Fazlasıyla Dilarasal bir yorum, Absürdizm ve Hinduizmi birlikte okuma denemesi. :) 💡 VİDEONUN SPONSORU: AkademiFR akademifr.com ruclips.net/user/akademiFR
Doğru, fakat herkes için geçerli değil bu. Ölene kadar dindar kalanlar, ikinci bir hayat yanılgısıyla tek bir hayat yaşıyorlar. Zaten onu da doğru düzgün yaşayamıyorlar.
@@orhun2212 deliler red edebiliyorsa ne mutlu onlara.. Şen olsun :) oyunda kimse kazanmıyorsa bir süre sonra, oyun devamlı kendini absürt bir harekete dönüşecektir.
Bir gün de ''Yaşam Üzerine Meditasyonlar'' serisinde Yalnızlık ile ilgili fikirlerinizi dinlemek çok ilgimi çeker doğrusu. Yaşam felsefesinde yalnızlığın konumunu çokça düşünürüm.
Belli bir yaşima kadar dindardim ve hayat anlamim buna donuktu. Sonra dusunmeye basladim ve tum dinlerin ve tanri algisinin insan icadi oldugunu gordum. Burdan sonra da insan gercekten bir anlamsizliga dusuyor. Cogu insan cok dusunmeden hatta hic dusunmeden yasayabiliyor bu konulari. Nasil yapabiliyorlar anlamiyorum. Benim dusunmeden gecen bir gunum yok ama hicbir seye Evet iste bu benim anlamim diyebilecegimi sanmiyorum. Sadece tek bir sey var kendime diyebildigim "guzel hatiralar biriktirebilmek". Olurda 70 80 sene yasarsam geriye baktigimda guzel deneyimler hatiralar sevgiler dostluklar vs yasamis oldugumu gormek yani sadece yaşamak. Şu an tek tutanabildigim şey bu.
Güzel hatıralar biriktirmek istemenizi anlıyorum bu çok güzel bir şey, bende bunu yapmak istiyorum. Şu farkla, ben inançlıyım, ve evet bende kendime soruyorum. Güncelleniyor adeta ama bulduğum sonuç değişmiyor. Size şunu söylemek istiyorum belki farklı bi pencere olur, dediniz ya şuan güzel anılar biriktirmek hedefim. Bunu bende sorguluyorum ve şuna ulaşıyorum, amaç gerçekten bu olabilir mi? Bende değil. Çünkü yaşarken görüyorum ki en güzel anları da yaşasam, hepsi eliminden kayıp gidiyor, hiç birini tutamıyorum. Zamanı yaşıyorum, an be an içindeyim, ama aslında ona sahip değilim. Sadece “şu an”a sahibim. Yani bu ne kadar akılcı, mantıklı diye soruyorum kendime. Ve bu bi toz bulutu gibi dağılıp gidiyor. Bu videoda bahsedilen oyun gibi olduğunu varsaysam, buda beni tatmin etmiyor en kısa ve basit haliyle. Oyuna başkaldırı mı? Ben inançlı olduğum halde de ot gibi yaşamıyorum. Dediğim gibi düşünüyorum, soruyorum, sorguluyorum. İnançlı olmam, bir amacımın olması beni düşüncesiz, sorgulamayan biri yapmıyor. Ha şu var, inandığım dinin kurallarını, helali haramına iman ediyorum, bu böyleyse yapmam gerekir diyorum. Bu sorgulamamak değil. Mesela bi örnek vereyim, siz bir insana güvenirsiniz, inanırsınız, ondan sonra onun her hareketini sorgular mısınız, bunu niye böyle yaptı diye her hareketinde bir şey arar mısınız, aramazsınız diye düşünüyorum. Yada yüksek lisans vb başladınız, başlarken düşünürsünüz acaba gerekli mi, artısı ne eksisi ne diye. Ama başladıktan sonra hoca ödev verdiği zaman bu da gerekli mi ya, veya anlattığı şeyler için bunları dinlemek zorunda mıyım diye pek sormazsınız. Buda onun gibi. Yani genel anlamıyla akılla imana ulaştım, ve iman ettim diyebilirim. Okuduğunuz için teşekkür ederim
Ya sen o kadar güzel ve gelisen bir insansin ki bunun tarifi her gün degisiyor. Sana baktigimda her sene farkli bir anlam goruyorum. Seni kac yildir takip ediyorum ve konusma dilin bilgin videolarin arasindaki gelisim goze cok carpiyor. Gelecekte yas aldiginda nasil bir bilgi agaci oldugunu ve bu yüzyıl icerisindeki kaliteli insanlar arasinda adinin gececeginden cok eminim. İyi ki oyundasın.❤❤❤
Genelde bu fikirleri kitap okumadan da düşünülebilir. Örneğin lise zamanlarında bu dünyanın bir sirk alanı oyun alanı olduğunu düşünürdüm. Bu fikirleri atarken hiç bir filozoftan etkilenmedim. Her nezaman düşüncelerime benzer şeyler söyleyen ve bu düşüncelerin adını koyan bir felsefeciye rastlasam, düşünüyorsak o halde kendimizi yalnız hissetmemeze de gerek yok diyelim o halde.
"Absürt dediğiniz şey bizim doğamıza uygun bir şeydir. Çünkü dünyada olmak kendi başına saçmadır. Burada olmamızın geçerli, rasyonel hiçbir sebebi yok."
İnsanlara dinsiz olduğumu söylediğimde çoğu bu soruları soruyor. Bu video çok iyi geldi. Çoğu zaman aynı şeyleri düşünmüşüz bu da iyi hissettirdi teşekkürler.
@Özgür Polat senin inancına göre öyle olması hakikatın o olduğunu göstermez. Sen buna inanıyorsun bu yüzden de başka insanların inançlarına saygı göstermelisiniz. Türkiye de doğmuş ortalama bir insan biliyordur zaten İslam'ı, azabı. Bilmiyorsada öğrenmek isterse öğrenebilir.
@@irem3693 kalbin mühürlemesinden konuşmuşsunuz. Karşı tarafın yorumları gözükmüyor şuan o yüzden cevap vermek istedim. Allah kalbi durduk yere mühürlemiyor. Mühürlediği kişi o kadar çok günaha giriyor, kötülük yapıyor ki, Allah da her şeyi bilen olarak onun hiç bir zaman müslüman olmayacağını bildiğinden kalbini mühürlüyor. Yani kalbini mühürlediği için inanmıyor değil, inanmadığı için kalbi mühürleniyor.
20:26 Bu perspektiften bakıldığında varolmaya devam etmek için motivasyon nedir? Bu motivasyonun kaynağı nedir? Hayatının anlamsızlığını, absürtlüğünü kabul etmiş birisi için berbat bir durumda olan insanlık ve sistemler içinde insanın var olmak için çabalamasına ne gerek vardır?
"Tanrı yoksa yaşamın amacı ne diye soruyorlar, Tanrı varsa onun amacı ne? "
2 года назад+5
Varılacak bir yer yada amaç yok, hayatın kendisini yolculuğumuz olarak görüp, en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmak felsefi açıdan kafi gibi geliyor bana.
