teşekkür ederim hocam 2 sorum olacaktı 1- bir kişi 1/6/2021 tarihinde çalışmak amacıyla Türkiye'den ayrıldı 15/7/2021 tarihinden ancak oturma izni alabildi (oturma işlemleri bazen uzun sürüyor) bu durumda çıkış tarhımı yoksa oturum izni veriliş tarhımı bakılır . 2- 6 aydan fazla kalması şartı ile ilgili 1 takvim yıl için 185 gün mü yoksa kesintisiz 6 ay olması lazım mesela evli bir kişi yurtdışına çalışmak için yalnız gitti ve ailesi Türkiye'de düzenli olarak her ay 10 gün onlara ziyarete eder yurtdışı kalma suresi toplamı yaklaşık 240 gün bu durumumda ne olur
Hocam türkiyede ikamet eden yabancı uyruklu kişi Resmi bir kurumun yurt dışındaki temsilciliğinde çalışam türk vatandaşı Yurt dışında çalışan gurbetçi türk vatandaşları Merkezi Türkiye de bulunan özel bir firmanın yurt dışında görevli çalışan türk vatandaşı Hangisi tam mükellef değildir acaba
HALKIMIZIN ALMANCI DİYE NİTELEDİĞİ YURT DIŞINDA ÇALIŞAN TÜRKLER DAR MÜKELLEFTİR. YABANCILARIN TÜRKİYE'DE KALMA SÜRESİNE BAKILIR. 6 AYDAN FAZLA TÜRKİYE'DE KALANLARIN UYRUĞU ÖNEMLİ DEĞİLDİR. TAM MÜKELLEF SAYILIRLAR. MERKEZİ TÜRKİYE'DE OLAN İSTER RESMİ İSTER ÖZEL KURUM VE KURULUŞLAR OLSUN BUNLARIN İŞLERİ DOLAYISIYLA YABANCI ÜLKEDE GÖREVLİ OLAN TAM MÜKELLEFTİR. İKAMETGAHI TÜRKİYE'DE OLANLAR TAM MÜKELLEFTİR.
Turist olarak yurtdışında 6 aydan fazla olan birisi (ikametgahı Türkiye'de ancak fiili olarak yurtdışında bulunuyor turist olarak) Türkiye'deki gelirleri (emlak ve temettü ve Eurobond) için vergisi öder mi yoksa dar gelirli olarak muaf mı sayılır ?
4. Soru da nasıl hesaplıyoruz kafam karışıyor. 01.01.2012 den mayıs ayına kadar hesaplarken ocak ayınıda sayıyor muyuz yoksa hesaplarken şubat ayında mı başlıyoruz. Çünkü siz ocaktan mayısa 4 ay var dediniz fakat 01.09.2011 den aralığa kadar hesaplarken de 4 ay var dediniz ve hesaplarken eylül ayını da saydınız? Diğerinde ocak ayını saymıyoruz bunda eylül ayını sayıyoruz. Anlamadım
EYLÜL AYININ 1'İNDE ÜLKEDE İMİŞ. EYLÜLÜN SONUNA KADAR 1 AY + EKİM + KASIM + ARALIK = 4 AY ETTİ. 2011'DE 4 AY KALMIŞ. SADECE BU YILA BAKARSAK 2011'DE ŞARTI SAĞLAYAMADI. ŞİMDİ 2012'Yİ AY OLARAK SAYALIM. OCAK + ŞUBAT + MART + NİSAN AYLARINDA KALMIŞ. 4 AY DA BU YILDA VAR. MAYISI SAYMAYACAĞIZ ÇÜNKÜ 1 MAYISTA AYRILMIŞ. 2012'DE DE ŞARTI SAĞLAYAMADI. SONUÇTA DAR MÜKELLEFTİR.
