În primăvara nu am facut tratamente cu varachet doar cu oxistrip. În august iarăși am pus oxistrip iar săptămîna trecută am facut al doilea tratament cu varachet și au căzut cam 3-4 păduchi. Interesant! Eu eram f impresionat de oxistrip. Pînă acum! Intr-adevar e interesant subiectul pt începători ca mine! Mulțam!
Este interesant pentru toata lumea. Sunt apicultori vechi care au avut probleme ... deci este clar ca nivelul la care faci apicultura sau vechimea pe care o ai nu este un indicator care sa arate cat esti de priceput cu un produs relativ nou. Multumesc pentru experienta etalata
Buna ziua,eu sunt nou in branșă. Am aplicat benzi și mă bucur că am făcut asta la temperatura potrivită. O să urmăresc daca am paraziti in lada.Multumesc pentru sfaturi
Dar toamna de ce nu folositi Amitraz(10-11)% cu ulei comestibil ,in care adaugati solutie de ulei esential(menta,tea tree,evergreen).Uleiurile esentiale pure de 100% se dizolva si ele in ulei comestibil .Procentajul este ....199 parti ulei comestibil si 1 parte esential oil.Exemplu 1l = 1000 ml. a doua suta parte din 1 l este 5 ml .Deci intr-o sticla de 1l pui 5 ml de esential oil cu ajutorul unei seringi gradate si apoi umpli sticla de 1 l ,cu ulei comestibil.Poti sa mergi si la 10 ml de esential oil si restu pina la 1000 ml,adaugi ulei comestibil.Apoi va puteti face propriele benzi si le faceti 3 reprize la tot 5 zile chiar 4 sa spargeti ciclul.
Noi folosim amitrazul imediat dupa ultima extractie de miere...adica de pe la inceputul lunii august. Acest video l.am facut in urma sesizarilor primite in timp de la mai multi apicultori. Ideea cu uleiurile esentiale este intradevar o alternativa pe care noi inca nu am testat.o, insa cu siguranta o vom pune in practica incepand de anul viitor.
@@radutocu8678 nu facem benzi la Amitraz......taiem cartoane 20 pe 10 din ambalaj de cutii de televizor ,si altele ,de obicei un carton care absoarbe. Punem una jos , pe podea si una intre lazi caci noi avem familiile pe 2 caturi mari 1/1.Se pune amestecul intr-o cadita si cartoanele, pentru cel putin 30 minute apoi se scurg si le punem in alte cadite de plastic uscate.Fii sigur!!! ,ca nu se prelinge din carton ,sa cada pe matca s-o omori.Deci scutura-le bine cartoanele inainte de introducere.Acest amestec de amitraz, actioneaza la atingere .De aceea le punem la intrare, ca albinele sa le care pe picioare.Cum se ating paduchii , de amitraz cum au cazut.Amitrazul se foloseste cu succes la bovine,ovine,cabaline,ciinii unde parazitii ,sint mult mai puternici,si are rezultate de zeci de ani.
@@radutocu8678 in cazul tau caci folosesti metric sistem ,o sa fie centimetri.Dimensiunile nu sint batute in cuie.Fa de asa maniera ,ca mai toata populatia de albine, ale stupului sa atinga acest amitraz.Atunci garantat paduchii se deslipesc de albine si cad jos.
In 15.08 am folosit 3 benzi pe fam de 9 rame , pe 5.09 am mai pus inca o banda si pe 16.09 am dat varachet. Dupa tratamentul cu varachet au cazut atat de multi (peste 100) incat ii vedeam si pe scandura de zbor. In concluzie este o mare teapa atat din partea producatorului cat si din partea vanzatorilor care promoveaza excesiv o porcarie. In special a celor ce detin si albine si ar fi putut exprrimenta inainte sa ..... de cel putin 10 ori prin filmari . Incearca sa intelegi ca cei carora le vinzi marfa sunt apicultori ( incepatori sau nu ) . Te mai poti numi apicutor daca ai doar cutii goale ?
Pot să-ți confirm ca am folosit oxistreep in aceasta vara, deci nu in perioada umedă si pot sa afirm ferm ca NU AU NICIUN FEL DE EFECT. Sunt pacaleala. Am cele mai slabe familii de albine de când sunt eu apicultor. NU RECOMAND.
Fati propriile alifii !!!!...amitraz,acid formic,acid oxalic,ulei mineral,uleiuri esentiale ....fa combinatii si nu ai nevoie de firme si mari nume.Pe mine m-ar costa peste 10 mii ,chiar 20 de mii de dolari sa chimizez cele 2000 de familii aici in USA. Asta numai odata. Niciodata, nu am folosit benzi sau petece ,facute de altii.Mi le fac aici la ferma.Si am albine, nu gluma, zici ca-s covor persian cind ridici capacul.
@@viitorsanatos6279 Evergreen esential oil de pin, alunga varoa.Lemon grass e. o....tine albina dependeta de cuib ,odata adaptata la acest miros ,nu se cuibareste la alt stup.Tea tree ,esential ,ptr.nozima ,paduchele din gitul albinei si loca americana si cea Europeana.Oregano esential oil (cimbru)un foarta bun si puternic antibiotic,ptr.puietul varos si bacterii infectiooase ,deci septicizeaza stupul.Piperment esential oil ,(de menta )care linistete albinele si matca rebele care ataca apicultorul si totodata le racoreste si devin foarte harnice .
Am pus dupa salcam cate trei benzi pe Familie, nu a cazut nimica. Dupa luna iar am pus cand am fost la fs, tot nimic. Au fost si zile calduroase si cu ploi. Dupa ce am stors mierea, am facut cu varachet. Sa vezi minune, a picat destul de multi paraziti. Dupa 4 administrari de varachet am pus sipci cu BaTick, si pot sa spun ca a trecut pericolul. Eu zic mai bine ramanem la varachet sau la batick/bayvarol.
Am pus cate 2 benzi cu oxistrip pe 23 august cred, le am ținut 30 de zile , nu prea am văzut varroa , maxim până în 5 bucăți/stup la saptmana. Am făcut un test acum 2 zile cu un pahar "varroa tester" cu zahar pudra, și am avut în medie cam 10, 12 varroa la 300 de albine deci o infestare de aprox3%. Imediat am dat cate 20 ml pe stup de acid formic și am avut căderi serioase după 24 și 48 de ore , zeci varroa peste 50 la fiecare . Nu cred că oxistripurile sunt nasoale, posibil sa fie necesare mai mult de 2 bucăți /stup și să nu fie f utile pt Dadant , la MER sunt în contact mai mult cu albinele.
@@viitorsanatos6279 in afara de reteta 2.7 ml concentratie 60% , eu nu am auzit la nimeni altceva , am vazut undeva (nu mai retin in ce tara) trata cu 1.5ml pe rama cu concentratie 85% in uluc ... Ce vreau sa spun ca daca folosesc uluc se evapora mai greu decat pus pe diferite materiale si probabil exista si o reteta mai buna decat cea cu 60%si2.7ml / rama.. Nu am auzit nici la domnul Grama sa spuna ce reteta foloseste, doar faptul ca foloseste,sau poate nu am vazut eu clipul...
