1P vs 1P+N. De ce nu 1P+N? Ce spune normativul la 4.3.4.2.1?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 окт 2024

Комментарии • 93

  • @electricus24
    @electricus24  3 месяца назад +3

    Cine are răbdare să se uite fara să dea skip? 😅
    Apropo, mare atenție! Am uitat sa specific ceva. La bipolare, clapetele sunt conectate intre ele. Deci, nu puneți doua monopolare și să spuneți că faceți o bipolara, deoarece la o problema se poate întrerupe nulul, rămânem fără curent dar rămânem cu tensiunea in priza!!! Cel mai bine, după cum am spus, MONOPOLARE! Astea sunt cele mai bune!

  • @ionelzamfirescu9065
    @ionelzamfirescu9065 3 месяца назад +6

    Conductor activ nu înseamnă sub tensiune ci că participă direct la calea de curent
    Nu se formează nu din PE ci din steaua din trafo
    Exista 1p+n de 10kA
    Elimina împrumutul nulului in circuitele multiple de iluminat
    Separa rapid defectul de rcd

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Da, este corect ce spui, participa direct la calea de curent. 👍

  • @dl.rautate
    @dl.rautate 2 месяца назад

    Frumos explicat, pe intelesul tuturor.

  • @mariustunea9730
    @mariustunea9730 3 месяца назад +9

    Faptul ca au contactele apropiate nu e o problema mare, daca lucrezi cum trebuie. RCBO-urile de 1 modul arata fix ca un 1P+N. ca sa nu mai vb de releele de monitorizare faza de 1 modul, care au pana la 6-8 contacte. Problema la noi e ca in majoritatea situatiilor NU ai tratarea NUL-ului facuta corect si nici PE(deloc, sau ff prost), incusiv enel(prin Dorel care vine pe interventie) recomanda in acest caz sa NU se trateze PEN-ul pentru ca, zic ei, daca le cade clema de la PEN de pe stalp, ramai cu faza (L) pe carcasa echipamentelor. Recomadarea mea e sa nu aplicati orbeste doar 1P pana nu investigati mai mult situatia. Argumentul "ca asa se face in Germania" nu are nicio valoare la noi. Normativul nu recomanda/impune/interzice nici 1P nici 1P+N. Daca nu suntem siguri pe PE sau pe tratarea PEN-ului, atunci e mai sigur 1P+N. Daca avem control total pe instalatia aia, o masuram si e ok, atunci da,1P. E si mai ieftin.

    • @invertor4245
      @invertor4245 3 месяца назад

      În lumea modernă a tablourilor electrice unde sunt zeci de circuite dedicate, chiar și pentru o veioză pe o noptieră, ce importanță are dacă eu aleg să duc nulul prin 1P+N și nu din bara de nul. Normativul mă ceartă pentru 10 cm de fir. Dacă contactul N rămâne lipit, să zicem, e ca și cum nulul vine din bară. Atâta timp cât nu există o împământare perfectă toate sistemele TT, TNC, Tnx, XXX, glumesc😊 nu prea funcționează corect. Vorba dvs. de la caz la caz.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Problema e că poate să rămână faza lipita și la scurt ramai doar fara nul, dar ramai cu tensiune!!! De aceea monopolare!​@@invertor4245

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +4

      Domnu Marius, am și eu o întrebare. Nu am spus eu in video că e alta poveste daca nu e ce trebuie împământarea? Eu am spus clar că acolo e alta treabă. Mă refeream la TN-C-S cu împământare sub 4 ohm și tratarea făcută bine. Acolo obligatoriu eu folosesc 1P. E inutil 1P+N. Și mai vin eu cu o precizare de aia "pentru proști". Nu pui fratele meu 1P+N unde nu ai făcută tratarea și împământarea, ci RCBO pe fiecare circuit, in loc de jegurile de 1P+N!!!

