Het opzetten van een Bokashi-hoop in Vijlen, de stappen in beeld

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 дек 2024
  • Op 7 november 2019 is een Bokashi-hoop opgezet met zo’n 70 m3 en 40 ton maaisel in Vijlen. Het maaisel kwam van 6 ha. 2e maaibeurt nat hooiland in het Geuldal bij de Volmolen bij Epen. Het is een week oud, vochtig (minder dan 50% droge stof).
    Bokashi is een oude Japanse techniek. ‘Koud composteren’ wordt het ook genoemd. Het is een manier om plantenresten, bijvoorbeeld natuurgras of heggensnoeisel dat vrijkomt bij het landschapsbeheer, met een fermentatieproces geschikt te maken voor bodemverbetering. Het is een anaeroob proces, dat wil zeggen zonder zuurstof, en dus zonder verbranding. Daardoor blijft alle koolstof en stikstof in het materiaal behouden. Het benutten van reststromen uit het landschapsbeheer voor bodemverbetering past goed bij de kringlooplandbouw.
    Bodemverbetering met Bokashi is goed voor het klimaat en een gezonde en vruchtbare bodem: lokaal verwerken is minder transport, meer koolstof in de bodem, meer vochtvasthoudend vermogen van de bodem bij droogte en wateroverlast én minder uitspoeling van mineralen naar het oppervlaktewater. Ook is er met Bokashi minder kunstmest is nodig.
    Het opzetten van de Bokashi-hoop maakt deel uit van de projecten Klimaatslim landschapsbeheer (Wageningen Universiteit), en Biomassa uit het landschap anders verwerken (POP3, provincie Limburg).
    Het doel hiervan is het gecoördineerd in kaart brengen vraag en aanbod van vrijkomende biomassa door landschapsonderhoud, en daaruit voortvloeiend - samenwerken voor - optimale verwaarding van de vrijkomende biomassa. Daarbij gebruik makend van het beheer- en onderhoudsprogramma voor het krijgen van inzicht in de vrijkomende biomassa en om het samenwerken makkelijker te maken.
    De Bokashi-hoop is opgezet in samenwerking met IKL-Limburg, Natuurrijk Limburg, Natuurmonumenten, Provinos en Zilverberg advies.

Комментарии •