Misschien is het handig als u er vaker een opdracht tussen gooit, dat maakt het voor ons nog duidelijker hoe we het in de praktijk toe moeten passen. :)
Economie Academy bestaat twee jaar op RUclips. Deze herfstvakantie twee jaar geleden ben ik namelijk begonnen met lessen op RUclips te publiceren. Daarom wil ik jullie online leerlingen en klanten van de examentraining bedanken! Jullie bedankjes na het bekijken van een les of behalen van een voldoende, jullie vergelijkingen van mijn stem met die van Nico Dijkshoorn of Valerio Zeno, jullie commentaar op mijn gesmak en jullie opbouwende kritiek hebben me de afgelopen twee jaar gemotiveerd en geinspireerd! Ik heb naar aanleiding van de RUclips lessen zelfs één op één aan de koffie (met likeur) gezeten met Arnold Heertje. Daarom zijn jullie na twee jaar nog niet van mij af! Ik ga natuurlijk verder. Met nieuwe RUclips lessen. En met nieuwe lessenseries en de inmiddels veel gebruikte online examentraining op www.economie-academy.nl. Grtn, Frank Economie
Aanstaande maandag het economie eindexamen, dit jaar heel veel filmpjes op dit kanaal bekeken en ze hebben me echt gered tijdens de schoolexamens, dankjewel!!!
Voor mijn opleiding moet ik ook de economische kringloop weten en voor ik dit filmpje had bekeken snapte ik er weinig van, door deze uitleg is het me veel helderder geworden. Strakke uitleg, veel makkelijker te snappen dan in de literatuur. Super bedankt!
Wanneer je denkt dat je van Frank af bent na het halen van je havo. Zit nu gewoon rustig met een bakje koffie te studeren voor mijn aankomende tentamens op het HBO. Frank je bent een held.
Zeker: Uitgaande geldstromen = Binnenkomende geldstromen Bij ondernemingen is dat: Y + M = C + I + O + E, dat kan je anders schrijven als, Y = C + I + O + E - M Grtn, Frank
Hee Frank, ten eerste heel erg bedankt voor de goede uitleg, heeft me zeker geholpen dus keep up the good work. Alleen in mijn boek staat de vergelijking (i-s) + (o-b)+(e-m) = 0 en is dus heel anders als jouw siboem regel. Is dit te verklaren of ben ik nu helemaal in de war? Heb morgen een toets..
He Esther, Het is (S-I) + (B-O) = (E-M). In de les noem ik het ook wel siboem, belachelijk woord maar daardoor goed te onthouden. Hoef je alleen nog te weten waar de haakjes en + en = moeten staan. Het is dus (S-I) - 10 = +17, want B-O = -10 (10 miljard tekort bij de overheid) en (E-M) = +17 (een overschot van 17 miljard op de betalingsbalans). Hieruit volgt dat S-I wel gelijk aan +27 moet zijn, anders klopt het niet. Als je dit weet en je weet S of I, kan je de onbekende uitrekenen. Gr Frank
He Tony Montana. Ik het vorige boek dat ik voor Eco gebruikte stond mijn versie en die vind ik beter dan de versie in de nieuwe boeken. Uitleg aan de hand van de overheid. Als de overheid meer uitgeeft (O) dan ontvangt (B) hebben ze een tekort. In mijn versie is B-O dan negatief. In jouw versie is O-B positief getal, maar zeggen ze dat de uitkomst een tekort is. Is O-B negatief, dan is er een overschot. De nieuwe versie (die ook in mijn H5 boek staat) vind ik minder logisch, snap je waarom?
