#1350

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 авг 2024
  • Filosofen Ad Verbrugge, Gerard Visser en Mark Wildschut, tevens vertaler, in gesprek over de het nieuwe boek van de populaire Duits-Koreaanse filosoof Byung-chul Han, getiteld 'Vita contemplativa'. "Het gaat er niet om niet te handelen, maar het contemplatieve aandeel in het handelen te vergroten."
    Bronnen en links bij deze uitzending:
    Bestel het boek 'Vita contemplativa' van Byung-chul Han hier: www.uitgeverijtenhave.nl/boek...
    De negatieve recensie van Hans boek in Trouw: www.trouw.nl/religie-filosofi...
    De Abel Herzberg-lezing door Frans Timmermans: • Abel Herzberglezing do...
    Een lezing van Haroon Sheikh over de filosofie van Han: • #930: Een zieke maatsc...
    Een gesprek over het boek 'Infocratie' van Han: • #1056: Hoe overleven w...
    📺 Kijk reclamevrij op petje af petjeaf.com/denieuwewereld/posts
    --
    BESTEL ADS NIEUWE BOEK: DE GEZAGSCRISIS
    www.boomfilosofie.nl/product/...
    --
    Lid worden van ons Patronaat? Meld je hier aan! petjeaf.com/denieuwewereld
    In deze video leggen we uit hoe jij je kunt abonneren: • Welkom bij het DNW Pat...
    --
    00:00 Introductie
    0:52 Slechte recensie in Trouw
    10:49 Abel Herzberg-lezing door Frans Timmermans
    16:32 De stijl van Han
    20:54 Wat is de inzet van het boek? Vita contemplative, Gelassenheit, Untätigkeit en wuwei
    29:59 Een boek voor kunstenaars
    33:50 Mark leest voor: zonder rust ontstaat een nieuwe barbarij
    43:58 Gerard leest voor: vrijheid, vriendschap, vrijen
    53:47 Arendt en Heidegger
    57:00 Ad leest voor: theoria en het feest
    1:03:59 Afronding
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Filosofische School Nederland.
    Wil je ons éénmalig steunen? Dat kan hier: www.whydonate.nl/donate/denie...
    Je kunt ook direct een bedrag overmaken op het volgende rekening nummer:
    NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld
    Onze website: denieuwewereld.tv/
    DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

Комментарии • 53

  • @christelgroenier2723
    @christelgroenier2723 10 месяцев назад +12

    Dankjewel dat jullie filosofie dichterbij mij brengen, begrijpelijk en in t dagelijks handelen ❤

  • @marjanhemme3964
    @marjanhemme3964 10 месяцев назад +6

    Onderhoudend gesprek over essentieel thema. Mooi de voorgelezen passages! Hartelijk dank heren🦚

  • @elsdeclercq3097
    @elsdeclercq3097 10 месяцев назад +5

    Wat een heerlijk gesprek, steeds meer plezier in de tekst, de woorden, het vak.

  • @yourchoice9361
    @yourchoice9361 10 месяцев назад +11

    Ooit vroeg men begin jaren ‘80 in een sollicitatiegesprek: ‘bent u een denker of een doener’?
    Mijn antwoord - ik denk voor ik doe’ werd toen al niet gewaardeerd. Volgen, meelopen, dat waren toen al geprezen eigenschappen, zij het dat het nu extremer is. Om niet te zeggen extremistisch is.
    De verzetskrant Trouw van ooit….. Pfff.

  • @marjanpostma1970
    @marjanpostma1970 10 месяцев назад +5

    Ik heb het boekje net bestelt. Ben benieuwd, maakt nieuwsgierig. Dank

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 10 месяцев назад +9

    Interessant gesprek. Mooie duiding van feest in relatie tot het schouwen. (van Ad). Helaas ben ik niet te weten gekomen waarom Trouw slechts een ster gaf, maar misschien zegt dit veel over Trouw, een krant die geen identiteit meer heeft.

