit edilemediğinden kökteş veya soydaş (Cognate) kelimeleri tam olarak tesbit edemiyoruz. Ancak aynı atadan veya ayrı atalardan gelinse bile bilinmeyen bir tarihte belki paleolitik(kaba taş) dönemde veya buzul çağında çok temasta bulunduğu veya aynı yerde yaşadığı izlenimi oluşuyor. Bu sebeple etimoloji çalışmalarında bu dilleri bilmek önemli olacaktır.
      Altayistler gibi çılgınca kuralsız bağlantılar üreterek kimsenin gülünç duruma düşmesini istemem ancak bu bakir alanda daha fazla ortaklıkları ortaya çıkartan çalışmaya ihtiyaç var. Saygılarımla.

  • @salihsengun
    @salihsengun 3 года назад +1

    ayrıca türkistanda yeni bulunmuş kalıntılarda beşe kadar olan sayıların simgeleride var

  • @strafeleather
    @strafeleather 2 года назад +1

    İlk onlukta(1 2 3 vb.) bu sistemin kullanılmamasının sebebi şu olabilir;
    Beş Yirmi = Yirmiden, on çıkarıp sayıyı başa alıyoruz. Bu durumda Beş On der isek; Ondan on çıkarırsak 0 yani hiç kalmaz. Bizde Gökbey Hocamın dediği gibi o zamanlar 0 kullanmadığımız için direk 5 olarak okumuş olabiliriz.

  • @PimsleurTurkishLessons
    @PimsleurTurkishLessons 2 года назад +1

    beş yirmi almancada yirmi beş demek iken GökTürkçede on beş demektir. bu almanca şeklindeki söylem arapçada da var.

  • @raidein
    @raidein Год назад +1

    Hocam esen dilerim. Yanlış hatırlamıyorsam mış miş Moğolca çoğul eki.

  • @Ozguryalnik
    @Ozguryalnik 2 года назад +1

    Esenlikler dilerim, sonumu çok beğendim ancak keşke 20, 30 gibi onluk sayıları da yapsaydınız. elinize ile usunuza sağlık, esen kalın.

    •  2 года назад +1

      İlgiñiz için sağ olunuz. 20-30 gibi sayılara damga bulunmasından mı söz ediyorsunuz?

    • @Ozguryalnik
      @Ozguryalnik 2 года назад

      @ Açıkçası düşününce hem mantıklı hem de mantıksız geliyor. Söyle; Sadece otuz yazarsak kendisine özel bir tamgası olması mantıklı ancak otuz beş gibi bir sayı olursa üç ile beş tamgasıyla yapılabilir, sizce de olmalı mı?

    •  2 года назад +1

      Evet, dediğiniz gibi sorun olur. Bu yüzden 0-9 arası yeterlidir. Geri kalanları bunlarla oluşturabiliriz. :)

    • @Ozguryalnik
      @Ozguryalnik 2 года назад

      @ Haklısınız :) başka bir videonuzda görüşmek üzere, esen kalın.

  • @bayatboyuoguzeliazerbaijan1294
    @bayatboyuoguzeliazerbaijan1294 3 года назад +1

    Gökbek hocam İnyupiaq rakamlarını araştırsanız iyi olur inyupiyaqlar Sibiryalılara benzeyen bir yerli Amerika ulusu biz de onların sayı sistemini kullana biliriz.

  • @salihsengun
    @salihsengun 3 года назад +1

    ibrahim okur beyin sümerde matematik videolarını izleseniz iyi olur sanırım turgay tüfekçioğlunun youtube kanalında var

  • @fatihdemir9693
    @fatihdemir9693 3 года назад +5

    yu

  • @PimsleurTurkishLessons
    @PimsleurTurkishLessons 2 года назад

    Kumanlar Macar değil. Kumanlar Türk.

  • @hunkarbozkurt7503
    @hunkarbozkurt7503 3 года назад +1

    abi Mersinde oturuyorsan senden şu pandemi dönemi eğer raya oturursa senden özel der almak istiyorum göktürkçe öğrenmek için

  • @VremennyiGuest
    @VremennyiGuest 3 года назад +2

    Тағы шығарынызшы? Түркі сандары жайлы

  • @orderla8877
    @orderla8877 3 года назад +2

    Japonlar ve Çinlilerin kendi sifir yazıları olsa da, bizneste (bütün dünya gibi) Arap sınırlarını kullanırlar.
    Bizde öyle olabilir.

  • @fatihdemir9693
    @fatihdemir9693 3 года назад +4

    ...

