Asla Yapılmamış En İyi Uçaklar: F-20 Tigershark

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 ноя 2023
  • Havacılık dünyası, özellikle de askeri havacılık etkileyici olan ama yine de üretime geçemeyen pek çok ilgi çekici projeyle dolu. Bu seride gün ışığını göremeyen bu projelere bakacağım.
    İlki de, belki de en ünlü "asla olmayan süper uçak" Northrop F-20 Tigershark. 1980'lerin sonlarında başlayan proje, çoğumuzun Türk Yıldızları'ndan tandığımız F-5'ten yola çıkarak, modern, etkili, fakat hala uygun fiyatlı bir uçak sunuyordu, ama politik nedenler ve asla müşteri bulamayışı sonucu asla hizmete giremedi. Gelin hem F-20'nin özelliklerine, hem de projenin neden böyle sonuçlandığına bir bakalım.
    #havacılık #havakuvvetleri #askeri #teknoloji #tarih #f-5 #f-20 #savaşuçağı #uçaklar

Комментарии • 40

  • @halukkosoglu4615
    @halukkosoglu4615 6 месяцев назад +4

    Havacılık sektörü bilhassa Savaş uçaklarının olduğu sektör çok hızlı gelişip yeni buluşların veya modern sayılan modellerin bile 5 yıl içinde demode sayılabileceği bir sektör. Ve ayrıca yatırım ve maliyetleri bu ürünleri üretmeyen/üretemeyen ülkeler için çok iyi karar vermesi gereken yatırımlar dolayısıyla Türkiye'nin 1980 li yıllarda kendi savaş uçağını seçme aşamasında ben de çok yakından izledim süreci ve açıkçası gönlüm f-16 -dan yanaydı. Öyle ki zaman zaman İlgiltere'nin Hawker Sidley, İtalyanın Aermachi uçaklarını bile kotaya sokan haberleri ciddiyetten çok uzak buluyordum. Türkiye küçük bir ülke olmadığı gibi havacılık teknolojilerine de ciddi yaklaşan bir ülkeydi ve tabi zamanın Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı makamları da işi ciddi bir şekilde ele aldı. Ve ihaleyi F-16 kazandı. Sizin videonuzda belirttiğiniz gibi bir uçağın doğuş tarihi gelişim sürecine ışık tutuyor. F-5 belki çok iyi modernize edilmişti ama yapılabileceklerin azamisi yapılmıştı F-16 ise yeni doğmuş bir bebekti ve önünde uzun bir yaşam vardı. Aradan 40 yıl geçmesine rağmen devrim yaratan kokpit ve dizaynı ve yüksek performansı ile halen tercih edilen uçaklar arasında yer alıyor. Güzel bir video yapmışsınız elinize sağlık, teşekkür ederim.

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад +1

      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için 👍

  • @warnom
    @warnom 6 месяцев назад +1

    Aralara arka plana dramatik müzik eklense dram filmi tadında bir video olurmuş. Gözlerim doldu üzüldüm walla izlerken 🥺

  • @winterwitch87
    @winterwitch87 7 месяцев назад +2

    Umarım böyle değişik konularda video izlemeye devam ederiz. Harika olmuş🎉

  • @coka7770
    @coka7770 5 месяцев назад +1

    hava yer görevleri için güzel bir uçak olabilirdi

  • @isaaktan9572
    @isaaktan9572 5 месяцев назад

    Yf 23 black widov ve F20 uçakları çağının çok ötesinde olsa da bir şekilde ABD içindeki düzeni kıramayarak seri üretim başarısı gösteren emiş uçaklar burada sorgulanması gereken nortgrop firmasının Pentagon ve senato ile olan ilişkisinin zayıflığı olsa gerek

  • @haticesanlav1486
    @haticesanlav1486 7 месяцев назад +2

    Güzel olmuş emeğine sağlık👏👏

  • @serkansimsek9841
    @serkansimsek9841 7 месяцев назад +2

    Gayet başarılı bir video olmuş. Kompozisyon olarak da çok iyi tasarlanmış. Diğer kaybolan efsaneleride dinlemek isteriz. Bir tek "levye" değil "lövye" olacak. Bu düzeltmede video sahibine değil, dil sürçmesi olduğu aşikar. Videodan bilgi edinmek isteye genç kardeşlerimiz için.

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  7 месяцев назад +1

      Çok teşekkürler :) Diğerleri de yolda... bir sonraki video farklı bir konu üzerine olacak ama üçüncü çok büyük ihtimalle yine bu seriden, üzerinde çalışıyorum.

