Pe traseul respectiv nu are cum sa incarce bateria! Sunt 13km cu o diferenta de nivel de 500m. Energia potentiala pentru greutatea masinii de 1t este de 1.3kWh. Obtinuta in 13km inseamna un consum negativ de -10kWh/100km. Dar Spring consuma pe traseu drept cu caldura pornita probabil 12kWh/100km. Consumul final, rezultat prin insumarea celor doua e de 2kW/100km, foarte apropiat de ce a iesit in test.
Ar fi iesit mai ok testul in oras? Sau in pasajul de la Stefan cel Mare? Daca nu acolo atunci unde? Daca nu acum atunci cand? Unii ziceau sa o duc pe Transalpina, la Bâlea, in Himalaya, pe mine ma interesează această rută, iar pe acesta rută si in orasul Brasov eu declar recuperarea de energie facut de alternator, NULĂ!
@@GarajPif Nu poti sa contrazici legiile fizicii. Daca energia potentiala e de 10kWh/100km si consumul e de 12kWh/100km, nu ai cum sa incarci bateria. Eventual se poate face o comparatie cu consumul fara franare regenerativa (daca se poate dezactiva)
@@GarajPif Nu este nula, pentru ca practic nu ai pierdut energie pe care o utilizeaza farurile si incalzirea care pe drum drept sau stationat o pierdeai in acelasi interval de timp.
@@alexandruilea915 nu este nulă, dar din punct de vedere practic, nu exista, nu am putut sa o masor coborând la vale 12 km, daca as nu am putut contabiliza nimic, la o franare la semafor ce pretentii sa ai?
@@GarajPif La o franare la semafor reduci viteza la 0 deci aproape toata energia cinetica trece prin alternatorul respectiv ceea ce nu s-a intamplat la coborare. Nu zic ca s-ar aduna sute de kw in franele respective dar oricum regenerezi mai mult decat regenerezi la un motor termic (unde regenerarea este 0 de altfel).
Multumiri pentru vlog ! Sunteti obiectiv , imi place foarte mult cum prezentați cu plusuri si minusuri arătate cat se poate de corect , se vede ca aveti experienta pe domeniul auto . Ma bucur ca aduceți in discutie si o raportate corecta la masina , faceti un lucru foarte bun explicând ce asteptari sa aiba fiecare , asteptari cat mai reale si corecte . Felicitari !
Va mulțumesc pentru apreciere! Ma repet de fiecare dată masina este foarte buna PENTRU MINE! DAR are neajunsuri, are si Audi Quattro din 2015 sau Seatul Leon celalalte mașini ale mele, apai asta.
Mă bucur să văd teste extensive de Dacia Spring de la proprietari, așa se elimină mult din marketing. Am comandat Spring și găsesc multe sfaturi utile legate de întreținere pe canalul tău, super.
Am o mașină hybrid ce este cu cutie automată din anul 2008 .Toyota Prius.Ca să știu cum evaluează consumul, am pe bord un ecran ce-mi indică consumul de benzină.In funcție de CÂT DORESC SĂ CONSUM, apas pedala de accelerație. Când ma apropii de semafor( este roșu) ridic piciorul de pe accelerație, consumul de benzină este 0.Cand cobor o pantă sau reduc din viteză pe drum plat, consumul de benzină devine 0.Cand aștept câteva minute, chiar 8-10 minute A/C funcționând non-stop deoarece locuiesc in Arizona, consum benzină 0.Cand vreau să cobor geamurile după ce am oprit motorul, ele funcționează fără motor.De unde am energia. Din bateria mare ce s-a regenerat in timpul mersului , energie ce se păstrează.Am cautat să dau o explicație mai puțin savantă, poate pe intelesul tuturor.Specific ca tot ecranul de bord îmi arată la cerere cum intră energia in baterie, cât anume și care-i valoarea de încărcare.Bateria este originală din 2008 și recent Reprezentanța Toyota mi-a confirmat că cel puțin 50.000 mile( 80.000 km) este garantată.De aceea mașina a costat 28.000 dolari .Acum are .... 206.000 mile( 330.000.km) Poate am adus puțină înțelegere Sănătate tuturor!
Mamă, un deliciu să citești comentariile la tine pe canal. Da, clar dacă veneai de pe Everest la vale aveai baterie plină și poate mai umpleai și 2-3 găleți sau bidoane. La -30 chiar dacă-ți pornește cotețul să vezi ce fain se simte suspensia și restul articulațiilor. Deja de pe la -10 nu mai e fun să ieși afară, nu mai vorbesc să te sui la volan. 😀 Pe de altă parte nu prea pricep de ce e atâta interes față de consum. La naiba nu-ți iei mașină nouă și stai cu ochii pe contor. Dacă ești strâns cu ușa ori iei autobuzul ori îti iei o coajă de 2-3000€ și de restul pui gazol 😃
ruclips.net/video/0L24MNoKq54/видео.html multi stiu mai bine ce face Sprintul, iar astia de la DACIA habar nu au ce zic, noroc cu experți de la noi, la filmulețele in engleză, nu comentează aia, doar conationalii noștri stiu cu ce se mănâncă , dar stiu frate...
Interesant dar ai plecat la drum cu idei preconcepute... Am avut și eu e-up.. si urcam la Păltiniș de la Sibiu, iarna 25km și diferea de nivel de 1200 m . Ajungeam sus cu range de 10 km și bateria pe 2 sau 3%. La innapoiere ajungeam la 30 la sută. Iarna mai puțin, întradevăr. Problema la Spring e că fiind un motor de putere mică - jumătate față de up... și regenerarea e pe măsură- mică.. e cea mai mică regenerare comparativ cu celelalte electrice din piață... Felicitări pentru achiziție.
Am uitat sa zic că intentionat am rămas fără curent de loc la up... Am remorcat-o cu regenerare.. si după 2 km am mai adaugat 2 km si am putut decupla să ajung la încărcător...
@@GarajPif Da, însă este complet greșită pentru e-up de 32kwh. Pentru spring poate sunt alte performante. Se creează confuzie la necunoscători. In plus contează mult vara-iarna.
@@misterc3835 cum adică este complet greșită dacă eu am prezentat fapte, ASTA S-A INTAMPLAT! Nu mi-am expus parerea in urma unui vis sau a unor calcule mazgalite pe o foaie! Expuneți concluzia dvs intr-un filmuleț, se pare ca ați făcut si dvs un test.
@@GarajPif Este greșit că e-up 32kwh nu poate urca in Poiana, este greșit că e-up nu are frana regenerativă. Este greșit cand spui că frana regenerativa de pe Spring nu incarca bateria, când alți proprietăți afirma că încarcă. In plus nu expui consumurile de la mașină la acea deplasare (încălzire, lumini, etc.).
Hai ca esti amuzant, ai rulat 13 km si ai folosit 1% din baterie, cu un consum de 2.3kw și tu spui ca nu si-a făcut regenerare... dar tu stand pe loc consumul a crescut pana la 3.1 KW... deci nu si-a făcut regenerare nu? Acolo cât de mica e, te-a dus la vale cu consumatorii porniți 13 km pt doar 1%!!!
@@GarajPif Hmm, chiar acum am observat. Nu este încărcare regenerativa, este frânare regenerativă. Adică pe lângă acel 1% consumat din baterie, mașina a mai generat câțiva kwati.
2 года назад+2
Am primit si eu masina ieri. Cum am iesit de la reprezentanta Dacia si am coborat un deal pe o distanta de cateva sute de metri, bateria a urcat de la 29% la 30%. Deci exista regenerare, cat o fi de slaba, nu e doar vrajeala si re-estimare a autonomiei.
Exprimarea sau logica e greșită undeva. 1. Regenerarea reîncarca bateria, ca nu vezi tu 1% în plus sau nu vezi consum mediu negativ e pentru ca ai consumatori. 2. Distanta a fost scurtă și ai pornit având un deal în fata (rampa) deci întâi ai consumat după care ai reîncărcat acei electroni. 3. Nu ai mers extrem eco (nu ai folosit la maxim potențialul) ai atins frana după care ai accelerat, deci ai consumat imediat după regenerare. 4. Încearcă data viitoare fără consumatori, bateria pe la 30% (pentru a putea primi maxim din regenerare) și las-o sa curgă cât mai mult, chiar dacă ajungi la viteza mai mică sau iei o curbă în viteza mai mare. Sfat de condus eco: accelerezi minim (car mai puține linii verzi)și la regenerare nu tre interesează sa ții la maxim(toate 3) , dar sa ții pe albastru cat mai mult timp. Și cât mai puțin picior pe frână dacă 100%=27kw, 1%=0.27kw mașina regenerează cu 3-4.kwh fără frână apăsată și 0 consumatori. deci în deci în 1h baga 10%.. În 6 minute de regenerare continuă baga 1% asta înseamnă 6 minuye sa nu apesi accelerația sau frana.
Practic traseul propus de dumneavoastră nu exista, masina o sa circule 99.99999% pr drumuri plate fara pante sau rampe, acolo Regenerarea pentru ca este inestimabilă, a fost greu de constatat pe un drum de 12km in panta, aștept sa faca cineva un test de regenerare pe o suprafață plană :)) P.S. regenerarea nu se face de catre motorul electric, se face de catre alternator+consumatori nu sunt alimentati de bateria de tractiune si de alternator+baterie auxiliara de 12 V, de acesta cred ca recuperarea de energie este insesizabilă si poate fi total ignorată.
Nu este nevoie sa mergi mai mult de 200m ca sa iti dai seama daca functioneaza sau nu franarea regenerativa. Daca masina franeaza actionand motorul ca un generator, atunci clar incarca. Daca ai un motor electric si il invarti, fara sa fie legat la un consumator, vei vedea ca acesta se invarte cu usurinta. Daca il legi la un consumator, vei descoperi ca se invarte foarte greu. Nu o sa intru in detalii si nu o sa explic fenomentul din punct de vedere fizic, sunt mini documentare suficiente pe youtube care explica. Pe scurt, daca nu se duc voltii in baterie, masina nu poate frana cu motorul electric, ci doar cu placutele pe disc. Oricum, felicitari pt initiativa! Genul acesta de abordare, obiectiva, pragmatica, lipseste in ziua de azi.
Mersi, incarcarea regenerativa există! Tehnic este imposibil sa NU existe, din ratiunile expuse de catre dvs,dar, PRACTIC nu ajută, un calcul facut de mine ar indica o recuperare practică de 0.83% din valoarea energiei recuperată, iar 0.83% este aproape zero.
Una din cele mai oneste prezentări la adresa Spring-ului și am urmărit câteva 😀. Sunt proprietar de Spring și nu regret nici o clipă alegerea făcută,.... păreri pro și contra vor exista întotdeauna. Consumurile realizate de dumneavoastră în acest test sunt reale, am testat și eu mașina în condiții oarecum asemănătoare, diferențele fiind mici, la un stil de condus normal. În schimb dacă stilul de condus devine agresiv, consumul creste vertiginos (lucru normal și valabil la orice mașina). Am observat că ați urcat și coborât cu funcția Eco activata. Din ce am observat eu, recuperarea de energie este mai scăzută cu ECO activat sau poate mi se pare mie dar un lucru este clar - căldura pornita și treapta 1 la ventilație duc la un consum de 2 - 4 Kwh. Una peste alta vă mulțumesc pentru prezentările video, cu siguranță vor ajuta multe persoane interesate👍
Buna ziua, va mulțumesc, intentia mea nu este aceea de a face reclamă mașinii, sincer ii face reclama prețul, din punctul meu de vedere daca EUp costa 28000€ merita si Springul 19000€, iar pentru mine face cei 9000€ cu varf si indesat, are neajunsuri bineînțeles dar in bugetul familiei, rubrica "mașină" s-a diminuat vertiginos! Nu as vinde Springul cu 10000€, cu 10000€ as putea sa imi cumpăr un Audi A6 quattro din 2014 sau un X5 din 2010, dar prefer Springul iar banii de mașină ii bag in proiectele de masini clasice pe care le prezint pe acest canal Dacia 1300 si in Viitor un Citroen DS 21.
Pai eu nu inteleg ati mers 13 km cu 1% din baterie si spuneti ca bateria nu s-a incarcat? Pai la aceasta rata 13 km * 100 % avem un total de aproximativ de 1300 km range pe un plin 😂 parerea mea este ca bateria s-a incarcat dar ati consumat pe drum tot ce a incarcat - da poate o incarcare destul de mica dar sin pacate springul nici nu are un sistem performant de regenerare.
Exact, daca in cadere liberă călătoream cu ea 13 km, cu 0% consum, asta nu înseamnă ca urmatorii 13000 km o sa îi facă tot cu 0%, meritul este al pantei nu al încărcări regenerative, din punct de vedere practic, masina nu s-a încărcat! Probabil motorul a incarcat bateria cativa nano wați pe care i-a si consumat. De obicei vorbim de incarcare regenerativa la franare în oraș, nu pe coclauri, dacă la vale in 12 km nu am câștigat nimic, nu cred ca poate sa zica cineva ca se poate câștiga totusi ceva semnificativ la o franare la semafor, sau la coborârea in pasaj la Stefan Cel Mare. Incarcarea asta este egala cu zero din punct de vedere practic.
@@GarajPif Te rog sa-ti reevaluezi concluzia, efectiv faci misto de fizica si te faci de ras. Nu am condus Spring si nu stiu cat de bine functioneaza regenerarea. De obicei la masinile hibride si electrice, frana este mai moale la inceput si trebuie apasat mai tare sa intervina si partea mecanica a franarii. Cu cat e mai moale, cu atat regenerarea este mai eficienta. Repet, fa acelasi test la 20 de grade, fara vant, fara niciun consumator, fara vreun bagaj si fara sa apesi pedala de frana (evident unde se poate). AI sa vezi ca o sa produci mai mult decat consumi. Testul tau nu este relevant in conditiile date.Eu daca merg cu masina pe benzina nu o sa am consum de 1 litru pe portiunea respectiva. Oricum Dacia Spring este cea mai slab calitativa masina electrica (asta sa fiu dragut) de pe piata, este normal sa aiba pretul cel mai mic. Pana si Renault Zoe pare nava spatiala pe langa asta., Hai sa facem un calcul economic: Dacia Spring 18,500 EUR / 44 CP= 420 EUR/CP Cea mai tare masina electrica(pe cea mai slaba confirguratie) ce se comercializeaza la noi(dpmdv, in afara brandurilor de lux): Mustang Mach-e 54,000 EUR/ 270 CP= 200 EUR/CP Nu cred ca este nevoie sa comparam tehnologiile celor 2 masini, nu?
@@mihaig973 concluza mea este ca DACIA SPRING pe un traseu de 12 km, in pantă a consumat din baterie, regenerarea nu o vad, Regenerarea activa este egala cu zero! Am avut totul setat la minim, nu am de ce sa fac testul la 20°C, asta pentru ca in viata reală in Brasov am 20°C am doar intre Mai-Iunie , Septembrie-Octombrie, in rest trebuie sa pornesc AC sau incalzirea, teste in conditii ideale a făcut DACIA si a zis ca funcționează minunat, la fel zice si de autonomie ca ar fi 305 km, eu nu am reușit sa fac mai mult de 180km, ce sa fac sa merg intr-un tunel aerodinamic fara vant, fara consumatori, pe banda rulantă sa demonstrez ca poate face 305 km? La ce ma ajută?
Nu e nici un mit distrus. Ati coborat o panta prea mica. Eu am coborât de pe Transrarau si am regenerat 5% din baterie. Daca avea regenerarea mai puternică probabil scoteam 10%
Cat ati consumat la urcare comparat cu consumul mediu de oras? Cate % recuperați in oraș? Poate in cădere liberă puteti recupera 30%, sa me ziceti cat recuperați asa, asta ar trebui sa va fie focusul anul acesta!
@@GarajPif Un asemenea răspuns la miștocăreală va desconsideră complet clipul și pe dvs pentru că nu acceptați un argument contra de la cineva în măsură să își de-a o părere avizată (vezi canalul). Normal că nu regenerezi la coborâre cât consumi la urcare că ar fi un perpetuum mobile. Eu v-am spus că există regenerare și pe Spring, doar că este foarte slabă și ai nevoie de o pantă mai abruptă pentru a vedea o creștere în % in baterie.
@@evfocusro eu si acum cred că scrieți la mișto, faptul ca mulgeți o vacă pe trend(EV) si ca aveti in focus chesti aiurea pe care probabil le urmăresc doar cei din cercul dvs de cunoștințe nu va aroga dreptul de a crede ca sunteți obiectiv, nu am auzit de canalul dvs si nici nu cred ca este ceva ce ar trebui sa urmaresc. Pentru cultura dvs generală va voi zice un secret:orice motor electric, ansamblu bobinat si magnet, poate genera curent electric, de ex un motor de fierăstrău circular, bormasina electrica, foehn, mixer de bucătărie asta nu înseamnă ca este si practic. Eu nu vorbesc ca dvs din aduceri aminte sau povesti de pe net, parerea mea vine că urmare a faptului ca detin un Spring cu care am facut 20000km. Puteți daca doriți sa ii încărcați bateria de la 1% la 100% trebuie doar sa o rulați pe un stand dinamic sau sa o urcati cu o platformă de vreo 20 de ori pe Trans Rarău, nu veți demonstra NIMIC practic dar o sa puteti sa ne arătați cum se încarcă bateria complet. Până atunci, incarcarea regenerativă pe Spring-ul meu este PRACTIC ZERO!Mă ajuta la NIMIC!
@@GarajPif 1. Parerile mele vin dupa 19.000km, 1 an jumate si multe teste, tutoriale si mult research, adica chestii practice asa cum va place dvs. Canalele noastre au aproximativ acelasi numar de abonati si vizualizari, deci si la dvs se uita tot cunostintele ? :)) 2. Canalul meu a fost de la bun inceput despre Spring si EV. Al dvs, mult mai vechi ca al meu nu o ducea prea bine pana nu ati postat despre Spring. Si ca sa mulgeti mai multe vizualizari ati postat si cate un clip duplicat in engleza la toate clipurile despre Spring. Deci cine mulge mai mult trendul Spring/EV ? 3. Daca o chestie nu este practica asta inseamna ca nu poate fi prezentata/testata, etc ? Aveti cultura generala, dar si multa ipocrizie si aroganta
Am o trotineta electrica xiaomi mi365 cu ajutorul căreia, la o urcare de 7 kilometri am ajuns de la 100% la 50% apoi pe coborârea muntelui am recuperat 28% înapoi in baterie ajungând jos cu 78% 😊. La mașină aveți dreptate sunt consumatorii(cel puțin partea de climatizare care e fără pompă de căldură) iar coborârea a fost mai lină.
