Congestie, peak shaving, load shifting en regelbaar vermogen. Batterij voor dummies

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 янв 2025

Комментарии • 63

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 Год назад +2

    Ik zit helemaal op jou lijn. Goed berhal en mi duidelijk uitgelegd

  • @BertilSnel
    @BertilSnel Год назад +4

    Super heldere uitleg, dank hiervoor!

  • @arthurg9737
    @arthurg9737 Год назад +2

    Harold, hartelijk dank voor deze goede uitleg. Interessant en leerzaam zoals altijd. We zullen het inderdaad van de pioniers moeten hebben en niet van de grote installatiebedrijven.

  • @dutchinfinity5991
    @dutchinfinity5991 Год назад +1

    Leuk! Intressant! Blijft facinerend de energie transitie

  • @markkeulen
    @markkeulen Год назад +1

    Goede en duidelijke uitleg. In de glastuinbouw wordt hiermee gewerkt. Er wordt stroom geproduceerd en er wordt stroom afgenomen (belichting/koelcellen) om het net (op verzoek van Tennet) te balanceren.

  • @emielio
    @emielio Год назад +1

    Super informatieve video, bedankt!

  • @dirkbouma3301
    @dirkbouma3301 Год назад +1

    Perfecte heldere uitleg ….

  • @epper2002
    @epper2002 Год назад +1

    Leuke filmpjes maak je! Grappig om te zien dat je curtailment van NoZ benoemd. Voor TenneT ben ik werkzaam om deze parken te integreren in het bestaande net. Dus ook Curtailment en MVAr testen met de OWF's.

  • @pompierke221
    @pompierke221 Год назад

    Harold, mooie en duidelijke uitleg. Even een toelichting in verband met het in belgie ingevoerde capaciteitstarief.
    Dit betreft niet een afgesproken tarief maar een door de overheid (energieregulator) opgelegd tarief dat inhoud dat je extra moet betalen voor een piek boven 2.5KWH.
    Echter mensen die bewust met energie omgaan en GEEN piek boven deze waarde hebben vb een piek van 1.5KWH, moeten toch deze piek van 2.5 betalen, men geeft dit dan de benaming "solidariteitsbijdrage".
    Dus zelfs al ben je 3 maand van huis en je stand-by is 500Wh, je betaald toch voor 2.5KWh.
    Bijkomend is het zo geregeld dat, als je in 1 maand toch een piek van 4KWh hebt, deze voor de volgende 12 maanden verrekend wordt.
    Door invoering van dit tarief moeten kleine gebruikers(lees mensen die bewust met energie omgaan) dus merkelijk meer betalen.
    Ook en vooral de mensen die financieel moeilijk hebben en niet kunnen investeren in energiebesparende maatregelen worden hierdoor nog eens financieel bijkomend gestraft.
    Niet echt een voorbeeldig systeem naar mijn mening

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад +1

      Dank voor je uitleg. Dat wist ik zo niet. Dus technisch misschien wel een mooie oplossing, maar solidair en financieel zeker niet.

  • @Harbie
    @Harbie Год назад +1

    Ik denk dat de energie tarieven in de toekomst dit wel gaan oplossen.
    Je kan er op wachten dat we serieus moeten betalen voor teruglevering van veel energie. Dan wordt de thuisaccu misschien wel noodzakelijk.
    En er moet serieus bewustwording komen bij de gebruikers wanneer we teveel stroom hebben. Pas dan snappen we dat we overdag de auto moeten opladen, airco aanzetten, wasmachine en vaatwasser gebruiken etc.
    Dan komt het argument dat een serieuze thuisaccu (redflow bijvoorbeeld) veel ruimte inneemt. Maar voor een wasmachine, vaatwasser en koelkast hebben we wel plek, dus dat is een kwestie van keuzes maken.
    En als laatste denk ik dat wijkaccus ook erg zinvol (en financieel interessant) kunnen zijn.

    • @terra_incognita683
      @terra_incognita683 Год назад

      Als je een dynamisch contract hebt betaal je nu al om terug te mogen leveren als consument. Ook exploitanten van zonnepanelen en windmolens hebben hiermee te maken (vandaar dat je hele rijen windmolens stil kunt zien staan op een winderige dag).

    • @Harbie
      @Harbie Год назад

      @@terra_incognita683 klopt, maar dat is nog centen werk. En mijn normale stroomtarief is ongeveer €0,75. Als terugleveren op een zonnige en winderige dag ook zoveel 'kost' dan is investeren in een thuisbatterij of het afschakelen van de zonnepanelen interessant. Dat laatste gaat tegen mijn natuur in overigens; dat is als het goed is niet waarom je zonnepanelen aanschaft.

