Satoshi: „Artiștii nu au dreptul moral să dicteze opinii politice maselor” | Podcast ZdCe

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 сен 2024

Комментарии • 57

  • @Ziarul_de_Garda
    @Ziarul_de_Garda  5 месяцев назад +13

    Dacă vrei să susții activitatea reporterilor ZdG, te încurajăm să redirecționezi 2% din impozitul pe venit către noi. Nu te costă nimic, decât un minut în care treci codul fiscal al organizației noastre, 1010620003744, în căsuța M1 din Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit: ruclips.net/video/NnaQ9SuVUIU/видео.html

  • @zinadicusara1700
    @zinadicusara1700 2 месяца назад +7

    Tânărul acesta este foarte bun, o gândire sănătoasă, ceea ce e mai rar în zilele noastre!!! Este talentat, cu picioarele pe pământ și chiar m-a impresionat 🎉Bravo tinere ❤

  • @OanaTurcin
    @OanaTurcin Месяц назад +4

    Ma uimeste ce gandire si cat e de matur acest artist pentru varsta lui! Imi place mult cum se prezinta in toate interviurile pe care le-am ascultat cu el.

  • @taniarizov9446
    @taniarizov9446 4 месяца назад +8

    Satoshi merci pentru acest interviu frumos! Punctul tău de vedere este foarte și foarte sănătos și te aplaud pentru ca reușești sa ramii cu picioarele pe pământ, echilibrat și cu claritate. RESPECT

  • @ionbrad6753
    @ionbrad6753 5 месяцев назад +14

    Din Cahul? Cahul a făcut parte din România încă de la întemeiere, că era în Principatul Moldova (nu în gubernia Basarabia) în 1859.
    În 1856 rușii au pierdut războiul Crimeei și au fost nevoiți să întoarcă Cahul, Bolgrad și Ismail principatului Moldova. Iar în 1859 Moldova s-a unit cu Țara Românească și a format România. Cahul a rămas în România pănă la 1878, când iar l-au furat rușii cu de-a sila. Dar legislația românească a continuat să se aplice în Cahul, Bolgrad, Ismail încă câteva decenii de la a 2-a ocupație.

  • @mila-biz
    @mila-biz 4 месяца назад +4

    Bravo pentru interviu!!! Băiat tânăr și cu o gândire lucidă 😊

  • @IulianYT
    @IulianYT 5 месяцев назад +18

    dar legat de limba rusa - sunt mai multe probleme. Eu, consumand informatii atat in engleza, romana, cat si rusa - observ un fascism nemaivazut in rindul rusilor, o atitudine sovinista fata de orice alte natiuni de pe spatiul postsovietic, si inclusiv legat de limba. Ei nu stiu cum considera ca limba rusa - e a lor, ceea ce e o absurditate, limba nu apartine nimanui. Pe de alta parte - la dansii arde fundul cumplit, ca uite, cineva, in rusia, a avut curajul sa ceara studierea unei limbi nationale intr-o republica nationala (spre exemplu Tatarstan), sau penibil - cand cineva nu cunoaste limba rusa. Asta in contextul cand in Moldova mai avem probleme cu oameni care refuza sa invete limba romana. Adica se primeste ca ei se considera buricul pamantului, toti trebuie sa invete limba lor, ei nu trebuie sa invete limba nimanui. Se mai intampla cand in Kazahstan, sau prin tarile baltice, un vanzator sa refuze sa vorbeasca in limba rusa, din principiu, din cauza ca nu cunoaste, nu conteaza, dar e tara lui, are dreptul sa vorbeasca in limba lui. Dar cum ard fundurile la rusi, ca uite, a refuzat sa vorbeasca limba rusa, uuuu, fascisti.
    Dar renuntarea treptata la limba rusa are si un aspect practic. Nu e usor de uitat limba, cu atat mai greu sai fortezi pe altii sa uite. Dar, privind in ansamblu, ca atunci cand populatia este "bilingva", are access la produs cultural din mai multe surse, la fel este susceptibil si la *propaganda* din mai multe surse. Combaterea falsurilor este mai costisitoare decat lansarea lor. Iar populatia care asculta intensiv propaganda ruseasca(privind "pole chudes" si "kamedy club" dar in acelasi timp ascultand si stirile si alte emisiuni curat propagandistice) - ap la fel de intensiv asteapta tankurile rusesti. De aceea eu inteleg ca renuntarea la limba rusa din partea ucrainenilor poate nu are efect imediat, sau poate pare inutil, dar din punct de vedere moral si practic - eu ii inteleg. Si chiar sunt de parerea ca noi trebuie sa facem acelasi lucru, sa nu mai traducem toata legislatia in limba rusa (si acelea de o calitate care lasa de dorit, am vazut de mai multe ori cand deputatii sar cu intrebari la proiect de lege, eu ma uit - parca tot normal, dar ei se revoltau anume din cauza traducerii nereusite), sa nu mai lansam filme dublate in rusa (fie sa fie in romana, fie sa fie in original cu subtitre, fie sa dubleze cineva de la noi, ca artisti avem), si treptat sa ne debarasam. Cine vrea - las sa invete. Dar in primul rand sa cunoasca limba romana, ca sa fim toti intr-un spatiu informational comun.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 месяцев назад