Spring ul are o regenerare foarte slabă comparativ cu alte mașini electrice, nu are mai multe trepte de regenerare cum are kona, id3 sau alte mărci. Afirmația ta este greșită din start, ar TB sa pui titlul Dacia spring nu regenerează ca alte mașini sau ceva de genul. Mașina mea a regenerat 1% de la Pârâul Rece (900 m) la Râșnov (676 m) , dar dacă ai avea o distanță mai mare la vale, ai putea regenera mai multe procente.
Intenția mea a fost de a-mi demostra mie ce poate sa facă, daca pe acel drum nu a putut să facă mai nimic, in oras sunt convins ca va fi aproape inutilă.
Salut eu dețin o Mazda mx 30 am plecat de la Cartisoara poalele transfagarasan cu 154km pe urcare spre Balea Lac mașina a avut consum de 60kw si am ajuns la lac cu 30km rămasi de parcurs La întoarcere la coborâre, la cartisoara aveam 150km posibili si am ajuns la brasov Acum daca nu am recuperat cum am reusit sa ajung la brasov? cei drept la limită.
Regenerarea se face doar cand urci la vale sau cobori la deal. In rest nu recupereaza! :)) Frumoasa masinuta sa o stapanesti sanatos. A, sa nu uit spunele Autonomie si Consum lasa Range-ul pentru Rover. lasand gluma deoparte, la masinile cu un singur motor electric nu ai cum sa regenerezi cand ti piciorul pe acceleratie cu doar cand apesi usor pe frana. Acici cred ca a fost problema, oricum ai nevoie de rampa serioasa.
la minus 30 de grade multe masini cu combustie nu mai pornesc, ma ales cele ne intretinute. si Da asa e nu cred ca o sa mai avem temperaturi asa mici. La Brasov a fost totimpul iarna 3-4- pana la 5 grade mai mult decat la Zarnesti deci sigur nu o safie mai mult de minus 18-19 nici la Zarnesti. Multumesc mult pentru test. sa te bucuri de ea
Mersi mult, iarna asta ne va demonstra cum se comporta, din pacate pt copii mei, anul trecut nu i-am putut plimba cu sania prin cartier, nu a fost nici frig, nici zăpadă, nu ma tem de vreme cu Springul, la 2°C merge foarte ok.
@@GarajPif eu a trebuit sa merg la Fundata cand nu era zapada spre Plaiul Foii sau intre Prapastiile Zarnestiului . Dar ne descurcam si la astea sa daugat pandemia din cauza careia am incercat permanet sa evitam contactul pe cat posibil.
Seat-ul meu Ibiza din 2004 nu porneste nici la -5 grade de cele mai multe ori (desi bateria are sub 3 ani), dar macar acolo pot folosi un starter micut ce il am mereu incarcat la indemana. La una electrica ce optiune ai de genul starter?
videoul cu prezentarea este importan , multumesc !! --- ps; in prezent inca nu merita cumparat o masina electrica - cheltuielile sant la fal ca si cu masina cu benzina - recent am vazut un video cu masurarea costurilor cu ocazia unui excursie . sa nu mai vorbim cu de timpul incarcarilor si lipsa statilor de incarcare.
Ha? Cum sa fie cheltuielile la fel cu o benzinara? Cu autonomie de numai 100 km, in cele mai rele conditii, inseamna un cost de 20 de ron, adica 3% consum. Repet in cele mai rele conditii, prin absurd. (media e de 160-220 km cu o incarcare full de 20 de ron, nu mai vorbesc de cei care incarca gratis la munca sau in statii Lidl/kaufland etc) Ca bonus full automata lol. Mai are rost sa discutam de consumabile, distributie si restul? 8k euro costul masinii. Despre ce vorbim aici?
@@slickysan asa zic unii, daca nu e costul per 100km, este autonomia, daca nu este autonomia, este 'da mă dar unde o incarci?', daca nu e asta este "sa vedem cum reciclezi bateria, o sa te coste cat masina", daca nu e nici asta sunt acrii struguri.
Pt mine este relevant, cine doreste poate sa o tracteze, ca sa simuleze pante cu inclinatie de 90° si 80 km lungime, se pot duce in Nepal sa coboare cu ele pana in India, pe mine ma interesează cat consuma pana in Poiană si cat pot sa recuperez( NIMIC ) din Poiana, pe la Predeal merg de doua ori pe an cand merg la București sunt sigur ca rezultatele nu ar fi excepțional de diferite.
Salut, este functionabila(frana egenerativa ) dar acest proces face (Controleru ) dacă vine cu aceasta setare din fabrica, ,, Dar ,, pentru a încarca bateria este necesara o viteza de cel putin 70km si Infranarea sa fie accentuată (adică dacă avem 70km in 10secunde sa se reduca din viteza si ar trebuie sa ajunga la 30km/h.. Dacă viteza de deplasare rămâne aceeași in rampa inseamna ca (Controleru ) nu are aceasta optiune..
"Probabil tot ce recupereaza, se duce in intretinerea consumatorilor". Pai exact asta se intampla! Consumatorii consuma si cand mergi la vale si ghici de unde? Din baterie. In afara de asta, se vede clar ca ai reprize unde ai calcat acceleratia, iar atunci ghici d=ce se intampla? Ai consum! Regenerarea maxima o ai nu pe frana de motor, ci pe frana de motor + frana de picior. Daca cineva crede ca o sa creasca procentajul la baterie pe coborare, in special cand ai reprize de aceelerare, se inseala amarnic. Daca vrei dovada ca regenereaza, coboara de la Predeal spre Brasov si dupa, fa o coborare de la Balea spre Curtea de Arges sau Sibiu si vezi diferentele pe distanta de ...sa zicem 10 km. Desi o sa fie foarte mici, acestea o sa existe, pentru ca recuperarea pe o coborare mai abrupta, unde folosesti foarte mult si frana de picior, o sa fie mai mare decat recuperarea pe o panta mai putin abrupta, unde folosesti frana de picior din cand in cand si mai si accelerezi pe anumite portiuni. Incalzirea se face cu consum din baterie, ventilatia si ceilalti consumatori, papa tot de acolo. In concluzie, regenerare exista, doar ca ceea ce ai regenerat, este mancat de consumatori. Intre nu exista regenerare si exista doar ca este mica si mancata de consumatori, este diferenta mare.
Ghici ce!? Consumatorii nu consuma din bateria de tracțiune. Va tot repet, ma doare la balaloaie ce a zis producatorul ca a putut face la 20°C, nu ma interesează sa fac teste fara consumatori, pentru ca in viața reală din Octombrie pana in Maiz folosesc cel putin o treapa de ventilație si macar prima pozitie de incazire, din Iunie pana in Septembrie folosesc AC, asta se întâmplă in realitate, merg 99.99% din timp pe o suprafață relativ plană, daca 12 km de mers relativ la vale nu produce nimic, în oraș...sau in pasajul de la Stefan cel Mare este absolut irelevant ce recuperează. Vezi ce zice producatorul despre regenerare, hint Alternator antrenat de motorul electric si baterie auxiliara, are baterie ca toate masinile pentru consumatori) ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html Cum o fi oare daca as tracta masina vreo 300km, sunt convins ca s-ar incarca cateva procente bateria, as putea sa cobor din Nepal in India vreo 2000 km doar ca sa demonstrez nimic! Placerea asta de a comenta neavizat este evidentă la varinta in limba romana a testului, la ala in engleză lumea zice "thanks" si cam atat.
Uite ca sunt altii care pe coborare de 25 km, au reusit sa creasca procentajul la baterie cu 2%. In mersul tau relativ la vale, pe parioadele de accelerare ai folosit curent muult mai mult decat poate masina sa recupereze. Faptul ca tu nu vrei sa accepti ca exista acea recuperare, este fix problema ta. Ca nu recupereaza cat vrei tu, de asemenea. LA ce te asteptai? Sa consumi sa zicem 20 de procente pe urcare si sa recuperezi 10 pe coborare? Ca sa recuperezi atata, ar insemna ca motorul sa opuna o rezistenta egala cu jumatate din puterea folosita la urcare, adica...se opreste masina in cativa metri de la 20km/h.
@@huffy1976 mă așteptam sa vad orice beneficiu, am si zis in filmuleț 0% consum sau +1% pe indicatorul bateriei de tractiune imi doream să obțin, sunt convins ca exista recuperare, ar fi imposibil fizic sa nu fie, dar PRACTIC este egală cu ZERO, daca vrei tu sa numeri nano wați nu ai decat. Sunt sigur ca o sa obti rezultate si de +98% pe bateria de tracțiune daca o tractezi 1000-2000 de kilometrii, daca incerci o coborâre din pe Csomolungma pana in India, o sa mai poți încărca alte 7 baterii probabil. In PRACTICĂ, acasa la tine in oras, in probabil 99,99% din timpul de exploatare recuperarea aceea va fi egala cu zero, din "frâne la semafor", daca o îți dorești poti sa aduni toti wați recuperați intr-un an, in 2-3 ani cred ca aduni echivalentul a 20-30 de lei, pentru mine asta va fi aproape ZERO. Este ca si cum ai zice ca salinutatea apei oceanelor este redusa de apa de ploie, nu ar fi fals, dar nici nu merită contabilizat, pentru ca practic este ZERO.
Deci. Nu am condus Spring pana acum, dar conduc Nissan Leaf, generatie mai veche. Tin sa va spun ca pe coborarile de genul acesta, masina incarca aproape un km pe km coborat. De exemplu, am plecat de la Busteni cu autonomie de 131 km, a consumat vreo 30 km pana a urcat la Predeal, apoi a incarcat din nou pe coborarea spre Brasov inca 30 km, ajungand in Brasov cu autonomie 132 km. Si nu sunt falsi, chiar se pot folosi in deplasare ulterior. Ceva nu este in regula la Spring, daca nu incarca pe coborare...
si un telefon daca il pui la incarcat pe un charger de 5W si te joci in timp ce il ai la incarcat, el tot se va descarca... cu toate ca il incarci... bateria se incarca dar nu atat de repede cu cat se descarca... clar sensul tau de incarcare nu are nici o legatura cu electronica... pt. tine incarcarea e cresterea nivelului bateriei... ceea ce nu e corect, pt. ca o baterie se poate incarca si descarca in acelasi timp daca nu stiai... oarecum tu ai inteles ca producatorul vrea sa te pacaleasca zicand ca ti se incarca nivelul prin regenerativa, dar nu zice asta, el zice ca e eficenta masina si recupereaza din energia de franare... deci mit ai facut tu din ce ai vrut tu sa visezi... oricum supermultumim pentru video
Probabil nu ai urmarit cu atenție filmulețul, am zis foarte clar că înțeleg clar cum TEORETIC sistemul(masina) poate sa recupereze din lucru mecanic si sa il transforme in energie electrică depozitată în baterie, PRACTIC insa si nu vorbesc de 0.000026kwh recuperați, acesta RECUPERARE REGENERATIVA nu există. Aveam consumatori porniți am menționat si asta, asta pentru ca si in practică ii ai porniți cam tot timpul. Acum daca tu zici ca recuperarea a 5 nanowati in 12 km de coborat la vale se poate numi recuperare regenerativa asta ar fi Adevărat si s-ar admite în instanță si nu ai putea sa ii împuți asta producatorului, dar asta nu îți va propulsa masina 3-4 metrii. Deci iti dau dreptate fara misto! dar practic nu te va ajuta cu nimic(foarte foarte foarte putin).
@@GarajPif nu e de ordinul nanovatilor, poți vedea pe consumul instant, desi motorul are 33kw spring poate face doar 10kw max îți apare in bord că consuma -10kw... Daca făcea -33kw, când iei piciorul după accelerație se simte că o frana destul de pronunțată, dar șpringul e setat din soft să aibă max 10kw recuperare.... 10kw înseamnă că îți incarca bateria cu 10kw daca ai in bord -10kw timp de o oră neîntrerupt ceea ce niciodată nu o sa ai, poate daca ești tractat de alta mașină... De exemplu ai făcut 13km la vale cu un anumit consum, sigur acei 13km o sa ii faci cu consum mai mare la drum drept... Acea diferență este regenerarea... Dar atenție mare sa fie temperatura de afară aceeași și la coborâre ai la drum plat... Că dif mari de temp influențează mult consumul... Orice motor electric daca bagi curent se învârte, dar dacă îl învârti la fel produce același curent cu eficienta de parcă peste 95%
Pe acel drum am incarcat un Ioniq Plug-in cu 10% si/sau 6 km autonomie electrica. La Dacia Spring pe acelasi drum a consumat 1%, nici pomeneala de recuperare. Concluzia o tragi singur...Spring nu prea regenereaza.
@@Hedone75 speachless... Hibridele funcționează altfel... Daca îmi spui că nu aveai benzina in rezervor și s-a încărcat cu 10% atunci era wow... Dar benzina in rezervor înseamnă că motorul termic învârte și motorul electric pentru că poate...
@@Hedone75 asta este concluzia mea, pe asta o sa mă bazez, la asta o sa mă aștept, de asta am făcut testul, nu are decat sa mă contrazică, as fi foarte fericit, desi cred ca nu are cum, poate daca oprești absolut totul, castigi la 12 km de pantă 1-2% pe care ii dai pe 3-7km de oras probabil
Probabil ca nu exista la Dacia Spring. Dar la alte masini exista. Cel mai simplu se poate demonstra la cele hibride, care nu au plug-in. Daca nu ar exista acea incarcare regenerativa ar muri bateria cu totul. Lucru care, evident ca, nu se intampla.
Cu siguranță există, există pana si la Passat 2.0 TDI din 2000, altfel s-ar descarca acumulatorul, ce vroiam sa zic este ca aceasta incarcare, este degeaba, iar recuperarea aceea este mai mult ZERO, dar există.
2 года назад
Ar fi mai interesant si mai relevant un test cu consumatoarele oprite, asa, cu caldura pornita si nu stiu ce, nu aflam mare lucru. Probabil ca regernerarea este foarte slaba, dar mi-e greu de crezut ca lipseste de tot.
Salut, am scris in titlu ca PRACTIC este ZERO! Am zis in filmuleț ca principial nu are cum sa nu producă energie, pana si un 2.0 TDI produce curent, cine vrea poate sa tracteze masina si sa masoare cati KWh recuperează, personal daca coborand 12 km nu recuperezi nimic, cu consumatori dati la un minimum de confort nu înregistrezi nimic, la franele la semafor sigur este ZERO. In viața reală "recuperezi" energie la semafoare sau sensuri giratorii, succes tuturor celor care zic ca observă cum se recupereaza energia.
In primul rand de ce tot repetati range, range range? Nu e mai corect si inteligibil sa spunem autonomie? De ce sa folosim cuvinte englezesti cand avem in romana echivalente foarte bune? Doar pentru ca e la moda? Apropo, ma oripileaza folosirea lui training (pronunțat trening) in loc de antrenament, invatare, deprindere Am auzit "a trainui" in loc de a antrena, urat rau Cat despre incarcare regenerativa la chinezaria aia, singurul lucru frumos sunt luminitele din bord, se pricep chinezii, doar ei fac instalații de Crăciun Astept cu nerabdare un frig mai zdravan, sa vedem autonomie Apropo, daca se descarca de tot bateria, cum o misti, îi dai curent cu cablurile?...
am eu o banuiala legata de fenomenul asta al vorbitului in romgleza...le vine cam greu cu liNba romana...e plin de "se merita" in loc de "merita", "calitativ" in loc de "de calitate", "marsalier" in loc de "marsarier" si inca un miliard de cuvinte din astea ..aproape ca am ajuns sa prefer romgleza in locul pocitaniei de romana pe care o aud si citesc de cativa ani incoace ,,,accesul asta, al tuturor la exprimare pe internet, a umplut lumea de analfabetisme si analfabeti, agramatisme si agramati...e o defilare de prostie si aroganta pe internetul asta, de ramai interzis! Uneori ma intreb din ce pesteri au iesit toti astia, ca parca nu era asa trist pana acum cativa ani!
Buna! Chiar sper sa incerci franatul in oras "din toate pozitiile" pt a ne lamuri in ce masura regenerarea la Spring este inutila. Eu conduc o hibrida de multi ani si am constatat ca regenerarea la franare este mult mai intensa decat la "mers la vale"(coasting). Este drept ca si masa masinii conteaza cand vine vorba de franarea regenerativa iar Springul are sub 1000 de kg(cam putin) dar sigur nu poti pune in aceeasi luntre "mersul pe liber" si franatul "la pedala". Cel din urma este, in mod normal, mult mai eficient. Sper sa revii si multumim pt efort.
In oras imi este aproape imposibil sa contabilizez regenerarea, adica franez max 10-20 de metrii, nu pot observa mai nimic așa, de aceea am incercat un drum cu diferența de nivel mai mare.
@@GarajPif poti incerca poate sa iti dai drumul din Poiana si sa franezi cu pedala, atat cat se poate, fara sa o lasi pe liber prea mult :)). Dar te inteleg. La o batterie mica de hybrid se vede incarcarea si din 20 de m franati. La full electric, nu prea.