Nu am nimic de ascuns. Am folosit ani la rand oxalic ul prin picurare, însă anul trecut am folosit din august pana aproape de octombrie oxistripul: 4 benzi pe colonie. Le am așezat la mijlocul ramelor:rama 2,4, 6, 8 în stupi multietajati cu 8 rame. În toamna coloniile erau curate, iar pe Subaru fundurilor AV am văzut clar păduchii căzuți după prima zi de folosire. Și anul acesta le am în stupi de cca 3 săptămâni și cad păduchii. Un apicultor sălăjean afirma nu de mult ca afectează mătcile. Eu n am avut probleme cu dezvoltarea deși anul trecut am ținut benzile în 2 serii cca 40 de zile în colonii. Cel puțin eu consider ca 4 - 5 corpuri de ME cu 8 rame/corp e ok pt carpatin din zona Bistriței. Dezavantaje observate, prezentate și de Oscar din Salaj: - albină muta mierea din zona benzilor în primele zile, dar pe urma umple din nou celulele - elimina puietul capacit de sub benzi în primele zile, dar la mine după cca o sapt matcile au pontat din nou acea zona fără probleme Anul acesta folosesc doar 2 benzi și le am așezat în treimea din spate a coloniei, pt a nu pierde puietul din zona benzii și a rămâne coroanele intacte în partea din fata, în zona pe unde va urca ghemul în prima parte a iernii Ideea e ca benzile trebuie sa fie în contact cu albină, chiar și în nopțile mai reci Folosind oxalic ul de prin 2011 nu mi a fost frica de aceste benzi. Oxalic ul prin picurare eu îl foloseam în octombrie când albină mai putea ieși la zbor. Dar și asa într o sapt dispărea toată albină care era înțepata de varooa, ce rămânea era sănătoasă, însă se vedea efectul acidului pe zona chitinoasa. Anul trecut am observat ca prin benzi corpul albinei "nu suferă arsuri".
Oxistrip trebuie folosit in stup pana la temperatura de 13 C. Eu folosesc produsul romanesc si sunt foarte multumit. Fata de anii anteriori cand foloseam varachetul romanesc in acest an nu am avut probleme cu varoua. Marele avantaj al oxistrip este faptul ca benzile se mentin un timp indelungat in stupi. Problema este la roiuri cand dozajul este mai mare, exista situatia pierderii unor regine. In rest este un produs ok.
Eu am privit oxistrip cu ft mult scepticism și pana la urma s-a dovedit a fi un tratament ft eficient. Am pus "o tura" în iulie, fără a baga benzile între rame, doar deasupra și a doua tura în august. După a doua tura am putut observa varroa căzuți pe fundul stupilor (deși nu am niciun stup cu fund antivarroa). Deși sunt ft multi apicultori împotriva acestui tratament, eu în continuare o sa îl consider un tratament ft eficient. De precizat este ca peste rame eu am folie și tot ce se evapora de pe benzi rămâne în stup.
Ideea era ca nu se usucă la fel se repede. Știu ft bine ca acționează prin contact. În concluzie eu îl consider un tratament foarte bun și am fost foarte mulțumit de rezultate.
Buna Eu am folosit pentru prima data anul acesta formicul 60% administrat in acele mini uluce. Observ caderi zilnice de paduchi la stupii de control (8 din 40). Am pus de trei ori in aceasta toamna la intervale de 4 zile. Temperatura mi-a permis. Te-as ruga daca poti sa vii cu un material mai detaliat despre utilizarea lor, in special daca se cunoaste sau sunt studii legate de cantitatea de acid evaporata/zi in corelatie cu temperatura deoarece stim cu totii ca in cazul formicului, o cantitate mare este daunatoare iar una mica (sub 6 ml) este ineficienta. Multumesc
Am folosit oxistrip de la sfarsitul luni iunie, pana prin 20-21 iulie , am pus cate 4 benzi la fiecare stup, pe leaturile superioare ale ramelor. Primul efect (asta doar in primele 4-5 zile) a fost ca albinele nu mai urcau pe spetezea superioara a ramelor sau in cat, dupa ce am scos benzile am facut o spalare cu alcool, am gasit intre 0-2 paduchi, inainte de tratament erau 3-6 paduchi, consider ca a functionat tratamentul.
Salut am oxalicu si glicerina dar imi este teama sal fac am facut okxalic prin picuratre mi sa parut ok drept sati spun sint o gramada de tratamente dar toate fac pe o parte bine si pe alta parte rau
Oxalicul prin picurare in luna noiembrie face minuni,nu am mai făcut tratament pina după floarea-soarelui,cînd am pus benzile de varostop și acum continui cu altele, succes la toți apicultorii .
Ám folosit in august 2benzi pe rame si au cazut destul de multi ,in septembrie ám introdus 4benzi intre rame .In primele 2 saptamini au cazut binisor iar cum sa racit noptiile nu prea mai cad.Fenomenul este aceleasi ca si la d-ul Oscar, dunga acea pe rame parasita de albine,curatat ,nu are puiet nici miere., Multa sanatate!!
Ca sa funcționeze tratamentele cu oxalic si glicerina, ori cum s-ar numi, trebuie:sa fie eliminate din stup într-o anumita perioada de timp, altfel... pipi! Am folosit benzi inpregnate cu oxalic si glicerina(pt ca sunt la bio) si dacă suportul nu este bun (îl roade prea repede, sau nu-l roade) rezultatele sunt foarte slabe. Nu am folosit oxistrip, pt ca după ce am citit prospectul, mi-am dat seama ca este apa de ploaie. Inoricecaz nu știu de ce puneți la olalta tratamentele cu baivarol, cumafos etc. cu oxalic, formic? Una-i una, alta-i alta. Si pt ca a-ți întrebat de sublimator, cel mai bun timp scos de mine-60 fam pe ora.
La 15 iulie am administrat oxi strip am pus o rama da una nu în etaj și jos la fel nu am văzut păduchi căzuți dar pe 1 septembrie am administrat VARACHET la stupul de control au căzut 8 păduchi acuma cea mai puternica familie este pe 18 rame de albine ful nu au paduchi am roi la care nu am luat magazia era extrem de aglomerat familiile au mare parte intre12 - 15 rame ful de albina OXI STRIP LA MINE A FOST EFICIENT
Cum ne dam seama ca avem sau nu varoa in stup,iar tratamentele anti acest parazit se aplica numai atunci cand sesizam ,sau se fac indiferent si abia dupa verificam in momentum in care acestea au cazut .