Hallo, ik heb I berekend volgens het eerste macro-economische kengetal Y=C+I+O+E-M maar daar kom ik uit op een I van 21 in plaats van 27, kan u uitleggen hoe dat kan? Alvast bedankt
Dat komt omdat ik ook uitkom op 21 miljard. Kijk de video maar even terug. Ik zeg S - I = +27 en de S = 48, dus dan is de I = 21 miljard. Mee eens? groet, Frank van de Economie Academy
Moeten wij (de examenkandidaten) deze formules uit ons hoofd kennen? Of gaat het om de toepassing en worden ze gegeven op het examen? Ik hoor het graag van u.
+Lucy Dragneel Klopt helemaal. Ik geef les aan H5 en V6 en in ons vorige boek stond (S-I) + (B-O) = (E-M). In het huidige boek staat de formule die jij noemt. Ze kloppen allebei, maar ik vind de eerste (die ik ook in deze online les behandel) beter. Waarom? Die formule geeft je betere informatie over wat er aan de hand is. Ik leg het je uit aan de hand van een voorbeeld. Als de overheid meer geld uitgeeft dan er geld binnenkomt hebben ze een tekort, toch? Dan is de O dus groter dan de B. Bijvoorbeeld O = 110 miljard en B = 100 miljard. Dan heeft de overheid een tekort van 10 miljard. Als je dat in jouw formule invult komt er +10 uit ( o - b is namelijk 110 - 100 = +10). Dat is vreemd, want de uitkomst is positief als de overheid een tekort heeft?! Mijn formule geeft betere informatie B - O = 100 - 110 = - 10 miljard. Dat klopt, want er is een tekort van 10 miljard. Conclusie: je kan allebei de formules gebruiken, alleen in jouw formule is een positief getal een tekort en in mijn formule is een negatief getal een tekort. Duidelijk? Succes verder. Hoor het wel al je nog vragen hebt. Grtn, Frank
Hoi Frank ik heb een vraag: Om de I uit te rekenen moest je S-I +10 +17 doen. Maar die 10 was toch -10? waarom moet je het dan als een positief getal erbij tellen?
He, het nationale spaarsaldo = (S-I) + (B-O) Maar omdat er in de formule (S-I) + (B-O) = (E-M) een is teken staat tussen (S-I) + (B-O) en (E-M) mag en kan je ook (E-M) gebruiken om het nationale spaarsaldo te berekenen. Maar (E-M) wordt officieel het saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans genoemd. Dit is dus een andere manier om op het nationale spaarsaldo te komen. Hopelijk is het zo duidelijk. Je bent goed bezig als je dit soort vragen stelt. Groet, Frank van de Economie Academy
Hoi ik heb een vraag over de opdracht op het eind. Bij E-M = +17 doet u 167 - 17 = 150 miljard. Maar waarom haalt u die 17 van de 167? want het is toch juist 167 + 17?
Hoi Frank, Ik had de opdracht gemaakt voordat u de antwoorden had gegeven en kwam bij I op een mingetal uit. Volgens mij klopt dit ook, want als je anders het geheel gaat uitrekenen kom je op een heel ander getal uit. Ik had dit: 48 - I - 10 = 17 I + 38 = 17 I = -21 Klopt dit? Of heb ik ergens een fout gemaakt?
+Myrthe Stuit Hallo Myrthe, volgens mij klopt mijn uitwerking wel. Die I reken je uit met (S-I) + (B-O) = (E-M). Als je daar de bekende getallen invult volgt daaruit dat I wel 21 miljard moet zijn. Grtn en succes met de toets zo, Frank.
Nee, het BBP is hoeveel er in een jaar in een land door de bedrijven en de overheid wordt geproduceerd (alle toegevoegde waarde bij elkaar). Grtn, Frank
Thomas. Dat doe ik omdat je dan de info nog even kan verwerken. Als het te traag gaat kan je altijd de snelheid op x1,5 zetten. Of volg gas op x2? Groeten, Frank
Top uitleg! Nog ff bekeken en geluidterd terwijl ik op de fiets zit naar mn examen eco
Misschien is het handig als u er vaker een opdracht tussen gooit, dat maakt het voor ons nog duidelijker hoe we het in de praktijk toe moeten passen. :)
Economie Academy bestaat twee jaar op RUclips. Deze herfstvakantie twee jaar geleden ben ik namelijk begonnen met lessen op RUclips te publiceren.