  • @louwrentius
    @louwrentius Год назад +1

    Goed verhaal 👍🌷

  • @jvk5529
    @jvk5529 Год назад +1

    Mooi filmpje.

  • @johannes3-16
    @johannes3-16 Год назад +1

    Als ze de energieleveranceer niet hadden losgekoppeld van de netwerk beheerder. Dus zoals het vroeger was. Dan zou de beheerder/leverancier een grote accu neer kunnen zetten bij de wijktrafo.

  • @Looyenss
    @Looyenss Год назад +1

    Goede Video Harold, groet Henry (Lootens)

  • @Vermeer-dc7rd
    @Vermeer-dc7rd 11 месяцев назад +1

    We koken met z'n allen ook allemaal rond dezelfde tijd en steeds meer elektrisch. Zou het mee kunnen helpen als we gaan slow cooken? Er zijn ook apparaten die dat automatisch doen, maar dan begin je vaak al veel vroeger met koken en is het eten rond etenstijd klaar.

  • @123berniez
    @123berniez Год назад +1

    Heel interessant!

  • @remcopoepjes
    @remcopoepjes Год назад +1

    Ik denk oplossing bidirectional laden van elektrische auto’s waar in je een veilige range invoert z’n xaantal kilometers moeten overblijven. Maar daar boven mag ik laden en ontladen wat hij wel en op piek momenten stroom leveren naar de woning en met en of overcapaciteit weer opladen stel voor elke auto mag 10kw hiervoor gebruiken ik denk probleem grontendeels opgelost

  • @jd7430s
    @jd7430s Год назад +1

    Hallo Harrold.
    Goede uitleg van het probleem.
    Maar het zou toch het mooiste zijn als je een soort van laadpas kunt krijgen gekoppeld aan je energie leverancier. Die je bij je werkgever kunt gebruiken
    Ze willen mensen elektrisch laten rijden. Maar als de saldering regeling eraf gaat. Ben je eigenlijk al verplicht om een accu te kopen.
    Maar met een elektrische auto heb je die al. Maar die staat overdag niet thuis. Zou het dan niet het beste zijn om je eigen zonnestroom bij de werkgever te laden?
    Doormiddel van een laadpas gekoppeld aan je huis/energieleverancier. Dat zou de pieken gigantisch kunnen afvlakken. Zonder dat de mensen opgezadeld worden met en het kopen van een dure elektrische auto en een thuisbatterij. Dan hoef je alleen een elektrische auto te kopen. (wat ook duur is ). Maar je stimuleert elektrisch rijden. En je kunt je eigen zonnestroom gebruiken. Of een dynamisch tarief gebruiken.
    Ik ben benieuwd wat je van dit idee vindt

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Klinkt aardig. Probleem is dat de vereiste techniek daarvoor, V2G, niet vd grond komt. En naar mijn persoonlijke mening zal dat ook niet gebeuren. Iets met verantwoordelijkheid en garantie

    • @jd7430s
      @jd7430s Год назад +1

      @@HHalewijn
      Ik heb even opgezocht wat v2g is. Maar dat is niet mij idee om stroom uit de auto te halen. Maar gewoon in je eigen auto te gebruiken. i.p.v. salderen. als je teveel opwekt.

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Год назад

    Dank voor de informatie het is wachten op betaalbare batterijen .En wat zijn goede omvormers kan ik mijn Growatt in de kliko dumpen ?????

    • @Max1weber
      @Max1weber Год назад

      victron omvormers zijn top. Ook Deye is prima

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад +1

      Je kunt de Growatt omvormers wel blijven gebruiken voor de PV opbrengst. Maar het beste is als de PV strings direct via een MPPT regelaar op de batterij aangesloten worden. Dat scheelt conversie verliezen.

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Год назад

      @@HHalewijn Bedankt voor u antwoord mijn Growatt is hybride dus hopelijk in de toekomst toch maar een batterij kopen .Het is echt super leuk je in Solar te verdiepen en vooral je eigen stroom op te wekken .Fijne avond nog

  • @ivaandejager2380
    @ivaandejager2380 Год назад

    How can I get access to your model?