@@cengizhanhakandogruyol Yani mayısı doldurmadığı için mayısı saymıyoruz. Meselâ mayısın 20 sine kadar dursaydı. 4.5 ay mı diyecektik. Yoksa mayısı da sayıp 5 ay mı diyecektik. Yani şunu demeye çalışıyorum, mayısın hangi gününe kadar geldiği zaman mayısı da sayarız?
Size bir sorum olacak. 14 yıldır bir Türk inşaat şirketinin yurt dışı projelerinde çalışıyorum. Dolayısıyla Dar Mükellefim. Çalıştığım ülkelerde şirket vasıtasıyla oturma ve çalışma izinlerini alıyorum. İşten ayrılmam durumunda Türkiye'ye dönemeden yurt dışında oturma izni almadan yaşamıma devam etmem durumunda (Türkiye'de bir takvim yılında 6 aydan az kalarak lakin oturma veya çalışma izni olmadan) dar mükelleflik statüsünde olmaya devam eder miyim ?
Madde 3 - Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler: 1. Türkiye'de yerleşmiş olanlar; 2. (Değişik: 19/2/1963-202/1 md.) Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese,teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları (Bu gibilerden, bulundukları memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısiyle Gelir Vergisine veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş bulunanlar, mezkür kazanç ve iratları üzerinden ayrıca vergilendirilmezler.) GVK 3. MADDEYİ AYNEN YUKARIYA AKTARDIM. PARANTEZ İÇİ CÜMLEYİ TEKRAR DİKKATLİCE OKUYUNUZ LÜTFEN. SELAMLAR.
teşekkür ederim hocam
2 sorum olacaktı
1- bir kişi 1/6/2021 tarihinde çalışmak amacıyla Türkiye'den ayrıldı 15/7/2021 tarihinden ancak oturma izni alabildi (oturma işlemleri bazen uzun sürüyor) bu durumda çıkış tarhımı yoksa oturum izni veriliş tarhımı bakılır .
2- 6 aydan fazla kalması şartı ile ilgili 1 takvim yıl için 185 gün mü yoksa kesintisiz 6 ay olması lazım
mesela evli bir kişi yurtdışına çalışmak için yalnız gitti ve ailesi Türkiye'de düzenli olarak her ay 10 gün onlara ziyarete eder yurtdışı kalma suresi toplamı yaklaşık 240 gün bu durumumda ne olur
Cengizhan Hakan doğruyol
Hocam türkiyede ikamet eden yabancı uyruklu kişi
Resmi bir kurumun yurt dışındaki temsilciliğinde çalışam türk vatandaşı
Yurt dışında çalışan gurbetçi türk vatandaşları
Merkezi Türkiye de bulunan özel bir firmanın yurt dışında görevli çalışan türk vatandaşı
Hangisi tam mükellef değildir acaba
HALKIMIZIN ALMANCI DİYE NİTELEDİĞİ YURT DIŞINDA ÇALIŞAN TÜRKLER DAR MÜKELLEFTİR.
YABANCILARIN TÜRKİYE'DE KALMA SÜRESİNE BAKILIR. 6 AYDAN FAZLA TÜRKİYE'DE KALANLARIN UYRUĞU ÖNEMLİ DEĞİLDİR. TAM MÜKELLEF SAYILIRLAR.
MERKEZİ TÜRKİYE'DE OLAN İSTER RESMİ İSTER ÖZEL KURUM VE KURULUŞLAR OLSUN BUNLARIN İŞLERİ DOLAYISIYLA YABANCI ÜLKEDE GÖREVLİ OLAN TAM MÜKELLEFTİR.
İKAMETGAHI TÜRKİYE'DE OLANLAR TAM MÜKELLEFTİR.
Turist olarak yurtdışında 6 aydan fazla olan birisi (ikametgahı Türkiye'de ancak fiili olarak yurtdışında bulunuyor turist olarak) Türkiye'deki gelirleri (emlak ve temettü ve Eurobond) için vergisi öder mi yoksa dar gelirli olarak muaf mı sayılır ?