"İyi bilin ki, şu dünya hayatı boş bir oyalanma ve oyundan başka bir şey değildir. Âhiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bunu bilmiş olsalardı!" Ankebut suresi
@@nurmensch1952 bütün din savunucularının klasik tehditleri boş ve anlamsız. Bana bu dünyada bi kanıt göster. Yoksa al tanrınını baska yerde satmaya çalış. Burda alıcı yok :)
varlığı birliğe getirerek anlamını bulunca hep bir ödül alacağımı düşünmüştüm şimdiye kadar şimdi anlıyorum ki oyunlarda hep bir ödül var insanın oyunu sevmek hiç aklına gelmiyor
Tesadüfen geldiğimiz dünyada evrimsel dürtülerimiz nedeniyle hayatta kalmak ve egomuzu tatmin etmek üzere ölüm günü gelene kadar zaman dolduruyoruz. Bence hayatın anlamı budur...
Tesadüfen gelmek, dünyaya fırlatılmak, anlamsız bir yaşam… Çözüm ne? Bu anlamsızlığın içinde kendi anlamını bul… Bu bir çözüm değil, bu sözde oyunun bir parçası olduğunda asıl anlamsızlık hiç değişmez ki… Sonuçta daha en baştan tesadüfen bir anlamsızlığın içinde doğduğunu kabul eden bir insan, bu boşluğun içinde neyin anlamını bulacak, gece kafanı yastığa koyduğunda hiç mi aklına gelmeyecek yok olup gidecek olmanın huzursuzluğu….. Arayışın sonucu bu mudur yani. Kendi anlamını bul vs. Bence bu bir çeşit hipnoz, kendini sözde yokluğun ızdırabından kurtarmak için bir yöntem TANRI vardır, hep vardı…..
Tebrikler . Tüm videoların içinde ilk 3’e girecek bir çalışma , hatta bilgiyi sevmeyi eğer anlam arayışı için yapıyorsak ; sanki tüm videoların özeti gibi olmuş. Teşekkürler 🙏
Vous êtes merveilleuse, Mademoiselle, je voudrais parler philosophie avec vous indéfiniment. J'ai lu L'être et le néant de Jean Paul Sartre mais croyez-moi, le livre n'était pas facile à comprendre pour quelqu'un comme moi. Un tel ouvrage ne peut être lu et évalué que par un expert en philosophie comme vous. Je ne peux qu'espérer une telle situation.
Bu koca evrenin varlığı ve bizim onu anlayabilecek yetilerle Dünya da olmamızın bir anlamı olmalı bence. Yaşamın varlığı, yok denecek kadar küçük bir olasilikken oluşması, bir anlam içeriyor olmasını gerekli kılıyor bence. Biz insan olarak küçük bir zerreyiz bu evrende. Algilayabildigimiz bilgi bu koca evrende küçük bir zerre. Naçizane fikrim. Sevgiler.
Tüm varolanlara genel-mutlak bir amaç ve anlam tayin etme cüretkarlığı tarihsel süreçte sosyo-psikolojik /politik işlevler görmüş olabilir desek bile günümüzde tüm zamanları ve yerellikleri aşarak böyle bir sonuca ulaşmak bilgisizlik ve dogmatizmle eşdeğerdir. Bu gerçekle yüzleşebilir; insanın ontolojik değerini evrendeki tüm varolanlarla eşitleyebilir ve insanı merkezi ontolojik konumundan edebilirsek belki o zaman aşırı tüketimden, konformizmden, israftan, ekonomik büyüme saplantısından, nüfus artışından, kaynak paylaşımlarından, silahlanma yarışından, insan merkezci anlam dünyalarının rekabetinden kaynaklanan sorun, savaş ve hastalıkların önüne geçilebilir.
çok güzel bi video olmuş, teşekkürler. ben de bundan 2 sene kadar öncesinden beri deleuzecü bi olay perspektifi etrafında düşünüyorum bu tip konuları. öyle ki, olay dışında yaslanılacak herhangi bi zeminin ek varsayımlara muhtaç olduğuna epey ikna oldum
İnsan çok basit bir şekilde doğup ölüyor, aslında bir yaprağın yeşillenip sararması gibi. Bence anlam için hayatı yaprağa indirgemek daha kolay. Çünkü insanlar olarak çok fazla kavramımız var.
Aslında insanlar Tanrısız çok daha mutlu olabilir. Çünkü insanın yaratıcılığı Tanrısız çok daha rahat ortaya çıkıyor. Bu yaratıcılıkla cenneti Dünyamızda yaratabiliriz. Bilime merakımız çok daha fazla olacaktır, bilimsel ahlak değerlerimizle vicdanımız vede adalet duygularımız birleşerek daha insancıl yaklaşımlarla hayatımıza çok daha güzel ve verimli birşekilde yön verebiliriz. Bunlarda bizim mutluluk ve hayattan haz alma duygularımızı harekete geçirebilir.
Bazı insanlar Tanrı’sız mutlu olamaz. Bilakis onun varlığıyla hayata tutunurlar… Mesela küçük çocuğu kaçırılan ve ömür boyu bulunamayan çilekeş bir anne. Bu anneye “boşver hayatının anlamı ol” gibi cümleler pek işlemez. O ancak Tanrı’nın herşeyi görüp bildiği gerçeğiyle az da olsa rahatlar Mesela ölüm döşeğindeki bir kanser hastası. Onu fantastik felsefi cümleler kurarak mutlu edemezsiniz… Ama herhangi bir ayet onu hiç değilse derin acılardan kurtarır Daha örnek vereyim mi Tanrı inancı insanı kuyunun dibinde, karanlığın içinde güvende hissettiren tek gerçektir. Kuyunun dibinde felsefe yapıp Tanrı aleyhine argüman üretecek konforun yoktur çünkü
Yogist Damla Dönmez RUclips kalanında hint felsefesini öyle açık öyle güzel anlatıyorki. Hindu inancına sıcak bakmaya başladım. Batavat gita ( Hinduizmin kutsal kitabı) araştırıyorum şimdi.
Sana Transandantal Meditasyon tekniğini ve MAHARİSHİ nin Türkçeye çevrilmiş BHAGAVAD GİTA yorumlu kitabını,yine Maharışhı ninVARLIK BİLIMİ VE YAŞAMA SANATINI ( izninle)önermekten mutluluk duyuyorum ....sevgilerimle
Dünya hayatı ancak bir OYUN ve bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız? (En’âm Suresi 32. Ayet) Bilin ki, dünya hayatı ancak bir OYUN, bir eğlence, bir süs, aranızda karşılıklı bir övünme, çok mal ve evlat sahibi olma yarışından ibarettir. (Nihayet hepsi yok olur gider). Tıpkı şöyle: Bir yağmur ki, bitirdiği bitki çiftçilerin hoşuna gider. Sonra kurumaya yüz tutar da sen onu sararmış olarak görürsün. Sonra da çer çöp olur. Ahirette ise (dünyadaki amele göre ya) çetin bir azap ve(ya) Allah’ın mağfiret ve rızası vardır. Dünya hayatı, aldanış metaından başka bir şey değildir. (Hadîd Suresi 20. Ayet) Sen onları bırak, uyarıldıkları günlerine kavuşuncaya kadar batıl inançlarına dalsınlar ve OYNASINLAR. (Zuhruf Suresi 83. Ayet) Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, OYUN ve eğlence olsun diye yaratmadık. (Duhân Suresi 38. Ayet)
Ben insanım. Varlığın son bulmasın istiyorum. Bütün sevdiklerinle sonsuza kadar mutlu yaşamak istiyorum. Ancak ölüm gelip bizi hiçliğe atıyor. Bu durum benim için O yakıyor. Dayanamıyorum bu acıya. Eğer hayat oyun ise bundan daha zalim bir oyun olamaz.