    • @invertor4245
      @invertor4245 3 месяца назад

      @@electricus24 și la monopolar nu poate rămâne faza lipită? zic și eu...și chiar se poate. În fine în practică totul e posibil dar oricum un film interesant.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      @@invertor4245 Ba da, și eu m-am gândit la asta, dar sare ce e in amonte. La 1P+N sare nulul și gata. Adică dacă ai fuzibilă pe general....și aia DOAR pe faza, într-un separator cu bucșă pe nul, ești maxim protejat.

  • @lazargligor2703
    @lazargligor2703 3 месяца назад +6

    De ce sa folosesti 1P+n ?.Acolo unde avem facuta separarea nulurilor si folosim unRCCB pe general si dupa el disjunctoare monopolare in cazul unui conductor deteriorat de nul (pus la pamant accidental) de pe un circuit nu vei putea ridica RCCB ul general . Dar daca folosesti 1P+n atunci separi doar acel circuit cu probleme.Nu ramai fara tensiune in toata casa pana vine electricianul sati caute problema .
    Am remediat astfel de defecte de multe ori.Numai asa poti sa intelegi.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Povesti și alte povesti care nu își au rostul, am mai auzit-o pe asta de 10 ori pana acum dar m-am abținut să comentez, dar deja devine enervanta. In orice caz, fiecare montează ce vrea atâta timp cât o face corect și respectă normele. Noi vrem sa încurajăm minopolarele și atâta tot. Cine nu vreau nu montează. Sa pună și tripolară sa bage și PE-ul sa nu cumva sa se mai întâmple ceva...(A se observa ironia). Deci fara supărare, daca le montezi corect nu ar trebui sa existe probleme.

    • @cristianner6516
      @cristianner6516 Месяц назад

      Aici intervine deplasare manopera SI alte avantaje ..sa fim seriosi totul se invarte injurul baniilor

    • @electricus24
      @electricus24  Месяц назад

      @@cristianner6516 Și întreb și eu așa, ca un prost.... Daca ai o problemă pe un circuit, nu tot chemi electricianul sa o rezolve? Bai fraților, gândiți mă puțin înainte să comentați... E la mintea cocosului!

  • @danielardelian2
    @danielardelian2 3 месяца назад +3

    Nulul de lucru se poate intrerupe si DUPA clema de separare unde l-ai unit cu PE-ul pe schema de la minutul 3:00. Si chiar s-au intamplat astfel de cazuri.
    Dupa clema unde se face separarea PEN-ului urmeaza contorul si disjunctorul bransamentului care este bipolar sau tetrapolar si apoi legatura spre TG al casei. Exista la Distributie cazuri documentate de intrerupere a nulului chiar la bornele contorului (legatura defectuoasa) sau la bornele disjunctorului de bransament (legatura defectuoasa) si uneori chiar in interiorul disjunctorului (disjunctoare de calitate slaba).
    Si atunci nulul de lucru nu mai are potential egal cu PE-ul ci prin consumatorii de dupa acea intrerupere, legati intre L si N, conductorul de nul ajunge la potentialul fazei L.

  • @adrianpittini8717
    @adrianpittini8717 3 месяца назад

    Foarte frumos explicat! Mulțumim pentru video!

  • @BadeIoane
    @BadeIoane 3 месяца назад +3

    Salutare tuturor electricienilor ! eu scriu aici din Editura Tehnică,îndreptar pentru autorizarea electricienilor,,Prin asigurarea continuității circuitului de închidere a curentului de defect se interzice montarea de siguranțe sau întrerupătoare pe conductorul de nul "(Execuția și exploatarea instalațiilor de joasă tensiune)

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      ❤️❤️❤️❤️❤️

    • @BadeIoane
      @BadeIoane 3 месяца назад +1

      Dacă folosiți un sistem de alimentare (raport 1:1) prin separarea de protecție,un transformator sau grup motor generator a unui singur receptor, acolo circuitul de lucru e izolat fața de pământ, acolo merge bipolara sau 1P+N , echipamente electrice portabile.