Daarom wil ik jullie online leerlingen en klanten van de examentraining bedanken!
Jullie bedankjes na het bekijken van een les of behalen van een voldoende, jullie vergelijkingen van mijn stem met die van Nico Dijkshoorn of Valerio Zeno, jullie commentaar op mijn gesmak en jullie opbouwende kritiek hebben me de afgelopen twee jaar gemotiveerd en geinspireerd! Ik heb naar aanleiding van de RUclips lessen zelfs één op één aan de koffie (met likeur) gezeten met Arnold Heertje.
Daarom zijn jullie na twee jaar nog niet van mij af! Ik ga natuurlijk verder. Met nieuwe RUclips lessen. En met nieuwe lessenseries en de inmiddels veel gebruikte online examentraining op www.economie-academy.nl.
Grtn, Frank Economie
Aanstaande maandag het economie eindexamen, dit jaar heel veel filmpjes op dit kanaal bekeken en ze hebben me echt gered tijdens de schoolexamens, dankjewel!!!
wat een fijne uitleg! Ik heb morgen een economie tentamen waar dit in zit, en ik snapte er eerst niks van, maar nu veel beter! Super bedankt!!
Voor mijn opleiding moet ik ook de economische kringloop weten en voor ik dit filmpje had bekeken snapte ik er weinig van, door deze uitleg is het me veel helderder geworden. Strakke uitleg, veel makkelijker te snappen dan in de literatuur. Super bedankt!
Ok Gerrit. Goed te horen. Succes met je opleiding. Grtn, Frank
Wanneer je denkt dat je van Frank af bent na het halen van je havo. Zit nu gewoon rustig met een bakje koffie te studeren voor mijn aankomende tentamens op het HBO. Frank je bent een held.
Goed te horen dat ik je nog kan helpen. Jij bent ook op weg om een held in economie te worden. Je kan het! Groeten, Frank
Heel fijn om voor de examens nog even uitleg te krijgen! Bedankt!
Wanneer je over 2 uur examen hebt....
same
1
Jaman ik heb dat nu🥲
Dankuwel voor de goede en duidelijke uitleg, heb er morgen een toets over. Gaat goed komen!
Heel erg bedankt en echt super fijn dat je zulke filmpjes maakt! Het helpt heel goed.
Ok, thanx. Goed om te horen!
Gewelig zoals altijd. Je filmpjes zijn echt heeel handig!!
mydailylifeasme Dank u!
Zometeen eco examen !! Gelukkig dit filmpje nog gevonden want ik begreep er geen hol van!
Zeker:
Uitgaande geldstromen = Binnenkomende geldstromen
Bij ondernemingen is dat:
Y + M = C + I + O + E,
dat kan je anders schrijven als,
Y = C + I + O + E - M
Grtn, Frank
Echt super bedankt voor dit uitleg, ik snapte er helemaal niks van maar nu eindelijk wel :)
Hartstikke bedankt voor de duidelijke uitleg!
Heel erg bedankt, super handig voor mijn repetitie morgen! 🍾
+Aysenur Oztop Dank je. Hopelijk is het goed gegaan. Grtn, Frank
Iemand morgen examen eco ?
Ik snap het nu ongeveer echt top (: dankjewel
Bedankt voor de heldere uitleg! Helemaal super!
Mooi te horen. Misschien kan je nu je het licht gezien hebt ook even een oplossing bedenken voor de crisis die al jaren voortduurt. Grtn, Frank
Wauw echt super fijne uitleg! Complimenten frank! Ik heb het economisch licht gezien hoor hahah.