...o halde hayatın anlamı mitleri kurmak yoluyla, mahkum edildiğimiz özgürlükte bütün varlığın ve yaşamın sadece bir oyundan ibaret olduğunu kavramaktır...
"Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; ahiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi!" Ankebut suresi, 64.ayet Ayetin ilk kısmını kavramışsiniz, bakış açınızı biraz daha genislettiginizde ikinci kısmını da kavrayacaginizi düşünüyorum.
.Insan yaşamın anlamını bulmak için yaratılmaya neden ihtiyaç duyar. .Var olmak kendi varlığının anlamını aramak için yeterli değil mi .Ceza veya ödül beklentisi ile insan varlığıni değiştiriyor ise ne kadar kendini var edebilir. .Var olmak gerek sonrası var edeni beklemek insan ölene kadar var olur
İnsanın en imkansız hayali bağımsızlık hayalidir insandaki bilinç sonsuz bilincin sadece yansımasıdır neticede ölünce bu gerçekle yüzleşecektir fakat bir telafi imkanı olmayacaktır.
☺️ ted x videonu da izledim. Aynı konudan bahsetmişsin. Olayı biraz daha detaylandırmışsın. Şu soruları sormak gerekyor aslında: 1. Özgürlük nedir? 2. Özgürlük tanrı olmak mıdır? 3. Hadi kendimize tanrı diyelim. İyi bir tanrı olmamız mecburi mi? 4. Tanrı inanışının azalıp tanrısızlığın ya da ateistliğin arttığı bu dünyada işler daha mı iyiye gidiyor? 5. Bireyselciliğin ve özgürlüklerin artması bizi (insanlığı) daha iyi bir noktaya mı getirecek?
Yaşamın anlamı ne diye soru ve oldukça geniş açıklamalar yaptınız. Peki şöyle sorsak; maddenin anlamı ne, enerjinin anlamı ne? Kozmos da madde ve enerji var olduğu sürece rastlantısaldık kaçınılmaz. Sonuçta yaşamın oluşması ve bu süreç kaçınılmaz değil mi?
Hayatın anlamı ne tanrıya inanmak ile bulunur ne de bin yıllar önce Avrupada yaşamış filozofların izinden gitmekle bulunur. Hayatın anlamı sana özgü olan ve sadece sana değil başka insanlarada faydası olabilecek bir beceriyi gece gündüz çalışıp o beceriyi hayata geçirmekte bulunur..
Tanrı ve din olgusunu birbirinden ayırmak ilk yapılacak kavrayış daha sonra o tanrıya teslim olup olmamak, onun üzerimizdeki mutlak tahakkümünün olup olmadığına karar vermek. O tanrı veya üst akıl bizi özgür bıraktı mı bırakmadı mı? "O" ile ilişkiniz nedir a dostlar?
Bazen şöyle düşünüyorum, kendimizi gelistirebilecegimiz kadar gelistirsek insa edebildigimiz kadar etsek nolucak 😂 olunce her sey sona eriyor, sahsen cogu zaman yaşamaktan zevk de almıyorum 😂
Merhaba, herhangi bir fikirden yola cikarak onun kokenine inmek mumkunmu? Mesela bugun bulundugumuz toplumsal yada sahsi dusunce duzeyimizin gecmisine dogru giderek hangi fikir yada dusunce hangi fikri yada dusunceyi dogurdugunu ve bunlarin neden ve nicinlerini tespit edip yanlis dusunce ve fikirlere kaymalari engelleyebilirmiyiz? Boyle bir felsefe konusu varmi varsa bu konulari hangi kaynaklardan ogrenebilirim? Tesekkurler
Hayatın mutlak anlamı yok ben kendi anlamımı yaratayım dediğin zaman hayata haz odaklı bakmaya başlıyor insan.. Kendi haz içinde uyuşturmak anlamsız hiç olan hayata karşı insanı güçlü kılıyor .. Zen felsefesi de bu konuda bence çok önemli "şimdi " de anda kalma, anı yaşama, geleceği ve geçmişi ilüzyon olarak görüp tek gerçeği şimdi yaşadığın an olarak görme anlayışı, anlamı kendinden getiriyor her anın her dakikanın kıymetini biliyor insan
Hayat bir oyun ama ölünce bütün oyun biter. Ozaman oyununda bir anlamı kalmaz. Kalanlarda bir süre senden bahseder sonra hikayelerde biter. İnsanoğlu galiba yok olmamak için bir çaba harcasa da sonuç değişmiyor ölüm var.
Sevgili Dilara enerjine hayranım. Bence insanları yanlışa iten en önemli şey biz bu dünyaya neden geldik. Sorusu bu soru yanlış çünkü insani bir düşünceyle kensisini ve kâinatı yaratanı anlamaya çalışmak (boşa kürek çekmek en azından şimdilik) Hatta buna göre mutluluğu bulmaya çalışmak boşa kürek çekmekle aynı olmazmı? Şöylede açıklayabilirim: iki ihtimal var ya bir yaratan var (bu yaratanın birden fazla olma ihtimalini insani bilgilerimizle imkansız olduğunu biliyoruz bu yüzyılda) yada tanrı yoktur diyebiliriz. Birde üçüncü durum var schrödinger'in kedisi gibi aynı anda hem vardır hem yoktur.(kuantum teorisi) Bu iki durumdan birine mutluluğunu ( yaşamın anlamını) bağlaması kesin yüzde elli hatalıdır. Ama üçüncü durum schrödinger'in kedisi hata payı sıfır😀. Bu konuda sosyal bir deney yapılacak olsa sanırım teistlerle ataistler arasında bir fark olmadığı görülecektir. Yaşamın anlamı insanın kendisidir. Selamlar iyi çalışmalar
Oyunu oynamak için hevesli olmak ve zevk almak kadar, kenarda oturup herşeyi saçma bulmakta normal, hatta bu sürekli bir değişkenlik gösterebilir, arada oynayıp arada oturursun.. Yani nihilizm illa kendini yok etmek ile bitecek bir düşünce tarzı değil, hayat oyununu oynayanların da arada nihilist olduğu dönemler olacaktır, insan odun gibi sabit bir canlı değil, yaşam içerisinde rüzgara göre yön, şekil değiştiriyoruz.