    • @curentarul
      @curentarul 19 дней назад +2

      La vremea respectiva, era inca in vigoare PE 102 din 1986. In el se precizau urmatoarele:
      4.5.3. Aparatele de conectare trebuie sa fie astfel montate , incat sa intrerupa simultan toate fazele circuitului pe care il deservesc. Nu se admite intreruperea conductorului de protectie.Conductorul de nul poate fi intrerupt numai in instalatiile in care acesta nu este folosit si pt. protectie
      4.6.4. Se interzice montarea sigurantelor pe conductoarele instalatiei de protectie (nul , pamant etc.).
      De acolo vine si intrebarea cat si raspunsul dat in carte.
      Dar mai jos avem o precizare importanta;
      4.9.4.Sistemele de bare colectoare , precum si derivatiile acestora vor fi marcate dupa cum urmeaza:
      a) faza L1 in culoarea rosu inchis ;
      b) faza L2 in culoarea galben;
      c) faza L3 in culoarea albastru inchis;
      d) bara neutru N in culoarea negru;
      e) barele de legare la pamant in culoare negru;
      f) bara de nul de lucru si de protectie PEN in culoarea verde-galben;
      4.9.5.Izolatia conductoarelor de nul de protectie (PE) sau a conductoarelor (comune) de nul de lucru si de protectie (PEN) trebuie sa fie de culoare verde-galben.
      Observam ca se face diferentierea intre neutru ( N ) si conductoarele de nul de protectie (PE) si cele comune-nul de lucru si de protectie (PEN).
      De aceia in locuinte, existau sigurante montate atat pe faza cat si pe conductorul Neutru.
      Ceea ce era perfect normal.

  • @ionutdumitru1387
    @ionutdumitru1387 3 месяца назад

    Salut de aceea ar fii bine sa montam fuzibile pe general ⚡️⚡️⚡️⚡️sau mergem pe altă variantă cu descarcator de supratensiune curent de trasnet și de comutație . 2P, 50kA ,T1+T2, FLP_12.5 V/2
    Curent de impuls trăsnet (10/350qs) -12.5kA, Curent nominal de descărcare (8/20qs)-30kA
    Ce ai alege între un descarcator și fuzibile comparativ protecției oferite.???

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Adică ce sa aleg? Eu as monta separator cu fuzibile + descărcător in orice tablou, mai ales unde descărcările electrice apar des.

    • @ionutdumitru1387
      @ionutdumitru1387 3 месяца назад

      @@electricus24 felicitări mulți nu înțeleg de-asemenea nici beneficiarul nu accepta vor cv ieftin și bun

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      @@ionutdumitru1387 Din păcate, nici noi nu putem să le băgăm pe gat ceva ce nu e obligatoriu, la fel ca protectia la supratensiune. Nici aia nu e obligatorie. Dar eu as monta așa ceva în orice tablou, mai ales la noi unde calitatea energie e ZERO. Și descărcător (pentru trăsnete), dar și releu (pentru sub/supratensiuni).

    • @ionutdumitru1387
      @ionutdumitru1387 3 месяца назад

      @@electricus24 da asa este dar când vrei tot confortul și aparaturii de mii de lei și le prăjește tare se căiesc dar na sănătoși sa fim și de treaba sa fie.
      Mult sănătate și spor la treaba

  • @ioan.iuga.71
    @ioan.iuga.71 3 месяца назад +1

    Salut! Foarte bine explicat si exemplificat. Mai clar de atat nu ai cum sa explici. Nu inteleg de ce sunt pline rafturile magazinelor de 1P+N?

  • @petrutflorin6733
    @petrutflorin6733 3 месяца назад +6

    Sunt curios sa vad o lucrare legala cu monopolare semnata de un dirigente de șantier ...la ciubucuri merge 😅

    • @curentarul
      @curentarul 18 дней назад +1

      In viata normala, nu veti intalni. ISC nu admite asa ceva. La constructiile noi, vine ISC nu ANRE.

