1- Tam olarak 'Gübre' olarak tanımlayamasak da, size bedava gübre yapar. 2- Mikrooranizmaların çalışmasına yardımcı olur. 3- Verim açısından inanılmaz işler yapar. 4- Böcek kontrolünde başarı şansınızı artırır. 5- Bitki gelişim hormonlarının çalışmasını hızlandırır. 6- Bitki koruma ürünlerinin tamamının yapacağı işleri yapar. 7- Toprağın fiziksel ve kimyasal dengesini kurar. 8- Toprak içinde kuracağı sinerjilerle daha sayamayacağımız yüzlerce fayda sağlar.
@@bakigulsan Hocamın bütün videolarını beğeniyle defalarca izledim. Tek bir gereksiz kelime yok. Bence sizin bu saygısızca yaklaşımınız kınanması gereken bir durum. Ayrıca bu söyleminizden yola çıkarak şunu anladım, siz bu bilgileri de haketmiyorsunuz. Bu kanal da da sizin gibilerini istemiyoruz. Size sentetik yaşamınızda mutluluklar. 🤮
@ Rica ederim üstadım. Sizler gibi toplumumuza faydalı olmaya çalışan güzel insanlarımıza haksız yere edilen laflar hepimize edilmiş demektir, emeğe saygısızlıktır. Allah’a emanet olun hocam. Sevgilerimle. 🙏
Murat bey video harika emeğinize sağlık,ben bu videoyu neden daha önce görmedim diye çok üzüldüm,kıştan enzimi hazırlayıp şimdi sezon da sebze fidelerime kullanabilirdim.
SORU: DEĞERLİ BİLGE İNSAN; Bu gübre ısırgan otu+defne yaprağı+odun külü+güvercin gübresi+soğan kabuğu+ceviz yaprağı+incir yaprağı ile solüsyon edilirse nasıl olur? Diğer bir soru---> Eğer solüsyon edilirse ölçekleri nasıl olmalıdır? Bilginize, emeğinize, ellerinize sağlık.
2 года назад+3
Videoda, bahsetmiştim, sıvı oranları sabit kalmak kaydıyla, diğer bitki koruma preparatlarından karıştırabiliriz. Mesela 3 litre su koyacaksak, 500 ml ceviz yaprağı özütü koyacaksak, bu sefer 2.5 litre su 500 ml ceviz suyu toplamda 3 litreye tamamlarız. Hepsi için bu oranlama geçerli. Ancak, enzim sonrası karışım yapmak daha mantıklı. Bazı ürünler mikroorganizmaların gelişmesini baskılayacağı için, enzim oluşumunda aksama olabilir.
Verdiğiniz değerli bilgilerle tarıma bakışımız ı değiştirdiniz. Size minnettarız .Ben zeytin ve meyve yetiştiriyorum .büyük bidonda havasız ortamda laktik asit ve melas kullanarak yabani otlardan bitki çayı yapıyorum .bunu yapraktan kullanmanın yanında sulama suyundanda kullanabilirmiyim .çok teşekkür ederim.
2 года назад+3
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim... Bitki çaylarını damlamadan vermekte zarar yok, hatta bu tarz gübreleri, hem yapraktan hem topraktan verilmesinden yanayım. Hele ki işin işinde Laktik asit bakterileri varsa, toprak dezenfeksiyonu içinde önemlidir.
Murat hocam enzim videonuzda farklı enzim tariflerinide iceriyor cok bilgilendirici olmus. Meyve ve sebze atıklarından yaptıgımız enzime (kepek sarımsak sogut yapragı vs farklı enzim hammaddeleri) eklesek hepsi bir arada bir enzim kokteyli yapsak faydalı olurmu? yoksa diger hammaddeler asıl enzimin etkinligini azaltırmı ayrı ayrı mı yapmak lazım?
2 года назад+1
Teşekkür ederim. Farklı enzimleri yapmak, spesifik işler için kullanırken fayda sağlayabilir. Belli bir konuda daha fazla fayda sağlamak adına, o iş için gerekli enzimi yaparız ve daha çok faydalı olur. Karışık enzim üretiminde, bir çok fayda bir anda sağlanır ancak az ondan az bundan gibi olur.
Adem Yaşar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yabani otlarıda enzim yaparken kullanabilirmiyiz .
2 года назад+3
Rica ederim. Kullanabiliriz ama bazı dikkat edilecek konular olabilir. Meyve kabuklarında dönüşümü sağlayan mikroorganizma popülasyonu, yabani otlarda çok daha azdır. Biz burada, doğanın, bir meyveyi dönüşüme tabi tutarken kullandığı mikroorganizmaları, bir anlamda, çok doğru tabir olmasa da, izole etmeye çalışıyoruz. Yabani otlarda da vardır ila ama yüksek oranda olduğunu düşünmüyorum ama daha vahşi mikroorganizmaları hasat etmek için kullanılabilir.
kıymetli bilgiler için çok teşekkürler, bu videoda gübre oranlarına dikkat edilmesi yönünde bir farkındalık yaşadığım için bir soru geldi aklıma, ben çay posalarını kurutarak biriktiriyorum,ama çok çok fazla (bir çay ocağından temin ediyorum) bitkiyi dikerken kök altına,ve suyu tutup toprağı nemli tutmasını umarak ,malçlama gibi bitki çevresine döksem, ayrıca yaptığım kompost toprakla da harmanlasam , kaş yapayım derken göz çıkarır mıyım ? sineklenme olur diye endişeleniyorum, fakat yer Erzincan ve ortamda nem yok, toprak da kıllı ve çabuk kuruyor.
2 года назад+4
Rica ederim. Çay atıklarını kompostlamak en mantıklısı. Diğer uygulamalar sorun olabilir.
Birazdan Soyalara YAPRAKTAN GÜBRE uygulayacağız. Meşe odunu külü, fermante edilmiş ısırgan suyu, LAB, melas, yumurta kabuklarından yapılmış Ca, enzim, söğüt çayı suyu ve Humik asiti ölçekleri dikkate alarak karıştırdım. Sonucu çok merak ediyoruz İnşallah güzel olur ve duacınız oluruz Bilge İnsan. Selamlar Saygılar Sevgiler...
Murat hocam, kaç gecedir şu videolarınızı izleyeceğim, açıklamalarınızı okuyacağım, gereksiz sormayayim aklıma takılan sorular yorumlarda sorulmuş mu diye tek tek hepsine bakacağım diye sabahlıyorum yahu:))) Allah muradınızi versin, çok sevdiğim rahmetli dedemin adaşı hocam:)) Soru bombardımanına tutuluyorsunuz tarafımızdan, ama bunu siz istediniz. Bizi bilinçlendirmek öyle kolay mı 😃 Şaka bir yana hocam, gene sorular sorular tarafımdan:) Konu önemliymiş, tam kavrayalım. 1- Bir videonuzda daha bu düzeneği tavsiye etmiştiniz, ama musluklu kovanın hava almamasini sağlayabilirseniz gerek yok demiştiniz. Burada da pet şişenin ağzını sıkıca kapatmak, hatta kapatirken araya streç folyo koyup garantilemek yetmez mi? Bu düzeneğin ekstra getirisi nedir, onu anlamadım. 2- Kekik suyu kullanacaksak normal suyu o oranda azaltacak miyiz? Mesela 3 litre su kullanacagiz, 1 litresini kekik suyu, 2 litresini normal su mu kullanacağiz? Ve bunu normal mutfak atikli enzimde kullanabiliyor muyuz, yoksa daha özel enzimlere mi katiyoruz? 3- Kekik suyum hazir kekik suyu, piyasa işi. Kendim nasıl yaparim? Distilasyon için düzeneğim yok, maserasyonla olur mu? Ayni şekilde sütlegen suyu da nasıl yapılır? 4- Karanfil ekleyebilirsiniz demişsiniz. Hangi formda? Canlı çiçek olarak mi, mutfakta kullandigimiz kurutulmuş karanfil olarak mi? Başınızı çok sisirdim, ama sizi izleyen topluluk size ve bilginize guvenmiş, doğru bilgiye aç topluluk, o kadar da kusurumuza bakmayın artık:)) Sevgiler...
2 года назад+2
1- Muhtemelen 'mikrobiyel gübre' videosunda 'hava almasın' demişimdir. Oradaki sistemde, çok fazla bakterileri beslemekle işimiz yok, sistem içinde kendi kendine oluşuyor ve fazla bir karbondioksit ortaya çıkmadığı için, kullandığımız kapta sorun oluşmaz. Ancak enzim yaparken, çok fazla bakteri ve mayanın beslenmesi söz konusu, bu da çok fazla karbondioksit demektir ki; kaptaki gazı atamazsak, iç basınç kabı patlatır. Mikrobiyel gübre de, musluklu bir kap oluşturmak, sıvı almak için rahatlık sağlar. Yoksa, isterseniz içindeki otları 15 gün sonra elinizle sıkın. Ama kabı açınca, mayaların örümcek ağı gibi ortamı sardığından, korkmayın, size zarar vermez.
2 года назад+1
2- Evet, sıvı oranımız standart. Bu oranları koruyarak, katacağımız sıvıların oranlarını belirlemek gerekir.
2 года назад+2
3- Kekik suyunu kendiniz yapacaksanız, yağı ayrıştırma şansımız olmayacaktır. 24 saat suyun içinde bırakın, sonra bir taşım kaynatın, daha sonra soğuyunca kekikteki içerikler suya geçektir. Distilasyonun amacı su ve yağı ayrıştırmak. Sütleğen de kaynatma yapılabilir. Ancak sütleğen zehirlidir, dikkatli olun.
2 года назад+2
4- Enzimin içine katacaksak Karanfil taneleri olur, sıvı haline katacaksak, karanfil suyu hazılanır, oranları ayarlanıp kullnılabilir. Karanfil suyu da, kekik suyu gibi hazırlanabilir.
ellerinize dilinize sağlık sayenizde güzel bilgiler ediniyorum. Aminoasitin faydaları, bitkisel ya da hayvansal aminoasitleri elde edilmesi hakkında bi video hazırlarsanız çok sevinirim :) (glutamik asit -glisin özellikle bitkilerde faydalı olduğunu okumuştum. Bu enzimin içerisinde de aminoasit var mı? teşekkürler)
2 года назад+5
Teşekkür ederim.. Aminoasit konusunda da video hazırlayacağım. Enzim içinde çok düşük oranda aminoasit vardır ancak protein açısından zengin bitkiler konulursa bir miktar daha artacaktır. BU enzimden aminoasit açısından istediğimiz oranda faydalanamayabiliriz. Farklı bir aminoasit gübresi yaparak, karıştırılabilir.
2 года назад+5
Glisin ve Glutamik Asit, doku ve klorofil oluşumunu artırır. Faydalıdır
@ bu yeni çıkan videonuzda milletin yeşil mercimekle yapılmaya çalışan hormon😂 acaba mercimeğin içerisindeki proteini bakteriler parçalayarak a. Asit yapmış olma imkanları var mı? Aklıma takıldı teşekkürler yorumlarınız için
2 года назад+6
@@ibrahimasanakutlu3904 Mercimek içinde protein fazla ancak çimlenme sırasında, tohum içindeki aminoasitler, işlemin başlaması için parçalanıyor. Yeterli nemi bulan tohum aminoasitleri sırasıyla devreye sokuyor ve bir dizi işlem sonucu köklenme oluyor. Ama bu işlem sırasında aminoasitler görevlerini yerine getirmiş oluyor ve işlevselliği kalmıyor. Mercimek içindeki aminoasitler; glutamin ve glutamik asit. Ancak bunlarda çimlenmeyi teşvik etmez. Bu dağılabilir aminoasit grubu, bitki içinde başka işlere yarar.
Değerli hocam, yaprakta veya topraktan ısırgan otu tekbaşına verildiği zaman böcekleri uzaklaştırırmı ? Sonucta keskin kokusu Vede içeriğindeki vitaminlerin güçlü olduğundan ....
2 года назад+2
Kesin uzaklaştırır diyemeyiz, irite olan böcekler gider ama 3 4 saat sonra gelmeye başlarlar. Sadece ısırgan üzerine gelen böcekler ölebilir.
Hocam bu konu çok önemliydi paylaştığımız için teşekkür ederim. Hocam birde yalnızca mandalin portakal ve limondan enzim yapıp ev temizliğinde hoş kokulu bir dezenfektan yapılıyormuş böyle bir deneme yapsak yine aynı yolu mu deneyelim,?
2 года назад+2
Enzim sadece tarımda kullanılmaz, bizim konumuz tarım uygulamaları olduğu için sadece bu konulara değindim. Yoksa, dezenfektan da yaparsınız, bulaşık deterjanı da, tıkanmış gider borularını da açarsınız, isterseniz içersiniz vb gibi. Binlerce kullanım alanı var.