Einstein'ın dediği gibi Tanrı varsa bu tanrı fikri en iyimser görüşle doğa kanunlarını hazırlayıp evreni bu kanunlara göre evrimleşmesi için kendi haline bırakan biriydi..' kısaca ötesine erişemeyiz ve onu asla bulamayız.. ayrıca bahsettiğiniz samsara döngüsünü bu konuları daha araştırıp fikir edinmeden, bir batılı olarak bende düşünmüştüm ve araştırınca şaşırmıştım.. neden olmasın ?
Год назад
Tesadüfler üzerine biz olduk ve yuvarlanıp gidiyoruz bu süreci en iyi şekilde geçirip gidicez amaç bu, evrende milyarlarca medeniyet olduğunu düşünüyorum hepsine bir amaç aramaya gerek yok onlarda aynı bizim gibi kimse özel ya da farklı değil yuvarlanıp gidiyoruz
İşin özü, pratikte ve özellikle de teorik olarak hem tanrının varlığı hem de yokluğu tam ve sistematik olarak ispatlanamaz. Bunun dışında herşey ve çoğu yorum düşünsel fantaziden öteye gitmez. Ama bu idealar ile felsefî düşüncelerin değerini düşürmez. Tam tersine felsefî düşünceler, hayatın her alanında kendini şöyle veya böyle hissettirir.
Ahiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi! (Oysa onların tek gerçek kabul ettikleri) bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; âhiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi! Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir. Ankebut /64
Bu hususta çok önemli bir anlatım bozukluğuna dikkatini çekmek isterim. “Tanrının varlığına inanmak” eşit değildir “tanrıya inanmak”. Bir tanrıya inanmamak, pekala varlığını kabul etmek anlamına gelir ki, bu noktada kastedilen sadece bu varlığın mesajlarına inanmamaktır. Bence bu net farka dikkat etmeliyiz.
Merhaba ilginç bir video olmuş. Dediğinizi yapıp dinledim, Tanrı nin varlığı şıkkında size göre eleniyor olmama rağmen :) Ama aklıma bir şey takıldı. Sizin konumunuz sanki bize bağımlı gibi. Tanrı ya inanan insan olmasa kimse sizin konumuzda bulunamazdi. Yani mesela bir gün herkes ateist olursa nihilizmden başka seçenek kalmayacak mi?
1:291:59 AL işte, doğru ben arkadaki piyanoyla sana bakıyorum, sen ne anlatıyorsun, kafam dağıldı, bir de o kadar fazla nietzsche kitaplarından sonra, resmen aklımdan bir yerlerden wagner gruptan ayrıldı. Nasıl bir algoritması var bu youtue'un ya.
Yaşamanın, aslında bir yaratıcı olduğu durumlarda yaşanması anlamsız olacağını düşünüyorum. Üzerinde tahakkümü olan, elinde sopasıyla sürekli şefkat ve tapınma dilencisi bir tanrının kulu olmak yaşamı daha anlamsız kılar!
Bende böyle düşünüyorum. Semavi dinlerde özgür iradeden bahsedilir ama hep bir çelişki barındırır içinde. Sanki dinlere inanmak bir oyunun kuralını başkası yazmış ve bize oynama zorunluluğu getirmiş gibi geliyor. Tanrıya inançta öyle sanki onun egosunu tatmin etmek için var olmamız lazımmış gibi geliyor. Bunlar benim düşüncelerim tabiki herkesin inancı ve tanrıyı algılayışı farklıdır.
Fazlasıyla Dilarasal bir yorum, Absürdizm ve Hinduizmi birlikte okuma denemesi. :)
💡 VİDEONUN SPONSORU: AkademiFR
akademifr.com
ruclips.net/user/akademiFR
Hinduizme kaldiysak sonra fareyi kutsamaya kadr gideriz
insanın iki hayatı vardır, ikinci hayatı, yalnız bir hayatı olduğunu anladığında başlar.
Doğru, fakat herkes için geçerli değil bu. Ölene kadar dindar kalanlar, ikinci bir hayat yanılgısıyla tek bir hayat yaşıyorlar. Zaten onu da doğru düzgün yaşayamıyorlar.
@@Sorgulayan-Adam ama zaten inançları gereği ikinci hayat var. Yani onların doğrusu ve gerçeği ikinci hayatın olması.
Oyunu çok ciddiye alanlar oyunun hep tadını kaçırırlar…
Oyunda olsa ciddiye alınmadığı sürece kimse kazamaz.
deliredebilir
@@memjan3512 kazanmaktan kastın ne
@@orhun2212 deliler red edebiliyorsa ne mutlu onlara.. Şen olsun :) oyunda kimse kazanmıyorsa bir süre sonra, oyun devamlı kendini absürt bir harekete dönüşecektir.
Ciddiye alanlarlardanim benden farkli olarak hayattan aldiginiz tat nedir mesela? Icki miz zina iliskileri vs mi? Zihniyetinizdeki dindarlik algisi sokaktaki insanlardan ibaret galiba.
Bir gün de ''Yaşam Üzerine Meditasyonlar'' serisinde Yalnızlık ile ilgili fikirlerinizi dinlemek çok ilgimi çeker doğrusu. Yaşam felsefesinde yalnızlığın konumunu çokça düşünürüm.
Video "Mal da yalan mülk de yalan gel birazda sen oyalan" sözünü ilk duyduğumdaki etkiyi yarattı. 🙂🙂
Videonun özeti 😄
Ne kadar da heyecanla anlatıyorsunuz 🤍
Belli bir yaşima kadar dindardim ve hayat anlamim buna donuktu. Sonra dusunmeye basladim ve tum dinlerin ve tanri algisinin insan icadi oldugunu gordum. Burdan sonra da insan gercekten bir anlamsizliga dusuyor. Cogu insan cok dusunmeden hatta hic dusunmeden yasayabiliyor bu konulari. Nasil yapabiliyorlar anlamiyorum. Benim dusunmeden gecen bir gunum yok ama hicbir seye Evet iste bu benim anlamim diyebilecegimi sanmiyorum. Sadece tek bir sey var kendime diyebildigim "guzel hatiralar biriktirebilmek". Olurda 70 80 sene yasarsam geriye baktigimda guzel deneyimler hatiralar sevgiler dostluklar vs yasamis oldugumu gormek yani sadece yaşamak. Şu an tek tutanabildigim şey bu.
Güzel hatıralar biriktirmek istemenizi anlıyorum bu çok güzel bir şey, bende bunu yapmak istiyorum. Şu farkla, ben inançlıyım, ve evet bende kendime soruyorum. Güncelleniyor adeta ama bulduğum sonuç değişmiyor.
Size şunu söylemek istiyorum belki farklı bi pencere olur, dediniz ya şuan güzel anılar biriktirmek hedefim. Bunu bende sorguluyorum ve şuna ulaşıyorum, amaç gerçekten bu olabilir mi? Bende değil. Çünkü yaşarken görüyorum ki en güzel anları da yaşasam, hepsi eliminden kayıp gidiyor, hiç birini tutamıyorum. Zamanı yaşıyorum, an be an içindeyim, ama aslında ona sahip değilim. Sadece “şu an”a sahibim. Yani bu ne kadar akılcı, mantıklı diye soruyorum kendime. Ve bu bi toz bulutu gibi dağılıp gidiyor.