  • @madaupemunte
    @madaupemunte 3 месяца назад

    Salut si succes in proiectele tale. In functie de configuratia TE cred ca ar fi utila intreruperea nulului (cu 1P+N, 2P, contactor sau relee ) la prizele de exterior, din motive de securitate. Adica un contact N-PE va declansa siguranta diferentiala, iar daca aceasta este singura pe toata casa va opri alimentarea cu tensiune a tuturor echipamentelor, inclusiv UPS-urile la un moment dat. Cred ca e util pentru cei plecati de acasa pe perioade mai lungi.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +2

      Pai și daca e 1P+N sau 2P tot declanșează diferențialul general. Doar că atunci poți lăsa acel 1P+N jos (dar asta înseamnă să fii acasă) și diferențialul sta in picioare. Soluția la ceea ce spui tu e RCBO pe fiecare circuit sau, in situația pe care ai descris-o, RCBO pe circuitul de afară. Deci nu influențează cu nimic că e 2P. Mulțumesc pentru aprecieri. Sper că ai înțeles! 👍

    • @madaupemunte
      @madaupemunte 3 месяца назад

      @@electricus24 Exact asta e ideea, la plecare in concediu (sau de la distanta cu un contactor) poti decupla circuitele de exterior complet, faza si nul, ceea ce te-ar scuti de un astfel de sabotaj. Intr-adevar RCBO-ul ar fi varianta castigatoare.

  • @alexandrubondaret7076
    @alexandrubondaret7076 3 месяца назад

    ❤Salut. Întâi de toate se montează un SPD, UN SEPARATOR CU FUZIBILE, UN RELEU MONITORIZARE FAZĂ SAU TENSIUNE, UN DIFERENȚIAL DE 30 mA RCCB PLUS MCB-URI, nu se mai ia în calcul 1p+n, este o porcărie. DAR ÎNTÂI DE TOATE SĂ FIE ÎMPĂMÂNTAREA SUB 4 OHMI. 😊NUMAI BINE! 😊😊

  • @M4V3RiCkU235
    @M4V3RiCkU235 13 дней назад

    De ce ai pune conductor la prize de 2.5 mm pe L si 1.5 pe N ?! Nu zic ca nu exista, dar nu prea am vazut pe nicaieri asa ceva. Cu alte cuvinte - cat de Dorel sa fi ?!

    • @electricus24
      @electricus24  12 дней назад +1

      Eu am văzut și încă vad, credeți-ma! :) Și mai pun și C20 idioții!

  • @marianioneanu1584
    @marianioneanu1584 3 месяца назад

    Salut,întrebare de 10 puncte:unde se utilizează aceste 1P + N ?

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      După mine, nicăieri, decât în sistem IT.

    • @bogdy87
      @bogdy87 3 месяца назад

      ​@@electricus24 Greșit. 1P+N nu se pot folosi în sistemIT .Sistemele IT sunt de obicei împământate la neutru cu o impedanta mare.Orice defect va duce la curenți de scurtcircuit pe acel pol.Fiecare pol trebuie protejat.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@bogdy87 Da, înțeleg ce spui, dar astea nu au ce căuta în sistemul nostru.

    • @bogdy87
      @bogdy87 3 месяца назад +2

      ​@@electricus24 mulți montează (varianta economica) un diferential pe general urmat de p+n.Daca în loc de p+n ar pune monopolare si ar fi un defect între N siPE ...în același scenariu ar sari diferențialul...in cazul cu 1p+n proprietarul deconectează disjunctorul cu defect și are tensiune pana vine electricianul.In cazul cu monopolare rămâne fără tensiune .

    • @florind.5711
      @florind.5711 3 месяца назад +1

      ​​@@bogdy87corect, 1p+n aici permite utilizatorului separarea cicuitului cu defect in cazul unui diferential general care cade la defect.

  • @razvancirt9156
    @razvancirt9156 3 месяца назад +1

    Pentru izolarea rapidă a defectului (mai ales când avem RCD/RCBO) alegeți 1P+N întotdeauna.

    • @alexandrubondaret7076
      @alexandrubondaret7076 3 месяца назад

      Răzvan, total greșit! De preferință se folosește 2P. Punct. 😊

    • @razvancirt9156
      @razvancirt9156 3 месяца назад

      @@alexandrubondaret7076 Total greșit?
      Argumentează de ce nu pot fi folosite cele 1P+N.

