Doğalsu kaynağından boru içinde su götürmek için yapılan çalışmalar.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2023
  • Doğalsu kaynakları ve boru hatlarında yaşadığımız problemler.

Комментарии • 22

  • @mustafakamal339
    @mustafakamal339 10 месяцев назад

    Ve aleykümselam kardeşim kolay gelsin sayende doğa yı ve faydalı bilgileri görüyoruz hayırlı yayınlar diliyorum kardeşim🌲 💦💦💦🌲

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Eyvallah değerli abim. Çok selamlar. Senin sayende yeni birşey öğrendim bu yorumunla. Teşekkürler

  • @enginkurt7992
    @enginkurt7992 10 месяцев назад

    🎉

  • @lvntszn17
    @lvntszn17 10 месяцев назад

    Yavaş yavaş sonuca geliyorsunuz Semih bir daha ki bölümde problem çözülecek inşallah.Yusuf bey den de bir şey öğrenmiş olduk koç vuruşu taktiği kolay gelsin.Sonucu merakla bekliyorum.

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Sağol abi, sonuca ulaşmak epey zor olacağa benziyor abi. Yılmadan pes etmeden çalışmaya devam. Teşekkürler selamlar.

  • @bulentsarac5679
    @bulentsarac5679 10 месяцев назад

    Abi daha öncede videona yorum yapmıştım. Benimde çeşmem havadan dolayı akmıyordu. Kaynakla Çeşme arası 1200-1300 metre. Ben 4 gün önce şöyle yaptım. Akmaya başladı. Traktörle köydeki su tankerini takıp suyun başına götürdüm. Çıkışın oraya çeşmenin oluğuna bitane kazık yapıp çaktım suyun çıkmaması için. Sonra suyun başına gidip hortumun içini tankerle doldurdum. Ama bunu yaparken bütün hava deliklerini kapatmalısın. Hortumun içi ağzıma kadar dolunca kaynaklaki suyla bağlantısını yapıp çeşmenin oluğuna çakmış olduğum kazığı çıkardım. Şimdi ne hava var nede bişey. Gürül gürül akıyor. Umarım sanada faydası olur.

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Evet haklısın, çalışmalar onu gösteriyor bu şekilde yapıldığında kesin çözüm olacağı belli oluyor. Çözüm için vermiş olduğun katkı için teşekkürler. Selamlar.

  • @enestv1512
    @enestv1512 Месяц назад

    Hocam kaynaga gidip jenerator ve su pompasiyla borunun icine tazyikli su basilsa boru acilmazmi?

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  Месяц назад +1

      Haklısın, ilk etapta kaynağa gitseydik sorun çözülecekti. Fakat kaynağı sonradan bulduk ve ağaç kökleri (kunduz) girdiği için olmuş bütün problem. Olsun biz ciddi bir tecrübe edinmiş olduk. Teşekkürler selamlar.

  • @leventcalskan6909
    @leventcalskan6909 10 месяцев назад

    Öncelikle kesin çözümü söyleyeyim bulunduğunuz şehrin su idaresine gidin mühendis arkadaş hesaplamaları yapsın ne kadar su almak istiyorsan hesaplamaları yapsın boru çapını belirlesin, hava tahliye noktalarını size göstersin ....sorun çözülür .
    Keşke orda olsaydım aslında işim bu ama sizin sorununuz videodan anlaşılana göre boru boyu uzun çap küçük .... Hatta hava neden olur deve sırtı gibi inişli çıkışlı hattı çekerseniz tepe yerlerde hava olur tepe noktalara hava alma tertibatı yapmalısın. Dere içleri düşük kotlardır orda hava kesinlikle olmaz. Tüm videoya baktığımda sorununuzu şöyle tespit ettim (biraz teknik olcak ama) boru yük kayıpları suyu iletmenizi engelliyor... Yani boru çapınız küçük. Tüm havayı alsanız bile belki iplik kadar su alacaksınız. Yani biraz su iletimi işinden anlıyan bir mühendisten yardım almanız lazım azcık hesap kitap lazım. Sağlıcakla kalın.

    • @leventcalskan6909
      @leventcalskan6909 10 месяцев назад

      1.Kaynak su kotu. 2. Suyun varacağı noktanın kotu.3. Boru döşeyeceğin hattın kotlu profili (kabaca)4. Almak istediğin suyun debisi. 5. Boru döşeyeceğin hattın mesafesi... Bu bilgileri yazarsanız yardımcı olurum.

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Merhaba Levent Bey, videoları sonradan yüklediğimiz için biraz önden gidiyoruz gibi. Bu hat ilk zamanlar çalışmış ve sorunsuz devam etmiş aslında kurulumda dizayn etmede bir problem olmamış. Fakat uzun yıllar bakılmadığı için tabiki problemler olmuş. Biz sorunu bugün itibariyle bulduk. Sorun olarak görmediğimiz ama asıl sorunun kaynaktan geldiğini farkettik. Kaynak çıkışı damacanaya ağaç kökü (kunduz) girmiş. Giren su ve çıkan su farklı olunca problem olmuş şimdi giren ve çıkan eşit hiç problem kalmadı. Ayrıca videolarda sadece başarılı olduklarımızı değil başaramadıĝımız konularında koyuyorum ki her denememiz tecrübe oluşturuyor. Değerli yorumlarınıza devam etmenizi rica ederim. Çok selamlar teşekkürler.