Bu videoda bahsedilen oyun gibi olduğunu varsaysam, buda beni tatmin etmiyor en kısa ve basit haliyle. Oyuna başkaldırı mı? Ben inançlı olduğum halde de ot gibi yaşamıyorum. Dediğim gibi düşünüyorum, soruyorum, sorguluyorum. İnançlı olmam, bir amacımın olması beni düşüncesiz, sorgulamayan biri yapmıyor. Ha şu var, inandığım dinin kurallarını, helali haramına iman ediyorum, bu böyleyse yapmam gerekir diyorum. Bu sorgulamamak değil. Mesela bi örnek vereyim, siz bir insana güvenirsiniz, inanırsınız, ondan sonra onun her hareketini sorgular mısınız, bunu niye böyle yaptı diye her hareketinde bir şey arar mısınız, aramazsınız diye düşünüyorum. Yada yüksek lisans vb başladınız, başlarken düşünürsünüz acaba gerekli mi, artısı ne eksisi ne diye. Ama başladıktan sonra hoca ödev verdiği zaman bu da gerekli mi ya, veya anlattığı şeyler için bunları dinlemek zorunda mıyım diye pek sormazsınız. Buda onun gibi.
Yani genel anlamıyla akılla imana ulaştım, ve iman ettim diyebilirim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim
Eğer yok olacaksak güzel hatıralar biriktirmemizin ne anlamı var ki?
Aferin!! Aklin gec de olsa calismaya baslamis, mantik yolundan gidersen hic sasirmazsin.....
Ya sen o kadar güzel ve gelisen bir insansin ki bunun tarifi her gün degisiyor. Sana baktigimda her sene farkli bir anlam goruyorum. Seni kac yildir takip ediyorum ve konusma dilin bilgin videolarin arasindaki gelisim goze cok carpiyor. Gelecekte yas aldiginda nasil bir bilgi agaci oldugunu ve bu yüzyıl icerisindeki kaliteli insanlar arasinda adinin gececeginden cok eminim. İyi ki oyundasın.❤❤❤
Philfest'te tanıştığımıza gerçekten çok memnun oldum, Taner Hoca'yla olan yayın inanılmaz 🤯
Genelde bu fikirleri kitap okumadan da düşünülebilir. Örneğin lise zamanlarında bu dünyanın bir sirk alanı oyun alanı olduğunu düşünürdüm. Bu fikirleri atarken hiç bir filozoftan etkilenmedim. Her nezaman düşüncelerime benzer şeyler söyleyen ve bu düşüncelerin adını koyan bir felsefeciye rastlasam, düşünüyorsak o halde kendimizi yalnız hissetmemeze de gerek yok diyelim o halde.
"Absürt dediğiniz şey bizim doğamıza uygun bir şeydir. Çünkü dünyada olmak kendi başına saçmadır. Burada olmamızın geçerli, rasyonel hiçbir sebebi yok."
ne yazık ki var
Nefis bir yorum, anlatım… Zihnine fikrine verdiğin anlamlara sağlık…
İnsanlara dinsiz olduğumu söylediğimde çoğu bu soruları soruyor. Bu video çok iyi geldi. Çoğu zaman aynı şeyleri düşünmüşüz bu da iyi hissettirdi teşekkürler.
@Özgür Polat kalbim mühürlenmiş ise özgür iradeden bahsedebilir miyiz peki. Bu kimin suçu
@Özgür Polat alakası yok bence.
@Özgür Polat senin inancına göre öyle olması hakikatın o olduğunu göstermez. Sen buna inanıyorsun bu yüzden de başka insanların inançlarına saygı göstermelisiniz. Türkiye de doğmuş ortalama bir insan biliyordur zaten İslam'ı, azabı. Bilmiyorsada öğrenmek isterse öğrenebilir.
@Özgür Polat cevaplamaya çekiniyorum zira bir şeyler dersem saygısızlık edeceğimden endişeliyim.
@@irem3693 kalbin mühürlemesinden konuşmuşsunuz. Karşı tarafın yorumları gözükmüyor şuan o yüzden cevap vermek istedim. Allah kalbi durduk yere mühürlemiyor. Mühürlediği kişi o kadar çok günaha giriyor, kötülük yapıyor ki, Allah da her şeyi bilen olarak onun hiç bir zaman müslüman olmayacağını bildiğinden kalbini mühürlüyor. Yani kalbini mühürlediği için inanmıyor değil, inanmadığı için kalbi mühürleniyor.
20:26 Bu perspektiften bakıldığında varolmaya devam etmek için motivasyon nedir? Bu motivasyonun kaynağı nedir? Hayatının anlamsızlığını, absürtlüğünü kabul etmiş birisi için berbat bir durumda olan insanlık ve sistemler içinde insanın var olmak için çabalamasına ne gerek vardır?
"Tanrı yoksa yaşamın amacı ne diye soruyorlar, Tanrı varsa onun amacı ne? "
Varılacak bir yer yada amaç yok, hayatın kendisini yolculuğumuz olarak görüp, en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmak felsefi açıdan kafi gibi geliyor bana.
"İyi bilin ki, şu dünya hayatı boş bir oyalanma ve oyundan başka bir şey değildir. Âhiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bunu bilmiş olsalardı!" Ankebut suresi
Kurana inanmayan insana ayet paylaşmak çok zekice
Vallah hakikati inkar etmek bu hakikati yok etmez. Ben sorumlulugumu yerine getiriyorum
@@nurmensch1952 sana göre hakikat bize göre zırva
@@kaansmith2980 Ahirette grsrz ;) bu sekil konusabiliyomusun orada bay Smith
@@nurmensch1952 bütün din savunucularının klasik tehditleri boş ve anlamsız. Bana bu dünyada bi kanıt göster. Yoksa al tanrınını baska yerde satmaya çalış. Burda alıcı yok :)
Harika bir kisa videoyla bitirmişsiniz..tum anlattıklarınıza guzel bir nokta. emeğinize sağlık
varlığı birliğe getirerek anlamını bulunca hep bir ödül alacağımı düşünmüştüm şimdiye kadar şimdi anlıyorum ki oyunlarda hep bir ödül var insanın oyunu sevmek hiç aklına gelmiyor
Alan watts dedin kalbim pik yaptı birden 😍 lütfen daha çok içerik 🙏
Çok güzeldi! İzlerken birkaç kez alkışladım tek başıma izlerken😊 Teşekkürler⭐
Tesadüfen geldiğimiz dünyada evrimsel dürtülerimiz nedeniyle hayatta kalmak ve egomuzu tatmin etmek üzere ölüm günü gelene kadar zaman dolduruyoruz. Bence hayatın anlamı budur...
Tesadüfen gelmek, dünyaya fırlatılmak, anlamsız bir yaşam…
Çözüm ne? Bu anlamsızlığın içinde kendi anlamını bul…
Bu bir çözüm değil, bu sözde oyunun bir parçası olduğunda asıl anlamsızlık hiç değişmez ki… Sonuçta daha en baştan tesadüfen bir anlamsızlığın içinde doğduğunu kabul eden bir insan, bu boşluğun içinde neyin anlamını bulacak, gece kafanı yastığa koyduğunda hiç mi aklına gelmeyecek yok olup gidecek olmanın huzursuzluğu…..
