Hocam merhaba ayrık otunu da komposta katabilir miyiz
12 дней назад+1
Merhaba... Ayrık otunun, kök kısmında tohumları var. Ayrıca rizomdan çoğlama yeteneği var, tabi dallarından köklenme becerisi gösterebiliyor. Rizom ve dalları kompost içinde sorun çıkartmaz. Ama iş 'ayrık otu tohumuna' gelince, insan biraz çekiniyor. Videoda da anlatmaya çalıştığım gibi, malçlama yapılacaksa, sorun yok. Tohumun çimlenmesi için gün ışığına ihtiyacı var. Koyun desem büyük cesaret, koymayın desem, bu kadar işlemden sonra hala çıkacaksa, bırakın çıksın. Ayrık otunun komposta katacağı faydaları da göz ardı etmemek gerekir. İçeriği inanılmazdır. Saponin oranı yüksektir. aslında bahçeyi bu içerikten mahrum etmemek lazım.
İlk defa sıcak kompostun ne olduğunu öğrendim. Ben de tesadüf kendi yaptığım kompostta fazla karıştırma hızlandırdığını anlamaya başlamıştım. Şimdi sizin anlatımızla pekişti. Teşekkürler
11 дней назад+1
Ben şerbet yapıyorum ayrık otundan tülbentten suzuyorum
Merhaba ben balkonda mutfak atıklarını biriktiriyorum sebze meyve kabukları sonra köye götürüp toprağa karıştırıyorum ama soğan sarımsak mandalina kabuklarınıda koymalımıyım
11 дней назад+2
Merhaba... 'Toprağa karıştırıyorum' dediğiniz, ekim/dikim yaptığınız topraktan mı bahsediyorsunuz, yoksa başka bir alanda toprağa gömüyorum ve sonra bu toprağı dikim yaptığım yerlere taşıyorum mu demek istediniz. Dikim yaptığınız yerlerde, dikimden en az 3 ay önce toprak hazırlığı yaparken bu tarz 'kompostlanmamış maddeleri' koyun, ancak dikim yaptıktan sonra, kompostlanmamış malzemeleri bu toprağa katmayın. Dönüşüm sırasında çok azot kaybı olur. Soğan, sarımsak ve narenciye kabuklarının komposta konulması konusunda bir önceki videoda genişçe anlatmıştım. Toprağa çukur açıp her şeyi koyabilirsiniz.
Benim 2 sorum var. Özel kompost kapları satılmakta ve orta katta solucanlar duruyor üstten mutfak atıkları salatalık kabuğu gibi bahçedeki kuru otlar kuru yapraklar gibi veriyorlar ve solucanlar alta toprak çıkarıyor. Bu yöntem mi daha iyi yoksa sizin sıcak ve soğuk diye gösterdikleriniz mi ? Ikinci sorum ise yurtdışında videolarda gördüm adamlar bahçeye sadece iskelet sebze dikmek için saksı yükselteçleri yapmışlar. Amaç eğilmeden ilgilenmek ve yorulmadan toplamak. Altı olmayan saksılar gibi düşünebiliriz. Önce büyük odun parçaları sonra küçük odun parçaları peşine taze yeşil çimen üzerine kuru otlar ve kuru yaprak parçaları onun üzerine bahçe toprağı en üste torf ve sebzelerini ekiyorlar. Bu işlemin ne yararı var ? Benim izlediğim her türk videosunda tarım televizyon kanalları ziraat mühendisi videoları çiftçi videoları vs toprağı gübre veya kompost ile karıştırıp yada sadece toprak dikiyorlardı.
11 дней назад+2
1- Anlattığınız sistem Vermikompost (solucan gübresi) sistemi. Sıcak-soğuk kompost sisitemleri bundan farklıdır. 'Hangisi daha iyi' sorusuna cevap vermek zor. Her sistemin kendine göre artı ve eksileri var. Ancak evde atıklardan gübre yapacağım diyorsak, basit solucan sistemlerini tavsiye edebilirim. 2- Bu sistemler çok farklı olduğu için, hangisini diyorsunuz tam bilmiyorum. Bahsettiğiniz 'Saksı tarzı sistem' ise; tabana odun, dal parçası koymak çok doğru değil. Yükseltilmiş sistemden bahsediyorsak, hugel kültür çalışmasına mesafeli yaklaşıyorum. Çok fazla eksi yönleri var. (sistemin kuruması, taban çürüdükçe çökmeler, düşük verim vb gibi) Toprak karışımları bana daha mantıklı geliyor.
Teşekkürler hocam çok bilgilendirici pratiği kolay ve anlaşılır olmuş.