La anul o sa cumpăr câteva familii de albine pentru hobby dar ma simt descurajat zi de zi din punct de vedere al paraziților și altor infecții pentru a intra cu un stup puternic în iarna. Dar nu ma dau înapoi voi citi ș învăța mai mult până în primăvară. Apropo ce cărți de specialitate moderne i-mi recomandați
ABC-ul apicultorului in primul rand. Vezi si: ruclips.net/video/1IDLAhF27Rw/видео.html si nu uita sa stai mai multa vreme pe langa un apicultor calificat, poate chiar sa-l ajuti un an doi minim. Apoi te poti apuca de albinarit altfel o sa ai mari dezamagiri si o sa omori multe familii de albine.
Se pare ca sunt singurul care a bagat si oxistrip si varostop 🙃 am pus 3 de varostop si doua de oxisteip (la familiile slabe am pus 2 cu 1) am sa fac o postare dupa ce scot benzile, pana acum au cazut paraziti
Am facut doua tratamente cu oxystrip ca cel din video pe timpul verii, respectand instructiunile de pe ambalaj. La tratamentul cu varachet forte m-am speriat cati paduchi au cazut.
@@viitorsanatos6279 Oful este ca se doreste cu o singura aplicare da oxalic sa pice ca la chimice. Ei bine nu merge asa. Romanul doreste manopera minima cu 0,5 lei tratare /stup/an.
Ceck mite este foarte bun.Am folosit anul trecut și a curățat familiile foarte bine efectul îl vad acum având familii foarte bune cu care o sa iernez dar este recomandat sa nu se facă mai multi ani la rand,eu anul trecut doar Ceck mite am pus în jurul datei de 10 august și nu am mai dat nimic, dezavantaj este scump chiar și prin PNA având în vedere ca anul trecut au decontat doar 72 RON pt. O cutie
Am folosi ceck mite anul trecut și am fost foarte mulțumit de el. Anul acesta am folosit bayvarol și nu am fost foarte impresionat de el . Am mai dat cu varachet și au căzut păduchi. Concluzie ceck mite mai bun ca bayvarol
Că tot ai amintit de repetarea inafară de dezavantajul că se obinjuieste paduchele cu substanţa activă stiu cazuri la care le-au ieșit in miere deci max 2 ani. Cred că iera producator de miere Bio si s-au facut analize in detaliu..
Salut toți apicultorii și nu numai pe ei.Am folosit și eu în vara aceasta benzi de oxalic cu glicerină făcute în casă cu cuntrolul temperaturii la dizolvarea acidului în glicerină 50% acid oxalic și le-am ținut în stupi 3 săptămîni,perioadă în care a fost cald la Poarta Sălajului.Pot să vă spun că a fost pur și simplu pierdere de vreme,adică chiar nici un efect nu a avut tratamentul.Am înlocuit benzile de oxalic cu benzi de Mavrirol și am rămas stupefiat.La stupii din poliuretan am avut tăvile de colectare înroșite de la păduchi și au căzut timp de 10 zile treptat redus păduchii.
O întrebare : Cum acționează aceste benzi cu acid oxalic asupra varoua ??? Prin sublimare, am înțeles că acidul oxalic vaporizat in stup se va depune pe faguri albine etc..., ajungand din nou în stare solidă , varoua va intra în contact cu acidul oxalic care va arde acele ventuze de pe picioarele acarianului ...
Este foarte buna intrebarea ta. Din pacate inca nu mi-a raspuns nimeni in mod oficial la aceasta intrebare pe care o pun de aproximativ 18 ani (de atunci auzeam vorbindu-se de tratamente cu acizi organici). Probabil prin contactul cu produsul, albina ia pe corp acidul care actioneaza la fel ca si in cazul in care este sublimat.
In general aceste tratamente acide cresc ph-ul limfei la albine si acarienii mor deoarece sunt f sensibili la mediul acid pe cand albinele sunt f rezistente
Nu e pacaleala cu conditia sa fie facut corect. Primavara functioneaza bine ( controleaza inmultirea de varoa) Asta înseamna schimbat la 21 de zile x5 Astfel toamna ai stupi cu un procent mic de varoa ( dar tot necesita tratament chimic toamna) Toamna si iarna INTERZIS de folosit . Este parerea mea dupa o experienta ( cu bune si rele din pacate, pt ca producatoru nu specifica reacti adverse ) de 3 ani cu OXYSTRIPS. Acuma pt ca am înteles cum functioneaza, voi folosi in continuare in conditiile spuse mai sus . Numa bine
@@radutocu8678 DA , deoarece mavrirol si oxystrips lucreaza diferit ( chimic si mecanic) . Dar in preioada asta eu te sfatuiesc sa nu folosesti oxystrips
@@radutocu8678 eu am observat ca , atunci cand ii umiditate in natura ( care deobicei ii însotina si de răcoare) benzile fac mai mult rau decat bine . ( am pierdut cateva sute de famili pana am descoperit )
Buna seara, după filmarea din vara în care am văzut invazia de varoa am intrat in panică și am început să caut varoa în celulele de trantori si nu am văzut nici un varoa. În primăvara, luna martie, am început cu acele benzi "rusești " bio sau cu amitraz 21 de zile . Din luna iulie am folosit benzile de Oxistrip , din păcate nu am ajuns să verific dacă a căzut ceva varoa. Din 21 august am folosit benzile cu ba-tick si ulei de floarea soarelui ( facute acasă de un prieten). Nu am reușit să verific dacă a căzut varoa. Acum folosi benzi cu scabatox, dar sper sa pot verifica dacă va exista varoa căzut. Tratamentul final va fi cu oxalic sublimat. În concluzie e prima dată când am folosit Oxistrip dar pentru că nu am verificat încă nu pot emite un verdict exact, dar voi folosi în continuare și la anul.
@@viitorsanatos6279 sunt un urmăritor dependent de sfaturile tale. Felicitări si succes in continuare in ceia ce faci. Stiu că in spate e un efort si multă muncă. Te Respect
4 benzi pe stup rama2 fata ,4spate 6fata ,8 spate ,in august varostop si oxalic prin picurare in dec 2019 ,anul acesta in rama claditoare nu am văzut păduchi sau sa văd măcar 1 paduche pe albine din 90 fam
Te rog detaliaza. Sunt foarte multi colegi care au probleme cu administrarea lui. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am avut aceleasi rezultate ca si cu Varostop sau CheckMite ... insa au cazut cativa paraziti.
Oxi strip am folosit si anul trecut sfarsit de august si anul asta undeva in iulie. Nu am facut control stiintific, numai la cateva am pus sublerul, am vazut putine paduchi cazute. Dar si acum cu sublimare si test varachet la 4 familii tot foarte putin a cazut si sunt deja familii fara orice tip de puiet. Inainte de asta am facut 2 ture cu varromed. Cam scump aia dar tot se poate face acasa. Totusi nu cred ca oxalic e solutia finala, mai ales complexitatea cu sublimare pune multi sa se renunta. (Recent am citit un articol despre un proiect experiment impotriva locii, e vorba de un virus bacteriofag care ataca si consuma bacteria. E arma biologica. Ma gandesc ca gasim ceva si impotriva varozei.)