    • @alexandrubondaret7076
      @alexandrubondaret7076 3 месяца назад

      @@razvancirt9156 scz. Am vrut sa scriu 1P. Pentru 1p+n,pentru deizolarea greșita a conductorului de arc electric și de întoarcerea nulului pe faza. Dar cu 1P ești mai sigur din toate punctele de vedere. 😉

    • @mailme4729
      @mailme4729 3 месяца назад

      Pt ca nemtii au alergie la prosti in general periferiile de continent , cand au facut cel mai bun normativ electric din UE... VDE. Cand ei aveau RCCB acum 60 ani noi schimbam lita in sigurantele refolosite. Argumentul ....este necesar de introdus in sfecla prostului VDE normativ care surclaseaza normativele prost facute sau incomplete. Noi avem Afdd obligatoriu din Iulie 2023 ei au din 2018 . Noi am copiat civilizatia sfeclelor pline de carte si stiinta . PUNCT.

  • @florinvadan7876
    @florinvadan7876 3 месяца назад

    Neavând legătură prea mare cu DE CARE PROTECȚII am văzut branșament legat invers după o deconectare - AGABARITICĂ și cu toată tratarea făcută fiind vară curentul a ajuns voios unde nu trebuie (a remarcat omul după ce a pus mâna pe frigider) - a sărit după în rand protecții s-a TOPIT contorul dar dansul indianului (făcut și de elmecu chemat că e ceva DUREROS și neplăcut după reconectare ) A FOST MAXIM și cu înjurături . Noi eram cu telefoanele tot la traversări.
    2.Dacă ai diferențiale și deconectează că sunt probleme pe partea de N de după nu rezolvi cu cobarârea monopolarelor respectiva ramură rămâne inactivă până la izolarea circuitului și....
    3.La mine în stația de epurare unde sunt electrician NU AM NICI UN MONOPOLAR - o fi fost boi proiectantii (model de stație nemțesc). Sunt diferențiale urmate de bipolare.
    3.La un hotel în Franța unde a lucrat un instalator (și electrician bun dar pe instalații produce mai bine) - LA TOATE TABLOURILE MODERNIZATE ERA 1P+N - Românul nostru a adus două tablouri care s-au îndrăgostit de duba lui - au separator, diferențial tip A două, urmate fiecare de 1P+N de 20 A (doar unul) 16A multe și 6A câte unul toate curbă B asta în anii cu coronavirusu deci proaspăt.
    O fi proști și ăia - sau se au cu cei de la asigurări și le avizează lucrarea PE NAȘPA..Mai ales la Francezi !
    Deci din moment ce există și se comercializează cu succes NU SUNT ILEGALE - că anumite prevederi și situații sunt în favoarea unei tipologii de lucru E ALTCEVA.
    Oricum la 80% din abonații la electricitate în Românica sunt probleme grave și IGNORATE - dacă ar avea ce trebuie nu ar murii în piscină indiferent de cum e partea de protecție limitativă..
    Succes și Mulțumim de explicații.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Mă bucur că v-au plăcut explicațiile mele tot timpul ăsta, cat am postat. (Vezi secțiunea comunitate, ca sa nu te miri când va dispărea canalul). Mulțumesc pt toate aprecierile !

  • @iontoader7253
    @iontoader7253 3 месяца назад

    Bună ziua!!
    Cine si cum îndoaie bimetalul?

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Când un curent mai mare decât cel nominal al disjunctorului trece prin acel bimetal, el se încălzește și se îndoaie, declașând pârghia și astfel circuitul se deschide.

    • @iontoader7253
      @iontoader7253 3 месяца назад

      @@electricus24
      Vă mulțumesc si vă rog să introduceti acest răspuns corect în videoclipul dumneavoastră.
      Weekend plăcut vă doresc!