  • @volkancoken8306
    @volkancoken8306 7 месяцев назад +1

    Emeğine sağlık. 👏

  • @ozgeisik1
    @ozgeisik1 7 месяцев назад +1

    Emeğine sağlık 🎉

  • @utkubasal
    @utkubasal 6 месяцев назад +1

    emeğine sağlık

  • @cemuka88
    @cemuka88 6 месяцев назад +1

    Çok beğendim, konu iyi seçilmiş...

  • @kkaixer
    @kkaixer 6 месяцев назад

    Lobiciliğe kurban gitmiş nortrhop grumman. Yf-23'le de aynı şey oldu ((:

  • @fatihmujde
    @fatihmujde 7 месяцев назад

    👏🏼 harika video

  • @fottoserifozdemir1277
    @fottoserifozdemir1277 7 месяцев назад +1

    Çok güzel olmuş👌👌👌👌

  • @muratturk2863
    @muratturk2863 6 месяцев назад

    f 16 nın arka kanatları olmayan bir modeli vardı

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  5 месяцев назад

      F-16XL, F-15E'ye karşı yarışmıştı ABD'nin yeni av-bombardıman uçağı olmak için. Belki ileride bütün "tuhaf" F-16 versiyonlarına baktığım bir video veya video serisi olabilir diye düşünüyorum.

  • @mehmetkemalcansevdi5569
    @mehmetkemalcansevdi5569 6 месяцев назад

    çok güzel video

  • @mehmetalitekin4528
    @mehmetalitekin4528 6 месяцев назад

    Müzik seçimi de harika olmuș! :) 👍

    • @mehmetalitekin4528
      @mehmetalitekin4528 6 месяцев назад

      Hatta ultra uyumlu 👍

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад +1

      :) aslında daha da 80'ler, synthpop tarzı şeyler bulmak istemiştim ama en yakın ve telif durumu olarak da uygun seçenekler bunlar gibiydi, teşekkürler :)

    • @mehmetalitekin4528
      @mehmetalitekin4528 6 месяцев назад

      @@ErdenizSANLAV 👍

  • @hesapgoogle2843
    @hesapgoogle2843 6 месяцев назад +1

    Ben yanlış mı biliyorum f20 Brezilya Kanada hava kuvvetleri kullaniyor hiç kullanima girmeyen uçak mig 141 harika bı uçak F23 aF35 in rakibi Boeing çirkin uçağı var

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад

      F-20 hizmete girmedi. Brezilya F-5E, Kanada ise kendi üretimi F-5A bazlı CF-5'leri kullandı. Brezilya daha sonraları videoda da belirttiğim gibi uçaklarını F-5EM isimli modernizasyonla güncelledi. MiG 1.41/1.42 bir izleyici daha istedi ama açıkçası hakkında bilgi toplaması zor bir uçak olacak, o yüzden onu ileri tarihlerde düşünebilirim büyük ihtimalle :) YF-23 de istendi listemde. F-35'in rakibi X-32... belki olabilir o da.

  • @tolgacosgun
    @tolgacosgun 6 месяцев назад

    Anlamadığım neden uçak isimlerini teleffuz ederken hepimiz yarısını Türkçe yarısını ingilizce söylüyoruz :D :D

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад

      Yaparken kafama takıldı yalan yok, "FE" olarak söyleyeyim dedim, fakat bu sefer konuyla ilgilisinden başlayıp ilgisiz olup da haberlerde vs bahsedenine herkes karışık söylemeye alışık olduğundan böyle devam ettim ben de :p

  • @mehmettoklu8097
    @mehmettoklu8097 6 месяцев назад +1

    Özal f 16 almaya çalışıyor du gazeterde testler sırasında 70 ,80 tane düştüğü iddia ediliyor du

    • @prodeerpentium
      @prodeerpentium 6 месяцев назад

      70 80 abartı ama . 80 lere geldiğimizde 30 a yakın f 16 düşmüştü . bizim almaya başlatığımız block 30 lara kadar pek çok problem yaşadı f-16 . şu anki f35 istemeyüz diyentipler ve benze bir sosyal medya olsa f-16 alınmayabilirdi.