@@mirceatirban8569 Bullshit... asta e ca și cum ar spune cineva fără benzină nu există mașină... chiar nu înțeleg de ce sunt mulți patrioți de amitraz. Am folosit și eu. E o otravă și pentru albina. Nu a fost conceput pentru albina, a fost adaptat. Dar așa e, ne otrăvim singur și după aia plângem de cancer și de toate.
Oxalicul ca si Uleiurile esentiale, daca nu le folosesti tot sezonul activ , este Fix PIX. Oxalicul mai are un minus fata de uleiuri esentiale: trebuie aplicat Doar pe albina neintepata de acarian.
L-am folosit dupa ultima extracție de miere, sfârșitul lui iulie. De atunci am pua cate 2 benzi pe stup si am facut varachet o dată la 4 zile de 5 ori la rand. Inainte sa fac aceste 2 tratamente se mai vedea cate o albină cu aripile mancate sau cate un păduche dar dupa ce am terminat tratamentul, nimic. Menționez ca stau in sudul tarii si au fost numai temperaturi mari. Cand ai timp si poti, ai putea face un video cu tot procesul de la înființarea unei stupine pana la a obtine fonduri europene: documente, instituții si toate cele? Nu am văzut nici un video cu ceva informații despre ajutorul pe familia de albine. (daca nu am fost atent si ai spus,, imi cer scuze) Mulțumesc frumos
Știe, dar discursul veți vedea ce trebuie evitat nu trebuie sa te bazei numai pe oxi, ultimul tratament se face cu oxi, cicinse pune și zahar pudra, oxi se da Petru finalizare și siguranta
anul trecut am folosit doar oxi strip si a functionat foarte bine, anul acesta doar in primavara cu rezultate foarte bune. dar se fac tratamente in 2 transe in total 4 saptamani
Le-am folosit si eu in vara anului 2020, foarte putini paduchi au cazut in urma folosirii sale, stiu asta fiindca imediat dupa un tratament prin fumigatie cu Scabatox au cazut de 5-6 ori mai multi decit dupa utilizarea benzilor Oxistrip. Sigur, e doar parerea mea, subiectiva, incercati si voi, traiti-va experienta ;)
Și eu folosesc acid oxalic prin sublimare , dar, ATENTIE ! Nu are niciun efect la temperaturi peste 10*C Studiile arata o eficienta maxima la temperaturi de 5*C în lipsa puietului ...
Oxistrip = câțiva păduchi căzuți (bucurie Mare, .... familii curate), a urmat "sfântul" Varachet si nu am putut număra păduchii căzuți, (😁) si iar varachet...
Cănd nu mai e puiet in stup mai toate tratamentele iși fac efectul.. problema e când ai puiet mult si tu vrei albină sanatoasă ptr a petrece iarna... Eu zic că e cel mai bun in după ultimul cules in cazul meu floarea Soarelui..
Am folosit la sfârșitul lunii iulie, 2 benzi pe familie au căzut în medie 3 păduchi , dar la jumate luna august am folosit un tratament făcut în casă cu principiu activ fulmetrină și au căzut în medie 15 20 , concluzia o trageți voi, are o eficienta foarte scăzută de max 20 -30 % , probabil admistrat dublu are alt efect
Nustiu la ce te referi tu exact. Dar Nu se recomandă să schinbi matca in perioada tratamentului.. un prieten a bagat tratamentul si 40 de matci la cușcă si doar cateva au fost acceptate undeva la 5 buc.
Mulțumesc mult de sfaturile pe care ni le dai și trebue să primești complimentele mele pentru că explici foarte bine. Ești un băiat deștept.
Varostop
În primăvara nu am facut tratamente cu varachet doar cu oxistrip. În august iarăși am pus oxistrip iar săptămîna trecută am facut al doilea tratament cu varachet și au căzut cam 3-4 păduchi. Interesant! Eu eram f impresionat de oxistrip. Pînă acum! Intr-adevar e interesant subiectul pt începători ca mine! Mulțam!
Este interesant pentru toata lumea. Sunt apicultori vechi care au avut probleme ... deci este clar ca nivelul la care faci apicultura sau vechimea pe care o ai nu este un indicator care sa arate cat esti de priceput cu un produs relativ nou.
Multumesc pentru experienta etalata
Buna ziua! Fac anual la început de august un tratament cu acid oxalic si glicerina facut in casa si sunt foarte multumit
Ai putea sa vorbesti pe un clip despre maturatore? Cum se folosesc si pentru ce sunt ele bune. Multumesc anticipat!
Buna ziua,eu sunt nou in branșă. Am aplicat benzi și mă bucur că am făcut asta la temperatura potrivită. O să urmăresc daca am paraziti in lada.Multumesc pentru sfaturi
Dar toamna de ce nu folositi Amitraz(10-11)% cu ulei comestibil ,in care adaugati solutie de ulei esential(menta,tea tree,evergreen).Uleiurile esentiale pure de 100% se dizolva si ele in ulei comestibil .Procentajul este ....199 parti ulei comestibil si 1 parte esential oil.Exemplu 1l = 1000 ml. a doua suta parte din 1 l este 5 ml .Deci intr-o sticla de 1l pui 5 ml de esential oil cu ajutorul unei seringi gradate si apoi umpli sticla de 1 l ,cu ulei comestibil.Poti sa mergi si la 10 ml de esential oil si restu pina la 1000 ml,adaugi ulei comestibil.Apoi va puteti face propriele benzi si le faceti 3 reprize la tot 5 zile chiar 4 sa spargeti ciclul.
Noi folosim amitrazul imediat dupa ultima extractie de miere...adica de pe la inceputul lunii august.
Acest video l.am facut in urma sesizarilor primite in timp de la mai multi apicultori.
Ideea cu uleiurile esentiale este intradevar o alternativa pe care noi inca nu am testat.o, insa cu siguranta o vom pune in practica incepand de anul viitor.
Benzile din ce material?
Cât de lungi, cât de late, unde le pui,????
@@radutocu8678 nu facem benzi la Amitraz......taiem cartoane 20 pe 10 din ambalaj de cutii de televizor ,si altele ,de obicei un carton care absoarbe.
Punem una jos , pe podea si una intre lazi caci noi avem familiile pe 2 caturi mari 1/1.Se pune amestecul intr-o cadita si cartoanele, pentru cel putin 30 minute apoi se scurg si le punem in alte cadite de plastic uscate.Fii sigur!!! ,ca nu se prelinge din carton ,sa cada pe matca s-o omori.Deci scutura-le bine cartoanele inainte de introducere.Acest amestec de amitraz, actioneaza la atingere .De aceea le punem la intrare, ca albinele sa le care pe picioare.Cum se ating paduchii , de amitraz cum au cazut.Amitrazul se foloseste cu succes la bovine,ovine,cabaline,ciinii unde parazitii ,sint mult mai puternici,si are rezultate de zeci de ani.