    • @wonksliver
      @wonksliver 10 месяцев назад +3

      De recensent is Fleur Jongepier, beetje gegoogled net en lijkt een zeer snel gepikeerde persoonlijkheid. De recensie bevat passages als deze: "Op elke pagina staan bovendien onbegrijpelijke zinnen waarvan bepaalde termen herhaaldelijk worden schuingedrukt alsof je dan beter zou begrijpen waar het om draait. Bijvoorbeeld: ‘Inactiviteit is een glansvorm van het menselijk bestaan, die vandaag de dag is verbleekt tot lege vorm van activiteit.’ Of: ‘Begunstigd door het ontstaan van digitale netwerken maken we echter van de ander, van het jij een beschikbaar het, wat tot primordiale eenzaamheid leidt.’ Het internet maakt ons alleen maar eenzaam en verder niets. Oké, boomer." Erg vol van haar eigen begrip en geen gevoel voor taal an sich. Dit zijn prima begrijpelijke zinnen die een subtiel beeld oproepen. Sloterdijk zal ze wrs ook niet te pruimen vinden. Geen ster

    • @wonksliver
      @wonksliver 10 месяцев назад

      Het is haast aandoenlijk hoe ze zichzelf te kijken zet. Overduidelijk dat deze rode lappen dolheid haar ook parten heeft gespeeld toen ze de handdoek in de ring ooide wbt haar academische carriere: "Een laatste dan: ‘De politiek van inactiviteit bevrijdt de immanentie van het leven van de transcendentie, die het van zichzelf vervreemdt. Pas in de inactiviteit worden we de grond waarop we staan en de ruimte waarin we ons bevinden gewaar.’ Helaas is dit citaat niet uit de context gerukt; er wordt geen context geboden waarbinnen een zin als deze beter begrepen kan worden." Gestoord dat een geschoold filosofe hier moeite mee heeft en beweerd dat dit onbegrijpelijk en min of meer opgeblazen betekenisloosheid is. Fascinerend om te zien, de activistische geest die hier denkt in de arena te strijden. Gevalletje "de uitrusting van de Gladiator" als in "de kleren van de Keizer." en dan in combinatie met de Bierkaai. Olé.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 10 месяцев назад +1

      @@wonksliver Ik denk wel dat er vaak in de filosofie onnodig moeilijke zinnen en concepten worden gebruikt, die aan de nieuwe generatie het gevoel kunnen geven 'leeg' te zijn. Andersom heb ik daar juist vaak last van bij taal gebruik van tegenwoordig, waarvan ik denk "wat staat daar nu eigenlijk?". Misschien is het een generationeel probleem.Ik vind het erg fijn als mensen zoals bv Stephen Hawking echt moeilijke concepten zo eenvoudig en dus begrijpelijk mogelijk uitleggen.

    • @Weedkilla1993
      @Weedkilla1993 10 месяцев назад

      Het uitleggen in Jip&Janneke-taal, zoals de Feynman-techniek bedoelt is, is voor velen nog onbegrepen en dus wordt het telkens verkeerd toegepast.. Terwijl het zóó simpel is, zou je zeggen .. 🤷‍♂️
      (Edit: auto-correct typo)

  • @wonksliver
    @wonksliver 10 месяцев назад +5

    De recensent is Fleur Jongepier, beetje gegoogled net en lijkt een zeer snel gepikeerde persoonlijkheid. De recensie bevat passages als deze: "Op elke pagina staan bovendien onbegrijpelijke zinnen waarvan bepaalde termen herhaaldelijk worden schuingedrukt alsof je dan beter zou begrijpen waar het om draait. Bijvoorbeeld: ‘Inactiviteit is een glansvorm van het menselijk bestaan, die vandaag de dag is verbleekt tot lege vorm van activiteit.’ Of: ‘Begunstigd door het ontstaan van digitale netwerken maken we echter van de ander, van het jij een beschikbaar het, wat tot primordiale eenzaamheid leidt.’ Het internet maakt ons alleen maar eenzaam en verder niets. Oké, boomer." Erg vol van haar eigen begrip en geen gevoel voor taal an sich. Dit zijn prima begrijpelijke zinnen die een subtiel beeld oproepen. Sloterdijk zal ze wrs ook niet te pruimen vinden. Geen ster.
    Het is haast aandoenlijk hoe ze zichzelf te kijken zet. Overduidelijk dat deze rode lappen dolheid haar ook parten heeft gespeeld toen ze de handdoek in de ring gooide wbt haar academische carrière: "Een laatste dan: ‘De politiek van inactiviteit bevrijdt de immanentie van het leven van de transcendentie, die het van zichzelf vervreemdt. Pas in de inactiviteit worden we de grond waarop we staan en de ruimte waarin we ons bevinden gewaar.’ Helaas is dit citaat niet uit de context gerukt; er wordt geen context geboden waarbinnen een zin als deze beter begrepen kan worden." Gestoord dat een geschoold filosofe hier moeite mee heeft en beweert dat dit onbegrijpelijk en min of meer opgeblazen betekenisloosheid is. Fascinerend om te zien, de activistische geest die hier denkt in de arena te strijden. Gevalletje "de uitrusting van de Gladiator" als in "de kleren van de Keizer." en dan in combinatie met de Bierkaai. Olé.