@@bogdanmotreanu9628 am avut acum o revelație, bateria de hybrida chiar este mai mică si deci proporțional cu distanța franata % de baterie este mai mare la H decat la Electrică, de aceea se vede la Hybrid dar nu se vede la Electrică. Mersi, mi-ai deschis ochii. Regenerare există, dar nu este foarte practica, cel putin asta am constatat eu, astept să facă si alti teste mai relevante, evident nu sunt un expert.
incarcarea bateriei pe temperaturi negative strica bateria , dacia spring ai gandita sa fie folosita doar vara , in garaj incalzit merge incarcata si iarna, prin incarcare la temperaturi negative sub -10 grade reduce viata bateriei de la 10 ani la 5-6ani
gresesti, rangeul nu il calculeaza asa. daca tu ai mers 1000km cu 12kwh si in ultimii 5 km ai o medie 40kwh, acei 12kwh nu se modifica decat foarte putin (pt ca 5 vs 1000), cu toate astea o sa vezi ca de fapt rangeul afisat scade dramatic. el se uita la ce faci continuu, daca vede ca ai un consum f mare actualizeaza conform cu ala nu cu media pe nu stiu cate sute sau mii de km. daca nu ar face asa, ai ramane cert fara combustibil daca ai mentine acel consum imens mentionat mai sus. si la termice e la fel principiul dupa care calculeaza. intrucat nu poate fi perfect, e preferabil sa se insele in plus decat in minus si sa te puna sa incarci mai devreme decat mai tarziu ca sa nu ramai fara combustibil/baterie.
@@GarajPif nu contest nici eu asta. am mers cu un id3 dar prea putin ca sa imi dau seama. ciudat e ca la golful meu pe bezina algoritmul functioneaza foarte ok, deci daca l-au gresit pe electrice e cam ciudat. dar e posibil, important e sa nu arate mai mult si sa ramai fara curent. dupa mine mai e de lucru la electrice.
Ba ai regenerat brut. Consumul cu căldura, farurile și altele existau și înainte și deci ele au fost compensate parțial de regenerare. Daca panta era mai abrupta sau daca nu foloseau căldura, atunci vedeai mai multa diferență. Este cum ai avea o reducere de preț la încălțăminte. Tot plătești ceva dar nu tot. La tara am o rampa de vreo 3 km cu diferența de nivel de 150 m. La coborâre este o plăcere cu electrica și frânarea regenerativa. PS: nu am mers cu spring dar am mers vreo 2 mii de km cu Skoda citigo.
Sunt convins ca daca o tractam pana la Oradea din Brașov se incarca, probabil pana la 80-100%, dar PRACTIC din Poiana Brasov in Brașov, nu am constatat nici un beneficiu, cum toti circulam in oras, nu la vale, acest beneficiu este aproape egal cu ZERO, daca nu recuperezi la vale, ma îndoiesc ca faci ceva cu recuperarea prin franarw la semafor.
Se pare ca motorul nu are cine stie ce eficienta folosit ca generator. Pe Clio E-Tech regenerarea functioneaza foarte bine, ajungi de la doua liniute la full dupa ce cobori un deal de cca 1 km, bine, capacitatea de ~1.2kwh, din care discutam despre vreo 0.8 kwh care sunt efectiv folositi iar de franarea regenerativa se ocupa motorul electric de ~50 cp, o fi ala mai evoluat?
Din punctul meu de vedere randamentul pe partea regenerativă este aproape nesemnificativ, adica nu m-as baza pe ea sa imi incarc bateria nici macar cu cateva procente
Daca faci un calcul Ep=mgh unde m1000kg, g9.8, si h550m,= 5,4MJ adica 1,5kwh. Tu ai consumat cu incalzirea, pe alocuri cu franarea pe discuri, lumini, frecarea cu aerul, in rulmenti si anvelope. Teoretic daca nu consumai (randament1)nimic trebuia sa te intorci cu 77% baterie. Intrebarea era cat de mult din acceasta energie ai transformat-o in caldura prin franarea pe discuri. Energia nu se pierde, se transforma.
Are fracturi de logica in concluzii, exact asta spuneam si eu, ca acel consum mic este si datorita regenerarii. Fara acea regenerare nu avea consumul acela de 2.3 kWh, ci de minim dublu.
Am relatat o realitate practica, nu o utopie crescută in laborator! Poti sa faci un test in care sa tai firele de la lumini , sa demufezi toti consumatorii si sa ne demonstrezi cat încarca. In condiții practice, ii mai zice VIAȚA REALĂ, unde ai consumatori, vrei un confort minim, pui frână, pentru ca trebuie, incarcarea regenerativa este egala cu ZERO! Nu pot recreea condiții de laborator, pentru ca nu trăiesc in laborator sau pe pistă.
Fracturi de logică, uite aici, consumul acela se datorează pantei pe care a circulat masina, hint : si o masina cu motor termic are consumul mai scazut la vale, in pantă si SURPRIZA! NU datorită regenerări combustibilului!!!
@@GarajPif TEST 1: pune-ti telefonul la incarcat si lasa RUclips sa functioneze incontinuu. TEST 2: pune-l la incarcat si inchide netul si toate aplicatiile. Se incarca la fel? Noi incercam sa-ti explicam ca regenerarea functioneaza, doar ca in cazul Spring poate prea putin. Dar principiul tehnic exista. Ca Spring este o masina de cea mai slaba calitate (din randul electricelor) este alta discutie. De aceea pe electrice ai consum mai mic in oras decat extern, PENTRU CA INTERVINA REGENERAREA!
Am impresia ca nu cunoștințe despre cum e construit auto și nici despre cum funcționează recuperarea (la acest tip de Dacie) și respectiv in in general
Felicitari! Eu sunt curios sa faci un film cat dueaza sa incarci la priza de la 20% pana la 100%. Cat costa pe luna daca faci 500 sau 1000 de km pe luna....cat costa ,,carburantul".
Nu sunt nici fan si nici hater masini electrice. Insa am o intrebare, de ce un Spring este atat de scump in comparatie cu un Sandero Stepway? Sandero are mai multe dotari, este mai mare, este mai complicat de construit si contine mai multe piese. Scoatem din discutie reducerea de la Stat, vorbim strict de pretul de lista.
Spring are regenerarea f mică, având un motor mic. Regenerarea folosește motorul atunci când nu este in sarcină, pe post de generator si încărcă bateria. Eu de exemplu de la Bâlea Lac cu un e-208 am ajuns la Pitești cu doar 2% baterie folosită. Plecat cu 59% de la Bâlea, ajuns cu 57% la penny Pitești. Dar într-adevăr Dacia chiar are f slabă regenerarea, asta am observat prima oară cand m-am urcat la volanul ei.
M-am informat, o sa va rog sa faceti acelasi lucru, dupa care sa reveniti cu o erata, ce parere aveti despre faptul ca 1.Pentru regenerare nu folosește motorul electric? adică nu intelegeti nici macar principiul elementar de regenerare. 2.Consumatorii nu consuma bateria de tracțiune?
@@GarajPif am spus ca motorul electric este folosit pe post de generator atunci când folosești "frânarea regenerativa". Motorul electric funcționează doar in 2 direcții. Una pentru a conduce roțile, iar cealaltă pentru a incarca bateria. Adică in momentul in care tu iei piciorul de pe accelerație, motorul schimbă direcțiile de rotație si incepe sa producă curent pentru baterie. Consumatorii consuma curent, dar nu asa mult cum te gândești, climatizarea consuma cel mai mai mult, in rest luminile, radio-ul pot fi ținute de bateria de 12V.
@@iadriangeorge nu este deloc asa, motorul electric nu incarca bateria de tracțiune, in panta rotile angrenează motorul electric, motorul electric angrenează alternatorul, iar alternatorul alimentează bateriile, consumatorii sunt alimentati de alternator si bateria auxiliara, o zice DACIA, nu Pif.ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html Motorul electric nu se invarte invers in nici un caz si nu regenerează nimic.
@@GarajPif mașinile electrice nu au alternator... motorul funcționează ca unul. Citește mai multe, google e prietenul tau, găsești si multe clipuri care explică super bine cum funcționează o mașină electrica si frânarea regenerativa.. nu are rost sa intram in polemici sa scriem o gramada de comentarii in contradictoriu.. O sa vezi ca îmi vei da dreptate. Nu sunt un maestru al mașinilor electrice, dar am luat contact cu multe autoturisme electrice de 10 ani încoace si am văzut si cum se schimbă bateria de tracțiune, motorul etc, deci cred ca am o mică idee :))
Mai mult ca sigur si dacă era tractata se incarca! Din pacate pentru mine activitatea practică, in oras si pe drumul de Poiană ma face sa cred ca este degeaba!
Este fake news faptul ca Dacia Spring nu poate porni de pe loc în rampe mai abrupte? Dacă poți fa te rog un video în acest sens. În Brașov aveți rampe abrupte! Mulțumesc
am auzit si eu ca circula un zvon cum ca ar fi ramas o tipa in rampa, prin Bucuresti, dupa ce a oprit in traficul infernal din mizeria asta de oras umpluta de blocuri construite de capitalistii cu fata inumana (nu de Ceausescu) prin toate cotloanele si pe fiecare metru patrat...de curiozitate, m-am dus la un dealer Dacia si am zis ca vreau sa probez cu picioarele mele si mi-au adus un Spring, ne-am dus la o rampa foarte mare si m-au invitat sa apas pedala de acceleratie (nu de frana)...m-am urcat, am apasat pedala de acceleratie si Spring-ul a urcat cu o lejeritate extrema....As avea 2 explicatii pt zvonul asta: 1) agenturili straine ne intoxica si/sau 2) femeia a apasat frana si nu acceleratia...stim cu totii ca atunci cand se apasa frana, masina urca mai greu spre deloc...internetul asta suporta multe ineptii, jur!
Eu cred ca am sa scot ornamentele alea inutile de design de pe plafonul mașinii am observat ca nici tu nu le agreezi, sper ca sub montat sa nu arate neterminat
@@tiborknobloch4653 very nice. Don't have the car yet but also wanted to know if the roof bars can be removed. It would also improve, okey only a tiny bit, the drag coefficient. Are they probably only glued, right?
Si pentru asta a trebuiet sa obti o astfel de masina. Ca sa incarce eficient trebuie sa rulezi cu mai mult de 2000 turatii/ min intr-un timp de 3 ore ce a ce sincer, nu ai cum! Si toate masinile electrice sau hibride sunt asa!
Astept primul test cu un Spring netractat, care sa recupereze practic din lucru mecanic, iar acest lucru sa se vada in nivelul crescut al bateriei. Poate fi facut testul in orice oras cu suprafața relativ plană si cu consumatori de confort setați pe nivele minime de confort.
@@andreivstrom nu inteleg ce zic ăștia si de aceea nu am rabdare sa îi urmăresc, vad ca este un Spring preserie, varianta de ride share, nu este ca Springul vandut in Romania si nici nu stiu cine este baiatul. The point is?
@@GarajPif The point is, a plecat cu 66% de jos, a ajuns sus cu 30% dupa 44km, consum mediu la urcare 23.7. La intoarcere avea 34%, cu consum mediu total (urcare + coborare) 10.3. Deci bateria s-a incarcat 4% la coborare, cu AC pornit. Masina e usoara si motorul mic, consuma mai putin la urcare si recupereaza mai putin la coborare fata de alte masini, dar per total iese mai bine la consum. Am si eu Spring, stiu ca nu face minuni, dar recuperarea functioneaza exact cum ar trebui, avand in vedere greutatea masinii si puterea motorului. La coborari mai lungi sau mai abrupte vei vedea ca se incarca cateva procente bateria.
concluzia ta e eronata. ai avut incalzirea pornita si aia consuma enorm de mult. Tot ce ai recuperat ai consumat cu incalzirea. Daca avea pompa de caldura se schimba putin situatia.
Daca o tractam pana la Oradea din Brașov, se încarca full, in ce luna din an circulați dvs fara ventilație, caldura sau aer condiționat? Am scris foarte clar, PRACTIC recuperare este ZERO! Teoretic si un Diesel produce curent, dar ce faci cu acel curent recuperat? In consuma un vetilator micut de habitaclu? Daca la vale nu se încarcă dvs. aveți impresia ca se va incarca la o frână la semafor sau in pasaj la Stefan cel mare?
@@GarajPif Gresit. Nu intelegi principiul electric de functionare. In franare, motorul este generator si el genereaza, sa zicem 1kW. Dar tu consumi cu incalzirea si auxiliarele sa zicem 1.5kW Asta inseamna ca ia din baterie doar restul de 0.5kW. Refa testul cand e mai cald afara, fara consumatori mari porniti si o sa vezi ca daca e destul de lunga coborarea o sa creasca nivelul bateriei. Deci recuperarea exista.
@@vb9528 înțeleg perfect, dvs nu știți despre ce vorbiți! DACIA spune ca poti recupera pana la 25% din energie, energia respectiva se recuperează la franare sau decelerare, într-o oră petreceti aproximativ 2-3 minute decelerand sau cu piciorul pe frână, adica intre 3% si 5% din timpul de exploatare, iar 25% din energia pierduta in acest timp poate fi recuperata, adica intre 1.25% si 0.83% din totalul de energie din baterie, adică aproape NIMIC, adica aproape ZERO, energia aceea o pierzi probabil in 100 m de mers cu mașina, PRACTIC recuperezi NIMIC. Nu ai decat sa tractezi masina prin oras sa o incarci sau sa cobori cu ea de la Balea Lac sau de pe Kilimanjaro ca sa poti vedea cat recuperezi ,in oraș recuperarea este cel mult un pic peste ZERO sau mai ZERO absolut, in ce perioada a anului mergi fara ventatie?
@@GarajPif toate masinile recupereaza in functie de greutatea lor. astea sunt legile fizicii. Calculeaza intai cat e aproape zero si apoi mai povestim.
Din pacate e-up nu se mai fabrica. :( bordul mi se pare mai reusit la Spring cel putin “acele” digitale si usile care sunt imbracate complet in plastic chiar daca suna a conserva :))
Mister C da am vazut ca acum a intrat iar in fabricatie. Mie la reprezentanta mi-au spus ca se scoate acum 2 ani. Cred ca au crezut ca daca imi spun asa il cumpar imediat 😂😂
Am scris niste randuri...dar cand am ajuns la fapte,m-au scos din comentarii...Nu insist,nu ma repet... Sper sa nu prind obligativitatea vehiculelor electrice... Existau acele electrocare,prin gari si intreprinderi,pe intretinere si interschimbabile...Zeci de ani am asistat la acele furnicute...Tu crezi ca ei erau chiar idioti??? Cu toate ca ma repet,abia atunci voi avea incredere in vehicule electrice,cand acumulatorii vor fi standardizati....Intru in "Peco",schimb in 2-3 minute...Platesc energia si am plecat mai departe... Restul sun povesti ieftine....Asa cum ai si spus...certificate verzi....Ha,ha,ha....
La jumatatea drumului, ai mers 13 km, cu 1% descarcare din baterie in conditiile in care ai mers cu liminile, climatizarea si cu sistemul de infotainment pornite pe o temperatura de iarna. Eu zic ca regenerarea a functionat. Nu uita ca bateria acestei masini este minuscula in comparatie cu celelalte masini electrice. Daca ai mers 13 km cu 1%, asta ar insemna ca ai merge cu bateria plina 1300 de km, ceea ce este fantasmagoric pentru orice masina electrica. Tu nu pui in balanta si consumul. Fa acelasi test la 20 de grade fara niciun consumator, sa vezi diferenta. Practic consumul redus este si datorita reincarcarii bateriei. Concluzia ta este gresita dpdv al logicii, cum sa te intorci cu consum negativ? De aceea consumul e mai mic in oras, deoarece intervine regenerarea si scade consumul. Nu ai cum sa ai consum negativ, ca nu poti produce mai multa energie decat consumi atunci cand ai asa multi consumatori.
Salut, pai cel mai simplu ar fi sa o tractez, sa tai firele de la luminile de zi, pentru ca nu le pot stinge si sa opresc consumatorii, sa folosesc incarcarea regenerativa doar intre Mai-Iunie si Septembrie-Octombrie atunci media de temperatura este de 20°C, la ce m-ar ajuta asta? Pe mine ma interesează in mod practic ce poate face Dacia Spring nu ma interesează ce poate face in laborator si pe banda rulantă, asta scrie deja in manualul Dacia, PRACTIC însă daca pe 12 km la vale nu reculerezi nimic vrei sa imi zici ca la 20°C recuperezi la franare la semafor sau in pasaj la Stefan cel Mare la coborâre ceva?
@@GarajPif Cel mai simplu ar fi sa intelegi conceptele folosite. Tu ai vrut sa deonstrezi ceva teoretic in practica. Si a mers! Dar nu ai stiut sa interpretezi rezultatul. Ca rezultatul scontat sa fie pe placul tau, trebuie sa faci acel test in mediu exemplificat de mine. Cu alte cuvinte, SA VEZI REZULTATUL EXACT CUM TE-AI FI ASTEPTAT SA FIE! O masina in anul 2021 nu mai merge exclusiv pe motor termic, ci are si o componenta electrica imbunatatita ce ajuta la consum, indiferent ca e plug-in hirbid, full hibrid, mild hibrid sau micro hibrid. Rare sunt masinile astazi care nu sunt cel putin micro hibride (cele cu start-stop). De aceea consumul scade pe masura ce electrificarea creste, deoarece apare si componenta de regenerare. Realitate: o cunostinta si-a cumparat Kuga PHEV si a mers din Baneasa pana in Drumul Taberei, aproximativ 15km. La plecare avea undeva intre 1-2 litri de benzina si bateria jumatate plina ( vreo 6 kWh). La plecare avea o autonomie eletrica de 20 de km. A ajuns acasa ruland exclusiv electric cu o autonomie de 25 de km. Explic-o pe asta! PS: Stiu, am vorbit de o masina performanta, nu un fas precum Dacia Spring.
Nu pot sa va zic cat încarca, pot sa va zic doar ca bateria s-a descărcat, drumul fiind in întregime la vale, teoretic o fi incarcat câțiva nano wati, dar practic este insesizabil, daca pe acel drum am pierdut baterie, în oraș sunt convins ca nu există!
@@DonDoneL cu siguranță este, pana si motorul de circular produce curent sau dinamul de bicicletă, dar rezultatul nu este practic, nu te ajută la aproape nimic.
Cine a spus vreodata la o masina electrica ca ti se va incarca bateria? Regenerarea recupereaza din franare energie dar nu inseamna ca e suficienta pentru a si incarca bateria. La sfarsit ai si spus ca ai avut luminile aprinse si incalzirea pornita ... ha ha ha. Asteptarile tale si a celor care se asteapta sa aibe mai mult in baterie iarna sunt SF.