Hee Frank, ten eerste heel erg bedankt voor de goede uitleg, heeft me zeker geholpen dus keep up the good work. Alleen in mijn boek staat de vergelijking (i-s) + (o-b)+(e-m) = 0 en is dus heel anders als jouw siboem regel. Is dit te verklaren of ben ik nu helemaal in de war? Heb morgen een toets..
Frank je bent een baas
He Esther,
Het is (S-I) + (B-O) = (E-M). In de les noem ik het ook wel siboem, belachelijk woord maar daardoor goed te onthouden. Hoef je alleen nog te weten waar de haakjes en + en = moeten staan. Het is dus (S-I) - 10 = +17, want B-O = -10 (10 miljard tekort bij de overheid) en (E-M) = +17 (een overschot van 17 miljard op de betalingsbalans). Hieruit volgt dat S-I wel gelijk aan +27 moet zijn, anders klopt het niet. Als je dit weet en je weet S of I, kan je de onbekende uitrekenen. Gr Frank
He Tony Montana. Ik het vorige boek dat ik voor Eco gebruikte stond mijn versie en die vind ik beter dan de versie in de nieuwe boeken. Uitleg aan de hand van de overheid. Als de overheid meer uitgeeft (O) dan ontvangt (B) hebben ze een tekort. In mijn versie is B-O dan negatief. In jouw versie is O-B positief getal, maar zeggen ze dat de uitkomst een tekort is. Is O-B negatief, dan is er een overschot. De nieuwe versie (die ook in mijn H5 boek staat) vind ik minder logisch, snap je waarom?
Simpel gezegd: Wat een held !
Hallo, ik heb I berekend volgens het eerste macro-economische kengetal Y=C+I+O+E-M maar daar kom ik uit op een I van 21 in plaats van 27, kan u uitleggen hoe dat kan? Alvast bedankt
Dat komt omdat ik ook uitkom op 21 miljard. Kijk de video maar even terug. Ik zeg S - I = +27 en de S = 48, dus dan is de I = 21 miljard. Mee eens? groet, Frank van de Economie Academy
Als er om Y word gevraagd, welke formule moet je dan toepassen? Is dat dan Y = C + B + S of Y = C + I + O + E - M ?
Goede video met voorbeelden zoals altijd.
Thanx! DSQUARED! Door dit soort feedback wordt ik extra gemotiveerd. Groeten, Frank
Hoi Frank,
Kun je de vergelijking bij ondernemingen ook zien als: Y=C+I+O+E-M ?
Ja dit kan, want hiermee verplaats je de M (oeps zie nu pas dat je dit 8 jaar geleden vroeg haha)
@@susancozijnsen3465 haha lol! Heel fijn, nu kan ik eindelijk mn eindexamen halen 😁
Moeten wij (de examenkandidaten) deze formules uit ons hoofd kennen? Of gaat het om de toepassing en worden ze gegeven op het examen? Ik hoor het graag van u.
Deze formules worden meestal niet gegeven op een examen, dus die moet je kennen. Succes! Groeten, Frank
in mijn economie boek staat (i-s) +(o-b) +(e-m)=0 maar in dit filmpje zijn de i en de s en de o en de b omgedraait...hoe zit dat?
+Lucy Dragneel Klopt helemaal. Ik geef les aan H5 en V6 en in ons vorige boek stond (S-I) + (B-O) = (E-M). In het huidige boek staat de formule die jij noemt. Ze kloppen allebei, maar ik vind de eerste (die ik ook in deze online les behandel) beter. Waarom? Die formule geeft je betere informatie over wat er aan de hand is. Ik leg het je uit aan de hand van een voorbeeld.