TARİFLERİNİZ ÜZERE ENZİM YAPTIM. ŞU ANDA KULLANIMA HAZIRLAR. HOCAM SORUM ŞU, SU İLE SEYRELTME ORANLARINDA DİYELİMKİ ÇİÇEKLENME ZAMANI GEÇTİ VE BEN HİÇ ENZİM KULLANMADIM, MEYVE OLUŞUM AŞAMASINDA 1/500 ORANINI MI KULLANMALIYIM YOKSA İLK BAŞTAN BAŞLAYIP 1/100 ORANINI MI KULLANMALIYIM? TEŞEKKÜRLER.
Daha önceki videolarında duyduğum kadarıyla 1:500 çiçeklenme 1:1000 meyve oluşum zamanında seyrelterek kullanılabilir. Meyve zamanında fazla yoğun olduğunda meyvenin tadını lezzetine olumsuz etkileri olabiliyormuş
Üstadım bir videonuzun altına istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz dediğiniz için çekinmeden yazıyoruz belki biraz fazla oluyoruz ama merakınız ve sezonun yaklaşması utancımızı bastırıyor. Ne yapalım bizi böyle idare edin , sağolun Soracağım şey yanlış değil ise amilaz enzimi uygulaması nadir ve bunun içine katmamizi tavsiye ettiğiniz leğenotu suyu nasıl çıkarılır rzilerekmi yoksa nasıl iyi akşamlar saygı ve sevgilerimle
2 года назад
Rica ederim, ne aklınıza takılırsa sorabilirsiniz, benim açımdan sorun yok. 'Leğenotu' dediğimi hatırlamıyorum. Amilaz enzimi için buğday kepeğinden emzim yapılabilir. Amilaz enzimi topraktaki nişasta ve karbonhidratların parçalanmasında görev alan enzimdir. Bu şekilde mikroorganizmalar daha hızlı beslenir.
Bidonda bekleme süresi ne kadar. Bir de o yanina yaptığımız küçük bidon arada kontrol mu edilecek. Kapaklarını hiç açmayacak mıyız. Son olarak bu da bir tür bokashi mi oluyor. Çok teşekkürler emeğinize sağlık
2 года назад+5
Videoda söylemiş olmalıyım, 3 ayda biter ancak laB koyarsak 2.5 ayda biter. Yanındaki küçük bidonu, sadece hortum çıkmasın diye arada kontrol ederseniz iyi olur. Çıkmayacak kadar sağlamsa, koyun bir yere 3 ay sonra kendi kendine olsun
2 года назад+2
Rica ederim
2 года назад+4
Bokashi bir ön kompostlamadır. İçinde bazı bakteriler çoğalır ve genelde LAB serumu kullanılmışsa, organik maddeler ön kompotlama ile dönüşüme uğratılır. Bu bokashi değil çok daha faydalı bir ürün
Murat Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bize yol gösteriyor..Ben zeytin ve meyve yetiştiriyorum .yetecek kadar laktik asit, fosforik asit, enzim ,bitki çayı ve ısırgan gübresi yaptım .bunları gübre şerbeti ile aynı anda sulama suyundan verebilirmiyim. Bunlar çeşit olarak bana yeterli olurmu ? Topraklarının organik madde durumu iyi .iyi çalışmalar dilerim.
Üstadım portakal , zeytin ve elma ağaçlarındaki uygulama perytlarının da bilgisini verebiilirmisiniz teşekkürler.
2 года назад+1
Mart ve nisan gibi bahçenin geneli sulanabilir, pupadaki böcekler için. Daha sonra sebzelerde olduğu gibi sezon başında 1/100 ile başlanabilir. Tabi ağaçlar daha çok sulanacağı için, daha fazla enzim vermiş olacağız. Ancak çiçeklenme döneminde 1/1000'e geçmek gerekir, fazla çiçek de ayrı sorun yaratacak. Bu şekilde sezon sonuna kadar devam edilebilir.
Enzimin 3aylık oluşum süresince ortam şartları nasıl olmalı .ısı ve ışık durumu ne olmalı .çok teşekkür ederim. Selamlar.
2 года назад+2
Selam... Enzimi yaptığımız yerin, oda sıcaklığında olması işimizi görür. Soğuk, mikroorganizmaların çalışmasını sekteye uğratır, sıcakta aynı sıkıntıları çıkartır. Işık olmasa iyi olur ama olursa sorun çıkartmaz.
Hayırlı geceler üstadım,Sizi fazla meşgul etmemek adına hemen soruma geçiyorum Yaptığım 900 gr.lık amilaz enzimini maalesef 10 kg.lık şu bidonu bulamayınca 5 kg.lık bidona yaptım. Nede olsa 4.5 kg. Ne Olacaktı ki. Ancak bidona koyduğum malzeme şişerek kapaktaki hortum çıkışına kadar yükseldi. Ve içerdeki malzemeyi hava kapanına tahliye etmeye başladı. Kaptaki suyu hortumu aşağıda bırakacak seviyeye kadar boşaltsam da maalesef akış devam etti. Her taraf berbat, sular aktı Allah'tan hanım görmedi. Ne ise hemen balkona çıkardım gaz çıkışı durunca tahliyede durdu. Üstadım bu bidon bittimi yoksa bir çare varmı. Atmamız gerekiyor ise bahçede değerlendirmek mümkün mü Saygı ve sevgilerimle.
2 года назад+2
İlk kurulumda böyle bir sıkıntı yaşadıysak, belki çok ölçüler denk gelmez ama ziyan etmektense, yarısını tekrar kap içine koyup devam edebiliriz. Sonuçta daha yeni başladı işlem. Hatta iki bidona ayırsak daha iyi olur. Geçmiş olsun, oluyor bazen öyle kazalar
Sevgili üstadım birde şu limon portakal sarmısak v.s. ile yapılan bitki koruma da kullanabileceğinizi söylediğiniz enzimin karışım oranları ve kullanım şeklini de bildirirmisiniz bu enzim tuta içinde koruyuculuk yaparmı
2 года назад+5
Oranlar sabit olmak üzere; normal enzim de mutfak atıklarını 3 litre suya 900 gram kullanıyoruz ya, işte sadece portakal kabuğundan yapacaksak 900 gram kullanacağız. Sarımsak kullanacaksak, mesela 900 gram mutfak atığının 100 gramı sarımsak 800 gramı diğer atıklar olacak. Tuta için çok etkili olmayabilir, özellikle portakal kabuğundaki lemonen, çıplak vücutlu böcekler için (bit, pire vb) etkilidir. Kabuklarını inceltip, içine nüfus eder. Ancak tuta için, (yetişkin halinde) çok etkili olmaz. Ama jüvenil ve ekdison hormonu, kışı pupa halinde toprak altında geçiren tuta için etkili olur. Ekdison hormonu üretmek için de, porsuk ağacı veya eğreltiotu kullanılabilir. Hangisini buluyorsanız, 3 litrelik enzim için 900 gram atığın, yarısı porsuk yaprağı veya eğreltiotu, diğer yarısı meyve kabukları olacak şekilde enzimi kurarak, kış sonunda, daha tuta toprakta pupa halindeyken, bahçe tamamen bu enzimle sulanabilir. Bu, en azından tutanın toprak içinde kontrolünü sağlar. Diğer tuta uygulamalarına devam edilerek, en az zararla atlatılabilir.
Merhabalar Murat hocam. Nasılsınız. Sağlığınıza her zaman duacıyız. Benim ENZİM tam 1 ayını bu gün doldurdu. ENZİM i zenginleştirmek için tavsiye ettiğiniz bazı katkı maddeleri(söğüt yaprağı,kekik suyu, karanfil gibi) bir ay önce yoktu bende.Bunlar en geç ne zamana kadar ekleyebilirim. Teşekkürler. Sevgilerimle. İyi akşamlar, iyi Ramazanlar. ☺️🙏
2 года назад+1
Merhaba, teşekkür ederim, sizi sormalı... Enzim bittikten sonra da bunları ilave edebiliriz.
Merhabalar Murat Hocam. Nasılsınız. En ufak bir şeyde soluğu sizde alıyoruz. Allah sizden razı olsun. Benim küçük fidelere sanırım Karınca Musallat oldu. Yapraklarını tamamen kesiyorlar. Seranın altında Başka bir zararlı da görünürde yok. Acaba LAB ın içinde Glikoz var da karıncalar 🐜ona mı geliyorlar, gelmişken yaprakları da kopartıyorlar. Bir çözümü var mıdır acaba. Mesele sulama suyuna organik bir şeyler katsam, uzak tutar mı. Bu gidişle fidelerin yarısı gidecek. Seranın yerini mi değiştirsem. Teşekkürler, sevgiler.
2 года назад+1
@@JOHNDEERE-X9 Teşekkür ederim, sizleri sormalı... Allah sizden de razı olsun. Karıncaların geneli, yaprak kesmez, çünkü yemez, sindiremez ancak bir kaç tür, yaprakları keser ve yuvasında mantar yetiştirmek için kullanır. Yapraklar çok düzgün kesilmişse, testere arıları olabilir, yuvalarını yapmak için her türlü yaprağı keser. O kadar hızlı keser ki, gözle görmek bazen zordur.
Merhabalar Üstadım. Nasılsınız. Öncelikle iyi olmanızı ve hayırlı bir Ramazan geçirmenizi Allah’tan dilerim. Hocam ortam çok soğuk olduğu için benim ENZİM matarasını kalın çarşafla hiç güneş ışığı almayacak şekilde sardım ve güneş gören yerde duruyor.Çarşafı hafiften açıp Kontrol ettim, üzeri beyaz küf bağlamış. Siz güneş ışığı almasın ama sıcak bir ortam olsun demiştiniz ama başka türlü sıcak ortam yok hocam. Küf mevzusu iyiye mi işaret, bir de kalın çarşafla güneşe çıkarmak süreci bozar mı(doğrudan hiç güneş görmüyor, kalın çarşaftan dolayı) teşekkürler. Sevgiler.🥰🙏
2 года назад+2
Merhaba... Teşekkür ederim, sizin de ramazanınız hayırlı olsun. Enzimde oluşan beyazlıklar ölü bakterilerdir. Arada bir dikkatlice sallarsanız, küf oluşmaz. Sorun yok yani... Güneş görmedikten sonra, bozulma olmaz.
Üstadım emeğinize , ağzınıza sağlık süper flaş bilgiler. Bizi zehirlere mahkum etmiyorsunuz. Sağolun varalım ömrümüz bereketli olsun. Sizi seviyoruz. Üstadım müsadeniz olur ise birkaç sorum olacak. 1- Yaptığımız karışımı seyreltirken de kullandığımız su yine klorsuzmu olacak yoksa şebeke suyu kullanabilirmiyiz ve daha sonra kullandığımız bitkileri sularken hangi su ile sulamaliyiz 2- Bu karışımı meyve ağaçlarına ( kiraz, elma,zeytin) kullanabilirmiyiz evet eğer ise karışım oranı ne olur ne zamanlarda verebiliriz. 3- Yapraktan verilrmi 4- Maya, melas kattigizda karışımın olgunlaşma süresi ne kadardır. Üstadım şimdiden teşekkürler.
2 года назад+1
Güzel yorumlarınız için teşekkürler. Cevapları sıralı vermeye çalışayım
2 года назад+1
1- Klor sadece fermentasyon sırasında, işi bitirecek mikroorganizmları baskılayacağı için, klorsuz su olmalı. Sularken, yine de klorsuz olursa iyidir ancak başka şansımız yoksa, kullanılabilir.
2 года назад+1
2- Ağaçlara verebilirsiniz, oranı 1/500 den daha az yapmayalım. Kuvvetli bir karışımdır, ayrıca çiçeklenmeyi çok artırır, başka sorunlar yaşarız.
2 года назад+1
3- Yapraktan da olur, toprak çok daha önemlidir, çünkü toprak enzimlerini ve mikroorganizmaları harekete geçireceği için, toprak uygulaması çok daha avantajlı
2 года назад+1
4- Enzime, LAB serumu koyuyorsak 2.5 ayda biter ama sıcak bir ortamda durmalı. Çok soğuk olursa, fermentasyon sekteye uğrar, süreç uzar. Normal şartlarda, 3 ayda tamamlanacağını farzedelim.
Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim .Üreticilerimiz için yeni ufuklar açıyorsunuz . Yapraktan uygulama için 1 e 500 oranını tavsiye ediyorsunuz . Topraktan uygulamada 1 dekar için ne kadar enzim kullanılmalı ? Üretim sezonu boyunca kaç kez kullanılmalı ? Bu şekilde hazırlanacak enzimi kiraz da içkurdu , yani kiraz sineği ne karşı kullanmak ister isek hangi malzemeler ile enzim yapmalıyız ? Gelecek videolarınızı da sabırsızlık ile bekliyoruz . Saygılar sunarım .Sağolun varolun
2 года назад+1
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim
2 года назад+5
1 dekarda ne yetiştirdiğimiz önemli diye düşünüyorum. Tarla bitkileriyse, bütün alan sulanmalı, sebze yetiştiriyorsak, sebzelerin dikildiği alanlar sulanmalı ve ağaçlar dikiliyse, ağaçların taç izdüşümünü sulayacak kadar kullanılır. Konumuz ağaçsa, 1/500 oranında seyreltip, taç izdüşümünün olduğu alana, 15-20 litre döksek yeterli olur. İçine gübre katarsak daha mantıklı bir sulama işlemi yapmış oluruz. Mesela 200 ml gübre şerbeti, 4 litre ısırgan gübresi, hümik asit (yaşına göre, her 1 yaş çarpı 100 ml hesabı) enzimle karıştırarak kullanabiliriz. Diğer sıvıların 5 litre olduğunu hesaplasak, 10-15 litre suyla hepsi karıştırılabilir.