  • @bogdy87
    @bogdy87 3 месяца назад

    1 P+N se pot folosi in sisteme de tratare a neutrului TT si TN-S. La TN-C nu se pot folosi deoarece in caz de defect se întrerupe si PE(N) iar acest lucru nu este permis.Cu o mica exceptie,la consumatorii finali atat timp cat conductorul PE e dus separat la tablou si bara PEN nu e nici o problema.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Corect. Eu am spus asta și în video. Ind orice caz, la noi este sistem TN și eu nu recomand aceste 1P+N pentru că nu sunt bune chiar daca N e separat de PE. Dacă îți vine L și PEN și nu ai impamantare pui RCBO pe fiecare circuit, nu 1P+N. Și RCBO secționează nulul, dar aici nu este vorba despre asta, ci despre faptul că nu prea faci nimic cu 1P+N. RCBO, in schimb, îți oferă protecție maximă.

  • @bogdanionescu1078
    @bogdanionescu1078 3 месяца назад +1

    Unde ai vazut tu N si Pe legate IMPREUNA????

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +2

      In punctul de separație al PEN-ului, de acolo pleacă N și PE. Ce nu ai înțeles? Clarificam daca e nevoie.

    • @bogdanionescu1078
      @bogdanionescu1078 3 месяца назад

      Stai sa lamurim...N de lucru si Priza de pamant sunt legate impreuna??

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +2

      @@bogdanionescu1078 Deci N care iese din transformator se leaga la pământ și conductorul rezultat e PEN. Acesta se separa la client in N și PE și din punctul de separație se leagă la pământ. N e nul de lucru și PE e nul de protecție. Am explicat pentru începători, nu știu dacă ești electrician sau nu, sper că ai înțeles

  • @sandeltomei4842
    @sandeltomei4842 3 месяца назад

    nu stiu cati sau intalnit cu instalatii cu neutrul mai subtire decat faza,......

  • @original7844
    @original7844 3 месяца назад

    La siguranțele 1P+N, nu avem camera de stingere pe nul de nici un fel, aceste tipuri de siguranțe automate sunt interzise cu desăvârșire

    • @samuelilie643
      @samuelilie643 3 месяца назад +2

      Am urmărit tot ce este posibil in privința asta si nu văd interzicerea desăvârșita nicăieri. Nici normativul nu interzice cu desăvârșire.
      “ nu este necesară protecția pe nul” asta spune. Si 1p+n nici nu are protectie pe nul.

  • @iliestoican6859
    @iliestoican6859 3 месяца назад

    Se poate folosi 1p+nca monopolar daca nu se mai trce nulul prin1p+n

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      Teoretic da, dar nu e recomandat.

    • @iliestoican6859
      @iliestoican6859 3 месяца назад

      Ok

    • @catalinjoitoiu6329
      @catalinjoitoiu6329 3 месяца назад

      @@electricus24de ce nu e recomandat

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@catalinjoitoiu6329 Pai de ce ai pune 1P+N daca îl folosești ca 1P? Folosește 1P că e mai liber, mai ușor...

  • @laurentiusachelaru4968
    @laurentiusachelaru4968 3 месяца назад

    Concluzia: RCBO (clasic, nu electronic) pe fiecare circuit - bani și spațiu să ai!

  • @comanflorin5197
    @comanflorin5197 3 месяца назад

    ești replica ce spune fă-ne Emil și etc vino cu CV nou și etc

  • @Cosbuc271
    @Cosbuc271 2 месяца назад

    Doriti un sistem cu monopolare? Poate-n Germania...La noi inca nu e acceptat (vedeti I7 / 5.3.4.0.3) probabil pentru ca n-au trecut inca 50 de ani de cand l-au implementat nemtii. De, suntem cu 50 de ani, legislativ, mai diferiti. Ce conteaza ca sistemul 1P e perfect eficient din punct de vedere tehnic si al securitatii, ce conteaza ca e chiar mai economic (1P+N e mai scump decat 1P), ce conteaza daca e mai usor de realizat si ca iese mult mai estetic? NU!!! Noi mergem cu "1P+N -ul" nostru pana la capat, adica pana cand vom avea parte de un alt (fel de) Colectiv, si poate atunci ai nostri criminali ce ne conduc or sa se gandeasca (ce-am zis?!) sa modifice naibii legislatia. Macar atat, ca in rest...pleaca un Ponta si vine alt Ponta si noi tot cu 1P+N votam....