  • @landmanp
    @landmanp Год назад

    Ik zag pas een RUclips filmpje van Solar bouwmarkt die aangaven dat netwerkcongestie geen probleem zou zijn als de schakelkasten in de wijk zouden terugschakelen naar 220V of 210V, de omvormers zouden dan niet automatisch uitschakelen omdat we veel later boven de 253 V komen. Het leek mij een slimme oplossing voor het congestie probleem. Wat is jouw mening?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      De solar jongens lossen alleen hun eigen probleem dan op, er kan dan meer solar power op die schakelkast gezet worden. Maar uiteindelijk zit die schakelkast//trafo weer op een andere aansluiting en treedt daar het probleem op. Het is dus verschuiven. Bovendien, wat gebeurd er dan aan de afnamekant? Savonds kan de spanning dan gevaarlijk zakken, nemen stromen toe en hebben we een afname congestie.

  • @DirkieB
    @DirkieB Год назад

    Ik had een hele mooie grafiek voor 3 april. Geen dipjes. Ik gebruik micro omvormers per paneel. Maakt dat nog uit?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Nee, dat maakt niet uit. Congestie zit in het netwerk vd straat. Niet in de zonnepanelen.

  • @johannes3-16
    @johannes3-16 Год назад

    Wat me nog niet duidelijk is: de kabel vanaf de victron naar de meterkast hoe is deze beveiligd?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Aan de Victron zijde met een automaat die de totale stroom kan verwerken. In de meterkast plaatsen we dan een hoofdschakelaar zodat je invoeding kunt afschaffen.

    • @johannes3-16
      @johannes3-16 Год назад

      @@HHalewijn sorry ik had iets duidelijker moeten zijn. De kabel/draden vanaf Victron tot automaat hoe zijn deze beveiligd?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      @@johannes3-16 die automaat plaatsen wij direct bij de Multiplussen. En daartussen gebruiken we soepel 6mm2 montagedraad. Bij ons zit dat allemaal in de draadkokers weggewerkt

    • @johannes3-16
      @johannes3-16 Год назад

      @@HHalewijn dank. Zal proberen nog duidelijker te zijn. Als er wat gebeurt met de 6mm2 dan kan de multiplus een bepaald vermogen leveren of anders gezegd een grote stroom leveren b.v. bij 1 fase 35A uit het net en wat uit de accu via de multiplus kan worden geleverd. Hoe is deze 6mm2 nu beveiligd. In een normale (dus zonder multiplus) situatie zonder PV heb je de hoofdzekering. Deze beschermd de 4 of 6 mm2 in de meterkast.
      In de situatie met PV moet je al rekening houden met de extra stroom van de PV.
      Volgens mij kan de multiplus samen met de netaanluiting een enorme stroom leveren. Dus hoe is dit draad of zijn deze draden beveiligd. Tussen de multiplus en de automaat naar de groepenkast. Sorry dat ik even doorvraagt. Voor overbelasting is mij het wel duidelijk daarvoor mag je de waarde van de beveiliging nemen van de multiplus naar de meterkast t.b.v. de gebruikers.

  • @mikkyfast9591
    @mikkyfast9591 Год назад

    wat kost dan 30 kw thuis battery aan gesloten en wel ? plus minus

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Kun je hier terugvinden via de link onderaan de pagina. www.haroldhalewijn.nl/2023/01/19/nieuwe-oplossingen-voor-victron-thuisbatterijen/

  • @RogerV-NL
    @RogerV-NL Год назад

    Bedankt voor de informatieve video's. Ik moet nog veel kijken, maar begin inmiddels aardig wat info te vergaren. In een andere video zei je dat de PV-omvormer eventueel ook aan de AC essential loads kant aangesloten kan worden, waardoor de inverter blijft werken als het grid weg valt. Voorwaarde is wel dat de PV-inverter niet meer output levert dan de Victron omvormer kan verwerken (zolang het grid uit is). Daarvoor is communicatie nodig tussen de Victron en PV-inverter. Is die setup ook toe te passen met Enphase micro inverters? Kan de Enphase IQ-gateway/Envoy voor de benodigde communicatie naar de Victron zorgen?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Ahhhh, altijd weer die Enphase 😬
      Enphase had tot december een document waarin beschreven stond hoe hun product gekoppeld kon worden via Modbus. Dat document bestaat niet meer en Enphase zwijgt in alle talen. Monitoring kan dus alleen met een extra tussenmeter.
      Ook het profiel waarop frequentie regeling is nu onbekend. In principe moet Enphase voldoen aan de gridcode en zou er geen probleem mogen zijn. Maar het is een beetje gokken....