@@geanitsucuneli4791 mulțumesc, scuze
20 pe 10 ce??
@@radutocu8678 in cazul tau caci folosesti metric sistem ,o sa fie centimetri.Dimensiunile nu sint batute in cuie.Fa de asa maniera ,ca mai toata populatia de albine, ale stupului sa atinga acest amitraz.Atunci garantat paduchii se deslipesc de albine si cad jos.
Buna ziua ,sunt apicultor începător și aș vrea să știu daca este bine sa fac un tratament varrora în data de 24 octombrie ?
In 15.08 am folosit 3 benzi pe fam de 9 rame , pe 5.09 am mai pus inca o banda si pe 16.09 am dat varachet. Dupa tratamentul cu varachet au cazut atat de multi (peste 100) incat ii vedeam si pe
scandura de zbor. In concluzie este o mare teapa atat din partea producatorului cat si din partea vanzatorilor care promoveaza excesiv o porcarie. In special a celor ce detin si albine si ar fi putut exprrimenta inainte sa ..... de cel putin 10 ori prin filmari .
Incearca sa intelegi ca cei carora le vinzi marfa sunt apicultori ( incepatori sau nu ) . Te mai poti numi apicutor daca ai doar cutii goale ?
Pot să-ți confirm ca am folosit oxistreep in aceasta vara, deci nu in perioada umedă si pot sa afirm ferm ca NU AU NICIUN FEL DE EFECT. Sunt pacaleala. Am cele mai slabe familii de albine de când sunt eu apicultor. NU RECOMAND.
Am retinut ... notam.
Fati propriile alifii !!!!...amitraz,acid formic,acid oxalic,ulei mineral,uleiuri esentiale ....fa combinatii si nu ai nevoie de firme si mari nume.Pe mine m-ar costa peste 10 mii ,chiar 20 de mii de dolari sa chimizez cele 2000 de familii aici in USA. Asta numai odata. Niciodata, nu am folosit benzi sau petece ,facute de altii.Mi le fac aici la ferma.Si am albine, nu gluma, zici ca-s covor persian cind ridici capacul.
@@geanitsucuneli4791 da da ... o varianta buna
Spune-ne @@geanitsucuneli4791 ce uleiuri folosesti
@@viitorsanatos6279 Evergreen esential oil de pin, alunga varoa.Lemon grass e. o....tine albina dependeta de cuib ,odata adaptata la acest miros ,nu se cuibareste la alt stup.Tea tree ,esential ,ptr.nozima ,paduchele din gitul albinei si loca americana si cea Europeana.Oregano esential oil (cimbru)un foarta bun si puternic antibiotic,ptr.puietul varos si bacterii infectiooase ,deci septicizeaza stupul.Piperment esential oil ,(de menta )care linistete albinele si matca rebele care ataca apicultorul si totodata le racoreste si devin foarte harnice .
Buna eu am folosit oxistrip pentru prima data anul acesta și am fost mulțumit de el in schimb varostopul nu a făcut treaba
Bravo mai vrem
Am pus dupa salcam cate trei benzi pe Familie, nu a cazut nimica. Dupa luna iar am pus cand am fost la fs, tot nimic. Au fost si zile calduroase si cu ploi. Dupa ce am stors mierea, am facut cu varachet. Sa vezi minune, a picat destul de multi paraziti. Dupa 4 administrari de varachet am pus sipci cu BaTick, si pot sa spun ca a trecut pericolul. Eu zic mai bine ramanem la varachet sau la batick/bayvarol.
Multumim pentru parere si experienta descrisa.
Fiecare trage concluzii
Am pus cate 2 benzi cu oxistrip pe 23 august cred, le am ținut 30 de zile , nu prea am văzut varroa , maxim până în 5 bucăți/stup la saptmana. Am făcut un test acum 2 zile cu un pahar "varroa tester" cu zahar pudra, și am avut în medie cam 10, 12 varroa la 300 de albine deci o infestare de aprox3%. Imediat am dat cate 20 ml pe stup de acid formic și am avut căderi serioase după 24 și 48 de ore , zeci varroa peste 50 la fiecare . Nu cred că oxistripurile sunt nasoale, posibil sa fie necesare mai mult de 2 bucăți /stup și să nu fie f utile pt Dadant , la MER sunt în contact mai mult cu albinele.
Parerea mea ca oxistrip este pentru primavara... Ar fi frumos sa vorbesti intr.un clip si despre acidul formic...
Vom relua si discutiile despre formic. Insa am vorbit destul de mult despre el in vara 2020
@@viitorsanatos6279 in afara de reteta 2.7 ml concentratie 60% , eu nu am auzit la nimeni altceva , am vazut undeva (nu mai retin in ce tara) trata cu 1.5ml pe rama cu concentratie 85% in uluc ... Ce vreau sa spun ca daca folosesc uluc se evapora mai greu decat pus pe diferite materiale si probabil exista si o reteta mai buna decat cea cu 60%si2.7ml / rama.. Nu am auzit nici la domnul Grama sa spuna ce reteta foloseste, doar faptul ca foloseste,sau poate nu am vazut eu clipul...
@@Alex.Mihai. Spune ce cantitati foloseste. 85% 1ml pt fiecare interval. Atentie la temperatura de afara!
Cat se tine oxistripul in stup
De Bipin T ,1 ml ce părere ai?
Voivod . I eu numai cu varacheț fac tratament și am rezultate destul de bune aș vrea să fac șicu altceva dar mie frică
Nu am nimic de ascuns. Am folosit ani la rand oxalic ul prin picurare, însă anul trecut am folosit din august pana aproape de octombrie oxistripul: 4 benzi pe colonie. Le am așezat la mijlocul ramelor:rama 2,4, 6, 8 în stupi multietajati cu 8 rame. În toamna coloniile erau curate, iar pe Subaru fundurilor AV am văzut clar păduchii căzuți după prima zi de folosire.
Și anul acesta le am în stupi de cca 3 săptămâni și cad păduchii.
Un apicultor sălăjean afirma nu de mult ca afectează mătcile. Eu n am avut probleme cu dezvoltarea deși anul trecut am ținut benzile în 2 serii cca 40 de zile în colonii. Cel puțin eu consider ca 4 - 5 corpuri de ME cu 8 rame/corp e ok pt carpatin din zona Bistriței.
Dezavantaje observate, prezentate și de Oscar din Salaj:
- albină muta mierea din zona benzilor în primele zile, dar pe urma umple din nou celulele
- elimina puietul capacit de sub benzi în primele zile, dar la mine după cca o sapt matcile au pontat din nou acea zona fără probleme
Anul acesta folosesc doar 2 benzi și le am așezat în treimea din spate a coloniei, pt a nu pierde puietul din zona benzii și a rămâne coroanele intacte în partea din fata, în zona pe unde va urca ghemul în prima parte a iernii
Ideea e ca benzile trebuie sa fie în contact cu albină, chiar și în nopțile mai reci
Folosind oxalic ul de prin 2011 nu mi a fost frica de aceste benzi. Oxalic ul prin picurare eu îl foloseam în octombrie când albină mai putea ieși la zbor. Dar și asa într o sapt dispărea toată albină care era înțepata de varooa, ce rămânea era sănătoasă, însă se vedea efectul acidului pe zona chitinoasa. Anul trecut am observat ca prin benzi corpul albinei "nu suferă arsuri".