  • @MarcelEling
    @MarcelEling 10 месяцев назад +4

    Mooi gesprek

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 10 месяцев назад +6

    Contemplatie is volgens mij informatie van binnen uit in de geest verkrijgen, in tegenstelling tot denken, wat informatie van buitenaf naar binnen brengt.
    Middels denken kunnen wij niet naar binnen, Hoewel de meeste mensen denken dat dit wel kan.
    Sinds de verlichting geloven wij steeds meer in denken als mogelijkheid, tot waarheidsvinding en verlichting te komen.
    Dit misverstand zou wel eens de grote oorzaak kunnen zijn, van de steeds groter wordende verwarring in onze maatschappij en de daaruit voortvloeiende spraakverwarring.
    Aandacht naar buiten geeft verklaringen.
    Aandacht naar binnen geeft besef.
    Vrede zij u allen.

  • @mariejeanneramon4480
    @mariejeanneramon4480 10 месяцев назад +2

    Dank je wel heel mooi

  • @AcoustiMan818
    @AcoustiMan818 10 месяцев назад +2

    De bezieling van deze heren is aanstekelijk om te horen en te zien

  • @reneknecht9785
    @reneknecht9785 3 месяца назад

    Ik had 1 boek gelezen van Han en heb toen alle Nederlandse vertalingen besteld want ik viel van de ene Aha in de andere Aha. Nu lees ik Vita Contemplativa en heb al 3 boeken gelezen van Han en kan het vatten. Ik ben ook bekend met Heidegger ( dankzij de vertalingen van Mark Wildschut, waarvoor we dankbaar mogen zijn 👍) en heb er van en veel over gelezen want de leer van het ‘Zijn’ is geen gemakkelijke materie. Ik lees ook dit werk om een Heidegger beter te begrijpen. Voor iemand die minder bekend is met Heidegger kan ik de recensie in Trouw wel begrijpen. Maar er zitten veel diamantjes (de glans) in de citaten en aforismen en gelukkig korte teksten van Han. 19e eeuwse en begin 20 eeuwse filosofen schreven vaak dikke kleppers die vaak moeilijk te doorworstelen zijn.
    De linken met het denken van Nietzsche zijn ook pareltjes.

  • @albertarnswald
    @albertarnswald 10 месяцев назад +4

    Waarom schuift Byung-Chul Han zelf niet een keer aan bij DNW, eventueel via videoverbinding met Berlin?:-)

  • @fredheijtink6229
    @fredheijtink6229 10 месяцев назад +2

    Waarom deze recensent van TROUW niet HIERBIJ uitgenodigd?

  • @devos3354
    @devos3354 10 месяцев назад +2

    Byung-chul Han, "Het gaat er niet om niet te handelen, maar het contemplatieve aandeel in het handelen te vergroten."
    Of, zoals Mieke Mosmuller zegt in haar nieuwe aflevering op You Tube, "DOEN".

  • @martendewind
    @martendewind 10 месяцев назад +5

    We leven in een tijd die getekend wordt door een obsessieve neiging tot handelen. Ingrijpen. Regelen. Terwijl we niet goed in staat zijn de consequenties van ons handelen te overzien. Contemplatief klinkt voor mij hetzelfde als dromerige waakzaamheid, waar Verbrugge het over heeft in zijn boek. Maar goed. Eerst maar eens luisteren wat de heren te berde brengen.

    • @siem3698
      @siem3698 10 месяцев назад

      Dat moet ook. Mensen zijn niet instaat verantwoording te nemen voor hoe we ons verhouden tot de natuur. Als westerlingen hebben wij nog extreem geluk dat er voor ons gedacht wordt wat dat betreft, want ook al ervaren wij de realiteit lineair, is dat het allerminst.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 10 месяцев назад +1

      Ian McGilchrist heeft hier hele interessante ideeën over! In zijn boek "The Master and his Emissary" verteld hij hoe wij {Westerlingen met name} ons brein te veel ontwikkeld hebben in het 'prooi zoeken' denken, dat op kleine details gefocust is en het "geen prooi worden" dat wat op het grote geheel let en open staat voor het onverwachte te veel hebben verwaarloosd. Hij heeft daar hele mooie video's over, waarin hij voorbeelden benoemt uit de kunst, literatuur en natuurlijk de laatste 3 jaren...

    • @martendewind
      @martendewind 10 месяцев назад +1

      Bedankt voor de tip! @@Jannette-mw7fg

  • @marcnanne7511
    @marcnanne7511 6 месяцев назад

    Altijd interessante kost heren, dank! Verder ben ik eigenlijk wel benieuwd naar de intro en outro van dit gesprek. Het gaat hier om de melodie waar op de voorgrond, corrigeer mij als ik het mis heb, de viool te horen is. Als iemand toevallig weet van welke artiest dit afkomstig is, houd ik me aanbevolen.