2 года назад+5
Kiraz sineği için; bu sinek kışı toprakta pupa halinde geçiriyor. O zaman ekdison hormonu bizim için en uygunu. Temel Enzim yapar gibi ; sadece porsuk ağacı yaprakları, eğrelti otu veya çam ağacı iğnelerini kullanarak bir enzim ortaya çıkartabiliriz. Mesela 900 gr porsuk ağacı yaprağı (zehirlidir dikkat edin) parçalanıp, 3 litre su ve 300 gram melasla enzim kurarsak ve 3 ay sonra süzersek, pupaları öldürecek bir enzim oluşturmuş oluruz. Bunu, pupadan çıkmadan yani mayıs öncesi ilkbahar girişiyle, toprağa 1/500 oranında sularsak, kiraz sineğini kontrol altında tutarız
Hocam kiraz sineği için çıkış döneminde toprağı anlattığınız gibi ilaçlasak da doğal ortamda ilaçlanmayan alanlardan sinek bahçemize yine gelecektir . Bu enzimi kirazın sararıp yumuşamaya başladığı dönemde yapraktan doğal bir insektisit olarak kullanabilir miyiz ? Koruyucu olur mu ? Bu konuda bir deneme yapılmış mıdır ? Ya da kirazın kurtlanmaya hassas bu döneminde uygulanabilecek başka denenmiş doğal yöntemler var mıdır ?
2 года назад+3
@@rizadonel8257 Sineğin çıkışından önce, daha pupa olarak beklerken, mart ve nisan aylarında atacağız. Bu enzimi bahçenin genelini sulayacağız, sadece taç izdüşümlerine değil. İlla biraz böcek çıkacak onları da tuzaklarla yakalarız. Yapraktan koruculuk görevini görmeyebilir, çünkü hormonlar ışıkta parçalanır. Kiraz sineği için tuzaklamada hataya düşüldüğünü sanıyorum. Öncelikle tuzaklar montördür, çözüm değil. Mayıs ayı ilk haftasında sinekler ortaya çıkmaya başlar. Dişiler 1 hafta içinde yumurtlamak için protein toplar. İşte bu zamanı iyi ayarlayıp balık tuzakları kurulmalı. İlk etapta dişileri tuzağa çekeceğiz ki popülasyon artmasın. Dişilerin ulaşacağı bu balık tuzaklarından sonra da sarı yapışkan+amonyun kapsülü, feromon tuzağı ve besin tuzakları kurulur. Şubat mart enzim çalışması ve devamında zamanlama ayarlanarak balık tuzakları ve diğerleri kurulursa başarı şansı artar. Yabancı ülkelerde sadece sarı yapışkan tuzak+amonyum kapsülüyle çok başarılı işler yapmışlar.
Avokado ve zeytin ağaçlarım için dememek istiyorum. Fakat 1 dönüm olarak ya da ağaç yaş bazı olarak bir kullanım ölçüsü verebilir misiniz? " Başka videolarinızda bu ölçüyü de belirtirseniz mutlu oluruz teşekkürler"
Harika bilgiler çok teşekkür ederim. Bir sorum var.. Hazırladığımız enzimin olgunlaştığını nasıl anlarız? Hepsi için aynı süre beklemek yeterli olur mu? Ve Murat bey laktik asit eklersek laktik asit bakterilerini baskın kılmış olmuyormuyuz bu sebeple belki diğer bir çok yararlı bakteri yok olmazlar mı?
Hocam merhaba, bunun yapim islemi sarap ile neredeyse ayni icine katilan malzemenin seker oranina gore bu çıkan enzimde baya bir alkolde olusuyordur sanirim.
2 года назад+1
Merhaba. Şarap yaparken (alkol fermentasyonu) sadece mayaları kullanıyoruz, burada hemen hemen her türlü mikroorganizma devrede. Alkol de oluşur ama miktarını söylemek zor.
Bir sorumu unutmuşum. Bu enzimlerin birkaç tanesi aynı anda kullanılabilir mi? Örneğin Ekdison hormonunu atıp ertesi gün östrojen hormonu atabiliyor muyuz?
2 года назад+2
Ekdisonu daha çok, böcek kontrolü için bahçenin genelinde toprak sulaması olarak, bitkilerin dikimi yapılmadan kullanmak daha iyi. Öströjen ise gelişim çağında kullanılabilir.
Tesekkurler bilgilerden dolayı değerli hocam. Sorum bu enzimi yaparken melas yerine toz şeker katabilirizmiyiz marketlerde satılan toz şekerden.. eğer katılır diyorsanız oran ne olmalı.. Birde hocam bu enzimi yaprak gübresi olarak da verebilirmiyiz oran ne olmalı
2 года назад+2
Toz şeker, işlenirken, mikroorganizmaların ölmesine neden olan katkı maddeleri kullanılır. Sadece şeker pancarından yapılmış ve kükürtsüz şeker bulunabilirse, olabilir. Kaldı ki; kahverengi şekerle de yapılabilir, kahverengi şeker denilen şey, beyaz şekere melas katılmasından başka bir şey değil... Bu enzimi yapraktan da verebiliriz ama içeriklerinden dolayı en mantıklı topraktan uygulamak. Topraktan uyguladıktan sonra yapraktan çok az verilebilir
Hocam güzel anlatmış ama biraz noksan var. Mesela bokashi kutusunu japonlar bulmuş. Faydaları hem tarlaya hemde doğayadır en azından yeşil gaz salınmıyor. Enzimde bu şekilde. Japonlar bahçesi olsun olmasın bunu yapıyorlar ve sıvısını doğaya atıyorlar. Kıraç toprak varsa zamanla orda hayat buluyor. Aynı zamanda bozulmaya başlayan göllere atıyorlar. Yada direk lavaboya döküyorlar kanalizasyon tertemiz oluyor. Posasını araziye atarlar doğal gübre toprak olsun diye. Sıvıda kendiside doğa için mükemmeldir. Ama siz toprağa yaparak güzel toprağınız dahada güzel olur.
Merhaba Murat Bey... Bahsettiğiniz bu karışımı harfiyen yaptım fakat işlemin sonunda çok kötü bir sonuç elde ettim... Resmen yaptığım karışım, bir çöp arabasının yanından geçerken yayılan bir koku gibi koku yayıyor, bu durumda bu karışımın olmadığından söz edebilirmiyiz?
Год назад+1
Merhaba. Doğru işlem sonucunda, kokusuz hatta içilebilecek bir ürün ortaya çıkması lazım. Mutlaka atladığımız bir şey var. Koku kötüyse, olmamış demektir.
@ çok teşekkür ederim...onlarca tarifinizdeki ilk ve tek başarısız bir çalışma oldu, serayı kurmadan önce bunu yenilemeliyim. çok başarılı bir sonuç alacağımı tahmin ediyorum.
Год назад+1
@@fevzidemirci4261 Yılmak yok, ilk sefer olmazsa, hatalarımızı anlayıp yeniden yeniden yaparsak, sonuç mükemmel olur.
Hayırlı akşamlar üstadım bir saat kadar önce amilaz enzimi yapmaya başladım tarifdeki gibi 900 Gr buğday kepeği ne 3 litre su koydum ancak lapa gibi bir şey oldu buna melas ve lab girince sulanirmi yoksa ölçülerde hatamı yaptım yardımcı olabilir misiniz. Şimdiden teşekkürler saygı ve sevgilerimle
Sevgili hocam, bir yorumda gördüm, tuta benim de başımın belası. Zaten üç fide domatesim vardı, onları da tutaya besin yaptık. Jüvenil hormonu nasıl yapılıyor, ve diğer tuta uygulamaları nelerdir, biraz bilgi rica edebilir miyim? İnsanlarin sirkeli mayali sular hazirlayip pet siselerle ağaçlara astıklarini gördüm. Bu yöntemle avcı ve dolleyici faydalı bocekler de tuzaga yakalanmaz mı? Bir de tuta feromonlu tuzaklar var, zararlı mıdir?
2 года назад+3
Tuta konusu geniş ele almak gerekir ama kısaca bir iki konuya değinebiliriz. Öncelikle jüvenil hormon nasıl üretiriz dersek, enzimi yaparak otomatikman jüvenil hormon oluşur. İçerik çok önemli değil. Diğer enzim veya hormonlar için içeriğe katacağımız bazı malzemeleri vermiştim ama bu hormon bütün bitkilerin içinde mevcut ve enzime geçer.
2 года назад+3
Feromon tuzakları zararlı değildir, amaç kelebeği tuzağa çekmek. Ancak feromon+ ışık tuzakları daha mantıklı çözüm.
2 года назад+3
Sirkeli maya tuzakları tuta için çok etkili değil ancak, ilk baharın ilk zamanlarında maya ve balık tuzakları kullanılırsa, yumurta yapacak dişilerin protein ihityaçları için bu tuzaklara geldiği görülebilir. Ön tedbir olarak kullanılabilir ancak ileri aşamada feromon + ışık tuzağı şart
2 года назад+3
Tuta için bir kaç kök domates için yapabileceğiniz, bunların üzerine tül çekmek. 4 kazık çakın, üzerine tül gerin. Hiç bir yeri açık kalmasın ama domatese bakım yapabileceğiniz bir düzenek olsun. Mesela bir yeri cırtlı, açılıp kapanır olabilir.
hocam bu emzimi sadece ısırgan ile yapsak yaptıgınız bu düzenekle ben 5 litrelik su ile kötü koku ve hava çıkmasın diye100 litrelik varil kulanarak yapacagım arazilerim için 100 litre yagmur suyuna kaç kg ısırgan otu kullanmalıyım vede yaptıgımız emzim çay kaç ay belemeli suda ben arazilerimde arpa ve budaylarıma kullanmak istiyorum holder ilaçlama deposuna 100 litre suya kaç litre emzim kullanmalıyız laktik asit ile beraber
Sayın hocam yapmış olduğumuz bu enzimi istiridye mantarı üretmek için kompost yapımında kullanabilir miyiz ? Hangi oran ve yöntem ile olabilir ? Bilgilendirir iseniz sevinirim
2 года назад+2
Kompostlaşmada zaten enzimler devreye giriyor. Haricen koymaya (en azından fazla) gerek var mı, üzerinde ayrıca tartışmak gerekir. Kompostlaşmayı hızlandırmak için sıkıştırma yapıyoruz ama sıcaklık 60 dereceleri bulunca enzimler bozuluyor. Belki soğuk komposta konursa olur. İstiridye mantar kompostu, genelde saman ve kepekten oluşur. Samandaki selülozu yemeleri temelinde yapılan bir uygulama... Bütün enzimler değil ama bazıları selülozu parçalar, parçalanmış selüloz mantarın besin kaynağı olarak kullanılır mı? Bunu net olarak bilmiyorum. Selülozu parçalamak için, mantarlar enzim salgılıyor zaten, haricen konulursa, fayda mı sağlar. Veya mesela ortamda yiyecek çok fazla olduğu için ani büyüme ve çatlama yaparak kaliteyi bozar mı? Bunu da denemeden cevaplamak zor gibi... Tabi kontrollü büyüme ile sezonu daha hızlı bitirmeleri açısından bir artısı da olabilir. Ama dediğim gibi denemeler yapmalı. Ayrıca selüloz parçalanırken asetik, bütirik vb gibi asitler ortaya çıkar. Mantar beslenmesi sırasında, yavaş yavaş ortaya çıkabilirler, bu tölere edilebilir belki ama enzimle birlikte parçalanma sırasında ortamda fazla olmaları mantarları olumsuz etkilebilir. Kanımca, normal kompost için enzim kullanılır ama iş istridiye mantarı gibi farklı bir kompost türüne sahip bir üretimde kullanmak çok doğru değil gibi...
Cok tesekkurler .kendi düşüncem şu ki verdiğiniz bilgileri içim rahat bi şekilde yapıp uygulamak icin zamani bekliyorum .acaba doğru mu diye bi endisem yok çok sagolun.hocam 1 kac sorum olacak bu enzimi kurduktan sonra hic çalkalama falan yapmadan 3 ay olgunlaşmasını mi bekliyoruz.. 2.olarak sezon boyunca domates biber gibi sebzeler için 3 sefer mi kullanmak lazım doğru mu anladik.yoksa daha fazla kullansak sıkıntı olur mu
2 года назад+3
1- Kendi haline bırakın, küf veya kurtlanma olursa, bir avuç şeker atın içine, kısa süre sonra kurtlar kaybolur. 2- Enzimin, sezon içinde ilk dönem, hasat dönemi ve geç sezon diye üçe ayırdı, bu dönemlerde seyreltme oranları değişir diye... Enzimi her sulamada kullanabilirsiniz.