Se numește Incarcare regenerativă, in manual nu scrie "Actiuni SF". Am zis inca de la început si de mai multe ori ca încărcarea regenerativă este egala cu ZERO, mai exact aproximativ 0.83% din energia consumată si deci ca această energie este neglijabilă si ca nu poate fi practic recuperat ceva, la fel de mult recuperezi si pe jos la vale, tot recuperezi energie, nu prea ai ce face cu ea, dar o recuperezi. Farurile pot fi stinse nu insa și pozițiile este inutil testul facut în condiții de laborator, pentru ca practic in 99.99% din cazuri folosești cel putin doi consumatori.
a trecut un an de la postare, banuiesc ca intre timp ai aflat ca nu poti sa "urci la vale" sau sa "cobori la deal". ori urci, ori cobori. ori mergi la deal, ori mergi la vale. iar testul e o pierdere de timp. probabil intre timp ti-ai luat Tesla, ca Dacia e de cacat. sa dai atatia bani pe o masina care nu doar ca iti consuma curent, dar nici macar nu se incarca daca o lasi la vale 1 km. bine, 13 km. trebuia sa ajungi cu 100%. ba chiar trebuia sa mai dai si altora sa-si incarce. la 8-9 000 euro sa zici mersi ca ai scaune in masina, nu mai zic de A/C sau inchidere centralizata
@@pav8006dar cumva, din motive doar de tine stiute, te tot intorci sa te bagi in seama. Tu sti ce vrei defapt sa obții? Eu fac engagement, este super ok pentru promovare. Cred totusi ca atunci cand taci zici totul despre tine, salutări!
NU AI DISTRUS NICIUN MIT! Ar fi bine să încerci să fii mai atent și să GÂNDEȘTI mai mult! Deci ... Dacia Spring regenerează MAXIM 10 kW/h ... Dar nu a regretat la valoarea maximă tot timpul ... Hai sa spunem că a regretat IN MEDIE cu 5 kW/h (deci ... 5 kW PE ORĂ!). Bateria are 27 kW .... Ai coborât 13 km cu cât ... 50 km/h in medie? Rezultă că ai făcut coborârea în câte minute? Hai sa zicem vreo 3 minute! Deci ... Daca mașina recuperează in medie 5 kW PE ORĂ (ADICĂ 5000 de wați - iar dacă nu știai o oră are 60 de minute!) cât putea să recupereze in 3 MINUTE??? 5000 wați / 60 minute = 83,3 wați per minut 83,3 wați x 3 minute = 250 wați regenerați! Hai să zicem că ai regretat 500 wați ... Dacă ai avut și căldura pornită ... Ce ai recuperat a fost consumat de aeroterma mașinii (este pe sistem arc electric și consumă în medie 1 kW/h la treapta 2)! Nu mă prea pricep la matematică ... poate am greșit un pic la calcule ... Aștept să mă contrazici prin CALCULE PRECISE și LOGICĂ!
ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html Acum sterge toate calculele precise, ar fi bine daca nu ați mai gandi atat de mult. Si mr.LoGica daca faceam 13 km in 3 minute, in 60 faceam 240 km, adica as fi coborat cu 240km/hr, nici Schumacher asistat de Senna, nu cobora pe drumul de Poiană cu 240 km/hr, viteza medie!
Dacia Spring nu recuperează nici un 10kwh, nici un kw sau w nu este consumat de bateria de tracțiune. Bateria de tractiune si consumatorii nu au nici o legătură unul cu celalalt, nu există subiect, de la fizică nucleară, visusologie, inumologie, etc la care românii sa nu fie experți, toate astea bineînțeles in functie de trend, cum apare un subiect intens mediatizat devenim experti si ne exprima parerile pe peste tot!
P.S. nu ma interesează daca recuperează 500 de nano wați, ma interesează sa vad ceva concret si practic! Nu teori si calcule teoretice! Stiu ce zice producătorul, daca pe drumul ala nu am recuperat nimic, cu setări minime de confort, vrei sa zici ca pot sa observ sau voi avea ceva de căștigat în oraș? Sau la coborarea in pasaje rutiere? Asa stau lucrurile in practică si in viața reală, in laborator si pe stand stau probabil cu totul altfel.
@@GarajPif Ești ilogic tovarășe! Nu te interesează dacă recuperează DAR VREI SA VEZI CEVA PRACTIC! Recuperarea se efectuează PRACTIC, dar nu în cantitatea dorită de tine! Tu mai și citești ce scrii??? Ți-am demonstrat MATEMATIC că nu aveai cum, PRACTIC, pe acea distanță să constați incarcare! Calculele nu au cum sa fie TEORETICE! Dar pot fi APROXIMATIVE! Ia GÂNDEȘTE (vad deja că am pretenții mari de la tine!): Cu cât încarci de la priza de acasă? Cu 2,2 kW pe oră MAXIM (cu încărcătorul opțional de 10A)! Ce scrie in manualul Dacia Spring? 0-80% in aproape 14 ore!!! Tu cat ai fi dorit să recupereze mașina în 3 minute??? Daca treci CB pe consum instant ai să vezi PRACTIC că recuperezi MAXIM 10 kW PE ORĂ!!! Și asta când apeși frâna de serviciu! Era să uit .... Dacia Spring are radiator ELECTRIC (ADICĂ ARE O REZISTENȚĂ - sârmă pe înțelesul tau) care, dacă stai pe loc și ai CB pe consum instant, vei vedea că îți indica consum electric, exprimat în kW! Și da ... Acel curent vine din bateria de tracțiune! Doar nu crezi că trage kW din bateria de 12V, nu??? Restul consumatorilor sunt deserviți de acumulatorul de 12V! Ești doar un mecanic de șanț, nu te informezi că cititul e treabă grea, se vede clar că nu ți-a prea plăcut școala! Mai stai prost și cu logica! Dar de, dacă ai postat câteva video pe RUclips ai ajuns sa te crezi interesant!
@@adci2701 ati demonstrat cum incarca masina la 240 km/hr, desi nu meritati sa va explice nici macar un mecanic de șanț pe ce planeta va aflați, va zic eu, va aflati pe planeta Pământ in sistemul solar local, in galaxia Calea Lactee, iar consumatorii sunt incarcati astfel, alternatorul( un fel de motor electric) care generează curent si este antrenat de motorul electric al mașinii, motor care este alimentar de bateria de tractiune a masinii, alimentează consumatorii si bateria, FIX LA FEL, ca la masinile cu motor termic, de aceea consumul exprimat in KW, atat consuma motorul electric din bateria de tractiune atunci cand sta pe loc, la dvs vad ca si privitul este treaba grea, probabil sunteti că vițelul acela ajuns in fata unei porti noi, v-am arata pana si ce zice peoducatorul despre recuperarea de energie, dar tot RETA sunteti.
@@flerinel07 mna pai sa își puna insigna in piept, sa urce pe podium si isi ridice cupa! Intre timp noi ne vedem de masinile nostre, le care noi chiar le conducem.
Da' ce vroiai sa te duca pana in china de la panta din brasov? 🤣 Regenerarea e reala. Dar e cat sa iti mentina range-ul. Se reincarca in teorie. In practica o mentine.
Acestea fiind spuse, concluzia ta este greșită pentru că pornești de la o premisă greșită și anume că încărcarea regenerativă înseamnă efectiv creșterea nivelului de încărcare a bateriei. Total eronat ca așteptări și privit superficial, până și denumirea acestei funcții la nivel mondial este "frânare regenerativă" nu "încărcare regenerativă". Pe scurt, când nu accelerezi sau când frânezi, motorul electric se învârte în sens opus transformând energie cinetică in curent electric care este trimis în baterie. Adică mai recuperează O PARTE din ce consumă. Tu ai demonstrat că există, daca nu exista atunci ai fi avut un consum similar la deal și la vale. Să nu uităm totuși că spre deosebire de o mașină cu motor termic, consumi curent pentru orice faci în mașină. Adică o mașină pe benzina sau diesel nu consuma combustibil daca ai caldura pornită.
ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html hai sa verificăm un pic faptele inainte de a arăta cu degetul, motorul electric IN NICI UN CAZ! nu sa invarte invers! Energia este recuperată prin alternator, nu de catre motorul electric, consumatorii sunt alimentați de alternator si baterie auxiliara de 12V, nu de bateria de tracțiune! Nu înțeleg de ce alege toata lumea sa se contrazica fara sa verifice un pic faptele.
@@GarajPif aici sunt de acord cu tine, îmi cer scuze de confuzie. Însă, e un lucru pe care îmi doresc să îl înțelegi cât de mult posibil: frână regenerativă sau "încărcare regenerativă" nu este egal cu încărcarea vizibilă a bateriei, nici un producător nu o prezintă așa. Este un sistem care permite mașinii sa recupereze o parte din energia consumată când frânează pentru a îmbunătăți autonomia. Nu a fost și nu este văzut ca o modalitate de a încărca bateria in sensul de a vedea procentul să crească în timp ce tu conduci. A zis bine un coleg de aici, ai luat un principiu teoretic, l-ai aplicat în practică, ai văzut că funcționează tehnic, dar pentru că rezultatul nu a fost conform așteptărilor tale (așteptări nerealiste apropo de ce am scris), ai concluzionat că de fapt nu funcționează. Testul e foarte ok și bine făcut, tocmai asta e și motivul pentru care frânarea regenerativă a funcționat!
@@Agra3l va rog sa mă înțelegeți nu contest prezenta recuperari de energie, dar este atat de infimă, incat din punct de vedere practic este insesizabilă! Daca pe un drum lung de 12km nu se poate constata un beneficiu clar, în oraș cred ca nici nu are rost sa faca cineva teste. Atâta vreau sa zic.
@@GarajPif eu am înțeles tot videoclipul și repet, apreciez faptul că v-ați luat din timp sa ne prezentați un scenariu real cu această mașină. Va prezint și eu cum justific eu că recuperarea nu este infimă: daca Dacia estimează o autonomie de 230 km cu o baterie de 27,4 kWh, înseamnă un consum de 11,91 kWh/100 km. Asta in condiții ideale, în condițiile prezentate de dvs cu temperatură mai scăzută, căldură pornită etc eu bănuiesc că e undeva la 14 kWh/100 km așa că luăm acest consum ca referință. De aici, tragem concluzia că pe drum drept, să parcurgi 12 km utilizezi 1,68 kWh de curent. Pe același principiu, dvs ați avut la vale cu frâna regenerativă care își făcea treaba, 2,3 kWh/100 km consum. Calculând, pe 12 km înseamnă 0,276 kWh de curent utilizat. Asta înseamnă că frâna regenerativă a recuperat 1,4 kWh de curent care, în mod normal ar fi fost consumați. Pentru ca procentul bateriei să crească, ar fi fost nevoie sa se fi recuperat peste 2 kWh de curent din frânare. Va salut cu respect și spor la treabă în continuare!
Și ca să duc analiza mai departe, hai sa luam consumul teoretic de 11.91 kWh/100 km estimat de Dacia ca referință, adică cu aprox 2,1 kWh/100 km mai mic decât ce se poate estima în condițiile dvs. Direct proporțional, putem trage concluzia că traseul dvs de 12 km la vale ar fi înregistrat un consum de 0,2 kWh/100 km sau 0,024 kWh consumați. In alte cuvinte, ați fi consumat 24Wh într-o mașină electrică de 1 tonă cu motor de 33kW care a rulat timp de 15 min angrenând roțile și rulând echivalentul unui convector de 1 kW pentru căldură în mașină. Dvs trageți concluziile daca frânarea regenerativă e insesizabilă sau nesemnificativă.
Asa ca o mica paranteza... Daca nu exista "incarcarea regenerativa", cum de ai parcurs 12km si masina a consumat doar 1% din baterie? cu tot cu consumul ala minuscul de 2,8kwh, ar fi trebuit sa consume baterie ca sa coboare dealul... asta inseamna ca exista incarcare regenerativa, doar ca esti mult prea incuiat ca sa o observi.... plus... tu cu gura ta ai zis ca esti cu toate "comoditatile" pornite, si masina tot a ajuns la destinatie cu 1% consum de energie.... Deci exista, si e grosolana incarcarea asta regenerativa! Asta trebuia sa spui tu in review... Ca ai coborat un deal imens, cu toate comoditatile pornite, si masina a consumat doar 1% din sarcina... si ca incarcarea aia fitoasa isi face treaba! nu ca e "MIT DISTRUS"
Este absolut distrus mitul! Facut praf si pulbere! Dupa logica ta, daca urc cu Audi-ul in Poiana cu un consum mediu de 12 litri/100km si cobor cu o medie de consum de 3 litri, înseamnă că mașina a produs cumva motorină! Totodată daca in 12 km de coborare nu produce nimic cuantificabil, sunt curios cum o sa poti contabiliza tu incarcare asta regenerativă în oraș, pe un drum fara diferente de nivel, fa-ne te rog un calcul si scrie aici cat recuperezi. Eu la vale am constatat ZERO BENEFICII, ZERO! Setarile de confort erau puse pe pozitia MINIMĂ! Pe parcursul anului tot timpul vei folosi A/C sau incalzirea, cu exceptia catorva zile in Iunie si Septembrie, probabil!
@@GarajPif omule bun... Nu poți compara mașină electrică, cu mașină cu combustie internă... Pentru că... La mașina electrică nu ai sursă de căldură, cum ai pe mașinile normale, deci mașina aia consumă baterie ca să îți țină ție cald în habitaclu... Cât despre încărcarea regenerativă... Mașinile electrice nu au ce carburant să se tot zbată în rezervor, "ca să îți pună ție km în plus la range" deci nu recalculează autonomia rămasă... Faptul că tu ai coborât dealul ăla de 12km, cu comoditățile pornite, înseamnă că încărcarea aia regenerativă, pe porțiunea de drum pe care ai fost, a produs fix cât a consumat, nu mai mult, nu mai puțin... Ai ajuns în Brașov cu 72% sarcină... Și ai pornit cu 73%... Gândește puțin... Ești content creator pentru numele lui Dumnezeu...
@@ironmendez5136 daca as fi content creator as fi mort de foame, am alte treburi mult mai importante care ma hrănesc. Faptul ca imi relatez experiența nu ma obliga sa dau explicații nimanui, este strict concluzia la care am ajuns eu, va rog frumos sa faceti acelasi test, să puneți un aparat de masura dupa motor si sa contabilizați singur +/- curentul intrat si ieșit, din punctul meu fe vedere, cu sau fara regenerare, merg la fel de mulți km mai ales in oraș.
Pe traseul respectiv nu are cum sa incarce bateria! Sunt 13km cu o diferenta de nivel de 500m. Energia potentiala pentru greutatea masinii de 1t este de 1.3kWh. Obtinuta in 13km inseamna un consum negativ de -10kWh/100km. Dar Spring consuma pe traseu drept cu caldura pornita probabil 12kWh/100km. Consumul final, rezultat prin insumarea celor doua e de 2kW/100km, foarte apropiat de ce a iesit in test.
Ar fi iesit mai ok testul in oras? Sau in pasajul de la Stefan cel Mare?
Daca nu acolo atunci unde?
Daca nu acum atunci cand?
Unii ziceau sa o duc pe Transalpina, la Bâlea, in Himalaya, pe mine ma interesează această rută, iar pe acesta rută si in orasul Brasov eu declar recuperarea de energie facut de alternator, NULĂ!
@@GarajPif Nu poti sa contrazici legiile fizicii. Daca energia potentiala e de 10kWh/100km si consumul e de 12kWh/100km, nu ai cum sa incarci bateria. Eventual se poate face o comparatie cu consumul fara franare regenerativa (daca se poate dezactiva)
@@GarajPif Nu este nula, pentru ca practic nu ai pierdut energie pe care o utilizeaza farurile si incalzirea care pe drum drept sau stationat o pierdeai in acelasi interval de timp.
@@alexandruilea915 nu este nulă, dar din punct de vedere practic, nu exista, nu am putut sa o masor coborând la vale 12 km, daca as nu am putut contabiliza nimic, la o franare la semafor ce pretentii sa ai?
@@GarajPif La o franare la semafor reduci viteza la 0 deci aproape toata energia cinetica trece prin alternatorul respectiv ceea ce nu s-a intamplat la coborare. Nu zic ca s-ar aduna sute de kw in franele respective dar oricum regenerezi mai mult decat regenerezi la un motor termic (unde regenerarea este 0 de altfel).
Multumiri pentru vlog ! Sunteti obiectiv , imi place foarte mult cum prezentați cu plusuri si minusuri arătate cat se poate de corect , se vede ca aveti experienta pe domeniul auto . Ma bucur ca aduceți in discutie si o raportate corecta la masina , faceti un lucru foarte bun explicând ce asteptari sa aiba fiecare , asteptari cat mai reale si corecte . Felicitari !
Va mulțumesc pentru apreciere!
Ma repet de fiecare dată masina este foarte buna PENTRU MINE!
DAR are neajunsuri, are si Audi Quattro din 2015 sau Seatul Leon celalalte mașini ale mele, apai asta.
Mă bucur să văd teste extensive de Dacia Spring de la proprietari, așa se elimină mult din marketing. Am comandat Spring și găsesc multe sfaturi utile legate de întreținere pe canalul tău, super.
Mersi
Am o mașină hybrid ce este cu cutie automată din anul 2008 .Toyota Prius.Ca să știu cum evaluează consumul, am pe bord un ecran ce-mi indică consumul de benzină.In funcție de CÂT DORESC SĂ CONSUM, apas pedala de accelerație. Când ma apropii de semafor( este roșu) ridic piciorul de pe accelerație, consumul de benzină este 0.Cand cobor o pantă sau reduc din viteză pe drum plat, consumul de benzină devine 0.Cand aștept câteva minute, chiar 8-10 minute A/C funcționând non-stop deoarece locuiesc in Arizona, consum benzină 0.Cand vreau să cobor geamurile după ce am oprit motorul, ele funcționează fără motor.De unde am energia. Din bateria mare ce s-a regenerat in timpul mersului , energie ce se păstrează.Am cautat să dau o explicație mai puțin savantă, poate pe intelesul tuturor.Specific ca tot ecranul de bord îmi arată la cerere cum intră energia in baterie, cât anume și care-i valoarea de încărcare.Bateria este originală din 2008 și recent Reprezentanța Toyota mi-a confirmat că cel puțin 50.000 mile( 80.000 km) este garantată.De aceea mașina a costat 28.000 dolari .Acum are .... 206.000 mile( 330.000.km)
Poate am adus puțină înțelegere
Sănătate tuturor!