Arayışın sonucu bu mudur yani. Kendi anlamını bul vs. Bence bu bir çeşit hipnoz, kendini sözde yokluğun ızdırabından kurtarmak için bir yöntem
TANRI vardır, hep vardı…..
Olum bazen ise yariyor!!!!!!
@@sehav9558 Tanri kendi kendini yaratamayacagina gore nicin tektir?????
Tebrikler . Tüm videoların içinde ilk 3’e girecek bir çalışma , hatta bilgiyi sevmeyi eğer anlam arayışı için yapıyorsak ; sanki tüm videoların özeti gibi olmuş. Teşekkürler 🙏
Dünya hayatı oyun ve eğlenceden ibarettir ayeti geldi birden aklıma...
Herşey birbirine bağlıysa hiçbir şey özgür değildir. Bedenselliğe atfedilen özgürlük en büyük, en net, en farkedilmeyen hapis türüdür..
Vous êtes merveilleuse, Mademoiselle, je voudrais parler philosophie avec vous indéfiniment. J'ai lu L'être et le néant de Jean Paul Sartre mais croyez-moi, le livre n'était pas facile à comprendre pour quelqu'un comme moi. Un tel ouvrage ne peut être lu et évalué que par un expert en philosophie comme vous. Je ne peux qu'espérer une telle situation.
Tek kelimeyle nefis bir video. Emeğinize sağlık.
Dilara hanım ne güzel anlatmışsınız❤👏❤👏
Bu koca evrenin varlığı ve bizim onu anlayabilecek yetilerle Dünya da olmamızın bir anlamı olmalı bence. Yaşamın varlığı, yok denecek kadar küçük bir olasilikken oluşması, bir anlam içeriyor olmasını gerekli kılıyor bence. Biz insan olarak küçük bir zerreyiz bu evrende. Algilayabildigimiz bilgi bu koca evrende küçük bir zerre. Naçizane fikrim. Sevgiler.
Tüm varolanlara genel-mutlak bir amaç ve anlam tayin etme cüretkarlığı tarihsel süreçte sosyo-psikolojik /politik işlevler görmüş olabilir desek bile günümüzde tüm zamanları ve yerellikleri aşarak böyle bir sonuca ulaşmak bilgisizlik ve dogmatizmle eşdeğerdir. Bu gerçekle yüzleşebilir; insanın ontolojik değerini evrendeki tüm varolanlarla eşitleyebilir ve insanı merkezi ontolojik konumundan edebilirsek belki o zaman aşırı tüketimden, konformizmden, israftan, ekonomik büyüme saplantısından, nüfus artışından, kaynak paylaşımlarından, silahlanma yarışından, insan merkezci anlam dünyalarının rekabetinden kaynaklanan sorun, savaş ve hastalıkların önüne geçilebilir.
Bence de
çok güzel bi video olmuş, teşekkürler. ben de bundan 2 sene kadar öncesinden beri deleuzecü bi olay perspektifi etrafında düşünüyorum bu tip konuları. öyle ki, olay dışında yaslanılacak herhangi bi zeminin ek varsayımlara muhtaç olduğuna epey ikna oldum
Pelin iyi ki varsın, sayende inancım artıyor! Hakikaten ne boş işler var insanın gündeminde.
Yine müthiş!!!!! Mersin 'den sevgiler
İnsan çok basit bir şekilde doğup ölüyor, aslında bir yaprağın yeşillenip sararması gibi. Bence anlam için hayatı yaprağa indirgemek daha kolay. Çünkü insanlar olarak çok fazla kavramımız var.
Teşekkür ediyorum hakikaten efsane.felsefe öğretmeniyim ben ve öğrencilerime de hararetle öneriyorum. Felsefeyi sevdiren Bilge prenses🤗🤗💕💕
dünyaya misafir olarak geldik ama dünyanın sahibi gibi davranıyoruz, aslında biz yaratılmadık sadece dünyada bir oyuna hapsedildik
Videolarınız çok güzel çok beğeniyorum ellerinize sağlık
Aslında insanlar Tanrısız çok daha mutlu olabilir. Çünkü insanın yaratıcılığı Tanrısız çok daha rahat ortaya çıkıyor. Bu yaratıcılıkla cenneti Dünyamızda yaratabiliriz. Bilime merakımız çok daha fazla olacaktır, bilimsel ahlak değerlerimizle vicdanımız vede adalet duygularımız birleşerek daha insancıl yaklaşımlarla hayatımıza çok daha güzel ve verimli birşekilde yön verebiliriz. Bunlarda bizim mutluluk ve hayattan haz alma duygularımızı harekete geçirebilir.
Bazı insanlar Tanrı’sız mutlu olamaz. Bilakis onun varlığıyla hayata tutunurlar…
Mesela küçük çocuğu kaçırılan ve ömür boyu bulunamayan çilekeş bir anne. Bu anneye “boşver hayatının anlamı ol” gibi cümleler pek işlemez. O ancak Tanrı’nın herşeyi görüp bildiği gerçeğiyle az da olsa rahatlar
Mesela ölüm döşeğindeki bir kanser hastası. Onu fantastik felsefi cümleler kurarak mutlu edemezsiniz… Ama herhangi bir ayet onu hiç değilse derin acılardan kurtarır
Daha örnek vereyim mi
Tanrı inancı insanı kuyunun dibinde, karanlığın içinde güvende hissettiren tek gerçektir. Kuyunun dibinde felsefe yapıp Tanrı aleyhine argüman üretecek konforun yoktur çünkü
Canım Pelin ilminle ,bilginle konuşma biçiminle su gibisin . Yine doyamadigim bir bilgi paylaşımı hep var ol...
"Niye 36 kişi beğenmiş?" diye geçirdim içimden. Daha sonra gördüm, bugün yayınlanmış. 😅Güzel bir video, emeğinize sağlık🙏
Yogist Damla Dönmez RUclips kalanında hint felsefesini öyle açık öyle güzel anlatıyorki. Hindu inancına sıcak bakmaya başladım.
Batavat gita ( Hinduizmin kutsal kitabı) araştırıyorum şimdi.