      Corect. Ar trebui ca în școli să fie predate engleza și franceza sau germana sau spaniola drept limbi străine; dar nu rusa.
      La ruși am observat că dacă lauzi limba ta ești ”naționalist”; dar dacă le spui să învețe ei altă limbă - ești blestemat încă mai rău. Naționalismul lor velico-rus este imens.

    • @pavel1844
      @pavel1844 5 месяцев назад

      ai ramas socat , inseamna ca nu i-ai cunoscut pina acum. Ei au ramas aceiasi, dintotdeauna - niste imperialisti, la care trebuie sa ne inchinam noi toti.

  • @anatolrosca4745
    @anatolrosca4745 15 часов назад

    Băi da cît de matur si lucid gîndește....bravo

  • @vladislavturcanu2787
    @vladislavturcanu2787 5 месяцев назад +12

    De unde concluzia că artistul nu are dreptul să aibă o opinie politică enunțată public.

    • @IulianYT
      @IulianYT 5 месяцев назад +4

      sa fie enuntata - las sa fie. Dar nu sa dicteze oamenilor, mai ales pentru bani. Ca avem multi artisti care au sustinut diferiti politicieni si partide politice, chiar diametral opusi, si asta nu e opinia lor care o enunta, e promovarea politicenilor pentru bani.

    • @provit88
      @provit88 5 месяцев назад +4

      @@IulianYT Cum faci diferența dintre o opinie enunțată și alta dictată? Până la urmă ambele sunt poziții exprimate, iar motivația/argumentarea fiecăruia nu poate fi ușor demonstrată. De ce crezi că în spatele opiniei lui Satoshi nu stă un interes financiar, sau poate crezi că în interviu acesta nu-și expune viziuni politice?

    • @silviasabajuc2651
      @silviasabajuc2651 5 месяцев назад +1

      Confirm că nu...nici una nici alta!​@@provit88

  • @makelovenotwarnoob
    @makelovenotwarnoob 5 месяцев назад +13

    Eu l-am văzut într-un podcast din România și mi s-a părut interesant. Unele piese sună bine. Altele nu mă impresionează. Dar sper să reușească și în România, la fel cum au făcut alți artiști moldoveni înaintea lui.
    Artiștii pot avea opinii politice, dar devine o probleme atunci când se transformă în activiști. Oamenilor o să le fie greu să facă diferența dintre artă și activismul artistului respectiv. Vedem că și unii artiști de prin SUA devin agasanți când încearcă să bage oamenilor pe gât, în mod foarte insistent, anumite cauze.
    Uniunea Sovietică, la fel ca și comunismul în general, sună bine inițial, dar când e implementat se termină în dezastru, din păcate. Capitalismul și liberalismul s-au dovedit până acum a fi mult mai bune pentru bunăstarea oamenilor. Chiar dacă nici sistemul ăsta nu e perfect și există încă multe probleme.
    Cât despre unire, ca român am aceeași opinie ca și el. A fost o idee romantică în 1918 și una care poate mai avea un sens în 1990. Dar acum este mult prea târziu, diferențele culturale fiind, într-adevăr, foarte mari între cele două țări, iar mentalitățile oamenilor dferă foarte mult. Și nici nu prea interesează pe nimeni, cu excepția unui grup destul de marginal de naționaliști, atât în Moldova cât și în România. Asta nu ne oprește să fim două țări frățești, cum sunt Slovacia și Cehia, de exemplu. Mai ales dacă RM o să reușească să se integreze în UE.