Bu yanına koyduğunuz Su şişesinin fonksiyonu nedir büyük bir damacanıın kapağını sıkıca kapatsak olmuyor mu Bir de ne kadar süre bekleyecek enzimin oluşması için Diğer bir konu buradan göremiyorum hortumlar sıvının içine girecek mi küçük de ve büyükte
Год назад
Küçük su şişesi, büyükte oluşan karbondioksiti dışarı atmak için. Kapatırsanız, patlar. Küçük su şişesi içine koymazsanız, oksijensiz ortam oluşmaz. Enzim 3 ayda olur. Büyükte kapağa sıfır monte edildi, küçükte suyun içine giriyor. Bunların hepsini videoda anlatmıştım.
Hocam zeytin ağaçları için balık artıklarını ve ısırgan otunu bir kapta karıştırıp bu düzeneği kursak zamanında fosfor ve azot olarak kullanabilirmiyiz katkılarınızı merakla bekliyorum oranda belirtiseniz minnettar olurum
2 года назад+3
Olur. 10'luk pette olacaksa; 500-600 gram ısırgan, 1 kilo balık atığı, 350 gram pekmez/melas, 4 çorba kaşığı LAB, 6 litre su. Kapalı sistemde 1 ayda olur.
Peki bunu nasıl uygulamak gerekir, bağ için özellikle?
2 года назад+1
@@oguzhantura Bağ için verim açısından mı yoksa böcek kontrolü açısından mı? Böcek kontrolü yapacaksak, video içinde verdiği bitki özleriyle karıştırmak, tuzaklar, silikonize elyaf, feromon içeren isonet-L vb gibi uygulamalarla birlikte başarı şansı daha yüksek olur. Ama verim açısından uygulama yapacağız dersek, ağaçlarla nasıl uyguluyorsak aynı şekilde uygulanabilir.
@ abim balık artığı olarak ne olmali kafası kılçığı ve içi olur mu.. .2.olarak bu karışımda sebzeler için yeterli miktarda fosfor ve azot elde eder miyiz. Süre sonunda elde ettiğimiz gübreyi kaç oranında su ile çoğaltıp sezon boyunca kaç sefer kullanmak lazim..
2 года назад
@@osmanylmaz6255 Balık atıklarına bir iki tanede bütün balık olursa iyi olur. Hatta 200 gram hamsi konulabilir (en ucuz galiba o şu anda) İkincisi; bu enzim bitki besin maddeleri içinde olan ancak gübreden daha çok içeriğinde oluşacak mikroorganizma canlılığı, çeşitliliği ve hormon ve enzimlerle çok farklı işleri görebilecek bir ürün. Sadece gübre dersek biraz haksızlık ederiz. Sezon içinde sulama suyuna katılarak, videoda verdiğim detaylara uyarak uygulanabilir. İlk sulamadan son sulamaya kadar kullanabilirsiniz.
Üstad teşekkür ederim bir çıkmazdan çıkardın beni. Üstad emilaz enzimi plastik şişesinin ağzını bir birbuçuk saat iyi sıkıştırmadığım için hava almış bir problem olurmu Tabii bununla beraber sorular sorular birbirini takip ediyor. Vaktinin ne kadar az olduğunu tahmin ediyorum ama başka kapı yok. Kapanana kadar devam edeceğiz. Bizleri idare edin. Bu emilaz enzimi uygulama şekli nasıl ? Fidelerde kullanabilirmiyiz ve nasıl Çimlerde uygulanabilir mi ne zaman ve uygulama periyodu nasıl Şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın
2 года назад+1
Başlarken kısa süreli ağzı açık kalması sor un değil. Bütün enzimler aynı oranlarda kullanılır, topraktan uygulama yapmak gerekir. Amilaz enzimi topraktaki nişasta ve karbonhidratların parçalanmasında görev alan enzimdir. Fide sulamasında kullanılır ama çok gerek olmayabilir. Çimlerde, kullanılabilir. Diğer enzim seyreltmesi şeklinde ayarlayıp, iki sulamada bir verilebilir.
Aloeveradan enzim yapabilirmiyiz aloevera kuru maya ve pekmez üçlüsü gibi fikriniz nedir teşekkürler
7 месяцев назад
Denemedim ama neden olmasın... Aloe vera içinde vitaminler, folik asit, kalsiyum, potasyum ve magnezyumun dışında salisilikasit de iyi bir oranda var. Bitki güçlendirmek ve hastalık direnci için mantıklı bir çözüm olabilir.
Hocam dekara damlamadan ne kadar daldan ne kadar . Sıvı gübrelerle karıştırıp verilirmi
2 года назад
Ne yetiştiriyoruz ona göre değişebilir. Mucize gübre videosunda özellikle hububat için bir tarif var. 1 dekara uygulama... Orada enzim oranı da veriyorum
@ hocam meyve olarak şeftali 7 dönüm zeytin 6 dönüm avakadu 3.5 dönüm ve domates biber 10 dönüm
2 года назад
@@yakupergul7217 Domates biber için mucize gübrede bahsettiğimiz gübre olur. Ağaçlar biraz daha fazla azot isteyebilir. Bunun için, tarifteki ısırgan miktarını yarım ölçek artırabiliriz.
Hocam sizin anlattiginiz şekilde balık gübresini yaptım süre sonunda inceden süzdüm. 5 litrelik pet e koydum. Ara sıra bakıyorum bu pet şişe şişmiş oluyor ağzını açıyorum hava çıkıyor sonra tekrar ağzını kapatıyorum 4 5 gün sonra yine pet şişe şişiyor neden böyle oluyor.. Ne yapmam gerekiyor.
2 года назад
Fermantasyon tam olarak bitmemiş olabilir. Bir süre o şekilde devam eder
Hocam tekrar dinledim. Ancak sulama suyundan verilmeli demissiniz. Yapraktan uygulama olmuyor sanırım.?
2 года назад+2
Enzimin mantığı zaten topraktaki faaliyetleri başlatmak/hızlandırmak/çoğaltmak içindir. Yapraktan verilmesi, bu faydaların görülmemesine neden olur. Yapraktan verirsek, besin maddelerini vermiş oluruz sadece, bu da çok rantbl olmaz.
Değerli hocam selamlar, saksı çiçeklerinde veg. ve bloom dönemlerinde gübre olarak kullanacaksak topraktan kullanma oranımız ne olmalı?
7 месяцев назад
Selamlar... 20 ölçek suya 1 ölçek genel kullanım oranları olarak kabul edebiliriz. Farklı enzimlerin ihtiyaçları söz konusuysa oranlar değişebilir, ancak standart oran olarak bunu kullanabilirsiniz.
@@ijlalyegen6000 tanka 2 litre koyarsak işimizi görür. Ancak, mümkünse, süzgeçli sulama kovaları gibi bir kovayla, bahçenin her tarafına sulama şeklinde, ara sıra yaparsak iyi olur.
Normal şartlar altında enzim oluşumu 3 ay dediniz, peki,Laktik asit eklersek enzim oluşumu nekadar zananda oluşur.
7 месяцев назад
Laktik asit çözünmeyi hızlandıracağı için daha kısa sürede olabilir. Ancak bunu 'şu kadar zamanda olur' demek zor. Uygun şartlar oluşmuşsa, daha hızlı olacaktır. Test ederek doğru sonuç bulunabilir.
1- Tam olarak 'Gübre' olarak tanımlayamasak da, size bedava gübre yapar.
2- Mikrooranizmaların çalışmasına yardımcı olur.
3- Verim açısından inanılmaz işler yapar.
4- Böcek kontrolünde başarı şansınızı artırır.
5- Bitki gelişim hormonlarının çalışmasını hızlandırır.
6- Bitki koruma ürünlerinin tamamının yapacağı işleri yapar.
7- Toprağın fiziksel ve kimyasal dengesini kurar.
8- Toprak içinde kuracağı sinerjilerle daha sayamayacağımız yüzlerce fayda sağlar.
O kadar karşılık ve gereksiz konuşuyorsun ki, izlerken sıkıntı veriyorsun.
Çok konuşmak yerine icraata baksan, belki fikir sahibi oluruz
@@bakigulsan Hadi yürü git yoluna... Senin bir şey öğrenmeye niyetin yok.
@@bakigulsan Hocamın bütün videolarını beğeniyle defalarca izledim. Tek bir gereksiz kelime yok. Bence sizin bu saygısızca yaklaşımınız kınanması gereken bir durum. Ayrıca bu söyleminizden yola çıkarak şunu anladım, siz bu bilgileri de haketmiyorsunuz. Bu kanal da da sizin gibilerini istemiyoruz. Size sentetik yaşamınızda mutluluklar. 🤮
@@JOHNDEERE-X9 Teşekkür ederim
@ Rica ederim üstadım. Sizler gibi toplumumuza faydalı olmaya çalışan güzel insanlarımıza haksız yere edilen laflar hepimize edilmiş demektir, emeğe saygısızlıktır. Allah’a emanet olun hocam. Sevgilerimle. 🙏
Her videoda bilgi dağarcığımızı genişletiyorsunuz. Teşekkür ederim
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim
Murat bey video harika emeğinize sağlık,ben bu videoyu neden daha önce görmedim diye çok üzüldüm,kıştan enzimi hazırlayıp şimdi sezon da sebze fidelerime kullanabilirdim.
Teşekkür ederim.
Gelecek seneye kısmetmiş
@ İnşallah kısmetse seneye mutlaka deneyeceğim.
Çok önemli bir konuda video çekmişsiniz. Teşekkür ederim
Rica ederim
Her yıl yaparım ancak bu kadar detaylı bilmiyordum
Kolay gelsin
Allah razı olsun severek takip ediyorum...teşekkür ederim
Rica ederim. İlginiz için teşekkürler
En kısa sürede deneyeceğim
Mutlaka yapın, sezona yetişir
Teşekkürler hocam, faydalı bir bilgi paylaşımı olmuş
Rica ederim
SORU:
DEĞERLİ BİLGE İNSAN;
Bu gübre ısırgan otu+defne yaprağı+odun külü+güvercin gübresi+soğan kabuğu+ceviz yaprağı+incir yaprağı ile solüsyon edilirse nasıl olur?
Diğer bir soru---> Eğer solüsyon edilirse ölçekleri nasıl olmalıdır?
Bilginize, emeğinize, ellerinize sağlık.
Videoda, bahsetmiştim, sıvı oranları sabit kalmak kaydıyla, diğer bitki koruma preparatlarından karıştırabiliriz. Mesela 3 litre su koyacaksak, 500 ml ceviz yaprağı özütü koyacaksak, bu sefer 2.5 litre su 500 ml ceviz suyu toplamda 3 litreye tamamlarız. Hepsi için bu oranlama geçerli.
Ancak, enzim sonrası karışım yapmak daha mantıklı. Bazı ürünler mikroorganizmaların gelişmesini baskılayacağı için, enzim oluşumunda aksama olabilir.
Değerli bilgiler için tesekkür ederiz..
Rica ederim
Verdiğiniz değerli bilgilerle tarıma bakışımız ı değiştirdiniz. Size minnettarız .Ben zeytin ve meyve yetiştiriyorum .büyük bidonda havasız ortamda laktik asit ve melas kullanarak yabani otlardan bitki çayı yapıyorum .bunu yapraktan kullanmanın yanında sulama suyundanda kullanabilirmiyim .çok teşekkür ederim.
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim... Bitki çaylarını damlamadan vermekte zarar yok, hatta bu tarz gübreleri, hem yapraktan hem topraktan verilmesinden yanayım. Hele ki işin işinde Laktik asit bakterileri varsa, toprak dezenfeksiyonu içinde önemlidir.
Anlattığınızın yarısını bile yapsa muhteşem bir şey
Kesinlikle yapın, çok işinize yarar
Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim
Rica ederim
Murat hocam enzim videonuzda farklı enzim tariflerinide iceriyor cok bilgilendirici olmus. Meyve ve sebze atıklarından yaptıgımız enzime (kepek sarımsak sogut yapragı vs farklı enzim hammaddeleri) eklesek hepsi bir arada bir enzim kokteyli yapsak faydalı olurmu? yoksa diger hammaddeler asıl enzimin etkinligini azaltırmı ayrı ayrı mı yapmak lazım?
Teşekkür ederim.
Farklı enzimleri yapmak, spesifik işler için kullanırken fayda sağlayabilir. Belli bir konuda daha fazla fayda sağlamak adına, o iş için gerekli enzimi yaparız ve daha çok faydalı olur. Karışık enzim üretiminde, bir çok fayda bir anda sağlanır ancak az ondan az bundan gibi olur.
Ne anlatığını milette anlamış gibi sağol diyorlar. Teşekkür ediyorlar.
Bilgiler muhteşem inanın not tutuyor ve saklıyorum Edison hormonu yapılışı enzim yapımıyla aynimi yoksa farklı bir teknikmi çok teşekkür ederim
Kolay gelsin.
