Videoyun - Üniversite Okumadan Yazılımcı Olunabilir mi? Yazılım Şirketlerinde İş Anlayışı?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024

Комментарии • 51

  • @Utab
    @Utab 3 месяца назад +16

    her yıl aynı muhabbet
    EVET OLURSUN AMA ŞİRKETLER *GENELLİKLE* BİR BELGE İSTİYOR.
    BELGE YOKSA BİLE GÜZEL PROJELER GÖSTERMEN LAZIM.
    HA YOK BEN KENDİ BAŞIMA BİR ŞEYLER YAPCAM DİYORSAN DA DÜNYACA ÜNLÜ ÜNİVERSİTELERİN BİLE DERSLERİ İNTERNETTE VAR.

  • @011wx
    @011wx 3 месяца назад +14

    Diploma demek okudugun bölümü 4 yıl sürünüp başardım demektir. Evet diplomasız yazılımcı olabilirsiniz ama diplomalı olunca işiniz bi nebze kolaylaşır. Ya gidin en kötü 2 yıllık programlamacılık okuyun

    • @muharremtknn
      @muharremtknn 3 месяца назад +3

      üstüne aöf ybs okuyup lisans diploması sıkıntısını da çözer

  • @velidag7513
    @velidag7513 3 месяца назад +8

    13 dakikanın özeti: "evet yapılabilir ama çok zor, yazılımı kaçamak olarak görmeyin.".

  • @akagir_
    @akagir_ 2 месяца назад +3

    Burada bir eklemede bulunmak istiyorum. Eğer okuduğunuz üniversite güzel bir yer ise hem üniversite ortamı(seminerler, topluluklar, farklı bölümlerden arkadaşlar) sizin hayat görüşünüze katkıda bulunuyor hem de hocalarınız iyi ve güncele bağlı ise sizlere gideceğiniz yolu çizmekte yardımcı oluyorlar. Hatta mezun olduğunuzda hocalar sizi başarılı bir öğrenci olarak görüyorsa, size referans olabiliyorlar (Batu abide olduğu gibi)...

  • @AdvancedNoob40
    @AdvancedNoob40 2 месяца назад +2

    Diplomasız olunur. Ancak Batunun bahsettiği gibi çok zorlanırsın. Birde diploman olmadığı için kamu/holding şirketlerine seni alamazlar. Çünkü iş alımlarında belli bir ünvan için alım yapıyorlar ve o ünvan için sigorta sisteminnde istediği diplomalardan birine sahip değilsen sigorta yapamıyorlar. Diplomasız küçük, orta ölçekli şerketlerde, startuplarda, farklı ünvanlarda sigortalayı kabul ettirebilirsen büyük şirketlerde vs çalışabilirsin tabiki.

  • @danyeis
    @danyeis 14 дней назад

    Zamanında bu tarz muhabbetlerin etkisiyle "Üniversiteye gitmeden de yazılımcı olabilirim." dedim ve yks de sayısal 160 bin'e girmeme rağmen bir yer seçmedim. Şimdi yaşıtlarım mezuniyet storylerini paylaşırken, stajlarını çoktan tamamlamışken ben hala proje yapıp cv mi geliştirmeye çalışıyorum bir işe girebilmek için. 4 Sene kendini geliştirebilmek için aşırı fazla bir süre, nasıl yapamadın diyebilirsiniz. Bu iş sandığınız kadar kolay değil. Ailem Üniversiteye gitmiyorsun bari para kazan diyor. Ben de internetten para kazanmaya çalışıyorum ve işe yaramadıkça daha çok stres oluyorum. Solo bir oyun geliştiricisi olmak da kolay değil. Web sitesi tasarlasam ilk kazancımı almam 3 ayı bulmaz ama oyun yapmak karmaşık bir süreç. Hiç bir zaman kendimi geliştirmek için 4 senen olacak diye başlamıyorsun zaten sürekli yarını kurtarmanın derdinde oluyorsun.
    Bunlar benim deneyimlerim. Herkesin hayatı farklı. Umarım deneyimlerim seçiminizde etkili olur. Ben belki bu süreçte tam potansiyelimi gösteremedim, belki lisede sandığım kadar akıllı bir insan değildim. Ama siz de planlarınızda beklediğiniz performansı gösteremeyebilirsiniz. Benim de planlarım çok gerçekçi ve yapılabilirdi, ve sonuna kadar da yapabileceğime inanıyodum. Hala iş arıyorum. Yarını kurtarmanın derdindeyim.