    • @vladutz00ify
      @vladutz00ify 5 месяцев назад +6

      Legat de unire: măi nu știu. Și eu sunt moldovean din România. Diferențe culturale există și în interiorul României actuale, nu le văd ca o piedică înspre unire. Legat de ce a spus Satoshi, tind sa cred că el a fost expus probabil mai mult la punctele de vedere din București - punctele de vedere despre care zice el că nu sunt interesate de unire. Eu unu nu văd aceeași situație. Eu am crescut într-o societate care tînjește după unire (de la bunici la părinți până la mine, acum). Am fost la Prut de câteva ori ca și copil și m-am uitat întrebător către malul celălalt - ce ne desparte, dacă suntem atât de similari (după poveștile bunicilor). Am citit plângând despre fenomenul podurilor de flori de după revoluție. Tatăl meu chiar a fost acolo.
      Aș vrea să cred că momentul va reveni. Pași mici deja sunt făcuți, prin pașapoartele românești, prin conectarea rețelelor de electricitate si gaz. Pe partea culturală văd destul de multe mențiuni despre unire, din ambele părți ale Prutului.

    • @abygorsonabor7982
      @abygorsonabor7982 4 месяца назад

      esti un tantalau
      SK si CZ nu are nicio treaba cu situatia RO si RM

    • @abygorsonabor7982
      @abygorsonabor7982 4 месяца назад

      ​@@vladutz00ifycat despre "pașii" aia - sunt loati aproape unilateral de Romania, prin decizia si banii ei. RM daca nu era in situatia din 2022 ar fi stat bine mersi cu gazul de la rusi, "ca e mai ieftin".

    • @EmmaLizzyy
      @EmmaLizzyy 4 месяца назад +2

      Salutare de la moldovenii din RM! Sperăm să aibă loc unirea, mai devreme sau mai târziu ❤️

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 4 месяца назад

      @@EmmaLizzyy ❤

  • @IulianYT
    @IulianYT 5 месяцев назад +17

    dar Satoshi totusi incurca olecuta legat de URSS a fost primul - 8 ore ziua de munca a fost si mai demult, chiar in 1915 in Uruguay, cand URSS nici nu exista, dar google trimite referinte si la cateva secole mai inainte. Dreptul de vot femeile au primit in Noua Zeelanda in 1893, cand inca era imperiul rus. Poate si a avut o influenta in promovarea drepturilor muncitorilor URSS, dar in mare parte este foarte exagerata aceasta influenta, multe state contemporane imbina politici "socialiste" cu capitalismul, avand organizatii sindicale puternice, si fara sa treaca prin revolutii, "gulag-uri", deportari, foamete etc.

    • @Revolutarian
      @Revolutarian 5 месяцев назад

      Bine notat. Din curiozotate, care sun exemplele de state?

  • @t5dyqtwfcm
    @t5dyqtwfcm 5 месяцев назад +11

    Daca nu se fac marșuri, asta nu înseamnă că-s mai puțini unioniști, oricum de marșurile alea mereu profitau tot felul de fsb-iști. N-au dispărut nicăieri uniiniștii, Vlad, fii sigur. Toți sunt pe loc și unirea va avea loc, încetișor, dar sigur. Soft power, cum ziceai tu 😉😉😉

    • @maestro9068
      @maestro9068 4 месяца назад

      Ai vrut să spui, capturarea? Fii mai cinstit, domn ambițios imperial😊

    • @EmmaLizzyy
      @EmmaLizzyy 4 месяца назад +2

      Unirea va avea loc, nu manipula aiurea

    • @maestro9068
      @maestro9068 4 месяца назад

      @@EmmaLizzyy În ce constă manipularea? În numirea lucrurilor, cu numele său real?

    • @vaseapantea881
      @vaseapantea881 4 месяца назад +1

      ​@@maestro9068Eu consider unirea ca ceva valid .In primul rând avem același port tradițional (iia românească) aceeași mâncare cunoscută (preamărita mămăligă și sarmalele).In al doilea rând,avem aceeași limbă care a fost cultivată de scriitori de pe ambele maluri ale Prutului.Cel mai benefică ar fi in, cazul unirii, dezvoltarea economică și noi oportunități.Iar dacă se va ține un referendum care confirmă dorința de unire cu România a moldovenilor-români,atunci nu va putea fi considerat imperialism, ci o acțiune benevolă a majorității populației.

    • @maestro9068
      @maestro9068 4 месяца назад

      @@vaseapantea881 exaaact, de atât tinerii îi spălați pe creier activ și bine )

  • @dcotovici7
    @dcotovici7 5 месяцев назад +12

    Sondajele pro unire: 2016 - aprox. 15%, 2020 - aprox. 25%, 2022 - aprox. 35%. Satoshi: "Ideea unirii a fost epuizată"

    • @Laki230
      @Laki230 4 месяца назад +1

      Aici, nu sunt absolut de acord cu el.