Multumesc pentru experienta ta
Oxistrip trebuie folosit in stup pana la temperatura de 13 C. Eu folosesc produsul romanesc si sunt foarte multumit. Fata de anii anteriori cand foloseam varachetul romanesc in acest an nu am avut probleme cu varoua. Marele avantaj al oxistrip este faptul ca benzile se mentin un timp indelungat in stupi. Problema este la roiuri cand dozajul este mai mare, exista situatia pierderii unor regine. In rest este un produs ok.
Multumim pentru etalarea experientei. Te rog spune-ne la ce spui Oxistrip romanesc
Eu am privit oxistrip cu ft mult scepticism și pana la urma s-a dovedit a fi un tratament ft eficient. Am pus "o tura" în iulie, fără a baga benzile între rame, doar deasupra și a doua tura în august. După a doua tura am putut observa varroa căzuți pe fundul stupilor (deși nu am niciun stup cu fund antivarroa). Deși sunt ft multi apicultori împotriva acestui tratament, eu în continuare o sa îl consider un tratament ft eficient. De precizat este ca peste rame eu am folie și tot ce se evapora de pe benzi rămâne în stup.
Atentie, oxistreep nu acționează prin evaporare, folia nu are nici un fel de efect.
Tu habar n-ai cu acționează, da ști ca este bun!!!
Ideea era ca nu se usucă la fel se repede. Știu ft bine ca acționează prin contact. În concluzie eu îl consider un tratament foarte bun și am fost foarte mulțumit de rezultate.
Buna
Eu am folosit pentru prima data anul acesta formicul 60% administrat in acele mini uluce. Observ caderi zilnice de paduchi la stupii de control (8 din 40). Am pus de trei ori in aceasta toamna la intervale de 4 zile. Temperatura mi-a permis.
Te-as ruga daca poti sa vii cu un material mai detaliat despre utilizarea lor, in special daca se cunoaste sau sunt studii legate de cantitatea de acid evaporata/zi in corelatie cu temperatura deoarece stim cu totii ca in cazul formicului, o cantitate mare este daunatoare iar una mica (sub 6 ml) este ineficienta.
Multumesc
Am folosit oxistrip de la sfarsitul luni iunie, pana prin 20-21 iulie , am pus cate 4 benzi la fiecare stup, pe leaturile superioare ale ramelor. Primul efect (asta doar in primele 4-5 zile) a fost ca albinele nu mai urcau pe spetezea superioara a ramelor sau in cat, dupa ce am scos benzile am facut o spalare cu alcool, am gasit intre 0-2 paduchi, inainte de tratament erau 3-6 paduchi, consider ca a functionat tratamentul.
Salut am oxalicu si glicerina dar imi este teama sal fac am facut okxalic prin picuratre mi sa parut ok drept sati spun sint o gramada de tratamente dar toate fac pe o parte bine si pe alta parte rau
Oxalicul prin picurare in luna noiembrie face minuni,nu am mai făcut tratament pina după floarea-soarelui,cînd am pus benzile de varostop și acum continui cu altele, succes la toți apicultorii .
Eu am pus 4 benzi pe familie pe 1 august și am fost foarte mulțumit
Benzi oxistrip la început de Februarie poate fi indicat in administrare la nuclee ?
Am folosit taktic și a dat rezultate f bune
Ám folosit in august 2benzi pe rame si au cazut destul de multi ,in septembrie ám introdus 4benzi intre rame .In primele 2 saptamini au cazut binisor iar cum sa racit noptiile nu prea mai cad.Fenomenul este aceleasi ca si la d-ul Oscar, dunga acea pe rame parasita de albine,curatat ,nu are puiet nici miere., Multa sanatate!!
Eu am folosit -romanesc 50%, foarte mulțumit
Adica l-ai produs tu ?
Ca sa funcționeze tratamentele cu oxalic si glicerina, ori cum s-ar numi, trebuie:sa fie eliminate din stup într-o anumita perioada de timp, altfel... pipi!
Am folosit benzi inpregnate cu oxalic si glicerina(pt ca sunt la bio) si dacă suportul nu este bun (îl roade prea repede, sau nu-l roade) rezultatele sunt foarte slabe.
Nu am folosit oxistrip, pt ca după ce am citit prospectul, mi-am dat seama ca este apa de ploaie.
Inoricecaz nu știu de ce puneți la olalta tratamentele cu baivarol, cumafos etc. cu oxalic, formic? Una-i una, alta-i alta.
Si pt ca a-ți întrebat de sublimator, cel mai bun timp scos de mine-60 fam pe ora.
Nu inteleg intrebarea referitoare la celelalte produse si acidul oxalic ...
La 15 iulie am administrat oxi strip am pus o rama da una nu în etaj și jos la fel nu am văzut păduchi căzuți dar pe 1 septembrie am administrat VARACHET la stupul de control au căzut 8 păduchi acuma cea mai puternica familie este pe 18 rame de albine ful nu au paduchi am roi la care nu am luat magazia era extrem de aglomerat familiile au mare parte intre12 - 15 rame ful de albina
OXI STRIP LA MINE A FOST EFICIENT
Cum ne dam seama ca avem sau nu varoa in stup,iar tratamentele anti acest parazit se aplica numai atunci cand sesizam ,sau se fac indiferent si abia dupa verificam in momentum in care acestea au cazut .
La anul o sa cumpăr câteva familii de albine pentru hobby dar ma simt descurajat zi de zi din punct de vedere al paraziților și altor infecții pentru a intra cu un stup puternic în iarna. Dar nu ma dau înapoi voi citi ș învăța mai mult până în primăvară. Apropo ce cărți de specialitate moderne i-mi recomandați
ABC-ul apicultorului in primul rand. Vezi si: ruclips.net/video/1IDLAhF27Rw/видео.html si nu uita sa stai mai multa vreme pe langa un apicultor calificat, poate chiar sa-l ajuti un an doi minim. Apoi te poti apuca de albinarit altfel o sa ai mari dezamagiri si o sa omori multe familii de albine.
Albinele și noi
Sfatul lui Mihai r. este foarte bun si complet
Se pare ca sunt singurul care a bagat si oxistrip si varostop 🙃 am pus 3 de varostop si doua de oxisteip (la familiile slabe am pus 2 cu 1) am sa fac o postare dupa ce scot benzile, pana acum au cazut paraziti
Am facut doua tratamente cu oxystrip ca cel din video pe timpul verii, respectand instructiunile de pe ambalaj. La tratamentul cu varachet forte m-am speriat cati paduchi au cazut.