  • @bugrahanozcan8682
    @bugrahanozcan8682 2 месяца назад +1

    42istanbul öğrencisiyim. Havuz eğitimimiz sırasında üniversite bitirmiş birçok bilgisayar mühendisinden daha iyi yazılım biliyordum. Üniversite eğitim olarak değil çevre olarak bir işe yarar yoksa bir miktar Azmi olan herkes bir şekilde öğrenir yazılımı.

  • @mustafafuttu1927
    @mustafafuttu1927 2 месяца назад +1

    Yazılımcı olabilirsiniz ama bir mühendis olmanız çok zor. Fark bu.

  • @saint1yusuf
    @saint1yusuf 2 месяца назад +3

    uni okumadim, liseden mezun olur olmaz kendimi gelistirmeye basladim, 5 senedir full stack developer olarak calisiyorum.
    eger kendi kendinize gayret edebilme ozelliginiz varsa uni tamamen zaman kaybi. mesela ben kendi kendime ogrendim, 6. ayimda islere basvurdum, buldum, girdim. o zamandan beri sirketelere rahatlikla girebiliyorum, kimse de uni diplomasi falan sormuyor.
    he yok "ben kendi kendime ogrenemem baskasinin bana ogretmesi lazim" diyorsaniz mecbur universite. gerci onun yerine de 6 aylik 1 yillik yazilim kurslari falan var, ayni unideki derslere gider gibi yaziliim ogrenmeye gidiyorsunuz, o da bir cozum.
    uni'nin tek avantaji network kasmak. belki oradan edineceginiz arkadaslarinizla girisim falan yapabilirsiniz, onun disinda daha iyi ogretiyorlar vs gibi bir durum yok. he bi de bi kagit parcasi veriyorlar, belki bazi sirketlere girerken lazim olabilir ama eminim ki onlara girerken de saglam bir gecmis isteyeceklerdir. eger saglam gecmisiniz varsa diplomaya bakilmaksizin ise alinabilirsiniz ama saglam gecmisiniz yoksa diploma sizi ise sokmaz.

    • @alperenxayyldz
      @alperenxayyldz 29 дней назад +2

      Öncelikle tebrik ederim güzel bir şey başarmışsın ancak üni zaman kaybı demek de üni kesin lazım demek kadar saçma bence. Çünkü yazılım çok geniş bir alan ve kendi başına öğrenerek yapabileceğin birçok kısmı bulunmasına rağmen tam tersi akademik anlamda öğrenmeden yapamayacağın çok büyük bir kısmı var. Kendini geliştirerek üniversiteye gitmeden oyun geliştirme, web tasarlama gibi şeylere atılabilirsin ancak tam anlamıyla bir yazılımcı daha doğrusu bir mühendis olamazsın. Developer olursun yani ki burada kastettiğim developerlığın mühendislikten aşağıda olması falan değil sadece arada çok büyük bir fark olmasından bahsediyorum. Bu fark da ne yazık ki kenara atılıp isterseniz her şeyi yaparsanız denilebilecek bir fark değil kanımca. Sonuçta developer ve engineerların iş alanları ve fırsatları arasında çok fark var. Ayrıca üniversite oku okuma fark etmese de özellikle okumamış birinin çok daha girişimci yaratıcı zeki ve risk alabilecek biri olması gerekli. Her ne kadar kendi başına öğrenilebilen bir alan olsa da bu her öğrenenin istediği şeye ulaşabileceğini veya öğrendiğini kullanabileceğini göstermiyor aksine öğrenmesi kadar kullanması da ayrı bir olay. Genelde bilgisi olmayan insanların dil öğrenmeye benzetmesi gibi değil yani. Sadece gayret etmek yetmiyor. Demem o ki genelde üniye gitmek şart mı sorusunu soran insanların %95 i senin gibi değil ve çoğu da gerekli kriterleri karşılamayan insanlar. O yüzden bu konular hakkında bilgisi olmayan ve 'ünisiz de yazılımcı olunuyor arkadaşlar gayret edin yeter' sözlerinden etkilenerek heveslenen insanları yanlış yönlendirip gereksiz umut vermek bana yanlış geliyor. Ha zaten yazılımcı olabilecek insan da aslında gördüğü herkese üniye gitmeden olur mu sorusunu sormak yerine kendi araştırmasını yapar biçer tartar kararını verip hedefi üzerine çalışmaya başlar. Daha karşılaştığı ilk soruda, problemde elinin altındaki büyülü cihazı kullanmayan biri nasıl olacak da ileri seviye analitik düşünme, problem çözme gerektiren bir alanda başarılı olacak?