Mamă, un deliciu să citești comentariile la tine pe canal. Da, clar dacă veneai de pe Everest la vale aveai baterie plină și poate mai umpleai și 2-3 găleți sau bidoane. La -30 chiar dacă-ți pornește cotețul să vezi ce fain se simte suspensia și restul articulațiilor. Deja de pe la -10 nu mai e fun să ieși afară, nu mai vorbesc să te sui la volan. 😀
Pe de altă parte nu prea pricep de ce e atâta interes față de consum. La naiba nu-ți iei mașină nouă și stai cu ochii pe contor. Dacă ești strâns cu ușa ori iei autobuzul ori îti iei o coajă de 2-3000€ și de restul pui gazol 😃
ruclips.net/video/0L24MNoKq54/видео.html multi stiu mai bine ce face Sprintul, iar astia de la DACIA habar nu au ce zic, noroc cu experți de la noi, la filmulețele in engleză, nu comentează aia, doar conationalii noștri stiu cu ce se mănâncă , dar stiu frate...
Interesant dar ai plecat la drum cu idei preconcepute... Am avut și eu e-up.. si urcam la Păltiniș de la Sibiu, iarna 25km și diferea de nivel de 1200 m . Ajungeam sus cu range de 10 km și bateria pe 2 sau 3%. La innapoiere ajungeam la 30 la sută. Iarna mai puțin, întradevăr. Problema la Spring e că fiind un motor de putere mică - jumătate față de up... și regenerarea e pe măsură- mică.. e cea mai mică regenerare comparativ cu celelalte electrice din piață... Felicitări pentru achiziție.
Am uitat sa zic că intentionat am rămas fără curent de loc la up... Am remorcat-o cu regenerare.. si după 2 km am mai adaugat 2 km si am putut decupla să ajung la încărcător...
Nu contest, asta este concluzia mea.
@@GarajPif Da, însă este complet greșită pentru e-up de 32kwh. Pentru spring poate sunt alte performante. Se creează confuzie la necunoscători. In plus contează mult vara-iarna.
@@misterc3835 cum adică este complet greșită dacă eu am prezentat fapte, ASTA S-A INTAMPLAT!
Nu mi-am expus parerea in urma unui vis sau a unor calcule mazgalite pe o foaie!
Expuneți concluzia dvs intr-un filmuleț, se pare ca ați făcut si dvs un test.
@@GarajPif Este greșit că e-up 32kwh nu poate urca in Poiana, este greșit că e-up nu are frana regenerativă. Este greșit cand spui că frana regenerativa de pe Spring nu incarca bateria, când alți proprietăți afirma că încarcă. In plus nu expui consumurile de la mașină la acea deplasare (încălzire, lumini, etc.).
Hai ca esti amuzant, ai rulat 13 km si ai folosit 1% din baterie, cu un consum de 2.3kw și tu spui ca nu si-a făcut regenerare... dar tu stand pe loc consumul a crescut pana la 3.1 KW... deci nu si-a făcut regenerare nu? Acolo cât de mica e, te-a dus la vale cu consumatorii porniți 13 km pt doar 1%!!!
Da, asa este chiar asta zic, fara sa ma amuz.
Cum crezi ca se face regenerarea si ce crezi că alimentează consumatorii?
@@GarajPif Hmm, chiar acum am observat. Nu este încărcare regenerativa, este frânare regenerativă. Adică pe lângă acel 1% consumat din baterie, mașina a mai generat câțiva kwati.
Am primit si eu masina ieri. Cum am iesit de la reprezentanta Dacia si am coborat un deal pe o distanta de cateva sute de metri, bateria a urcat de la 29% la 30%. Deci exista regenerare, cat o fi de slaba, nu e doar vrajeala si re-estimare a autonomiei.
Ciudat, la mine nu prea observ nimic.
Exprimarea sau logica e greșită undeva. 1. Regenerarea reîncarca bateria, ca nu vezi tu 1% în plus sau nu vezi consum mediu negativ e pentru ca ai consumatori. 2. Distanta a fost scurtă și ai pornit având un deal în fata (rampa) deci întâi ai consumat după care ai reîncărcat acei electroni. 3. Nu ai mers extrem eco (nu ai folosit la maxim potențialul) ai atins frana după care ai accelerat, deci ai consumat imediat după regenerare. 4. Încearcă data viitoare fără consumatori, bateria pe la 30% (pentru a putea primi maxim din regenerare) și las-o sa curgă cât mai mult, chiar dacă ajungi la viteza mai mică sau iei o curbă în viteza mai mare. Sfat de condus eco: accelerezi minim (car mai puține linii verzi)și la regenerare nu tre interesează sa ții la maxim(toate 3) , dar sa ții pe albastru cat mai mult timp. Și cât mai puțin picior pe frână dacă 100%=27kw, 1%=0.27kw mașina regenerează cu 3-4.kwh fără frână apăsată și 0 consumatori. deci în deci în 1h baga 10%.. În 6 minute de regenerare continuă baga 1% asta înseamnă 6 minuye sa nu apesi accelerația sau frana.
Practic traseul propus de dumneavoastră nu exista, masina o sa circule 99.99999% pr drumuri plate fara pante sau rampe, acolo Regenerarea pentru ca este inestimabilă, a fost greu de constatat pe un drum de 12km in panta, aștept sa faca cineva un test de regenerare pe o suprafață plană :))
P.S. regenerarea nu se face de catre motorul electric, se face de catre alternator+consumatori nu sunt alimentati de bateria de tractiune si de alternator+baterie auxiliara de 12 V, de acesta cred ca recuperarea de energie este insesizabilă si poate fi total ignorată.
Îți scăpa din vedere un aspect important! Temperatura de afară. 3 grade. Știm cu toții ca pe frig bateria nu e foarte eficientă.
ma gandesc ca poate este deoarece nu are management termic la baterie,baterrile se incarca foarte incet cand sunt reci
Are un sistem de management termic, are un vas de expansiune.
Nu este nevoie sa mergi mai mult de 200m ca sa iti dai seama daca functioneaza sau nu franarea regenerativa. Daca masina franeaza actionand motorul ca un generator, atunci clar incarca. Daca ai un motor electric si il invarti, fara sa fie legat la un consumator, vei vedea ca acesta se invarte cu usurinta. Daca il legi la un consumator, vei descoperi ca se invarte foarte greu. Nu o sa intru in detalii si nu o sa explic fenomentul din punct de vedere fizic, sunt mini documentare suficiente pe youtube care explica. Pe scurt, daca nu se duc voltii in baterie, masina nu poate frana cu motorul electric, ci doar cu placutele pe disc. Oricum, felicitari pt initiativa! Genul acesta de abordare, obiectiva, pragmatica, lipseste in ziua de azi.
Mersi, incarcarea regenerativa există!
Tehnic este imposibil sa NU existe, din ratiunile expuse de catre dvs,dar, PRACTIC nu ajută, un calcul facut de mine ar indica o recuperare practică de 0.83% din valoarea energiei recuperată, iar 0.83% este aproape zero.
Una din cele mai oneste prezentări la adresa Spring-ului și am urmărit câteva 😀. Sunt proprietar de Spring și nu regret nici o clipă alegerea făcută,.... păreri pro și contra vor exista întotdeauna. Consumurile realizate de dumneavoastră în acest test sunt reale, am testat și eu mașina în condiții oarecum asemănătoare, diferențele fiind mici, la un stil de condus normal. În schimb dacă stilul de condus devine agresiv, consumul creste vertiginos (lucru normal și valabil la orice mașina). Am observat că ați urcat și coborât cu funcția Eco activata. Din ce am observat eu, recuperarea de energie este mai scăzută cu ECO activat sau poate mi se pare mie dar un lucru este clar - căldura pornita și treapta 1 la ventilație duc la un consum de 2 - 4 Kwh. Una peste alta vă mulțumesc pentru prezentările video, cu siguranță vor ajuta multe persoane interesate👍
Buna ziua, va mulțumesc, intentia mea nu este aceea de a face reclamă mașinii, sincer ii face reclama prețul, din punctul meu de vedere daca EUp costa 28000€ merita si Springul 19000€, iar pentru mine face cei 9000€ cu varf si indesat, are neajunsuri bineînțeles dar in bugetul familiei, rubrica "mașină" s-a diminuat vertiginos!
Nu as vinde Springul cu 10000€, cu 10000€ as putea sa imi cumpăr un Audi A6 quattro din 2014 sau un X5 din 2010, dar prefer Springul iar banii de mașină ii bag in proiectele de masini clasice pe care le prezint pe acest canal Dacia 1300 si in Viitor un Citroen DS 21.
T@@GarajPif dar pe liber merge cu motoru oprit
@@ionutmariusmartac6128 eu nu am coborât pe N.
Pai eu nu inteleg ati mers 13 km cu 1% din baterie si spuneti ca bateria nu s-a incarcat? Pai la aceasta rata 13 km * 100 % avem un total de aproximativ de 1300 km range pe un plin 😂 parerea mea este ca bateria s-a incarcat dar ati consumat pe drum tot ce a incarcat - da poate o incarcare destul de mica dar sin pacate springul nici nu are un sistem performant de regenerare.
Exact, daca in cadere liberă călătoream cu ea 13 km, cu 0% consum, asta nu înseamnă ca urmatorii 13000 km o sa îi facă tot cu 0%, meritul este al pantei nu al încărcări regenerative, din punct de vedere practic, masina nu s-a încărcat!
Probabil motorul a incarcat bateria cativa nano wați pe care i-a si consumat.
De obicei vorbim de incarcare regenerativa la franare în oraș, nu pe coclauri, dacă la vale in 12 km nu am câștigat nimic, nu cred ca poate sa zica cineva ca se poate câștiga totusi ceva semnificativ la o franare la semafor, sau la coborârea in pasaj la Stefan Cel Mare.
Incarcarea asta este egala cu zero din punct de vedere practic.
@@GarajPif Te rog sa-ti reevaluezi concluzia, efectiv faci misto de fizica si te faci de ras. Nu am condus Spring si nu stiu cat de bine functioneaza regenerarea. De obicei la masinile hibride si electrice, frana este mai moale la inceput si trebuie apasat mai tare sa intervina si partea mecanica a franarii. Cu cat e mai moale, cu atat regenerarea este mai eficienta. Repet, fa acelasi test la 20 de grade, fara vant, fara niciun consumator, fara vreun bagaj si fara sa apesi pedala de frana (evident unde se poate). AI sa vezi ca o sa produci mai mult decat consumi. Testul tau nu este relevant in conditiile date.Eu daca merg cu masina pe benzina nu o sa am consum de 1 litru pe portiunea respectiva.
Oricum Dacia Spring este cea mai slab calitativa masina electrica (asta sa fiu dragut) de pe piata, este normal sa aiba pretul cel mai mic. Pana si Renault Zoe pare nava spatiala pe langa asta.,
Hai sa facem un calcul economic: Dacia Spring 18,500 EUR / 44 CP= 420 EUR/CP
Cea mai tare masina electrica(pe cea mai slaba confirguratie) ce se comercializeaza la noi(dpmdv, in afara brandurilor de lux): Mustang Mach-e 54,000 EUR/ 270 CP= 200 EUR/CP
Nu cred ca este nevoie sa comparam tehnologiile celor 2 masini, nu?
@@mihaig973 concluza mea este ca DACIA SPRING pe un traseu de 12 km, in pantă a consumat din baterie, regenerarea nu o vad, Regenerarea activa este egala cu zero!
Am avut totul setat la minim, nu am de ce sa fac testul la 20°C, asta pentru ca in viata reală in Brasov am 20°C am doar intre Mai-Iunie , Septembrie-Octombrie, in rest trebuie sa pornesc AC sau incalzirea, teste in conditii ideale a făcut DACIA si a zis ca funcționează minunat, la fel zice si de autonomie ca ar fi 305 km, eu nu am reușit sa fac mai mult de 180km, ce sa fac sa merg intr-un tunel aerodinamic fara vant, fara consumatori, pe banda rulantă sa demonstrez ca poate face 305 km?
La ce ma ajută?
@@GarajPif Salut , cu cat incarca o Tesla la frânare?
@@fractalc1855 nu știu, nu am, nu imi permit, nu ma interesează.
Nu e nici un mit distrus. Ati coborat o panta prea mica. Eu am coborât de pe Transrarau si am regenerat 5% din baterie. Daca avea regenerarea mai puternică probabil scoteam 10%
Cat ati consumat la urcare comparat cu consumul mediu de oras? Cate % recuperați in oraș?
Poate in cădere liberă puteti recupera 30%, sa me ziceti cat recuperați asa, asta ar trebui sa va fie focusul anul acesta!
@@GarajPif Un asemenea răspuns la miștocăreală va desconsideră complet clipul și pe dvs pentru că nu acceptați un argument contra de la cineva în măsură să își de-a o părere avizată (vezi canalul). Normal că nu regenerezi la coborâre cât consumi la urcare că ar fi un perpetuum mobile. Eu v-am spus că există regenerare și pe Spring, doar că este foarte slabă și ai nevoie de o pantă mai abruptă pentru a vedea o creștere în % in baterie.
@@evfocusro eu si acum cred că scrieți la mișto, faptul ca mulgeți o vacă pe trend(EV) si ca aveti in focus chesti aiurea pe care probabil le urmăresc doar cei din cercul dvs de cunoștințe nu va aroga dreptul de a crede ca sunteți obiectiv, nu am auzit de canalul dvs si nici nu cred ca este ceva ce ar trebui sa urmaresc.
Pentru cultura dvs generală va voi zice un secret:orice motor electric, ansamblu bobinat si magnet, poate genera curent electric, de ex un motor de fierăstrău circular, bormasina electrica, foehn, mixer de bucătărie asta nu înseamnă ca este si practic.
Eu nu vorbesc ca dvs din aduceri aminte sau povesti de pe net, parerea mea vine că urmare a faptului ca detin un Spring cu care am facut 20000km.
Puteți daca doriți sa ii încărcați bateria de la 1% la 100% trebuie doar sa o rulați pe un stand dinamic sau sa o urcati cu o platformă de vreo 20 de ori pe Trans Rarău, nu veți demonstra NIMIC practic dar o sa puteti sa ne arătați cum se încarcă bateria complet.
Până atunci, incarcarea regenerativă pe Spring-ul meu este PRACTIC ZERO!Mă ajuta la NIMIC!
@@GarajPif
1. Parerile mele vin dupa 19.000km, 1 an jumate si multe teste, tutoriale si mult research, adica chestii practice asa cum va place dvs.
Canalele noastre au aproximativ acelasi numar de abonati si vizualizari, deci si la dvs se uita tot cunostintele ? :))
2. Canalul meu a fost de la bun inceput despre Spring si EV. Al dvs, mult mai vechi ca al meu nu o ducea prea bine pana nu ati postat despre Spring. Si ca sa mulgeti mai multe vizualizari ati postat si cate un clip duplicat in engleza la toate clipurile despre Spring. Deci cine mulge mai mult trendul Spring/EV ?
3. Daca o chestie nu este practica asta inseamna ca nu poate fi prezentata/testata, etc ?
Aveti cultura generala, dar si multa ipocrizie si aroganta
Da, in clipul asta sunt de acord cu tine!
Danke shalke
Am o trotineta electrica xiaomi mi365 cu ajutorul căreia, la o urcare de 7 kilometri am ajuns de la 100% la 50% apoi pe coborârea muntelui am recuperat 28% înapoi in baterie ajungând jos cu 78% 😊. La mașină aveți dreptate sunt consumatorii(cel puțin partea de climatizare care e fără pompă de căldură) iar coborârea a fost mai lină.
Da, nu stiu ce sa zic.
Spring ul are o regenerare foarte slabă comparativ cu alte mașini electrice, nu are mai multe trepte de regenerare cum are kona, id3 sau alte mărci. Afirmația ta este greșită din start, ar TB sa pui titlul Dacia spring nu regenerează ca alte mașini sau ceva de genul. Mașina mea a regenerat 1% de la Pârâul Rece (900 m) la Râșnov (676 m) , dar dacă ai avea o distanță mai mare la vale, ai putea regenera mai multe procente.
Intenția mea a fost de a-mi demostra mie ce poate sa facă, daca pe acel drum nu a putut să facă mai nimic, in oras sunt convins ca va fi aproape inutilă.
Salut eu dețin o Mazda mx 30 am plecat de la Cartisoara poalele transfagarasan cu 154km pe urcare spre Balea Lac mașina a avut consum de 60kw si am ajuns la lac cu 30km rămasi de parcurs La întoarcere la coborâre, la cartisoara aveam 150km posibili si am ajuns la brasov Acum daca nu am recuperat cum am reusit sa ajung la brasov? cei drept la limită.
Salut, nu stiu, nu am fost niciodată cu Mazda Mx30.
Salut, merită investiția această mașină?!ai recomandao??!
Absolut!
Regenerarea se face doar cand urci la vale sau cobori la deal. In rest nu recupereaza! :)) Frumoasa masinuta sa o stapanesti sanatos. A, sa nu uit spunele Autonomie si Consum lasa Range-ul pentru Rover. lasand gluma deoparte, la masinile cu un singur motor electric nu ai cum sa regenerezi cand ti piciorul pe acceleratie cu doar cand apesi usor pe frana. Acici cred ca a fost problema, oricum ai nevoie de rampa serioasa.
la minus 30 de grade multe masini cu combustie nu mai pornesc, ma ales cele ne intretinute. si Da asa e nu cred ca o sa mai avem temperaturi asa mici. La Brasov a fost totimpul iarna 3-4- pana la 5 grade mai mult decat la Zarnesti deci sigur nu o safie mai mult de minus 18-19 nici la Zarnesti. Multumesc mult pentru test. sa te bucuri de ea
Mersi mult, iarna asta ne va demonstra cum se comporta, din pacate pt copii mei, anul trecut nu i-am putut plimba cu sania prin cartier, nu a fost nici frig, nici zăpadă, nu ma tem de vreme cu Springul, la 2°C merge foarte ok.