Als de overheid meer geld uitgeeft dan er geld binnenkomt hebben ze een tekort, toch? Dan is de O dus groter dan de B. Bijvoorbeeld O = 110 miljard en B = 100 miljard. Dan heeft de overheid een tekort van 10 miljard. Als je dat in jouw formule invult komt er +10 uit ( o - b is namelijk 110 - 100 = +10). Dat is vreemd, want de uitkomst is positief als de overheid een tekort heeft?! Mijn formule geeft betere informatie B - O = 100 - 110 = - 10 miljard. Dat klopt, want er is een tekort van 10 miljard.
Conclusie: je kan allebei de formules gebruiken, alleen in jouw formule is een positief getal een tekort en in mijn formule is een negatief getal een tekort.
Duidelijk? Succes verder. Hoor het wel al je nog vragen hebt. Grtn, Frank
+Economie Academy Hilversum dankje voor het uitleggen :) ik snap het helemaal!
Hoi Frank ik heb een vraag:
Om de I uit te rekenen moest je S-I +10 +17 doen. Maar die 10 was toch -10? waarom moet je het dan als een positief getal erbij tellen?
Super heldere uitleg! Heeft u ook filmpjes van risico berekenen en verachte opbrengst?
Nee, die heb ik helaas nog niet. Zet ze op het to do lijstje. Groeten, Frank
hai! is de nationale spaarsaldo de lopende rekening?
He, het nationale spaarsaldo = (S-I) + (B-O)
Maar omdat er in de formule (S-I) + (B-O) = (E-M) een is teken staat tussen (S-I) + (B-O) en (E-M) mag en kan je ook (E-M) gebruiken om het nationale spaarsaldo te berekenen. Maar (E-M) wordt officieel het saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans genoemd. Dit is dus een andere manier om op het nationale spaarsaldo te komen. Hopelijk is het zo duidelijk. Je bent goed bezig als je dit soort vragen stelt. Groet, Frank van de Economie Academy
Frankie, bedankt! Frankie, bedankt! Frankie Frankie, Frankie bedankt!
Goede video, maar dat gesmak etc. als je inademt is zwaar irritant > tip.
Timo
Zal doordeweeks mijn economie cape aantrekken ;)
Hoi ik heb een vraag over de opdracht op het eind. Bij E-M = +17 doet u 167 - 17 = 150 miljard. Maar waarom haalt u die 17 van de 167? want het is toch juist 167 + 17?
Dorien Bahler Het is als volgt: E - M = + 17 en E = 167, dus dat wordt ....
167 - ? = + 17
? = 167 - 17 = 150
Klopt, want 167 - 150 = 17
Grtn, Frank
Super!!! bedankt
Geen dank! Succes. Grtn, Frank
Hoi Frank,
Ik had de opdracht gemaakt voordat u de antwoorden had gegeven en kwam bij I op een mingetal uit. Volgens mij klopt dit ook, want als je anders het geheel gaat uitrekenen kom je op een heel ander getal uit. Ik had dit:
48 - I - 10 = 17
I + 38 = 17
I = -21
Klopt dit? Of heb ik ergens een fout gemaakt?
+Myrthe Stuit Hallo Myrthe, volgens mij klopt mijn uitwerking wel. Die I reken je uit met (S-I) + (B-O) = (E-M). Als je daar de bekende getallen invult volgt daaruit dat I wel 21 miljard moet zijn. Grtn en succes met de toets zo, Frank.
Goeie uitleg ! Top video
Is het nationaal spaarsaldo hetzelfde als het BBP?
Nee, het BBP is hoeveel er in een jaar in een land door de bedrijven en de overheid wordt geproduceerd (alle toegevoegde waarde bij elkaar). Grtn, Frank
Abonneren wel waard 👌🏽
Kunt u kort uitleggen wat een vlaktaks is?
top
held.
mvr potters
hero
Zometeen examen
Lachen, zo´n leraar
wrm spreekt die zo traag
Thomas. Dat doe ik omdat je dan de info nog even kan verwerken. Als het te traag gaat kan je altijd de snelheid op x1,5 zetten. Of volg gas op x2? Groeten, Frank
ok dank je makes sence