    • @juegolvr
      @juegolvr 17 дней назад

      Hocam cv baktım Rusya'da bir üni okumuşsunuz 2021-2022'de

    • @saint1yusuf
      @saint1yusuf 17 дней назад +1

      @@juegolvr okuyacaksam yurt dışında okurum dedim, fırsatı bulunca gittim okumaya başladım, savaş çıktı geri döndüm. diplomam yok.

    • @saint1yusuf
      @saint1yusuf 17 дней назад

      @@alperenxayyldz güzel bi yorum yapmışsınız. dediğiniz gibi üni okumadan bu sektöre girmek herkesin yapabileceği bir şey değil. eğer içinizden böyle bir enerji geliyorsa, kendi başınıza mücadele edebileceğinizi düşünüyorsanız, kendi kendinizi eğitebilecekseniz bu riski alın. ben orta okuldayken bile okul bitse de gitsem çalışsam para kazansam diyordum. okulun zaman kaybı olduğunu düşünüyordum. liseyi bitirdim ve kurtuldum.

  • @ortolaobla
    @ortolaobla 3 месяца назад +1

    Olayı sadece yazılım olarak görmeyin.Şahsen tasarım alanında çalışan birisi olarak söylüyorum. Dijital olarak icra ettiğiniz bütün meslekleri internetten öğrenebilirsiniz. Lakin asıl konu öğrendiğiniz veya öğrenmek istediğiniz alana yönelik yeterli mentörlüğe (Tek başınıza evde bulmanız çok zor, bir işte çalışmak bu yüzden önemli veya ücretli mentörlük yaptırabilirsiniz) erişebiliyor musunuz, çalışmalarınıza yönelik feedback (online forumlarda felan yarım yamalak insanlar yardımcı oluyor) alabiliyor musunuz? Bunlardan en önemlisi ise yaptığın şeyden gerçekten keyif alıyor musun ve motivasyonunu koruyabiliyor musun? Zira bunu yapamıyorsanız, o işte başarılı olma şansınız sıfır.

  • @ftorun
    @ftorun 2 месяца назад +2

    18 yıldır sektörde olan ve yüksek lisans yapan biri olarak söyleyebilirim ki, diplomaya gerek yok. Etrafımda lise mezunu ve çok başarılı birçok örnek var. Artık kurumsal firmalar bile kişinin becerisi, bilgisi ve proje geçmişini diplomaya tercih ediyor.
    Özetle, eğer devlette sözleşmeli bilişim personeli olmayı veya akademik kariyeri hedeflemiyorsanız, önceliğiniz yazılımda kendinizi geliştirmek olmalı. Sonrasında dışarıdan veya açıktan ilgili bir üniversiteyi bitirebilirsiniz.