İKAMETGAHI TÜRKİYE'DE İSE KİŞİ TAM MÜKELLEF OLUR. BÖYLE BİR KİŞİNİN TURİST OLARAK GEZDİĞİ SÜRE ÖNEMLİ DEĞİLDİR.
@@cengizhanhakandogruyol bu kişi hiç bir işte çalışmayip 6 aydan fazla yurtdışında turist olarak kalsa yine tam mükellef mi olur yani ?
EVET. ÇÜNKÜ İKAMETGAH BELİRLEYİCİ.
4. Soru da nasıl hesaplıyoruz kafam karışıyor.
01.01.2012 den mayıs ayına kadar hesaplarken ocak ayınıda sayıyor muyuz yoksa hesaplarken şubat ayında mı başlıyoruz.
Çünkü siz ocaktan mayısa 4 ay var dediniz fakat 01.09.2011 den aralığa kadar hesaplarken de 4 ay var dediniz ve hesaplarken eylül ayını da saydınız?
Diğerinde ocak ayını saymıyoruz bunda eylül ayını sayıyoruz. Anlamadım
EYLÜL AYININ 1'İNDE ÜLKEDE İMİŞ. EYLÜLÜN SONUNA KADAR 1 AY + EKİM + KASIM + ARALIK = 4 AY ETTİ.
2011'DE 4 AY KALMIŞ. SADECE BU YILA BAKARSAK 2011'DE ŞARTI SAĞLAYAMADI.
ŞİMDİ 2012'Yİ AY OLARAK SAYALIM. OCAK + ŞUBAT + MART + NİSAN AYLARINDA KALMIŞ. 4 AY DA BU YILDA VAR. MAYISI SAYMAYACAĞIZ ÇÜNKÜ 1 MAYISTA AYRILMIŞ.
2012'DE DE ŞARTI SAĞLAYAMADI.
SONUÇTA DAR MÜKELLEFTİR.
@@cengizhanhakandogruyol Yani mayısı doldurmadığı için mayısı saymıyoruz.
Meselâ mayısın 20 sine kadar dursaydı. 4.5 ay mı diyecektik. Yoksa mayısı da sayıp 5 ay mı diyecektik. Yani şunu demeye çalışıyorum, mayısın hangi gününe kadar geldiği zaman mayısı da sayarız?
Size bir sorum olacak. 14 yıldır bir Türk inşaat şirketinin yurt dışı projelerinde çalışıyorum. Dolayısıyla Dar Mükellefim. Çalıştığım ülkelerde şirket vasıtasıyla oturma ve çalışma izinlerini alıyorum. İşten ayrılmam durumunda Türkiye'ye dönemeden yurt dışında oturma izni almadan yaşamıma devam etmem durumunda (Türkiye'de bir takvim yılında 6 aydan az kalarak lakin oturma veya çalışma izni olmadan) dar mükelleflik statüsünde olmaya devam eder miyim ?
MERKEZİ TÜRKİYE'DE OLAN BİR İNŞAAT FİRMASININ İŞLERİ DOLAYISIYLA YURT DIŞINDA BULUNUYORSANIZ TAM MÜKELLEF OLURSUNUZ.
Cengizhan
7. soruda tam mükellef sayıldıkları için Türkiye'de de vergilendirilmeleri gerekmiyor mu?
Madde 3 - Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri
kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler:
1. Türkiye'de yerleşmiş olanlar;
2. (Değişik: 19/2/1963-202/1 md.) Resmi daire ve müesseselere veya merkezi
Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese,teşekkül ve
teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları (Bu
gibilerden, bulundukları memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısiyle Gelir
Vergisine veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş bulunanlar, mezkür kazanç ve iratları
üzerinden ayrıca vergilendirilmezler.)
GVK 3. MADDEYİ AYNEN YUKARIYA AKTARDIM. PARANTEZ İÇİ CÜMLEYİ TEKRAR DİKKATLİCE OKUYUNUZ LÜTFEN. SELAMLAR.
@@cengizhanhakandogruyol teşekkür ederim