Nasol ... de aceea am facut acest video ... sa ne spunem offul si sa tragem concluzii
@@viitorsanatos6279 Oful este ca se doreste cu o singura aplicare da oxalic sa pice ca la chimice. Ei bine nu merge asa. Romanul doreste manopera minima cu 0,5 lei tratare /stup/an.
Ceck mite este foarte bun.Am folosit anul trecut și a curățat familiile foarte bine efectul îl vad acum având familii foarte bune cu care o sa iernez dar este recomandat sa nu se facă mai multi ani la rand,eu anul trecut doar Ceck mite am pus în jurul datei de 10 august și nu am mai dat nimic, dezavantaj este scump chiar și prin PNA având în vedere ca anul trecut au decontat doar 72 RON pt. O cutie
Multumesc pentru parere. Voi concluziona si eu in curant.
Probleme cu matcile ai sesizat ?
@@viitorsanatos6279 Nu
Am folosi ceck mite anul trecut și am fost foarte mulțumit de el.
Anul acesta am folosit bayvarol și nu am fost foarte impresionat de el . Am mai dat cu varachet și au căzut păduchi.
Concluzie ceck mite mai bun ca bayvarol
Că tot ai amintit de repetarea inafară de dezavantajul că se obinjuieste paduchele cu substanţa activă stiu cazuri la care le-au ieșit in miere deci max 2 ani. Cred că iera producator de miere Bio si s-au facut analize in detaliu..
@@manuelmancut1987 Da este un factor și acesta
Salut toți apicultorii și nu numai pe ei.Am folosit și eu în vara aceasta benzi de oxalic cu glicerină făcute în casă cu cuntrolul temperaturii la dizolvarea acidului în glicerină 50% acid oxalic și le-am ținut în stupi 3 săptămîni,perioadă în care a fost cald la Poarta Sălajului.Pot să vă spun că a fost pur și simplu pierdere de vreme,adică chiar nici un efect nu a avut tratamentul.Am înlocuit benzile de oxalic cu benzi de Mavrirol și am rămas stupefiat.La stupii din poliuretan am avut tăvile de colectare înroșite de la păduchi și au căzut timp de 10 zile treptat redus păduchii.
O întrebare : Cum acționează aceste benzi cu acid oxalic asupra varoua ??? Prin sublimare, am înțeles că acidul oxalic vaporizat in stup se va depune pe faguri albine etc..., ajungand din nou în stare solidă , varoua va intra în contact cu acidul oxalic care va arde acele ventuze de pe picioarele acarianului ...
Este foarte buna intrebarea ta.
Din pacate inca nu mi-a raspuns nimeni in mod oficial la aceasta intrebare pe care o pun de aproximativ 18 ani (de atunci auzeam vorbindu-se de tratamente cu acizi organici).
Probabil prin contactul cu produsul, albina ia pe corp acidul care actioneaza la fel ca si in cazul in care este sublimat.
In general aceste tratamente acide cresc ph-ul limfei la albine si acarienii mor deoarece sunt f sensibili la mediul acid pe cand albinele sunt f rezistente
@@eem8039 , și astfel, se crează o breșă pentru puiet văros...
Nu e pacaleala cu conditia sa fie facut corect.
Primavara functioneaza bine ( controleaza inmultirea de varoa)
Asta înseamna schimbat la 21 de zile x5
Astfel toamna ai stupi cu un procent mic de varoa ( dar tot necesita tratament chimic toamna)
Toamna si iarna INTERZIS de folosit .
Este parerea mea dupa o experienta ( cu bune si rele din pacate, pt ca producatoru nu specifica reacti adverse ) de 3 ani cu OXYSTRIPS.
Acuma pt ca am înteles cum functioneaza, voi folosi in continuare in conditiile spuse mai sus .
Numa bine
Multumim pentru atentionare Sami ... si pentru sfaturi :)
Dacă am puse benzi de oxistrip, pot pune și benzi de mavrirol??
@@radutocu8678 DA , deoarece mavrirol si oxystrips lucreaza diferit ( chimic si mecanic) .
Dar in preioada asta eu te sfatuiesc sa nu folosesti oxystrips
@@apiculturasinaturacusamit mulțumesc mult, dar oxistrip ul nu se pune toamna sau la o anumită temperatură?
@@radutocu8678 eu am observat ca , atunci cand ii umiditate in natura ( care deobicei ii însotina si de răcoare) benzile fac mai mult rau decat bine . ( am pierdut cateva sute de famili pana am descoperit )
Buna seara, după filmarea din vara în care am văzut invazia de varoa am intrat in panică și am început să caut varoa în celulele de trantori si nu am văzut nici un varoa. În primăvara, luna martie, am început cu acele benzi "rusești " bio sau cu amitraz 21 de zile . Din luna iulie am folosit benzile de Oxistrip , din păcate nu am ajuns să verific dacă a căzut ceva varoa. Din 21 august am folosit benzile cu ba-tick si ulei de floarea soarelui ( facute acasă de un prieten). Nu am reușit să verific dacă a căzut varoa. Acum folosi benzi cu scabatox, dar sper sa pot verifica dacă va exista varoa căzut. Tratamentul final va fi cu oxalic sublimat. În concluzie e prima dată când am folosit Oxistrip dar pentru că nu am verificat încă nu pot emite un verdict exact, dar voi folosi în continuare și la anul.
Dacă doriți să faceți o filmare despre unde putem să ne înregistrăm familia de albine și ce acte trebuie să avem. Vă mulțumesc
La primarie, la medicul veterinar, la apia, la asociatie.
Mi s-a mai recomandat asta si am spus ca o voi face.
Pe sfarsitul saptamanii pregatim materialul
@@mihai.r-beekeeper5694 La apia nu se înregistrează albinele, la o.a.r.z
@@gygymargi ma rog, la noi acolo este sediu:))
@@viitorsanatos6279 sunt un urmăritor dependent de sfaturile tale. Felicitări si succes in continuare in ceia ce faci. Stiu că in spate e un efort si multă muncă. Te Respect
4 benzi pe stup rama2 fata ,4spate 6fata ,8 spate ,in august varostop si oxalic prin picurare in dec 2019 ,anul acesta in rama claditoare nu am văzut păduchi sau sa văd măcar 1 paduche pe albine din 90 fam
Deci tratamente repetate cu substante active diferite...
Si eu am bagat varostop si benzi de oxalic 😏
Lucrez de doi ani cu oxistrips,foarte bun ,depinde când îl pui în stup
Te rog detaliaza. Sunt foarte multi colegi care au probleme cu administrarea lui. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am avut aceleasi rezultate ca si cu Varostop sau CheckMite ... insa au cazut cativa paraziti.
După 15 iunie eficiența maximă
aseara am făcut sublimarea, se para că face treaba bine... oricum nu avem încotro, trebuie să cautăm soluții normale fără amitraz și altele.