    • @gubbernl
      @gubbernl Год назад

      @@HHalewijn
      Roger heeft wel een leuke case.
      Throtteling zou natuurlijk het mooiste zijn als je een groot PV systeem hebt en/of een volle accu. Zo te zien werken de IQ's met API's, die je ook lokaal kunt benaderen. Maar of je ernaartoe kunt schrijven? Je zou de functie Power export limiting (PEL) moeten kunnen aanspreken en aanpassen.
      Maar een domme schakeling zou wellicht ook kunnen:
      Wat gebeurd er bij netuitval als de Enphase meer vermogen kan leveren, dan de lader/huis kan opnemen? Ik kan zo snel niet in de manual vinden wat het gedrag dan is.
      Wordt de stroom gelimiteerd door de Enphase? Dan geen probleem.
      Gaat de accu-omvormer/lader gewoon stuk door een teveel aan stroom?
      Loopt de spanning op?
      Ik vermoed dat de spanning oploopt, maar dat is een aanname.
      Als dat klopt, dan zou een MPII mogelijk geprogrammeerd kunnen worden om een vrije relaisuitgang te activeren: een relais om de Enphase los te koppelen.
      Als de max PV uitgangsstroom van Roger's systeem kleiner is dan wat de lader aan kan zou dat wel moeten kunnen...
      Als de max PV uitgangsstroom groter is, zou je natuurlijk ook wat extra domme relais kunnen inzetten om meerdere losse IQ's los te koppelen.
      nouja, enzovoort.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      @@gubbernl ik kom misschien al volgende week met voorbeelden hoe je hierin kunt handelen. Ik heb er inmiddels een paar uitgewerkt.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      @@gubbernl de API werkt alleen via een uitgebreid software systeem zoals bijv. Home Assistant en reken maar dat dit niet realtime is en dus gevaarlijk. Een relais schakeling is dus uit veiligheid aan te bevelen en dat doen wij dus ook.

  • @jacoinjacoin6233
    @jacoinjacoin6233 Год назад +1

    De sessy thuisbatterij zou dit allemaal moeten kunnen……

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Ik heb er nog geen eentje gezien dus ik kan het niet bevestigen. Ik weet wat mijn oplossingen kunnen.

  • @WoutRikkerink
    @WoutRikkerink Год назад +1

    Wat is de reden dat je je eigen batterijen bouwt? Kant en klare 5kw rack batterijen gaan richting €300/kWh. Kun je niet zelf voor gaan knutselen toch?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад +1

      Wij verkopen ze voor iets meer. Maar dan heb je ook kwaliteit, garantie en kennis. Maar het zijn niet alleen de batterijen, de omvormers en software zijn minstens zo belangrijk. Dat leg ik in deze video ook uit.

    • @martijnheeroma5492
      @martijnheeroma5492 Год назад +3

      Mijn zelfbouw 30 kWh batterij kostte me 5k, Seplos BMS, Victron installatie, CAN/Modbus/Hass. #offgrid in midden Zweden.

    • @WoutRikkerink
      @WoutRikkerink Год назад +1

      ​@@HHalewijn dank voor wederom een goede video. Erg leerzaam. Hier thuis al een jaar alles aan het meten en loggen met Home Assistent om een plan te maken welke kant we op gaan qua energie management.

    • @kees356
      @kees356 Год назад +1

      ​@@martijnheeroma5492 knap - interesse in details. Ik zie victron als erg duur, te duur helaas

    • @martijnheeroma5492
      @martijnheeroma5492 Год назад

      @@kees356 2 Eel kasten, REPT 280P cellen van NKON, Daly active balancer. mbt Victron: ik ben 9 jr geleden begonnen met ChinaGoedkoop, op een gegeven moment wil je betrouwbaar en VenusOS op een Rasp. Victron laat me nooit in de steek. #happyoffgrid

  • @tenij000
    @tenij000 Год назад

    klink allemaal leuk maar zie niet gebeuren straks als bedrijf hebt van bv 200 mensen iedereen komt met de elektrische auto komt ze dan straks daar mogen opladen meer voor de lease autos van kantoor

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Год назад

      Ik ken bedrijven die het voor hun personeel faciliteren met lage energieprijzen.

    • @Harbie
      @Harbie Год назад +1

      We hebben dit ook op de zaak, maar de meeste Tesla rijders laden niet elke dag op. Het zijn vooral de hybride rijders die dagelijks opladen. En met meer dan 60 oplaadpunten ook zelden vol op dit moment. En als je tot ong 50km van de zaak woont, dan is 1 of 2x per week laden met een Tesla oid ook ruim voldoende is de ervaring.

  • @Tkremers
    @Tkremers Год назад +1

    killing joke op de achtergrond, beter wordt het niet.