Sana Transandantal Meditasyon tekniğini ve MAHARİSHİ nin Türkçeye çevrilmiş BHAGAVAD GİTA yorumlu kitabını,yine Maharışhı ninVARLIK BİLIMİ VE YAŞAMA SANATINI ( izninle)önermekten mutluluk duyuyorum ....sevgilerimle
Dilozof vaktim olmasa bile senı tıklayip beyenıyorum ki daha fazla kişiye ulasasın
Felsefe bütün derslerin anası dırrrrrrr aslında her kez felsefe yapıyor düşünmekle felsefede cevaplardan çok sorular önemli
Çok kaliteli içerikler icin tesekkurler.Felsefeye ilgim varmis meğerse ya da artik okdu diyelim :)
Artık hayatımın yarısını oynuyor yarısını yaşıyorum (Oğuz Atay)
Dünya hayatı ancak bir OYUN ve bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız? (En’âm Suresi 32. Ayet)
Bilin ki, dünya hayatı ancak bir OYUN, bir eğlence, bir süs, aranızda karşılıklı bir övünme, çok mal ve evlat sahibi olma yarışından ibarettir. (Nihayet hepsi yok olur gider). Tıpkı şöyle: Bir yağmur ki, bitirdiği bitki çiftçilerin hoşuna gider. Sonra kurumaya yüz tutar da sen onu sararmış olarak görürsün. Sonra da çer çöp olur. Ahirette ise (dünyadaki amele göre ya) çetin bir azap ve(ya) Allah’ın mağfiret ve rızası vardır. Dünya hayatı, aldanış metaından başka bir şey değildir. (Hadîd Suresi 20. Ayet)
Sen onları bırak, uyarıldıkları günlerine kavuşuncaya kadar batıl inançlarına dalsınlar ve OYNASINLAR. (Zuhruf Suresi 83. Ayet)
Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, OYUN ve eğlence olsun diye yaratmadık. (Duhân Suresi 38. Ayet)
Ben insanım. Varlığın son bulmasın istiyorum. Bütün sevdiklerinle sonsuza kadar mutlu yaşamak istiyorum. Ancak ölüm gelip bizi hiçliğe atıyor. Bu durum benim için O yakıyor. Dayanamıyorum bu acıya. Eğer hayat oyun ise bundan daha zalim bir oyun olamaz.
Eziyet çeken bir hayvan veya çocuk görünce oyun olamayacak kadar gerçek bir acının neden çekiliyor olması sorusu canlanıyor zihnimde?
Çok güzel bir anlatım🙏🏵
Su gibi bir anlatım. Teşekkürler.
...o halde hayatın anlamı mitleri kurmak yoluyla, mahkum edildiğimiz özgürlükte bütün varlığın ve yaşamın sadece bir oyundan ibaret olduğunu kavramaktır...
Bu videodan sonra Yavuz Çetin'in Oyuncak Dünya parçasını dinleyin kesinlikle !
Her şey ne kadar rastgele ve saçma olursa olsun varsınız ve o saçmalıktan keyif alabilirsiniz. Ben keyif alıyorum.
çok başarılı bir yaklaşım. lakin düşünce sonsuzdur
Hayata tutunmak için.
Güzel
Sizinle wvlenmek istiyorum. Mükemmelimsiniz.
Yolculuk ,her zaman getirir✋️.
İnsan özgürdür çünkü irade verilmiştir
"Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; ahiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi!" Ankebut suresi, 64.ayet Ayetin ilk kısmını kavramışsiniz, bakış açınızı biraz daha genislettiginizde ikinci kısmını da kavrayacaginizi düşünüyorum.
Geldi yüzümün güneşi 😍☀️✨️
Çok faydalanacağımı hissettiğim bir video olmuş, teşekkürler🙋🏻♂️
.Insan yaşamın anlamını bulmak için yaratılmaya neden ihtiyaç duyar.
.Var olmak kendi varlığının anlamını aramak için yeterli değil mi
.Ceza veya ödül beklentisi ile insan varlığıni değiştiriyor ise ne kadar kendini var edebilir.
.Var olmak gerek sonrası var edeni beklemek insan ölene kadar var olur
güzel bi insansın teşekkürler
Azərbaycandan sevgilər saygılar
diğer çöp influencerları cebinden çıkartacak kadar aydınlık bir yüz nefis anlatım düşünme yolculuğumuza katkınız için tşk 😌
beni takip et :) merve
İnsanın en imkansız hayali bağımsızlık hayalidir insandaki bilinç sonsuz bilincin sadece yansımasıdır neticede ölünce bu gerçekle yüzleşecektir fakat bir telafi imkanı olmayacaktır.
Belki de hakikat budur :
''Her şeyin bir oyun olduğu .''
1:14 Evet. Hayatın hiç bir anlamı yok zaten. Olması da gerekmiyor. Bunu hazmetmek zor ama bir şey bize zor geliyor diye yanlış olmaz.
SEVGILI DILARA - nunc stans ebedi simdi zamasizlik konusunda bir video ceksen keske :) supersin hep!
☺️ ted x videonu da izledim. Aynı konudan bahsetmişsin. Olayı biraz daha detaylandırmışsın.
Şu soruları sormak gerekyor aslında:
1. Özgürlük nedir?
2. Özgürlük tanrı olmak mıdır?
3. Hadi kendimize tanrı diyelim. İyi bir tanrı olmamız mecburi mi?
4. Tanrı inanışının azalıp tanrısızlığın ya da ateistliğin arttığı bu dünyada işler daha mı iyiye gidiyor?
5. Bireyselciliğin ve özgürlüklerin artması bizi (insanlığı) daha iyi bir noktaya mı getirecek?
Tam aydınlanacakken bir gülme geliyor
neden
Selçuk Erdem'in bir karikatüre göndermeydi, bir amacı yok :) "tam aydınlanıcam bir gülme geliyor" yazarsanız çıkar. Selamlar
Yaşamın anlamı ne diye soru ve oldukça geniş açıklamalar yaptınız. Peki şöyle sorsak; maddenin anlamı ne, enerjinin anlamı ne? Kozmos da madde ve enerji var olduğu sürece rastlantısaldık kaçınılmaz. Sonuçta yaşamın oluşması ve bu süreç kaçınılmaz değil mi?
ihtiyacım vardı bunları duymaya
Hayatın anlamı ne tanrıya inanmak ile bulunur ne de bin yıllar önce Avrupada yaşamış filozofların izinden gitmekle bulunur. Hayatın anlamı sana özgü olan ve sadece sana değil başka insanlarada faydası olabilecek bir beceriyi gece gündüz çalışıp o beceriyi hayata geçirmekte bulunur..
Tanrı ve din olgusunu birbirinden ayırmak ilk yapılacak kavrayış daha sonra o tanrıya teslim olup olmamak, onun üzerimizdeki mutlak tahakkümünün olup olmadığına karar vermek. O tanrı veya üst akıl bizi özgür bıraktı mı bırakmadı mı? "O" ile ilişkiniz nedir a dostlar?
Harika bir video olmuş kutlarım
Bazen şöyle düşünüyorum, kendimizi gelistirebilecegimiz kadar gelistirsek insa edebildigimiz kadar etsek nolucak 😂 olunce her sey sona eriyor, sahsen cogu zaman yaşamaktan zevk de almıyorum 😂
çok harika bir kadınsın içeriklere devam et
Soruyu çok beğendim.
Dilara hanım merhabalar. Olasılık felsefesi hakkında ne düşünüyorsunuz.
