DRUMUL SPRE INDEPENDENTA FINANCIARA -

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024

Комментарии • 28

  • @DanielTudorOfficial
    @DanielTudorOfficial  2 года назад +2

    Pentru o discutie detaliata despre cum sa investesti in conditii de incertitudine, ne vedem la webinar, marti, 26 iulie.
    Inscrie-te pe:
    carutacubani.ro/webinar/

  • @71doru27
    @71doru27 2 года назад +7

    Salut!
    Vă urmăresc constant atât pe voi cât și pe alții din țară sau de afară.
    Am 50 ani și regret că nu am fost consegvent cu ideea de a investi.
    Revoluția m-a găsit la început de facultate fără niciun venit, dacă m-ar fi prins ceva mai în vârstă cu ceva venituri și bani acumulați deja aș fi avut alt start, mi-a fost evident în 1990-1991 că un apartament nu are cum să fie cât jumătate din prețul unei mașini străine, dar nu aveam bani.
    De îndată ce am început să câștig bani, mi-am făcut obiceiul de a economisi și apoi am început să investesc la FNI la care după cum știți, unitatea creștea văzând cu ochii. Am mirosit de două ori că ceva nu este în regulă, mi-am retras banii o dată, am intrat din nou deși aveam rezerve și iar i-am retras cu puțin înainte de a se închide, marcând un profit frumușel. După apariția scandalului, realizând că puteam pierde banii, am făcut greseala ca vreo trei ani să mă potolesc, dar am continuat să economisesc.
    Urmăream deja bursa și trendul în imobiliare și ambele o luaseră frumos în sus, așa că frustrat că nu am un apartament cum trebuie și că nu reușesc să prind din urmă creșterea la imobiliare, în 2005 am decis să intru la BVB cu jumătate din bani, cumpărând acțiuni de toată această jumătate în decurs de maxim o lună. La început de primăvara 2006 am marcat profitul de peste 50% reușind să prind din urmă prețurile la imobiliare și cumpărându-mi un apartament cu trei camere. Regretam atunci că nu am bani să rămân în piață.
    În 2008 apartamentul meu valora dublu pe piață față de prețul din 2006 la care eu îl luasem. Îmi amintesc că am avertizat atunci pe cineva să nu cumpere, nu m-a ascultat, a făcut împrumut în franci elvețieni și știți ce a urmat.
    Pot spune că am conștientizat bula imobiliară, dar evident nu intuiam ce avea să urmeze pe burse, neavând imaginea măgariilor care se făceau în SUA mai ales.
    Căderea burselor în 2008 mă prindea la scuteală cu un credit auto în lei cu dobândă fixă DAE 8,8% și euro la 3,3 RON și cu ceva economii la care ajunsesem să am dobândă 14%, deci o situație chiar favorabilă în aparență, atâta doar că veniturile ne-au scăzut și plutea asupra lor un grad de incertitudine pe care nu puteai să nu îl iei în calcul. Pe de altă parte, deși asistasem de pe margine la căderea FNI, apoi a bursei și a piaței imobiliare, aceste evenimente m-au depărtat de ideea de investiții și uite așa economisind cu gândul la încă o proprietate, am ajuns în 2014 la minimul pieței imobiliare cu aprox 40-50% din banii necesari.
    Aici am făcut o mare greșeală, aș fi putut să fac un credit și să cumpăr un apartament, dar ideea de credit nu mă incanta, orașul meu nefiind printre marile centre universitare, așa că nu puteam spera la un randament și grad mare de ocupare. Și mai bine ar fi fost să intru din nou pe bursă atunci!
    Din păcate am făcut cea mai proastă mișcare, am schimbat mașina pe ideea că cea veche avea deja 7 ani și voi începe să bag bani în ea și apoi că dinamica în imobiliare va fi lentă și previzibilă, că de.. . mă gândeam eu... lumea s-a învățat minte de la criză și chiar așa a fost până prin 2018 - 2019.