  • @ionbrad6753
    @ionbrad6753 5 месяцев назад +13

    Dragul meu, nu-s câtuși de puțin propagandist rus. Îs moldovean din România, cu familia separată de Prut, și vreau reunirea.
    Bătăile de cap vor fi mereu - orice am dori să realizăm în viață. Asta nu înseamnă să abandonăm. Iar avantajele reunirii îs imense - mai ales pentru R.M. - care ar accede instantaneu într-un spațiu securizat și cât de cât dezvoltat economic.

    • @vladutz00ify
      @vladutz00ify 5 месяцев назад

      De acord. Mi se pare puțin ne-informată opinia lui că unioniștii din România sunt pro-ruși. Nici măcar nu văd de unde a făcut el legătura asta. Dezamăgitor.

    • @EmmaLizzyy
      @EmmaLizzyy 4 месяца назад

      ❤️

  • @oleg_artene
    @oleg_artene 5 месяцев назад +1

    41:41 Tot des mă gândeam cum o să facă tehnic Unirea. ”Hăăi, uraaa, frați...” asta e clar - dar să nu ajungă bunurile statului, prin mișmașuri, în mâini corupte și să nu ne trezim cu ”triliardul furat”. Nu sunt contra, doar vreau o explicație tehnică cum va fi procesul.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 месяцев назад +7

      Oricum ar fi, să se facă; e cel mai important. Să citez din Kogălniceanu: ”de-ar fi să crească iarbă pe străzile din Iași, trebuie să facem Unirea”.

    • @HOLLYWOODTRAILERSHD1
      @HOLLYWOODTRAILERSHD1 4 месяца назад +1

      Chatgpt

  • @viserbannaturalhoney
    @viserbannaturalhoney 5 месяцев назад +5

    Nu crezi ca e mult mai usor decat expui?(despre Unire) Noi am trecut birocratia cu obtinerea pasapoartelor, chiar ne-am "specializat".

  • @deliriumextreme1637
    @deliriumextreme1637 2 месяца назад

    Nu sunt de acord cu părerea despre unificare, sunt foarte mulți unioniști, și în Rep.Moldova sunt în creștere.
    Ar exista beneficii pentru întreaga populație în general, mai mult ar beneficia cetățenii basarabeni.
    Sincer nu găsesc argumente pentru neunificare, in România sunt la fel mai multe etnii, sunt multe argumente pozitive de dat, dar negative nu vin în minte.

  • @taltuvla
    @taltuvla 5 месяцев назад

    In textele tale, sunt formulari pe care e interesant să le intețegi si vezi că fac parte si din viața ta proprie.
    Despre SUA - e mai mult decit un imperiu, ca si UK, China in timpul recent, si tot așa
    Dar cel mai mult imi place cum vorbesti si cred că oricine are ce invăța, că nu contează să știi răspunsul la toate intrebările, dar să le asculți si inainte de a da un răspuns să asculti pe tine insuțu - dacă ai sau nu răspouns veridic la acea anumită intrebare

  • @gazoo2233
    @gazoo2233 4 месяца назад +2

    Asta e greseala mare a voastra in Basarabia, vorbiți romaneste si ginditi rusește schimbati treaba cu ginditul si atunci o sa fie usor totul

    • @rodycarotari9948
      @rodycarotari9948 4 месяца назад +3

      E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune… tot acest mecanism s-a format și mi l-au băgat sute de ani și ne recomandați ca putem șterge cu buretele tot și de azi începem a gândi pe invers…

  • @maximstratulat9628
    @maximstratulat9628 4 месяца назад +1

    Stare VOMĂ la min 36.
    Dezgustat de acest KakândArtist care încearca sa ne abureasca cu NONintelectul lui.

    • @NataliaCiurcas
      @NataliaCiurcas 2 месяца назад +3

      Dacă ai asculta piesele lui ai înțelege mult mai bine toate ideile lui și cum vede el lumea moldovenească. Chiar dacă nu agreezi părerea lui măcar fii tolerant și înțelege ca fiecare poate avea o părere)

    • @NataliaCiurcas
      @NataliaCiurcas 2 месяца назад +2

      Dacă ar avea ,, nonintelect,, nu ar mai fi scrise atite piese în care spune doar adevarul