@@GarajPif eu a trebuit sa merg la Fundata cand nu era zapada spre Plaiul Foii sau intre Prapastiile Zarnestiului . Dar ne descurcam si la astea sa daugat pandemia din cauza careia am incercat permanet sa evitam contactul pe cat posibil.
@@daru666 s-au aglomerat toate.
Seat-ul meu Ibiza din 2004 nu porneste nici la -5 grade de cele mai multe ori (desi bateria are sub 3 ani), dar macar acolo pot folosi un starter micut ce il am mereu incarcat la indemana. La una electrica ce optiune ai de genul starter?
Masina are frana de motor la vale, ca o masina cu motor termic ?
Are da.
videoul cu prezentarea este importan , multumesc !! --- ps; in prezent inca nu merita cumparat o masina electrica - cheltuielile sant la fal ca si cu masina cu benzina - recent am vazut un video cu masurarea costurilor cu ocazia unui excursie . sa nu mai vorbim cu de timpul incarcarilor si lipsa statilor de incarcare.
Revin cu filmulețul in care fac si calculul si comparațiile de preturi intre o benzinara si un masina electrică.
Ha? Cum sa fie cheltuielile la fel cu o benzinara? Cu autonomie de numai 100 km, in cele mai rele conditii, inseamna un cost de 20 de ron, adica 3% consum. Repet in cele mai rele conditii, prin absurd. (media e de 160-220 km cu o incarcare full de 20 de ron, nu mai vorbesc de cei care incarca gratis la munca sau in statii Lidl/kaufland etc)
Ca bonus full automata lol. Mai are rost sa discutam de consumabile, distributie si restul? 8k euro costul masinii. Despre ce vorbim aici?
@@slickysan asa zic unii, daca nu e costul per 100km, este autonomia, daca nu este autonomia, este 'da mă dar unde o incarci?', daca nu e asta este "sa vedem cum reciclezi bateria, o sa te coste cat masina", daca nu e nici asta sunt acrii struguri.
@@GarajPif Eu o incarc acasa, la priza de 220 lol. Ce sa vrei mai comod de atat?
@@slickysan idem, acum o am băgată in priza+prelungitor in curte.
My friend, aia e o gluma de panta.
Daca vrei test ca lumea fa ori de la Predeal la Brasov, ori in Predeal la Trei Brazi.
Pt mine este relevant, cine doreste poate sa o tracteze, ca sa simuleze pante cu inclinatie de 90° si 80 km lungime, se pot duce in Nepal sa coboare cu ele pana in India, pe mine ma interesează cat consuma pana in Poiană si cat pot sa recuperez( NIMIC ) din Poiana, pe la Predeal merg de doua ori pe an cand merg la București sunt sigur ca rezultatele nu ar fi excepțional de diferite.
Salut, este functionabila(frana egenerativa ) dar acest proces face (Controleru ) dacă vine cu aceasta setare din fabrica,
,, Dar ,, pentru a încarca bateria este necesara o viteza de cel putin 70km si Infranarea sa fie accentuată (adică dacă avem 70km in 10secunde sa se reduca din viteza si ar trebuie sa ajunga la 30km/h..
Dacă viteza de deplasare rămâne aceeași in rampa inseamna ca (Controleru ) nu are aceasta optiune..
Nu stiu detalii, dar asa la mers 'normal' pe mine nu ma ajută recuperarea asta de energie sau ma ajută prea putin.
"Probabil tot ce recupereaza, se duce in intretinerea consumatorilor". Pai exact asta se intampla! Consumatorii consuma si cand mergi la vale si ghici de unde? Din baterie. In afara de asta, se vede clar ca ai reprize unde ai calcat acceleratia, iar atunci ghici d=ce se intampla? Ai consum! Regenerarea maxima o ai nu pe frana de motor, ci pe frana de motor + frana de picior. Daca cineva crede ca o sa creasca procentajul la baterie pe coborare, in special cand ai reprize de aceelerare, se inseala amarnic. Daca vrei dovada ca regenereaza, coboara de la Predeal spre Brasov si dupa, fa o coborare de la Balea spre Curtea de Arges sau Sibiu si vezi diferentele pe distanta de ...sa zicem 10 km. Desi o sa fie foarte mici, acestea o sa existe, pentru ca recuperarea pe o coborare mai abrupta, unde folosesti foarte mult si frana de picior, o sa fie mai mare decat recuperarea pe o panta mai putin abrupta, unde folosesti frana de picior din cand in cand si mai si accelerezi pe anumite portiuni. Incalzirea se face cu consum din baterie, ventilatia si ceilalti consumatori, papa tot de acolo. In concluzie, regenerare exista, doar ca ceea ce ai regenerat, este mancat de consumatori. Intre nu exista regenerare si exista doar ca este mica si mancata de consumatori, este diferenta mare.
Ghici ce!? Consumatorii nu consuma din bateria de tracțiune.
Va tot repet, ma doare la balaloaie ce a zis producatorul ca a putut face la 20°C, nu ma interesează sa fac teste fara consumatori, pentru ca in viața reală din Octombrie pana in Maiz folosesc cel putin o treapa de ventilație si macar prima pozitie de incazire, din Iunie pana in Septembrie folosesc AC, asta se întâmplă in realitate, merg 99.99% din timp pe o suprafață relativ plană, daca 12 km de mers relativ la vale nu produce nimic, în oraș...sau in pasajul de la Stefan cel Mare este absolut irelevant ce recuperează.
Vezi ce zice producatorul despre regenerare, hint Alternator antrenat de motorul electric si baterie auxiliara, are baterie ca toate masinile pentru consumatori)
ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html
Cum o fi oare daca as tracta masina vreo 300km, sunt convins ca s-ar incarca cateva procente bateria, as putea sa cobor din Nepal in India vreo 2000 km doar ca sa demonstrez nimic!
Placerea asta de a comenta neavizat este evidentă la varinta in limba romana a testului, la ala in engleză lumea zice "thanks" si cam atat.
Uite ca sunt altii care pe coborare de 25 km, au reusit sa creasca procentajul la baterie cu 2%. In mersul tau relativ la vale, pe parioadele de accelerare ai folosit curent muult mai mult decat poate masina sa recupereze. Faptul ca tu nu vrei sa accepti ca exista acea recuperare, este fix problema ta. Ca nu recupereaza cat vrei tu, de asemenea. LA ce te asteptai? Sa consumi sa zicem 20 de procente pe urcare si sa recuperezi 10 pe coborare? Ca sa recuperezi atata, ar insemna ca motorul sa opuna o rezistenta egala cu jumatate din puterea folosita la urcare, adica...se opreste masina in cativa metri de la 20km/h.
@@huffy1976 mă așteptam sa vad orice beneficiu, am si zis in filmuleț 0% consum sau +1% pe indicatorul bateriei de tractiune imi doream să obțin, sunt convins ca exista recuperare, ar fi imposibil fizic sa nu fie, dar PRACTIC este egală cu ZERO, daca vrei tu sa numeri nano wați nu ai decat.
Sunt sigur ca o sa obti rezultate si de +98% pe bateria de tracțiune daca o tractezi 1000-2000 de kilometrii, daca incerci o coborâre din pe Csomolungma pana in India, o sa mai poți încărca alte 7 baterii probabil.
In PRACTICĂ, acasa la tine in oras, in probabil 99,99% din timpul de exploatare recuperarea aceea va fi egala cu zero, din "frâne la semafor", daca o îți dorești poti sa aduni toti wați recuperați intr-un an, in 2-3 ani cred ca aduni echivalentul a 20-30 de lei, pentru mine asta va fi aproape ZERO.
Este ca si cum ai zice ca salinutatea apei oceanelor este redusa de apa de ploie, nu ar fi fals, dar nici nu merită contabilizat, pentru ca practic este ZERO.
Deci. Nu am condus Spring pana acum, dar conduc Nissan Leaf, generatie mai veche. Tin sa va spun ca pe coborarile de genul acesta, masina incarca aproape un km pe km coborat. De exemplu, am plecat de la Busteni cu autonomie de 131 km, a consumat vreo 30 km pana a urcat la Predeal, apoi a incarcat din nou pe coborarea spre Brasov inca 30 km, ajungand in Brasov cu autonomie 132 km. Si nu sunt falsi, chiar se pot folosi in deplasare ulterior. Ceva nu este in regula la Spring, daca nu incarca pe coborare...
si cum face daca urci la vale si cobori la deal?
Hai man, ca e deja veche asta.
si un telefon daca il pui la incarcat pe un charger de 5W si te joci in timp ce il ai la incarcat, el tot se va descarca... cu toate ca il incarci...
bateria se incarca dar nu atat de repede cu cat se descarca...
clar sensul tau de incarcare nu are nici o legatura cu electronica... pt. tine incarcarea e cresterea nivelului bateriei... ceea ce nu e corect, pt. ca o baterie se poate incarca si descarca in acelasi timp daca nu stiai...
oarecum tu ai inteles ca producatorul vrea sa te pacaleasca zicand ca ti se incarca nivelul prin regenerativa, dar nu zice asta, el zice ca e eficenta masina si recupereaza din energia de franare... deci mit ai facut tu din ce ai vrut tu sa visezi...
oricum supermultumim pentru video
Probabil nu ai urmarit cu atenție filmulețul, am zis foarte clar că înțeleg clar cum TEORETIC sistemul(masina) poate sa recupereze din lucru mecanic si sa il transforme in energie electrică depozitată în baterie, PRACTIC insa si nu vorbesc de 0.000026kwh recuperați, acesta RECUPERARE REGENERATIVA nu există.
Aveam consumatori porniți am menționat si asta, asta pentru ca si in practică ii ai porniți cam tot timpul.
Acum daca tu zici ca recuperarea a 5 nanowati in 12 km de coborat la vale se poate numi recuperare regenerativa asta ar fi Adevărat si s-ar admite în instanță si nu ai putea sa ii împuți asta producatorului, dar asta nu îți va propulsa masina 3-4 metrii.
Deci iti dau dreptate fara misto! dar practic nu te va ajuta cu nimic(foarte foarte foarte putin).
@@GarajPif nu e de ordinul nanovatilor, poți vedea pe consumul instant, desi motorul are 33kw spring poate face doar 10kw max îți apare in bord că consuma -10kw... Daca făcea -33kw, când iei piciorul după accelerație se simte că o frana destul de pronunțată, dar șpringul e setat din soft să aibă max 10kw recuperare....
10kw înseamnă că îți incarca bateria cu 10kw daca ai in bord -10kw timp de o oră neîntrerupt ceea ce niciodată nu o sa ai, poate daca ești tractat de alta mașină...
De exemplu ai făcut 13km la vale cu un anumit consum, sigur acei 13km o sa ii faci cu consum mai mare la drum drept... Acea diferență este regenerarea... Dar atenție mare sa fie temperatura de afară aceeași și la coborâre ai la drum plat... Că dif mari de temp influențează mult consumul...
Orice motor electric daca bagi curent se învârte, dar dacă îl învârti la fel produce același curent cu eficienta de parcă peste 95%
Pe acel drum am incarcat un Ioniq Plug-in cu 10% si/sau 6 km autonomie electrica.
La Dacia Spring pe acelasi drum a consumat 1%, nici pomeneala de recuperare.
Concluzia o tragi singur...Spring nu prea regenereaza.
@@Hedone75 speachless... Hibridele funcționează altfel... Daca îmi spui că nu aveai benzina in rezervor și s-a încărcat cu 10% atunci era wow... Dar benzina in rezervor înseamnă că motorul termic învârte și motorul electric pentru că poate...
@@Hedone75 asta este concluzia mea, pe asta o sa mă bazez, la asta o sa mă aștept, de asta am făcut testul, nu are decat sa mă contrazică, as fi foarte fericit, desi cred ca nu are cum, poate daca oprești absolut totul, castigi la 12 km de pantă 1-2% pe care ii dai pe 3-7km de oras probabil
Probabil ca nu exista la Dacia Spring. Dar la alte masini exista. Cel mai simplu se poate demonstra la cele hibride, care nu au plug-in. Daca nu ar exista acea incarcare regenerativa ar muri bateria cu totul. Lucru care, evident ca, nu se intampla.
Cu siguranță există, există pana si la Passat 2.0 TDI din 2000, altfel s-ar descarca acumulatorul, ce vroiam sa zic este ca aceasta incarcare, este degeaba, iar recuperarea aceea este mai mult ZERO, dar există.
Ar fi mai interesant si mai relevant un test cu consumatoarele oprite, asa, cu caldura pornita si nu stiu ce, nu aflam mare lucru. Probabil ca regernerarea este foarte slaba, dar mi-e greu de crezut ca lipseste de tot.
Salut, am scris in titlu ca PRACTIC este ZERO!
Am zis in filmuleț ca principial nu are cum sa nu producă energie, pana si un 2.0 TDI produce curent, cine vrea poate sa tracteze masina si sa masoare cati KWh recuperează, personal daca coborand 12 km nu recuperezi nimic, cu consumatori dati la un minimum de confort nu înregistrezi nimic, la franele la semafor sigur este ZERO.
In viața reală "recuperezi" energie la semafoare sau sensuri giratorii, succes tuturor celor care zic ca observă cum se recupereaza energia.
In primul rand de ce tot repetati range, range range? Nu e mai corect si inteligibil sa spunem autonomie? De ce sa folosim cuvinte englezesti cand avem in romana echivalente foarte bune? Doar pentru ca e la moda? Apropo, ma oripileaza folosirea lui training (pronunțat trening) in loc de antrenament, invatare, deprindere Am auzit "a trainui" in loc de a antrena, urat rau Cat despre incarcare regenerativa la chinezaria aia, singurul lucru frumos sunt luminitele din bord, se pricep chinezii, doar ei fac instalații de Crăciun Astept cu nerabdare un frig mai zdravan, sa vedem autonomie Apropo, daca se descarca de tot bateria, cum o misti, îi dai curent cu cablurile?...
Da
am eu o banuiala legata de fenomenul asta al vorbitului in romgleza...le vine cam greu cu liNba romana...e plin de "se merita" in loc de "merita", "calitativ" in loc de "de calitate", "marsalier" in loc de "marsarier" si inca un miliard de cuvinte din astea ..aproape ca am ajuns sa prefer romgleza in locul pocitaniei de romana pe care o aud si citesc de cativa ani incoace ,,,accesul asta, al tuturor la exprimare pe internet, a umplut lumea de analfabetisme si analfabeti, agramatisme si agramati...e o defilare de prostie si aroganta pe internetul asta, de ramai interzis! Uneori ma intreb din ce pesteri au iesit toti astia, ca parca nu era asa trist pana acum cativa ani!
Buna! Chiar sper sa incerci franatul in oras "din toate pozitiile" pt a ne lamuri in ce masura regenerarea la Spring este inutila. Eu conduc o hibrida de multi ani si am constatat ca regenerarea la franare este mult mai intensa decat la "mers la vale"(coasting). Este drept ca si masa masinii conteaza cand vine vorba de franarea regenerativa iar Springul are sub 1000 de kg(cam putin) dar sigur nu poti pune in aceeasi luntre "mersul pe liber" si franatul "la pedala". Cel din urma este, in mod normal, mult mai eficient. Sper sa revii si multumim pt efort.
In oras imi este aproape imposibil sa contabilizez regenerarea, adica franez max 10-20 de metrii, nu pot observa mai nimic așa, de aceea am incercat un drum cu diferența de nivel mai mare.
@@GarajPif poti incerca poate sa iti dai drumul din Poiana si sa franezi cu pedala, atat cat se poate, fara sa o lasi pe liber prea mult :)). Dar te inteleg. La o batterie mica de hybrid se vede incarcarea si din 20 de m franati. La full electric, nu prea.
@@bogdanmotreanu9628 am avut acum o revelație, bateria de hybrida chiar este mai mică si deci proporțional cu distanța franata % de baterie este mai mare la H decat la Electrică, de aceea se vede la Hybrid dar nu se vede la Electrică.
Mersi, mi-ai deschis ochii.
Regenerare există, dar nu este foarte practica, cel putin asta am constatat eu, astept să facă si alti teste mai relevante, evident nu sunt un expert.
incarcarea bateriei pe temperaturi negative strica bateria , dacia spring ai gandita sa fie folosita doar vara
, in garaj incalzit merge incarcata si iarna, prin incarcare la temperaturi negative sub -10 grade reduce viata bateriei de la 10 ani la 5-6ani
Sper, mai am garantie 7 ani din 8, chiar sper sa crape, sa o inlocuiesc pe garanție peste 2-3-7 ani.
gresesti, rangeul nu il calculeaza asa. daca tu ai mers 1000km cu 12kwh si in ultimii 5 km ai o medie 40kwh, acei 12kwh nu se modifica decat foarte putin (pt ca 5 vs 1000), cu toate astea o sa vezi ca de fapt rangeul afisat scade dramatic. el se uita la ce faci continuu, daca vede ca ai un consum f mare actualizeaza conform cu ala nu cu media pe nu stiu cate sute sau mii de km. daca nu ar face asa, ai ramane cert fara combustibil daca ai mentine acel consum imens mentionat mai sus. si la termice e la fel principiul dupa care calculeaza. intrucat nu poate fi perfect, e preferabil sa se insele in plus decat in minus si sa te puna sa incarci mai devreme decat mai tarziu ca sa nu ramai fara combustibil/baterie.
Nu contest calcularea rangeului, sunt convins ca algoritmul este un mai complicat, dae oricum este mai bun decat cel de la Seat si Audi.
@@GarajPif nu contest nici eu asta. am mers cu un id3 dar prea putin ca sa imi dau seama. ciudat e ca la golful meu pe bezina algoritmul functioneaza foarte ok, deci daca l-au gresit pe electrice e cam ciudat. dar e posibil, important e sa nu arate mai mult si sa ramai fara curent. dupa mine mai e de lucru la electrice.
