Hebben darmen invloed op autisme?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 ноя 2019
  • In Amerika kwam deze zomer een bijzonder onderzoek naar buiten. Tien mensen met autisme kregen een poeptransplantatie. Ze kregen de darmflora van mensen zonder autisme. Na een half jaar waren bij acht mensen de kenmerken van autisme aanzienlijk verzacht en in een enkel geval was de diagnose niet meer te stellen. Hoe is dit te verklaren? Is hier sprake van baanbrekend onderzoek?
    Onze darmen worden steeds vaker ons tweede brein genoemd. Neurotransmittors lijken onder invloed te staan van de processen in de darmen! De aandacht hiervoor komt stevig op gang.
    Laura Steenbergen, PhD, vertelt hierover in dit programma. Ze promoveerde op haar 24e, werkt op dit moment aan de Universiteit Leiden en richt zich op de vraag hoe darmbacteriën onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden.
    Haar wetenschappelijke werk is invloedrijk: voor haar wetenschappelijke werk ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen en onderscheidingen
    Laura eindigde onder andere in de top 25 van New Scientist Wetenschapstalentverkiezing 2018 en de VIVA-400 2018, de verkiezing voor de meest succesvolle en inspirerende vrouwen van Nederland.
    Lengte uitzending: 44 minuten
    Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Oolgaardt Stichting
  • НаукаНаука

Комментарии • 38

  • @hannievandereep279
    @hannievandereep279 4 года назад +7

    Goede video waar ik wat mee kan!
    Idem dito. Late diagnose, 54 jaar diagnose. Ik ben nu 60 jaar. Ik heb al sinds 11 jarige leeftijd in meer of mindere mate last van zware depressie en tussendoor een heel dysfore stemming. Daarnaast veel last van darmen, waarvan is vast komen te staan dat ik een prikkelbare darm heb. Ondertussen ben ik gestopt met alle medicatie omdat het te weinig uithaalt. Ook de hulpverlening, artsen, ggz en meer heb ik vaarwel gezegd. Ik heb ook het gevoel dat ik met een handjevol pillen “het bos ben ingestuurd”. Ondertussen leef ik min of meer als “een kluizenaar in een bos”. M.i. is de mate van mijn ASS overigens onderschat. Ik ben op zoek naar nieuwe wegen om met mijn ASS om te gaan.
    Wat ik heel vervelend vind, is dat alle aandacht en onderzoek uit gaat naar ASS bij kinderen en jongvolwassenen. Ik heb het gevoel dat ik de boot gemist heb en lijd nog elke dag onder mijn ASS, met name het isolement en de voortdurende depressieve gevoelens, slapeloosheid, lichamelijke pijnen en vermoeidheid, onrust in mijn hoofd en bejegening van de mensen in mijn directe omgeving (die er bijna niet meer is) en maatschappelijke bejegening. Ik vind dan ook dat er veel meer moet zijn voor met name oudere mensen met ASS (ouder dan de categorie jong volwassenen) en voor 60+. Wat heb ik aan het predicaat “ASS” als diagnose als ik daar vervolgens niets mee kan doen? Wat ik zelf wél kan doen is dat gebruiken als startpunt voor mijn zoektocht naar een voor mij - voor de mogelijk korte tijd die mij nog rest - beter en vooral dragelijker leven. En niet alleen dat, maar ook vooral om de behandeling voor iedereen, ook ouderen- met ASS in de toekomst te verbeteren. Ik hoop dat ik die zoektocht niet alleen hoef te gaan.

    • @kaboozle
      @kaboozle 4 года назад +1

      Dini Dolle Ik leef met je mee. Ik heb naast ASS en een prikkelbare darm een diagnose dysthymie met recidiverende depressieve episodes. Het wordt ook wel “milde depressie” of “hoog-functionerende depressie” genoemd. Maar wat heb ik daaraan als ik er mijn hele leven lang al onder lijd??? Ik herken je gevoel weggestuurd te zijn met een handjevol pillen (of in mijn geval 40+ pillen per dag). Radicaal het roer omgooien is het enige dat werkt. Voor mij was dat stoppen met vrijwel alle medicijnen (onder medische begeleiding), koolhydraat-arm eten en veel wandelen. Elke dag is nog steeds een gevecht, maar waar ik vroeger tegen een compleet leger aan het vechten was is het nu meer een guerilla-oorlog, met fijne momenten en af en toe een knokpartij. Nog steeds niet ideaal, maar al een hele verbetering. Ik kan je aanraden om ondanks je situatie te blijven proberen eropuit te gaan, nieuwe mensen te leren kennen en dingen te ondernemen. Want, zoals je zelf al terecht zei, van de hulpverlening moet je het niet hebben. Triest, maar helaas de keiharde realiteit. Succes!

    • @erewhon.
      @erewhon. 4 года назад

      Hopelijk is je zoektocht mooie wegen ingeslagen sinds de 6 maanden geleden dat je je bericht plaatste.

  • @matteoceulemans2914
    @matteoceulemans2914 8 месяцев назад

    bedankt voor de zeer interessante video nu ben ik weer wat ervaringsrijker als autist !