Teşekkür ederim
Ellerinize, Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim
Çok teşekkür ediyorum
Rica ederim
Harika bir anlatım emeklerinize sağlık. 🤲
Teşekkür ederim
Sağolun hocam
Rica ederim
teşekkürler
Rica ederim
Hocam merhaba ayrık otunu da komposta katabilir miyiz
Merhaba... Ayrık otunun, kök kısmında tohumları var. Ayrıca rizomdan çoğlama yeteneği var, tabi dallarından köklenme becerisi gösterebiliyor. Rizom ve dalları kompost içinde sorun çıkartmaz. Ama iş 'ayrık otu tohumuna' gelince, insan biraz çekiniyor. Videoda da anlatmaya çalıştığım gibi, malçlama yapılacaksa, sorun yok. Tohumun çimlenmesi için gün ışığına ihtiyacı var.
Koyun desem büyük cesaret, koymayın desem, bu kadar işlemden sonra hala çıkacaksa, bırakın çıksın.
Ayrık otunun komposta katacağı faydaları da göz ardı etmemek gerekir. İçeriği inanılmazdır. Saponin oranı yüksektir. aslında bahçeyi bu içerikten mahrum etmemek lazım.
İlk defa sıcak kompostun ne olduğunu öğrendim. Ben de tesadüf kendi yaptığım kompostta fazla karıştırma hızlandırdığını anlamaya başlamıştım. Şimdi sizin anlatımızla pekişti. Teşekkürler
Ben şerbet yapıyorum ayrık otundan tülbentten suzuyorum
Merhaba ben balkonda mutfak atıklarını biriktiriyorum sebze meyve kabukları sonra köye götürüp toprağa karıştırıyorum ama soğan sarımsak mandalina kabuklarınıda koymalımıyım
Merhaba...
'Toprağa karıştırıyorum' dediğiniz, ekim/dikim yaptığınız topraktan mı bahsediyorsunuz, yoksa başka bir alanda toprağa gömüyorum ve sonra bu toprağı dikim yaptığım yerlere taşıyorum mu demek istediniz.
Dikim yaptığınız yerlerde, dikimden en az 3 ay önce toprak hazırlığı yaparken bu tarz 'kompostlanmamış maddeleri' koyun, ancak dikim yaptıktan sonra, kompostlanmamış malzemeleri bu toprağa katmayın. Dönüşüm sırasında çok azot kaybı olur.
Soğan, sarımsak ve narenciye kabuklarının komposta konulması konusunda bir önceki videoda genişçe anlatmıştım. Toprağa çukur açıp her şeyi koyabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim bilgileriniz gerçekten kıymetli 👍
Benim 2 sorum var.
Özel kompost kapları satılmakta ve orta katta solucanlar duruyor üstten mutfak atıkları salatalık kabuğu gibi bahçedeki kuru otlar kuru yapraklar gibi veriyorlar ve solucanlar alta toprak çıkarıyor. Bu yöntem mi daha iyi yoksa sizin sıcak ve soğuk diye gösterdikleriniz mi ?
Ikinci sorum ise yurtdışında videolarda gördüm adamlar bahçeye sadece iskelet sebze dikmek için saksı yükselteçleri yapmışlar. Amaç eğilmeden ilgilenmek ve yorulmadan toplamak. Altı olmayan saksılar gibi düşünebiliriz. Önce büyük odun parçaları sonra küçük odun parçaları peşine taze yeşil çimen üzerine kuru otlar ve kuru yaprak parçaları onun üzerine bahçe toprağı en üste torf ve sebzelerini ekiyorlar. Bu işlemin ne yararı var ? Benim izlediğim her türk videosunda tarım televizyon kanalları ziraat mühendisi videoları çiftçi videoları vs toprağı gübre veya kompost ile karıştırıp yada sadece toprak dikiyorlardı.
1- Anlattığınız sistem Vermikompost (solucan gübresi) sistemi. Sıcak-soğuk kompost sisitemleri bundan farklıdır. 'Hangisi daha iyi' sorusuna cevap vermek zor. Her sistemin kendine göre artı ve eksileri var. Ancak evde atıklardan gübre yapacağım diyorsak, basit solucan sistemlerini tavsiye edebilirim.
2- Bu sistemler çok farklı olduğu için, hangisini diyorsunuz tam bilmiyorum.
Bahsettiğiniz 'Saksı tarzı sistem' ise; tabana odun, dal parçası koymak çok doğru değil. Yükseltilmiş sistemden bahsediyorsak, hugel kültür çalışmasına mesafeli yaklaşıyorum. Çok fazla eksi yönleri var. (sistemin kuruması, taban çürüdükçe çökmeler, düşük verim vb gibi)
Toprak karışımları bana daha mantıklı geliyor.
Teşekkür ederim