Bütün enzimler aynı mantıkta yapılır, sadece nihai ürün olarak ne almak istiyorsak, içeriği buna göre değiştiriyoruz.
@ teşekkür ederim
@@handanguler7261 Rica ederim
Adem Yaşar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yabani otlarıda enzim yaparken kullanabilirmiyiz .
Rica ederim.
Kullanabiliriz ama bazı dikkat edilecek konular olabilir. Meyve kabuklarında dönüşümü sağlayan mikroorganizma popülasyonu, yabani otlarda çok daha azdır. Biz burada, doğanın, bir meyveyi dönüşüme tabi tutarken kullandığı mikroorganizmaları, bir anlamda, çok doğru tabir olmasa da, izole etmeye çalışıyoruz. Yabani otlarda da vardır ila ama yüksek oranda olduğunu düşünmüyorum ama daha vahşi mikroorganizmaları hasat etmek için kullanılabilir.
Hocam ısırgan gübresi ni mısırda kullandım çok güzel sonuç aldın
Kolay gelsin
kıymetli bilgiler için çok teşekkürler,
bu videoda gübre oranlarına dikkat edilmesi yönünde bir farkındalık yaşadığım için bir soru geldi aklıma,
ben çay posalarını kurutarak biriktiriyorum,ama çok çok fazla (bir çay ocağından temin ediyorum)
bitkiyi dikerken kök altına,ve suyu tutup toprağı nemli tutmasını umarak ,malçlama gibi bitki çevresine döksem, ayrıca yaptığım kompost toprakla da harmanlasam , kaş yapayım derken göz çıkarır mıyım ?
sineklenme olur diye endişeleniyorum, fakat yer Erzincan ve ortamda nem yok, toprak da kıllı ve çabuk kuruyor.
Rica ederim. Çay atıklarını kompostlamak en mantıklısı. Diğer uygulamalar sorun olabilir.
Ben komposta kullanmak için çay ocağından toplanmıştim ama çok sinek oluştu.
Çok güzel anlatıyorsunuz ama ben bazı kelimeleri tam anlayamıyorum baştan izlemeye başlamış olsaydım çok iyi olacakmış size yeni denk geldim 😢
Enzim videosu, biraz daha teknik bilgilerin olduğu video. Yapabileceğim çok bir şey yoktu, teknik bilgileri en aza indirmeye çalıştım.
Çok teşekkürler harika bilgiler veriyorsunuz çok sağolun 🤲
@@murvettabanl4969 Rica ederim
Birazdan Soyalara YAPRAKTAN GÜBRE uygulayacağız.
Meşe odunu külü, fermante edilmiş ısırgan suyu, LAB, melas, yumurta kabuklarından yapılmış Ca, enzim, söğüt çayı suyu ve Humik asiti ölçekleri dikkate alarak karıştırdım.
Sonucu çok merak ediyoruz
İnşallah güzel olur ve duacınız oluruz Bilge İnsan.
Selamlar Saygılar Sevgiler...
Sonuç nasıl oldu paylaşırsanız çok memnun olurum
Murat hocam, kaç gecedir şu videolarınızı izleyeceğim, açıklamalarınızı okuyacağım, gereksiz sormayayim aklıma takılan sorular yorumlarda sorulmuş mu diye tek tek hepsine bakacağım diye sabahlıyorum yahu:))) Allah muradınızi versin, çok sevdiğim rahmetli dedemin adaşı hocam:))
Soru bombardımanına tutuluyorsunuz tarafımızdan, ama bunu siz istediniz. Bizi bilinçlendirmek öyle kolay mı 😃 Şaka bir yana hocam, gene sorular sorular tarafımdan:) Konu önemliymiş, tam kavrayalım.
1- Bir videonuzda daha bu düzeneği tavsiye etmiştiniz, ama musluklu kovanın hava almamasini sağlayabilirseniz gerek yok demiştiniz. Burada da pet şişenin ağzını sıkıca kapatmak, hatta kapatirken araya streç folyo koyup garantilemek yetmez mi? Bu düzeneğin ekstra getirisi nedir, onu anlamadım.
2- Kekik suyu kullanacaksak normal suyu o oranda azaltacak miyiz? Mesela 3 litre su kullanacagiz, 1 litresini kekik suyu, 2 litresini normal su mu kullanacağiz? Ve bunu normal mutfak atikli enzimde kullanabiliyor muyuz, yoksa daha özel enzimlere mi katiyoruz?
3- Kekik suyum hazir kekik suyu, piyasa işi. Kendim nasıl yaparim? Distilasyon için düzeneğim yok, maserasyonla olur mu? Ayni şekilde sütlegen suyu da nasıl yapılır?
4- Karanfil ekleyebilirsiniz demişsiniz. Hangi formda? Canlı çiçek olarak mi, mutfakta kullandigimiz kurutulmuş karanfil olarak mi?
Başınızı çok sisirdim, ama sizi izleyen topluluk size ve bilginize guvenmiş, doğru bilgiye aç topluluk, o kadar da kusurumuza bakmayın artık:))
Sevgiler...
1- Muhtemelen 'mikrobiyel gübre' videosunda 'hava almasın' demişimdir. Oradaki sistemde, çok fazla bakterileri beslemekle işimiz yok, sistem içinde kendi kendine oluşuyor ve fazla bir karbondioksit ortaya çıkmadığı için, kullandığımız kapta sorun oluşmaz. Ancak enzim yaparken, çok fazla bakteri ve mayanın beslenmesi söz konusu, bu da çok fazla karbondioksit demektir ki; kaptaki gazı atamazsak, iç basınç kabı patlatır.
Mikrobiyel gübre de, musluklu bir kap oluşturmak, sıvı almak için rahatlık sağlar. Yoksa, isterseniz içindeki otları 15 gün sonra elinizle sıkın. Ama kabı açınca, mayaların örümcek ağı gibi ortamı sardığından, korkmayın, size zarar vermez.
2- Evet, sıvı oranımız standart. Bu oranları koruyarak, katacağımız sıvıların oranlarını belirlemek gerekir.
3- Kekik suyunu kendiniz yapacaksanız, yağı ayrıştırma şansımız olmayacaktır. 24 saat suyun içinde bırakın, sonra bir taşım kaynatın, daha sonra soğuyunca kekikteki içerikler suya geçektir. Distilasyonun amacı su ve yağı ayrıştırmak. Sütleğen de kaynatma yapılabilir. Ancak sütleğen zehirlidir, dikkatli olun.
4- Enzimin içine katacaksak Karanfil taneleri olur, sıvı haline katacaksak, karanfil suyu hazılanır, oranları ayarlanıp kullnılabilir. Karanfil suyu da, kekik suyu gibi hazırlanabilir.
@ teşekkür ederim 🙏💚
Bu kadar önemli bir ürün ama kimse önemsemiyor gibi... Varsa yoksa azot gübresi nasıl yaparım
Malesef öyle, çok önemlidir ama kimse yapıp kullanmaz
ellerinize dilinize sağlık sayenizde güzel bilgiler ediniyorum. Aminoasitin faydaları, bitkisel ya da hayvansal aminoasitleri elde edilmesi hakkında bi video hazırlarsanız çok sevinirim :) (glutamik asit -glisin özellikle bitkilerde faydalı olduğunu okumuştum. Bu enzimin içerisinde de aminoasit var mı? teşekkürler)
Teşekkür ederim.. Aminoasit konusunda da video hazırlayacağım. Enzim içinde çok düşük oranda aminoasit vardır ancak protein açısından zengin bitkiler konulursa bir miktar daha artacaktır. BU enzimden aminoasit açısından istediğimiz oranda faydalanamayabiliriz. Farklı bir aminoasit gübresi yaparak, karıştırılabilir.
Glisin ve Glutamik Asit, doku ve klorofil oluşumunu artırır. Faydalıdır
@ bu yeni çıkan videonuzda milletin yeşil mercimekle yapılmaya çalışan hormon😂 acaba mercimeğin içerisindeki proteini bakteriler parçalayarak a. Asit yapmış olma imkanları var mı? Aklıma takıldı teşekkürler yorumlarınız için
@@ibrahimasanakutlu3904 Mercimek içinde protein fazla ancak çimlenme sırasında, tohum içindeki aminoasitler, işlemin başlaması için parçalanıyor. Yeterli nemi bulan tohum aminoasitleri sırasıyla devreye sokuyor ve bir dizi işlem sonucu köklenme oluyor. Ama bu işlem sırasında aminoasitler görevlerini yerine getirmiş oluyor ve işlevselliği kalmıyor. Mercimek içindeki aminoasitler; glutamin ve glutamik asit. Ancak bunlarda çimlenmeyi teşvik etmez. Bu dağılabilir aminoasit grubu, bitki içinde başka işlere yarar.
Değerli hocam, yaprakta veya topraktan ısırgan otu tekbaşına verildiği zaman böcekleri uzaklaştırırmı ? Sonucta keskin kokusu Vede içeriğindeki vitaminlerin güçlü olduğundan ....
Kesin uzaklaştırır diyemeyiz, irite olan böcekler gider ama 3 4 saat sonra gelmeye başlarlar. Sadece ısırgan üzerine gelen böcekler ölebilir.
@ cok sağolun sizin bilgilerinizi can kulağıyla izliyor Vede begeniyorum ..süpersiniz saygılarımla
@@sukrupamuk8499 Güzel yorumunuz için teşekkürler
hocam bu ğübreyi hazırlarken icerisine kuru baklagiller koya bilirmiyiz veya haşlamış olduğumuz kuru baklagillerin suyunu kullanabilirmiyiz
Kullanabiliriz, bir miktar azot takviyesi de yapılmış olur.
Hocam bu konu çok önemliydi paylaştığımız için teşekkür ederim.
Hocam birde yalnızca mandalin portakal ve limondan enzim yapıp ev temizliğinde hoş kokulu bir dezenfektan yapılıyormuş böyle bir deneme yapsak yine aynı yolu mu deneyelim,?
Enzim sadece tarımda kullanılmaz, bizim konumuz tarım uygulamaları olduğu için sadece bu konulara değindim. Yoksa, dezenfektan da yaparsınız, bulaşık deterjanı da, tıkanmış gider borularını da açarsınız, isterseniz içersiniz vb gibi. Binlerce kullanım alanı var.
TARİFLERİNİZ ÜZERE ENZİM YAPTIM. ŞU ANDA KULLANIMA HAZIRLAR. HOCAM SORUM ŞU, SU İLE SEYRELTME ORANLARINDA DİYELİMKİ ÇİÇEKLENME ZAMANI GEÇTİ VE BEN HİÇ ENZİM KULLANMADIM, MEYVE OLUŞUM AŞAMASINDA 1/500 ORANINI MI KULLANMALIYIM YOKSA İLK BAŞTAN BAŞLAYIP 1/100 ORANINI MI KULLANMALIYIM? TEŞEKKÜRLER.
Daha önceki videolarında duyduğum kadarıyla 1:500 çiçeklenme 1:1000 meyve oluşum zamanında seyrelterek kullanılabilir. Meyve zamanında fazla yoğun olduğunda meyvenin tadını lezzetine olumsuz etkileri olabiliyormuş
Emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim. Ben de videolarda izlediğim atalı uygulamaları denedim. Mesela muz kabuğu😊 gübresi. Sayenizde hatadan döndüm.
İlginiz için teşekkür ederim
Paylaşım için teşekkürler hocam
Rica ederim
İyi çalışmalar karşımdaki laktik asit ve ekmek mayası oranları nedir. Kaç günde kullanılabilir hale geliyor
Teşekkür ederim
Ben, 10 litre için 1 bardak zenginleştirilmiş LAB ve 60 70 gr arası ekmek mayası koydum. Genel olarak 3 ayda tamamlanır
@ teşekkür ederim ben de bakla bitkisi ve yenilebilir otlar ile yapmayı düşünüyorum
Merhaba Hocam.
3/4 kaşık LAB demişsiniz, LAB nedir?
Bilgileriniz için teşekkürler.
Merhaba... ruclips.net/video/9lSCcTcYI5w/видео.html bu video da anlatmıştım
Isırganları başlangıçta koyarsak, gübre olarak çok daha iyi olur mu, yoksa sıvı halinde koymalı mı?
Enzami başlangıcında, atıkların oranı nispetinde kullanabiliriz. İstersek, daha sonra sıvı halini karıştırırız
Üstadım bir videonuzun altına istediğiniz herşeyi sorabilirsiniz dediğiniz için çekinmeden yazıyoruz belki biraz fazla oluyoruz ama merakınız ve sezonun yaklaşması utancımızı bastırıyor. Ne yapalım bizi böyle idare edin , sağolun
Soracağım şey yanlış değil ise amilaz enzimi uygulaması nadir ve bunun içine katmamizi tavsiye ettiğiniz leğenotu suyu nasıl çıkarılır rzilerekmi yoksa nasıl iyi akşamlar saygı ve sevgilerimle
Rica ederim, ne aklınıza takılırsa sorabilirsiniz, benim açımdan sorun yok. 'Leğenotu' dediğimi hatırlamıyorum. Amilaz enzimi için buğday kepeğinden emzim yapılabilir. Amilaz enzimi topraktaki nişasta ve karbonhidratların parçalanmasında görev alan enzimdir. Bu şekilde mikroorganizmalar daha hızlı beslenir.