  • @TURKOPOL46
    @TURKOPOL46 6 месяцев назад

    Eksik bilgi nasa nın astronot ön kabul uçağıdır ve northtrop grumman nın diğer uçakları öyle hafif uçaklarda değildir. Ve f-5 azami kalkış ağırlığı 9 ton kadardır. F20 f5 in teknoloji olarak palazlısıdır o kadar

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад +1

      Merhaba, yorumunuz için teşekkürler.
      F-20'nin astronot programında kullanıldığına dair bir kaynak varsa görmek isterim. Bildiğim kadarıyla T-38 ve F-5 idi daha ziyade NASA bünyesindeki uçaklar. 3 prototipten ibaret geliştirme sürecindeki bir uçağın bu tip kritik bir görevde kullanılması pek olası gelmiyor açıkçası :)
      Hafif uçak konusunda da şöyle bir kaç nokta var:
      - F-5 hafif avcı uçağıdır, ağır yükler kaldırabilir ama bu hafif uçaklarda görülmemiş bir şey değil. Örneğin yine F-5 ile hemen hemen aynı ağırlıklta A-4 de hafif hücum uçağı olarak anılsa da İkinci Dünya Savaşı ağır bombardıman uçakları kadar silah yükü taşıyabiliyordu.
      - Videoda Northrop'un N-156 ile başlayıp F-20'ye kadar uzanan F-5 ailesini kastediyorum, elbette daha sonra B-2 gibi öyle pek de hafif olmayan uçaklar da yaptı.
      - Northrop Grumman, F-20'nin iptal edildiği tarihte henüz yoktu. Northrop ve Grumman henüz iki ayrı havacılık şirketiydi, 90'lı yılların ortalarına doğru birleşti iki şirket. Dolayısılya Grumman'ın o tarihlerde hizmette olan F-14, A-6 gibi büyük uçakları konuya dahil sayılmazlar pek de.

    • @prodeerpentium
      @prodeerpentium 6 месяцев назад

      astronot ön kabul uçağı t-38 talondur. f-5 in erken versiyonları üzerinden geliştirilmiştir t*38 ama zaten geliştirilme amacı eğitimdir. bunun dışında deneysel uçak olarakda f-5 kullanmıştır nasa. msl en meşuru x-29 dur ters kanat teknolojisini test etmiştir . f*16 da f-18 de kullanmıştr xplanes olarak .

  • @mehmetalitekin4528
    @mehmetalitekin4528 6 месяцев назад +4

    Hem dönüș yarıçapı hem de maliyeti F-16'dan daha düșüktü diye hatırlıyorum(yanlıș, eksik hatırlıyorsam affola)! Gelișim maliyetleri bakımından diğer uçaklara nazaran harcanan para, neredeyse yok maliyetindeydi, birim imalat, kullanım, bakım, idame maliyetleri vs. de maliyetleri anormal biçimde düșüren etkenlerdi! Ama asla gelișmiș bir F-5 değildi!Sadece politik değil, teknik bașka handikaplardır bu uçağın üretilememe sebebi! Pilot sağlığı vs! Teknik(mekanik) olarak hata bulunamamıștı! İsterler ekonomik de olsa daha çok mühimmat tașıyabilen, bazı kapasiteleri(uçuș performansları) burun farkıyla da olsa, daha iyi olan F-16 'ya kaymıștı! Yani ekonomi sınıfında olduktan sonra getirileri daha çok olan F-16' nın kusurlarına kimse bakmadığı gibi ülkelerin kendi ordu doktrinleri içindeki hava kuvvetleri planlamalarına,bunlara ayrılan kaynaklara, insan maliyetlerine(hem pilot hem yer ekipleri sayıları), maddi maliyetlerine en uyumlu olan gene F-16'ydı! Soğuk savașın ateșli,olası sıcak temaslı bir bölümünde, hava kuvvetleri ağır basan bir ülke olsaydı belki de F-20 alabilir, hatta Batı'nın Mig-21'i lakabı bile kazanabilirdi! Savaș sonrası ișlevi kısıtlı kalsa da savaș anı için çok pratik ve bașarılı bir tasarımdı! Problem, bir orduyu barıș zamanında besleyebilmekti! F20'nin ucuzluğuna mukabil kapasite kısıtları onu sürekli desteklemek yerine sürekli üretilebilen, harcıalem,sıcak çatıșma uçağı sınıfına F-16'dan maliyet olarak daha yakın tutuyordu! F-16 ise o ekonomide daha geliștirilebilir, modernizasyona daha yatkın ve böylelikle yerine ikâme edecek olan yeni uçak üretim(eksilen uçaklar) ya da olası yeni uçak tasarım(varyasyon seviyesinde) maliyetini daha düșürecek,hem ekonomik hem de yetenekli bir orta siklet olarak görüldü! Kısacası barıș zamanı F-16 diğer uçaklardan daha ucuz ve buna paralel ișletmesi,edinimi, harbe hazırlık oranı, kendi ekonomisindeki yetenekleri daha fazla ve bu yeteneklerine daha kolay ulașılabilir bir uçaktı! Bu uçak(F-20) özetle, bir F-5 modernizasyonu değildir! Aynı ekolden çıksa da bambașka bir uçaktır ve F-5 kıyası, firmanın F-5 șöhretine paralel, basit bir reklam çalıșmasıdır! Eski tasarım imajı vermemek için de vazgeçilmiștir! Fakat iyi kötü kıyaslaması yapmadan yazıyorum:bir F-16 da değildir! Alım arzusu, sizin isterlerinizle, askeri durumunuzla(savaș, barıș, risk ortamları) alakalıdır! Kıyaslama yapan, f-5'le, F-16'yla kıyaslayan da yırtsın diplomalarını, ilkokul ve temel mantıktan bir daha bașlasın bence! :) Șaka bir yana kritik eșikte yapılan tercihler olmaları, bu tür saçma kıyaslamaları beraberinde getirir! F-16 gayet tutarlı ve bașarılı bir uçak! F-20 ise soğuk savașın bahtsızı! Vietnam'da, Ortadoğu'da ya da benzer bir ortamda yalnızca F-4 değil de F-4'e paralel F-20 kullanılsaydı(hatta daha ilkel bir F-20 platformu)(dikkat, F-5değil) , belki de Sovyet havacılık tarihi çok daha radikal kararlar alabilirdi! Hatta Amerikan donanma havacılığı da... Arada șahsi yorumlarım vardır, bilgi eksikleri, bilgi hataları olmușsa affola! Kanal ve video güzel olmuș, tebrikler, teșekkürler...👍

