WAKTOE KATONG DOELOE Molukse arbeidsconsulent Henk Siwabessy videogroep st. Wasapada 1981

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 ноя 2024
  • "WAKTOE KATONG DOELOE ". Molukkers in Nederland gebleven
    Interview met bung Henk Siwabessy
    een van de Molukse arbeidsconsulenten van toen.
    De generatie die na 1951 in de kampen en woonoorden is geboren en opgegroeid, werd opgevoed met het idee om ooit terug te keren naar de Molukken. Voor de wederopbouw van de Molukken waren vakmensen nodig. Daarom stimuleerden de toenmalige Molukse leiders de jongeren om vooral beroepsgerichte opleidingen te volgen. Massaal gingen de jongens naar de lagere technische school en de meisjes naar de huishoudschool. Wie op basis van goede resultaten, naar de mulo kon, had een streepje voor en kon daarna doorstromen naar de HBS of een mbo-opleiding. Deze groep was echter klein en op één hand te tellen. Slechts enkele jongeren uit Vaassen, niet meer dan tien personen, volgden een hbo- of universitaire opleiding.
    Na de Molukse acties in de jaren '70 werd het voor Molukkers moeilijk om werk te vinden. Dit werd verergerd door de hoge werkloosheid in Nederland aan het begin van de jaren '80. Voor de Molukse werkzoekenden in Vaassen speelden de gevolgen van de ontruiming op 14 oktober 1976 ook een rol, evenals de toenemende drugsproblematiek onder jongeren. En sprake is van discriminatie door werkgevers.
    Op 5 juni 1978 besloot een Bijzondere Commissie voor de problematiek van de Molukse minderheid in Nederland om Molukse arbeidsconsulenten aan te stellen bij arbeidsbureaus in gemeenten met een Molukse gemeenschap. Het doel was om jongeren te helpen aan een opleiding, bijscholing of werk. Een van de consulenten bij het arbeidsbureau (nu het Centrum voor Werk en Inkomen) in de gemeente Epe was wijlen dhr. Henk Siwabessy, afkomstig uit Assen en getrouwd met usi Jos Noya uit Vaassen. Videogroep St. Waspada heeft 1981 een interview met hem gehouden.
    Een van de Molukse werkzoekenden uit gemeente Epe initieerde het werken met behoud van uitkering en werden langdurige werklozen en of ex-gedetineerden in het kader van maatschappelijke intergratie .Op deze wij aan de slag geholpen.Dit beleid werd later overgenomen door de Algemene reclassering Nederland. Iedem de opzet wat vroeger alternatieve straffen genoemd werd nu taakstraffen heet.
    Vele jaren later voerde de overheid de "duizend banenplannen voor Molukkers uit." En kwamen vele Molukse werklozen, mannen als vrouwen in dienst bij de overheid en non-profit instellingen. Anderen werden onder gebracht in de toenmalige sociale werk voorziening schappen. Inmiddels zijn velen al gepensioneerd.
    Copy rights Videogroep stichting Waspada

Комментарии •