Bidonda bekleme süresi ne kadar. Bir de o yanina yaptığımız küçük bidon arada kontrol mu edilecek. Kapaklarını hiç açmayacak mıyız. Son olarak bu da bir tür bokashi mi oluyor. Çok teşekkürler emeğinize sağlık
Videoda söylemiş olmalıyım, 3 ayda biter ancak laB koyarsak 2.5 ayda biter. Yanındaki küçük bidonu, sadece hortum çıkmasın diye arada kontrol ederseniz iyi olur. Çıkmayacak kadar sağlamsa, koyun bir yere 3 ay sonra kendi kendine olsun
Rica ederim
Bokashi bir ön kompostlamadır. İçinde bazı bakteriler çoğalır ve genelde LAB serumu kullanılmışsa, organik maddeler ön kompotlama ile dönüşüme uğratılır. Bu bokashi değil çok daha faydalı bir ürün
Hocam bu ürünü yapraktan verirsek de ölçü aynı mı? Ec ile ölçmelimiyiz. Ec ile topraktan ve yapraktan ölçü verebilir misiniz?
EC ölçmeye gerek yok. Mikroorganizmalar tam istediğimiz seviyeye getirir. Videonun 12.4o dakikasından sonra tam detaylı şekilde anlatıyorum.
Murat Bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bize yol gösteriyor..Ben zeytin ve meyve yetiştiriyorum .yetecek kadar laktik asit, fosforik asit, enzim ,bitki çayı ve ısırgan gübresi yaptım .bunları gübre şerbeti ile aynı anda sulama suyundan verebilirmiyim. Bunlar çeşit olarak bana yeterli olurmu ? Topraklarının organik madde durumu iyi .iyi çalışmalar dilerim.
Rica ederim.
Saydığınız ürünleri, gübre şerbetiyle karıştırıp verebilirsiniz.
Rica ederim
Hocam selam . Toprak altında yaşayan solucanlara zarar verirmiyiz
bakterilerde veya böceklerden enzim nasıl yapılır?
Bakterilerden ev ortamında zor iş. Böceklerden de, tek tek üzerinde çalışmak gerekir.
Hocam ben bu ezim oluştuktan sonra kullanacağımız zaman içine bir miktar deniz yosunu ve bor koysak olabilir mi.Selamlar
Selamlar... konulabilir.
Üstadım portakal , zeytin ve elma ağaçlarındaki uygulama perytlarının da bilgisini verebiilirmisiniz teşekkürler.
Mart ve nisan gibi bahçenin geneli sulanabilir, pupadaki böcekler için. Daha sonra sebzelerde olduğu gibi sezon başında 1/100 ile başlanabilir. Tabi ağaçlar daha çok sulanacağı için, daha fazla enzim vermiş olacağız. Ancak çiçeklenme döneminde 1/1000'e geçmek gerekir, fazla çiçek de ayrı sorun yaratacak. Bu şekilde sezon sonuna kadar devam edilebilir.
@ Teşekkür
üstadım çok teşekkürler
@@alibas147 Rica ederim
Enzimin 3aylık oluşum süresince ortam şartları nasıl olmalı .ısı ve ışık durumu ne olmalı .çok teşekkür ederim. Selamlar.
Selam...
Enzimi yaptığımız yerin, oda sıcaklığında olması işimizi görür. Soğuk, mikroorganizmaların çalışmasını sekteye uğratır, sıcakta aynı sıkıntıları çıkartır.
Işık olmasa iyi olur ama olursa sorun çıkartmaz.
Hayırlı geceler üstadım,Sizi fazla meşgul etmemek adına hemen soruma geçiyorum
Yaptığım 900 gr.lık amilaz enzimini maalesef 10 kg.lık şu bidonu bulamayınca 5 kg.lık bidona yaptım. Nede olsa 4.5 kg. Ne Olacaktı ki. Ancak bidona koyduğum malzeme şişerek kapaktaki hortum çıkışına kadar yükseldi. Ve içerdeki malzemeyi hava kapanına tahliye etmeye başladı. Kaptaki suyu hortumu aşağıda bırakacak seviyeye kadar boşaltsam da maalesef akış devam etti. Her taraf berbat, sular aktı Allah'tan hanım görmedi. Ne ise hemen balkona çıkardım gaz çıkışı durunca tahliyede durdu. Üstadım bu bidon bittimi yoksa bir çare varmı. Atmamız gerekiyor ise bahçede değerlendirmek mümkün mü
Saygı ve sevgilerimle.
İlk kurulumda böyle bir sıkıntı yaşadıysak, belki çok ölçüler denk gelmez ama ziyan etmektense, yarısını tekrar kap içine koyup devam edebiliriz. Sonuçta daha yeni başladı işlem. Hatta iki bidona ayırsak daha iyi olur. Geçmiş olsun, oluyor bazen öyle kazalar
@ Hava almasının bir sakıncası olmaz değilmi
Murat Bey semizotunu enzim yapımında kullanabilirmiyim .Selamlar
Selam.
Kullanılabilir
Sevgili üstadım birde şu limon portakal sarmısak v.s. ile yapılan bitki koruma da kullanabileceğinizi söylediğiniz enzimin karışım oranları ve kullanım şeklini de bildirirmisiniz bu enzim tuta içinde koruyuculuk yaparmı
Oranlar sabit olmak üzere; normal enzim de mutfak atıklarını 3 litre suya 900 gram kullanıyoruz ya, işte sadece portakal kabuğundan yapacaksak 900 gram kullanacağız. Sarımsak kullanacaksak, mesela 900 gram mutfak atığının 100 gramı sarımsak 800 gramı diğer atıklar olacak.
Tuta için çok etkili olmayabilir, özellikle portakal kabuğundaki lemonen, çıplak vücutlu böcekler için (bit, pire vb) etkilidir. Kabuklarını inceltip, içine nüfus eder. Ancak tuta için, (yetişkin halinde) çok etkili olmaz. Ama jüvenil ve ekdison hormonu, kışı pupa halinde toprak altında geçiren tuta için etkili olur.
Ekdison hormonu üretmek için de, porsuk ağacı veya eğreltiotu kullanılabilir.
Hangisini buluyorsanız, 3 litrelik enzim için 900 gram atığın, yarısı porsuk yaprağı veya eğreltiotu, diğer yarısı meyve kabukları olacak şekilde enzimi kurarak, kış sonunda, daha tuta toprakta pupa halindeyken, bahçe tamamen bu enzimle sulanabilir.
Bu, en azından tutanın toprak içinde kontrolünü sağlar. Diğer tuta uygulamalarına devam edilerek, en az zararla atlatılabilir.
@ Teşekkürler üstad
Hocam humik asit tarifi verme zamanı gelmiş midir 😅
Bilgiler için teşekkürler
Rica ederim
Merhabalar Murat hocam. Nasılsınız. Sağlığınıza her zaman duacıyız. Benim ENZİM tam 1 ayını bu gün doldurdu. ENZİM i zenginleştirmek için tavsiye ettiğiniz bazı katkı maddeleri(söğüt yaprağı,kekik suyu, karanfil gibi) bir ay önce yoktu bende.Bunlar en geç ne zamana kadar ekleyebilirim. Teşekkürler. Sevgilerimle. İyi akşamlar, iyi Ramazanlar. ☺️🙏
Merhaba, teşekkür ederim, sizi sormalı...
Enzim bittikten sonra da bunları ilave edebiliriz.
Size de iyi akşamlar, iyi ramazanlar
@ Teşekkür ederim hocam. Sevgiler. ☺️🙏
Merhabalar Murat Hocam. Nasılsınız. En ufak bir şeyde soluğu sizde alıyoruz. Allah sizden razı olsun. Benim küçük fidelere sanırım Karınca Musallat oldu. Yapraklarını tamamen kesiyorlar. Seranın altında Başka bir zararlı da görünürde yok. Acaba LAB ın içinde Glikoz var da karıncalar 🐜ona mı geliyorlar, gelmişken yaprakları da kopartıyorlar. Bir çözümü var mıdır acaba. Mesele sulama suyuna organik bir şeyler katsam, uzak tutar mı. Bu gidişle fidelerin yarısı gidecek. Seranın yerini mi değiştirsem. Teşekkürler, sevgiler.
@@JOHNDEERE-X9 Teşekkür ederim, sizleri sormalı...
Allah sizden de razı olsun.
Karıncaların geneli, yaprak kesmez, çünkü yemez, sindiremez ancak bir kaç tür, yaprakları keser ve yuvasında mantar yetiştirmek için kullanır.
Yapraklar çok düzgün kesilmişse, testere arıları olabilir, yuvalarını yapmak için her türlü yaprağı keser. O kadar hızlı keser ki, gözle görmek bazen zordur.
Merhabalar Üstadım. Nasılsınız. Öncelikle iyi olmanızı ve hayırlı bir Ramazan geçirmenizi Allah’tan dilerim. Hocam ortam çok soğuk olduğu için benim ENZİM matarasını kalın çarşafla hiç güneş ışığı almayacak şekilde sardım ve güneş gören yerde duruyor.Çarşafı hafiften açıp Kontrol ettim, üzeri beyaz küf bağlamış. Siz güneş ışığı almasın ama sıcak bir ortam olsun demiştiniz ama başka türlü sıcak ortam yok hocam. Küf mevzusu iyiye mi işaret, bir de kalın çarşafla güneşe çıkarmak süreci bozar mı(doğrudan hiç güneş görmüyor, kalın çarşaftan dolayı) teşekkürler. Sevgiler.🥰🙏
Merhaba...
Teşekkür ederim, sizin de ramazanınız hayırlı olsun.
Enzimde oluşan beyazlıklar ölü bakterilerdir. Arada bir dikkatlice sallarsanız, küf oluşmaz. Sorun yok yani...
Güneş görmedikten sonra, bozulma olmaz.
@ Teşekkür ederim değerli hocam.Allah sizden razı olsun. Kalın sağlıcakla. 🥰🥰👍👍💎💎
@@JOHNDEERE-X9 Allah sizden de razı olsun
Üstadım emeğinize , ağzınıza sağlık süper flaş bilgiler. Bizi zehirlere mahkum etmiyorsunuz. Sağolun varalım ömrümüz bereketli olsun. Sizi seviyoruz.
Üstadım müsadeniz olur ise birkaç sorum olacak.
1- Yaptığımız karışımı seyreltirken de kullandığımız su yine klorsuzmu olacak yoksa şebeke suyu kullanabilirmiyiz ve daha sonra kullandığımız bitkileri sularken hangi su ile sulamaliyiz
2- Bu karışımı meyve ağaçlarına ( kiraz, elma,zeytin) kullanabilirmiyiz evet eğer ise karışım oranı ne olur ne zamanlarda verebiliriz.
3- Yapraktan verilrmi
4- Maya, melas kattigizda karışımın olgunlaşma süresi ne kadardır.
Üstadım şimdiden teşekkürler.
Güzel yorumlarınız için teşekkürler. Cevapları sıralı vermeye çalışayım
1- Klor sadece fermentasyon sırasında, işi bitirecek mikroorganizmları baskılayacağı için, klorsuz su olmalı. Sularken, yine de klorsuz olursa iyidir ancak başka şansımız yoksa, kullanılabilir.
2- Ağaçlara verebilirsiniz, oranı 1/500 den daha az yapmayalım. Kuvvetli bir karışımdır, ayrıca çiçeklenmeyi çok artırır, başka sorunlar yaşarız.
3- Yapraktan da olur, toprak çok daha önemlidir, çünkü toprak enzimlerini ve mikroorganizmaları harekete geçireceği için, toprak uygulaması çok daha avantajlı
4- Enzime, LAB serumu koyuyorsak 2.5 ayda biter ama sıcak bir ortamda durmalı. Çok soğuk olursa, fermentasyon sekteye uğrar, süreç uzar. Normal şartlarda, 3 ayda tamamlanacağını farzedelim.
Enzimin enzim olabilmesi için bidon da bekleme süresi nedir?
Videoda bahsetmiştim, LAB serumu katıyorsak normalden 15 gün önceye çekebiliriz. Normalde, sıcaklık 20 lerin üzerinde bir yerde 3 ayda tamamlanır.
Hocam ticari preparatları, bu yolla çoğaltabilir miyiz?
Ticari preparatları çoğaltabiliriz ancak belli bir standart da olur mu dersek sanmıyorum. Ticari iş bu tarz hobi/kendinyap işlerine benzemez.
Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim .Üreticilerimiz için yeni ufuklar açıyorsunuz .
Yapraktan uygulama için 1 e 500 oranını tavsiye ediyorsunuz .
Topraktan uygulamada 1 dekar için ne kadar enzim kullanılmalı ? Üretim sezonu boyunca kaç kez kullanılmalı ?