Merhaba, herhangi bir fikirden yola cikarak onun kokenine inmek mumkunmu? Mesela bugun bulundugumuz toplumsal yada sahsi dusunce duzeyimizin gecmisine dogru giderek hangi fikir yada dusunce hangi fikri yada dusunceyi dogurdugunu ve bunlarin neden ve nicinlerini tespit edip yanlis dusunce ve fikirlere kaymalari engelleyebilirmiyiz? Boyle bir felsefe konusu varmi varsa bu konulari hangi kaynaklardan ogrenebilirim? Tesekkurler
Hayatın mutlak anlamı yok ben kendi anlamımı yaratayım dediğin zaman hayata haz odaklı bakmaya başlıyor insan.. Kendi haz içinde uyuşturmak anlamsız hiç olan hayata karşı insanı güçlü kılıyor .. Zen felsefesi de bu konuda bence çok önemli "şimdi " de anda kalma, anı yaşama, geleceği ve geçmişi ilüzyon olarak görüp tek gerçeği şimdi yaşadığın an olarak görme anlayışı, anlamı kendinden getiriyor her anın her dakikanın kıymetini biliyor insan
Teşekkürler Dilara xx
Hayat bir oyun ama ölünce bütün oyun biter. Ozaman oyununda bir anlamı kalmaz. Kalanlarda bir süre senden bahseder sonra hikayelerde biter. İnsanoğlu galiba yok olmamak için bir çaba harcasa da sonuç değişmiyor ölüm var.
Videonun sonunda artık sizin bir sofist olma yolunda olduğunuzu düşünmeye başladım.
Hiçliğin en güzel açıklaması bence.
Sevgili Dilara enerjine hayranım.
Bence insanları yanlışa iten en önemli şey biz bu dünyaya neden geldik. Sorusu bu soru yanlış çünkü insani bir düşünceyle kensisini ve kâinatı yaratanı anlamaya çalışmak (boşa kürek çekmek en azından şimdilik)
Hatta buna göre mutluluğu bulmaya çalışmak boşa kürek çekmekle aynı olmazmı? Şöylede açıklayabilirim: iki ihtimal var ya bir yaratan var (bu yaratanın birden fazla olma ihtimalini insani bilgilerimizle imkansız olduğunu biliyoruz bu yüzyılda) yada tanrı yoktur diyebiliriz. Birde üçüncü durum var
schrödinger'in kedisi gibi aynı anda hem vardır hem yoktur.(kuantum teorisi)
Bu iki durumdan birine mutluluğunu ( yaşamın anlamını) bağlaması kesin yüzde elli hatalıdır.
Ama üçüncü durum schrödinger'in kedisi hata payı sıfır😀. Bu konuda sosyal bir deney yapılacak olsa sanırım teistlerle ataistler arasında bir fark olmadığı görülecektir. Yaşamın anlamı insanın kendisidir.
Selamlar iyi çalışmalar
Oyunu oynamak için hevesli olmak ve zevk almak kadar, kenarda oturup herşeyi saçma bulmakta normal, hatta bu sürekli bir değişkenlik gösterebilir, arada oynayıp arada oturursun.. Yani nihilizm illa kendini yok etmek ile bitecek bir düşünce tarzı değil, hayat oyununu oynayanların da arada nihilist olduğu dönemler olacaktır, insan odun gibi sabit bir canlı değil, yaşam içerisinde rüzgara göre yön, şekil değiştiriyoruz.
"Ne ölümden korkmak ayıp, ne de düşünmek ölümü" :)
Einstein'ın dediği gibi Tanrı varsa bu tanrı fikri en iyimser görüşle doğa kanunlarını hazırlayıp evreni bu kanunlara göre evrimleşmesi için kendi haline bırakan biriydi..' kısaca ötesine erişemeyiz ve onu asla bulamayız.. ayrıca bahsettiğiniz samsara döngüsünü bu konuları daha araştırıp fikir edinmeden, bir batılı olarak bende düşünmüştüm ve araştırınca şaşırmıştım.. neden olmasın ?
Tesadüfler üzerine biz olduk ve yuvarlanıp gidiyoruz bu süreci en iyi şekilde geçirip gidicez amaç bu, evrende milyarlarca medeniyet olduğunu düşünüyorum hepsine bir amaç aramaya gerek yok onlarda aynı bizim gibi kimse özel ya da farklı değil yuvarlanıp gidiyoruz
Teşekkürler
İnsan anlam yaratandır..
Insan can alandir, tetikte durmam lazim daima......
İşin özü, pratikte ve özellikle de teorik olarak hem tanrının varlığı hem de yokluğu tam ve sistematik olarak ispatlanamaz. Bunun dışında herşey ve çoğu yorum düşünsel fantaziden öteye gitmez. Ama bu idealar ile felsefî düşüncelerin değerini düşürmez. Tam tersine felsefî düşünceler, hayatın her alanında kendini şöyle veya böyle hissettirir.
Teizm ve Deizm arasındaki farkı vurgulayarak bu varoluş ve özgürlük kavramlarına daha güçlü bir anlam katılabilir . gibi. :)
Ahiret yurduna gelince, işte gerçek hayat odur. Keşke bilselerdi! (Oysa onların tek gerçek kabul ettikleri) bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; âhiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi! Bu dünya hayatı sadece bir eğlenceden, bir oyundan ibarettir.
Ankebut /64
Gördüğüm en zeki kadın.
Hayatla ilişkimizi keserek -ilişkinin kendisi olan- 'anlamı' yaratamayız.
Bu hususta çok önemli bir anlatım bozukluğuna dikkatini çekmek isterim. “Tanrının varlığına inanmak” eşit değildir “tanrıya inanmak”. Bir tanrıya inanmamak, pekala varlığını kabul etmek anlamına gelir ki, bu noktada kastedilen sadece bu varlığın mesajlarına inanmamaktır. Bence bu net farka dikkat etmeliyiz.
Merhaba ilginç bir video olmuş. Dediğinizi yapıp dinledim, Tanrı nin varlığı şıkkında size göre eleniyor olmama rağmen :) Ama aklıma bir şey takıldı. Sizin konumunuz sanki bize bağımlı gibi. Tanrı ya inanan insan olmasa kimse sizin konumuzda bulunamazdi. Yani mesela bir gün herkes ateist olursa nihilizmden başka seçenek kalmayacak mi?
1:29 1:59 AL işte, doğru ben arkadaki piyanoyla sana bakıyorum, sen ne anlatıyorsun, kafam dağıldı, bir de o kadar fazla nietzsche kitaplarından sonra, resmen aklımdan bir yerlerden wagner gruptan ayrıldı. Nasıl bir algoritması var bu youtue'un ya.
Yaşamanın, aslında bir yaratıcı olduğu durumlarda yaşanması anlamsız olacağını düşünüyorum. Üzerinde tahakkümü olan, elinde sopasıyla sürekli şefkat ve tapınma dilencisi bir tanrının kulu olmak yaşamı daha anlamsız kılar!
Bende böyle düşünüyorum. Semavi dinlerde özgür iradeden bahsedilir ama hep bir çelişki barındırır içinde. Sanki dinlere inanmak bir oyunun kuralını başkası yazmış ve bize oynama zorunluluğu getirmiş gibi geliyor. Tanrıya inançta öyle sanki onun egosunu tatmin etmek için var olmamız lazımmış gibi geliyor. Bunlar benim düşüncelerim tabiki herkesin inancı ve tanrıyı algılayışı farklıdır.
Yaratıcıları inanmak asıl özgürlük yoksa herseye kul olursunuz
@@ismaileygoren46 En azından kulluk edeceğim şeyi seçebilme özgürlüğüm var. Bu da bir özgürlük