  • @mahmutkurucay3710
    @mahmutkurucay3710 2 месяца назад

    Startup'lar sadece yazılım tarafında değil, her alanda aynı. Görüştüğüm tüm startup'lar, yerli veya yabancı fark etmeksizin inanılmaz çalışma saatlerinden bahsediyor ve bunu "esneklik" ve "agile" kılıfına sokuyorlar. Kurumsal şirketlerin agile anlayışıyla kıyaslamayın. Şu an çalıştığım şirkette de agile team'ler var ama mesai saatleri dışına çıkmıyorlar. Bu kadar fazla çalışıp hisse verseler ve satılsa bile büyük olasılıkla mesai ücretimi karşılamaz. Bu nedenle startup'lara özellikle yeni işe başlayanların girmesi mantıklı gelmiyor.

  • @roofdoor
    @roofdoor 2 месяца назад

    diplomasız olur, da şöyle olur. öncelikle o holdinglere falan giremezsiniz zaten. ama şöyle bi yol çizebilirsiniz: küçük şirketler, yeni açılan şirketler, projelere dahil olabilirsiniz. burada da iyi para var ve yaratıcı olacağınız zamanlar da olabiliyor. ve bu dediğim gayet olabilecek bir şey. son zamanlarda insanlar evlerinde birbiriyle etkileşime geçerek yeni yeni bir sürü proje, oyun vs çikartiyorlar. önü açık yani. yazılım ve benzeri alanlarla ilgili konuştum

  • @noluyoya
    @noluyoya 2 месяца назад +1

    Her sene 30k yazılımcı "lisanslı" olarak mezun oluyor. Bir 30k da yazılımı kaçış olarak görüp yazılım öğrenen var. Etti mi 60k insan her sene.
    Bu 60k kişi içerisinden kaçabileceğinizi düşünüyorsanız buyurun yazılım öğrenin.
    Not: İngilterede çalışan yüksek mühendis biri.

  • @bomi01
    @bomi01 10 дней назад

    Covidden beri bu muhabbet öldürdü sektörü :) Sonradan bu sektöre girecek arkadaşlar, mühendisler (ben dahil) işimiz çok zor.

  • @mertkadir8925
    @mertkadir8925 3 месяца назад

    Diplomasiz olabilirsin ama bir yerden sonra bir seviyeden sonra o diploma istiyor çoğu zaman
    daha kötüsü belirli üniversitelerin diploması isteniyor
    çok çalışırsan ve kendini geliştirirsen ve şansın varsa zorun olma ihtimali azalıyor
    Can değer var ( siber güvenlik düşünen varsa kesinlikle takip etsin)
    Onun sözünü yazarsam
    Diploma alıp
    Büyük suda küçük balık mi olacaksın yoksa diploma almayıp küçük suda büyük balık mi olacaksın

  • @cvcvc1499
    @cvcvc1499 2 месяца назад

    Matematik okuyorum Bilgisayar mühendisliğine yüksek lisans yapmak işe yarar mı

  • @yavuzo.o5063
    @yavuzo.o5063 3 месяца назад +3

    Bu adam haklı galiba

  • @yigitbalceli1018
    @yigitbalceli1018 2 месяца назад +1

    Üniversite'de Tercümanlık okuyup Full Stack Web Developer olan biriyim.
    Olursun..
    Fakat Çok çalışman lazım, Kovid zamanı 6 ay boyunca mesai yaparak yazılım öğrendim. Disiplinli şekilde çalıştım kişisel projelerle kendimi geliştirip portfolio oluşturdum. İmkansız değil, ama çok çalışman lazım.

    • @haydarpektas8372
      @haydarpektas8372 2 месяца назад

      Nereden başlamalıyim hocam ben de bu şeyi yapmak istiyorum

  • @esatakcay5784
    @esatakcay5784 2 месяца назад

    kral bahsettiğin iş zorlaşması şirketin büyümesinden değil agile gibi otistik bir sistemle çalışmasından