Bu şekilde hazırlanacak enzimi kiraz da içkurdu , yani kiraz sineği ne karşı kullanmak ister isek hangi malzemeler ile enzim yapmalıyız ?
Gelecek videolarınızı da sabırsızlık ile bekliyoruz . Saygılar sunarım .Sağolun varolun
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim
1 dekarda ne yetiştirdiğimiz önemli diye düşünüyorum. Tarla bitkileriyse, bütün alan sulanmalı, sebze yetiştiriyorsak, sebzelerin dikildiği alanlar sulanmalı ve ağaçlar dikiliyse, ağaçların taç izdüşümünü sulayacak kadar kullanılır. Konumuz ağaçsa, 1/500 oranında seyreltip, taç izdüşümünün olduğu alana, 15-20 litre döksek yeterli olur. İçine gübre katarsak daha mantıklı bir sulama işlemi yapmış oluruz. Mesela 200 ml gübre şerbeti, 4 litre ısırgan gübresi, hümik asit (yaşına göre, her 1 yaş çarpı 100 ml hesabı) enzimle karıştırarak kullanabiliriz. Diğer sıvıların 5 litre olduğunu hesaplasak, 10-15 litre suyla hepsi karıştırılabilir.
Kiraz sineği için; bu sinek kışı toprakta pupa halinde geçiriyor. O zaman ekdison hormonu bizim için en uygunu. Temel Enzim yapar gibi ; sadece porsuk ağacı yaprakları, eğrelti otu veya çam ağacı iğnelerini kullanarak bir enzim ortaya çıkartabiliriz. Mesela 900 gr porsuk ağacı yaprağı (zehirlidir dikkat edin) parçalanıp, 3 litre su ve 300 gram melasla enzim kurarsak ve 3 ay sonra süzersek, pupaları öldürecek bir enzim oluşturmuş oluruz. Bunu, pupadan çıkmadan yani mayıs öncesi ilkbahar girişiyle, toprağa 1/500 oranında sularsak, kiraz sineğini kontrol altında tutarız
Hocam kiraz sineği için çıkış döneminde toprağı anlattığınız gibi ilaçlasak da doğal ortamda ilaçlanmayan alanlardan sinek bahçemize yine gelecektir .
Bu enzimi kirazın sararıp yumuşamaya başladığı dönemde yapraktan doğal bir insektisit olarak kullanabilir miyiz ? Koruyucu olur mu ? Bu konuda bir deneme yapılmış mıdır ?
Ya da kirazın kurtlanmaya hassas bu döneminde uygulanabilecek başka denenmiş doğal yöntemler var mıdır ?
@@rizadonel8257 Sineğin çıkışından önce, daha pupa olarak beklerken, mart ve nisan aylarında atacağız. Bu enzimi bahçenin genelini sulayacağız, sadece taç izdüşümlerine değil. İlla biraz böcek çıkacak onları da tuzaklarla yakalarız. Yapraktan koruculuk görevini görmeyebilir, çünkü hormonlar ışıkta parçalanır.
Kiraz sineği için tuzaklamada hataya düşüldüğünü sanıyorum. Öncelikle tuzaklar montördür, çözüm değil. Mayıs ayı ilk haftasında sinekler ortaya çıkmaya başlar. Dişiler 1 hafta içinde yumurtlamak için protein toplar. İşte bu zamanı iyi ayarlayıp balık tuzakları kurulmalı. İlk etapta dişileri tuzağa çekeceğiz ki popülasyon artmasın. Dişilerin ulaşacağı bu balık tuzaklarından sonra da sarı yapışkan+amonyun kapsülü, feromon tuzağı ve besin tuzakları kurulur.
Şubat mart enzim çalışması ve devamında zamanlama ayarlanarak balık tuzakları ve diğerleri kurulursa başarı şansı artar.
Yabancı ülkelerde sadece sarı yapışkan tuzak+amonyum kapsülüyle çok başarılı işler yapmışlar.
Avokado ve zeytin ağaçlarım için dememek istiyorum. Fakat 1 dönüm olarak ya da ağaç yaş bazı olarak bir kullanım ölçüsü verebilir misiniz? " Başka videolarinızda bu ölçüyü de belirtirseniz mutlu oluruz teşekkürler"
Harika bilgiler çok teşekkür ederim. Bir sorum var..
Hazırladığımız enzimin olgunlaştığını nasıl anlarız?
Hepsi için aynı süre beklemek yeterli olur mu?
Ve Murat bey laktik asit eklersek laktik asit bakterilerini baskın kılmış olmuyormuyuz bu sebeple belki diğer bir çok yararlı bakteri yok olmazlar mı?
Hocam balık gübresi yapacaktınız
Yapacağız, şu an olgunlaşıyor
@ evet hocam balık gübresini birkaç yerden video izledim ama pek güvenilir gelmedi sizin doğru tarifinizi bekliyoruz.
@@adal7631 Dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağız
Daha bize neler yaptıracaksın hocam Allah bilir 😀
Şu an ben de bilmiyorum =)
merhaba, meyve bahçesinde damlama sulama ile kullanım oranını ne kadardır.
Ağaç başına yarım litre ideal ölçü
@ teşekkür ederim
@@ladre30 Rica ederim
Hocam merhaba, bunun yapim islemi sarap ile neredeyse ayni icine katilan malzemenin seker oranina gore bu çıkan enzimde baya bir alkolde olusuyordur sanirim.
Merhaba.
Şarap yaparken (alkol fermentasyonu) sadece mayaları kullanıyoruz, burada hemen hemen her türlü mikroorganizma devrede. Alkol de oluşur ama miktarını söylemek zor.
Bir sorumu unutmuşum. Bu enzimlerin birkaç tanesi aynı anda kullanılabilir mi? Örneğin Ekdison hormonunu atıp ertesi gün östrojen hormonu atabiliyor muyuz?
Ekdisonu daha çok, böcek kontrolü için bahçenin genelinde toprak sulaması olarak, bitkilerin dikimi yapılmadan kullanmak daha iyi. Öströjen ise gelişim çağında kullanılabilir.
@ teşekkürler 💚
Tesekkurler bilgilerden dolayı değerli hocam. Sorum bu enzimi yaparken melas yerine toz şeker katabilirizmiyiz marketlerde satılan toz şekerden.. eğer katılır diyorsanız oran ne olmalı.. Birde hocam bu enzimi yaprak gübresi olarak da verebilirmiyiz oran ne olmalı
Toz şeker, işlenirken, mikroorganizmaların ölmesine neden olan katkı maddeleri kullanılır. Sadece şeker pancarından yapılmış ve kükürtsüz şeker bulunabilirse, olabilir. Kaldı ki; kahverengi şekerle de yapılabilir, kahverengi şeker denilen şey, beyaz şekere melas katılmasından başka bir şey değil...
Bu enzimi yapraktan da verebiliriz ama içeriklerinden dolayı en mantıklı topraktan uygulamak. Topraktan uyguladıktan sonra yapraktan çok az verilebilir
@ hocam çok özür dilerim anlamadim.markette satılan toz şekerler var ya onu kullanmak istiyoruz pekmez yerine olur bu şeker
@@demeus Olur ama kükürtlü ise işlemi sekteye uğratabilir ama hiç olmaz değil, belki süreyi uzatabilir.
Hocam güzel anlatmış ama biraz noksan var. Mesela bokashi kutusunu japonlar bulmuş. Faydaları hem tarlaya hemde doğayadır en azından yeşil gaz salınmıyor. Enzimde bu şekilde. Japonlar bahçesi olsun olmasın bunu yapıyorlar ve sıvısını doğaya atıyorlar. Kıraç toprak varsa zamanla orda hayat buluyor. Aynı zamanda bozulmaya başlayan göllere atıyorlar. Yada direk lavaboya döküyorlar kanalizasyon tertemiz oluyor. Posasını araziye atarlar doğal gübre toprak olsun diye. Sıvıda kendiside doğa için mükemmeldir. Ama siz toprağa yaparak güzel toprağınız dahada güzel olur.
❤️❤️
Teşekkürler
Buzdolabında saklayabilirsiniz?
Evet buzdolabında saklanabilir
Merhaba Murat Bey...
Bahsettiğiniz bu karışımı harfiyen yaptım fakat işlemin sonunda çok kötü bir sonuç elde ettim...
Resmen yaptığım karışım, bir çöp arabasının yanından geçerken yayılan bir koku gibi koku yayıyor, bu durumda bu karışımın olmadığından söz edebilirmiyiz?
Merhaba.
Doğru işlem sonucunda, kokusuz hatta içilebilecek bir ürün ortaya çıkması lazım. Mutlaka atladığımız bir şey var. Koku kötüyse, olmamış demektir.
@ çok teşekkür ederim...onlarca tarifinizdeki ilk ve tek başarısız bir çalışma oldu, serayı kurmadan önce bunu yenilemeliyim. çok başarılı bir sonuç alacağımı tahmin ediyorum.
@@fevzidemirci4261 Yılmak yok, ilk sefer olmazsa, hatalarımızı anlayıp yeniden yeniden yaparsak, sonuç mükemmel olur.
Hocam gerek meyvelerden yapilan enzim gerekse balıktan yapılan.bunlar amino asitin yerini tutar mi
Laktik asit için direkt olarak nişasta kullanılamaz mı?
Kullanılabilir ama denemedim
@ teşekkür ederim
Hayırlı akşamlar üstadım bir saat kadar önce amilaz enzimi yapmaya başladım tarifdeki gibi 900 Gr buğday kepeği ne 3 litre su koydum ancak lapa gibi bir şey oldu buna melas ve lab girince sulanirmi yoksa ölçülerde hatamı yaptım yardımcı olabilir misiniz. Şimdiden teşekkürler saygı ve sevgilerimle
Zaman içinde dağılacaklar.
Sevgili hocam, bir yorumda gördüm, tuta benim de başımın belası. Zaten üç fide domatesim vardı, onları da tutaya besin yaptık. Jüvenil hormonu nasıl yapılıyor, ve diğer tuta uygulamaları nelerdir, biraz bilgi rica edebilir miyim?
İnsanlarin sirkeli mayali sular hazirlayip pet siselerle ağaçlara astıklarini gördüm. Bu yöntemle avcı ve dolleyici faydalı bocekler de tuzaga yakalanmaz mı? Bir de tuta feromonlu tuzaklar var, zararlı mıdir?
Tuta konusu geniş ele almak gerekir ama kısaca bir iki konuya değinebiliriz.
Öncelikle jüvenil hormon nasıl üretiriz dersek, enzimi yaparak otomatikman jüvenil hormon oluşur. İçerik çok önemli değil. Diğer enzim veya hormonlar için içeriğe katacağımız bazı malzemeleri vermiştim ama bu hormon bütün bitkilerin içinde mevcut ve enzime geçer.
Feromon tuzakları zararlı değildir, amaç kelebeği tuzağa çekmek. Ancak feromon+ ışık tuzakları daha mantıklı çözüm.
Sirkeli maya tuzakları tuta için çok etkili değil ancak, ilk baharın ilk zamanlarında maya ve balık tuzakları kullanılırsa, yumurta yapacak dişilerin protein ihityaçları için bu tuzaklara geldiği görülebilir. Ön tedbir olarak kullanılabilir ancak ileri aşamada feromon + ışık tuzağı şart
Tuta için bir kaç kök domates için yapabileceğiniz, bunların üzerine tül çekmek. 4 kazık çakın, üzerine tül gerin. Hiç bir yeri açık kalmasın ama domatese bakım yapabileceğiniz bir düzenek olsun. Mesela bir yeri cırtlı, açılıp kapanır olabilir.
@ tüm yanıtlarınız için teşekkür ederim 💚
hocam bu emzimi sadece ısırgan ile yapsak yaptıgınız bu düzenekle ben 5 litrelik su ile kötü koku ve hava çıkmasın diye100 litrelik varil kulanarak yapacagım arazilerim için 100 litre yagmur suyuna kaç kg ısırgan otu kullanmalıyım vede yaptıgımız emzim çay kaç ay belemeli suda ben arazilerimde arpa ve budaylarıma kullanmak istiyorum holder ilaçlama deposuna 100 litre suya kaç litre emzim kullanmalıyız laktik asit ile beraber
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim
Sayın hocam yapmış olduğumuz bu enzimi istiridye mantarı üretmek için kompost yapımında kullanabilir miyiz ?
Hangi oran ve yöntem ile olabilir ?
Bilgilendirir iseniz sevinirim
Kompostlaşmada zaten enzimler devreye giriyor. Haricen koymaya (en azından fazla) gerek var mı, üzerinde ayrıca tartışmak gerekir. Kompostlaşmayı hızlandırmak için sıkıştırma yapıyoruz ama sıcaklık 60 dereceleri bulunca enzimler bozuluyor. Belki soğuk komposta konursa olur.