Ba ai regenerat brut. Consumul cu căldura, farurile și altele existau și înainte și deci ele au fost compensate parțial de regenerare. Daca panta era mai abrupta sau daca nu foloseau căldura, atunci vedeai mai multa diferență. Este cum ai avea o reducere de preț la încălțăminte. Tot plătești ceva dar nu tot.
La tara am o rampa de vreo 3 km cu diferența de nivel de 150 m. La coborâre este o plăcere cu electrica și frânarea regenerativa.
PS: nu am mers cu spring dar am mers vreo 2 mii de km cu Skoda citigo.
Sunt convins ca daca o tractam pana la Oradea din Brașov se incarca, probabil pana la 80-100%, dar PRACTIC din Poiana Brasov in Brașov, nu am constatat nici un beneficiu, cum toti circulam in oras, nu la vale, acest beneficiu este aproape egal cu ZERO, daca nu recuperezi la vale, ma îndoiesc ca faci ceva cu recuperarea prin franarw la semafor.
Oare tracțiune e pe toate roțile?
Nu vai.
Se pare ca motorul nu are cine stie ce eficienta folosit ca generator. Pe Clio E-Tech regenerarea functioneaza foarte bine, ajungi de la doua liniute la full dupa ce cobori un deal de cca 1 km, bine, capacitatea de ~1.2kwh, din care discutam despre vreo 0.8 kwh care sunt efectiv folositi iar de franarea regenerativa se ocupa motorul electric de ~50 cp, o fi ala mai evoluat?
Din punctul meu de vedere randamentul pe partea regenerativă este aproape nesemnificativ, adica nu m-as baza pe ea sa imi incarc bateria nici macar cu cateva procente
Clio are de incarcat o baterie de numai 1.2 kwh spre deosebire de a lui Spring, care are 26.8 kwh.
Deci, comparatia nu isi are locul.
Daca faci un calcul Ep=mgh unde m1000kg, g9.8, si h550m,= 5,4MJ adica 1,5kwh. Tu ai consumat cu incalzirea, pe alocuri cu franarea pe discuri, lumini, frecarea cu aerul, in rulmenti si anvelope. Teoretic daca nu consumai (randament1)nimic trebuia sa te intorci cu 77% baterie. Intrebarea era cat de mult din acceasta energie ai transformat-o in caldura prin franarea pe discuri. Energia nu se pierde, se transforma.
Are fracturi de logica in concluzii, exact asta spuneam si eu, ca acel consum mic este si datorita regenerarii. Fara acea regenerare nu avea consumul acela de 2.3 kWh, ci de minim dublu.
Am relatat o realitate practica, nu o utopie crescută in laborator!
Poti sa faci un test in care sa tai firele de la lumini , sa demufezi toti consumatorii si sa ne demonstrezi cat încarca.
In condiții practice, ii mai zice VIAȚA REALĂ, unde ai consumatori, vrei un confort minim, pui frână, pentru ca trebuie, incarcarea regenerativa este egala cu ZERO!
Nu pot recreea condiții de laborator, pentru ca nu trăiesc in laborator sau pe pistă.
Fracturi de logică, uite aici, consumul acela se datorează pantei pe care a circulat masina, hint : si o masina cu motor termic are consumul mai scazut la vale, in pantă si SURPRIZA! NU datorită regenerări combustibilului!!!
@@GarajPif TEST 1: pune-ti telefonul la incarcat si lasa RUclips sa functioneze incontinuu. TEST 2: pune-l la incarcat si inchide netul si toate aplicatiile. Se incarca la fel?
Noi incercam sa-ti explicam ca regenerarea functioneaza, doar ca in cazul Spring poate prea putin. Dar principiul tehnic exista. Ca Spring este o masina de cea mai slaba calitate (din randul electricelor) este alta discutie. De aceea pe electrice ai consum mai mic in oras decat extern, PENTRU CA INTERVINA REGENERAREA!
@@GarajPif Ai fost nevoit sa calci frana la coborare? Daca da, regenerarea e de tot rasu!
Am impresia ca nu cunoștințe despre cum e construit auto și nici despre cum funcționează recuperarea (la acest tip de Dacie) și respectiv in in general
Am impresia ca aveți deficiențe majore de exprimare.
Felicitari! Eu sunt curios sa faci un film cat dueaza sa incarci la priza de la 20% pana la 100%. Cat costa pe luna daca faci 500 sau 1000 de km pe luna....cat costa ,,carburantul".
Acum lucrez la asta :))
@@GarajPif haide ca sunt curios.. sa vad îmi cumpăr sau nu...
Nu sunt nici fan si nici hater masini electrice. Insa am o intrebare, de ce un Spring este atat de scump in comparatie cu un Sandero Stepway? Sandero are mai multe dotari, este mai mare, este mai complicat de construit si contine mai multe piese. Scoatem din discutie reducerea de la Stat, vorbim strict de pretul de lista.
Din cauza costurilor bateriilor si probabil volumul de cupru.
Spring are regenerarea f mică, având un motor mic. Regenerarea folosește motorul atunci când nu este in sarcină, pe post de generator si încărcă bateria.
Eu de exemplu de la Bâlea Lac cu un e-208 am ajuns la Pitești cu doar 2% baterie folosită. Plecat cu 59% de la Bâlea, ajuns cu 57% la penny Pitești. Dar într-adevăr Dacia chiar are f slabă regenerarea, asta am observat prima oară cand m-am urcat la volanul ei.
SOC a urcat pana la 66%, dar am mers mai sportiv, puteam sa incarc mai mult. Informează-te puțin mai mult, înainte sa dai niște informații :)) 🤞
M-am informat, o sa va rog sa faceti acelasi lucru, dupa care sa reveniti cu o erata, ce parere aveti despre faptul ca
1.Pentru regenerare nu folosește motorul electric? adică nu intelegeti nici macar principiul elementar de regenerare.
2.Consumatorii nu consuma bateria de tracțiune?
@@GarajPif am spus ca motorul electric este folosit pe post de generator atunci când folosești "frânarea regenerativa". Motorul electric funcționează doar in 2 direcții. Una pentru a conduce roțile, iar cealaltă pentru a incarca bateria. Adică in momentul in care tu iei piciorul de pe accelerație, motorul schimbă direcțiile de rotație si incepe sa producă curent pentru baterie.
Consumatorii consuma curent, dar nu asa mult cum te gândești, climatizarea consuma cel mai mai mult, in rest luminile, radio-ul pot fi ținute de bateria de 12V.
@@iadriangeorge nu este deloc asa, motorul electric nu incarca bateria de tracțiune, in panta rotile angrenează motorul electric, motorul electric angrenează alternatorul, iar alternatorul alimentează bateriile, consumatorii sunt alimentati de alternator si bateria auxiliara, o zice DACIA, nu Pif.ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html
Motorul electric nu se invarte invers in nici un caz si nu regenerează nimic.
@@GarajPif mașinile electrice nu au alternator... motorul funcționează ca unul. Citește mai multe, google e prietenul tau, găsești si multe clipuri care explică super bine cum funcționează o mașină electrica si frânarea regenerativa.. nu are rost sa intram in polemici sa scriem o gramada de comentarii in contradictoriu.. O sa vezi ca îmi vei da dreptate. Nu sunt un maestru al mașinilor electrice, dar am luat contact cu multe autoturisme electrice de 10 ani încoace si am văzut si cum se schimbă bateria de tracțiune, motorul etc, deci cred ca am o mică idee :))
La ce preț ajunge o Dacia spring?
8500euro aproximativ, asta cu Rabla Plus de 45000 lei si Rabla Clasic 7500 lei.
@@GarajPif ok. Mersi
@@thedarktruth9502 nu ai pentru ce.
Garajul lui Pif nu mai este atat. S-a scumpit cu 900 euro
@@3mariusx cu atat am cumparat eu, nu am mai urmarit.
Probabil s-ar încărca la o coborâre de pe Transfagarasan,la un moment dat
Mai mult ca sigur si dacă era tractata se incarca!
Din pacate pentru mine activitatea practică, in oras si pe drumul de Poiană ma face sa cred ca este degeaba!
Este fake news faptul ca Dacia Spring nu poate porni de pe loc în rampe mai abrupte? Dacă poți fa te rog un video în acest sens. În Brașov aveți rampe abrupte! Mulțumesc
O sa fac un test cu siguranță.
am auzit si eu ca circula un zvon cum ca ar fi ramas o tipa in rampa, prin Bucuresti, dupa ce a oprit in traficul infernal din mizeria asta de oras umpluta de blocuri construite de capitalistii cu fata inumana (nu de Ceausescu) prin toate cotloanele si pe fiecare metru patrat...de curiozitate, m-am dus la un dealer Dacia si am zis ca vreau sa probez cu picioarele mele si mi-au adus un Spring, ne-am dus la o rampa foarte mare si m-au invitat sa apas pedala de acceleratie (nu de frana)...m-am urcat, am apasat pedala de acceleratie si Spring-ul a urcat cu o lejeritate extrema....As avea 2 explicatii pt zvonul asta: 1) agenturili straine ne intoxica si/sau 2) femeia a apasat frana si nu acceleratia...stim cu totii ca atunci cand se apasa frana, masina urca mai greu spre deloc...internetul asta suporta multe ineptii, jur!
Niciodată nu mi-aș lua așa ceva 😀
Foarte bine.
m-ati castigat ca abonat la final, intrebarea vw e-up vs dacia spring.... pertinenta intrebarea.
Va mulțumesc, pt mine raspunsul este clar DACIA SPRING, intre ele ar mai fi o diferență de aproape 10000€, EUp a costat 27.900€, Dacia Spring 18500€.
Eu cred ca am sa scot ornamentele alea inutile de design de pe plafonul mașinii am observat ca nici tu nu le agreezi, sper ca sub montat sa nu arate neterminat
@@tiborknobloch4653 imi plac ca si design din pacate nu sunt practice.
@@tiborknobloch4653 și mie mi se par inutile...
@@tiborknobloch4653 very nice. Don't have the car yet but also wanted to know if the roof bars can be removed. It would also improve, okey only a tiny bit, the drag coefficient. Are they probably only glued, right?
Ce ziceți de EV-ul asta? ruclips.net/video/tkOqIEUAlw4/видео.html
L-am văzut nu e rău, dar cu taxe vamale+ ce taxe or mai fi sare si asta de 15k€.
In traseul experimentat de tine nu se mergea pe modul eco
Ba da, asa se mergea.
Cum sa nu regenereze! Doar ca tu ai consumat toata regenerarea pe consumatorii electrici. Putea sa opresti tot si iti crestea bateria.
Daca o tractam creștea nivelul bateriei?
Consumatorii sunt alimentați de bateria de 12v, nu de bateria de tracțiune.
Si daca Da, cu ce mă ajuta?
Si pentru asta a trebuiet sa obti o astfel de masina.
Ca sa incarce eficient trebuie sa rulezi cu mai mult de 2000 turatii/ min intr-un timp de 3 ore ce a ce sincer, nu ai cum! Si toate masinile electrice sau hibride sunt asa!
Da.
Uitati si parerea celor de la dacia: ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html
Astept primul test cu un Spring netractat, care sa recupereze practic din lucru mecanic, iar acest lucru sa se vada in nivelul crescut al bateriei.
Poate fi facut testul in orice oras cu suprafața relativ plană si cu consumatori de confort setați pe nivele minime de confort.
@@GarajPif You're welcome: ruclips.net/video/ZCrpa8pFTII/видео.html
@@andreivstrom nu inteleg ce zic ăștia si de aceea nu am rabdare sa îi urmăresc, vad ca este un Spring preserie, varianta de ride share, nu este ca Springul vandut in Romania si nici nu stiu cine este baiatul.
The point is?
@@GarajPif The point is, a plecat cu 66% de jos, a ajuns sus cu 30% dupa 44km, consum mediu la urcare 23.7.
La intoarcere avea 34%, cu consum mediu total (urcare + coborare) 10.3.
Deci bateria s-a incarcat 4% la coborare, cu AC pornit. Masina e usoara si motorul mic, consuma mai putin la urcare si recupereaza mai putin la coborare fata de alte masini, dar per total iese mai bine la consum. Am si eu Spring, stiu ca nu face minuni, dar recuperarea functioneaza exact cum ar trebui, avand in vedere greutatea masinii si puterea motorului. La coborari mai lungi sau mai abrupte vei vedea ca se incarca cateva procente bateria.
Incercati sa dati cu spatele sa vedeti daca creste autonomia
Cat sa merg cu spatele?
@@GarajPif ma gandesc 1 km in rampa 2 in plan orizontal cat scade atata ar creste:)))
@@gabrielvarzaru5144 rămâne sa vedem.
concluzia ta e eronata. ai avut incalzirea pornita si aia consuma enorm de mult. Tot ce ai recuperat ai consumat cu incalzirea. Daca avea pompa de caldura se schimba putin situatia.
Daca o tractam pana la Oradea din Brașov, se încarca full, in ce luna din an circulați dvs fara ventilație, caldura sau aer condiționat?
Am scris foarte clar, PRACTIC recuperare este ZERO!
Teoretic si un Diesel produce curent, dar ce faci cu acel curent recuperat? In consuma un vetilator micut de habitaclu?
Daca la vale nu se încarcă dvs. aveți impresia ca se va incarca la o frână la semafor sau in pasaj la Stefan cel mare?
@@GarajPif Gresit. Nu intelegi principiul electric de functionare. In franare, motorul este generator si el genereaza, sa zicem 1kW. Dar tu consumi cu incalzirea si auxiliarele sa zicem 1.5kW Asta inseamna ca ia din baterie doar restul de 0.5kW. Refa testul cand e mai cald afara, fara consumatori mari porniti si o sa vezi ca daca e destul de lunga coborarea o sa creasca nivelul bateriei. Deci recuperarea exista.
@@vb9528 înțeleg perfect, dvs nu știți despre ce vorbiți!
DACIA spune ca poti recupera pana la 25% din energie, energia respectiva se recuperează la franare sau decelerare, într-o oră petreceti aproximativ 2-3 minute decelerand sau cu piciorul pe frână, adica intre 3% si 5% din timpul de exploatare, iar 25% din energia pierduta in acest timp poate fi recuperata, adica intre 1.25% si 0.83% din totalul de energie din baterie, adică aproape NIMIC, adica aproape ZERO, energia aceea o pierzi probabil in 100 m de mers cu mașina, PRACTIC recuperezi NIMIC.
Nu ai decat sa tractezi masina prin oras sa o incarci sau sa cobori cu ea de la Balea Lac sau de pe Kilimanjaro ca sa poti vedea cat recuperezi ,in oraș recuperarea este cel mult un pic peste ZERO sau mai ZERO absolut, in ce perioada a anului mergi fara ventatie?
@@GarajPif toate masinile recupereaza in functie de greutatea lor. astea sunt legile fizicii. Calculeaza intai cat e aproape zero si apoi mai povestim.
Incarcari regenerative puternice au hyundai kona, kia niro si vw id3 ...
Mersi.
Din pacate e-up nu se mai fabrica. :( bordul mi se pare mai reusit la
Spring cel putin “acele” digitale si usile care sunt imbracate complet in plastic chiar daca suna a conserva :))
Cam da.
Se fabrică
Mister C da am vazut ca acum a intrat iar in fabricatie. Mie la reprezentanta mi-au spus ca se scoate acum 2 ani. Cred ca au crezut ca daca imi spun asa il cumpar imediat 😂😂
Am scris niste randuri...dar cand am ajuns la fapte,m-au scos din comentarii...Nu insist,nu ma repet...
Sper sa nu prind obligativitatea vehiculelor electrice...
Existau acele electrocare,prin gari si intreprinderi,pe intretinere si interschimbabile...Zeci de ani am asistat la acele furnicute...Tu crezi ca ei erau chiar idioti???
Cu toate ca ma repet,abia atunci voi avea incredere in vehicule electrice,cand acumulatorii vor fi standardizati....Intru in "Peco",schimb in 2-3 minute...Platesc energia si am plecat mai departe...
Restul sun povesti ieftine....Asa cum ai si spus...certificate verzi....Ha,ha,ha....
Intekegy perfect.
Mie imi incarca bateria, sau asa pare, uite:
ruclips.net/user/shortsWHkigGFzHkA?feature=share
Sa citești aparatele de bord e una și sa conduci in stil încarcă cu recuperare e alta
Sa te gândești la ceva este una, este cu totul si cu totul altceva sa te si poti exprima, doar dvs știți ce a-ți dorit defapt să scrieți.
@@GarajPif cred ca nu nu ca nu ați efectuat testul de recuperare energie la dacia corect
@@patrutgheorghe5109 ok
Range=autonomie
Asa parcare in fata la H Teleferic? 😂
Adică?
Io zic sa ai grija sa nu supraîncarci bateria ca o făcură frantujii sa mergi la Poiana si Retur de o infinitate de ori e un perpetum mobile de fapt🤣
Vedem.
La jumatatea drumului, ai mers 13 km, cu 1% descarcare din baterie in conditiile in care ai mers cu liminile, climatizarea si cu sistemul de infotainment pornite pe o temperatura de iarna. Eu zic ca regenerarea a functionat. Nu uita ca bateria acestei masini este minuscula in comparatie cu celelalte masini electrice.
Daca ai mers 13 km cu 1%, asta ar insemna ca ai merge cu bateria plina 1300 de km, ceea ce este fantasmagoric pentru orice masina electrica. Tu nu pui in balanta si consumul. Fa acelasi test la 20 de grade fara niciun consumator, sa vezi diferenta. Practic consumul redus este si datorita reincarcarii bateriei. Concluzia ta este gresita dpdv al logicii, cum sa te intorci cu consum negativ?
De aceea consumul e mai mic in oras, deoarece intervine regenerarea si scade consumul. Nu ai cum sa ai consum negativ, ca nu poti produce mai multa energie decat consumi atunci cand ai asa multi consumatori.
Salut, pai cel mai simplu ar fi sa o tractez, sa tai firele de la luminile de zi, pentru ca nu le pot stinge si sa opresc consumatorii, sa folosesc incarcarea regenerativa doar intre Mai-Iunie si Septembrie-Octombrie atunci media de temperatura este de 20°C, la ce m-ar ajuta asta?
