L'estat de salut del català a la salut
HTML-код
- Опубликовано: 5 фев 2025
- Les denúncies per discriminació lingüística a l'àmbit de la salut, un dels àmbits en què som més vulnerables, han augmentat els darrers anys. De fet, ja el 2014, ara fa 10 anys, el Síndic de Greuges posava de manifest aquesta problemàtica. Els usuaris de la salut pública denunciaven requeriments per canviar de llengua per ser atesos, documents en castellà per defecte, notificacions o comunicacions només en castellà.
Té solució, això? En parlem amb Lluís Mont, del col·lectiu Salut pel Català, i Mònica Ribell, metgessa de capçalera a l'Hospital de Granollers i membre d'Alhora. Una conversa conduïda per Jordi Graupera, president d'Alhora.
Genial podcast, gràcies
Soc sanitaria i sempre parlo en catala, tenim que fer nos entendre, tenim el dret i obligacio de fer ho. O amb paciencia i carinyo tothom ho enten.
👍❤🙂🙏
Tema molt important i molt necessari. Moltes gràcies. Això sí, haig de dir que us ha quedat un retrat bastant metge-centrista i cec davant la precarietat laboral del sector. Un dels problemes es que la majoria de contractes al sector sanitari son de hores, dies, setmanes o mesos. Es molt difícil convèncer algú de que faci una formació per una feina que ningú li garanteix ni tan sols a curt termini.
La qüestió no és aquesta. La qüestió és: per què no formem aquí prou professionals de la salut i n'hem d'importar de fora? Si els forméssim aquí ja sabrien català d'entrada, per poder aprovar la carrera n'haurien d'aprendre si no el portaven ja de casa i de l'escola. Qui ha decidit que a Catalunya hi hagi tan poques places de medicina a les universitats i només sigui per a estudiants excel·lents? I per què? Molts catalans amb vocació sanitària queden fora i han de dedicar-se a d'altres coses. Si els hi haguéssim donat la oportunitat, tot i no ser els més excel·lents de la classe, tindríem molts més metges que entendrien i parlarien el català. Al final hem d'importar metges mediocres d'arreu del món i que a sobre tampoc no ens volen atendre ni entendre en català.
També hi ha la qüestió que les places de Medicina a les Universitats catalanes se les queden estudiants castellans procedents de comunitats on la selectivitat és més fàcil, i molts catalans en queden fora.
La meva experiencie com sanitari, es que si t adresses en catala ls majorie s esforça i t entent mes o menys. Sino ho fem aixi segurament mai es parlara en un 100%. El perfil de persones que no entenen res, tampoc entenen si els parles en castella.....donc ....sempre parlar el nostre idiome. Es el nostre deure com sanitaris.
Per ser metge has de tenir un cap privilegiat, saber idiomes i una ment oberta. Si tens una mica de voluntat, el català s'aprèn en un tres i no res. Un metge que digui que no pot aprendre català, és perquè no li surt dels collons, ras i curt. I això mateix val per jutges, funcionaris, maderos, picoletos i la resta de fauna que destinen des de la metròpoli.
"General, sálvenos la fabriqueta". Te suena, trisonómico?
2:52 Se dice Hispanoamérica, no “latinoamérica”. En América no se habla latín.
Tampoc es parla "Hispano"
Tienen complejo de inferioridad porque su dialecto lo habla cada vez menos gente, mientras el español y, luego, el árabe, se los comen por ser tan cerriles.
@@deli3179 Se habla español. Y el catalán ya deja de hablarse en Cataluña , salvo el clericalismo carlista endémico. Ajo y agua.
No vindrà cap bon metge. Els q hi hagi parlaran català pero en tindrem pocs de bons.
Si no parlen català no poden ser bons.
A los catalufffos les da igual que la Sanidad sea de calidad o no, lo único que les importa es que hables catalán, nada más. Prefieren un médico ciego y manco pero que hable catalán.
I els castellufos ens voleu imposar el castellà.. que només es parla a països del tercer món..
Els castellufos ens voleu imposar la vostra llengua en el nostre territori. La llengua pròpia és el català. Sou uns supremacistes nyordos.
Aquí els únics 'mancos' són els que poden fer una carrera però no volen aprendre una llengua romànica. Un metge que no parla la llengua del pacient és un veterinari