    • @ErdenizSANLAV
      @ErdenizSANLAV  6 месяцев назад +2

      Güzel yorumunuz için teşekkürler 👍
      Dönüş yarı çapından emin değilim, doğru da olabilir, ama saniyede dönüş hızı F-16'dan bir iki derece az diye hatırlıyorum. Böyle hizmete girmemiş uçaklar için bu tür detaylı bilgiye ulaşmak çok da kolay değil açıkçası. Affola denecek bir şey yok elbette, yanlış anlaşılmasın benim de burada bir "uzmanım, otoriteyim" iddiam yok zaten :) öğrenmekten ve üzerinde düşünmekten keyif aldığım şeyleri, benzer ilgisi olanlarla paylaşmak daha çok amacım, buradan ben de daha şey öğrenebilirim sizlerden, sizler de belki daha çok araştırmaya yönelirsiniz vs, her iki durumda da "ne mutlu" derim :)
      "F-20 sonuçta geliştirilmiş bir F-5" konusunda, şöye açayım görüşümü, avionik kabiliyetler ve uçuş performansı olarak elbette ki F-5'in çok ötesine taşınmıştı uçak, ama temel gövde/kanat tasarımı ve büyüklüğü hala F-5'in mirasını taşıyordu. Bu bakımdan F-5'in tasarımının bir anlamda erişebileceği maksimuma erişmişti diye düşünüyorum. Göklerde görmek isteyeceğim bir uçaktı aslında benim de ama, sanki 80'lerde pazardaki diğer rakiplere bakınca, tercih edenin çok olmaması şaşırtıcı değil. Özellikle ABD kendi silahlı kuvvetlerinde yer vermediğinde, az sayıdaki gerçekten ilgili ülkeler de "eh bu uçak az sayıda üretilecekse, ABD kendi de kullanmayacaksa, ileride bunun parçası, bakımı, bu işlerin maliyeti bana sıkıntı olacak gibi" diye düşünmüş olabilirler. Kabiliyet olarak, evet, elbette F-5'in çok ilerisine taşınmış bir tasarımdı, ve F-5'in gerek uçuş performansı, gerek avionik/silah alanlarındaki eksiklerini ziyadesiyle çözüyordu.

    • @mehmetalitekin4528
      @mehmetalitekin4528 6 месяцев назад

      @@ErdenizSANLAV 👍

  • @user-ol1qm9ey7g
    @user-ol1qm9ey7g 6 месяцев назад

    ใช่เอามาปรับปรุงใหม่แต่ f20 แบบช่องอากาศมันจะเก่าเกินไป