Pe mine ma interesează in mod practic ce poate face Dacia Spring nu ma interesează ce poate face in laborator si pe banda rulantă, asta scrie deja in manualul Dacia, PRACTIC însă daca pe 12 km la vale nu reculerezi nimic vrei sa imi zici ca la 20°C recuperezi la franare la semafor sau in pasaj la Stefan cel Mare la coborâre ceva?
@@GarajPif Cel mai simplu ar fi sa intelegi conceptele folosite. Tu ai vrut sa deonstrezi ceva teoretic in practica. Si a mers! Dar nu ai stiut sa interpretezi rezultatul. Ca rezultatul scontat sa fie pe placul tau, trebuie sa faci acel test in mediu exemplificat de mine. Cu alte cuvinte, SA VEZI REZULTATUL EXACT CUM TE-AI FI ASTEPTAT SA FIE!
O masina in anul 2021 nu mai merge exclusiv pe motor termic, ci are si o componenta electrica imbunatatita ce ajuta la consum, indiferent ca e plug-in hirbid, full hibrid, mild hibrid sau micro hibrid. Rare sunt masinile astazi care nu sunt cel putin micro hibride (cele cu start-stop). De aceea consumul scade pe masura ce electrificarea creste, deoarece apare si componenta de regenerare.
Realitate: o cunostinta si-a cumparat Kuga PHEV si a mers din Baneasa pana in Drumul Taberei, aproximativ 15km. La plecare avea undeva intre 1-2 litri de benzina si bateria jumatate plina ( vreo 6 kWh). La plecare avea o autonomie eletrica de 20 de km. A ajuns acasa ruland exclusiv electric cu o autonomie de 25 de km. Explic-o pe asta!
PS: Stiu, am vorbit de o masina performanta, nu un fas precum Dacia Spring.
Adică dacă încarcă puțin, nu înseamnă că nu încarcă deloc. Înțelegi ce zic?
Nu pot sa va zic cat încarca, pot sa va zic doar ca bateria s-a descărcat, drumul fiind in întregime la vale, teoretic o fi incarcat câțiva nano wati, dar practic este insesizabil, daca pe acel drum am pierdut baterie, în oraș sunt convins ca nu există!
Se cheama ca ai mers mokka dus intors... aproape mokka
Adevarat, dar am pierdut 11% din baterie totuși, ea a estimat un consum mai bun decat in oraș dar tot am pierdut energie.
@@GarajPif ceva regenerare este, dar nu asa de mare cum ai crede. Masina este usoara, daca avea o regenerare mai puternica, se infrana mai rau.
@@DonDoneL cu siguranță este, pana si motorul de circular produce curent sau dinamul de bicicletă, dar rezultatul nu este practic, nu te ajută la aproape nimic.
Cine a spus vreodata la o masina electrica ca ti se va incarca bateria? Regenerarea recupereaza din franare energie dar nu inseamna ca e suficienta pentru a si incarca bateria.
La sfarsit ai si spus ca ai avut luminile aprinse si incalzirea pornita ... ha ha ha. Asteptarile tale si a celor care se asteapta sa aibe mai mult in baterie iarna sunt SF.
Se numește Incarcare regenerativă, in manual nu scrie "Actiuni SF".
Am zis inca de la început si de mai multe ori ca încărcarea regenerativă este egala cu ZERO, mai exact aproximativ 0.83% din energia consumată si deci ca această energie este neglijabilă si ca nu poate fi practic recuperat ceva, la fel de mult recuperezi si pe jos la vale, tot recuperezi energie, nu prea ai ce face cu ea, dar o recuperezi.
Farurile pot fi stinse nu insa și pozițiile este inutil testul facut în condiții de laborator, pentru ca practic in 99.99% din cazuri folosești cel putin doi consumatori.
+ nu stiu daca ai citit titlul.
a trecut un an de la postare, banuiesc ca intre timp ai aflat ca nu poti sa "urci la vale" sau sa "cobori la deal". ori urci, ori cobori. ori mergi la deal, ori mergi la vale. iar testul e o pierdere de timp. probabil intre timp ti-ai luat Tesla, ca Dacia e de cacat. sa dai atatia bani pe o masina care nu doar ca iti consuma curent, dar nici macar nu se incarca daca o lasi la vale 1 km. bine, 13 km. trebuia sa ajungi cu 100%. ba chiar trebuia sa mai dai si altora sa-si incarce. la 8-9 000 euro sa zici mersi ca ai scaune in masina, nu mai zic de A/C sau inchidere centralizata
Mai repetați incaodata cu alte cuvinte, nu am înțeles ce doriți si de ce doriți.
@@GarajPif crede-ma, nu ma mira deloc faptul ca nu intelegi :))
@@pav8006dar cumva, din motive doar de tine stiute, te tot intorci sa te bagi in seama.
Tu sti ce vrei defapt sa obții?
Eu fac engagement, este super ok pentru promovare.
Cred totusi ca atunci cand taci zici totul despre tine, salutări!
NU AI DISTRUS NICIUN MIT!
Ar fi bine să încerci să fii mai atent și să GÂNDEȘTI mai mult!
Deci ... Dacia Spring regenerează MAXIM 10 kW/h ... Dar nu a regretat la valoarea maximă tot timpul ...
Hai sa spunem că a regretat IN MEDIE cu 5 kW/h (deci ... 5 kW PE ORĂ!).
Bateria are 27 kW ....
Ai coborât 13 km cu cât ... 50 km/h in medie?
Rezultă că ai făcut coborârea în câte minute? Hai sa zicem vreo 3 minute!
Deci ... Daca mașina recuperează in medie 5 kW PE ORĂ (ADICĂ 5000 de wați - iar dacă nu știai o oră are 60 de minute!) cât putea să recupereze in 3 MINUTE???
5000 wați / 60 minute = 83,3 wați per minut
83,3 wați x 3 minute = 250 wați regenerați!
Hai să zicem că ai regretat 500 wați ...
Dacă ai avut și căldura pornită ... Ce ai recuperat a fost consumat de aeroterma mașinii (este pe sistem arc electric și consumă în medie 1 kW/h la treapta 2)!
Nu mă prea pricep la matematică ... poate am greșit un pic la calcule ...
Aștept să mă contrazici prin CALCULE PRECISE și LOGICĂ!
ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html
Acum sterge toate calculele precise, ar fi bine daca nu ați mai gandi atat de mult.
Si mr.LoGica daca faceam 13 km in 3 minute, in 60 faceam 240 km, adica as fi coborat cu 240km/hr, nici Schumacher asistat de Senna, nu cobora pe drumul de Poiană cu 240 km/hr, viteza medie!
Dacia Spring nu recuperează nici un 10kwh, nici un kw sau w nu este consumat de bateria de tracțiune.
Bateria de tractiune si consumatorii nu au nici o legătură unul cu celalalt, nu există subiect, de la fizică nucleară, visusologie, inumologie, etc la care românii sa nu fie experți, toate astea bineînțeles in functie de trend, cum apare un subiect intens mediatizat devenim experti si ne exprima parerile pe peste tot!
P.S. nu ma interesează daca recuperează 500 de nano wați, ma interesează sa vad ceva concret si practic!
Nu teori si calcule teoretice!
Stiu ce zice producătorul, daca pe drumul ala nu am recuperat nimic, cu setări minime de confort, vrei sa zici ca pot sa observ sau voi avea ceva de căștigat în oraș? Sau la coborarea in pasaje rutiere?
Asa stau lucrurile in practică si in viața reală, in laborator si pe stand stau probabil cu totul altfel.
@@GarajPif Ești ilogic tovarășe!
Nu te interesează dacă recuperează DAR VREI SA VEZI CEVA PRACTIC! Recuperarea se efectuează PRACTIC, dar nu în cantitatea dorită de tine!
Tu mai și citești ce scrii???
Ți-am demonstrat MATEMATIC că nu aveai cum, PRACTIC, pe acea distanță să constați incarcare!
Calculele nu au cum sa fie TEORETICE! Dar pot fi APROXIMATIVE!
Ia GÂNDEȘTE (vad deja că am pretenții mari de la tine!):
Cu cât încarci de la priza de acasă? Cu 2,2 kW pe oră MAXIM (cu încărcătorul opțional de 10A)!
Ce scrie in manualul Dacia Spring? 0-80% in aproape 14 ore!!! Tu cat ai fi dorit să recupereze mașina în 3 minute???
Daca treci CB pe consum instant ai să vezi PRACTIC că recuperezi MAXIM 10 kW PE ORĂ!!! Și asta când apeși frâna de serviciu!
Era să uit .... Dacia Spring are radiator ELECTRIC (ADICĂ ARE O REZISTENȚĂ - sârmă pe înțelesul tau) care, dacă stai pe loc și ai CB pe consum instant, vei vedea că îți indica consum electric, exprimat în kW! Și da ... Acel curent vine din bateria de tracțiune! Doar nu crezi că trage kW din bateria de 12V, nu???
Restul consumatorilor sunt deserviți de acumulatorul de 12V!
Ești doar un mecanic de șanț, nu te informezi că cititul e treabă grea, se vede clar că nu ți-a prea plăcut școala! Mai stai prost și cu logica!
Dar de, dacă ai postat câteva video pe RUclips ai ajuns sa te crezi interesant!
@@adci2701 ati demonstrat cum incarca masina la 240 km/hr, desi nu meritati sa va explice nici macar un mecanic de șanț pe ce planeta va aflați, va zic eu, va aflati pe planeta Pământ in sistemul solar local, in galaxia Calea Lactee, iar consumatorii sunt incarcati astfel, alternatorul( un fel de motor electric) care generează curent si este antrenat de motorul electric al mașinii, motor care este alimentar de bateria de tractiune a masinii, alimentează consumatorii si bateria, FIX LA FEL, ca la masinile cu motor termic, de aceea consumul exprimat in KW, atat consuma motorul electric din bateria de tractiune atunci cand sta pe loc, la dvs vad ca si privitul este treaba grea, probabil sunteti că vițelul acela ajuns in fata unei porti noi, v-am arata pana si ce zice peoducatorul despre recuperarea de energie, dar tot RETA sunteti.
Functioneaza dar nu sti tu cum sa conduci
Asteptam sa vedem ce zice expertul.
@@GarajPif nu prea are ce sa zica,din ce vede in postare si in conentarii a observat ca nu va pricepeti la masini electrice/termice si la fizica
@@flerinel07 mna pai sa își puna insigna in piept, sa urce pe podium si isi ridice cupa!
Intre timp noi ne vedem de masinile nostre, le care noi chiar le conducem.
@@GarajPif corect!
Da' ce vroiai sa te duca pana in china de la panta din brasov? 🤣 Regenerarea e reala. Dar e cat sa iti mentina range-ul. Se reincarca in teorie. In practica o mentine.
Se încarcă in teorie, practic...nu prea este foarte utila incarcarea asta.
@@GarajPif ☹️
Acestea fiind spuse, concluzia ta este greșită pentru că pornești de la o premisă greșită și anume că încărcarea regenerativă înseamnă efectiv creșterea nivelului de încărcare a bateriei. Total eronat ca așteptări și privit superficial, până și denumirea acestei funcții la nivel mondial este "frânare regenerativă" nu "încărcare regenerativă". Pe scurt, când nu accelerezi sau când frânezi, motorul electric se învârte în sens opus transformând energie cinetică in curent electric care este trimis în baterie. Adică mai recuperează O PARTE din ce consumă. Tu ai demonstrat că există, daca nu exista atunci ai fi avut un consum similar la deal și la vale. Să nu uităm totuși că spre deosebire de o mașină cu motor termic, consumi curent pentru orice faci în mașină. Adică o mașină pe benzina sau diesel nu consuma combustibil daca ai caldura pornită.
ruclips.net/video/qCyp6SWK4gQ/видео.html hai sa verificăm un pic faptele inainte de a arăta cu degetul, motorul electric IN NICI UN CAZ! nu sa invarte invers!
Energia este recuperată prin alternator, nu de catre motorul electric, consumatorii sunt alimentați de alternator si baterie auxiliara de 12V, nu de bateria de tracțiune!
Nu înțeleg de ce alege toata lumea sa se contrazica fara sa verifice un pic faptele.
@@GarajPif aici sunt de acord cu tine, îmi cer scuze de confuzie. Însă, e un lucru pe care îmi doresc să îl înțelegi cât de mult posibil: frână regenerativă sau "încărcare regenerativă" nu este egal cu încărcarea vizibilă a bateriei, nici un producător nu o prezintă așa. Este un sistem care permite mașinii sa recupereze o parte din energia consumată când frânează pentru a îmbunătăți autonomia. Nu a fost și nu este văzut ca o modalitate de a încărca bateria in sensul de a vedea procentul să crească în timp ce tu conduci. A zis bine un coleg de aici, ai luat un principiu teoretic, l-ai aplicat în practică, ai văzut că funcționează tehnic, dar pentru că rezultatul nu a fost conform așteptărilor tale (așteptări nerealiste apropo de ce am scris), ai concluzionat că de fapt nu funcționează. Testul e foarte ok și bine făcut, tocmai asta e și motivul pentru care frânarea regenerativă a funcționat!
@@Agra3l va rog sa mă înțelegeți nu contest prezenta recuperari de energie, dar este atat de infimă, incat din punct de vedere practic este insesizabilă!
Daca pe un drum lung de 12km nu se poate constata un beneficiu clar, în oraș cred ca nici nu are rost sa faca cineva teste.
Atâta vreau sa zic.
@@GarajPif eu am înțeles tot videoclipul și repet, apreciez faptul că v-ați luat din timp sa ne prezentați un scenariu real cu această mașină. Va prezint și eu cum justific eu că recuperarea nu este infimă: daca Dacia estimează o autonomie de 230 km cu o baterie de 27,4 kWh, înseamnă un consum de 11,91 kWh/100 km. Asta in condiții ideale, în condițiile prezentate de dvs cu temperatură mai scăzută, căldură pornită etc eu bănuiesc că e undeva la 14 kWh/100 km așa că luăm acest consum ca referință. De aici, tragem concluzia că pe drum drept, să parcurgi 12 km utilizezi 1,68 kWh de curent. Pe același principiu, dvs ați avut la vale cu frâna regenerativă care își făcea treaba, 2,3 kWh/100 km consum. Calculând, pe 12 km înseamnă 0,276 kWh de curent utilizat. Asta înseamnă că frâna regenerativă a recuperat 1,4 kWh de curent care, în mod normal ar fi fost consumați. Pentru ca procentul bateriei să crească, ar fi fost nevoie sa se fi recuperat peste 2 kWh de curent din frânare. Va salut cu respect și spor la treabă în continuare!
Și ca să duc analiza mai departe, hai sa luam consumul teoretic de 11.91 kWh/100 km estimat de Dacia ca referință, adică cu aprox 2,1 kWh/100 km mai mic decât ce se poate estima în condițiile dvs. Direct proporțional, putem trage concluzia că traseul dvs de 12 km la vale ar fi înregistrat un consum de 0,2 kWh/100 km sau 0,024 kWh consumați. In alte cuvinte, ați fi consumat 24Wh într-o mașină electrică de 1 tonă cu motor de 33kW care a rulat timp de 15 min angrenând roțile și rulând echivalentul unui convector de 1 kW pentru căldură în mașină. Dvs trageți concluziile daca frânarea regenerativă e insesizabilă sau nesemnificativă.
Asa ca o mica paranteza... Daca nu exista "incarcarea regenerativa", cum de ai parcurs 12km si masina a consumat doar 1% din baterie? cu tot cu consumul ala minuscul de 2,8kwh, ar fi trebuit sa consume baterie ca sa coboare dealul... asta inseamna ca exista incarcare regenerativa, doar ca esti mult prea incuiat ca sa o observi.... plus... tu cu gura ta ai zis ca esti cu toate "comoditatile" pornite, si masina tot a ajuns la destinatie cu 1% consum de energie.... Deci exista, si e grosolana incarcarea asta regenerativa! Asta trebuia sa spui tu in review... Ca ai coborat un deal imens, cu toate comoditatile pornite, si masina a consumat doar 1% din sarcina... si ca incarcarea aia fitoasa isi face treaba! nu ca e "MIT DISTRUS"
Este absolut distrus mitul! Facut praf si pulbere!
Dupa logica ta, daca urc cu Audi-ul in Poiana cu un consum mediu de 12 litri/100km si cobor cu o medie de consum de 3 litri, înseamnă că mașina a produs cumva motorină!
Totodată daca in 12 km de coborare nu produce nimic cuantificabil, sunt curios cum o sa poti contabiliza tu incarcare asta regenerativă în oraș, pe un drum fara diferente de nivel, fa-ne te rog un calcul si scrie aici cat recuperezi.
Eu la vale am constatat ZERO BENEFICII, ZERO!
Setarile de confort erau puse pe pozitia MINIMĂ!
Pe parcursul anului tot timpul vei folosi A/C sau incalzirea, cu exceptia catorva zile in Iunie si Septembrie, probabil!
@@GarajPif omule bun... Nu poți compara mașină electrică, cu mașină cu combustie internă... Pentru că... La mașina electrică nu ai sursă de căldură, cum ai pe mașinile normale, deci mașina aia consumă baterie ca să îți țină ție cald în habitaclu... Cât despre încărcarea regenerativă... Mașinile electrice nu au ce carburant să se tot zbată în rezervor, "ca să îți pună ție km în plus la range" deci nu recalculează autonomia rămasă... Faptul că tu ai coborât dealul ăla de 12km, cu comoditățile pornite, înseamnă că încărcarea aia regenerativă, pe porțiunea de drum pe care ai fost, a produs fix cât a consumat, nu mai mult, nu mai puțin... Ai ajuns în Brașov cu 72% sarcină... Și ai pornit cu 73%... Gândește puțin... Ești content creator pentru numele lui Dumnezeu...
@@ironmendez5136 daca as fi content creator as fi mort de foame, am alte treburi mult mai importante care ma hrănesc.
Faptul ca imi relatez experiența nu ma obliga sa dau explicații nimanui, este strict concluzia la care am ajuns eu, va rog frumos sa faceti acelasi test, să puneți un aparat de masura dupa motor si sa contabilizați singur +/- curentul intrat si ieșit, din punctul meu fe vedere, cu sau fara regenerare, merg la fel de mulți km mai ales in oraș.