    • @erdemkutlu8487
      @erdemkutlu8487 3 года назад

      Ne anlatmak istediğini kısaca özetleye bilir misin?

  • @laturka766
    @laturka766 3 года назад

    Azerbaycan da konuşulan dilin çoğu kelimesi Rusça galiba. Biz öz Türkçe diyoruz Azerice ye ama Rusça çok kelime var. Yanlış mıyım?

  • @celik1414
    @celik1414 8 месяцев назад

    Tümen deki men=ben=bin oluyor.
    Yani
    Tü men =Tü Bin=10.000

    •  6 месяцев назад

      Tü nedir peki?

  • @_burhan_ozer
    @_burhan_ozer 3 года назад

    Tesadüf yoktur

  • @GKerim
    @GKerim 3 года назад

    08.08.1991 nasıl yazılır peki?

  • @moonman19
    @moonman19 2 года назад

    rica etsem göktürkçe 19 rakamla nasıl yazılıyor????

    • @a.thales7641
      @a.thales7641 2 года назад

      19'cu değilsin dimi?

    • @uzan571
      @uzan571 2 года назад +2

      𐱃𐰆𐰴𐰕:𐰘𐰃𐰏𐰃𐰼𐰢𐰃

    • @uzan571
      @uzan571 2 года назад +1

      Tokuz Yigirmi

    • @moonman19
      @moonman19 2 года назад

      @@uzan571 teşekkürler

  • @salihsengun
    @salihsengun 3 года назад

    KAZIM MİRŞAN hocamızı da hiç duymamış gibisiniz yada tamamen yok sayıyorsunuz

    •  2 года назад

      Çalışmalarını biliyorum. Alıp incelemişliğim de var. Tutarlı bulamadığım için yok sayıyorum.

  • @ukab8249
    @ukab8249 3 года назад +4

    33:40 işte size milliyetçiliğin bir insanı nasıl körleştirebileceğinin sembolü. Bu arkadaşa göre tüm alfabeler Sümer alfabesinden gelmiştir diyor. Bu tamamen cahilce ve kuru bir cümle çünkü bulabildiğimiz en eski yazı Sümerlere ait diye tüm alfabelerin kökeni odur diyemeyiz! Evet, Çin gibi ülkelerin alfabeleri, logogramlar Sümerlerden gelmiştir fakat diğer tüm alfabeler; Arap, Latin, Yunan, Rus, Hint, Arami, Göktürk... Tüm bu alfabeler Fenikelilerin her harfe bir ses karşılık vermelerinden gelmiştir. Ancak bu ağabeyimiz bunu söylemekten çekiniyor çünkü Fenikeliler Sami ve Sümerlerin Türk olduğunu zanneden çok büyük bir güruh var. Hâlâ ve hâlâ Sümerleri Türk zanneden insanların itibar görmesi ne kadar acı. Türkiyede ne Türkoloji gelişir, ne lingüistik ne arkeoloji ne de tarih gelişir. Her hadiseye kendi zaviyemizden bakıyoruz. Zahiren benzer kelimelerle ırk tespiti yapıyoruz... Sırf kendi ideolojimizin lehine değil diye tarihi yamultuyoruz. Bırakın Türkolojiyi milliyetçi olmayan birileri yapsın.

    • @tuzukatsanyu4569
      @tuzukatsanyu4569 3 года назад

      Milliyetci değil buduncu olması lazım o kelime tabi bu adam için değil

    • @ukab8249
      @ukab8249 3 года назад +1

      @@tuzukatsanyu4569 Budun kelimesi yanlış. Asıl doğrusu bodun olmalı. Bud diye bir kelime yok. Oysa bod eski Türkçede "boy" demek. +un eki de gelince "boylar" oluyor.

    • @burakgazicetin3628
      @burakgazicetin3628 3 года назад

      Fenike alfabesi gibi semavi dillerin alfabesi her harfe bir ses vermez her sesli harfe bir damga verirler ve bunlar bir ses değildir tek başına

    • @ukab8249
      @ukab8249 3 года назад +1

      @@burakgazicetin3628 Semavi diller?

    • @ugursoylu31
      @ugursoylu31 Год назад

      Arap bacı ne işin var senin burada.

  • @_burhan_ozer
    @_burhan_ozer 3 года назад

    Tesadüf yoktur

  • @_burhan_ozer
    @_burhan_ozer 3 года назад

    Tesadüf yoktur

  • @_burhan_ozer
    @_burhan_ozer 3 года назад

    Tesadüf yoktur