    • @electricus24
      @electricus24  2 месяца назад

      @@Cosbuc271 Greșești foarte tare. Ai să înțelegi că nu are nicio legătură acel capitol din normativ. Mai sus (nu mai știu exact la ce punct) scrie că nu este necesara protecția pe nul daca acesta are secțiunea egală cu faza și faza este prevăzută cu o protecție corespunzătoare. Deci nu sunt interzise minopolarele. In rest, ai mare dreptate. Ăștia suntem.

    • @curentarul
      @curentarul 18 дней назад

      Suntem la Roma, ne purtam ca romanii, scria undeva.
      Daca lucrezi in Germania, respecti legislatia de acolo. Si o aplici. Nu cred ca exista la nemti atata polemica cum este la noi. Poate la noi, spiritul balcanic este de vina.
      La nemti, se aplica si gata.
      Nu te confomezi la ei? Pleci de la lucrare. Simplu.
      Legal, si la noi este la fel. Nu vei intalni reprezentant al ISC care sa iti semneze la final pe o instalatie noua in varianta cu monopolare.
      La ciubucuri, apar poetii.
      Succes!

  • @Thyldor
    @Thyldor 3 месяца назад

    Nu inteleg vendeta aceasta asupra 1P+N-ului. Nu il folosesc, dar pot sa-i vad avantajele.
    Normativul spune ca nu este necesar 1P+N, dar nu il interzice. Normativul interzice sa fie intrerupt nulul inainte de faza, dar este permisa intreruperea lui deodata sau in urma fazei.
    Ai exprimat in alte comentarii posibilitatea ca 1P+N sa deconecteze nulul, dar faza sa ramana lipita. Am dubii puternice ca ar fi posibil, contactele fiind legate impreuna cu clapeta. Si vizual din disectia dijunctorului, nu pare posibil sa fie deschis contactul la N, dar nu la faza. Nu o pot spune cu certitudine, dar avand disjunctorul desfacut, ar fi interesant sa incerci sa deschizi contactele pe nul cand cele de faza raman inchise.
    Un beneficiu semnificativ pe care-l vad la 1P+N este ca iti separa complet firele active de restul instalatiei. Sa spunem ca ai un RCCB cu mai multe circuite. Daca ai un defect intre N si PE pe unul dintre circuite, cu 1P+N poti sa separi doar acel circuit si sa continui sa folosesti restul instalatiei pana la remedierea defectului. Cu un 1P nu ai posibilitatea aceasta. Minusul pe care-l vad e aglomerarea conductorilor in tablou, si un factor mai mic, cel mentionat de tine cu aproprierea fizica a conductorilor la contacte.
    Si fiind vorba de RCCB sau RCBO, de ce este in regula ca aceastea sa intrerupa nulul? S-ar putea face la fel de bine RCCB-uri si RCBO-uri care sa nu intrerupa nulul, dar nu se fac. Strict din punct de vedere al intreruperii nulului, care ai spune ca este diferenta dintre un 1P+N si un RCBO? Cum ar fi diferit in aval de protectie, ca nulul e intrerupt de RCBO, bipolar sau de 1P+N?