    De prin 2016 bursa a început să îmi facă cu ochiul, și am început să o urmăresc, dar cumva fiind în grafic cu banii strânși pentru noua lucuintă, am considerat că mai bine merg pe calea sigură și la momentul apariției pandemiei, practic aveam banii pentru un apartament doar că nu mai știam în care oraș să-l cumpăr, fiul meu fiind în prag de admitere la facultate. Când s-a renunțat la examenul de admitere pe motiv de pandemie, al meu fiind dintre cei foarte buni, am știut că este o mare problemă, pentru că pe subiectele ușoare de la Bac este greu să faci o departajare corectă și din păcate nu a fost 10 curat, cele câteva sutimi l-au aruncat într-un alt oraș față de cel pe care îl vizam, era bun și acesta, la aceeași specializare pe care o dorea , doar că eu am intrat într-o derivă cu investiția mea, neputând risca să cumpăr un apartament într-un oraș pe care fiul meu nu îl luase în calcul.
    A venit momentul căderii bursei din 2020 când am realizat ce bine mi-ar fi prins să fi fost în piață chiar cu o sumă mică, numai să fi avut cont deschis. Până să îmi deschid cont am pierdut mare parte din cădere apoi am intrat, dar cu mult prea mare precauție, deși s-a dovedit că alesesem companii bune, doar că am pierdut destul de mult din trend fără să fi apucat să intru cu mulți bani. Am mai prins chiar minimul corecției de la sfârșitul lui 2021 când am intrat cu o sumă mare , așa că pe la jumătatea lui ianuarie 2022 eram frumos pe plus.
    Din păcate războiul nu l-am anticipat, de fapt îl luasem in calcul ca risc, dar nu am crezut că se va întâmpla. A venit momentul panicii cu începerea războiului moment în care până să mai deblochez eu o sumă importantă de bani, bursa a revenit cel puțin jumătate. Aici am făcut încă o greșeală cumpărând de toți banii puși la bătaie pe ideea că nu se va mai întoarce mult mai jos de unde intran eu, m-am înșelat și a fost clar greșeală de amator.
    Între timp am mai cumpărat progresiv jos unde suntem acum, dar cu sume mai mici, acum fiind cu jumătate din bani în bursă restul Fidelis, euro și aur.
    Sper că domnului Valentin îi va placea povestea mea, pe a lui am citit-o și este pe cât de dramatică pe atât de plină de învățătură, încât mă întreb dacă nu cumva dacă aș fi pierdut bani în 2008, pentru că probabil i-aș fi pierdut, nu m-ar fi ambiționat suficient cât să nu rămân pe margine!
    Ce cred eu că urmează : dacă taie rușii complet gazul la iarnă în Europa, am pus-o, dacă nu, cred că vom avea două, trei trimestre ușor pe minus, inflația se va domoli, bursa va mai cădea dar nu mult și va urma cred o perioadă de doi ani destul de ezitantă cu volatilitate nu foarte mare și volume nnici. Cred că titlurile de stat vor fi de preferat ca randament și cine are bani și timp înainte, va avea timp să acumuleze pe bursă. Criza energetică cred va mai dura ani buni dacă nu ne împăcăm cu băieții răi și va reprezenta un risc major cu o posibilă criză serioasă oricând în următorii ani. Cât despre imobiliare, dacă din piață se retrag achizițiile pe credit reprezentând totuși un procent mare și dacă dobânzile mari vor persista o perioadă mai lungă, mi-e greu să cred că nu va întoarce piața, cel puțin pe segmentul apartamentelor vechi și al celor prost poziționate. Cum spuneam și eu, când ai în față o posibilă recesiune, devii mult mai precaut chiar și când ai banii, cu atât mai mult dacă te gândești la credit.
    Cine are mulți bani cât să îi poată diversifica, nu va ezita să cumpere o proprietate bine poziționată.
    Dar domnule Valentin, să fim serioși, Bucureștiul este urât cam din orice poziție... ok.. priveliștea spre parcul Carol este mai puțin urâtă...
    Nici eu nu cred că mai este un moment bun pentru imobiliare , este prea abruptă creșterea și pe număr de tranzacții înțeleg tot mai mic , ca și la bursă, se va întoarce, mai lent, dar se va întoarce în maxim doi ani.