İstiridye mantar kompostu, genelde saman ve kepekten oluşur. Samandaki selülozu yemeleri temelinde yapılan bir uygulama... Bütün enzimler değil ama bazıları selülozu parçalar, parçalanmış selüloz mantarın besin kaynağı olarak kullanılır mı? Bunu net olarak bilmiyorum. Selülozu parçalamak için, mantarlar enzim salgılıyor zaten, haricen konulursa, fayda mı sağlar. Veya mesela ortamda yiyecek çok fazla olduğu için ani büyüme ve çatlama yaparak kaliteyi bozar mı? Bunu da denemeden cevaplamak zor gibi... Tabi kontrollü büyüme ile sezonu daha hızlı bitirmeleri açısından bir artısı da olabilir. Ama dediğim gibi denemeler yapmalı.
Ayrıca selüloz parçalanırken asetik, bütirik vb gibi asitler ortaya çıkar. Mantar beslenmesi sırasında, yavaş yavaş ortaya çıkabilirler, bu tölere edilebilir belki ama enzimle birlikte parçalanma sırasında ortamda fazla olmaları mantarları olumsuz etkilebilir.
Kanımca, normal kompost için enzim kullanılır ama iş istridiye mantarı gibi farklı bir kompost türüne sahip bir üretimde kullanmak çok doğru değil gibi...
Cok tesekkurler .kendi düşüncem şu ki verdiğiniz bilgileri içim rahat bi şekilde yapıp uygulamak icin zamani bekliyorum .acaba doğru mu diye bi endisem yok çok sagolun.hocam 1 kac sorum olacak bu enzimi kurduktan sonra hic çalkalama falan yapmadan 3 ay olgunlaşmasını mi bekliyoruz.. 2.olarak sezon boyunca domates biber gibi sebzeler için 3 sefer mi kullanmak lazım doğru mu anladik.yoksa daha fazla kullansak sıkıntı olur mu
1- Kendi haline bırakın, küf veya kurtlanma olursa, bir avuç şeker atın içine, kısa süre sonra kurtlar kaybolur.
2- Enzimin, sezon içinde ilk dönem, hasat dönemi ve geç sezon diye üçe ayırdı, bu dönemlerde seyreltme oranları değişir diye... Enzimi her sulamada kullanabilirsiniz.
👏👏👏👏👏
Teşekkür ederim
Bu yanına koyduğunuz Su şişesinin fonksiyonu nedir büyük bir damacanıın kapağını sıkıca kapatsak olmuyor mu Bir de ne kadar süre bekleyecek enzimin oluşması için
Diğer bir konu buradan göremiyorum hortumlar sıvının içine girecek mi küçük de ve büyükte
Küçük su şişesi, büyükte oluşan karbondioksiti dışarı atmak için. Kapatırsanız, patlar. Küçük su şişesi içine koymazsanız, oksijensiz ortam oluşmaz.
Enzim 3 ayda olur.
Büyükte kapağa sıfır monte edildi, küçükte suyun içine giriyor.
Bunların hepsini videoda anlatmıştım.
Hocam zeytin ağaçları için balık artıklarını ve ısırgan otunu bir kapta karıştırıp bu düzeneği kursak zamanında fosfor ve azot olarak kullanabilirmiyiz katkılarınızı merakla bekliyorum oranda belirtiseniz minnettar olurum
Olur. 10'luk pette olacaksa; 500-600 gram ısırgan, 1 kilo balık atığı, 350 gram pekmez/melas, 4 çorba kaşığı LAB, 6 litre su. Kapalı sistemde 1 ayda olur.
Peki bunu nasıl uygulamak gerekir, bağ için özellikle?
@@oguzhantura Bağ için verim açısından mı yoksa böcek kontrolü açısından mı? Böcek kontrolü yapacaksak, video içinde verdiği bitki özleriyle karıştırmak, tuzaklar, silikonize elyaf, feromon içeren isonet-L vb gibi uygulamalarla birlikte başarı şansı daha yüksek olur. Ama verim açısından uygulama yapacağız dersek, ağaçlarla nasıl uyguluyorsak aynı şekilde uygulanabilir.
@ abim balık artığı olarak ne olmali kafası kılçığı ve içi olur mu.. .2.olarak bu karışımda sebzeler için yeterli miktarda fosfor ve azot elde eder miyiz. Süre sonunda elde ettiğimiz gübreyi kaç oranında su ile çoğaltıp sezon boyunca kaç sefer kullanmak lazim..
@@osmanylmaz6255 Balık atıklarına bir iki tanede bütün balık olursa iyi olur. Hatta 200 gram hamsi konulabilir (en ucuz galiba o şu anda) İkincisi; bu enzim bitki besin maddeleri içinde olan ancak gübreden daha çok içeriğinde oluşacak mikroorganizma canlılığı, çeşitliliği ve hormon ve enzimlerle çok farklı işleri görebilecek bir ürün. Sadece gübre dersek biraz haksızlık ederiz. Sezon içinde sulama suyuna katılarak, videoda verdiğim detaylara uyarak uygulanabilir. İlk sulamadan son sulamaya kadar kullanabilirsiniz.
Üstad teşekkür ederim bir çıkmazdan çıkardın beni. Üstad emilaz enzimi plastik şişesinin ağzını bir birbuçuk saat iyi sıkıştırmadığım için hava almış bir problem olurmu
Tabii bununla beraber sorular sorular birbirini takip ediyor. Vaktinin ne kadar az olduğunu tahmin ediyorum ama başka kapı yok. Kapanana kadar devam edeceğiz. Bizleri idare edin.
Bu emilaz enzimi uygulama şekli nasıl ?
Fidelerde kullanabilirmiyiz ve nasıl
Çimlerde uygulanabilir mi ne zaman ve uygulama periyodu nasıl
Şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın
Başlarken kısa süreli ağzı açık kalması sor un değil.
Bütün enzimler aynı oranlarda kullanılır, topraktan uygulama yapmak gerekir.
Amilaz enzimi topraktaki nişasta ve karbonhidratların parçalanmasında görev alan enzimdir. Fide sulamasında kullanılır ama çok gerek olmayabilir.
Çimlerde, kullanılabilir. Diğer enzim seyreltmesi şeklinde ayarlayıp, iki sulamada bir verilebilir.
Teşekkürler üstadım
@@alibas147 Rica ederim
@@alibas147 Rica ederim
Aloeveradan enzim yapabilirmiyiz aloevera kuru maya ve pekmez üçlüsü gibi fikriniz nedir teşekkürler
Denemedim ama neden olmasın... Aloe vera içinde vitaminler, folik asit, kalsiyum, potasyum ve magnezyumun dışında salisilikasit de iyi bir oranda var. Bitki güçlendirmek ve hastalık direnci için mantıklı bir çözüm olabilir.
Suda erittiğiniz şeyin adı ne nereden bulacağız
Melası mı diyorsunuz? Satın alabilirsiniz, isterseniz pekmezde olur.
Meyve fidanlarında yapraktan uygulama yapılabilir mi?
Hocam dekara damlamadan ne kadar daldan ne kadar . Sıvı gübrelerle karıştırıp verilirmi
Ne yetiştiriyoruz ona göre değişebilir. Mucize gübre videosunda özellikle hububat için bir tarif var. 1 dekara uygulama... Orada enzim oranı da veriyorum
@ hocam meyve olarak şeftali 7 dönüm zeytin 6 dönüm avakadu 3.5 dönüm ve domates biber 10 dönüm
@@yakupergul7217 Domates biber için mucize gübrede bahsettiğimiz gübre olur.
Ağaçlar biraz daha fazla azot isteyebilir. Bunun için, tarifteki ısırgan miktarını yarım ölçek artırabiliriz.
Hocam erik acını benim mitane komşum var evlerden ırak tepelerini meyvesiyle kırmış kurtarma şansım varmı acama eriği
Büyük saygısızlık yapmış ama ağaç yeşerecektir. Bazı noktalardan tekrar sürgün verir. Ölü gözler uyanacaktır.
Hocam sizin anlattiginiz şekilde balık gübresini yaptım süre sonunda inceden süzdüm. 5 litrelik pet e koydum. Ara sıra bakıyorum bu pet şişe şişmiş oluyor ağzını açıyorum hava çıkıyor sonra tekrar ağzını kapatıyorum 4 5 gün sonra yine pet şişe şişiyor neden böyle oluyor.. Ne yapmam gerekiyor.
Fermantasyon tam olarak bitmemiş olabilir. Bir süre o şekilde devam eder
@ tmm hocam ben o zaman ara ara gazına alayım.. içine tatlı ilavesi katmaya gerek var mi.. başta pekmez katmıştım
@@osmanylmaz6255 Şeker ilavesine gerek olmayabilir
Üstadım, bokashiden çıkan su ile bu enzim gübresi aynı şey mi?
Tam olarak değil. Bokashide, laktik asit ağırlıklı bir ortam var, enzim daha zengin içeriğe sahip
@ Teşekkürler hocam,sağlıkla kalın.
Hocam tekrar dinledim. Ancak sulama suyundan verilmeli demissiniz. Yapraktan uygulama olmuyor sanırım.?
Enzimin mantığı zaten topraktaki faaliyetleri başlatmak/hızlandırmak/çoğaltmak içindir. Yapraktan verilmesi, bu faydaların görülmemesine neden olur. Yapraktan verirsek, besin maddelerini vermiş oluruz sadece, bu da çok rantbl olmaz.
@ Hocam cahilliğimi mazur görün. Ben bilmiyorum enzimi falan. Yeni yeni öğreniyorum. Teşekkür ederim.
@@melikemese5569 Estağfurullah. hepimiz öğreniyoruz işte
Değerli hocam selamlar, saksı çiçeklerinde veg. ve bloom dönemlerinde gübre olarak kullanacaksak topraktan kullanma oranımız ne olmalı?
Selamlar... 20 ölçek suya 1 ölçek genel kullanım oranları olarak kabul edebiliriz. Farklı enzimlerin ihtiyaçları söz konusuysa oranlar değişebilir, ancak standart oran olarak bunu kullanabilirsiniz.
@ teşekkür ederim değerli hocam.
Melas ne ben pek anlamıyorum bu ara merak ediyorum.
Melas, alkol üretimi sırasında çıkan şeker ürünü. Şeker pancarından çıkar
Biz su tankı ile sulama yaşıyoruz ,seyretmeyi nasıl yapıcam ve ne sıklıkta
Tank kaç litrelik? Gübre tankı var mı? Alan ne kadar? Elle sulama şansınız var mı?
@ iki tonluk tank, damlama ile suluyoruz
Alan 1,5 dönüm gübre tankımız yok
@ Binlerce Kere teşekkür ediyorum
@@ijlalyegen6000 tanka 2 litre koyarsak işimizi görür. Ancak, mümkünse, süzgeçli sulama kovaları gibi bir kovayla, bahçenin her tarafına sulama şeklinde, ara sıra yaparsak iyi olur.
Hocam saklarken yine aynı düzenekte tutsak olur mu?
Süzdükten sonra, fermentasyon bitmiş olur. Tekrar hava kilitli bir düzeneğe ihtiyacımız kalmaz.
Normal şartlar altında enzim oluşumu 3 ay dediniz, peki,Laktik asit eklersek enzim oluşumu nekadar zananda oluşur.
Laktik asit çözünmeyi hızlandıracağı için daha kısa sürede olabilir. Ancak bunu 'şu kadar zamanda olur' demek zor. Uygun şartlar oluşmuşsa, daha hızlı olacaktır. Test ederek doğru sonuç bulunabilir.
Bu hazırladığımız enzimin içine YUMURTA KABUĞUNDAN elde ettiğimiz KALSİYUM bıraksak nasıl olur DEĞERLİ İNSAN?
Enzim tamamlandıktan sonra mı? olabilir
@ Diyelim ki enzim devam ederken (10 gün, sonradan) ilave yaptık?
O zaman???
@@nurullahaksen9090 Kalsiyumu enzim olduktan sonra katsak daha iyi değil mi?
Hocam bu enzimin içine patates veya patates kabuğu konulur mu
Koyabiliriz, nişasta var içinde, muz da koyuyoruz ve nişastayı parçalayacak enzimler var. Şekere dönüştürür ve bakterilere besin olur.
@ tesekkurler hocam olay anlaşıldı pazar günü kuralim inşallah.. sezona tam yetişir
@@osmanylmaz6255 Kolay gelsin
Hazır alabilir miyiz isim var mı
👍😀🙏
Teşekkür ederim
KARIŞIMI SÜZMEDEN ÖNCE NE KADAR BEKLETMEMİZ GEREKETİĞİNİ SÖYLEMEMİŞSİNİZ ????
Enzim yaparsak böcekleri tamamen kontrol altına alabilir miyiz? Yeterli olur mu sizce
Tamamen kontrol ederiz dersek çok iddialı olur ama ciddi oranda işimize yarar
Bu sabah 6 gibi şişenin üstündeki/ağzındaki BALON patladı DEĞERLİ BİLGE İNSAN.
(O kadar güçlü patladı ki salondaki enik korkusundan balkonda yattı).
Balon çok sağlıklı değil, ben kullanmıyorum.
Mikrofon kullanmalısınız.
Bilgiler için teşekkürler
Rica ederim
👍😀🙏
Teşekkür ederim