Catedrala Sfântul Mihail - Descoperă Secretele Nespuse Ale Acestui Monument Istoric!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • În acest al doilea episod al călătoriei noastre prin Alba Iulia, ne îndreptăm pașii către Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, un monument grandios al istoriei românești și cea mai veche clădire din cetate. 🎥 Cu rădăcini care se întind până în anul 1009, această catedrală a fost martora unor evenimente cruciale și a fost sanctuarul unde multe figuri istorice și-au găsit odihna veșnică. 🕍
    Turul începe în fața Catedralei Sfântul Mihail, un simbol al rezistenței și spiritualității în Alba Iulia. Cristian ne va dezvălui povestea fascinantă a acestui edificiu care, deși nu mai păstrează forma originală, a rămas un martor tăcut al unei istorii tumultuoase. Catedrala, așa cum o vedem astăzi, a fost reconstruită în secolele XIII-XIV, iar în 1603 a suferit pierderea unui turn în urma unei explozii devastatoare la un depozit de praf de pușcă.
    𝐂𝐞 𝐯𝐨𝐦 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐨𝐫𝐚 î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐞𝐩𝐢𝐬𝐨𝐝:
    Interiorul Catedralei Sfântul Mihail:
    ✦ Mormântul lui Iancu de Hunedoara: Un erou național care a înfrânt armatele otomane. Victoria sa a fost atât de importantă încât Papa de la Roma a ordonat, în 1456, ca toate clopotele catolice din Europa să fie trase la ora 12, tradiție care se menține și astăzi.
    ✦ Mormintele fratelui său Ioan cel Tânăr și al fiului său: Alături de Iancu, acești membri ai familiei Huniazilor își dorm somnul de veci în această catedrală, transformând-o într-un loc de pelerinaj și omagiu.
    ✦ Stâlpii din piatră albă de calcar: Un exemplu magnific al arhitecturii medievale, acești stâlpi sunt martorii tăcuți ai secolelor de rugăciune și adorație.
    ✦ Cele trei altare secundare: Elementele sacre ale catedralei, fiecare cu propria poveste și semnificație spirituală.
    ✦ Cel mai vechi element sculptat roman din România: O relicvă inestimabilă care ne conectează direct cu trecutul antic al acestui loc.
    ✦ Nișa de sticlă: O fereastră spre trecutul catedralei, prin care vedem bazele bisericii vechi, rămășițele primei construcții religioase de pe acest loc.
    ✦ Amvonul și orga funcțională cu 2.424 de tuburi: Acestea, deși nu sunt originale, rămân simboluri ale continuității și înnoirii spirituale.
    𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢 Î𝐧𝐠𝐫𝐨𝐩𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐝𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐒𝐟â𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢𝐥:
    ✦ Bethlen Gabor și Bocskai Istvan: Principi ai Transilvaniei, care și-au găsit odihna în acest sanctuar, alături de alte personalități marcante ale vremii.
    𝐄𝐱𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐝𝐫𝐚𝐥𝐞𝐢:
    ✦ Urmele de ghiulele din 1849: Mărturii ale asediilor și bombardamentelor care au zguduit cetatea, vizibile și astăzi pe peretele exterior al catedralei.
    ✦ Cadranul solar: Un simbol al trecerii inexorabile a timpului, gravat în piatra milenară.
    ✦ Sculptura căprioarei cu trei capete: O sculptură intrigantă, care a alimentat mituri și legende locale, dar care, la o privire mai atentă, dezvăluie adevărata sa natură.
    𝐏𝐚𝐥𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢:
    ✦ Palatul din secolul XIV: Reședința lui Mihai Viteazul și Bethlen Gabor, un loc încărcat de istorie, care astăzi adăpostește Muzeul „Palatul Principilor” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia.
    ✦ Monumentul Ecvestru al lui Mihai Viteazul: Realizat de Oscar Han în 1968, acest monument simbolizează curajul și sacrificiul lui Mihai Viteazul. Detaliul calului cu piciorul ridicat ne amintește de sfârșitul tragic al voievodului.
    𝐋𝐨𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐎𝐝𝐢𝐡𝐧ă 𝐚𝐥 𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐫𝐢ș𝐚𝐧:
    ✦ Zidul marcat cu piatră albă: Locul unde și-a petrecut ultimele zile Crișan, unul dintre liderii răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, înainte de a se sinucide în închisoare.
    𝐓𝐞𝐥𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐒𝐢𝐦𝐛𝐨𝐥𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐥â𝐧𝐠ă 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐁𝐚𝐭𝐭𝐡𝐲𝐚𝐧𝐞𝐮𝐦:
    ✦ Amintirea observatorului astronomic: Montat pentru a onora funcția istorică a clădirii, acest telescop ne invită să ne gândim la rolul științei și cunoașterii în istoria acestui loc.
    𝐀𝐥𝐞𝐞𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐢𝐢:
    ✦ Busturile personalităților: Busturi ale celor care au făcut posibilă Marea Unire din 1 Decembrie 1918, printre care și cel al lui Samoilă Mârza, fotograful care a imortalizat singurele imagini de la eveniment. Cristian ne povestește despre viața lui Mârza și importanța muncii sale pentru istoria națională.
    Alăturați-vă nouă într-un nou episod plin de descoperiri și învățăminte despre trecutul glorios al României. Istoria prinde viață la fiecare pas, iar fiecare detaliu ne aduce mai aproape de sufletul acestei cetăți monumentale. Nu uitați să dați like, să comentați și să vă abonați pentru a fi la curent cu următoarele episoade din această serie captivantă! 🙏
    𝐋𝐢𝐧𝐤-𝐮𝐫𝐢 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐞:
    ✦ 𝐊𝐚𝐥𝐚𝐧𝐲𝐨𝐬 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 - 𝐆𝐡𝐢𝐝 𝐝𝐞 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐦
    / kalanyos.cristian
    0745775157
    Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
    / @giuclea
    Ținem să reamintim că aceste materiale sunt realizate de echipa Giuclea din resurse proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.
    Mulțumim că ați vizionat! 🙏 Rămâneți alături de noi pentru mai multe aventuri culturale și istorice!