    • @DanielTudorOfficial
      @DanielTudorOfficial  2 года назад +4

      Povestea ta este usor trista. Cred ca putin curaj, o diversificare si o abordare DCA (Dollar Cost Averaging) te va ajuta. Mai ai multe decade in fata. Make the best out of them 🤗

    • @florentinabotosanu4145
      @florentinabotosanu4145 2 года назад

      ​@@DanielTudorOfficial

    • @florentinabotosanu4145
      @florentinabotosanu4145 2 года назад

      ​@@DanielTudorOfficial

  • @nataliacalancea9750
    @nataliacalancea9750 Год назад +1

    Iti multumesc mult pentru informatie care le ascultam......iti apreciez munca care o faci!!!!

  • @Andrei.Joldos
    @Andrei.Joldos Год назад +1

    Îmi place mult varianta asta mai liniștită/rezervată a lui Bogdan, mie personal îmi aduce claritate și e o plăcere să-l ascult.

  • @redman5111
    @redman5111 2 года назад +1

    Dupa clipul cu Adrian Asoltanie am zis sa mai vad unul si cred ca devin dependent😁. Incredibil cat de bine explicati, pe intelesul tuturor. Bravo! Sunteti tari!

  • @gigiberlogea8907
    @gigiberlogea8907 Год назад +1

    Merci -)

  • @adib9716
    @adib9716 2 года назад +4

    Din ce am aflat este o mare teapa sa cumperi un apartament in Dubai.
    EXEMPLU simplu de inteles . Se construieste ACUMA un bloc / ansamblu nou , dar peste 5 ani si maxim 10 ani , sunt RUINA . Miroase in interior a vechi de 50 ani , da de 50 ani .
    De ce se degradeaza asa repede : din cauza climei . Nu se spune asa ceva , niciodata .
    Multi care au cumparat apartamente de 2 camere cam la 1 MILION DOLARI in zone mai in centru Dubai , cam la maxim 5 ani , faci o RENOVARE INTERIOARA de la ZERO , la maxim 10 ani de la construictie , e SUPER VECHI , ca si cum ai avea un apartament construit acum 50 ani si te apuci prima oara sa il renovezi de la zero . Problema si mai mare este CAT TE COSTA RENOVAREA : da costa cam 100 .000 Dolari la un apartament de 2 - 3 camere .

    • @DanielTudorOfficial
      @DanielTudorOfficial  2 года назад

      That’s a good feedback. De unde ai info?

    • @adib9716
      @adib9716 2 года назад

      @@DanielTudorOfficial Am gasit pe net raspunsul asta cu degradarea apartamentelor din cauza climei din Dubai. A fost si un video pe RUclips.

  • @AA-bq8gy
    @AA-bq8gy 2 года назад +1

    Vedeti postarea lui Catalin Moise despre crypto. Balta are (inca ) peste.

  • @constantindaniel432
    @constantindaniel432 2 года назад

    Salut. Ce comision practică in piață agentiile imobiliare? Este procent din vanzarea imobilului sau suma fixă?
    Ps: voi reveni cu solicitarile pe care le are o agentie, care mi se par jaf la drumul mare...

    • @DanielTudorOfficial
      @DanielTudorOfficial  2 года назад +1

      Intre 2 si 5% din vanzare. Depinde de complexitatea tranzactiei. De ce?

    • @constantindaniel432
      @constantindaniel432 2 года назад

      O agenție imobiliară din București solicită un comision de 12% din valoarea imobilului tranzactionat. Acestia au zis ca : " nu trebuie sa gandim in procente" .
      Mulțumesc mult pentru răspuns.

  • @danielledb
    @danielledb Год назад

    Buna ziua,
    Intervin si eu legat de ideea ca sunt atatea companii in Romania care afiseaza preturile in EUR si nu in RON. E destul de frustranta, pentru mine, cel putin.
    Stiu ca acum cativa ani, chiar le-am scris celor de la Tarom pe acest subiect sa inteleg rationamentul lor 🤭🤫. Evident, nu am avut niciun succes cu argumentele mele. Un fel de "s-a rezolvat, nu se poate".
    Daca la Orange si Dacia as putea intelege argumentul ca actionarii majoritari sunt strainii, acesta nu se aplica la Tarom, unde majoritar este Statul Roman - deci, ar fi frumos sa se gandeasca la avantajarea românilor 🤦‍♀.
    p.s. sper ca nu am incurcat informatiile legat de actionariat.

    • @DanielTudorOfficial
      @DanielTudorOfficial  Год назад

      Ne pregatim de aderarea la Eur. Dar pana atunci, nu cred ca maj poti schimba acest setul

  • @arkkhamful
    @arkkhamful 2 года назад

    Care este avantajul imobiliarelor fata de piața de acțiuni? Din pacate, nu ți-ai terminat ideea.

    • @DanielTudorOfficial
      @DanielTudorOfficial  2 года назад +1

      In RO sunt mult mai multi bani in investitii imobiliare decat pe bursa. Imobiliarele in RO sunt calculate la euro, deci scade partial riscul valutar. Etc
      Am facut un intreg video pe tema asta. Vezi aici: ruclips.net/video/up4SGS4Vgzk/видео.html sau aici: ruclips.net/video/_3wxNayboX4/видео.html

    • @arkkhamful
      @arkkhamful 2 года назад

      @@DanielTudorOfficial merci mult

  • @the.blue.raven7777
    @the.blue.raven7777 Год назад

    Desteptul care facea pe mama omida este ilustrul Iancu Guda