  • @sjoerdvanhoorn3614
    @sjoerdvanhoorn3614 10 месяцев назад +2

    Die recensie is van Fleur Jongepier en die begrijpt niet eens dat het subject bij Kant transcendentaal is en niet empirisch of wat de categorieen bij Aristoteles zijn. Op voorhand niet serieus te nemen.

    • @pohh224
      @pohh224 10 месяцев назад

      Tja, wat zal ik hierop zeggen... Ik heb moeite met het serieus nemen van degene die het nodig vinden om een esoterisch clubje te vormen van mensen die hun moedertaal blijkbaar niet geschikt achten om hun diepe gedachten te uiten, en daarom een voor niet ingewijden ondoorgrondelijk, op oud-grieks en latijn gebaseerd, jargon gebruiken.

    • @kiekiek
      @kiekiek 10 месяцев назад +2

      Er is al twee keer een reactie van mij over deze mevrouw verwijderd. Ik voerde een column van haar op over het coronabeleid, waaruit mooi blijkt hoe deze mevrouw denkt (of eigenlijk niet denkt). Blijkbaar wil DNW het vooral over het onderwerp van de video hebben. Jammer. Deze reactie zal ook wel weer verwijderd worden.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 10 месяцев назад

      @@kiekiek Het is waarschijnlijk niet De Nieuwe Wereld die dat verwijderd maar youtube .....Maar eigenlijk is het heel erg dat reacties verwijderd worden, ik schrik hoe snel ik er aan begin te wennen....

    • @Weedkilla1993
      @Weedkilla1993 10 месяцев назад +1

      ​@@kiekiekdat klinkt als yt-censuur..

  • @mh60648
    @mh60648 10 месяцев назад +5

    Hadden we inderdaad maar beter op de winkel gepast, bijvoorbeeld door dieper over de dingen na te denken. Je kan pas een kathedraal voor de decennia of de eeuwen bouwen als je weet waar je mee bezig bent en waar je de kathedraal voor bouwt. Het benodigde inzicht om de juiste kathedraal op de juiste manier en de juiste plek te bouwen ontbreekt nog volledig, en de ‘doeners’ hebben het niet door, want ze geloven dat doen belangrijker is dan contemplatie vooraf.

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  10 месяцев назад +1

    Welkom in de commentaarsectie. Like, abonneer je en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld. Voor meer informatie, zie de beschrijving onder de video.

  • @jellevanbaardewijk7253
    @jellevanbaardewijk7253 10 месяцев назад

  • @fredheijtink6229
    @fredheijtink6229 10 месяцев назад

    10:56 tot zover vind ik het nog niet concreet. Had het lezen van een aantal teksten of concrete onderwerpen in een hoofdstuk geholpen?

  • @floorgrippeling2932
    @floorgrippeling2932 Месяц назад

    Doen door niet te doen. 🙂🙂

  • @PaulStam
    @PaulStam 10 месяцев назад

    Een recensie is maar een mening van 1 persoon. Misschien heeft de recensent een slechte dag gehad, of heeft een hekel aan een nieuwe wereld uitgave. Misschien een typisch staaltje van christelijke onverdraagzaamheid. Overigens een mooi gesprek over de inhoud van dit boek. Ik heb het besteld en kijk uit om het te lezen.

    • @HubertLR
      @HubertLR 10 месяцев назад +2

      Ach, wie kan Trouw en een meisje als Fleur Jongepier überhaupt nog serieus nemen.

    • @PaulStam
      @PaulStam 10 месяцев назад +2

      @@HubertLR precies.

  • @hemelbestormer66
    @hemelbestormer66 10 месяцев назад

    Niet gericht op onmiddelijke dadendrang.....

  • @gerdabouman6628
    @gerdabouman6628 9 месяцев назад +1

    Recensies van de trouw. Daar trek je je toch niets van aan. Die krant is voor mij passé.

  • @robertvanslooten9475
    @robertvanslooten9475 10 месяцев назад

    Praatje pot van de stokers.

  • @user-fq7bg1yq9v
    @user-fq7bg1yq9v 10 месяцев назад +1

    Wazige studeerkamerdiscussie. Volgende keer beginnen met introductie sprekers, auteur en diens werk?

  • @fredheijtink6229
    @fredheijtink6229 10 месяцев назад

    @wonksilver geeft een uitgebreide reactie op de recensent.