Комментарии • 49

  • @Ildiko-Balogh
    @Ildiko-Balogh Месяц назад +4

    Apreciez mult munca pe care o depuneti pentru a informa despre istoria acestor locuri, am aflat foarte multe informatii de la ghizii pe care i-ati avut invitati. Pentru asta va felicit. Dar constat cu mahnire ca in descrierea episodului prima fraza m-a dezamagit profund, citez: ,,În acest al doilea episod al călătoriei noastre prin Alba Iulia, ne îndreptăm pașii către Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, un monument grandios al istoriei românești și cea mai veche clădire din cetate. 🎥 Cu rădăcini care se întind până în anul 1009, această catedrală a fost martora unor evenimente cruciale și a fost sanctuarul unde multe figuri istorice și-au găsit odihna veșnică. 🕍,, -- Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, un monument grandios al istoriei românești ?????? Credeti ca e corect ? Romanesti ? Oare ? De cand construiau biserici romano-catolice romanii ? Din 1009 ?Pacat. Suna ca poropaganda ceausista. Probabil voi urmarii alti RUclipsri, mai onesti. Cred ca nu va dati seama, va citii aceasta fraza un francez de exemplu interesat de istorie , va fii cel putin nedumarit, adica va concluziona repede ca nu e un documentar pe care sa-l urmareasca din cauza manipularii grosolane, stiind ca romanii nu sunt romano catolici. Si poate nici nu va urmarii materialul, care de altfel este valoros, cu un ghid care merita felicitari.

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад

      Bună ziua. Suntem bucuroși pentru interesul acordat documentarelor noastre și vă garantăm că vom face tot ce este necesar să conservăm istoria așa cum este ea și vă garantăm că dacă este cazul rectificăm până și cele mai mici greșeli. Toate cele bune!

    • @Ildiko-Balogh
      @Ildiko-Balogh Месяц назад +2

      @@giuclea De cat timp aveti nevoie pentru a rectifica un cuvant ?

    • @miklosszollosi6847
      @miklosszollosi6847 26 дней назад

      Vorbești prostii! Catedrala romano catolică Românească? Mincinos ordinar! Cine a construit acea catedrală? Nicidecum Românii!

    • @soringheorghe9308
      @soringheorghe9308 25 дней назад +1

      A fost bazilica bizantina initial…este corect ca apartine acum istoriei romanesti…

    • @Ildiko-Balogh
      @Ildiko-Balogh 24 дня назад

      @@soringheorghe9308 Cu tot respectul ghidul a spus altceva, lăcașurile de cult care au fost pe acest spațiu au fost Romano catolice, reformate, iar românii, care la aceea vreme se numeau vlahi prin tradiție au fost ortodoxe. În anul 1000 nu există noțiunea de roman. ,,Un monument grandios al istoriei românești,, nu e corect. Istoria românească începe doar după unire. Nu cred ca e de bun augur sa nu ne exprimam corect, falsificând istoria chiar și prin omisiune. Este adevărat ca prea multe generații au învățat la școală o istorie făcută de comuniști, care au falsificat adevărul, de multe ori prin omisiune. Pe acest teritoriu a fost un melanj de nații, dacă vrem binele Ardealului, implicit și a României este bine să respectăm adevărul, și din respect pentru noi toți. Altfel vom avea parte de conflicte continue, iar adevărul este cel mai important pentru a ne înțelege reciproc.