  • @debuggingJedi
    @debuggingJedi 3 месяца назад +3

    Videonun tamamını izlemedim gerek duymuyorum 0:20 saniyeye ithafe diyorum ki olunur. Ben 12 yıldır bu mesleği native ios developer olarak yapmaya devam ediyorum, türkiyede bildiğiniz duyduğunuz duymadığınız şirketlerde çalışmışımdır mutlaka kodumu bulursunuz. Yurt dışı kaynaklı projelerde de bulundum. Meslek Lise’sini 3 kez terkettim müfradat beğenmediğimden yazılım için, lise sonrası Stanford ios developer uzaktan ücretsiz eğitimini tamamladım ve Harvard bilgisayar bilimleri, bunların hepsini 6 aya sığdırdım 4-5 yıl vaktim yoktu ünide bir hiç için. Anlatacaklarım bu kadardı teşekkürler.

    • @MACHINAGAMING488
      @MACHINAGAMING488 3 месяца назад

      Usta bu yazılım işinde matematik büyük rol oynuyormu yoksa ağırlık olarak İngilizce dili ile kodlamalarmı yapılıyor.En çok merak ettiğim husus diyelim bir program tasarlıyorsun o programa kodlarla nasıl şekil veriliyor yada programın teması nasıl oluşturuluyor yani arayüz renk gibi şeyler?

    • @debuggingJedi
      @debuggingJedi 3 месяца назад

      ​@@MACHINAGAMING488 Selamlar birden fazla soru farkettim cevaplamaya çalışayım senin için,
      - Matematik: ben kariyerim boyunca matematiksel bir kod yazdığımı hatırlamıyorum yazmışsamda lise mezunu birisinin üzerinde olmadığını düşünüyorum problemin, matematik olayı mesleğin branşına bağlı yani benimki iOS developer ama uçak yazılımı roket yazılımı yapan örnek veriyorum birisi matematik bilmesi elzem veya yapay zeka algoritmalarını iyileştirme geliştirme çalışmaları yapıyorsan. Bunlar dışında geri kalan herşey zaten hem şirketler tarafından hemde açık kaynak olarak framework olarak kullanıma sunulmuş, örnek veriyorum tc kimlik no veya kredi kartı doğrulama algoritması zaten yazılmış bir tane doğrusu var onu kullanıyorsun.
      - İngilizce mast must zoraki :D çünkü donanımıda yazılımıda üretenler dış güçler :) onların ürettiklerini kullanabilmen kod yazabilmen için kaçınılmaz bu, gelişmek için kendine zaman ver yıllara yayılsın gitsin ben öyle yaptım. Zamanında kolej okumuş arkadaşlarım İngilizce +1 olarak başladı mesleğe ama bizim gibi devlet okulu mezunu sınıfta 45 kişi anca oldu :)
      - Programı tasarlama kodlarla şekil verme, bu nesne tabanlı programlama diliyle olan ve adına "analiz" ve "çözümleme" denilen bir yazılım geliştirme sürecinin ilk adımı. firmada çalışıyorsa bu işi dökümante eden sana hazırlayıp sunan arkadaşa Analist denir, analist tasarımcıdan kullanıcının kullanacağı arayüzü ve ux dediğimiz etkileşimin nasıl olacağı konusunda bilgileri alır senin için hazırlar, şirkette çalışmıyorsan bu olay sana kitlenir sen halletmelisin. Analizi ve arayüz tasarımı hazırlanmış uygulamanın nasıl kullanacağı ne zaman nereye basınca nereye gideceği konusunda bilgileri alınca başlıyorsun kodlamaya ama Mimari seçerek, günümüzde e ticaret ve sürekli gelişen uygulamalar için MVVM ve MVP yazılım mimarileri kullanılır bunları bilmen kritiktir ama basittir merak etme öğrenirsin kodda düzeni sağlamayı elde edersin öğrenince.
      - Arayüz renk olayı, kullandığım editör iOS için Xcode duymuşsundur orada arayüz editörü var ama esneklik açısından ben programlayarak yapıyorum arayüzü, kod yazarken Apple'ın kendi geliştirdiği arayüz grafik kütüphanelerini kullanarak ve tasarıma göre özelleştirerek ilerliyorum.