Da ... ai spus un adevar. Insa cum le aplicam pentru rezultate bune este cea mai mare provocare.
Oxi strip am folosit si anul trecut sfarsit de august si anul asta undeva in iulie. Nu am facut control stiintific, numai la cateva am pus sublerul, am vazut putine paduchi cazute. Dar si acum cu sublimare si test varachet la 4 familii tot foarte putin a cazut si sunt deja familii fara orice tip de puiet. Inainte de asta am facut 2 ture cu varromed. Cam scump aia dar tot se poate face acasa. Totusi nu cred ca oxalic e solutia finala, mai ales complexitatea cu sublimare pune multi sa se renunta. (Recent am citit un articol despre un proiect experiment impotriva locii, e vorba de un virus bacteriofag care ataca si consuma bacteria. E arma biologica. Ma gandesc ca gasim ceva si impotriva varozei.)
Fără amitraz dar cu păduchii
@@mirceatirban8569 Bullshit... asta e ca și cum ar spune cineva fără benzină nu există mașină... chiar nu înțeleg de ce sunt mulți patrioți de amitraz. Am folosit și eu. E o otravă și pentru albina. Nu a fost conceput pentru albina, a fost adaptat. Dar așa e, ne otrăvim singur și după aia plângem de cancer și de toate.
Bine spus,sunt de aceeași părere, toate trat.au efecte secundare, dar cele chimice sunt nocive.
Amitrazul din varachet are mare remanență în miere?
NU se foloseste in timpul culesului si nici cu cel putin 10 zile mai inainte.
Da are ... si in miere si in propolis si mai ales in ceara.
Mare atentie ... asa cum spune Mihai r.
Mulțumesc pentru răspuns
Glicerina are densitate de 1,26 si 1 l inseamna 1,26kg cu 1kg se acid oxalic este o concentratie de 42,5 %
Oxalicul ca si Uleiurile esentiale, daca nu le folosesti tot sezonul activ , este Fix PIX. Oxalicul mai are un minus fata de uleiuri esentiale: trebuie aplicat Doar pe albina neintepata de acarian.
Este ok👍
L-am folosit dupa ultima extracție de miere, sfârșitul lui iulie. De atunci am pua cate 2 benzi pe stup si am facut varachet o dată la 4 zile de 5 ori la rand. Inainte sa fac aceste 2 tratamente se mai vedea cate o albină cu aripile mancate sau cate un păduche dar dupa ce am terminat tratamentul, nimic. Menționez ca stau in sudul tarii si au fost numai temperaturi mari.
Cand ai timp si poti, ai putea face un video cu tot procesul de la înființarea unei stupine pana la a obtine fonduri europene: documente, instituții si toate cele?
Nu am văzut nici un video cu ceva informații despre ajutorul pe familia de albine. (daca nu am fost atent si ai spus,, imi cer scuze)
Mulțumesc frumos
Multumesc pt etalarea experientei tale.
Am pus pe planul de videouri si propunerea ta
In iunie cel mai bine de pus
Multumim pentru sfat
Știe, dar discursul veți vedea ce trebuie evitat nu trebuie sa te bazei numai pe oxi, ultimul tratament se face cu oxi, cicinse pune și zahar pudra, oxi se da Petru finalizare și siguranta
Nu au avut nici la mine efectul scontat,deși am folosit în două etape.Poate minim 4 benzi /familie ar avea mai mult efect.
MAQS a folosit cineva?
Am pus oxistrip pe 15 August și nici un efect iar de o saptamana am pus benzi de varostop și au căzut o mulțime de varoa
Cum verifici daca au cazut sau nu ,in perioada calda ,introducerea tablitei respective nu face sa se acumuleze in stup caldura multa ?!
anul trecut am folosit doar oxi strip si a functionat foarte bine, anul acesta doar in primavara cu rezultate foarte bune. dar se fac tratamente in 2 transe in total 4 saptamani
cate o banda la fiecare a doua rama
👍👍👍👍👍
👍👍
Le-am folosit si eu in vara anului 2020, foarte putini paduchi au cazut in urma folosirii sale, stiu asta fiindca imediat dupa un tratament prin fumigatie cu Scabatox au cazut de 5-6 ori mai multi decit dupa utilizarea benzilor Oxistrip. Sigur, e doar parerea mea, subiectiva, incercati si voi, traiti-va experienta ;)
Acid oxalic dat prin sublimare e eficient. Folosesc personal.
Cat timp iti ia sa faci tratamentul intr-o stupina cu 100 stupi ?
Cam două ore și jumătate
@@viitorsanatos6279 cam asa. Două ore jumate spre trei.
Și eu folosesc acid oxalic prin sublimare , dar, ATENTIE ! Nu are niciun efect la temperaturi peste 10*C Studiile arata o eficienta maxima la temperaturi de 5*C în lipsa puietului ...
@@elvis_rosca multumim pentru completare
Oxistrip = câțiva păduchi căzuți (bucurie Mare, .... familii curate), a urmat "sfântul" Varachet si nu am putut număra păduchii căzuți, (😁) si iar varachet...
Mai multi au avut aceeasi experienta. Insa vad ca sunt apicultori care au venit si cu alte pareri.
Cu asta nu poti sa elimini paduchii, tii sub control pana tratamentul final.
Cel mai bun este chek mite dar folosit toamna tiirziu , dupa ce nu este puiet in stup !
Cănd nu mai e puiet in stup mai toate tratamentele iși fac efectul.. problema e când ai puiet mult si tu vrei albină sanatoasă ptr a petrece iarna... Eu zic că e cel mai bun in după ultimul cules in cazul meu floarea Soarelui..
Efect foarte slab. A scăzut mult efectivul de albine.
cate o banda la fiecare a doua rama
Am folosit la sfârșitul lunii iulie, 2 benzi pe familie au căzut în medie 3 păduchi , dar la jumate luna august am folosit un tratament făcut în casă cu principiu activ fulmetrină și au căzut în medie 15 20 , concluzia o trageți voi, are o eficienta foarte scăzută de max 20 -30 % , probabil admistrat dublu are alt efect
Multumim pentru etalarea experientei.
@@viitorsanatos6279 DE CE NU FOLOSIȚI ACIDUL OXALIC SUBLIMAT? VĂ TEMEȚI DE MASCĂ? DE PROCESUL DE SUBLIMARE?
Asa arata ramele unde au fost introduse benzile Oxistrip
Oxistrip,kkt pe băț,arde ramele,nu se compoartă bine nici vara,
Cumafosul si reginele,,fac casa buna,,
Retinut. Multumesc.
Insa pe prospect scrie ca influenteaza ponta matcilor (ma rog... orice tratament are acest efect secundar)
Nustiu la ce te referi tu exact. Dar Nu se recomandă să schinbi matca in perioada tratamentului.. un prieten a bagat tratamentul si 40 de matci la cușcă si doar cateva au fost acceptate undeva la 5 buc.
@@manuelmancut1987 mătci la cușcă e cea mai proastă idee