  • @drupiROM
    @drupiROM Месяц назад +1

    Ma bucur ca in sfarsit canalul vostru prinde tractiune.

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад +2

      Așteptam demult acest moment 🤩

  • @SATELITROC
    @SATELITROC Месяц назад

    sunt
    fan , keep up the good job!

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад

      Ne bucurăm că vă place 🤩

  • @mihaela-gabrielaabrudan9543
    @mihaela-gabrielaabrudan9543 11 дней назад

    Și eu am fost în Cetatea Alba Carolina și consider că fiecare român trebuie să o facă măcar odată în viața...așa cum merg musulmanii la Mecca. Mi-a plăcut acest vlog.

    • @giuclea
      @giuclea  10 дней назад

      Vă mulțumim pentru aprecieri! Ne bucurăm ca v-a plăcut! Stați aproape, căci urmează materiale la fel de interesante . 👀😊

  • @ovidiuaurelmoldovan3668
    @ovidiuaurelmoldovan3668 Месяц назад

    Frumos !

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад

      Ne bucurăm că vă place

  • @albertlajos8719
    @albertlajos8719 Месяц назад +4

    Minciuna prin omisiune ,tót minciune este. aflam Putin din istoria adevarata ,va e rusine sa spuneti adevarul istoric !!!

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад +1

      Spuneți-ne dv adevărul istoric.

  • @calatoruldac
    @calatoruldac Месяц назад

    Mulțumesc frumos pentru informații! Nu știam că sarcofagul lui Iancu de Hunedoara este gol, și nici faptul că de-a lungul timpului, sarcofagele s-au,, plimbat" prin biserică.

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад +1

      Iată cum Cristian ne îmbogățește bagajul de cunoştințe 📚

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +1

    Si biserica neagrã din braşov la construcție era proiectatã cu 2 turnuri,dar la un cutremur un turn s-a dârâmat.

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +5

    Biblioteca Bathanyi şi codexul aureum e proprietatea de drept a episcopiei romano -catolice ,pe care statul de drepți rumun nu vrea sã o cedeze.

  • @p.i8459
    @p.i8459 27 дней назад +3

    Ce greu se accepta din oartea ,, dacilor" ca oe acest pamant au exusta , exista si vor exista si alte natii,culturi.

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +1

    La 1920 pt a lipi catedrala ortodoxã în cetate,s-a dãrâmat o parte din zidul cetãții alba -carolina.

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +4

    Apoi la 1009 unde ersu vlahii?

    • @mesager5438
      @mesager5438 Месяц назад

      Nu are cum sa fie 1009 ptr. ca sasii au fost adusi in sec. xii - x-iii in Transilvania. Si bineinteles a omis aici sa spuna din nou despre ruinele castrului roman peste care este construita cetatea. Evident ca Dacii - Divinii - Romanii au fost, sunt si vor fi aici, la fel cum sunt si acum. Pocaieste-te ca este timpul sfarsitului si la Dumnezeu nu merg scuze ca maghiarii se simt in spiritul lor fara tara aici.

    • @mariusbarbat9901
      @mariusbarbat9901 Месяц назад +1

      La ma-ta...

    • @p.i8459
      @p.i8459 27 дней назад +1

      In India inca li se zicea romi, ultetior romani

    • @victorburacu9960
      @victorburacu9960 13 дней назад

      ​@@p.i8459Mare mizerie ești. Hai sictir.

    • @antonieciociltea5754
      @antonieciociltea5754 3 дня назад

      Sa ne spui și ce a facut împărăteasa Tereza in Ardeal dand ordin Gen Bucov sa bobardeze cu tunuri toate bisericile Ortodoxa și sate ptr ca multi ortodoxi nu au trecut la catolici

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +2

    NU e iancu de hunedoara,e iancula corvin.