    • @MACHINAGAMING488
      @MACHINAGAMING488 3 месяца назад

      @@debuggingJedi İlgilenip yazdığın için teşekkür ederim kral çok açıklayıcı olmuş

    • @mretheryum
      @mretheryum 2 месяца назад

      @@debuggingJedi Hocam selamlar, umarım iyisinizdir. Ben üniversiteyi bıraktım, malum eğitim kalitesi belli. Ancak çevrem bu konuda çok ciddi baskı kuruyor. Bilirsiniz, uğraştığınız işten gelir sağlanmadığı sürece, çevreye göre o iş doğru değildir.
      Okula gitmediğim sürelerde farklı alanlarda uğraştım. En sonunda iOS geliştirici olmaya karar verdim. Ortalama 6 aydır bu alanda çalışıyorum ama çevremde bu alanda tanıdığım pek kimse yok.
      Şu ana kadar sadece iki kişiyle görüşebildim, bu konuda eksikliğim var. Başlayalı çok olmadı ama teknik açıdan sahip olmam gereken bakış açısına sahip olduğumu düşünüyorum.
      Benim için kodumun kalitesi ve uzun vadede sürdürülebilir olması önemli. Eğer müsaitliğiniz var ise mentörlük tarzı bir şey düşünür müsünüz?

    • @debuggingJedi
      @debuggingJedi 17 дней назад

      @@mretheryum Selamlar mentörlük daha önce hiç yapmadım o ücretli oluyor sanırım. Bulunduğum şirketlerde mesai arkadaşı olarak yeni başlayanlara destek oldum tabi ama sana tavsiyem tüm merakını chatgpt ile gider destek al. chatgpt benim için artık bir alet çantası gibi istediğimi ona sorup tartışıp inceleyip oradan ilerletiyorum vaktim kendime kalıyor ve öğrenmeyede devam etmiş oluyorum.

  • @nixion7171
    @nixion7171 3 месяца назад

    Yılın o dönemi geldi

  • @KanaoTempest
    @KanaoTempest 3 месяца назад +2

    Update post: dün random girdiğim tyt iyi geçince 1.75 hızda özet videosu izleyip ayt baktım. 4saat kimya 2 saat fizik ve 25dk mat 5dk biyoloji ile girdim. Mühendislik öğrencisi falan degilim ondan fizik kimya mat yok ben de şu an, ona rağmen bayağı bir yaptım kolay sormuşlar gibi geldi. 400k fazladan 12. Sınıf olan senede de ösym kolay sorarak yine kazığı vurdu 😂. 9-10-11 falansanız özele geçmeye bakın obpniz düzgün olsun en azından.

    • @7bela207
      @7bela207 3 месяца назад +2

      Sen daha da-de ekini yazmayı bilmiyorsun bu ne özgüven :D

    • @10Yusufg01
      @10Yusufg01 3 месяца назад

      @@7bela207 Bi bitmediniz amk

    • @10Yusufg01
      @10Yusufg01 3 месяца назад +1

      @@7bela207 Ezikmisin brom ? Türkçeyi söktün diye akıl verebileceğinimi sanıyorsun ?

    • @keremgencer5845
      @keremgencer5845 3 месяца назад

      Nerde yalnış yazmış?​@@7bela207

    • @KanaoTempest
      @KanaoTempest 3 месяца назад

      ​@@7bela207bilmemek ile youtube'a yazdığım rastgele yazıda iplememek arasındaki farkı anlarsan belki sen de sınavdan eğlenerek çıkarsın kral

  • @darkmoon7316
    @darkmoon7316 3 месяца назад

    İngilizce olmadan, matematik bilgisi olmadan, üniversite olmadan, para olmadan yazılımcı olunur mu 😁

    • @korosensei2351
      @korosensei2351 2 месяца назад +1

      kod bilmedeni de ekle :D

    • @doomega8179
      @doomega8179 2 месяца назад

      bunları kendinde öğrenebiliyorsun ya hani internet gibi devasa kaynak var hani

  • @reona2192
    @reona2192 2 месяца назад

    s