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      No comment. Prea multe explicații și hate pe măsură (nu de la tine, de la alții). Închid canalul in scurt timp și nu mai dau nicio explicație, pentru că am fost jicnit și înjurat la greu.
      Totuși, hai că îți răspund .Nu ar fi o problema întreruperea nulului, dar RCBO e mai bun decât 1P+N pentru că are protecție diferențiala

    • @Thyldor
      @Thyldor 3 месяца назад

      @@electricus24 Imi pare rau ca ai primit atata opozitie. E trist ca incercarea de educare e intimpinata de insulte. Mi se pare util ceea ce faci si as zice sa-i ignori pe cei care nu dau argumente pertinente si sar direct la injuraturi (usor de zis, nu neaparat usor de facut).
      Da, categoric un RCBO este mai bun ca un disjunctor automat simplu, fara indoiala. Ce incercam sa ating prin intrebarea mea, este ca daca inlocuim un 1P+N cu un RCBO, la priza, sau oriunde ar merge circuitul, cand protectia e oprita, nu ai cum sa stii ce e in tablou, nulul e intrerupt exact la fel. De ce nu este ok cand 1P+N intrerupe nulul, dar e ok cand o face RCBO-ul? Faptul ca RCBO are protectie diferentiala nu mi se pare ca ar trebui sa influenteze raspunsul. Si ca sa intaresc punctul pe diferential, toata instalatia din casa trebuie protejata de diferential, fara exceptii, mi se pare aproape criminal sa nu pui ca si electrician diferentiale in tablou.

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@Thyldor Nu am zis că nu e ok sa întrerupi nulul, doar spuneam că nu sunt ok 1P+N.
      Și mulțumesc de încurajare, dar chiar nu mai pot continua..m

    • @mailme4729
      @mailme4729 3 месяца назад

      Ce sa explici zugravilor . Iti racesti gura cu toti montacii neautorizati de Comtec si T&G. 90 % sunt neautorizati sau daca sunt autorizati n au vazut o instalatie in Germania nu stiu ce inseamna VDE . Oamenii nu stiu ca cele mai bune norme electrice din UE le surclaseaza legal pe cele din RO mai slabe . Electricienii de duzina necititi.

  • @Richardcroitoru
    @Richardcroitoru 3 месяца назад +1

    In belgia se merge cu bipolare

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Nu știu care e treaba in Belgia, dar eu știu că în sistemul TN se merge cu monopolare, ca in Germanika. Problema sunt 1P+N astea. Am spus, daca ții să întrerupi nulul, pune bipolare, nu 1P+N.

    • @mailme4729
      @mailme4729 3 месяца назад

      Sunt si bipolare de 1 modul. Nu spun care firma.

    • @curentarul
      @curentarul 18 дней назад

      @@electricus24 daca o luam practic: intrerupi nulul in separator, interupi nulul in RCCB, etc. Apoi, atat faza cat si nulul fac parte din circuit. De aceia se intrerup ambele cai.

    • @electricus24
      @electricus24  18 дней назад

      @@curentarul ok, corect până într-un punct, e TN-C-S, îl poți întrerupe. Dar nu este obligatoriu să îl întrerupi, asta e ideea.

  • @michaelczecz5920
    @michaelczecz5920 3 месяца назад +3

    stiu pe cine imiti tu ...dar te ai prezentat nepregatit ...vorba idolului tau : bobiță!

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад +1

      Am vorba asta de nu știu când...așa vorbeam cu prietenii și încă vorbesc. Nu imit pe nimeni, incerc sa fac lumea sa înțeleagă, la fel că și alții de pe RUclips. Cred că te referi la Stefan, nu?
      Și de ce sunt nepregătit, că am explicat 27 de minute cum funcționează disjunctorul?

    • @michaelczecz5920
      @michaelczecz5920 3 месяца назад +1

      @@electricus24 exact doar ca Stefan stie ce spune ( exceptand mania lui cu Germania....🙂)suntem in Romania si trebuiesc respectate legislatia si normativele(inclusiv SR-urile) in vigoare! chiar daca se folosesc 1p+n (pt care nu sunt fan) sa fie montate si calibrate corect pt circuitele respective

    • @electricus24
      @electricus24  3 месяца назад

      @@michaelczecz5920 Pot sa recunosc faptul că Ștefan e la un nivel mai înalt decât mine. Dar înțeleg de la tine că eu sunt un prost care nu știe ce spune....Deci degeaba demonstrez eu tot ce demonstrez. Asta e, e un punct de vedere al tău, ce sa mai zic....