    • @mesager5438
      @mesager5438 Месяц назад

      Ioan de Hunedoara

    • @p.i8459
      @p.i8459 27 дней назад +1

      Hai ca te ajut:
      Hunyadi János

    • @BarnaBalint-ql6vm
      @BarnaBalint-ql6vm 27 дней назад

      @@p.i8459 predecesorii lui voicu(vajk) Corbin înainte de a se stabilii în muntenia ,erau fin serbia ,fapt dovedit în urma cercetãriilor arheogenetice efectuate din probleme prelevste de unguri si croati de la ultimii descendenți a corvineştiilor,înhumați într-o capelã cstolicã din Croatia.odatã stabilitã linia geneticã pe linia masculinã a acestora ungurii vor sã odentifice osemintele lui mathia corvinul,de la osariumul din Szèkesfehèrvàr,dar se pare cã deocamdatã nu au reuşit sã odent

    • @mesager5438
      @mesager5438 27 дней назад

      @@p.i8459 Ungaria este cuvant ROMANESC la fel ca alte multe mii de cuvinte din limba voastra care pur si simplu va deregleaza mintea la propriu. Asta ca ai scris de ajutor, dar daca vrei sa te intorci pe calea Luminii lui Dumnezeu vorbeste numai romaneste.

    • @antonieciociltea5754
      @antonieciociltea5754 3 дня назад

      Vreau documente nu vorbe

  • @BarnaBalint-ql6vm
    @BarnaBalint-ql6vm Месяц назад +3

    Oricum nici dupã 700 de ani nu ați putut ridica o bisericã msi falnice decât cea catedrala Szent Mihály.

    • @aurelstrajan4456
      @aurelstrajan4456 4 дня назад

      Binenţeles ! Văzând că vechii locuitori ai Transilvaniei majoritari şi ortodocşi îşi păstrează în continuare limba (română), cultura şi credinţa ortodoxă, în 1279, regele maghiarilor Ladislau al IV-lea Cumanul, la solicitarea Papei de la Roma, legiferează INTERZICEREA CONSTRUCŢIEI BISERICILOR DE ZID ÎN RIT ORTODOX PE ÎNTERG TERITORIUL REGATULUI APOSTOLIC MAGHIAR. Aşadar, începând cu 1279, ocupaţia maghiară le-a permis Românilor să ridice doar biserici de lemn. Li s-a impus cu forța „lemnul şi spațiile mici”, materialului folosit in constructie fiind mult mai expus degradării, intemperiilor naturii sau a incendiilor. Această interdicţie, asemuită cu antica tehnică numită “damnatio memorie”, face ca multe din bisericile ortodoxe din regiunile controlate fie de regalitatea samavolnică maghiară, nobilimea catolică, ulterior reformată, fie de stăpânirea austriacă, să nu fie mai vechi decât ocupaţia lor. O biserică din zid dăinuieşte în timp, lasă urme şi întăreşte istoria acelor locuri, înrădăcinând generaţiile. A urmat la 1761 o campanie ocultată de istorici de catolicizare “civilizatoare” a generalului Buccow care la presiunea papei de la Roma şi a împărătesei Mariei Tereza a distrus aproape tot ce mai rămăsese din piatră şi era ortodox în Transilvania. Cel puţin 200 de biserici şi mănăstiri ortodoxe mai ales din sudul Transilvaniei, unele cu o vechime de peste 1000 de ani, au căzut în faţa tunurilor generalui Buccow ! Cu ocazia aceastei noi operaţiuni “civilizatoare” preoţii şi călugării ortodocşi români au fost ucişi şi torturaţi pentru a renunţa la credinţă şi limbă.

  • @edithmorar2769
    @edithmorar2769 29 дней назад +1

    Acel "Gyula", era în realitate Iulius și era ortodox, fiind în permanenta lupta cu ungurii.

    • @p.i8459
      @p.i8459 27 дней назад +1

      Delirezi!

    • @t.e.7126
      @t.e.7126 27 дней назад +2

      Da sigur, era ortodox inaintea ortodoxiei (1054)

    • @iacobgelu8819
      @iacobgelu8819 11 дней назад +1

      pentru cei cu mintea ingusta, care cred ca au fost primii in Transilvania , cu toate ca istoria (cu toate dovezile ei scrise ) ne spune clar ca hunii au venit din estul indepartat in jurul anilor 1000 , ocupand prin lupta (pe o perioada de timp ) teritorii locuite de alte popoare . Voi ati fost primii undeva prin stepa indepartata a Mongoliei, nicidecum in Europa . Transilvania a fost locuita dintotdeauna de romani (daci).
      Tot pentru cei care habar nu au ce vorbesc, bazele teologiei crestine ortodoxe au fost stabilite intre secolele IV - VII.
      Si sa mai spunem si adevarul care doare , ca cei mai importanti regi ai Ungariei au fost de origine romana .