  • @kaboozle
    @kaboozle 4 года назад +3

    Allereerst hulde voor de respectvolle en heldere manier waarop de gespreksleider en Laura deze complexe materie brengen. Deze video komt voor mij op een cruciaal moment. Na 25 jaar van verkeerde diagnoses, met overmedicatie en ineffectieve behandelingen, kreeg ik 2 jaar geleden de diagnose ASS. Anderhalf jaar geleden heb ik mijn leefstijl aangepast, met een koolhydraat-arm dieet, supplementen w.o. probiotica en veel meer bewegen (met name aerobisch, zoals stevig wandelen). Dat heeft geresulteerd in meer energie, minder zware depressies, beter slapen, minder chronische pijn en gewichtsverlies (en meer spieren en minder vet). Maar mijn darmen gingen nog meer opspelen. Bij een recent onderzoek werd “prikkelbare darm” geconstateerd, met het “advies” er maar mee te leren leven. Ik probeer mijn microbioom te beïnvloeden d.m.v. voeding, maar ik kom met mijn huisarts, een diëtiste, de MDL-specialist en de psychiater geen stap verder. Niet alleen krijg ik niet de onderzoeken die ik wil, maar mij wordt ontraden om hiermee door te gaan. Citaat van de huisarts: “De klachten die je hebt zijn medisch gezien niet echt een ziektebeeld.” Psychosomatische fysiotherapie zou de oplossing zijn. Heeft iemand nog tips om deze frustrerende en ontmoedigende situatie te doorbreken?

    • @rolandabredewold1126
      @rolandabredewold1126 4 года назад +1

      Laat bij een orthomoleculair therapeut ontlastingsonderzoek doen. Doe ik ook bij onze kids, goede resulataten

  • @kizombaloveorganicdivinega2662
    @kizombaloveorganicdivinega2662 2 года назад

    Good point. Bedankt voor je bijdrage.

  • @RAYMOND65DH
    @RAYMOND65DH 4 года назад +3

    wat is jullie geluid zo zacht opgenomen

  • @JessedeGrootTV
    @JessedeGrootTV 4 года назад +1

    Super interessante video en onwijs veel respect voor Laura hoe zij dit uitlegd. Heb zelf autisme, ben 20 jaar en heb de diagnose sinds augustus 2017. Gebruik op het moment het plantaardige medicijn ''passiflora'' om mij wat meer rust te geven voor een afspraak of tijdens een reis met het ov. Ben erg benieuwd wat de toekomst brengt.

    • @iyhamcool9153
      @iyhamcool9153 4 года назад

      Huh heeft autisme medicijnen dan echt en Zorgen die medicijnen voor eat voor minder overgeprikkeling of zo wil je misschien uit leggen wat die medicijnen precies doen

    • @droetkering
      @droetkering 4 года назад

      Kijk ook eens naar Valeriaan, ook volledig plantaardig, helpt ook altijd goed!

  • @Sopherian
    @Sopherian 4 года назад +1

    Super interessante video!

  • @tropicalstrings
    @tropicalstrings 3 года назад +1

    Eye opener.
    Ik ben er al achter dat moeheid, concentratie, ergernis, gewrichtspijn, depressie oa aan voedsel intolerantie ligt.

  • @youmuqututube4248
    @youmuqututube4248 4 года назад +2

    Maar je kunt die bacterieën ook binnenkrijgen door zelfgemaakte zuurkoolsap, probioticasupplement en het GAPS dieet en andere protocollen. Ik vind een poeptransplantatie wel heel ver gaan

    • @hsatjemewio8516
      @hsatjemewio8516 4 года назад +1

      ik heb zelf autisme dus ze zeggen in dit video als je andermans poep binnen krijgt dat je dan misschien van je autisme geneest ?

    • @youmuqututube4248
      @youmuqututube4248 4 года назад

      @@hsatjemewio8516 Mij lijkt het raar, het gaat niet om de poep, maar de darmbacteriën die daar in zit, doe goede bacteriën die de gezonde mensen hebben in dat verhaal. en die kun je ook op een hele andere manier binnenkrijgen zonder poep!! Ik zou checken: het GAPS dieet door Natascha Campbell Mcbride uitgevonden

    • @hsatjemewio8516
      @hsatjemewio8516 4 года назад +1

      @@youmuqututube4248 door dit in de toekomst hopelijk van me autisme genezen maar heb ook nog lichte verstandelijke beperking weet niet of dat ook geneest met deze poeptransplantatie

    • @youmuqututube4248
      @youmuqututube4248 4 года назад +1

      @@hsatjemewio8516 ik zou kijken naar het 'GAPS Dieet' dat wil ik gaan doen. Maar nu ben ik op het Carnivoor dieet, allemaal vlees alleen maar eten vooral gehakt, ik ben ook autistisch en dit wekt best goed voor mij

    • @hsatjemewio8516
      @hsatjemewio8516 4 года назад

      @@youmuqututube4248 youmugututube fock darmbacterien van andere we zijn allemaal kinderen van adam en eva als je maar geneest bro 3< (L)

  • @hsatjemewio8516
    @hsatjemewio8516 4 года назад +2

    hoop van mij autisme te genezen met deze ontdekking

    • @JessedeGrootTV
      @JessedeGrootTV 3 года назад +2

      Autisme is niet te genezen. Het kan wel misschien zijn, dat je minder autistische problemen hebt.

    • @RAYMOND65DH
      @RAYMOND65DH 3 года назад

      hoezo genezen ;wat een ander al zegt is NIET te genezen en waarom moet jij je er over schamen dat je het bent zo als je bent

    • @hsatjemewio8516
      @hsatjemewio8516 3 года назад

      in deze video zeggen ze wel dat het te genezen is toch ?

    • @JessedeGrootTV
      @JessedeGrootTV 3 года назад

      @@hsatjemewio8516 alleen de klachten

    • @hsatjemewio8516
      @hsatjemewio8516 3 года назад

      @@JessedeGrootTV wat bedoel je met alleen de klachten ?