  • @dervissavran3834
    @dervissavran3834 10 месяцев назад

    Borular tıkanmış abi

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Araştırmaya devam ediyoruz selamlar.

  • @necipcetin84
    @necipcetin84 10 месяцев назад

    Gecici cozum yani😅

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Haklısınız. Kesin çözümü buluncaya kadar devam

  • @maxialem
    @maxialem 10 месяцев назад

    Dediğimi yapmamışınız keşke deneseydiniz bu iş hava almayla olmaz giren su çıkan su oranıyla olacak detaylı açıklayayım sanırım tam açamamışım damacanaya giren kısım en yüksek kısım diye algılamıştım ve ona nisbeten yani ; damacanaya kadar hava alma noktası olmasın çünkü damacanadan sonra yokuş aşagı dediğinizi algılamıştım bir yorumunuzda damacanaya bir t koyuyorsunuz üst noktasına bir vana ve damacanadan çıkan borunun aşağı eğim bölgenin en dibinde bir kesik yapıp bir vanada oraya koyuyorsunuz vanayı kapatıyorsunuz sonra deredeki açıktan 3 5 su bidonu su doldurup hattı tekrar bağlayıp damacananın yanına gidiyorsunuz ardından oradaki vanayı açıp suyu boruya dolduruyorsunuz sonra damacana vanasınıda kapatıyorsunuz dikkat arada hiç hava alma yeri olmayacak çünkü o dereyi emişle yeneceksiniz damacanadan sonraki vanaya gidip vanayı tam açacaksınız egimdeki su emiş yapan pompa gibi suyu emecek ardından su kesilip hava bitecek tekrar su geldiğinde kaynak suyu bitmeden vanayı kaynagın verdiği sudan az daha azına ayarlayıp sisteme bağlıyacaksınız kolay gelsin çok zor anlattım ama yapması çok basit olacak emin olun o hava alma aparatı da iptal unutmayın damacanadan sonraki vanaya kadar hava alma olmucak dediğiniz 500 metre mesafe de

    • @maxialem
      @maxialem 10 месяцев назад

      Şöyle bir tekrar olsun sorunu tekrar düşüneyim diye 6 cı videonun sonundaki şemayı tekrar dinlediğimde 1 ci çözüm üstteki 2 ci çözüm deredeki borunun çapının küçülmeside sanki sorunu çözer gibi geliyor çap neden küçülüyor su boruya doldukça bir basınç yapıyor boru geniş olursa sanırım 35 lik su 10 kilo yük yerine 20 kilo yükü yenmesi gerekiyor bu bir varsayım mühendis değilim teknik biriyim elektrik teknisyeniyim ve işim geregi hidrolik pinomatiktende anlarım ilk çözümde olacak diyorum hatta suyunuz belkide damacanaya yusuf beyin yaptıgı müdahale ile düzelecek ama kesin çözüm havanın emişle çözülmesi

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Merhaba değerli yorumlarinız için teşekkediyorum. Aslına bakarsanız verdiğiniz bilgilerin ne kadar doğru olduğunu bugün ne gördük ve uyguluyoruz. Fakat çektiğimiz videoların yayınlanması epey geç olduğu için biraz kopukluk oluyor. Son yayınlanan videoda dereyi aşamama sorunu devam ediyor fakat biz bugün itibariyle sorunu çözdük. Size önden bilgi vereyim; biz anakaynaktan gelen suyun devamlı akmasından dolayı kaynağı hiç açmamıştık. Kaynağın olduğu alan epey eski olduğu için toprak ile dolmuş ama uzun bir uğraş sonrası kaynak çıkışı lagar yani diğer damacanayı bulduk. Dereye gelen su 35 sn kaynaktaki damacanaya gelen 34 sadiyede bir pet şişeyi dolduruyor. Damacana içine ağaç kökleri girmiş ve damacananın taşımasına sebep oluyor. Damacana çıkışı kunduzu ağaç köklerini temizlediğimizde yani giden şu aynı oranda damacanadan çıktığında sorum ortadan kalktı ve diğer damacanaya anında ulaştı. Size çok teşekkür ediyorum ve çok faydalı olan yorumlarınıza devam etmenizi rica ederim. Niye mi bugün itibariyle sorun damacanadan sonraki hatta devam etmektedir ve bir rampayı aşmada sorun yaşarken vana köyde fikrinizi uyguladık ve başarılı oldu. Videoları düzenleme ve yükleme işinde geç kalıyorum çünkü malum başka işler var. Bundan dolayı kopukluk oldu kusura bakmayın. Çok selamlar olsun.

    • @DogadaNelerVar
      @DogadaNelerVar  10 месяцев назад

      Bu konudasa çok haklıymışsınız. Kaynak çıkışı dereye kadar olan boru 32'lik dereye gelmeden 25'lik olarak yapılmış. Ben hattı sonradan keşfettiğim için az ileride ek yeri varmış ve orada geçiş yapılmış. Selamlar.

    • @maxialem
      @maxialem 10 месяцев назад

      @@DogadaNelerVar sorun çözüldüğüne göre tebrik ederim o zaman neymiş açılan tüm havalandırmalar ilk 500 metre için kapanmalı şimdilik su arttıgı için yusuf bey havayı aldıgı için sistem çalıştı varsayıyorum dilerim tekrar sorun olmaz fakat olacak gibi kaynak yeteri su sağlayamadığında dereye kadar olan su havaya girdiğinde tekrar yaşayabilirsiniz çıkışa bir vana ve ayar süreklilik için elzem bence